"Sejdić i Finci protiv države "

Post Reply
oldplague

#101 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by oldplague »

Eto vidim da su Sejdić i Finci privukli masovnu podršku bosanskih patriota, koji bi svakodnevno mijenjali ustav, uvodili demokraciju, rušili genocidne tvorevine... ali ne u svojoj kući. Živjeliii!
trofej

#102 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by trofej »

Značajan broj učesnika internet foruma doista s iskrenom namjerom „troši“ vrijeme i vrlo kvalitetno – argumentima (iz svih oblasti ljudskog djelovanja) i primjerenim izlaganjem istih – pokušava unaprijediti virtuelnu komunikaciju do nivoa iz kojeg će se moći nazrijeti osnovna struktura ponašajnih obrazaca koji će biti u funkciji čovjeka – izvornog vlasnika ljudskog života i, potom, i humanizirane ontogeneze kako individualne i unutarnje tako i kolektivne i spoljnje dimenzije života uopće.

Ovo je vrlo zahtjevano i čini se čak i besmislenim u ambijentu gdje se svaki argument nastoji satanizirati na način da se kolektivizira i pospoljnji do mjere samoodgovornosti nečijih poželjnih i istovremeno fantomskih kolektiva, tj. i nepostojanja ičije i ikakve odgovornosti za katastrofu suživota uopće.

Međutim, ukoliko čovjek pristane na besmislenost vrlo zahtjevnih vlastitih napora – pristaje na moć haosa, gdje čovjek doista nema išta očekivati za sebe i gdje će mu biti ugroženo zadovoljavanje čak i bioloških potreba. Tim slijedom, htio – ne htio, bit će u funkciji povrataka u robovski sistem suodnosa. Stoga mu je i dužnost i obaveza da emitira što više ljudski kodiranih informacija, nadajući se da će one ipak imati udjela među onima koji sudjeluju na ovim forumima zato što im je uskraćen svaki drugi oblik neposrednog traženja i ispoljavanja vlastite ličnosti.
dallton

#103 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by dallton »

NY Times - po broju naslova vani, mozemo s "ponosom" reci da imamo rasisticki ustav - e sad cekam nase entitetlije da dodju i kazu da je to nephodno radi zastite njihovih ubermensch interesa - mislim da su se pojedini bunili kad sam ono sto opravdavaju u pcu nazivao "fasizmom, rasizmom, itd" - al izgleda da mi je vrijeme dalo za pravo
World Briefing | Europe
Bosnia: Law Tying Candidacy to Ethnicity Is Contested

Published: June 5, 2009
A Bosnian Jew and an ethnic Roma have appealed to the European Court of Human Rights to overturn laws that prevent ethnic minorities from running for president. Under the Dayton peace agreement that ended the Bosnian war in 1995, only Bosnian Serbs, Bosnian Muslims and Bosnian Croats may run for the office. Minorities and those from ethnically mixed marriages also do not have the right to run for the upper house of Parliament. Jakob Finci, head of the Jewish community and Bosnia’s ambassador to Switzerland, and Dervo Sejdic, a member of the Roma Council of Bosnia, say the Constitution violates the European Convention on Human Rights, as well as other international laws. “I think it’s high time to step away from ethnic patterns that were necessary to stop the war,” Mr. Finci said. “It’s time for Bosnia to enter its European phase.” The court is expected to issue its ruling in September.

Sign in to RecommendNext Article in World (23 of 35) » A version of this article appeared in print on June 6, 2009, on page A6 of the New York edition.
oldplague

#104 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by oldplague »

dallton wrote:NY Times - po broju naslova vani, mozemo s "ponosom" reci da imamo rasisticki ustav - e sad cekam nase entitetlije da dodju i kazu da je to nephodno radi zastite njihovih ubermensch interesa - mislim da su se pojedini bunili kad sam ono sto opravdavaju u pcu nazivao "fasizmom, rasizmom, itd" - al izgleda da mi je vrijeme dalo za pravo
World Briefing | Europe
Bosnia: Law Tying Candidacy to Ethnicity Is Contested

