SDP

novi.dan.nova.nafaka

#29001 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

drugi profil wrote:
Opetja033 wrote:Aha, kako da ne. Hajde molim te navedi lokaciju i mjesto zadnje vecere pomenute trojke? Pojma nemas o cemu pricas. Zlaja i Fahro - da, gotovo svakodnevno ih se moze vidjeti u Vinoteci. Ali ubacivati Tihica u sve to je laz. Dakle poenta je da Tihic, Zlaja i Fahro ne veceravaju zajedno (a pogotovo "svako malo") i da je ovo sto si ti napisao klasicna laz i suplja, mahalska prica.
Pa naravno da ti necu reci.
Isto kao i Bakirovu imovinu - svi tvrde da je vlasnik "pola Sarajeva", ali još nikad ne čusmo ni dio iz repertoara.
A osnova svake rasprave je argument. :-)
drug_profi

#29002 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ma nemam namjeru da raspravljam. Dajem vam informaciju, a vi izvolite vjerovati ili ne.
Moj komentar u vezi sa tom informacijom sam dao: ovo je predstava.
Opetja033

#29003 Re: SDP

Post by Opetja033 »

drugi profil wrote:Ma nemam namjeru da raspravljam. Dajem vam informaciju, a vi izvolite vjerovati ili ne.
A ja odgovorno tvrdim da svjesno lazes i da ti je informacija cista laz. Za Zlaju i Fahru - da, ali Tihica (ni Bakira) nema na tim vecerama i sastancima. Obzirom da nemas niti jednog jedinog dokaza za svoju kategoricnu tvrdnju - ovim smo elaborirali da si slagao i da uopce nisi vjerodostojan.
Banksy

#29004 Re: SDP

Post by Banksy »

nosara wrote:
Opetja033 wrote:
drugi profil wrote:De ba ljudi. Svako malo pa Tihi, Zlaja i Fahro na veceri.
Pustite ove predstave za mase.
Aha, kako da ne. Hajde molim te navedi lokaciju i mjesto zadnje vecere pomenute trojke? Pojma nemas o cemu pricas. Zlaja i Fahro - da, gotovo svakodnevno ih se moze vidjeti u Vinoteci. Ali ubacivati Tihica u sve to je laz. Dakle poenta je da Tihic, Zlaja i Fahro ne veceravaju zajedno (a pogotovo "svako malo") i da je ovo sto si ti napisao klasicna laz i suplja, mahalska prica.
Gdje ce tihi u vinoteku, vjera mu ne dozvoljava... :D
Što, Tihi je roker ... :mrgreen:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/10726 ... enovi.html
Co0l

#29005 Re: SDP

Post by Co0l »

Banksy wrote:
Što, Tihi je roker ... :mrgreen:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/10726 ... enovi.html
Pa to je bilo prije nego sto je presao na Islam :D
drug_profi

#29006 Re: SDP

Post by drug_profi »

Opetja033 wrote:
drugi profil wrote:Ma nemam namjeru da raspravljam. Dajem vam informaciju, a vi izvolite vjerovati ili ne.
A ja odgovorno tvrdim da svjesno lazes i da ti je informacija cista laz. Za Zlaju i Fahru - da, ali Tihica (ni Bakira) nema na tim vecerama i sastancima. Obzirom da nemas niti jednog jedinog dokaza za svoju kategoricnu tvrdnju - ovim smo elaborirali da si slagao i da uopce nisi vjerodostojan.
Tacno. Bakira nema.
Ostalo necu komentarisati. Ne vidim sta bih dobio time da ovo lazem i sta bi to promjenilo? Trazis od mene dokaz, tj. da se fakticki identifikujem, a to naravno neces dobiti.
Better Man

