SDP

megaman4

#29176 Re: SDP

Post by megaman4 »

Canton wrote:
saibaba wrote:Javasluk u telekomu nije razlog da se telekom proda ... U telekomu treba zavesti red ...
Ima viska radnika ! pa otpusti ih brate .... Visoke plate ! pa smanji ih ...
brzinska prodaja od 5 % je pljacka da se krpe rupe i ubire pinka a ne privatizacija ...

Onaj koji pocne prodavati Telekom i Elektroprivredu gubi moj glas na izborima za sva vremena ...

To sto je kompanija drzavna to nema nikakave veze sa komunizmom i kapitalizmom to nije drustveno, svacije i tako to... to je drzavno...
Drzavno vlasnistvo je sasvim regularan oblik vlasnistva u kapitalizmu ... Pa recimo Njemacke zeljeznice su drzavne, dobar dio Volkswagena je drzavni, njemacke poste su drzavne .. itd i sta njima smeta da dobro posluju ?
A ko će zavesti red, ko će otpustiti radnike de bolan
ako dođe do te famozne privatizacije, a evo uveliko se o tome priča, boga pitaj po kojim kriterijima će doći do otpuštanja radnika?
Canton

#29177 Re: SDP

Post by Canton »

megaman4 wrote: ako dođe do te famozne privatizacije, a evo uveliko se o tome priča, boga pitaj po kojim kriterijima će doći do otpuštanja radnika?
Ko prića o privatizaciji telekoma. Ja je podržavam, ali zaista nisam nigdje čuo da se o tome ozbiljno razmišlja.
Akibh

#29178 Re: SDP

Post by Akibh »

drugi profil wrote: Evo npr. 2007. je nudjeno od Austrija telekoma 63 KM po dionici za većinski paket. Sa tim da bi država zadržala nešto iz čega bi se vukla dividenda.
Danas se špekuliše da bi bili sretni sa ponudom od 40-45 po dionici. Sad se skontajte koliki novac je izgubljen.
Lavor, dodaj da svake godine od 2007. imas dobiti vise od 100 miliona godisnje i da velika vecina ide dionicarima i drzavi.
Pa ukalkulisi...
drug_profi

#29179 Re: SDP

Post by drug_profi »

Akibh wrote:
drugi profil wrote: Evo npr. 2007. je nudjeno od Austrija telekoma 63 KM po dionici za većinski paket. Sa tim da bi država zadržala nešto iz čega bi se vukla dividenda.
Danas se špekuliše da bi bili sretni sa ponudom od 40-45 po dionici. Sad se skontajte koliki novac je izgubljen.
Lavor, dodaj da svake godine od 2007. imas dobiti vise od 100 miliona godisnje i da velika vecina ide dionicarima i drzavi.
Pa ukalkulisi...
Pa eto ukalkulisi ti... :lol:
Ne citas sta sam ti napisao. Na kraju ce ispasti da je sva dobit isplacena od 2007. u stvari diskont na cijenu iz te godine.
Plus sto bi BHT pravio vecu dobit da nije ispumpavanja unutar halki.
Plus sto omogucuje da odredjena grupa ljudi koristi drzavnu imovinu kao vlastitu.
Plus sto su tebe ubjedili da je to ok.
Akibh

#29180 Re: SDP

Post by Akibh »

drugi profil wrote:
Pa eto ukalkulisi ti... :lol:
Ne citas sta sam ti napisao. Na kraju ce ispasti da je sva dobit isplacena od 2007. u stvari diskont na cijenu iz te godine.
Plus sto bi BHT pravio vecu dobit da nije ispumpavanja unutar halki.
Plus sto omogucuje da odredjena grupa ljudi koristi drzavnu imovinu kao vlastitu.
Plus sto su tebe ubjedili da je to ok.
Kriza, recesija, sve firme svijeta su pale, nase pogotovo... BHT nekad bio 50, 60, 80 KM sad je 18, 19, 20...
Mozda bi i pravio vecu dobit, sto znaci da u dzep austrijanca ide 150 miliona godisnje ciste dobiti.
Drago mi je da ti znas sta je ok.
drug_profi

#29181 Re: SDP

Post by drug_profi »