Published: June 5, 2009
A Bosnian Jew and an ethnic Roma have appealed to the European Court of Human Rights to overturn laws that prevent ethnic minorities from running for president. Under the Dayton peace agreement that ended the Bosnian war in 1995, only Bosnian Serbs, Bosnian Muslims and Bosnian Croats may run for the office. Minorities and those from ethnically mixed marriages also do not have the right to run for the upper house of Parliament. Jakob Finci, head of the Jewish community and Bosnia’s ambassador to Switzerland, and Dervo Sejdic, a member of the Roma Council of Bosnia, say the Constitution violates the European Convention on Human Rights, as well as other international laws. “I think it’s high time to step away from ethnic patterns that were necessary to stop the war,” Mr. Finci said. “It’s time for Bosnia to enter its European phase.” The court is expected to issue its ruling in September.

Sign in to RecommendNext Article in World (23 of 35) » A version of this article appeared in print on June 6, 2009, on page A6 of the New York edition.
Bome dalltone, nisu se ovdje samo entitetlije istakle u zabrinutosti. Stipu te folove. :wink:
dallton

#105 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by dallton »

pregledaj net forume, pa onda reci
oldplague

#106 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by oldplague »

dallton wrote:pregledaj net forume, pa onda reci
Pregledala. A znaš i ti da je tako, samo ti nije milo. Nije ni meni, avaaaj.
dallton

#107 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by dallton »

oldplague wrote:
lupas gluposti bezveze, u uzaludnom pokusaju da kazes "sve je isto" - kad bi sve bilo isto, rasprave se ne bi ni vodile, niti bi imali danasnju situaciju niti pitanja
oldplague

#108 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by oldplague »

dallton wrote:
oldplague wrote:
lupas gluposti bezveze, u uzaludnom pokusaju da kazes "sve je isto" - kad bi sve bilo isto, rasprave se ne bi ni vodile, niti bi imali danasnju situaciju niti pitanja
Doooobroooo, dakle ova je tužba kvalitetan atak na dejtonsko sranje? Slažem se. Samo što je pokreću ljudi koji su, po mišljenju nekih ovdje, tek statističke greške i što Jakov i Sejdić imaju podjednake šanse da budu izabrani i u RS i u Federaciji. Licemjerje, ipak. Mislim da ne lupam, mislim da ti maaaalko lagiš. Ali inače si pri pameti, pa se da pregrmit.
dallton

#109 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by dallton »

oldplague wrote:
dallton wrote:
oldplague wrote: Doooobroooo, dakle ova je tužba kvalitetan atak na dejtonsko sranje? Slažem se. Samo što je pokreću ljudi koji su, po mišljenju nekih ovdje, tek statističke greške i što Jakov i Sejdić imaju podjednake šanse da budu izabrani i u RS i u Federaciji. Licemjerje, ipak. Mislim da ne lupam, mislim da ti maaaalko lagiš. Ali inače si pri pameti, pa se da pregrmit.
pa obracas se meni a ne "nekima koji misle da su ovi statisticke greske" i smanji dozivljaj "svi su isti a ja u opoziciji prema svemu" i procitaj sta pisem ...ovo sto ti njih dvojica traze se trazi od mnogih vec godinama, bez uspjeha zato sto se odmah nadigne "aha eto ga dominacija"..jesu li tebi uopste jasne implikacije ovog slucaja?
oldplague

#110 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by oldplague »

Ja ću zbog tebe ruku sebi odgristi, svega mi... :x
Meni su savršeno jasne, novi papir, stara priča. Ja tebi kažem, super, neka su, i u moje ime podnose tu tužbu uostalom. Ali to što će se ljudi kao oni ili kao ja moći KANDIDIRATI ne znači da će ikada SJESTI u Predsjedništvo. Zapravo, neće sigurno.
Jesu li tebi uopšte jasne implikacije te činjenice? :x :x
sodom

#111 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by sodom »

oldplague wrote:Ja ću zbog tebe ruku sebi odgristi, svega mi... :x
Meni su savršeno jasne, novi papir, stara priča. Ja tebi kažem, super, neka su, i u moje ime podnose tu tužbu uostalom. Ali to što će se ljudi kao oni ili kao ja moći KANDIDIRATI ne znači da će ikada SJESTI u Predsjedništvo. Zapravo, neće sigurno.
demokratija...
dallton

