Ševko - The Legenda!!!

Post Reply
Big Daddy

Post by Big Daddy »

Ahmmed wrote:
Nisam se "mije¹ao" :-) u dio diskusije koji se odnosi na "pretvorbu" Muslimana u Bo¹njake i Sanaderova obeæanja, veæ sam, ponavljam, po treæi put :D reagirao na osporavanja u nekim drugim dijelovima biv¹e nam zajednièke dr¾ave.

A ova prièa o pretvorbi Muslimana u Bo¹njake, kad je u Hrvatskoj rijeè, nije toliko jednostavna kako se èini :) I prièa o nametanju i "nametanju"silom, nije do kraja autentièna....

Jer, u svim ovim diskusijama, oni koji su se u Hrvatskoj izjasnili kao Muslimani, ( a po popisu ih je skoro kao i Bo¹njaka)jo¹ NIKADA se nisu jaavno oglasili i usprotivili poku¹anju "njihovog" provoðenja u Bo¹njake :-)

Je vjerojatno zbog toga ¹to se ne "protive" su se izjasnili kao Muslimani. :roll: :roll:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

zanimljivo da je muftija prije samo nekoliko dana dao potpuno drugaciju izjavu
05. novembar 2007.
CETINGRAD

MUFTIJA OMERBAŠIĆ: MUSLIMANI U HRVATSKOJ U NAJBOLJEM POLOŽAJU U EUROPI

U Bogovolji kraj Cetingrada u, Karlovačkoj županiji, u nedjelju je otvorena džamija za tristotinjak islamskih vjernika Rakovice, te sela Bogovolje i Komesarac. Gradnja je trajala dvije godine i koštala oko milion kuna. Otvorenju su uz mnogobrojne uzvanike prisustvovali predsjednik Mešihata Islamske zajednice Ševko ef. Omerbašić i, u svojstvu izaslanika ministra kulture Bože Biškupića, sekretar Vladine Komisije za vjerske zajednice Franjo Dubravić.
Ševko ef. Omerbašić izrazio je zadovoljstvo primjenom Ugovora o pravnom položaju vjerskih zajednica u RH. »Prema mom sudu, položaj islamskih zajednica u Hrvatskoj je najbolji u usporedbi sa svim zemljama Europe«, kazao je Omerbašić. [Hina]
http://bosnjaci.net/aktuelnosti.php?id=1249&polje=islam
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Ni Crnogorci baš ne poznaju istoriju:

BOŠNJACI i BOŠNJAŠTVO

UVOD: Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd. Od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak...

Opširnije na ovoj stranici: http://www.geocities.com/famous_bosniaks/
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Big Daddy wrote:
Ahmmed wrote:
Nisam se "miješao" :-) u dio diskusije koji se odnosi na "pretvorbu" Muslimana u Bošnjake i Sanaderova obećanja, već sam, ponavljam, po treći put :D reagirao na osporavanja u nekim drugim dijelovima bivše nam zajedničke države.

A ova priča o pretvorbi Muslimana u Bošnjake, kad je u Hrvatskoj riječ, nije toliko jednostavna kako se čini :) I priča o nametanju i "nametanju"silom, nije do kraja autentična....

Jer, u svim ovim diskusijama, oni koji su se u Hrvatskoj izjasnili kao Muslimani, ( a po popisu ih je skoro kao i Bošnjaka)još NIKADA se nisu jaavno oglasili i usprotivili pokušanju "njihovog" provođenja u Bošnjake :-)

Je vjerojatno zbog toga što se ne "protive" su se izjasnili kao Muslimani. :roll: :roll:
Dakle, činjenica je da se ne protive ni na kakav institucionalan način.
Činjenica je iusuđujem se reći, da veliki broj onih koji su se izjasnili kao Muslimani,nemaju ništa protiv "prevođenja" u Bošnjake. Značajan broj njih , u posljednjih godinu-dvije, "prebacio se", individualno,iz Muslimana i Bošnjake.
Imaš temu o bošnjačkoj i muslimanskoj podršci SDP i HDZ u Hrvatskoj....I na toj temi je napisano dosta o ovome o čemu večeras diskutiramo...