Vidi, kad se prica o biznisu, politika treba da se iskljuci. Ovdje ja govorim samo o biznisu i sta se vise isplati, i gdje se moze bolje zaraditi, a ti pricas o politici. OK. Shvatam jer znam otkud vjetar duva.
Dionica na berzi jest bila prenapuhana, ali je Nemsiceva ponuda bila validna. Danas nece niko ponuditi vise od 40, ako i to bude na stolu. Pogotovo jer je tad BHT bio jedan od mnogih drzavnih telekoma u okruzenju, a sad je jedini i vise nije zanimljiv jer su velike zvjerke okolo. Ponuda austijeanaca je bila dobra jer je nudila mnogo novaca za 65% vlasnistva a drzava bi zadrzala 25% i vjerovatno bi profit koji bi inkasirala bio veci od 25% profita kojeg je sama djelila.
Istoveremno se mogla napraviti serija hidroelektrana i vjetroparkova za te pare, kao i dovrsiti autoput u najisplativijim dionicama i otud uzimati istu dobit kao iz telekoma.
Ali jbg. na tim mjestima nema mjesta za zaposljavanje stranackih kadrova, jer nece valjda babin sin naplacivati putarinu i penjati se na Velez na vjetrenjacu. A malo teze je opet inkorporirati svoje kadrove u te sistema da se lova izvlaci.
Lug

#29182 Re: SDP

Post by Lug »

ja biznismena upm.
drugi profil wrote:Ponuda austijeanaca je bila dobra jer je nudila mnogo novaca za 65% vlasnistva a drzava bi zadrzala 25% i vjerovatno bi profit koji bi inkasirala bio veci od 25% profita kojeg je sama djelila.
Istoveremno se mogla napraviti serija hidroelektrana i vjetroparkova za te pare, kao i dovrsiti autoput u najisplativijim dionicama i otud uzimati istu dobit kao iz telekoma.
pa ko ce to napraviti od tih dobivenih para, ovi.. :-)
drugi profil wrote:Jasno je da su u cijeloj strukturi BHT inkorporirani kadrovi koji su postavljeni od stranaka koje su na vlasti 20 godina. Vremnom su i oni iz SzBiH zamjenjeni ili su promjenili dres.
Sad ako je koji SDP ili SBB upao to je novo infiltriranje i ako imas bobu mozga, skontaces da politika nikad nece dici ruke od zaltnog rudnika koji se moze legalno pljackati ako imas u njemu svoje ljude koji odlucju o tokovima novca i ako imas dovoljno projekata koje treba sponzorirati.
I nikad to nije u interesu drzave i naroda, nego samo u interesu stranke ili bolje receno pojedinaca iz stranke, a ako se slucajno poklopi sa nekim opstim interesom, dobro i jest.
:lol:

ne prodavati nista!!!!!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#29183 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Svi smo kao protiv štele, nepotizma i korupcije, svi smo protiv visokih telefonskih tarifa i monopola. Ali, kada se dođe u situciju da se nešto eventualno proda i počne tržišno da funkcionira onda brisnemo u kolektivni plač kako će dobiti otkaz oni koji su ga redom nezasluženo dobili, onda počnemo da lamentiramo nad imovinom od koje realno nemamo ništa. Ja kao građanin BIH nemam ništa od toga što je BIH Telecom državni. Ustvari imam. Neljubazno i nekompetentno osoblje, skupu uslugu i nemogućnost zaposlenja tamo.. odnosno nemogućnost da se prijavim na natječaj. Što se prije privatizira to bolje...
drug_profi

#29184 Re: SDP

Post by drug_profi »

Pa eto nek naprave ti za koje ti mislis da su u stanju.
Ja sam svoje rekao, a isto ce vam reci svako ko se malo malkice bavi investiranjem i biznisom. Drugo je sto je popularan spin "obiteljsko srebro".
Za elektroprivredu se slazem da se ne prodaje. Podrzavam izgradnju elektrana u partnerstvu sa drugima.
Telekom ce kad tad biti prodan, samo ne znaju kako da vam sad to upakuju kad su vas drukali da je to ko biva lose.
Nije lose, uopste, samo sto vi necete da skontate, a meni se ne da ponovo crtati.

Ukratko za cca. 5-10 godina. Imaces telekom za koji ti niko nece dati ni 700-800 miliona. Neces imati elektrane, ili ce biti tudje, a ne tvoje. Neces imati autoput, ili ces ga imati ali i kredite boli glava.