#112 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by dallton »

pa finci ti je bio sef drzavne agencije za zaposljavanje, a sad je ambasador BiH u svajcarskoj ...alkalaj (kao i finci jevrej) je ministar vanjskih poslova..ako hoces fincija za predsjednistvo, ja cu prvi glasati za njega, kao sto ne bi imao nikalvih problema da glasam za dodika kao clana predsjednistva da je bio ili ostao iole normalan
FrancescoTotti

#113 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by FrancescoTotti »

dallton wrote:
FrancescoTotti wrote:Vidi ovog Fincija . Nakon sto je imao pet sest funkcija , a prema tome i plata a sad je trenutno ambasador BiH u Svajcarskoj sjetio se jos prosle godine da ko zasto jevreji ne mogu biti u predsjednistvu . Ako mu se ne svidja nek seli u neku drugu drzavu a ja mu predlazem Izrael gdje su vecina bih jevreja i otisli pa nek tamo tarzi svoja prava u toj visokopravnoj drzavi . Na svaki pomen izraela zadrhti , ima ih oko 1000 i hoce nesto a palestinci nose zute tablice u izraelu a neki dan su donijeli odluku da se svaki arapa mora zakleti na odanost drzavi samo jevrejskog naroda / dakle arapi kojih je par ako ne i vise miliona / a da arapi nemaju nikakva prava . Usha u izrael papak i jazavac
ti bi mogao malo u banovice, s obzirom na ovo sto si gore napisao...
Hoces da kazes da sam nesto slagao :-)
callmethebreeeze

#114 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by callmethebreeeze »

FrancescoTotti wrote:
dallton wrote:
FrancescoTotti wrote:Vidi ovog Fincija . Nakon sto je imao pet sest funkcija , a prema tome i plata a sad je trenutno ambasador BiH u Svajcarskoj sjetio se jos prosle godine da ko zasto jevreji ne mogu biti u predsjednistvu . Ako mu se ne svidja nek seli u neku drugu drzavu a ja mu predlazem Izrael gdje su vecina bih jevreja i otisli pa nek tamo tarzi svoja prava u toj visokopravnoj drzavi . Na svaki pomen izraela zadrhti , ima ih oko 1000 i hoce nesto a palestinci nose zute tablice u izraelu a neki dan su donijeli odluku da se svaki arapa mora zakleti na odanost drzavi samo jevrejskog naroda / dakle arapi kojih je par ako ne i vise miliona / a da arapi nemaju nikakva prava . Usha u izrael papak i jazavac
ti bi mogao malo u banovice, s obzirom na ovo sto si gore napisao...
Hoces da kazes da sam nesto slagao :-)
jesi, nisam iznio dokaz da je taj zakon usvojen, to sam ti ja vec pisao, a mijesas kruske i jabuke, kakve veze ima izrael s bosnom? ako nista, za razliku od bosne oni su otvoreno vjerska drzava, mi to, hvala bogu, jos nismo.
Feliks

#115 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Feliks »

Haris.ba wrote: ustav-najvisi pravni akt jedne zemlje.

Ovo je u principu i u teoriji tacno, medjutim da bi Ustav BiH to i bio njega je morao donijeti najvisi ustavotvorni organ zemlje - skupstina, a to u nasem slucaju ne stoji.

Iako je priznao "prednost" medjunarodnih akata, to ne znaci da se oni prvo primjenjuju pa ustav.

Pogresno. Ustav izricito daje prednost pravima iz Evropske konvencije nad svim domacim zakonima. Stavise odredbe iz Konvencije DIREKTNO SE PRIMJENJUJU NA TERITORIJI BIH, a to znaci nije potreban domaci zakon koji ce to propisati...
Vidi moje objasnjenje boldirano.
Feliks

#116 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Feliks »

Smisao ovog slucaja kao i pravnog poretka zasnovanog na nekakavim demokratskim nacelima opcenito je da omoguci svima JEDNAKE SANSE na obnasanje tih funkcija, kao i mnogih drugih stvari u drustvu, na osnovi PRAVICNOSTI. Fakticko je pitanje hoce li se to ikad desiti i to nije najbitnije, bitno je da ustav i zakon to omogucuje, tj. da ne brani.
Haris.ba

#117 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Haris.ba »

Feliks wrote:

Ovo je u principu i u teoriji tacno, medjutim da bi Ustav BiH to i bio njega je morao donijeti najvisi ustavotvorni organ zemlje - skupstina, a to u nasem slucaju ne stoji.

