SDP

Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#45201 Re: SDP

Post by Nurudin »

horkesh wrote:
Nurudin wrote:
Džaba se dereš, time ne povećavaš tačnost navedenih tvrdnji . Dakle riječ je o DRUGOJ tranši za 2017 , a ako je druga gdje je
prva ?? Pa isplaćena u 2016
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bi ... redita-mmf

Na institucijama BiH ostalo je ispunjavanje još četiri mjere za dobijanje druge tranše kredita od MMF-a

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... -jula-2017

Dakle to tvoje " nema ih nije ih ni bilo cjele godine" je laganje , pošto je druga tranša planirana za septembar .
Budžet je imao dovoljno sredstava za prošlu godinu
I, gdje je druga tranša? Nije povučena kad je trebala biti :D Gdje ja nisam u pravu? Nisu povukli sredstva u 2017. godini, kako su planirali prije blokade zakona o akcizama. Je li nisu? Nisu.

Budžet je toliko imao sredstava da se FBiH nekoliko puta morala kreditno zadužiti putem obveznica :D Uostalom, ako nam je budžet u tako sjajnom stanju, šta će nam uopšte aranžman s MMF-om? Nisu to sredstva za kapitalna ulaganja, to su sredstva za budžetsku podršku.
Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je večeras da bi tranša MMF-a mogla da bude operativna krajem januara ili najkasnije do polovine februara, ukoliko do kraja ove godine u parlamentima BiH i Federacije BiH budu usvojeni budžeti.

http://mondo.ba/a777474/Info/BiH/Transa ... ruara.html
Zbog neusvajanja budžeta se sada SDA ponovo saginje HDZ-u jer bez usvajanja budžeta - nema tranše od MMF-a. Ovi drugi zahtjevi će vrlo brzi biti ispunjeni, sve za MMF-ov novac.
Ono što MMF očekuje od Vlade FBiH jeste iniciranje procesa temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za telekomunikacijske kompanije, BH Telecom i HT Mostar.
I to će brzo biti odrađeno :-D

Ah da, odmah nakon toga će se početi s cestogradnjom. Koja je vladajućoj koaliciji primarna i bitna, svi znamo koliko je kilometara brzih cesta napravljeno u proteklim godinama :-)

Od spinovanja i izvrtanja činjenica te navođenja vode na svoj mlin si prešao na otvoreno laganje i, pri tome, optuživanje drugih da lažu.

Ipak, drago mi je vidjeti da si malo proguglao prije nego si odgovorio, to je pozitivan trend. Samo tako nastavi :thumbup:
Jesi smiješan lik, manipulišeš činjenicama i prdstavljaš onako kako si ti zamislio.
Vidi , tačno je da nije tokom 2017 isplaćena DRUGA tranša jer je već isplaćena u septembru 2016 pa tako nije ni trebala biti
, a nije uslovljena samo akcizama već gore navedenim setom zakona.
MMF , budžet i tako te "ružne " stvari su sredstva sa kojim se isplaćuju penzije, poticaji poljoprivrednicma, spaja radni staž
radnicima u štrajkovima itd . Ove godine ne bi došlo ni do kakve ugroze budžeta jer je isti bio u suficitu , a usvajanje budžeta je
hdz MORAO podržati jer je to jedino moguće , pošto nemamo mogućnost prijevremenih izbora pa bi hdz tim potezom bio targetiran
od MZ kao neko ko ugrožava stabilnost . Nema tu po meni nikakvog saginjanja, čak šta više, Čavara se isprovaljivao sa tim prijetnjama,
isto kao i Čović sa prijetnjama nakon haških presuda . U biti Hdz je prvi put targetiran od MZ kao prijetnja već sad.
Tako da će dobiti kujac , isto kao što će dobiti sdp-df "sazivanje sjednice" , pošto oni kao opozicija i ne mogu sazvati vandrednu sjednicu,
to može samo vlada , a ovi mogu da glume kao mi bi a evo nam ne daju.
Koji će ti k sjednica ako se zna da hdz ne prihvata taj prijedlog , osim kao igrokaz.
Ja nisam član sda ali ti jesi sdp-a i očigledno se javljaš sa neke uhljeb pozicije , smijem se okladiti
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#45202 Re: SDP

Post by Nurudin »

