SDP

Post Reply
Bosnolog

#1426 Re: SDP

Post by Bosnolog »

faer wrote:
stochar wrote:Nezaposlena država je slaba i razjedinjena i to je država kakvu ova vlast želi, jer podjele vode samo u dublju bijedu i još više nezaposlenosti i siromaštva. Zaposlena država je država koja je u stanju osigurati svoje jedinstvo. SDP želi Bosnu i Hercegovinu poslati na posao i ujediniti je u prosperitetu za sve građane naše zemlje i zato vas pozivamo da se ujedinimo oko SDP-a u ratu protiv nezaposlenosti“, rekao je Lagumdžija.

ko nas sada dijeli? ko sad zaostrava? nije ovako nadrkano medju entitetimw bilo od 98... a, ovo za zaposljavanje nije slagao, samo sto se zaposljavaju samo njihovi rodjaci...
:lol: dakle nije dodik kriv sto prijeti da ce se odcijepiti, tj. prijeti ratom? zlatko je kriv zato sto se nije tihic pa da fino i bez otpora mile krene u sranje?

slabost kod onih koji ne zele da se ova zemlja raspadne je najveca prijetnja miru zato sto slabost provocira agresiju. sto smo jaci to ce biti vise mira. u tom smislu, dobro je da se dosta oruzja proizvodi na teritoriji fbih jer to smanjuje sanse da ludi mile krene autostradom pakla :)
:thumbup:
Da smo bili naoruzani 1992 barem 1/3 koliko su bili cetnici rata ne bi bilo,Najbolji garant mira u Bosni je Bosna puna oruzja koje Sarajevo kontrolise.... ;-)
Ricken

#1427 Re: SDP

Post by Ricken »

quasar wrote:
Ricken wrote:

Srž problema je da su nam ekonomske mogučnosti u nivou tvoje sposobnosti da vodiš neku smislenu i činjeničnu diskusiju (trajala čitava dva posta), pa tako odbijanje bilo kakvog povečanja tih mogučnosti zbog lične sujete i pokazivanja damu je samo dokaz vlastotog primitivizma i zatucanosti.

Pametni ljudi se nedaju iznervirati, a ti si se baš iznervirao. :D
Aha, dobro. Srecom kazem pa imamo tebe koji si prepametan i sve znas.
Iznervirao me nisi. Niko ne voli mudrosere pa ni ja.
:D E baš lijepo što se nisi iznervirao.
stochar

#1428 Re: SDP

Post by stochar »

"Prvo ćemo pokrenuti „Polietilenku“, a učinićemo
sve da ponovo oživimo proizvodnju u „Žitopreradi“ i
„Kombiteksu“, da radnike vratimo na njihova radna
mjesta. Nije meni jednostavno kad prođem gradom
da gledam na desetine i stotine naših građana koji
su bez posla i radnog mjesta." (Hamdija Lipovača, 2008. pred izbore)

"Vlada Unsko-sanskog kantona pokrenula je postupak stečaja za Polietilenku iz Bihaća, gdje je već godinama prekinut proizvodni proces. " (29.04.2010.)

"Na osnovu člana 99. stav 2. i člana 101. Zakona o stečajnom postupku (»Službene novine Federacije BiH«, broj 29/03, 32/04, 68/05 i 42/06), Odluke Odbora povjerilaca od 06.06.2011. godine i usmenog Zaključka stečajnog sudije, stečajni upravnik DD «ŽITOPRERADA» BIHAĆ U STEČAJU, objavljuje:
OGLAS O PRVOJ PRODAJI IMOVINE STEČAJNOG DUŽNIKA DD »ŽITOPRERADA« BIHAĆ U STEČAJU PUTEM SLOBODNE POGODBE (USMENO)"

"Stečaj je davno proglašen i uu ŠIP Una, d.d. Cazinjanka, d.d. Medic, Žitoprerada, Amrateks Bosanska Krupa, Kombiteks, doo Bosna, Novitet Bosanski Petrovac, DI Ključ i Izgradnja Bihać. Na sudu su i firme DI Sana, Stari Grad Ključ, BIM dd Bihać, Rad Cazin i Gumara Sanski Most." (februar 2011.)
Ricken

#1429 Re: SDP

Post by Ricken »

stochar wrote:"Prvo ćemo pokrenuti „Polietilenku“, a učinićemo

"Vlada Unsko-sanskog kantona pokrenula je postupak stečaja za Polietilenku iz Bihaća, gdje je već godinama prekinut proizvodni proces. " (29.04.2010.)

