BiH nije Izrael niti je gospodin Finci Izraelac. Pored toga su Jevreji neodvojiv dio bh. identiteta i ne zive od jucer tu. Finci i Sejdic su apsolutno u pravu sa svojom tuzbom, jer diskriminatorski zakoni ne smiju biti determinirani u ustavu zemlje koja je kofol demokratska i navodno hoce u EU.bonn wrote:Ne bih imao ništa protiv, ali... U Izraelu ISKLJUČIVO SAMO JEVREJ može biti predsjednik a skoro sve države svijeta moraju usvojiti zakon po kojem Jevrej može biti predsjednik. MORAJU imati sva prava kao i većinski narodi, a u Izraelu za druge narode nema ni osnovnih ljudskih prava.
"Sejdić i Finci protiv države "
- Jazz_Junkie
#26 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
-
callmethebreeeze
#27 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
pa izrael je vjerska drzava, bih to (jos) nije, hvala allahu.bonn wrote:Ne bih imao ništa protiv, ali... U Izraelu ISKLJUČIVO SAMO JEVREJ može biti predsjednik a skoro sve države svijeta moraju usvojiti zakon po kojem Jevrej može biti predsjednik. MORAJU imati sva prava kao i većinski narodi, a u Izraelu za druge narode nema ni osnovnih ljudskih prava.
- JThomas
#28 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
ustav je diskriminatoran, i to je jasno svakome ko ga je i prelistao. i zato mi je drago zbog ovoga.
-
CAUS-VISOKO
#29 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Cekajte malo. Je li to onaj Finci sto je bio (ili je jos uvijek) na celu Komisije za imenovanja u drzavnim sluzbama sa placom preko (2000-te god.) 7.000, 00 KM.? Alo, 7, milja, a apsolutna manjina i malo skapanceru. A nama 'nu kar bule', Sejdic zna prevod. Nemojte zahebavati demokrati.
-
callmethebreeeze
#30 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
boze dragi, sta ima veze gdje radi i kolika mu je plata? alo, 7 milja, nije predmet diskusije, vec ustav koji DISKRIMINIRA sve ostale osim tri vecinska naroda.CAUS-VISOKO wrote:Cekajte malo. Je li to onaj Finci sto je bio (ili je jos uvijek) na celu Komisije za imenovanja u drzavnim sluzbama sa placom preko (2000-te god.) 7.000, 00 KM.? Alo, 7, milja, a apsolutna manjina i malo skapanceru. A nama 'nu kar bule', Sejdic zna prevod. Nemojte zahebavati demokrati.
b
-
CAUS-VISOKO
#31 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Ispricavam se nije 2000. nego 2004. godine. Dakle, po Ustavu kandidat za Predsjednistvo moze biti Arap ili Kinez (ljudi imaju drzavljanstvo) u protivnom je DISKRIMINACIJA. Ponovo, nemojte zahebavati demokrati.callmethebreeeze wrote:boze dragi, sta ima veze gdje radi i kolika mu je plata? alo, 7 milja, nije predmet diskusije, vec ustav koji DISKRIMINIRA sve ostale osim tri vecinska naroda.CAUS-VISOKO wrote:Cekajte malo. Je li to onaj Finci sto je bio (ili je jos uvijek) na celu Komisije za imenovanja u drzavnim sluzbama sa placom preko (2000-te god.) 7.000, 00 KM.? Alo, 7, milja, a apsolutna manjina i malo skapanceru. A nama 'nu kar bule', Sejdic zna prevod. Nemojte zahebavati demokrati.![]()
![]()
![]()
b
- piupiu
#32 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
A sto ne bi bio Arap ili Kinez, ako je drzavljanin ove zemlje, sposoban, radi za njen napredak i mozda je moze predstavljati bolje nego 'rodjeni' Bosanac?CAUS-VISOKO wrote:Ispricavam se nije 2000. nego 2004. godine. Dakle, po Ustavu kandidat za Predsjednistvo moze biti Arap ili Kinez (ljudi imaju drzavljanstvo) u protivnom je DISKRIMINACIJA. Ponovo, nemojte zahebavati demokrati.callmethebreeeze wrote:boze dragi, sta ima veze gdje radi i kolika mu je plata? alo, 7 milja, nije predmet diskusije, vec ustav koji DISKRIMINIRA sve ostale osim tri vecinska naroda.CAUS-VISOKO wrote:Cekajte malo. Je li to onaj Finci sto je bio (ili je jos uvijek) na celu Komisije za imenovanja u drzavnim sluzbama sa placom preko (2000-te god.) 7.000, 00 KM.? Alo, 7, milja, a apsolutna manjina i malo skapanceru. A nama 'nu kar bule', Sejdic zna prevod. Nemojte zahebavati demokrati.![]()
![]()
![]()
b
Inace, gospodinu Finciju sve najbolje u njegovoj namjeri, i -- slazem se, da nam se hoce vratiti vise nasih Jevreja, oni su vazan dio nase istorije i njihov doprinos kulturi i napretku Bosne je neprikosnoven.