O'zone wrote::meza:
idi popravi ovo što se ne može otvoriti topic sa zadjeg posta
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45203 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote: Ove godine ne bi došlo ni do kakve ugroze budžeta jer je isti bio u suficitu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nurudin

#45204 Re: SDP

Post by Nurudin »

Chmoljo wrote:
Nurudin wrote: Sjećaš se ako nisi senilan (koliko ti imaš godina "momčino" ? ja imam 38) da si na toj temi se prvi javio sa ispravljanjem moga "nebi"
i da sam ti ja rekao da to nije argument ako razumiješ šta sam napisao, nego je to jeftin pokušaj diskreditacije sagovornika.
Pa si se onda ispravljao , kao alergičan si na to bla bla, pa onda s nekim svojim argumentima o kojima smo raspravljali.
Sad se opet vraćaš na to "nebi" i hoćeš sve ispočetka ili šta ?
kako je fino kada ti mozak procesira samo one informacije koje tebi odgovaraju.

u tom postu, na koji se referišeš, nije stajalo samo da si nepismen, nego i
Chmoljo wrote:
Nurudin wrote:Ti bi da se smanje doprinosi , a da se povećaju penzije , jel da. E pa ne može, neda matematika
može. jer u matematici ne postoje samo minus i plus.

piše se "ne da". a Neda je davala svima kad je ostarila.
dakle, pošto smo opet utvrdili da si nepismen, utvrdili smo da ti ne bi bilo loše probati sa ginkom, ili terapijom na detektoru laži. to što sam te ispravio, uz zajebanciju koju normalan insan obično razumije, nikada nije ni bio argument, niti sam ja tako nešto tvrdio. dakle i to lažeš.

kako god, utvrdili smo da si sjajan materijal za idućeg federalnog premijera. kratkoročne amnezije i patološko laganje će ti dati prednost nad ostalim kandidatima.
Dobro te je "enklitički " . Hajde radi nešto, nemoj srati sa radnog mjesta na kojem ne radiš ništa povazdan nego lažeš ljudima u korist
neke političke opcije.
Popravite ovaj tehnički dio foruma, ako bar kvalitetom ne možete, da radi sve. Smije vam se raja
Chmoljo

#45205 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Image
Nurudin

#45206 Re: SDP

Post by Nurudin »

Chmoljo wrote:
Nurudin wrote: Ove godine ne bi došlo ni do kakve ugroze budžeta jer je isti bio u suficitu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa jest. To što tebi Arapović i "Istinomjer" jedini od svih medija kažu da nije , nego je kao u deficitu, to je ionako paralelno skrojena
realnost , smišljeno plasirana .
Chmoljo

#45207 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote:
Chmoljo wrote:
Pa jest. To što tebi Arapović i "Istinomjer" jedini od svih medija kažu da nije , nego je kao u deficitu, to je ionako paralelno skrojena
realnost , smišljeno plasirana .
nije to do Arapovića, nego matematika.

ili da te citiram: "neda matematika".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#45208 Re: SDP

Post by O'zone »

Nurudin wrote:
O'zone wrote::meza:
idi popravi ovo što se ne može otvoriti topic sa zadjeg posta
Žao mi je nemam ovlasti.

On topic:

SDP i DF su glavni destabilrajući faktor u FBiH.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-sdp ... /180122044

Normalno u isto vrijeme SDA je pokretački motor....
Nurudin

#45209 Re: SDP

Post by Nurudin »

Previše se smiješ , u stvari si popizdio pa ti je to ventil :mrgreen:
Znam ja da bi rado spucao ban ali jbg preofirno ti. Uglavnom, vratimo se temi
horkesh

#45210 Re: SDP

Post by horkesh »

Nurudin wrote:
Jesi smiješan lik, manipulišeš činjenicama i prdstavljaš onako kako si ti zamislio.
Izvinjavam se ako te činjenice vrijeđaju, možda nisi navikao da te drugi ljudi sučeljavaju s njima?
Nurudin wrote:Vidi , tačno je da nije tokom 2017 isplaćena DRUGA tranša jer je već isplaćena u septembru 2016 pa tako nije ni trebala biti
, a nije uslovljena samo akcizama već gore navedenim setom zakona.
MMF , budžet i tako te "ružne " stvari su sredstva sa kojim se isplaćuju penzije, poticaji poljoprivrednicma, spaja radni staž radnicima u štrajkovima itd .
Ta sredstva valjda uplaćujemo svi mi kroz direktne i indirektne poreze, kao što ćemo svi mi vraćati ovaj kredit od MMF-a.

