SDP

Post Reply
nosara

#776 Re: SDP

Post by nosara »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
draganbl wrote:
Hipatija wrote:Imate temu: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=90677 , preusmjerite se!
Hvala @hipatija.
Interesantno je kako dežurni branioci SDP-a jedva čekaju da zamaskiraju konkretne primjere SDP-ovskog nerada i fokus usmjere na sporedne stvari, kao što je problem sa vjeronaukom. Pa vjeronauka je, u poređenju sa drugim problemima u školstvu beznačajna, a ovdje joj se daje publicitet kao da je to od vitalne važnosti za obrazovanje.
Ja sam u postu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p6303773
naveo 10 stvari koje se odnose na SDP-ova obećanja rješavanja diskriminacije u školama. Ništa od toga nije ni počelo da se radi, a ministar se šest mjeseci nateže sa reisom oko beznačajne vjeronauke. Gdje su tijela, agencije, inspekcije, besplatan prevoz, udžbenici, novi planovi i programi, plan za ukidanje segregacije...
:thumbup:
Dajem glas u narednih 20 godina na izborima onome ko se ozbiljno pozabavi problemima koje si naveo. Ilustracije radi, Srbija već nekoliko godina stipendira 1000 najboljih studenata i šalje ih vani, ali pod uslovom da se moraju vratiti nazad! To je u perspektivi potez vrijedan stotinama miliona € - kada ti ljudi dođu nazad sa znanjima koja su stekli vani i ulože ih u domaću privredu. A ministar i njegovi se stao natezati oko FAKULTATIVNOG predmeta. :roll:
Trenutno nam je to vrlo vazno... :wink:

Od para koje pozderu vjeroucitelji, moze se stipendirat 5000 studenata... Druga faza... :D
draganbl

#777 Re: SDP

Post by draganbl »

draganbl wrote:
Hipatija wrote:Imate temu: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=90677 , preusmjerite se!
Hvala @hipatija.
Interesantno je kako dežurni branioci SDP-a jedva čekaju da zamaskiraju konkretne primjere SDP-ovskog nerada i fokus usmjere na sporedne stvari, kao što je problem sa vjeronaukom. Pa vjeronauka je, u poređenju sa drugim problemima u školstvu beznačajna, a ovdje joj se daje publicitet kao da je to od vitalne važnosti za obrazovanje.
Ja sam u postu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p6303773
naveo 10 stvari koje se odnose na SDP-ova obećanja rješavanja diskriminacije u školama. Ništa od toga nije ni počelo da se radi, a ministar se šest mjeseci nateže sa reisom oko beznačajne vjeronauke. Gdje su tijela, agencije, inspekcije, besplatan prevoz, udžbenici, novi planovi i programi, plan za ukidanje segregacije...
Dajem glas u narednih 20 godina na izborima onome ko se ozbiljno pozabavi problemima koje si naveo. Ilustracije radi, Srbija već nekoliko godina stipendira 1000 najboljih studenata i šalje ih vani, ali pod uslovom da se moraju vratiti nazad! To je u perspektivi potez vrijedan stotinama miliona € - kada ti ljudi dođu nazad sa znanjima koja su stekli vani i ulože ih u domaću privredu. A ministar i njegovi se stao natezati oko FAKULTATIVNOG predmeta. :roll:
Sve što si boldovao piše u sdp-ovom dokumentu o politici obrazovanja.
Ja nikada SDP nisam prozivao zbog onoga što nisu učinili, a nisu ni rekli da hoće. Prozivam ih samo zbog onoga što su obećali, dali riječ, a nisu ni počeli da rade.
Moja je procjena, a to sam nekoliko puta napisao da ni SDP nema nikakvu osmišljenu strategiju kako da od BiH napravi napredno građansko društvo, jer je očigledno da ni tamo gdje imaju apsolutnu vlast i najveću podršku (recimo sarajevski kanton), nisu u stanju da urade išta od obećanog. Nemoć ministra Suljagića to najbolje ilustruje.
novi.dan.nova.nafaka