Evo skontajte 65 maraka 2007. za 65% jeste 41.347.283 dionica sto daje cca 2.7 milijardi maraka.
Danas bi vec sa milijardu manje bili sretni. To je dobit koja je izvucena iz telekoma za ovih 5 godina pa i vise.
I tako ce se vjerovatno i nastaviti pad. Ovih milijardu sto je ispumapano uglavnom je procerdano na budzetlije, nesto malo na infrastrukturu.
I tu je glavni razlog price o obiteljskom srebru jer bi se zvrnula pipa za jeftine pare za beneficije politicara i budzetara.
Prosjecan korisnik, kao ja i ti, ako nemamo dionice, nema nista od tog profita i bilo bi nam isto sa njim ili bez njega. on treba samo vladajucim strankama da malkice zakrpe rupe nastale njihvom pohlepom i neradom.
Lug

#29185 Re: SDP

Post by Lug »

KatarinaKosaca wrote:Svi smo kao protiv štele, nepotizma i korupcije, svi smo protiv visokih telefonskih tarifa i monopola. Ali, kada se dođe u situciju da se nešto eventualno proda i počne tržišno da funkcionira onda brisnemo u kolektivni plač kako će dobiti otkaz oni koji su ga redom nezasluženo dobili, onda počnemo da lamentiramo nad imovinom od koje realno nemamo ništa. Ja kao građanin BIH nemam ništa od toga što je BIH Telecom državni. Ustvari imam. Neljubazno i nekompetentno osoblje, skupu uslugu i nemogućnost zaposlenja tamo.. odnosno nemogućnost da se prijavim na natječaj. Što se prije privatizira to bolje...
nemas nista ni od prodaje! pa zato nek ostane kako jest.. oni bi te pare i tako potrosili za plate..pa bolje nek je tu gdje jest, bar drzava ima nesto na papiru, prodajom ne bi imali ni mi ni drzava,.. prodajom gubimo dok su ovakvi uhljepi gdje jesu.. ne isplati se prodati takvu firmu samo radi bolje usluge, kad te ceka losa usluga svuda oko tebe, cim izidjes napolje ..
Lug

#29186 Re: SDP

Post by Lug »

drugi profil wrote:Ukratko za cca. 5-10 godina. Imaces telekom za koji ti niko nece dati ni 700-800 miliona.
kako znas? neko ti vidovit u familiji..
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#29187 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Lug wrote:nemas nista ni od prodaje! pa zato nek ostane kako jest.. oni bi te pare i tako potrosili za plate..pa bolje nek je tu gdje jest, bar drzava ima nesto na papiru, prodajom ne bi imali ni mi ni drzava,.. prodajom gubimo dok su ovakvi uhljepi gdje jesu.. ne isplati se prodati takvu firmu samo radi bolje usluge, kad te ceka losa usluga svuda oko tebe, cim izidjes napolje ..
Imam... Da ne čekam u redu da platim telefon kao da će oni meni dati pare
Da mi netko kaže hvala
Da se zaposle kompetentni ljudi
Da se smanje cijene, jer je to normalno tržišno poslovanje

Tim i takvim stavovima samo dajemo vjetar u leđa nepotizmu, korupciji i stranačkoj podobnosti. Za to nikad nisam i neću biti. Privatni kapital se potpuno drugačije i zdravije ponaša.
Maharadza

#29188 Re: SDP

Post by Maharadza »

Lug wrote:
KatarinaKosaca wrote:Svi smo kao protiv štele, nepotizma i korupcije, svi smo protiv visokih telefonskih tarifa i monopola. Ali, kada se dođe u situciju da se nešto eventualno proda i počne tržišno da funkcionira onda brisnemo u kolektivni plač kako će dobiti otkaz oni koji su ga redom nezasluženo dobili, onda počnemo da lamentiramo nad imovinom od koje realno nemamo ništa. Ja kao građanin BIH nemam ništa od toga što je BIH Telecom državni. Ustvari imam. Neljubazno i nekompetentno osoblje, skupu uslugu i nemogućnost zaposlenja tamo.. odnosno nemogućnost da se prijavim na natječaj. Što se prije privatizira to bolje...
nemas nista ni od prodaje! pa zato nek ostane kako jest.. oni bi te pare i tako potrosili za plate..pa bolje nek je tu gdje jest, bar drzava ima nesto na papiru, prodajom ne bi imali ni mi ni drzava,.. prodajom gubimo dok su ovakvi uhljepi gdje jesu.. ne isplati se prodati takvu firmu samo radi bolje usluge, kad te ceka losa usluga svuda oko tebe, cim izidjes napolje ..
BOLDIRANO! Ima, ali samo na papiru, u realnosti su to krušne mrvice nakon što "familija" i "podobni" uzmu svoj "share"! I ja bi iskreno volio više da ostane u državnom vlasništvu, da se ne prodaje, ALI pod uslovom da se nekako ta familija i podobni koji tamo kroje kapu istjeraju za stalno i zabrani im se prismrditi bilo kojoj poslovnici na kilometar, ali bojim se da u ovoj zemlji prožetom kriminalom i korupcijom to ipak ostaje san!? :(
vivaldi