"Na osnovu člana 99. stav 2. i člana 101. Zakona o stečajnom postupku (»Službene novine Federacije BiH«, broj 29/03, 32/04, 68/05 i 42/06), Odluke Odbora povjerilaca od 06.06.2011. godine i usmenog Zaključka stečajnog sudije, stečajni upravnik DD «ŽITOPRERADA» BIHAĆ U STEČAJU, objavljuje:
OGLAS O PRVOJ PRODAJI IMOVINE STEČAJNOG DUŽNIKA DD »ŽITOPRERADA« BIHAĆ U STEČAJU PUTEM SLOBODNE POGODBE (USMENO)"

"Stečaj je davno proglašen i uu ŠIP Una, d.d. Cazinjanka, d.d. Medic, Žitoprerada, Amrateks Bosanska Krupa, Kombiteks, doo Bosna, Novitet Bosanski Petrovac, DI Ključ i Izgradnja Bihać. Na sudu su i firme DI Sana, Stari Grad Ključ, BIM dd Bihać, Rad Cazin i Gumara Sanski Most." (februar 2011.)
Nije do njih Stochar, malo je zakazala literatura iz SAD-a.
radnikh

#1430 Re: SDP

Post by radnikh »

Ricken wrote:

Mogli ste naci koji stecaj i iz 1996,97,98 ... pa okriviti Lipovacu
quasar

#1431 Re: SDP

Post by quasar »

Ricken wrote:
quasar wrote:
Ricken wrote:

Srž problema je da su nam ekonomske mogučnosti u nivou tvoje sposobnosti da vodiš neku smislenu i činjeničnu diskusiju (trajala čitava dva posta), pa tako odbijanje bilo kakvog povečanja tih mogučnosti zbog lične sujete i pokazivanja damu je samo dokaz vlastotog primitivizma i zatucanosti.

Pametni ljudi se nedaju iznervirati, a ti si se baš iznervirao. :D
Aha, dobro. Srecom kazem pa imamo tebe koji si prepametan i sve znas.
Iznervirao me nisi. Niko ne voli mudrosere pa ni ja.
:D E baš lijepo što se nisi iznervirao.
Jelde da je super?
A hajd sad ti posvemasnji uzoru, prebroj koliko ljudi si ti veceras nazvao glupanima pa se zapitaj...
Ali ti si i onako tu da lijecis frustracije.
Ricken

#1432 Re: SDP

Post by Ricken »

radnikh wrote:
Ricken wrote:

Dobro ne budi malodušan, ima Lipovača i uspješnih poduzetničkih projekata, kao reisova rezidencija. :D
stochar

#1433 Re: SDP

Post by stochar »

radnikh wrote:
Ricken wrote:

Lipovaca je obecanje dao 2008. i na osnovu njega dobio izbore, a stecaji su nakon datog obecanja. dakle, slagao je.
radnikh

#1434 Re: SDP

Post by radnikh »

stochar wrote: Lipovaca je obecanje dao 2008. i na osnovu njega dobio izbore, a stecaji su nakon datog obecanja. dakle, slagao je.
Daj link...
I na koje izbore mislis?
heckler

#1435 Re: SDP

Post by heckler »

Ricken wrote:
radnikh wrote:
Ricken wrote:
Dobro ne budi malodušan, ima Lipovača i uspješnih poduzetničkih projekata, kao reisova rezidencija. :D
Sta sad trebamo 3+ godine da se novinskim clancima gadjamo?
“Ovo je najsretniji dan u mom dosadašnjem premijerskom mandatu, jer smo počeli činiti ono što smo rekli da nam je prioritet i osnovna zadaća, zapošljavanje ljudi i otvaranje proizvodnih radnih mjesta”, izjavio je premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača i subotu na svečanom otvaranju još jednog proizvodnog pogona prijedorske Tvornice namještaja Sconto-prom u Ključu.

Time je počela finalizacija ugovora, koji je u aprilu ove godine potpisan sa Vladom kantona, a u kojem se Vlada obavezala biti podrška širenju ove uspješne kompanije.

Nakon svečanog čina presijecanja vrpce, kojeg su obavili premijer Lipovača i vlasnica Sconto-proma Elizabeta Josipović, uslijedio je obilazak proizvodnih pogona.

Prema riječima Josipović, u Ključu je zaposleno 55 radnika, do kraja godine ta bi brojka trebala premašiti 100, a u septembru iduće godine 500 zaposlenih.

Svečanosti su prisustvovali i Alija Remzo Bakšić, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH, Lukša Šoljan, direktor projekta za drvnu industriju pri USAID-u, Sanjin Halimović, federalni ministar poduzetništva, obrta i razvoja, Osman Ćehajić, načelnik Općine Ključ, te ministri u Vladi kantona.