#778 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

seln wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Ilustracije radi, Srbija već nekoliko godina stipendira 1000 najboljih studenata i šalje ih vani, ali pod uslovom da se moraju vratiti nazad! To je u perspektivi potez vrijedan stotinama miliona € - kada ti ljudi dođu nazad sa znanjima koja su stekli vani i ulože ih u domaću privredu. A ministar i njegovi se stao natezati oko FAKULTATIVNOG predmeta. :roll:
Ilustracije radi, Srbija finansira...ne Sumadija, ne Negotinska krajina, vec Srbija. E, hajde sad predlozi Dodi da to isto ucinimo u BiH. Posto te nazove volom, mudzahedinom i papkom, dace ti kontrapredlog da stipendiramo politicare, zastitare i svalerke. I, naravno, Integral Inzenjering.
Dobro, majka mu stara, neka to radi Federacija sa 100 studenata, pa pokaže Dodi i njegovima kako se to zapravo radi. Mogu ispasti ekstra pametni (a u stvari kopirati nečiju tuđu ideju). Al kao što rekoh... :oops:
nosara

#779 Re: SDP

Post by nosara »

seln wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Ilustracije radi, Srbija već nekoliko godina stipendira 1000 najboljih studenata i šalje ih vani, ali pod uslovom da se moraju vratiti nazad! To je u perspektivi potez vrijedan stotinama miliona € - kada ti ljudi dođu nazad sa znanjima koja su stekli vani i ulože ih u domaću privredu. A ministar i njegovi se stao natezati oko FAKULTATIVNOG predmeta. :roll:
Ilustracije radi, Srbija finansira...ne Sumadija, ne Negotinska krajina, vec Srbija. E, hajde sad predlozi Dodi da to isto ucinimo u BiH. Posto te nazove volom, mudzahedinom i papkom, dace ti kontrapredlog da stipendiramo politicare, zastitare i svalerke. I, naravno, Integral Inzenjering.
Dobro, majka mu stara, neka to radi Federacija sa 100 studenata, pa pokaže Dodi i njegovima kako se to zapravo radi. Mogu ispasti ekstra pametni (a u stvari kopirati nečiju tuđu ideju). Al kao što rekoh... :oops:
Na nivou samo KS (opstine +karton) drzava stipendira oko 1000 studenata i ucenika... Neznalico... :D
novi.dan.nova.nafaka

#780 Re: SDP

draganbl wrote:@novi.dan.nova.nafaka
Dovodiš u zabunu ostale forumaše.
Srbija stipendira na hiljade svojih studenata, a ta priča o 1000 najboljih je krenula još dok sam i ja bio student, negdje odmah po padu Miloševića, kada je prijateljska Kraljevina Norveška odredila fond od milion maraka za stipendiranje 1000 studenata po 1000 maraka.
Stipendije najboljeih studenata ne treba miješati sa "običnim opštinskim i državnim" stipendijama, koje dobija jako veliki broj redovnih studenata sa iole visokim prosjekom.
Dragane, hvala na ispravci.
Kako god, poenta je da se niko ne brine posebno o tim ljudima u državi.
Stipendije za "obične" studente ja bih nazvao pomoći, sadakom, kreditom, kako god. Međutim, od tih najboljih se očekuje danas-sutra da otvore svoje firme, da krenu poslovati sa inostranstvom, zapošljavati druge i donositi profit ovoj državi, na kraju krajeva. Sličnih primjera je mali milion, a mi smo se samo dotakli jednog od problema iz oblasti obrazovanja...
seln

#781 Re: SDP

Post by seln »

Srbija stipendira na hiljade svojih studenata, a ta priča o 1000 najboljih je krenula još dok sam i ja bio student, negdje odmah po padu Miloševića, kada je prijateljska Kraljevina Norveška odredila fond od milion maraka za stipendiranje 1000 studenata po 1000 maraka.
Stipendije najboljeih studenata ne treba miješati sa "običnim opštinskim i državnim" stipendijama, koje dobija jako veliki broj redovnih studenata sa iole visokim prosjekom.
Stipendije za "obične" studente ja bih nazvao pomoći, sadakom, kreditom, kako god. Međutim, od tih najboljih se očekuje danas-sutra da otvore svoje firme, da krenu poslovati sa inostranstvom, zapošljavati druge i donositi profit ovoj državi, na kraju krajeva. Sličnih primjera je mali milion, a mi smo se samo dotakli jednog od problema iz oblasti obrazovanja...
Ok, onda dovedi tog politicara, ili jos bolje, dovedi boga licno da rijesi tih milion problema za 6 mjeseci. Ako ne uspije, reci mu "boze, trebao si ostati u opoziciji".
Da se razumijemo, mogao je SDP (ili bolje receno platforma) daleko bolje i eficijentnije. Ali, u poredjenju sa proslom vladom su kao Thomas Mann i Rajko Vasic.
draganbl