Naravno, meni prvom ne bi bilo po volji i ne bi mi odgovaralo da me neko dekretom proglašava ovim ili onim...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

basta sljezove boje wrote:zanimljivo da je muftija prije samo nekoliko dana dao potpuno drugaciju izjavu
05. novembar 2007.
CETINGRAD

U Bogovolji kraj Cetingrada u, Karlovačkoj županiji, u nedjelju je otvorena džamija za tristotinjak islamskih vjernika Rakovice, te sela Bogovolje i Komesarac. Gradnja je trajala dvije godine i koštala oko milion kuna. Otvorenju su uz mnogobrojne uzvanike prisustvovali predsjednik Mešihata Islamske zajednice Ševko ef. Omerbašić i, u svojstvu izaslanika ministra kulture Bože Biškupića, sekretar Vladine Komisije za vjerske zajednice Franjo Dubravić.
Ševko ef. Omerbašić izrazio je zadovoljstvo primjenom Ugovora o pravnom položaju vjerskih zajednica u RH. »Prema mom sudu, položaj islamskih zajednica u Hrvatskoj je najbolji u usporedbi sa svim zemljama Europe«, kazao je Omerbašić. [Hina]
Muftija, za razliku od mnogih, razlikuje nacionalnu od vjerske pripadnosti....
Ahmmed

Post by Ahmmed »

basta sljezove boje wrote:Sevko je dodjos iz Ustikoline, kao sto je i Semso iz Bosanskog Novog. Njima je tesko kapirati da ima ljudi koji su muslimanske vjeroispovjesti, a koji nemaju veze sa Bosnom. Ne kontam po kojoj logici to XY iz Ulcinja kada predje na islam postaje - Bosnjak? :?

Jesu li svi muslimani iz ex YU Bosnjaci? Cak i oni koji nikakve veze sa Bosnom nemaju, ni po porijeklu ni po mjestu rodjenja ni po mjestu boravka?

po Sevkinoj logici bi XY iz Zagreba kada predje na islam postajao Bosnjak?
Ne vidjeh ovaj post....

I ne znam, glede prelaska na islam ove osobe iz Ulcinja, na koji period povijesti misliš? Ili, misliš na ovo, naše doba....

I nisu svi muslimani iz bivše Jugoslavije Bošnjaci....To znaš dobro i ti, kao i ja....

Mada, ovaj dio o muslimanima koji nemaju veze sa Bosnom, a osjećaju se Bošnjacima, mogao bi se, tvojom logikom, primijeniti na pravoslavce i katolike iz BiH, koji nemaju veze sa Srbijom i Hrvatskom, a osjećaju se Srbima i Hrvatima...

I pogrešna ti je predodžba o Ševkinoj logici....Još jednom pročitaj intervju....

Ne postaju Bošnjaci, oni Hrvati-katolici , koji posljednjih godina prelaze na islam....Mada mi je jedan od njih rekao jednu vrlo zanimljivu stvar....Glede svoga hrvatstva, nakon prelaska na islam...No, to nije tema ove diskusije 8-)
Fratris

Post by Fratris »

Ahmmed wrote: Slažem se glede pozitivnosti činjenice da popis nismo imali od 1991....

Vidi, ono što tražiš za sebe, ne možeš sporiti drugima... ja i jesam reagirao isključivo na baštinu konstataciju da je smiješno da se musliman iz Ulcinja osjeća Bošnjakom....E, onda je ne smije čuditi kad neko ovdje napiše da mu je smiješno kad se katolik iz BiH osjeća Hrvatom...