Ti i dalje o drugoj tranši. Ona je trebala biti isplaćena u 2017. godini, a nije. Šta ti tu nije jasno? Nije isplaćena jer nisu bili ispunjeni uslovi MMF-a. Čim je usvojen set zakona o akcizama, MMF je došao u posjetu BiH te su rekli da bi druga tranša mogla biti isplaćena ubrzo (januar ili februar), ako se usvoje budžeti.
Nurudin wrote:Ove godine ne bi došlo ni do kakve ugroze budžeta jer je isti bio u suficitu...
Budžet nije u suficitu zato što je smanjena javna potrošnja ili što je došlo do povećanja stranih investicija, nego zato što se FBiH i tokom 2017. godini nastavila zaduživati.

Samo u 2017. Vlada FBiH se planirala zadužiti dodatnih 1,1 milijardu KM.
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... 017/257602

Ipak, ukupni dug na kraju 2017. godine jeste smanjen (dijelom i zbog promjene kursa EUR/USD), što je svakako pozitivan trend.

https://ba.ekapija.com/news/1997085/fbi ... od-360-mil
Nurudin wrote:...a usvajanje budžeta je
hdz MORAO podržati jer je to jedino moguće , pošto nemamo mogućnost prijevremenih izbora pa bi hdz tim potezom bio targetiran
od MZ kao neko ko ugrožava stabilnost . Nema tu po meni nikakvog saginjanja, čak šta više, Čavara se isprovaljivao sa tim prijetnjama,
isto kao i Čović sa prijetnjama nakon haških presuda . U biti Hdz je prvi put targetiran od MZ kao prijetnja već sad.
Tako da će dobiti kujac , isto kao što će dobiti sdp-df "sazivanje sjednice" , pošto oni kao opozicija i ne mogu sazvati vandrednu sjednicu,
to može samo vlada , a ovi mogu da glume kao mi bi a evo nam ne daju.
Koji će ti k sjednica ako se zna da hdz ne prihvata taj prijedlog , osim kao igrokaz.
HDZ je zaprijetio, a SDA popustila, kao i uvijek. Gdje ćeš im u budžet dirati :D Uostalom, evo kako je jedan HDZ-ovac opisao tok togađaja, ovo je bilo odmah prije usvajanja budžeta FBiH:
Dnevnik: Koja su sve pitanja bila obuhvaćena pregovorima? Što je to što vas je natjeralo uopće napustiti sjednice Parlamenta?

Jozo Bagarić: Nismo htjeli razgovarati ni o proračunu, ni o zakonu PIO MIO, nego samo o zakonima koji se nalaze u proceduri za koje smatramo da usmjereni na daljnje obespravljivanje i dekonstituiranje Hrvata.

Dakle, radi se o prijedlogu kluba SDA o dopuni i izmjeni kaznenog zakona FBiH kojim se zabranjuje „slavljenje ratnih zločinaca i udruženog zločinačkog poduhvata“ a u biti se radi o vraćanju verbalnog delikta i ostavštine komunizma s kojim Hrvati itekako imaju negativna iskustva.

Druga stvar je prijedlog Zakona o izbornim jedinicama FBiH koji je upućen od strane SDP-a i DF-a koji HDZ-u i Zastupnicima hrvatskog naroda ne odgovara. Taj zakon je iskrivljivanje presude Ustavnog suda BiH glede konstitutivnosti naroda.

Treća stvar je predložena tematska sjednica o „depolitizaciji obrazovanja“ koja je također usmjerena u redukciju prava Hrvata.

Četvrta stvar je naravno poznati pokušaj izbacivanja naziva „hrvatski“ iz naziva nekih javnih poduzeća

Dakle, radi se o četiri krupne stvari koje su praktično bile u parlamentarnoj proceduri stavljene na stol bez obzira na ranije dogovore. Te teme nisu bile raspravljene ni unutar koalicije a niti na razini predsjednika stranaka. Raniji stav je bio da se praktički ne otvaraju pitanja koja će nas posvađati, prozrokovati neke nove tenzije i zablokirati rad Parlamenta.