#782 Re: SDP

Post by draganbl »

Nema na čemu.
Norveška je prijateljska zemlja i Bosne i Hercegovine, u proteklim godinama je kroz razne grantove i fondove stipendirala na desetine projekata u BiH u uložila milione eura. Ne znam tačan podatak, ali znam nekoliko konkretnih projekata koji su iznosili svaki pojedinačno po nekoliko stotina hiljada eura.
Da se vratimo on topic: U svojoj politici o obrazovanju, SDP je u podnaslovu "Depolitizacija upravljanja obrazovanjem" naveo dosta stvari koje obećava da će uraditi. Da ne bih odužio sa postom, citiraću samo prvu od navedenih:
1. Roditelji će birati direktore škola i neposrednim izborom direktora, politika će se udaljiti iz škola i stvorit će se uslovi za kvalitetniji i profesionalniji rad školskog osoblja.
Napusti li politika škole? Može li neko da kaže u kojoj su školi roditelji neposrednim izborom izabrali direktora? Naravno, rano je još za to, tek su 6 mjeseci na vlasti, ali kada oni to misle sprovesti, kojim zakonom ili podzakonskim aktom? Da li dosadašnje postavljanje direktora po partijskoj liniji i nepotizmu ukazuje da će SDP zaista izbaciti politiku iz škola? Da li ministrove akrobacije sa vjeronaukom ukazuju da politike neće biti u školama?
Hipatija

#783 Re: SDP

Post by Hipatija »

Izgleda da zaboravljate i zapostavljate da politiku realizuju živi ljudi, postavljeni da rade i odlučuju.
Ako ostavimo stari sastav ljudi na ključnim mjestima, ti i takvi ljudi neće dozvoliti predviđene promjene ( onemogućit će ih, što opstrukcijom, što neradom, što prostim dizanjem ruku i nedonošenjem odgovarajućih propisa)!
draganbl

#784 Re: SDP

Post by draganbl »

Hipatija wrote:Izgleda da zaboravljate i zapostavljate da politiku realizuju živi ljudi, postavljeni da rade i odlučuju.
Ako ostavimo stari sastav ljudi na ključnim mjestima, ti i takvi ljudi neće dozvoliti predviđene promjene ( onemogućit će ih, što opstrukcijom, što neradom, što prostim dizanjem ruku i nedonošenjem odgovarajućih propisa)!
Pa nije baš tako, kada sam proteklih godina kritikovao SDP što ne radi ništa po pitanju poboljšanja stanja u obrazovanju (konkretno u Sarajevu), redovno sam dobijao odgovore da je obrazovanje na kantonalnom (ne gradskom) nivou, a da tamo SDP nije na vlasti. Znači, nisu ostali isti ljudi, SDP je na vlasti u Kantonu Sarajevo i zato ih prozivam za ono što nisu uradili, a obećali su da hoće.
Zašto sam se uhvatio Kantona Sarajevo? Pa zato što je on najveći, najnapredniji, najbogatiji od svih kantona (uopšte dijelova BiH) i svaka pozitivna promjena mora poteći odatle. U krajnjoj liniji, SDP u Sarajevu ima najjaču podršku glasača i logično je da one ideje koje planira da sprovede budu najbolje podržane tu.
Znači, novi su ljudi na vlasti već više od 6 mjeseci, od njih se očekuje da urade ono što su obećali.
StupskaBitanga

#785 Re: SDP

Post by StupskaBitanga »

IZA KULISA PREGOVORA U MOSTARU: Lagumdžija će dati Ministarstvo vanjskih poslova, ako se formira Ministarstvo za evropske integracije BiH
Srijeda | 07.09.2011.

U političkim pregovorima u Mostaru, lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija izrazio je spremnost da SNSD-u prepusti mjesto ministra inostranih poslova BiH, pod uslovom da se formira novi resor - ministarstvo za evropske integracije BiH i da ono pripadne njegovoj stranci

Ovakva ponuda SDP-a, koju navodno podržava i visoki predstavnik za BiH, nije naišla na odobravanje lidera stranaka iz RS - Milorada Dodika i Mladena Bosića.