Od naseg silnog jada, uskogrudosti i nesposobnosti, jedna stvar gdje bi mogli mi mogli sluziti kao primjer (danasnjem) arapskom svijetu (kao i Izraelu samom), kako je harmonija izmedju muslimana i Jevreja ne samo moguca, nego ima i kulturoloske i ine prednosti.
-
callmethebreeeze
#33 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Jakov Finci, koji se želio kandidovati za funkciju člana Predsjedništva BiH, od Izborne komisije BiH dobio je i pismenu odbijenicu, a za naš program danas kaže:CAUS-VISOKO wrote:Ispricavam se nije 2000. nego 2004. godine. Dakle, po Ustavu kandidat za Predsjednistvo moze biti Arap ili Kinez (ljudi imaju drzavljanstvo) u protivnom je DISKRIMINACIJA. Ponovo, nemojte zahebavati demokrati.callmethebreeeze wrote:boze dragi, sta ima veze gdje radi i kolika mu je plata? alo, 7 milja, nije predmet diskusije, vec ustav koji DISKRIMINIRA sve ostale osim tri vecinska naroda.CAUS-VISOKO wrote:Cekajte malo. Je li to onaj Finci sto je bio (ili je jos uvijek) na celu Komisije za imenovanja u drzavnim sluzbama sa placom preko (2000-te god.) 7.000, 00 KM.? Alo, 7, milja, a apsolutna manjina i malo skapanceru. A nama 'nu kar bule', Sejdic zna prevod. Nemojte zahebavati demokrati.![]()
![]()
![]()
b
„Do sada o tome nije moglo biti ni govora, čak je Izborna komisija me i pismeno odbila zato što se ne deklarišem kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda BiH.“
- seln
#34 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Kukasti polumjesec....CAUS-VISOKO wrote:Ispricavam se nije 2000. nego 2004. godine. Dakle, po Ustavu kandidat za Predsjednistvo moze biti Arap ili Kinez (ljudi imaju drzavljanstvo) u protivnom je DISKRIMINACIJA. Ponovo, nemojte zahebavati demokrati.callmethebreeeze wrote:boze dragi, sta ima veze gdje radi i kolika mu je plata? alo, 7 milja, nije predmet diskusije, vec ustav koji DISKRIMINIRA sve ostale osim tri vecinska naroda.CAUS-VISOKO wrote:Cekajte malo. Je li to onaj Finci sto je bio (ili je jos uvijek) na celu Komisije za imenovanja u drzavnim sluzbama sa placom preko (2000-te god.) 7.000, 00 KM.? Alo, 7, milja, a apsolutna manjina i malo skapanceru. A nama 'nu kar bule', Sejdic zna prevod. Nemojte zahebavati demokrati.![]()
![]()
![]()
b
-
dallton
#35 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
veca je ovo reforma ove nakarade od ustava nego sve ostale prije nje ...
- osa
#36 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
kako guverner kalifornije, koji je američki državljan, ne može biti predsjednik usa, e moj arni , na sud za ljudska prava, možda zamjeniš obamu.
- sodom
#37 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
bilder se nije rodio u usa, mislim da je i to jedan od preduslova za predsjednika...osa wrote:kako guverner kalifornije, koji je američki državljan, ne može biti predsjednik usa, e moj arni , na sud za ljudska prava, možda zamjeniš obamu.
sala, zar fkt nemoze, zasto ne?
- osa
#38 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
upravo zbog ovog što si rekao, bez obzira na državljanstvo, predsjednik biti ne može jer nije rođen u usa, svaka država ima neka svoja specifične zakone.sodom wrote:bilder se nije rodio u usa, mislim da je i to jedan od preduslova za predsjednika...osa wrote:kako guverner kalifornije, koji je američki državljan, ne može biti predsjednik usa, e moj arni , na sud za ljudska prava, možda zamjeniš obamu.