#29007 Re: SDP

Post by Better Man »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
drugi profil wrote:
Opetja033 wrote:Aha, kako da ne. Hajde molim te navedi lokaciju i mjesto zadnje vecere pomenute trojke? Pojma nemas o cemu pricas. Zlaja i Fahro - da, gotovo svakodnevno ih se moze vidjeti u Vinoteci. Ali ubacivati Tihica u sve to je laz. Dakle poenta je da Tihic, Zlaja i Fahro ne veceravaju zajedno (a pogotovo "svako malo") i da je ovo sto si ti napisao klasicna laz i suplja, mahalska prica.
Pa naravno da ti necu reci.
Isto kao i Bakirovu imovinu - svi tvrde da je vlasnik "pola Sarajeva", ali još nikad ne čusmo ni dio iz repertoara.
Bakir treba da kaže šifre tajnih računa u Švicarskim Bankama gdje su on i otac mu sakrili novce koji su bili namjenjeni za ovu državu!
novi.dan.nova.nafaka

#29008 Re: SDP

Better Man wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Isto kao i Bakirovu imovinu - svi tvrde da je vlasnik "pola Sarajeva", ali još nikad ne čusmo ni dio iz repertoara.
Bakir treba da kaže šifre tajnih računa u Švicarskim Bankama gdje su on i otac mu sakrili novce koji su bili namjenjeni za ovu državu!
Ti za početak reci o kojoj se banci radi. ;-)
edit: ne znam za vas, ali meni se čini da se na ovoj temi nema skoro pa ništa novo za reći. Glavni domet je sada pljuvati po SDA-u.
novi.dan.nova.nafaka

#29009 Re: SDP

Nekad je SDP tema bila jako atraktivna, znalo se po nekoliko stranica dnevno ispisati. No, sada dani prođu da nema novog posta. No, zato drugovi SDP-ovci itekako koriste još ono malo mandata što im je ostalo:

http://www.slobodnaevropa.org/content/z ... 80786.html

Erdal Trhulj, prethodni direktor Autocesta Federcije, podsjeća da su se kao osnova za kreditno zaduženje koristile cijene autoceste u Republici Hrvatskoj i Sloveniji koje su se za prve dionice pokazale realnim. U međuvremenu je došlo do porasta cijena sirovina i rada, no to bi dionicu puta moglo poskupjeti do 12 posto, a ne dvostruko, navodi Trhulj.

Vi kad uzmete cijena betona nije se bitnije promijenila, ni cijena zemljanih radova. Jeste cijena goriva, ali generalno u periodu od 2008. do danas nekih 10 do 12 posto bi se moglo tolerisati. Ali 400 miliona je nestvarna cifra. Činjenica da je to trenutno najskuplja dionica autoputa u regionu govori o dvije stvari: ili se radi o kriminalu, ili se radi o neznanju“, ocjenjuje on.
wolf07

#29010 Re: SDP

Post by wolf07 »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Nekad je SDP tema bila jako atraktivna, znalo se po nekoliko stranica dnevno ispisati. No, sada dani prođu da nema novog posta. No, zato drugovi SDP-ovci itekako koriste još ono malo mandata što im je ostalo:

http://www.slobodnaevropa.org/content/z ... 80786.html

Erdal Trhulj, prethodni direktor Autocesta Federcije, podsjeća da su se kao osnova za kreditno zaduženje koristile cijene autoceste u Republici Hrvatskoj i Sloveniji koje su se za prve dionice pokazale realnim. U međuvremenu je došlo do porasta cijena sirovina i rada, no to bi dionicu puta moglo poskupjeti do 12 posto, a ne dvostruko, navodi Trhulj.

Vi kad uzmete cijena betona nije se bitnije promijenila, ni cijena zemljanih radova. Jeste cijena goriva, ali generalno u periodu od 2008. do danas nekih 10 do 12 posto bi se moglo tolerisati. Ali 400 miliona je nestvarna cifra. Činjenica da je to trenutno najskuplja dionica autoputa u regionu govori o dvije stvari: ili se radi o kriminalu, ili se radi o neznanju“, ocjenjuje on.

