Sefer i Semir Halilović! ! !
- profko
#1 Sefer i Semir Halilović! ! !
Ponekada mi se čini da je život htio da od Sefera Halilovića napravi klasičnog mitskoga junaka.
Godine koje su iza njega govore da je za njim ostao težak život prepun nepravde i iskustava ali i uvijek na kraju POBJEDA!
Sefer je pobjedio 1993 kada je iz atentata ostao živ.
12 godina nakon pobjedio je sve one koji su mu pakovali ćeliju u haagu u kojoj je trebao po zamisli nekih glava iz BIH provesti cijeli svoj ostatak života.
Moje lično mišljenje da se radi o poštenom čovjeku,koji je kao i mi svi vjerovatno imao svoje i greške.
Ali ako se pogleda da je Sefer osnivač armije RBiH,njen prvi komandanta u prvih godinu i pol najtežih,to nikada nemojte zaboraviti,za ovaj narod,ako se uzme da ga nije uspio slomiti ni Alija ni Haag.....
Sefer je u mojim očima čovjek,vojnik,general i na kraju Istorijska ličnost koja nam je oprala obraze boreći se sam sa svim zlima koja su ga napadala.
Zašto sam naslovu teme dao ime "Sefer i Semir Halilović"..
Njegov sin kojeg sam sinoć gledao na dnevniku BHTV1 kada je davao izjavu za Sefera,o Seferu,me je dirnula jako.
Mladić kome su ubili majku,oteli i zatvorili oca,da bude onako smiren,ponosan i riječit.
Jedva čekam njegovu najavljivanu knjigu "Državna tajna" u kojoj će se ja mislim naći pregršt onoga za čime vapimo i molimo!
Činjenice.
Mislim da je Semir počeo hodati putem koji je utabao njegov otac.
Put čestitosti ,poštenja ali i velike borbe za koju treba imati pored pameti i SRCE!
Semire čestitiam ti na hrabrosti da izneseš sve tajne u javnost kako piše u reklamama.
Geni su čudo.
Drago mi je na aju da postoji jedan Sefer Halilović.
Komandante,ljudino, BORIMO SE ! ! !
p.s.
Godine koje su iza njega govore da je za njim ostao težak život prepun nepravde i iskustava ali i uvijek na kraju POBJEDA!
Sefer je pobjedio 1993 kada je iz atentata ostao živ.
12 godina nakon pobjedio je sve one koji su mu pakovali ćeliju u haagu u kojoj je trebao po zamisli nekih glava iz BIH provesti cijeli svoj ostatak života.
Moje lično mišljenje da se radi o poštenom čovjeku,koji je kao i mi svi vjerovatno imao svoje i greške.
Ali ako se pogleda da je Sefer osnivač armije RBiH,njen prvi komandanta u prvih godinu i pol najtežih,to nikada nemojte zaboraviti,za ovaj narod,ako se uzme da ga nije uspio slomiti ni Alija ni Haag.....
Sefer je u mojim očima čovjek,vojnik,general i na kraju Istorijska ličnost koja nam je oprala obraze boreći se sam sa svim zlima koja su ga napadala.
Zašto sam naslovu teme dao ime "Sefer i Semir Halilović"..
Njegov sin kojeg sam sinoć gledao na dnevniku BHTV1 kada je davao izjavu za Sefera,o Seferu,me je dirnula jako.
Mladić kome su ubili majku,oteli i zatvorili oca,da bude onako smiren,ponosan i riječit.
Jedva čekam njegovu najavljivanu knjigu "Državna tajna" u kojoj će se ja mislim naći pregršt onoga za čime vapimo i molimo!
Činjenice.
Mislim da je Semir počeo hodati putem koji je utabao njegov otac.
Put čestitosti ,poštenja ali i velike borbe za koju treba imati pored pameti i SRCE!
Semire čestitiam ti na hrabrosti da izneseš sve tajne u javnost kako piše u reklamama.
Geni su čudo.
Drago mi je na aju da postoji jedan Sefer Halilović.
Komandante,ljudino, BORIMO SE ! ! !
p.s.