-
dallton
#39 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
rodjenje na tlu sad-a kao preduslov za najvisu politicku funkciju se moze regulirati (jer je princip neutralan) - al ne mozes reci "e ne moze biti crnac, jevrej ovaj ili onaj predsjednik" - to bi se odmah ukinulo ( a to je ono sto ispade kod nas po dejtonu)...sto se tice svih ostalih funkcija u SAD-u, zadnjih 5 secretary of the state (ministri vanjskih poslova) nisu bili rodjeni u sad-u, kao sto ni svarceneger nije rodjen, itd....osa wrote:upravo zbog ovog što si rekao, bez obzira na državljanstvo, predsjednik biti ne može jer nije rođen u usa, svaka država ima neka svoja specifične zakone.sodom wrote:bilder se nije rodio u usa, mislim da je i to jedan od preduslova za predsjednika...osa wrote:kako guverner kalifornije, koji je američki državljan, ne može biti predsjednik usa, e moj arni , na sud za ljudska prava, možda zamjeniš obamu.
- osa
#40 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
quote="osa"]
rodjenje na tlu sad-a kao preduslov za najvisu politicku funkciju se moze regulirati (jer je princip neutralan) - al ne mozes reci "e ne moze biti crnac, jevrej ovaj ili onaj predsjednik" - to bi se odmah ukinulo ( a to je ono sto ispade kod nas po dejtonu)...sto se tice svih ostalih funkcija u SAD-u, zadnjih 5 secretary of the state (ministri vanjskih poslova) nisu bili rodjeni u sad-u, kao sto ni svarceneger nije rodjen, itd....[/quote]
točno ne kaže se crnac, ovaj ili onaj, nego se kaže nitko tko nije rođen u usa, pa nek je zadužio usa do neba, i tko to može promijeniti, koji međunarodni sud, nijedan, jer je to pravo amerike, kao što si je i izrael dao određena prava po tom pitanju, a bogami i još mnoge države, doduše većina kojih nije baš demokratska.
upravo zbog ovog što si rekao, bez obzira na državljanstvo, predsjednik biti ne može jer nije rođen u usa, svaka država ima neka svoja specifične zakone.[/quote]sodom wrote:bilder se nije rodio u usa, mislim da je i to jedan od preduslova za predsjednika...osa wrote:kako guverner kalifornije, koji je američki državljan, ne može biti predsjednik usa, e moj arni , na sud za ljudska prava, možda zamjeniš obamu.
rodjenje na tlu sad-a kao preduslov za najvisu politicku funkciju se moze regulirati (jer je princip neutralan) - al ne mozes reci "e ne moze biti crnac, jevrej ovaj ili onaj predsjednik" - to bi se odmah ukinulo ( a to je ono sto ispade kod nas po dejtonu)...sto se tice svih ostalih funkcija u SAD-u, zadnjih 5 secretary of the state (ministri vanjskih poslova) nisu bili rodjeni u sad-u, kao sto ni svarceneger nije rodjen, itd....[/quote]
točno ne kaže se crnac, ovaj ili onaj, nego se kaže nitko tko nije rođen u usa, pa nek je zadužio usa do neba, i tko to može promijeniti, koji međunarodni sud, nijedan, jer je to pravo amerike, kao što si je i izrael dao određena prava po tom pitanju, a bogami i još mnoge države, doduše većina kojih nije baš demokratska.
- seln
#41 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Varam li se ili to moj ahbab pcelica opravdava diskriminaciju?osa wrote:točno ne kaže se crnac, ovaj ili onaj, nego se kaže nitko tko nije rođen u usa, pa nek je zadužio usa do neba, i tko to može promijeniti, koji međunarodni sud, nijedan, jer je to pravo amerike, kao što si je i izrael dao određena prava po tom pitanju, a bogami i još mnoge države, doduše većina kojih nije baš demokratska.rodjenje na tlu sad-a kao preduslov za najvisu politicku funkciju se moze regulirati (jer je princip neutralan) - al ne mozes reci "e ne moze biti crnac, jevrej ovaj ili onaj predsjednik" - to bi se odmah ukinulo ( a to je ono sto ispade kod nas po dejtonu)...sto se tice svih ostalih funkcija u SAD-u, zadnjih 5 secretary of the state (ministri vanjskih poslova) nisu bili rodjeni u sad-u, kao sto ni svarceneger nije rodjen, itd....
covjek ti je fino rekao da je rodjenje neutralan princip, nevezan za rasu, spol, naciju, vjeroispovijest ili seksualnu orjentaciju. TO su osobine po kojima se neko moze diskriminirati, nikako po mjestu rodjenja.