Ma kad su ljudi vidjeli posto je njihov kolega Dodik platio svoj "autoput" jednostavno nisu mogli odoljeti da ne urade nesto slicno, zar je to toliko tesko za shvatit?
heckler

#29011 Re: SDP

Post by heckler »

Meni je najveca shega kad ti smradovi pocnu citirati kako su cijene goriva i bitumena skocile 50ak posto od vremena zakljucivanja tih kredita ali se slucajno "ne sjete" napomenuti u kojoj mjeri gorivo i bitumen ucestvuju u sveukupnoj cijeni ceste :-)

Da ste vi meni zivi i zdravi ali postoji odredjena granica do koje se isplati uopste praviti autoput. A po ovim ciframa postaje vec upitno treba li nam za te pare ta cesta uopste ili ima neki prioritetnijih projekata u koje bi se silne potrebne milijarde mogle uloziti.
vivaldi

#29012 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote:Da ste vi meni zivi i zdravi ali postoji odredjena granica do koje se isplati uopste praviti autoput
autoput je vrlo cesto strateska investicija i ne potpada pod klasicne ekonomske pretpostavke.

kod nas je put defitivno strateski projekat
heckler

#29013 Re: SDP

Post by heckler »

vivaldi wrote:
heckler wrote:Da ste vi meni zivi i zdravi ali postoji odredjena granica do koje se isplati uopste praviti autoput
autoput je vrlo cesto strateska investicija i ne potpada pod klasicne ekonomske pretpostavke.

kod nas je put defitivno strateski projekat
Naravno, ali i u toj racunici postoje parametri. Znaci ne samo ekonomski vec i socijalne beneficije izgradnje itd itd. Kakva god da je forumula postoji momenat kada se predje nivo isplativosti.

Da dadnem ekstremni primjer, ko bi platio milijardu maraka kilometar ceste u BiH? Nebi predspostavljam niko, koliko god taj put bio strateski pozicioniran. Dakle ako znamo da postoji ta gornja granica u praksi, kako da pronadjemo tacku prelamanja? Ako je milijarda po kilometru definitivno previse i krenemo na dole, gdje cemo udariti u granicu? 500m po kilometar? 250m? 100m? 50m? 25m? I jesmo li presli tu granicu ovim zadnjim ciframa?
kamen spoticanja

#29014 Re: SDP

Post by kamen spoticanja »

ne spominji ba milijarde...cut ce te kakav ministar damir pa ce nam odjednom autoput poskupit
vivaldi

#29015 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote:kako da pronadjemo tacku prelamanja?
to je na strucnjacima, ne mozemo sada ovako amaterski lupat napamet

ali cinjenica jeste da cijene strahovito variraju

evo jedna zanimljiva tema bas na tu temu sa medjuanrodnim podacina

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1520537
Paranoid

#29016 Re: SDP

Post by Paranoid »

heckler wrote:
Naravno, ali i u toj racunici postoje parametri. Znaci ne samo ekonomski vec i socijalne beneficije izgradnje itd itd. Kakva god da je forumula postoji momenat kada se predje nivo isplativosti.

Da dadnem ekstremni primjer, ko bi platio milijardu maraka kilometar ceste u BiH? Nebi predspostavljam niko, koliko god taj put bio strateski pozicioniran. Dakle ako znamo da postoji ta gornja granica u praksi, kako da pronadjemo tacku prelamanja? Ako je milijarda po kilometru definitivno previse i krenemo na dole, gdje cemo udariti u granicu? 500m po kilometar? 250m? 100m? 50m? 25m? I jesmo li presli tu granicu ovim zadnjim ciframa?
“Najpametniji potez u ovom trenutku je potpuno zaustaviti gradnju.”