To nije ispoštovano nego je na ružan način otvoreno.

Dnevnik: Dobro, koja je onda izlazna strategija koju ste dogovorili!?

Jozo Bagarić: Pošto je otvoreno pitanje donošenja Zaključka o brisanju nacionalnih elemenata dogovorili smo da se ono jednostavno stavi ad acta, odnosno da se ne otvara ovo pitanje u skladu sa poslovničkim mogućnostima možda i do kraja mandata. A ako bi opozicija inzistirala da se to nađe na dnevnom redu onda je dogovor da se koalicijski partneri ovaj put ne bi ponašali kako su se ponašali ranije.

Dogovorili smo i da partneri ne podržavaju prijedlog zakona o Izbornim jedinicama Federacije i da organiziranje te sjednice prepuste predlagateljima, u ovom slučaju SDP i DF-u.

Treće što smo dogovorili jeste da sve točke koje se kandidiraju za Dnevni red našeg zasjedanja temeljito analiziraju i usuglase unutar koalicijskih partnera kako ponovo ne bismo došli u ovu situaciju od neki dan. Nama je neprihvatljivo da se na onaj način guraju teme koje su protivne nacionalnim interesima i da se onda još događa preglasavanje unutar koalicijskih partnera.
Ukratko, SDA im je ispunila sve zahtjeve.
Nurudin wrote:Ja nisam član sda ali ti jesi sdp-a i očigledno se javljaš sa neke uhljeb pozicije , smijem se okladiti
Htio sam prihvatiti opkladu, ali čemu :D Nisam čak ni glasač SDP-a, uostalom ovdje je tema navedena na akcize i kredit MMF-a, a nadam se da se ti ne baviš bilo kakvim opkladama, previđanjima ili pogađanjima u svakodnevnom životu :D
Chmoljo

#45211 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote:Previše se smiješ , u stvari si popizdio pa ti je to ventil :mrgreen:
zašto bih ti dao ban, kad zabavljaš narod :D :lol:
Nurudin

#45212 Re: SDP

Post by Nurudin »

Jarane, de se saberi. Prvo tvrdiš da nije bilo nikakvih tranši ni kredita u 2017 i onda gore sam govoriš da jeste.
Tvrdiš da nije bilo moguće funkcionisati bez mmf-a , a onda govoriš o pozitivnim trendovima i smanjenju javnog duga.

Ono što sma ja ustvrdio na početku rasprave jeste da akzice nemaju nikakve veze ni sa proteklom ni sa ovom
godinom po pitanju budžeta i funkcionisanja i da usvajanje zakona o akcizama neće ništa pomoći trenutnoj vlasti da
nešto hajruje od toga , a ČAK ni da nije usvojen zakon, i dalje bi budžet bio održiv pošto se Federacija može zadužiti
kod komercijalnih banaka. Naravno, uz veće kamate ali da su baš takva đubrad kakvom ih ti predstavljaš , upravo bi to uradili
a ne forsirali zakon o akcizama od kojeg će političke poene imati tek naredna vlast.

Meni je veći đubraluk kad predlažeš akcize 2014, kao Nikšić (a još nismo ni izašli iz posljedica recesije) pa ih onda osporavaš
dvije godine poslije , pa ćeš to upravo koristiti kao municiju u predizbornim napadima kao oni brane narod od novih poreza,
pa ako slučajno dođeš na vlast u oktobru ćeš se hvaliti kako je baš tvoja vlada napravila autoputeve, a koji su u stvari posljedica
zakona protiv kojeg si glasao.
Last edited by Nurudin on 22/01/2018 13:17, edited 1 time in total.
Nurudin

#45213 Re: SDP

Post by Nurudin »

Chmoljo wrote:
Nurudin wrote:Previše se smiješ , u stvari si popizdio pa ti je to ventil :mrgreen:
zašto bih ti dao ban, kad zabavljaš narod :D :lol:
Dobro hajd smirio si se....a i kažem preofirno bi bilo :thumbup:
horkesh

#45214 Re: SDP

Post by horkesh »

Nurudin wrote:Jarane, de se saberi. Prvo tvrdiš da nije bilo nikakvih tranši ni kredita u 2017 i onda gore sam govoriš da jeste.
Tvrdiš da nije bilo moguće funkcionisati bez mmf-a , a onda govoriš o pozitivnim trendovima i smanjenju javnog duga.
Ako se sjetiš, ja sam samo replicirao na tvoje tvrdnje kako su akcize hrabar potez vladajuće koalicije od koje će samo narod imati koristi preko cestogradnje i tako dalje, i tako bolje.