- manijak1
- bach
#6 Sefer Heroj i po
Mi se moramo sjetiti da je Armija BiH poslije puca i smjene Sefera Halilovica izgubila :
Cersku
Konjevic Polje
Kamenicu kod Zvornika
Teritorij oko Srebrenice
teritorij oko Zepe
Igman
Bjelasnicu
Trnovo
Rogoj
Teritorij oko Gorazda sve do Rudog
Prostor na Nisickoj visoravni.
Sve strateske tacki i prostori oko Sarajeva i u Istocnoj Bosni. Vrijeme i Sudovi ce pokazati kome je bilo u interesu da potisne Bosnjake sa Drine. Bukvalno sa drzavne granice . Situacija na terenu do proljeca 1993 je bila takva da se " Bumerang" teritorij koji je kontrolisao agresor vrlo lako mogao presjeci kvalitetnom koordinacijom koja je nazalost izostala. Posljedica toga bio je pad Srebrenice i Zepe 1995. i hiljade nasih sunarodnjaka koji su platili glavom jer je gospodin komadant AR BIH Delic tada vjerovatno jeo janjetinu u nekom debelom bunkeru dok je najbolji oficir nase vojske bio u progonstvu.
Cersku
Konjevic Polje
Kamenicu kod Zvornika
Teritorij oko Srebrenice
teritorij oko Zepe
Igman
Bjelasnicu
Trnovo
Rogoj
Sve strateske tacki i prostori oko Sarajeva i u Istocnoj Bosni. Vrijeme i Sudovi ce pokazati kome je bilo u interesu da potisne Bosnjake sa Drine. Bukvalno sa drzavne granice . Situacija na terenu do proljeca 1993 je bila takva da se " Bumerang" teritorij koji je kontrolisao agresor vrlo lako mogao presjeci kvalitetnom koordinacijom koja je nazalost izostala. Posljedica toga bio je pad Srebrenice i Zepe 1995. i hiljade nasih sunarodnjaka koji su platili glavom jer je gospodin komadant AR BIH Delic tada vjerovatno jeo janjetinu u nekom debelom bunkeru dok je najbolji oficir nase vojske bio u progonstvu.
- manijak1
- taxi_driver
neces ni saznati.vjerovatno nije bio za bosnu koja sada lici na .urac od drzave.nije bio za r srpsku.nije bio za to da se jovan smjeni zato sto je jovan.i da ne nabrajam.ali kao sto rece jedan forumas ko sam ja da pricam o seferu kad sam bio na suprotnoj strani.
-
E. Jaganjac
#9 Re: Sefer Heroj i po
bach wrote:Mi se moramo sjetiti da je Armija BiH poslije puca i smjene Sefera Halilovica izgubila :
Cersku
Konjevic Polje
Kamenicu kod Zvornika
Teritorij oko Srebrenice
teritorij oko Zepe
Igman
Bjelasnicu
Trnovo
Rogoj
Odgovor je poznat onima koji hoce da znaju. Iza tog nedjela stoji otac Republike srpske i njegova banda izdajnika, koji i danas vladaju okupiranom Republikom BiH.
- manijak1
-
doktor30
a šta reći o ovome svemu.
Sigurno je da je Armija i sama država BiH bolje stajale dok je na čelu bio Sefer.
Mislim da je pobjedio sve one koji su ga napadali,blatili i osporavali.
pogleajte kartu za vrijeme njegovog komandovanja.
ako se politicki opet angazuje,ali ozbiljno ja cu pristupiti tome pokretu.
to je covjek koji je olobadjao ovu zemlju i borio se za nju kada niko nije odnosno mnogi.
gdje su bili 1991 kada je on pobjegao iz jna..gdje su bili 1992,1993 kada nam je najteze bilo.... gdje su bili sada kada je on gore kao osnivac i prvi komandant armije a ne kao sefer halilovic personalno???
covjek je imao tezak zivot al je pobjedio.
meni nebi bilo sad zao ni umrijeti.
sto se tice njegovog sina svaka mu cast na onome sto radi.pratim po stampi.
i to je jedan o d buducih ljdi na koje se ova zemlja moze oslanjati.
Sigurno je da je Armija i sama država BiH bolje stajale dok je na čelu bio Sefer.