Često spominjana rečenica za vrijeme izgradnje autoputeva u Hr...danas kada se zna koliko je utrošeno i kolika su zaduženja nemoguće je dati pod koncesiju jer cijene koje se nude koncesionarima su neprihvatljive...
heckler

#29017 Re: SDP

Post by heckler »

vivaldi wrote:
heckler wrote:kako da pronadjemo tacku prelamanja?
to je na strucnjacima, ne mozemo sada ovako amaterski lupat napamet

ali cinjenica jeste da cijene strahovito variraju

evo jedna zanimljiva tema bas na tu temu sa medjuanrodnim podacina

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1520537

U nekim stvarima vise volim vjerovati svojim amaterskim ocima nego nasim "strucnjacima". Nasi "strucnjaci" me ubjedjuju da je cijena skocila 50% zato sto je gorivo i bitumen poskupio i jer je EBRD "rezao kredite nozem"
vivaldi

#29018 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote:U nekim stvarima vise volim vjerovati svojim amaterskim ocima nego nasim "strucnjacima". Nasi "strucnjaci" me ubjedjuju da je cijena skocila 50% zato sto je gorivo i bitumen poskupio i jer je EBRD "rezao kredite nozem"
ama kod nas jeste kriminial gdje god se okrenes ali svejedeno.

jedna od najcescis tenderskih namjestaljki jeste upravo ta da u dogovoru sa korpumpiranom administracijom das neralno nisku cijenu, pobjedis, a onda poslije pocnes pumpati racune i dizati cijenu. Kod nas nema projekta koji nije probio budezt.

s druge strane, koliki god da su lopovi opet je malo tesko vjerovati da neko zeli jednim potezom da ukrade ni manje ni vise vec 400 miliona..To ni u ratu nije bas bilo tako jednostavno.
heckler

#29019 Re: SDP

Post by heckler »

Sve je meni jasno, ja samo tvrdim da bih volio 2 stvari da cujem kristalno jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.

1) Koja je to realna cijena kilometra autoputa na odredjenim dionicama
2) Koja je maksimalna cijena na odredjenim dionicama do koje ima smisla uopste cestu i graditi.
vivaldi

#29020 Re: SDP

Post by vivaldi »

heckler wrote: 1) Koja je to realna cijena kilometra autoputa na odredjenim dionicama
to treba biti neko ozbiljno istrazivanje, a to ne bi bilo jeftino pa se vjerovatno niko nece ufatit za dzep osim kompanijskih strucnjaka koji prave svoje racunice
heckler wrote:2) Koja je maksimalna cijena na odredjenim dionicama do koje ima smisla uopste cestu i graditi.
maksimalna je ona koju mozes platiti na bilo koji nacin. Jedna stvar je jasna, nema ozbiljnog razvoja sa cuvenom m16 magistralom koju svaki klinac blokira kada god mu kasni plata, poticaji, ostavi ga zena...investitor to nijedan nece trpit
heckler

#29021 Re: SDP

Post by heckler »

vivaldi wrote:
heckler wrote: 1) Koja je to realna cijena kilometra autoputa na odredjenim dionicama
to treba biti neko ozbiljno istrazivanje, a to ne bi bilo jeftino pa se vjerovatno niko nece ufatit za dzep osim kompanijskih strucnjaka koji prave svoje racunice
heckler wrote:2) Koja je maksimalna cijena na odredjenim dionicama do koje ima smisla uopste cestu i graditi.
maksimalna je ona koju mozes platiti na bilo koji nacin. Jedna stvar je jasna, nema ozbiljnog razvoja sa cuvenom m16 magistralom koju svaki klinac blokira kada god mu kasni plata, poticaji, ostavi ga zena...investitor to nijedan nece trpit

:-) Pa ove dvije stvari bi trebale biti valjda prve stvari koje se urade prije nego se krene praviti nesto kroz studije izvodivosti i projektovanje.
Paranoid

#29022 Re: SDP

Post by Paranoid »

heckler wrote:Sve je meni jasno, ja samo tvrdim da bih volio 2 stvari da cujem kristalno jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.

2) Koja je maksimalna cijena na odredjenim dionicama do koje ima smisla uopste cestu i graditi.
Project Description

The EBRD has approved a EUR180 million sovereign loan to Bosnia and Herzegovina for the construction of new priority motorway sections of the main north-south road through Bosnia and Herzegovina (BiH), known as Corridor Vc, namely:

Zenica to Kakanj section (length = 15.2 km);
Vlakovo to Tarčin section (length = 18.9 km);
Pocitelj to Southern Border with Croatia (length = 21.4 km).
Odzak to Norther Border with Croatia (length = 10.9 km).