Onda sam ti ukazao na to da je primarni motiv za usvajanje akciza vladajuće koalicije odmrzavanje sredstava od MMF-a koja se koriste za budžetsku podršku.

Ja ti treći put ponavljam da nije bilo druge tranše MMF-a jer zakon o akcizama nije bio usvojen. Ako imaš problema s čitanjem, mogu ti ja to i spelovati. Da se FBiH zaduživala i bez MMF-a - zaduživala se. Je li ti ni to nije jasno? Ne znaš šta su trezorski zapisi i obveznice? :D

Nego ti navikao onako s visoka "de se saberi", "lažeš" i "član SDP-a". Samo čekam da mi kažeš da sam komunjara, titonostalgičar i da je Sarajevo ljepše nego ikad prije, a dušmani mogu da crknu od muke kad se Titova preimenuje u ulicu Alije Izetbegovića. Time ćeš zaokružiti repertoar :lol:
Nurudin wrote:Ono što sma ja ustvrdio na početku rasprave jeste da akzice nemaju nikakve veze ni sa proteklom ni sa ovom
godinom po pitanju budžeta i funkcionisanja i da usvajanje zakona o akcizama neće ništa pomoći trenutnoj vlasti da
nešto hajruje od toga , a ČAK ni da nije usvojen zakon, i dalje bi budžet bio održiv pošto se Federacija može zadužiti
kod komercijalnih banaka. Naravno, uz veće kamate ali da su baš takva đubrad kakvom ih ti predstavljaš , upravo bi to uradili
a ne forsirali zakon o akcizama od kojeg će političke poene imati tek naredna vlast.
Vladajuća koalicija će direktno hajrovati od usvajanja zakona o akcizama jer će tako dobiti sredstva MMF-a namijenjena budžetskoj podršci. Koji ovo put ponavljam :-D Trebam li crtati i koliko ta sredstva znače vladajućoj koaliciji u izbornoj godini? Pa valja kupiti socijalni mir, spremiti pakete hedije, platiti glasače... :-)

FBiH se i u prošloj godini zadužila za cca. 340 miliona KM putem trezorskih zapisa. Planirali su se zadužiti za 360 miliona KM, ali eto, nisu, blago nama :-D
Nurudin wrote:Meni je veći đubraluk kad predlažeš akcize 2014, kao Nikšić (a još nismo ni izašli iz posljedica recesije) pa ih onda osporavaš
dvije godine poslije , pa ćeš to upravo koristiti kao municiju u predizbornim napadima kao oni brane narod od novih poreza,
pa ako slučajno dođeš na vlast u oktobru ćeš se hvaliti kako je baš tvoja vlada napravila autoputeve, a koji su u stvari posljedica
To je drugi par rukava.
Nurudin

#45215 Re: SDP

Post by Nurudin »

horkesh wrote:
Nurudin wrote:Jarane, de se saberi. Prvo tvrdiš da nije bilo nikakvih tranši ni kredita u 2017 i onda gore sam govoriš da jeste.
Ako se sjetiš, ja sam samo replicirao na tvoje tvrdnje kako su akcize hrabar potez vladajuće koalicije od koje će samo narod imati koristi preko cestogradnje i tako dalje, i tako bolje.

Onda sam ti ukazao na to da je primarni motiv za usvajanje akciza vladajuće koalicije odmrzavanje sredstava od MMF-a koja se koriste za budžetsku podršku.