Mislim da je pobjedio sve one koji su ga napadali,blatili i osporavali.
pogleajte kartu za vrijeme njegovog komandovanja.
ako se politicki opet angazuje,ali ozbiljno ja cu pristupiti tome pokretu.
to je covjek koji je olobadjao ovu zemlju i borio se za nju kada niko nije odnosno mnogi.
gdje su bili 1991 kada je on pobjegao iz jna..gdje su bili 1992,1993 kada nam je najteze bilo.... gdje su bili sada kada je on gore kao osnivac i prvi komandant armije a ne kao sefer halilovic personalno???
covjek je imao tezak zivot al je pobjedio.
meni nebi bilo sad zao ni umrijeti.
sto se tice njegovog sina svaka mu cast na onome sto radi.pratim po stampi.
i to je jedan o d buducih ljdi na koje se ova zemlja moze oslanjati.
-
rajvosa4ever
Sefer ustvari nikada nije ni smjenjen.manijak1 wrote:Nikad ne saznah ........zašto je Sefer smijenjen ?
1. Sefer je bio nacelnk staba, znaci operativac (Planiranje borbenih djejstava), a nikada Komandant Armije BiH
2. Sefer je bio nesto kao VD Komandanta zato sto takvog nismo imali (da ponovim imali smo nacelnika staba sto dolazi odmah poslije komandanta)
3.Sefer nije smijenjen nego je odlukom predsjednistva postavljen prvi komandant Armije BiH, a znamo vec ko...(o njemu ne bih ovaj put)
4.Sefer ostao da vrsi funkciju nacelnika staba, ali vise nije broj jedan cime je bio jako nezadovoljan i sam trazi razrjesenje.
5.Uvodjenjem duznosti-funkcije komandanta nije ukinuta niti moze biti ukinuta duznost nacelnika staba.
6.Komandant Armije BiH ili bilo koje druge armije je u sustini vise politicka licnost i administracija, dok se borbom bave operativci na celu sa nacelnicima stabova.
-
E. Jaganjac
Nazalost ni gradjani Republike BiH ni Sefer ni njegov sin nemaju puno sansi zapoceti zivot sa dignitetom radi ljudi kao sto je ovaj Fiar Life i slicnih njemu.Fair Life wrote:Ko se posten skroji... posten se i podere.
-
doktor30
ma mislim da imamo svi sansu ako se ujedinimo protiv bagre razno razne
to ti je fakat tako
podrzite postene ljude i postene namjere a one se daju lako primjetiti ako se zele vidjeti.
a dal se neko posten skrojip....i podero kao takav to je vec onako vise postapalica nego li kakav komentar .
to ti je fakat tako
podrzite postene ljude i postene namjere a one se daju lako primjetiti ako se zele vidjeti.
a dal se neko posten skrojip....i podero kao takav to je vec onako vise postapalica nego li kakav komentar .
-
ak-47
#17 Re: Sefer Heroj i po
Nemam nista protiv Sefera Halilovica cak sta vise slazem se sa svim dobrim kvalifikacijama na njegov racun ali ovo gore navedeno su gluposti naime agresor je najveci dio teritorije osvojio u 92. a u 93. su istina imali problema jer su i oni prerastali iz niza paravojnih formacija u jednu jedinstvenu vojsku i u zimu 93. su pravili konsolidaciju redova i pripremali se za veliku ofanzivu na proljece (Sefer Halilovic je smijenjen u zimu 93.) ali cak i da je ostao na celu armije tesko da bi mogao zadrzati navedene teritorije jer je agresor u tom periodu jos uvijek bio daleko nadmocniji od ARBiH, a o nekoj ofanzivi da se presjece bumerang nije bilo govora jer nasa armija je jos uvijek bila armija u farmerkama i patikama kako zamisljas da su oni takvu akciju mogli izvesti protiv neuporedivo nadmocnijeg agresora.bach wrote:Mi se moramo sjetiti da je Armija BiH poslije puca i smjene Sefera Halilovica izgubila :
Cersku
Konjevic Polje
Kamenicu kod Zvornika
Teritorij oko Srebrenice