#29189 Re: SDP

Post by vivaldi »

Lug wrote:
drugi profil wrote:Ukratko za cca. 5-10 godina. Imaces telekom za koji ti niko nece dati ni 700-800 miliona.
kako znas? neko ti vidovit u familiji..
nije vidovit vec realan. Vrlo, vrlo moguce da ni sada se nebi moglo izvuci 700 miliona KM
heckler

#29190 Re: SDP

Post by heckler »

:-) kako mali mujica razumije trziste dionica i valuaciju kompanija :-)
vivaldi

#29191 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote::-) kako mali mujica razumije trziste dionica i valuaciju kompanija :-)
jel to meni govoris?
heckler

#29192 Re: SDP

Post by heckler »

vivaldi wrote:
heckler wrote::-) kako mali mujica razumije trziste dionica i valuaciju kompanija :-)
jel to meni govoris?

Jok, onoj vidovitoj dzamili odozgo.
vivaldi

#29193 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote:Jok, onoj vidovitoj dzamili odozgo.
Ti si pun proizvoljnih konstatacija, da ne kazem "evaluacija" tako da me nebi cudila ni dzemila..
heckler

#29194 Re: SDP

Post by heckler »

Ti to jutros na pognresnu se nogu digao?
vivaldi

#29195 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote:Ti to jutros na pognresnu se nogu digao?
ma nisam uopste nego sam napisao realan post na koji si dao neki prepotentan komentar.

a zasto je moj komentar realan, a tvoj prepotentan?

Pa zato sto telekom ne vrijedi onoliko koliko mislimo da vrijedi ti, ja, peti, deseti...vec koliko za njega mozes dobiti na trzistu.

a stanje na trzistu je pokazao najsvjeziji primjer u regionu kojeg imamo u sferi telekomunikacija, a to je prodaja telekoma srbije prije 1-2 godina. Trazili su 1,1 miliardu eura, a dobili su samo jednu jedinu ponudu od telekoma austrije i to 950 miliona eura pa ga nisu ni prodali.

950 miliona eura su ponudili za jajveceg telekom operatera u srbiji koji us vom vlasnistvu ima i banjalucki telekom plus jednog operatera u crnoj gori. Ukupno skoro 7,5 miliona mobilnih korisnika.

Kada na to dodas fiksne korisnike, plus internet korisnike...to znaci da se radi o operateru koji je 4-5 puta veci od bht, tako da ja nisam napisao nikakvu nebulozu.
heckler

#29196 Re: SDP

Post by heckler »

vivaldi wrote:
ma nisam uopste nego sam napisao realan post na koji si dao neki prepotentan komentar.

Pa zato sto telekom ne vrijedi onoliko koliko mislimo da vrijedi ti, ja, peti, deseti...vec koliko za njega mozes dobiti na trzistu.

a stanje na trzistu je pokazao najsvjeziji primjer u regionu kojeg imamo u sferi telekomunikacija, a to je prodaja telekoma srbije prije 1-2 godina. Trazili su 1,1 miliardu eura, a dobili su samo jednu jedinu ponudu od telekoma austrije i to 950 miliona eura pa ga nisu ni prodali.

950 miliona eura su ponudili za jajveceg telekom operatera u srbiji koji us vom vlasnistvu ima i banjalucki telekom plus jednog operatera u crnoj gori. Ukupno skoro 7,5 miliona mobilnih korisnika.

Kada na to dodas fiksne korisnike, plus internet korisnike...to znaci da se radi o operateru koji je 4-5 puta veci od bht, tako da ja nisam napisao nikakvu nebulozu.

Opet ti kazem nisam se tebi obracao nego vidovitoj dzamili par postova iznad tebe sto je krenuo mnoziti cijenu dionica sa ukupnim brojem dionica i dosao do vrijednosti kao da u cirkulaciji nije bilo tek par postotaka firme :)

Inace sa tvojim postom se slazem. Trziste diktira cijenu (jel naravno u koliko ne kupuje TS- TRS u kom slucaju sve osim trzista odlucuje)
vivaldi