Iako je priznao "prednost" medjunarodnih akata, to ne znaci da se oni prvo primjenjuju pa ustav.

Pogresno. Ustav izricito daje prednost pravima iz Evropske konvencije nad svim domacim zakonima. Stavise odredbe iz Konvencije DIREKTNO SE PRIMJENJUJU NA TERITORIJI BIH, a to znaci nije potreban domaci zakon koji ce to propisati...
Procitaj malo pazljivije sta sam napisao. Ja govorim o zivotu - praksi. Drugo je teorija. Nazalost tako je kako je. Jos je to u povoju kod nas. Ja znam samo za jednu presudu na domacim sudovima gdje je direktno primijenjena Konvencija o ljudskim pravima.
I napisao sam ti i objasnio sta bi znacilo djelati suprotno ustavu, iako sam ustav kaze da u njemu nabrojani medjunarodni ugovori i konvencije imaju primat.
nokia6170

#118 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by nokia6170 »

Haris.ba wrote:
Feliks wrote:

Procitaj malo pazljivije sta sam napisao. Ja govorim o zivotu - praksi. Drugo je teorija. Nazalost tako je kako je. Jos je to u povoju kod nas. Ja znam samo za jednu presudu na domacim sudovima gdje je direktno primijenjena Konvencija o ljudskim pravima.
I napisao sam ti i objasnio sta bi znacilo djelati suprotno ustavu, iako sam ustav kaze da u njemu nabrojani medjunarodni ugovori i konvencije imaju primat.
Slabo onda znas...jer je u 99% odluka Ustavnog suda BiH primijenjena direktno Evropska konvencija za ljudska prava i praksa Evropskog suda za ljudska prava.

evo link pa se informisi malo o najvisoj domacoj sudskoj instanci:
http://www.ustavnisud.ba
Area_51

#119 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Area_51 »

Ovo je odlicna inicijativa, iako se ne mogu oteti utisku da to Finci vise radi radi svojih ambicija da bude na nekoj poziciji. Nema veze, svako ima svoje ambicije. Ipak, moram primjetiti kako se isti dvojac, a ni mi svi ovdje nismo ni pocesali, sto je u Kantonu Sarajevo:

- predsjednik Skupstine Kantona Sarajevo, premijer, predsjednik Kantonalnog suda iz istog naroda
- svi direktori ili ako neko vise voli 100% direktora u Javnim i komunalnim preduzecima su iz istog naroda
- negdje 95% clanova upravnih ili nadzornih odbora javnih preduzeca i ustanova Kantona Sarajevo su iz istog naroda.

Jel to neko spominje ovdje multieticnost, evropske povelje ili slicne ideje. Koja poruka, prilikom razgovora o izjmeni Ustava, gdje bi »pitanje Finci« trebalo biti takodjer uvazeno, prenosi se na sve druge pregovarace iz entiteta i Hercegovine, kada im mazemo oci gradjanskom drzavom, svi biramo jednog predsjednika, svi se mogu kandidirati. Evo koju poruku, bas mi ovdje iz Sarajeva saljemo:

Prepisacemo metod Kantona Sarajevo na drzavni nivo jer nas ima najvise.

Nekad se stvarno ljutim na jako priprostu, vidljivu i promasenu strategiju nekih »nasih« politicara.
nokia6170

#120 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by nokia6170 »

Area_51 wrote:Ovo je odlicna inicijativa, iako se ne mogu oteti utisku da to Finci vise radi radi svojih ambicija da bude na nekoj poziciji. Nema veze, svako ima svoje ambicije. Ipak, moram primjetiti kako se isti dvojac, a ni mi svi ovdje nismo ni pocesali, sto je u Kantonu Sarajevo:

- predsjednik Skupstine Kantona Sarajevo, premijer, predsjednik Kantonalnog suda iz istog naroda
- svi direktori ili ako neko vise voli 100% direktora u Javnim i komunalnim preduzecima su iz istog naroda
- negdje 95% clanova upravnih ili nadzornih odbora javnih preduzeca i ustanova Kantona Sarajevo su iz istog naroda.

