Šta vi predlažete,i da li je taj od prijedloga izvodljiv?
Hvala.
Svaka čast. Zadivio me tvoj odgovor. Ja tražim pomoć,ali pošto ima toliko "zatucanih" ljudi u ovoj državi,mislim da pomoći nema.PipiDugaDevetka wrote:Mene je najviše dojmilo to da su im gurali flaše ''Knjaza Miloša'' u sve tjelesne ženske šupljine. Sad' nacrtati to na plakatu, ne bi imalo smisla, je li? Ali nacrtati onu ženu što se samoobjesila i visi li visi,...mogli bi.
Pokušavao sam na drugim forumima da iskopam nešto. Nadao sam se da će se bar ovdje neko javiti.nemoguce vruce wrote:Pokretacu teme samo dvije upute:
1. Sretno u skoli.
2. Temu si stavio na pogresan forum, neces dobiti 2-3 stranice odgovora. Danas vise nije IN pricati o tome, naci ce se neko uvrijedjen, danas je IN baljezgati kako smo svi isti, i kako su svi cinili zlocine...

Ovako,da malo objasnim. Radi se o 4 plakata koji se trebaju uraditi. Pišem naslove.PipiDugaDevetka wrote:Prekopirajte ovu sliku sa plakata filma ''U zemlji meda i krvi'', pa napravite sebi pano na kojem ćete nešto prigodno napisati:
Naravno da smo zaboravili. Samo dvjestotinjak protestvujućih se odazvalo na ''postrojavanje'' ispred Doma DTV Partizan u FOČI na poziv organizatora uključujući i one iz beogradskog udruženja ''Žene u crnom'' (Svka im čast). Umjesto da nas je bilo na tom protestu u bh. entitetu RSrpska barem 20 000 koji bi smo protestvovali,...nemoguce vruce wrote:Pipiju dubok naklon ne samo zbog ove fotke.
Mi smo davno zaboravili sve patnje i boli nasih majki i sestara. Sramota i grehota do neba.
Problem je sto nemamo ni svijest a jos manje savjest.PipiDugaDevetka wrote:Naravno da smo zaboravili. Samo dvjestotinjak protestvujućih se odazvalo na ''postrojavanje'' ispred Doma DTV Partizan u Višegradu na poziv organizatora uključujući i one iz beogradskog udruženja ''Žene u crnom'' (Svka im čast). Umjesto da nas je bilo na tom protestu u bh. entitetu RSrpska barem 20 000 koji bi smo protestvovali,...nemoguce vruce wrote:Pipiju dubok naklon ne samo zbog ove fotke.
Mi smo davno zaboravili sve patnje i boli nasih majki i sestara. Sramota i grehota do neba.
Bošnjaci nemaju cojones da odu u republiku mrsku protestvovati!
Zbog tog zaborava, ponoviće se opet,...
Razmišljam šta bi nacrtali pod 3. i 4.murratagao wrote: Ovako,da malo objasnim. Radi se o 4 plakata koji se trebaju uraditi. Pišem naslove.
1.Silovane žene u BiH tokom rata. Manje više urađen plakat,općenito o silovanju..
2.Alternativne mjere. Manje više urađen plakat,šta je vlast poduzela povodom toga.
3.Mi predlažemo. Kako da se pomogne žrtvama torture,na koji način?
4.Plan akcije. Ako se pronađe neki izvodljiv način,da to i uradimo.
Potreban nam je samo način da bi nekako pokušali pomoći žrtvama. Slike su manje više važne.PipiDugaDevetka wrote:Razmišljam šta bi nacrtali pod 3. i 4.murratagao wrote: Ovako,da malo objasnim. Radi se o 4 plakata koji se trebaju uraditi. Pišem naslove.
1.Silovane žene u BiH tokom rata. Manje više urađen plakat,općenito o silovanju..
2.Alternativne mjere. Manje više urađen plakat,šta je vlast poduzela povodom toga.
Šta tim, uglavnom ženama, najviše treba,...Suosjećaj, društvo, mjesto gdje će nešto raditi (ujedno sebi popravljati budžet)
Nacrtati ''stan'' kako tkaju ćilime. Svaki čvor tog ćilima protkan tugom,...svaka šara ćilima, išarana prolivenim suzama,...