Ja ti treći put ponavljam da nije bilo druge tranše MMF-a jer zakon o akcizama nije bio usvojen. Ako imaš problema s čitanjem, mogu ti ja to i spelovati. Da se FBiH zaduživala i bez MMF-a - zaduživala se. Je li ti ni to nije jasno? Ne znaš šta su trezorski zapisi i obveznice? :D

Nego ti navikao onako s visoka "de se saberi", "lažeš" i "član SDP-a". Samo čekam da mi kažeš da sam komunjara, titonostalgičar i da je Sarajevo ljepše nego ikad prije, a dušmani mogu da crknu od muke kad se Titova preimenuje u ulicu Alije Izetbegovića. Time ćeš zaokružiti repertoar :lol:
Nurudin wrote:Ono što sma ja ustvrdio na početku rasprave jeste da akzice nemaju nikakve veze ni sa proteklom ni sa ovom
Vladajuća koalicija će direktno hajrovati od usvajanja zakona o akcizama jer će tako dobiti sredstva MMF-a namijenjena budžetskoj podršci. Koji ovo put ponavljam :-D Trebam li crtati i koliko ta sredstva znače vladajućoj koaliciji u izbornoj godini? Pa valja kupiti socijalni mir, spremiti pakete hedije, platiti glasače... :-)

FBiH se i u prošloj godini zadužila za cca. 340 miliona KM putem trezorskih zapisa. Planirali su se zadužiti za 360 miliona KM, ali eto, nisu, blago nama :-D
Nurudin wrote:Meni je veći đubraluk kad predlažeš akcize 2014, kao Nikšić (a još nismo ni izašli iz posljedica recesije) pa ih onda osporavaš
To je drugi par rukava.
Ako su se mogli zadužiti kod banaka mimo mmf-a i to i veće iznose nego što bi bila ta tranša mmf kredita ALI pod nepovoljnijim
uvjetima-kamatom, zašto onda nisu ? Eto samo to odgovori , da ne komplikujemo
Chmoljo

#45216 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote: Dobro hajd smirio si se....a i kažem preofirno bi bilo :thumbup:
a ti još ništa smisleno reko nisi :D

e moj Pinokio. :D
horkesh

#45217 Re: SDP

Post by horkesh »

Nurudin wrote: Ako su se mogli zadužiti kod banaka mimo mmf-a i to i veće iznose nego što bi bila ta tranša mmf kredita ALI pod nepovoljnijim
Pa nego šta su trezorski zapisi nego zaduživanje kod komercijalnih banaka? Šta misliš ko kupuje te zapise?

Kako si ti to zamišljao, da Fadil ode u neku banku na šalter i preda zahtjev za kredit? :D

Zadužili su se, nego šta, kao što se zadužuju svake godine. MMF je povrh toga dodatno zaduživanje.

Eto, drago mi je da sam te mogao naučiti nešto novo.
Nurudin

#45218 Re: SDP

Post by Nurudin »

Da ostanemo na temi SDP, a u vezi akciza . Evo na ovom dokumentu Nikšić kao premijer traži u pismu namjere da se ide sa
akcizama od 10 feninga . Cijena nafte u vrijeme podnošenja njegovog pisma namjere je bila 2,45 , dakle pola marke
skuplja nego danas :

Image

Da bi u 2016 godini , kad je cijena goriva oko 1.90 , rezolutno odbijali povećanje od 15 pf!
Istovremeno u pismu gore piše kako bi početak gradnje koridora pomoću tih akciza jako pozitivno utjecalo na privredu i rast bdp,
zapošljavanje itd. Postavlja se pitanje, zašto dvije godine nakon toga , i jeftinijeg goriva i povećanje koje će biti daleko manje
primjetno nego 2014 , više to neće da "doprinosi općoj slici privrede , zapošljavanju itd" ???
Šta se promjenilo? Pa promjenilo se to da smo sad u opoziciji i više nam ne odgovara to da se popravlja privreda, da se zaposli više
ljudi , da jača bdp.
Pa jel to "državnička politika" i "briga o građanima" ?
Nurudin

#45219 Re: SDP

Post by Nurudin »

horkesh wrote:
Nurudin wrote: Ako su se mogli zadužiti kod banaka mimo mmf-a i to i veće iznose nego što bi bila ta tranša mmf kredita ALI pod nepovoljnijim
Pa nego šta su trezorski zapisi nego zaduživanje kod komercijalnih banaka? Šta misliš ko kupuje te zapise?

Kako si ti to zamišljao, da Fadil ode u neku banku na šalter i preda zahtjev za kredit? :D

Zadužili su se, nego šta, kao što se zadužuju svake godine. MMF je povrh toga dodatno zaduživanje.