Jel to neko spominje ovdje multieticnost, evropske povelje ili slicne ideje. Koja poruka, prilikom razgovora o izjmeni Ustava, gdje bi »pitanje Finci« trebalo biti takodjer uvazeno, prenosi se na sve druge pregovarace iz entiteta i Hercegovine, kada im mazemo oci gradjanskom drzavom, svi biramo jednog predsjednika, svi se mogu kandidirati. Evo koju poruku, bas mi ovdje iz Sarajeva saljemo:

Nekad se stvarno ljutim na jako priprostu, vidljivu i promasenu strategiju nekih »nasih« politicara.
zasto sarajevo...uzmi brcko za primjer...sve se moze kad se hoce.
Feliks

#121 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Feliks »

Area_51 wrote:Ovo je odlicna inicijativa, iako se ne mogu oteti utisku da to Finci vise radi radi svojih ambicija da bude na nekoj poziciji. Nema veze, svako ima svoje ambicije. Ipak, moram primjetiti kako se isti dvojac, a ni mi svi ovdje nismo ni pocesali, sto je u Kantonu Sarajevo:

Potpuno si u pravu, samo tema je "Drzava BiH", a ne kanton. Ova dvojica su tuzili BiH a ne Kanton Sarajevo. Ako se ikada ovdje donese neki "normalan" (mrzim tu rijec, ali kad nema druge) ustav drzave, pravna hijerarija ce nalagati da se i sve nize jedinice vlasti (kako god da se budu zvali, kantoni i sl.) urede po istim principima. Pravni poredak se kreira od vrha prema dolje.
Feliks

#122 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Feliks »

[quote="nokia6170]zasto sarajevo...uzmi brcko za primjer...sve se moze kad se hoce.[/quote]

Ne bih ja ipak Brcko izdvajao iz svega ovoga. To ni po cemu nije autonomna jedinica, jer se Distrikt nalazi pod istinskim protektoratom Supervisora, za razliku od ostatka BiH. Pa nedavno je stavio ban na place zastupnika u Skupstini jer nisu bili u stanju izabrati Vladu nakon odraznih lokalnih izbora.... jak uzor... :oops:
Feliks

#123 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Feliks »

Haris.ba wrote:Procitaj malo pazljivije sta sam napisao. Ja govorim o zivotu - praksi. Drugo je teorija.
OK, ali ja govorim o teoriji. Nas problem su pogresne teorije, a ne praksa, jer ona proizlazi iz nekih nacela i ideja... Pa rat i je i izbio radi losih teorija i pogresnih ideja, a ja cu reci da postoje neke ideje koje su potpuno zle u gotovo metafizickom smislu, a mi i danas zivimo u drustvu koje ja pravno struktuirano na losim idejama i pogresnim nacelima.
nokia6170

#124 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by nokia6170 »

Feliks wrote:[
jak ti primjer zbog jednog kiksa omalovazavas cijeli projekat brcko distrikta u zadnjih 12 godina. reklo bi se zlonamjerno vrlo..traziti dlaku u jajetu i gledati negativisticki....brcko ej uzor u mnogo cemu u cijeloj bosni..pogotovo kada znamo da u statutu brckog nigdje se ne spominju ni bosnjaci ni hrvati ni srbi, pa opet tamo ljudi hladnih glava gledaju da ravnomjerno rasporede sve funkcije kako se niko ne bi nasao ugrozenim.

brcko je dokaz da gradjanski model moze funkcionisati a da se niko ne osjeca ugrozenim i da je sve stvar politicke volje, mudrosti i tolerancije.
Blaka

#125 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Blaka »

Izdali su Indiju, Izrael... izdaće i Bosnu :mrgreen:
Post Reply