Po Lagumdžijinoj viziji, to bi se ministarstvo odmah formiralo. Međutim, nisu precizirali kakav bi se model primijenio, odnosno da li bi bilo ukinuto neko od sadašnjih ministarstava ili bi se postojećem broju resora pridružio i ovaj. O tome će se narednih dana još razgovarati.

Nakon mostarske runde pregovora stranačkih lidera zapravo se stiče utisak da svi čekaju stupanje na dužnost šefa delegacije EU u BiH Petera Sorensena. U tome posebno prednjači Lagumdžija, koji navodno jedva čeka prve razgovore sa Sorensenom kako bi vidio da li može od njega da dobije podršku.

Lider SDA Sulejman Tihić preuzeo je na sebe ulogu posrednika u približavanju stranačkih stavova o zakonu o popisu stanovništva, državnoj pomoći i raspodjeli vojne imovine. Lagumdžija je navodno rekao da se neće protiviti tome, ali je pitao Tihića da li je siguran da će SDA uspjeti da to izgura do kraja, prije svega zbog različitih stavova unutar same stranke.

Međutim, Tihić mu je na to odgovorio: „Ne brini, to je moj problem“.

Istovremeno, iz SDS otkrivaju da postoji saglasnost SNSD-a i SDS-a da popis stanovništva treba provesti uz izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, pri čemu bi Republika Srpska bila posebna statistička jedinica iz razloga što se vlast u Srpskoj prema Dejtonu vezuje za prethodni popis stanovništva iz 1991. godine.

Kada je riječ o vojnoj imovini pomak u pregovorima je u tome što Tihić pristaje da se imovina podijeli lokalnim zajednicama.

- Ponuđen je modalitet da perspektivna vojna imovina pripadne Oružanim snagama, s tim da je ne mogu prisvojiti, a da se ostala podijeli lokalnim zajednicama i drugim nivoima vlasti. To je veliki ustupak, jer se SDA prvi put odriče stava kojeg su se držali i gdje to ranije nisu prihvatali - navodi izvor upućen u mostarske pregovore.

Istovremeno, stranke članice platforme i dalje ostaju čvrste pri stavu da neće prihvatiti ono na čemu insistiraju dva HDZ-a i blok SNSD i SDS.

- Oni hoće sedam pozicija, a nama da pripadnu tri. To neće dobiti i nećemo popustiti - rekao je jedan od sagovornika iz stranaka potpisnica platforme.

Na pitanje da li je moguće doći do promjene mišljenja bilo koje strane do 15. septembra, kada je zakazan slijedeći sastanak, rečeno nam je da je to „iluzorno očekivati, jer Mostar nije donio bukvalno ni milimetar promjene u čvrstim stranačkim stavovima kada je u pitanju kadrovska kombinatorika“.

Sagovornik blizak strankama platforme tvrdi da onda postoje tri opcije - da Savjet ministara bude formiran bez SDP-a, da dva bloka HDZ-HDZ 1990 i SNSD–SDS promijene stav ili da postojeći tehnički mandat Savjeta ministara traje do novih izbora“.

Blic/** No links ** PORTAL/a.k.
seln

#786 Re: SDP

Post by seln »

Izvor: CPHA
Bosnolog

#787 Re: SDP

Post by Bosnolog »

Lagumdžija će Dodiku ustupiti MVP pod određenim uslovom

07.09.2011. u 12:15
Politika

I dva dana nakon sastanka predstavnika šest političkih stranaka u Mostaru mediji donose detalje sa ovih neuspješnih dogovora. Tako "Blic" tvrdi, pozivajući se na svoje izvore u SNSD-u, da je lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija "izrazio spremnost" da SNSD-u prepusti mjesto ministra vanjskih poslova BiH, pod uslovom da se formira novi resor - ministarstvo za evropske integracije BiH i da ono pripadne njegovoj stranci.

Ovakva ponuda SDP-a, koju navodno, navodno, podržava i visoki predstavnik za BiH, nije naišla na odobravanje Milorada Dodika i Mladena Bosića.

Po Lagumdžijinoj viziji, to bi se ministarstvo odmah formiralo. Međutim, nisu precizirali kakav bi se model primijenio, odnosno da li bi bilo ukinuto neko od sadašnjih ministarstava ili bi se postojećem broju resora pridružio i ovaj.