Meni nije smiješno ni jedno, ni drugo....Stvar izbora...I zaista, ne može se muslimanu iz Crne Gore zabraniti bošnjački nacionalni osjećaj, da se katolici i pravoslavci u Bosni ne bi osjećali marginaliziranim. Naravno, vrijedi i obrnuto.
Naravno, ja nemam nista protiv individualnog izjasnjavanja, problem nastupa kod politickih situacija kao sto je ova u Hrvatskoj. U BiH, biti Bosnjak, ili Hrvat, ili Srbin, nije samo individualna stvar, kao sto svaki dan vidimo na primjerima. Zakoni, od onih o konstitucionalnosti, do onih o troglavoj azdaji predsjednistva, legalno(bar donekle) reguliraju tko je Hrvat, Srbin, Bosnjak.

Sta onda s ovim iz Crne Gore? Ako se oni izjasnjavaju kao Bosnjaci, kakav je njihov status? Jesu li oni dio Bosnjackog naroda u istom smislu u kojem su ljudi iz Tuzle ili Zenice? Da li to znaci onda da je BiH matica tih Bosnjaka? Mislim, mozes slijediti ovo razmisljanje. Jer ako je Bosna matica jednog od 3 naroda, kako onda jednakost za ostale?

A ovo sto rade Semso i Sevko u Hrvatskoj je debelo licemjerje. A sto je najgore, djelomicno im pomaze drzava BiH. Zasto ovolika briga o 20.000 ljudi, a nitko ne brine o pola miliona ljudi u HR kojim je bar jedan roditelj iz BiH? Jel mozda sto se ovi ljudi zovu Ante, Marko, i Ivan?
signature

Post by signature »

Ahmmed wrote:
basta sljezove boje wrote:zanimljivo da je muftija prije samo nekoliko dana dao potpuno drugaciju izjavu
05. novembar 2007.
CETINGRAD

jest,to je to.vjerska sloboda moze biti na zadovoljavajucem nivou ali nacionalna moze biti diskrimisana.trijeznjenje je u usponu,hvala Bogu.
signature

Post by signature »

Fratris wrote:
Ahmmed wrote: Slažem se glede pozitivnosti činjenice da popis nismo imali od 1991....

Vidi, ono što tražiš za sebe, ne možeš sporiti drugima... ja i jesam reagirao isključivo na baštinu konstataciju da je smiješno da se musliman iz Ulcinja osjeća Bošnjakom....E, onda je ne smije čuditi kad neko ovdje napiše da mu je smiješno kad se katolik iz BiH osjeća Hrvatom...

Meni nije smiješno ni jedno, ni drugo....Stvar izbora...I zaista, ne može se muslimanu iz Crne Gore zabraniti bošnjački nacionalni osjećaj, da se katolici i pravoslavci u Bosni ne bi osjećali marginaliziranim. Naravno, vrijedi i obrnuto.
Naravno, ja nemam nista protiv individualnog izjasnjavanja, problem nastupa kod politickih situacija kao sto je ova u Hrvatskoj. U BiH, biti Bosnjak, ili Hrvat, ili Srbin, nije samo individualna stvar, kao sto svaki dan vidimo na primjerima. Zakoni, od onih o konstitucionalnosti, do onih o troglavoj azdaji predsjednistva, legalno(bar donekle) reguliraju tko je Hrvat, Srbin, Bosnjak.

Sta onda s ovim iz Crne Gore? Ako se oni izjasnjavaju kao Bosnjaci, kakav je njihov status? Jesu li oni dio Bosnjackog naroda u istom smislu u kojem su ljudi iz Tuzle ili Zenice? Da li to znaci onda da je BiH matica tih Bosnjaka? Mislim, mozes slijediti ovo razmisljanje. Jer ako je Bosna matica jednog od 3 naroda, kako onda jednakost za ostale?