teritorij oko Zepe
Igman
Bjelasnicu
Trnovo
Rogoj
-
E. Jaganjac
#18 Re: Sefer Heroj i po
Ovo nije tacno. Sjecam se da je tokom 93 ABiH dobijala mnoge bitke, cvrsto drzala odbranu sarajeva, pripremala se ofanziva na mnogim frontovima, a onda je dosla smjena Sefera , pacifikacija Armije sa Delicem, a potom smjene i ubistva najsposobnijih komandira sa Sevama i td.. To se nije desavalo slucajno, vec je bilo organizovano sa vrha vlasti.ak-47 wrote:Nemam nista protiv Sefera Halilovica cak sta vise slazem se sa svim dobrim kvalifikacijama na njegov racun ali ovo gore navedeno su gluposti naime agresor je najveci dio teritorije osvojio u 92. a u 93. su istina imali problema jer su i oni prerastali iz niza paravojnih formacija u jednu jedinstvenu vojsku i u zimu 93. su pravili konsolidaciju redova i pripremali se za veliku ofanzivu na proljece (Sefer Halilovic je smijenjen u zimu 93.) ali cak i da je ostao na celu armije tesko da bi mogao zadrzati navedene teritorije jer je agresor u tom periodu jos uvijek bio daleko nadmocniji od ARBiH, a o nekoj ofanzivi da se presjece bumerang nije bilo govora jer nasa armija je jos uvijek bila armija u farmerkama i patikama kako zamisljas da su oni takvu akciju mogli izvesti protiv neuporedivo nadmocnijeg agresora.bach wrote:Mi se moramo sjetiti da je Armija BiH poslije puca i smjene Sefera Halilovica izgubila :
Cersku
Konjevic Polje
Kamenicu kod Zvornika
Teritorij oko Srebrenice
teritorij oko Zepe
Igman
Bjelasnicu
Trnovo
Rogoj
-
ak-47
de navedi koje bitke je armija bih dobila 93. koje je gradove oslobodila to cega se ti sjecas su bili propagandni potezi medija da se drzi moral kod stanovnistva tako su sitne i nebitne bitke kao naprimjer: probili smo cetnicke linije unistili smo 2 tenka pomjerili smo cetnike 300 metara.To su nevazne bitke one su napuhane od strane medija tako da se cinilo da ARBiH stvarno pobjedjuje.Situacija na terenu je bila potpuno drugacija.Prave pobjede i prava osvajanja su pocela krajem 94. i nastavila su se kroz 95. (s izuzetkom pada Srebrenice i Zepe)i u tom periodu je oslobodjeno 90% teritorije koju je ARBiH oslobodila u toku citavog rata
-
E. Jaganjac
Prvo Pofalici, jos 92 kada je prakticno sarajevo spaseno u zadnjem momentu, jer je isti dan bila planirana ofanziva presjecanja grada na dva dijela. Pobjedom u pofalicma taj plan je osujecen. zatim dolazi brdo Zuc, kao jedan od najvaznijih strateskih tacaka, takodje osvojeno. Zatim u Tuzlanskom regionu cetnicima se polako poceo zatvarati koridor, a slobodna teritorija se sirila, kada dolazi naredba da se smjeni Knez i stvari pocinju ici naopako. Zatim dolazi oslobadjanje Jablanice i pocetak ofanzive u Hercegovini. tada kao sto znamo KOS preuzima komandu, pravi atentat nad Seferom i pacificira srednju i istocnu Bosnu. jedino se tokom 94-95 otrgla Krajina, peti korpus, sa Dudakovicem i alagicem, kojima KOS nije mogao nista. Cak kada im je kOS naredio da predaju Bihac UN-u, Dudakovic je odgovorio da je jedina slobodna teritorija Republike BIH ona pod kontrolom ABiH. na ostalim podrucjima RBiH, gdje je KOS imao kontrolu nad ABiH, slobodna teritorija RBiH se naglo pocela suzavati-Igman, Srebrenica, zepa i td.ak-47 wrote:de navedi koje bitke je armija bih dobila 93. koje je gradove oslobodila to cega se ti sjecas su bili propagandni potezi medija da se drzi moral kod stanovnistva tako su sitne i nebitne bitke kao naprimjer: probili smo cetnicke linije unistili smo 2 tenka pomjerili smo cetnike 300 metara.To su nevazne bitke one su napuhane od strane medija tako da se cinilo da ARBiH stvarno pobjedjuje.Situacija na terenu je bila potpuno drugacija.Prave pobjede i prava osvajanja su pocela krajem 94. i nastavila su se kroz 95. (s izuzetkom pada Srebrenice i Zepe)i u tom periodu je oslobodjeno 90% teritorije koju je ARBiH oslobodila u toku citavog rata