#29197 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote:Opet ti kazem nisam se tebi obracao nego vidovitoj dzamili par postova iznad tebe sto je krenuo mnoziti cijenu dionica sa ukupnim brojem dionica i dosao do vrijednosti kao da u cirkulaciji nije bilo tek par postotaka firme
onda izvini, mislio sam da me podjebavas :D
heckler wrote:u koliko ne kupuje TS- TRS u kom slucaju sve osim trzista odlucuje)
ma da. ta transkacija nije bila ekonomija vec finansijka pomoc beograda banjaluci provucena regularno kroz papire. tada je drugi bio cini mi se isto telekom austrije sa preko 300 miliona maraka manjom ponudom od srbijanske :-)

pa tolike razlike u cijeni ne bi bilo ni da su deutche trelekom kupovali :-) , ali hajd...
drug_profi

#29198 Re: SDP

Post by drug_profi »

Evo da ti Dzemila kaze idi vidi ukupnu kolicinu dionica BHT i koliko je 65%, a u opticaju je tek 6,4 miliona komada, koji se sad prodaju po 20,5 maraka. Trenutna kapitalizacija telekoma na SASE je 1,3 milijarde.
Lug

#29199 Re: SDP

Post by Lug »

Maharadza wrote:BOLDIRANO! Ima, ali samo na papiru, u realnosti su to krušne mrvice nakon što "familija" i "podobni" uzmu svoj "share"! I ja bi iskreno volio više da ostane u državnom vlasništvu, da se ne prodaje, ALI pod uslovom da se nekako ta familija i podobni koji tamo kroje kapu istjeraju za stalno i zabrani im se prismrditi bilo kojoj poslovnici na kilometar, ali bojim se da u ovoj zemlji prožetom kriminalom i korupcijom to ipak ostaje san!?
ovim uhljepima na vlasti da das 100 milijardi, oni bi to stukli a ne bi ni 100 km auto-puta napravili. zato bolje sjedi gdje jesi.. ako treba neko da proda, nek prodaju nasi unuci i njihova generacija kad dodje vrijeme..i njihova je Bosna i Hercegovina, nije samo nasa..haja! :bih:
Damir_5

#29200 Re: SDP

Post by Damir_5 »

vivaldi wrote:

Zasto tebe zanima cijena telekoma kad i onako sto se tice prodaje BH Telekoma, EP BIH i voda u BiH, o tome ne smije biti govora, nikakve prodaje, niti iznajmljivanja ili bilo kakvi fazoni u vezi toga ne smiju doci u obzir. Profitom BH Telekoma je FBIH zaradila do sad sumu novca kojeg je sumska dobila prodajom telekoma Telekomu Srbije.

Inace cijena telekoma se odredjuje po formuli 7-10 godisnjih profita je jednako cijena telekoma. Sadasnja vrijednost socijalno-javne kompanije BH Telekom Sarajevo je izmedju 1,4 - 2 milijarde maraka, ili izmedju 0,7 i 1 milijarde Eura. U tu cijenu nije uracunata javna infrastruktura BH Telekoma koja se u ama bas nijednom slucaju ne smije prodati, inace FBIH postaje rob stranog telekoma.

Medjutim i ali, posto je drzava vlasnik BH Telekoma i posto BH Telekom finansira izgradnju autocesta, a ne "optickih kablova", onda vlada na umjetan nacin smanjuje vrijednost BH Telekoma, jer se na jednoj dionici zaduzi kod EBRD-a pa pravi neisplativu dionicu autoceste, a na drugom uzme profit BH Telekoma pa pravi dionicu i sve to prebaci u vlasnistvo JP Autoceste Mostar, sto znaci na Federalni nivo, umjesto kao vlasnistvo BH Telekom Sarajevo, onda fakticki cijena BH Telekoma je puno visa nego se to trenutno iskazuje, sto znaci vlada umjetnim putem snizava vrijednost BH Telekoma i sutra kad ga bude htjela prodavati, a ova SDP vlada to svakako namjerava, samo to jos krije od naroda jer zna da na to narod ne pristaje, onda to znaci da se u opste ne smije razmisljati o prodaji BH Telekoma, prema tome ni kalkulacije o cijeni nas ne trebaju zanimati.

Ako vec neka vlada ima referendumsku podrsku naroda za privatizaciju BH Telekoma, EP BIH i voda BiH, oko cega se SDP itekako oblizuje samo nece jos da prizna, onda svakako profite iz toga treba ulagati u razvoj tih javnih preduzeca, a ne krpiti budzetske rupe ili prebaciti profit sa lokalnog na federalni nivo u vidu izgradnje autocesta profitom tih javnih kompanija. Samim razvojem tih javnih preduzeca, ona ce postati bolja i atraktivnija, samim tim cijena ce im biti na razini realne trzisne ili one koje danas nemaju, jer ih vlade FBIH koriste kao socijalne ustanove sa kojima se rjesavaju neki drugi entitetski problem.
Post Reply