A ovo sto rade Semso i Sevko u Hrvatskoj je debelo licemjerje. A sto je najgore, djelomicno im pomaze drzava BiH. Zasto ovolika briga o 20.000 ljudi, a nitko ne brine o pola miliona ljudi u HR kojim je bar jedan roditelj iz BiH? Jel mozda sto se ovi ljudi zovu Ante, Marko, i Ivan?
o njima se brine njihova drzava Hrvatska.
Fratris

Post by Fratris »

signature wrote:
Fratris wrote: A ovo sto rade Semso i Sevko u Hrvatskoj je debelo licemjerje. A sto je najgore, djelomicno im pomaze drzava BiH. Zasto ovolika briga o 20.000 ljudi, a nitko ne brine o pola miliona ljudi u HR kojim je bar jedan roditelj iz BiH? Jel mozda sto se ovi ljudi zovu Ante, Marko, i Ivan?
o njima se brine njihova drzava Hrvatska.
Ja mislim da je bolje biti Bosnjak u HR nego Bosnjak u Bosni, tako da ne vidim zasto uopce briga.
basta sljezove boje

Ahmmed wrote:
05. novembar 2007.
CETINGRAD

e bravo, dakle Bosnjak po definiciji moze biti samo bosanski i hercegovacki musliman. Osoba koja je presla na islam poput Numana iz Begesa prema tome ne moze biti Bosnjak, jer joj fali osjecaj povezanosti sa nacijom a ne sa vjerom. Fol je sto se od Numana i Numanovica ocekuje da se izjasnjavaju kao Bosnjaci, bas kao sto se i od jednog XY iz Ulcinja ocekuje da se izjasnjava kao Bosnjak, mada covjek sam kaze kako je to smijesno, jer on niti je ikad bio u Bosni niti mu bilo ko od predaka potjece iz Bosne ... dakle, slazemo se da osoba koja se u ex-YU izjasnjavala kao Musliman ne moze automatski postati Bosnjak, jer musliman oznacava vjersku, a Bosnjak nacionalnu pripadnost. To bi trebalo Semsi natenane objasniti, a Sevko bi trebao voditi racuna o svojim izjavama, kad su u pitanju muslimani onda je Vlada najbolja u Europi, a kad su u pitanju Bosnjaci onda je najgora, bas strange
signature

Post by signature »

apsolutno tacno,hrvatskoj nije u interesu da se priznaju Bosnjaci,dok joj vjeska sloboda i prava ne ugrozavaju strategiju svi muslimani u hrvatskoj su Hrvati.

ali da muslimani dobiju svoju nacionalnu odrenicu, e to ne moze.
Fratris

Post by Fratris »

signature wrote:apsolutno tacno,hrvatskoj nije u interesu da se priznaju Bosnjaci,dok joj vjeska sloboda i prava ne ugrozavaju strategiju svi muslimani u hrvatskoj su Hrvati.

Joj budale.

Sluzbeni rezultati popisa iz 2001.

http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/Census20 ... 02_02.html

Sta pise iznad seste kolone?
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Postoje tri identiteta koje trebamo razlikovati da bi mogli zvakati ovu materije.

Nacionalni identitet - koji vazi za sve gradjane jedne drzave koji imaju drzavljanstvo , odnosno administrativnu vezu sa tom drzavom. Nacionalnost se moze mjenjati, dobijanjem drzavljanstva druge drzave i cisto je tehnicko pitanje.

Etnicki identitet, - identitet koji naslijedjujemo i sticemo. Poseban slucaj su zene iz drugih naroda koje zbog obicaja ( generalno gledano), ulaze u kucu muskarca, ostaju i dalje sa svojim donesenim etnickim porijeklom, a djeca i nasljednici sticu, u najvise slucajeva identitet sredine u kojoj se nalaze, odnosno identitet sa oceve strane. Moze biti i obratno, da se muskarac "prizeni", on ostaje sa starim etnickim identitetom, a djeca prime majcin, odnosno identiet sredine u kojoj zive. Kod nas konkretno , imena imaju veliku ulogu , mada je to pogresan parametar za oznacavanje etnicke pripadnosti.