Prema pisanju medija iz RS predsjednik onoga što je ostalo od SDA, Sulejman Tihić, i na mostarskim razgovorima se laktao u želji da pokaže kooperativnost. Posebno su ga zanimali zakoni o popisu stanovništva, državnoj pomoći i raspodjeli vojne imovine.

Neočekivanu pljusku je dobio od koalicionog partnera Zlatka Lagumdžija koji je Tihića u jednom trenutku upitao je li siguran da će SDA uspjeti da to izgura do kraja, zbog različitih stavova i sukoba unutar same stranke.

Kada je riječ o vojnoj imovini napravljen je mali "pomak" zahvaljujući prije svega Tihićevom novom viđenju da imovinu treba podijeliti lokalnim zajednicama. Na ovaj način bi umjesto SDA-ovskog tajkuna i Tihićevog miljenika Budnje, širom BiH imali na stotine novih, koji bi se željeli dokopati državne imovine, po mogućnosti za bezvrijedne certifikate. Ne treba posebno naglašavati u čijem je interesu išao i ovaj prijedlog.
Ovo je samo jedan od velikosrpskih zelja i cetnickih propagandnih spinova,u protivnom kada bi SDP pristao na ove visemjesecne ultimatume Cetnika i HDZ saveznika,slobodno morao bi komotno promijeniti slogan "Drzava za Covjeka" u "Drzava za Cetnika" i tako prihvatiti svu krivicu i posljedice visemjesecnog ne formiranja drzavne vlasti, nakon kapitulacije pred otvorenim i dokazanim neprijeteljima i rusiteljima BiH,pristajanjem na njihove rusilacke anti BH planove,.....

SDP kao pobjednickoj stranci sa najvise osvojenih glasova mora pripasti mjesto presjedavajuceg vijeca Ministara kao i najvaznije ministarstvo vanjskih posova a ostalim koalicionim strankama platforme dio ministarstava minimalno 50% od ukupnog broja ministarskih pozicija jer smo suoceni sa otvorenim neprijeteljima drzave BiH,....U protivnom odbiti svake ucjene cetofasista i njihovih HDZ saveznika te zadrzati postojecu drzavnu vladu u tehnickom mandatu,.......
udrch

#788 Re: SDP

Post by udrch »

seln wrote:Izvor: CPHA
Druže daj smijenite ovog Suljagića daćemo vam naša (SDA) mjesta u vijeću ministara :D ..
Zbog njega će te popušiti izbore od Naše stranke, a ja se baš obradovao da nakon sljedećih izbora ugasimo sve te marginalne stranke (NS; SBiH, SBB, Seferovu i sl.), pa čak i ove neliberalne liberale..

Uzdam se u tebe i u Nosaru..
Max Bunker

#789 Re: SDP

Post by Max Bunker »

udrch wrote:
seln wrote:Izvor: CPHA
Druže daj smijenite ovog Suljagića daćemo vam naša (SDA) mjesta u vijeću ministara :D ..
Zbog njega će te popušiti izbore od Naše stranke, a ja se baš obradovao da nakon sljedećih izbora ugasimo sve te marginalne stranke (NS; SBiH, SBB, Seferovu i sl.), pa čak i ove neliberalne liberale..

Uzdam se u tebe i u Nosaru..
Pricaj ti sta hoces, ja znam da mladja raja sve vise i vise gotivi Suljagica ( cak i oni koji ne prate politiku ili nisu simpatizeri SDP-a ).
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#790 Re: SDP

Post by -LIBERO- »

Suljagic se vraca u zizu interesovanja sa ovom novom odlukom. :D

Sloboda izbora,do krajnih granica ne ugrozavanja drugih...tako da se slazem sa ovim sto je ministar predlozio i sto je u fazi realizacije.

Sem ako ga ,opet,stranacki drugovi ne ostave na cijedilu cim reis prozbori... :D :lol:
udrch

#791 Re: SDP

Post by udrch »

-LIBERO- wrote:Suljagic se vraca u zizu interesovanja sa ovom novom odlukom. :D

Sloboda izbora,do krajnih granica ne ugrozavanja drugih...tako da se slazem sa ovim sto je ministar predlozio i sto je u fazi realizacije.