EBRD Finance

EUR 180 million. Sovereign Loan to Bosnia and Herzegovina, with on lending to the Federation of Bosnia and Herzegovina.
The project will be co-financed with the EIB.
Project Cost

EUR 605 million.

više na http://www.ebrd.com/english/pages/proje ... 8716.shtml ili na

http://www.klix.ba/forum/autoputevi-u-b ... 2842.html- :mrgreen:
novi.dan.nova.nafaka

#29023 Re: SDP

heckler wrote:Sve je meni jasno, ja samo tvrdim da bih volio 2 stvari da cujem kristalno jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.
Slažem se u potpunosti sa tobom, s tim da se dionice mogu manje-više tipizirati, i da se prilično brzo može dati neka procjena (od strane nezaviznih stručnjaka) u recimo +-20% cijene, što je dovoljan pokazatelj da znaš jel u pitanju kriminal ili ne. Ja lično bih se zadovoljio sa procjenom koja ima odstupanje u petini cijene, čisto da se vidi ko laže. A znajući bagru koja nas godinama vuče za nos, debelo mi smrdi - ne mora biti ukradeno 400 miliona, 20-30 miliončića je sasvim fina cifra, zar ne. Pa čak i da se podijeli na recimo 10-tak riba...
Također, slažem se i sa tezom da mora postojati granica isplativosti tog famoznog autoputa. Ne mogu da vjerujem kako svi o tome pričaju kao o must-have projektu, a niko se ne zapita ko je taj ko će npr. u Tuzlu iz Sarajeva (i nazad) ići autoputem. Po mojoj nekoj računici, taj put će biti skuplji 20 KM. Radi čega - sahat vremena uštede u oba smjera...
mikasa

#29024 Re: SDP

Post by mikasa »

jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.
Volio bi i ja znati koji su to tvoji nezavisni strucnjaci u kojes imas povjerenje...
Odmah da kazem da nisam strucnjak za autoceste ali eto, imam nesto malo skole, i iskustvo u projektovanju i izvodjenju objekata gradjevinarstva. Ne postoji realnu procjena za tu vrstu objekata jer za to su potrebne velike pare i puno vremena za izradu raznih istrazivanja, dugogodisnjih ispitivanja, kupovinom ulaznih parametara koji jako puno kostaju, otkup zemljista, idejnih rjesenja, izmjene glavnih projekata, cestih klizista,...
heckler

#29025 Re: SDP

Post by heckler »

mikasa wrote:
jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.
Volio bi i ja znati koji su to tvoji nezavisni strucnjaci u kojes imas povjerenje...
Odmah da kazem da nisam strucnjak za autoceste ali eto, imam nesto malo skole, i iskustvo u projektovanju i izvodjenju objekata gradjevinarstva. Ne postoji realnu procjena za tu vrstu objekata jer za to su potrebne velike pare i puno vremena za izradu raznih istrazivanja, dugogodisnjih ispitivanja, kupovinom ulaznih parametara koji jako puno kostaju, otkup zemljista, idejnih rjesenja, izmjene glavnih projekata, cestih klizista,...
Cuj ovako. Priznam ja sve mogucnosti. Priznam i da jeste realno 400m skuplja cesta. Priznam i da moze da kosta 40 miliona maraka kilometar ceste. Sve je meni jasno. Ali ja blago receno imam NULA povjerenja u ovu mafijasku kliku. Pa nismo budale u pm. Nije dzabe Dodik poklopio Integral, nije dzebe Silajdzic u talu sa Jatom, nije dzabe Lagumdzija poklopio Butmir, niti je dzabe Scepo nekidan kupio GP Put.

I kakve su to nebuloze o nemogucnoscu realnog procjenjivanja? Dugogidisnje, skupo ispitivanje itd? Pa ko je lud da ulazi u investiciju od nekoliko milijardi maraka ako nezna bar u grubo koliko ce to kostati? Ima li iko ko ide grlom u jagode u potrosnju tolikih para?
Post Reply