-
dallton
#42 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
izrael nije jednako jevreji - pitaj americke jevreje sta misle o takvim izraelskim zakonima i reci ce to sljedeci "cisti rasizam"...najveci strah izraela (ne znam jesi li ikad bio tamo ili vise saradjivao s izraelcima) je sto znaju da u jednom momentu ako zele da odrze podrsku (koliko god ona bila velika al je u opadanju) ostatka svijeta je to sto moraju dati jednaka prava svim gradjanima, a posto je 25% izraela palestinci izraleski drzavljani, to mijenja stvar....ne boji se oni toliko rata, oni rat i prizeljkuju da bi mogli opravdati unutarnju diskriminaciju za koju ih ostatak svijeta vec uveliko optuzujebonn wrote:Ne bih imao ništa protiv, ali... U Izraelu ISKLJUČIVO SAMO JEVREJ može biti predsjednik a skoro sve države svijeta moraju usvojiti zakon po kojem Jevrej može biti predsjednik. MORAJU imati sva prava kao i većinski narodi, a u Izraelu za druge narode nema ni osnovnih ljudskih prava.
- nokia6170
#43 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
ne znam cemu uopste rasprave o nebitnim stvarima gdje je ko rodjen i slicne stvari...stvar treba pojednostaviti...bosna se zaletila i potpisala protokol broj 12. evropske konvencije za ljudska prava, za ciju primjenu i tumacenje je zaduzen evropski sud za ljudska prava, a cije odluke su konacne i obavezujuce i sastavni su dio komunitarnog prava.
evropski sud za ljudska prava ima nadleznost nad svim clanicama vijeca evrope, pa prema tome i nad bosnom i hercegovinom.
uporedjivati ameriku, izrael, saudijsku arabiju i ostale drzave sa ovim konkretnim slucajem je smijesno i neozbiljno.
p.s. samo mi nije jasno kako nacionalisticki lideri, pogotovo iz rs-a nisu vidjeli potencijalnu opasnost ratifikovanjem protokola broj 12, kojeg by the way nije ratifikovalo pola clanica vijeca evrope.
evropski sud za ljudska prava ima nadleznost nad svim clanicama vijeca evrope, pa prema tome i nad bosnom i hercegovinom.
uporedjivati ameriku, izrael, saudijsku arabiju i ostale drzave sa ovim konkretnim slucajem je smijesno i neozbiljno.
p.s. samo mi nije jasno kako nacionalisticki lideri, pogotovo iz rs-a nisu vidjeli potencijalnu opasnost ratifikovanjem protokola broj 12, kojeg by the way nije ratifikovalo pola clanica vijeca evrope.
- osa
#44 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
ne opravdavam nego registriram stanje stvari, i da diskriminacija može biti i po mjestu rođenja zašto ne, i to na puno načina, recimo ne možeš se zaposliti u nekoj firmi u sarajevu ako nisi rođen u sarajevo, banalno, ali diskriminacija.seln wrote:Varam li se ili to moj ahbab pcelica opravdava diskriminaciju?osa wrote:točno ne kaže se crnac, ovaj ili onaj, nego se kaže nitko tko nije rođen u usa, pa nek je zadužio usa do neba, i tko to može promijeniti, koji međunarodni sud, nijedan, jer je to pravo amerike, kao što si je i izrael dao određena prava po tom pitanju, a bogami i još mnoge države, doduše većina kojih nije baš demokratska.rodjenje na tlu sad-a kao preduslov za najvisu politicku funkciju se moze regulirati (jer je princip neutralan) - al ne mozes reci "e ne moze biti crnac, jevrej ovaj ili onaj predsjednik" - to bi se odmah ukinulo ( a to je ono sto ispade kod nas po dejtonu)...sto se tice svih ostalih funkcija u SAD-u, zadnjih 5 secretary of the state (ministri vanjskih poslova) nisu bili rodjeni u sad-u, kao sto ni svarceneger nije rodjen, itd....![]()
covjek ti je fino rekao da je rodjenje neutralan princip, nevezan za rasu, spol, naciju, vjeroispovijest ili seksualnu orjentaciju. TO su osobine po kojima se neko moze diskriminirati, nikako po mjestu rodjenja.