Sem ako ga ,opet,stranacki drugovi ne ostave na cijedilu cim reis prozbori... :D :lol:
Ja to ne vidim tako..najveću podršku ubjedljivo ima na :sax: ..
Mlađa raja mu je rekla da se ne slažu sa njim, rezultati anketa o izboru predmeta su katastrofalni po njega, provjeri bilo koju školu i uvjeri se sam..pogotovo srednje škole, da ne kažeš da je to bila isključivo odluka roditelja..
Ovom zadnjom odllukom je demantirao samog sebe i ukinuo radna mjesta određenim profesorima koji su sad trebali predavati ovaj alternativni..

Rezultate nove ankete ja već znam:

1. Oni koji su izabrali alternativni će izabrati da budu diskriminirani i da ne idu ni na jedan predmet, i da nakon zadnjeg časa idu kući kao što je bio slučaj i dosad..
2. Oni koji su izabrali vjeronauku i prošle godine, izabraće i ove uz značajan procenat onih koji će u inat njemu da ove idu na vjeronauku

Rezultati po njega su poražavajući, njegove odluke su bile kontraproduktivne i napravile su samo bespotreban razdor, prije svega među ljudima, pa onda dalje..
Džaba je trošio pare na kojekakve komisije koje su spremale plan i program za ovaj alternativni, kao ovakav nema svrhu postojanja, jer Jasmila Žbanić i DIno Mustafić nemaju dovoljno djece da kompletiraju ni jedno odjeljenje kako treba..

Njegov cilj je bio i ostao ukidanje vjeronauke i to je trebao jasno reći i imao bi jaču podršku..
Ovako nema podrške, jer niko ne zna šta on hoće, pa čak ni vi koji ga podržavate..
A vjeronauku će ukinuti onda kada Krajišnici dozvole hodžama da ne moraju puštati ezana sa munara, jer na namaze ionako ne idu..

Đe smo bili, niđe, šta smo radili ništa..
udrch

#792 Re: SDP

Post by udrch »

lilla wrote:
Max Bunker wrote:
Pricaj ti sta hoces, ja znam da mladja raja sve vise i vise gotivi Suljagica ( cak i oni koji ne prate politiku ili nisu simpatizeri SDP-a ).
Provjerite u ekonomskoj školi rezultate ovih prvih anketa, inače direktor te škole mu je glavni savjetnik :lol:, pa se uvjerite šta mlađa raja misli o njegovim odlukama i njegovom alternativnom, tolerantnom, kulturnom predmetu..
Onda će vam biti jasno zašto je anketni listić koji sam dobio u četvrtak, a predao ga juče, već najvljeno da će biti novi :lol: :lol: :lol: :lol:
supervizor

#793 Re: SDP

Post by supervizor »

Koju će cijenu SDP platiti da bi Lagumdžija dobio od Dodika dozvolu da sjedne u fotelju šefa bh diplomatije? Vidim, FBiH pristala da RS-u plati 33 miliona KM, a kasnije još 30 na ime "poravnanja", ranije je iz iračkog duga nepostojećoj firmi Hidrogradnji s Pala Vlada FBiH platila 14 miliona dolara, a platformsši su pristali i na Dodikov ultimatum oko popisa stanovništva, raspodjele vojne imovine, zakona o državnoj pomoći... Samo da još gaće skinu...
heckler

#794 Re: SDP

Post by heckler »

supervizor wrote:Koju će cijenu SDP platiti da bi Lagumdžija dobio od Dodika dozvolu da sjedne u fotelju šefa bh diplomatije? Vidim, FBiH pristala da RS-u plati 33 miliona KM, a kasnije još 30 na ime "poravnanja", ranije je iz iračkog duga nepostojećoj firmi Hidrogradnji s Pala Vlada FBiH platila 14 miliona dolara, a platformsši su pristali i na Dodikov ultimatum oko popisa stanovništva, raspodjele vojne imovine, zakona o državnoj pomoći... Samo da još gaće skinu...