Pa, evo pismenih dokaza, da su ''silovatelji po zadatku'' imali pomoć od vlasti bh. entiteta RSrpska, samo što je pod nekakvom sudskom zaštitom objavljivanje te činjenice.Da je silovanje Bošnjakinja u Foči bilo organizirano u političkom i vojnom vrhu bosanskih Srba, pokazuje i priznanje o krivici Dragana Zelenovića koji je optužen za silovanje. Zelenović je 17. januara 2007. godine priznao krivicu za silovanje Bošnjakinja u Buk Bijeloj u Foči, uključujući i silovanje petnaestetogodišnje djevojčice. Zelenović je također priznao silovanja velikog broja žena u fočanskoj gimnaziji, sportskoj dvorani „Partizan“, te u Karamanovoj kući. Zelenović je priznao da je učestvovao u mučenju, premlaćivanju i izgladnjivanju zatočenica.241 Puni tekst Zelenovićevog priznanja nije
238 Isto. 239 JLM Commission's Final Report, I.G.1. Arhiv ICTY. 240 Katherine A.MacKinnon, „Rape, Genocide, and Woman's Human Rights“, Harward Women's Law Journal 17, 1994., str. 8.-9. 241 Predmet Zelenović (IT-96-23/2), Sažetak potvrdnog izjašnjavanja o krivici. Arhiv ICTY.
93
dostupan javnosti, međutim, Zelenović je tokom ispitivanja od strane sudskog vijeća morao objasniti i zbog čega se dugo od međunarodne pravde krio u Rusiji. Odgovorio je: „Oni su mi organizirali put u Rusiju i nabavili pasoš“.242 Iako sudije nisu zahtijevale da Zelenović precizno odgovori ko su oni, ostalo je da se sluti da li su vlasti u Republici Srpskoj bile umiješane u njegov bijeg. Tekst njegovog punog priznanja, koji se još uvijek usaglašava, možda će donijeti ovaj odgovor. Bila bi to još jedna zvanična potvrda da vlasti u Republici Srpskoj nisu bile umiješane samo u organiziranje masovnog silovanja Bošnjakinja, već da su i u miru nastavile negirati taj zločin i štititi silovatelje.
Međutim, Bošnjakinje su iz najmonstruoznije kampanje izašle sa željom da svjedoče o pretrpljenom bolu. Jedan od razloga što silovanje do ICTY-ja nije bilo kodificirano međunarodnim pravom jeste i to što mnoge žrtve silovanja odbijaju biti svjedoci, a često i priznati da su bile žrtve, tako da zločin silovanja ostaje tamna brojka ne samo u ratu, već i u miru. Može se, dakle, reći da za sudski presedan procesuiranja silovanja kao međunarodnog ratnog zločina pravna praksa u najvećoj mjeri može zahvaliti žrtvama koje su odbile da prihvate iracionalnu krivicu koju im je nametalo tradicionalno patrijarhalno naslijeđe.
Pa, evo ti ideje: Okupiti ugrožene žene oko neke organizacije, udruženja,...kupiti im negdje ''stan'' da tkaju ćilime, serdžade, ostalo,...Zajednički rad je najbolja psiho-terapija za takve žene, u tu psihoterapiju spada i non-stop ponavljanje pokreta, dolazak na ''posao'', spremanje, šminkanje, pranje,....ritam taj je najbolja psiho terapija, ako uz to još i potpomognu sebi nekom zaradom. TO ĆE IM BITI NAJSLADJA ZARADA.murratagao wrote:Potreban nam je samo način da bi nekako pokušali pomoći žrtvama. Slike su manje više važnePipiDugaDevetka wrote:Razmišljam šta bi nacrtali pod 3. i 4.murratagao wrote: Ovako,da malo objasnim. Radi se o 4 plakata koji se trebaju uraditi. Pišem naslove.
Šta tim, uglavnom ženama, najviše treba,...Suosjećaj, društvo, mjesto gdje će nešto raditi (ujedno sebi popravljati budžet)
Nacrtati ''stan'' kako tkaju ćilime. Svaki čvor tog ćilima protkan tugom,...svaka šara ćilima, išarana prolivenim suzama,...
.
Nemam pojma kako to da uredite, samo jedno znam da je radna terapija za ratne psiho-probleme najljekovitija.murratagao wrote:Ja idem u srednju školu,ko će to da finansira? Taj "stan" i te stvari? Postoji udruženje u Tuzli za žrtve torture,"Žene Vive" pa šta mislite,u kom smislu da se pruži pomoć toj organizaciji? Da im pružimo vid podrške..