-
Sarafcina
E. Jaganjac wrote:Prvo Pofalici, jos 92 kada je prakticno sarajevo spaseno u zadnjem momentu, jer je isti dan bila planirana ofanziva presjecanja grada na dva dijela. Pobjedom u pofalicma taj plan je osujecen. zatim dolazi brdo Zuc, kao jedan od najvaznijih strateskih tacaka, takodje osvojeno. Zatim u Tuzlanskom regionu cetnicima se polako poceo zatvarati koridor, a slobodna teritorija se sirila, kada dolazi naredba da se smjeni Knez i stvari pocinju ici naopako. Zatim dolazi oslobadjanje Jablanice i pocetak ofanzive u Hercegovini. tada kao sto znamo KOS preuzima komandu, pravi atentat nad Seferom i pacificira srednju i istocnu Bosnu. jedino se tokom 94-95 otrgla Krajina, peti korpus, sa Dudakovicem i alagicem, kojima KOS nije mogao nista. Cak kada im je kOS naredio da predaju Bihac UN-u, Dudakovic je odgovorio da je jedina slobodna teritorija Republike BIH ona pod kontrolom ABiH. na ostalim podrucjima RBiH, gdje je KOS imao kontrolu nad ABiH, slobodna teritorija RBiH se naglo pocela suzavati-Igman, Srebrenica, zepa i td.ak-47 wrote:de navedi koje bitke je armija bih dobila 93. koje je gradove oslobodila to cega se ti sjecas su bili propagandni potezi medija da se drzi moral kod stanovnistva tako su sitne i nebitne bitke kao naprimjer: probili smo cetnicke linije unistili smo 2 tenka pomjerili smo cetnike 300 metara.To su nevazne bitke one su napuhane od strane medija tako da se cinilo da ARBiH stvarno pobjedjuje.Situacija na terenu je bila potpuno drugacija.Prave pobjede i prava osvajanja su pocela krajem 94. i nastavila su se kroz 95. (s izuzetkom pada Srebrenice i Zepe)i u tom periodu je oslobodjeno 90% teritorije koju je ARBiH oslobodila u toku citavog rata
Bas Dudakovic?
- Fair Life
Gdje si ti meni 'pametni' ?E. Jaganjac wrote:Nazalost ni gradjani Republike BiH ni Sefer ni njegov sin nemaju puno sansi zapoceti zivot sa dignitetom radi ljudi kao sto je ovaj Fiar Life i slicnih njemu.Fair Life wrote:Ko se posten skroji... posten se i podere.
Svaku rijec koju je Sefer izgovorio a bilo gdje objavljena imam je zapisanu. Njegovu "Lukavu strategiju" sam kupio dva dana poslije stampanja prvog izdanja ciji je tiraz bio zaista ogranicen.
Opasnost po Sefera i njegov dignitet su ljudi poput tebe koji neumjereno melju ko prazan mlin. Bilo kome ko djelimicno poznaje problematiku koja je zajahala Sefera i sina mu... nisu potrebni tvoji komentari i sugestije, jer... moje je misljenje da su tvoji komentari i sugestije kontraproduktivni, jer nacin na koji ti kao pokusavas drugima otvoriti oci i nametnuti svoje providne sugestije je vise nego blesav.
- kekec
Ti stvarno ne znas sta pises. Otrijezni se covjece.E. Jaganjac wrote:Nazalost ni gradjani Republike BiH ni Sefer ni njegov sin nemaju puno sansi zapoceti zivot sa dignitetom radi ljudi kao sto je ovaj Fiar Life i slicnih njemu.Fair Life wrote:Ko se posten skroji... posten se i podere.
Fair ti je lijepo napisao:
Sefer je bio i ostao posten.
A ti kontra.