:lol: :lol: Fahro spasiiii naaaas
osrbih_do_groba

#795 Re: SDP

Post by osrbih_do_groba »

Dajte molim vas, vratite se u realne tokove.
I pored svih upinjanja SDP-ovog jurišnika, evo egzaktnih podataka za 2 odjeljenja u koji idu moja dječica:
jedan od IV razreda, jedne od ilidžanskih osnovnih škola:
28 učenika - 27 izrazilo volju da pohađa vjeronauku islamske vjeroispodvijedi + 1 učenik koji je izrazio želju da pohađa vjeronauku katoličke vjeroispovijedi + 0 učenika koji bi pohađali taj novi predmet + 0, ali baš 0 učenika koji ne bi pohađali niti jedan od ponuđenih predmeta.
jedan od II razreda, osnovne škole u Ilidži:
29 učenika - 25 izrazilo volju da pohađa vjeronauku islamske vjeroispodvijedi + 4 učenika koji su izrazili želju da pohađaju vjeronauku katoličke vjeroispovijedi + 0 učenika koji bi pohađali taj novi predmet + 0 učenika koji ne bi pohađali niti jedan od ponuđenih predmeta.
U cijeloj školi je više manje takvo stanje, to se lako može provjeriti. Ali veću vas sa sa-x to ne interesira jer nećete da vidite svu apsurdnost politike koju prema većini građana KS vodi aktuelni ministar obrazovanja.
novi.dan.nova.nafaka

#796 Re: SDP

osrbih_do_groba wrote:

I pored svih upinjanja SDP-ovog jurišnika, evo egzaktnih podataka za 2 odjeljenja u koji idu moja dječica:
28 učenika - 27 izrazilo volju da pohađa vjeronauku islamske vjeroispodvijedi + 1 učenik koji je izrazio želju da pohađa vjeronauku katoličke vjeroispovijedi + 0 učenika koji bi pohađali taj novi predmet + 0, ali baš 0 učenika koji ne bi pohađali niti jedan od ponuđenih predmeta.
29 učenika - 25 izrazilo volju da pohađa vjeronauku islamske vjeroispodvijedi + 4 učenika koji su izrazili želju da pohađaju vjeronauku katoličke vjeroispovijedi + 0 učenika koji bi pohađali taj novi predmet + 0 učenika koji ne bi pohađali niti jedan od ponuđenih predmeta.
U cijeloj školi je više manje takvo stanje, to se lako može provjeriti. Ali veću vas sa sa-x to ne interesira jer nećete da vidite svu apsurdnost politike koju prema većini građana KS vodi aktuelni ministar obrazovanja.
;-)
Vozi miško!
ultima_palabra

#797 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

heckler wrote:
supervizor wrote:Koju će cijenu SDP platiti da bi Lagumdžija dobio od Dodika dozvolu da sjedne u fotelju šefa bh diplomatije? Vidim, FBiH pristala da RS-u plati 33 miliona KM, a kasnije još 30 na ime "poravnanja", ranije je iz iračkog duga nepostojećoj firmi Hidrogradnji s Pala Vlada FBiH platila 14 miliona dolara, a platformsši su pristali i na Dodikov ultimatum oko popisa stanovništva, raspodjele vojne imovine, zakona o državnoj pomoći... Samo da još gaće skinu...

:lol: :lol: Fahro spasiiii naaaas
Jok, ovo je news TV :-) Zajebo je i Goebbelsa ovim postom :roll:
vee-jay

#798 Re: SDP

Post by vee-jay »

osrbih_do_groba wrote:

U potpunosti normalno. Ni naredne godine to nece biti puno pomjeranja, ali godinu nakon toga ce brojke izgledati vec dosta drugacije.

I osim toga, nije pitanje u brojkama nego u pravu biranja.

Ovo je dobra odluka, steta sto nije odmah dosao sa njom.
seln

#799 Re: SDP

Post by seln »

osrbih_do_groba wrote:

Ne shvatam zasto nekome smeta odluka, ako vec nikog ne pogadja i nista se nije promijenilo.
I hoce li rezultat iz Ilidze, starog multi-kulti mjesta, biti isti kao i onaj u Tuzli?
novi.dan.nova.nafaka

#800 Re: SDP

vee-jay wrote:U potpunosti normalno. Ni naredne godine to nece biti puno pomjeranja, ali godinu nakon toga ce brojke izgledati vec dosta drugacije.

I osim toga, nije pitanje u brojkama nego u pravu biranja.

Ovo je dobra odluka, steta sto nije odmah dosao sa njom.
Na čemu temeljiš tvrdnju ?
Istina, "dezertera" će biti, ali baš toliko da stanje bude "dosta drugačije". :roll:
Post Reply