Eto, drago mi je da sam te mogao naučiti nešto novo.
Ja ti cjelo vrijeme govorim da je budžet bio neupitan zbog mogućnosti zaduživanja kod komercijalnih banaka.
Ti si izašao sa tvrdnjom da ja lažem i bez mmf-a nisu mogli da funkcionišu !
Argumentuješ sam protiv sebe. Isto kao što su se mogli zadužiti 2017-te , mogli su i ove godine , šta je sporno?

Dakle, ponavljam svoju tvrdnju da je i BEZ usvajanja akciza budžet mogao da funkcioniše , naročito do oktobarskih izbora
i nove vlasti , bez problema . Znači, nisi i ne možeš svoju tvrdnju kako nije moglo da se funkcioniše bez mmf tranše dokazao.
Naprotiv, što reče "nezavisni" istinomjer , niste dokazali svoju tvrdnju, vaša tvrdnja je ocjenjena kao neistina.
Ćao jbt neću gubiti vrijeme s tobom akd ti ionako sam sebe demantuješ u svakom novom postu.
adelkam

#45220 Re: SDP

Post by adelkam »

Istovremeno u pismu gore piše kako bi početak gradnje koridora pomoću tih akciza jako pozitivno utjecalo na privredu i rast bdp,
zapošljavanje itd.
Da
Postavlja se pitanje, zašto dvije godine nakon toga , i jeftinijeg goriva i povećanje koje će biti daleko manje
primjetno nego 2014 , više to neće da "doprinosi općoj slici privrede , zapošljavanju itd" ???
Šta se promjenilo? Pa promjenilo se to da smo sad u opoziciji i više nam ne odgovara to da se popravlja privreda, da se zaposli više
ljudi , da jača bdp.
Nesto u ovom ovdje dijelu fali... Pitam se jesi li mozda svjesno izostavio?
Koliko kilometara autoceste je izgradila prethodna Vlada a koliko ova danas?
Last edited by adelkam on 22/01/2018 14:34, edited 2 times in total.
horkesh

#45221 Re: SDP

Post by horkesh »

Nurudin wrote: Ja ti cjelo vrijeme govorim da je budžet bio neupitan zbog mogućnosti zaduživanja kod komercijalnih banaka.
Ti si izašao sa tvrdnjom da ja lažem i bez mmf-a nisu mogli da funkcionišu !
Argumentuješ sam protiv sebe. Isto kao što su se mogli zadužiti 2017-te , mogli su i ove godine , šta je sporno?

Dakle, ponavljam svoju tvrdnju da je i BEZ usvajanja akciza budžet mogao da funkcioniše , naročito do oktobarskih izbora
i nove vlasti , bez problema . Znači, nisi i ne možeš svoju tvrdnju kako nije moglo da se funkcioniše bez mmf tranše dokazao.
Naprotiv, što reče "nezavisni" istinomjer , niste dokazali svoju tvrdnju, vaša tvrdnja je ocjenjena kao neistina.
Ćao jbt neću gubiti vrijeme s tobom akd ti ionako sam sebe demantuješ u svakom novom postu.
Uuuuu neće gubiti vrijeme sa mnom, lik ne zna ni šta su trezorski zapisi i kako se FBiH zadužuje kod komercijalnih banaka. Dobar ti je izlaz :-)

Pa zadužit će se i ove godine preko trezorskih zapisa, to je nezavisno od MMF-a. Šta ti misliš, da se naša vlast zadužuje samo iz jednog izvora? Nećeš vjerovati, i komercijalne banke imaju limit kojeg su voljne pozajmiti zaduženim vlastima - zato, tu je MMF.

A sad mi nađi gdje sam rekao da "bez MMF-a nisu mogli funkcionisati". Hajde, slobodno. Nećeš to naći jer ja to nisam rekao. Zato ja preferiram direktno citiranje, a ne to tvoje "prepričavanje" gdje možeš izvrnuti šta ti neko drugi kaže. Ponavljam, to nije bila moja tvrdnja, to je tvoja laž ubačena meni u usta.