-
dallton
#45 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
ja sam ti sad rekao da nije svaka klasifikacija osoba jednako diskriminacija...ako je klasifikacija na osnovu neutralnih principa onda moze...npr. ja nisam drzavljanin hrvatske pa prema tome nemogu mnogo toga, i to je u okvirima razumljivg i prihvacenog...al recimo da jesam, a onda hrvatski ustav kaze "e ne mozes ovo ili ono zato sto si ne-hrvat ili se tako izjasnjavas" e onda imas pravni problem...u praksi naravno imas masu diskriminacija, al to im ne daje nikakvu pravnu snaguosa wrote:ne opravdavam nego registriram stanje stvari, i da diskriminacija može biti i po mjestu rođenja zašto ne, i to na puno načina, recimo ne možeš se zaposliti u nekoj firmi u sarajevu ako nisi rođen u sarajevo, banalno, ali diskriminacija.seln wrote:
Varam li se ili to moj ahbab pcelica opravdava diskriminaciju?![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#46 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Ovo je sve pred rušenje Dejtonskog MIROVNOG Sporazuma.........pa jel vama svima JASNO ,nema u EU sa Nakaradnim i Diskriminirajucim Dejtonskim "Ustavom" zato se tornjaci i kunu u njeg ko u Bibliju il Kuran.......
- osa
#47 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
apsolutno, ima smisla ovo što kažeš, samo tko propisuje šta je klasifikacija a šta diskriminacija, za arnija je prvilo da predsjednik usa ne može biti netko tko nije rođen u usa, diskriminacija, a za pravo u americi klasifikacija.dallton wrote:ja sam ti sad rekao da nije svaka klasifikacija osoba jednako diskriminacija...ako je klasifikacija na osnovu neutralnih principa onda moze...npr. ja nisam drzavljanin hrvatske pa prema tome nemogu mnogo toga, i to je u okvirima razumljivg i prihvacenog...al recimo da jesam, a onda hrvatski ustav kaze "e ne mozes ovo ili ono zato sto si ne-hrvat ili se tako izjasnjavas" e onda imas pravni problem...u praksi naravno imas masu diskriminacija, al to im ne daje nikakvu pravnu snaguosa wrote:ne opravdavam nego registriram stanje stvari, i da diskriminacija može biti i po mjestu rođenja zašto ne, i to na puno načina, recimo ne možeš se zaposliti u nekoj firmi u sarajevu ako nisi rođen u sarajevo, banalno, ali diskriminacija.seln wrote:
Varam li se ili to moj ahbab pcelica opravdava diskriminaciju?![]()
- seln
#48 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
jarane,sad idemo ad absurdum. to jeste diskriminacija, jer se odnosi na bh drzavljane koji po zakonu trebaju imati prava na cijeloj teritoriji. ako mene pitas, zakon o el prezidente of usa jeste pomalo glup, ali se ne moze nazvati diskriminirajucim jer ne pogadja ni jednu grupu koja po definiciji UN-a moze biti diskriminirana. fincika i sejdo su gradjani bih, rodjeni u bih i jasno je da su diskriminirani ako ne mogu postati predsjednici. utoliko vise jer su napravili manje sranja od "konstituivnih naroda".osa wrote:ne opravdavam nego registriram stanje stvari, i da diskriminacija može biti i po mjestu rođenja zašto ne, i to na puno načina, recimo ne možeš se zaposliti u nekoj firmi u sarajevu ako nisi rođen u sarajevo, banalno, ali diskriminacija.seln wrote:Varam li se ili to moj ahbab pcelica opravdava diskriminaciju?osa wrote: točno ne kaže se crnac, ovaj ili onaj, nego se kaže nitko tko nije rođen u usa, pa nek je zadužio usa do neba, i tko to može promijeniti, koji međunarodni sud, nijedan, jer je to pravo amerike, kao što si je i izrael dao određena prava po tom pitanju, a bogami i još mnoge države, doduše većina kojih nije baš demokratska.![]()
- osa
#49 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
jarane, diskriminira veliku grupu ljudi, koji su državljani usa, a nisu rođeni u usa, a takvih ima jako puno.
-
dallton
#50 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
nije pitanje ko propisiuje, nego kakav se princip koristi za propisivanje...ako ljude svrstavas po nacionalnom, vjerskom, rasnom, etnickom, ovom ili onom principu onda to nije ok, to je sveosa wrote:apsolutno, ima smisla ovo što kažeš, samo tko propisuje šta je klasifikacija a šta diskriminacija, za arnija je prvilo da predsjednik usa ne može biti netko tko nije rođen u usa, diskriminacija, a za pravo u americi klasifikacija.dallton wrote: ja sam ti sad rekao da nije svaka klasifikacija osoba jednako diskriminacija...ako je klasifikacija na osnovu neutralnih principa onda moze...npr. ja nisam drzavljanin hrvatske pa prema tome nemogu mnogo toga, i to je u okvirima razumljivg i prihvacenog...al recimo da jesam, a onda hrvatski ustav kaze "e ne mozes ovo ili ono zato sto si ne-hrvat ili se tako izjasnjavas" e onda imas pravni problem...u praksi naravno imas masu diskriminacija, al to im ne daje nikakvu pravnu snagu