I zadnji, vjerski identitet, koji ima vise osobina. Prvi, i pravi je taj da vjeruje u Boga ili bogove kroz jednu od postojecih religija.
Zatim imamo vjersko-politicki identitet kojeg namecu same religije.

U slucaju bajnog Sevke, radi se o nametanju vjersko-politickog identiteta muslimanima u Hrvatskoj, koji dovodi do komicnih situacija, koje ste gore opisali. Slicno je i u Crnoj Gori, cista politicka malverzacija sa vjernicima i njihova zloupotreba u dneveo-politicke svrhe.
signature

Post by signature »

Fratris wrote:
signature wrote:apsolutno tacno,hrvatskoj nije u interesu da se priznaju Bosnjaci,dok joj vjeska sloboda i prava ne ugrozavaju strategiju svi muslimani u hrvatskoj su Hrvati.

Joj budale.

Sluzbeni rezultati popisa iz 2001.

http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/Census20 ... 02_02.html

Sta pise iznad seste kolone?
budala ti je ko te tako kulturnog napravio. a ko su ti oni nepoznati?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Fratris wrote:

Evo, da ja tebe upitam, na isti način na koji si ti mene:

Šta sa katolicima u BiH? Ako Ako se oni izjašnjavaju kao Hrvati, kakav je njihov status? Da li to znači da je Hrvatska matica tih Hrvata?

Ne slažem se da je u pitanju nikakvo licemjerje, glede ovih pola miliona...Za razliku od Šemse, Muhameda i Ševke, Ante, Marko i Ivan su pripadnici državotvornog naroda u RH.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

basta sljezove boje wrote:
Ahmmed wrote:
e bravo, dakle Bosnjak po definiciji moze biti samo bosanski i hercegovacki musliman. Osoba koja je presla na islam poput Numana iz Begesa prema tome ne moze biti Bosnjak, jer joj fali osjecaj povezanosti sa nacijom a ne sa vjerom. Fol je sto se od Numana i Numanovica ocekuje da se izjasnjavaju kao Bosnjaci, bas kao sto se i od jednog XY iz Ulcinja ocekuje da se izjasnjava kao Bosnjak, mada covjek sam kaze kako je to smijesno, jer on niti je ikad bio u Bosni niti mu bilo ko od predaka potjece iz Bosne ... dakle, slazemo se da osoba koja se u ex-YU izjasnjavala kao Musliman ne moze automatski postati Bosnjak, jer musliman oznacava vjersku, a Bosnjak nacionalnu pripadnost. To bi trebalo Semsi natenane objasniti, a Sevko bi trebao voditi racuna o svojim izjavama, kad su u pitanju muslimani onda je Vlada najbolja u Europi, a kad su u pitanju Bosnjaci onda je najgora, bas strange
Ovo za muftiju....odnosilo se na činjenicu da je u ovom tekstu govorio o muslimanima, a u razgovoru za Oslobođenje o Bošnjacima.I nema tu ništa čudno...

Tvrdiš da po definiciji Bošnjak može biti samo bosanski i hercegovački musliman.

U skladu s tom definicijom, ko može biti Hrvat? Ili, za određivanje hrvatske nacionalne pripadnosti, vrijede drugi kriteriji??
basta sljezove boje

Ahmmed wrote:
Ahmmed wrote: Muftija, za razliku od mnogih, razlikuje nacionalnu od vjerske pripadnosti....
Ovo za muftiju....odnosilo se na činjenicu da je u ovom tekstu govorio o muslimanima, a u razgovoru za Oslobođenje o Bošnjacima.I nema tu ništa čudno...

Tvrdiš da po definiciji Bošnjak može biti samo bosanski i hercegovački musliman.