Da, ovaj put ti kažem da lažeš. Vidiš kako ja to radim, sačekam da stvarno slažeš, što se može potkrijepiti. Ne moraš se izvinjavati, ne očekujem :thumbup:

Ja sam rekao, ponavljam, da hajra od usvajanja zakona o akcizama ima već u ovoj godini vladajuća koalicija jer je usvajanje tog zakona bio uslov za odmrzavanje MMF-ovih sredstava.

Ovo su prilično jednostavne stvari, čak i ti bi do sada trebao baratati s njima :-D

Šta kaže, sam sebe demantujem i uze loptu i ode sam da se igra :lol:
GandalfSivi

#45222 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

Nurudin wrote: Ja nisam član sda ali ti jesi sdp-a i očigledno se javljaš sa neke uhljeb pozicije , smijem se okladiti
Gasite internet, imamo pobjednika :D
johntra

#45223 Re: SDP

Post by johntra »

Nurudin wrote:Da ostanemo na temi SDP, a u vezi akciza . Evo na ovom dokumentu Nikšić kao premijer traži u pismu namjere da se ide sa
akcizama od 10 feninga . Cijena nafte u vrijeme podnošenja njegovog pisma namjere je bila 2,45 , dakle pola marke
skuplja nego danas :

Image

Da bi u 2016 godini , kad je cijena goriva oko 1.90 , rezolutno odbijali povećanje od 15 pf!
zapošljavanje itd. Postavlja se pitanje, zašto dvije godine nakon toga , i jeftinijeg goriva i povećanje koje će biti daleko manje
ljudi , da jača bdp.

hahahaha...pa oni su imali obraza to da traže kad su pravili kilometre i kilometre autoputa, šta su ovi napravili?
i kad su to oni tražili postojala su dva podračuna na kojima bi se uplaćivala ova sredstva, osam feninga za autoputeve, a dva feninga za željeznice...
ovi usvojiili, a nema ništa, nikakvih podračuna, nikakvih dokaza gdje će novac ići...jedino što su tim odblokirali tranše MMF-a i kredite za neke dionice autocesta...većina tog novca će i završiti u džepovima SDA i HDZ, kako bi se mogla platiti kampanja...

nego, što to Fadil već tri godine nije zakopao lopate na dionici od Počitelja? ima 450 miliona KM koje mu je Nikšić ostavio, a oni se tri godine ne mogu dogovoriti oko izvođača, jer je problem oko rastaljivanja...

odličan si, samo nastavi tako, samo mi je krivo što si danas sam u smjeni botovskoj...
putokaz1

#45224 Re: SDP

Post by putokaz1 »

nEMOŽE nIKŠIĆ DOBITI fbih vLADU
Nurudin

#45225 Re: SDP

Post by Nurudin »

Kakva reakcija , prvo "hahahah" koje u prijevodu znači "popizdio sam" , a onda demonstracija kako se brani voljeni vođa
i kako se ista stvar vidi na različit način .
Vjerovali ili ne , ja nisam sda glasač ali zbog ovakvih nedosljednosti i ovakvog predimenzioniranja svega što u zadnje vrijeme radi
sda ili Bakir , a istovremeno potpuno nekritično gledanje na ovakvo STVARNO antidržavničko ponašanje sdp-a koji kao socijlana
stranka treba da podrže svaku mogućnost boljitka (pa neće ceste graditi sda budžetlije nego radnici kojima treba posao),
zbog takvih ću sigurno glasati na državnom i federalnom nivou za sda.
Smatram i da su ljudi u sadašnjem vrhu sda jako kvalitetni i realno ne postoji neka bolja alternativa, pogotovu ne u ovoj
lijevo razbijenoj i o vlastitom rejtingu zabavljenoj opoziciji .
Mislim da , što se trenutno tiče sda -sdp igrača, da sda ima jako dobre ljude u vrhu, a jako loše primitivne seljačine na nižim nivoima
vlasti (kao onaj srebrenički ogranak ) i to su ljudi bez ikakvih ideala, željni samo novca .
S druge strane sdp i ljevica (od kojih mi njaviše leži GS , Suljagić i Reuf ), sdp ima najkvarniji kadar u vrhu stranaka, dakle ljude koji su
obrazovani ali su teški lopovi vođeni samo i isključivo ličnim interesima.
Na nižim nivoima ljevica ima puno bolje kadrove i ljude koji su zbog nekih ideala u politici.
Post Reply