U skladu s tom definicijom, ko može biti Hrvat? Ili, za određivanje hrvatske nacionalne pripadnosti, vrijede drugi kriteriji??
naravno da vrijede drugi kriteriji. Katolicka vjeroispovjest nije nikakav argument
and

Post by and »

@basto,daj nam malo pojasni
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma da, samo je kod Bosnjaka doslo do tog "nakaradnog" procesa prelaska iz vjerske grupe u naciju, a Srbi i Hrvati su poznati jos od Adema i Have, pardon, Adama i Eve :D

Prosto se valjam od smijeha :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ahmmed wrote:
basta sljezove boje wrote: e bravo, dakle Bosnjak po definiciji moze biti samo bosanski i hercegovacki musliman. Osoba koja je presla na islam poput Numana iz Begesa prema tome ne moze biti Bosnjak, jer joj fali osjecaj povezanosti sa nacijom a ne sa vjerom. Fol je sto se od Numana i Numanovica ocekuje da se izjasnjavaju kao Bosnjaci, bas kao sto se i od jednog XY iz Ulcinja ocekuje da se izjasnjava kao Bosnjak, mada covjek sam kaze kako je to smijesno, jer on niti je ikad bio u Bosni niti mu bilo ko od predaka potjece iz Bosne ... dakle, slazemo se da osoba koja se u ex-YU izjasnjavala kao Musliman ne moze automatski postati Bosnjak, jer musliman oznacava vjersku, a Bosnjak nacionalnu pripadnost. To bi trebalo Semsi natenane objasniti, a Sevko bi trebao voditi racuna o svojim izjavama, kad su u pitanju muslimani onda je Vlada najbolja u Europi, a kad su u pitanju Bosnjaci onda je najgora, bas strange

naravno da vrijede drugi kriteriji. Katolicka vjeroispovjest nije nikakav argument

Shvatit ću ovo kao još jedan izraz kmetovske frustracije :D
basta sljezove boje

moze se svako izjasnjavati kako hoce kao sto su se i 1991 neki izjasnjavali kao Eskimi i slicno, ali u slucaju Hrvata postoji i institucija a to je hrvatska drzava. Hrvatska priznaje pripadnost hrvatskom narodu na osnovu dokumenta kojim se ta osoba ili njeni preci definiraju kao Hrvati. Katolicka vjeroispovjest tu nije valjan kriterij i to zna svako ko je pokusao dobiti domovnicu na osnovu krsnog lista. Osobe sa podrucja ex YU koje su katolicke vjeroispovjesti nisu automatski Hrvati kao sto to je to slucaj pri Semsinom poimanju Bosnjaka

posudjeno sa druge teme

Image
basta sljezove boje

Ahmmed wrote:
Ahmmed wrote: Ovo za muftiju....odnosilo se na činjenicu da je u ovom tekstu govorio o muslimanima, a u razgovoru za Oslobođenje o Bošnjacima.I nema tu ništa čudno...

Shvatit ću ovo kao još jedan izraz kmetovske frustracije :D
nikad moji preci nisu bili kmetovi :lol:

nikad Turcin nije usao u grad sv. Vlahe
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ma, neki od predaka je, sigurno, negdje za bega radio :D

I niko ovdje ne govori o svim muslimanima bivše Jugoslavije,kao Bošnjacima. Pa ni Ševko.

No, ti si posljednja osoba koja bi nekome imala pravo reducirati kriterije za nacionalni osjećaj :D
Prozor

Post by Prozor »

@basto

Ako Bosnjak moze biti samo bosansko-hercegovacki musliman(ne racunajuci tu valjda, Rome-muslimane..), onda bi valjda po istoj logici Hrvat mogao biti samo katolik iz Hrvatske? Jer po tvojoj logici, kako ce Hrvat biti covjek rodjen u Varesu koji mozda nikad nije bio u Hrvatskoj i ciji preci nemaju veze sa istom...?
Post Reply