Prezentiran je kratki promotivni film o razvoju Scontoproma od 1998. godine i njegovom stasavanju do kompanije koja danas surađuje s dvije ugledne kompanije, švedskom IKEA-om i italijanskim CALLIGARIS-om, a potpisani su i novi ugovori sa kupcima iz Njemačke, Litvanije i Rumunije.

“Svi oni koji sijeku šume u Unsko-sanskom kantonu da bi ih obradili i od drveta napravili finalni proizvod, bit će parneri ove Vlade i imati nepodijeljenu podršku, istakao je Lipovača, dodajući da sa onima koji sijeku šume da bi ih izvozili kao jeftinu sirovinu, nema šta razgovarati”, kazao je Lipovača.

Prema njegovim riječima, u segmentu eksploatacije ovog izuzetno vrijednog prirodnog bogastva, neke stvari se moraju mijenjati, zaključio je premijer.
Ricken

#1436 Re: SDP

Post by Ricken »

:D E baš lijepo što se nisi iznervirao.[/quote]

Jelde da je super?
A hajd sad ti posvemasnji uzoru, prebroj koliko ljudi si ti veceras nazvao glupanima pa se zapitaj...
Ali ti si i onako tu da lijecis frustracije.[/quote]

Nijednog forumaša direktno, a ako se neko slučajno pronašao, nije mi bio cilj.
Da, priznajem da se nemogu nositi sa tvojom opuštenošću i nivom tolerancije za drugačije mišljenje. :D
stochar

#1437 Re: SDP

Post by stochar »

radnikh wrote:
stochar wrote: Lipovaca je obecanje dao 2008. i na osnovu njega dobio izbore, a stecaji su nakon datog obecanja. dakle, slagao je.
Daj link...
I na koje izbore mislis?
mislim na izbore koje je dobio obecavajuci da ce pokrenuti tri fabrike koje su za vrijeme tog mandata otisle u stecaj a radnici na ulicu.

obecanje je ovdje, na 4.strani: http://www.sdpbihac.ba/SDPinfo2.pdf
radnikh

#1438 Re: SDP

Post by radnikh »

stochar wrote:
mislim na izbore koje je dobio obecavajuci da ce pokrenuti tri fabrike koje su za vrijeme tog mandata otisle u stecaj a radnici na ulicu.

ja ovdje vidim i listu nekih obecanja ne znam da li su sva ispostovana niti znam da postoji bilo koji politicki subjekt koji ispuni 100% obecanja ali da je bas krivac za stecaj ne bih rekao
Ricken

#1439 Re: SDP

Post by Ricken »

radnikh wrote:
stochar wrote:

ja ovdje vidim i listu nekih obecanja ne znam da li su sva ispostovana niti znam da postoji bilo koji politicki subjekt koji ispuni 100% obecanja ali da je bas krivac za stecaj ne bih rekao

Nije krivac za stečaj. Uglavnom je rat doveo mnoge u bezizlaznu situaciju kao Polietilenku.

Ali nije je poenta ko je krivac. Poenta su jeftina izborna obećanja jedino u cilju dolaska na vlast. Ili da nazovemo stvari pravim imenom, obmana. Ista stvar se događa SDP-u nakon izbora 2010. More jeftinih fraza, sad se pokazuje bez pokrića, ideje i snage. Ja nisam glasao za SDP da bi gledao natezanja oko fotelja i ličnih ambicija, beskorisno nadmudrivanje sa Dodikom. Očekivao sam suočavanje sa stvarnošću i konkretnim stvarima.

Ali kad smo već kod Dodika, šta nama u FBiH smeta u stvari kod Dodika? To što ima jasnu viziju šta želi? Ili što je mi nemamo? Što zna kako nas najbolje isprovocirati, ili što nemočni da ga isprovociramo, što je u stanju držati homogeno političko tkivo u RS-u, ili što je u FBiH totalno heterogeno?

Ja sam očekivao viziju, a ne televiziju na političkoj sceni kada sam dao glas SDP-u. Očekivao sam kompetentna kadrovska rješenja u upravi ključnih javnih preduzeća, a ne ljude kojima je naše energetsko blago prvo ozbiljnije radno iskustvo, besmislena natezanja sa reisom i vjeronaukom, a ne suočavanja sa činjenicama da enormono trošimo na proizvodnju visoko - obrazovanih kadrova i prije svega i osnovno državnu vlast u najkraćem roku, a ne pokazivanje sile proizvedeno političkom isfrustriranošću dugih opozicijskig godina. Ko sad brine o našim ekonomskim interesima na Kosovu? Vijeće Ministara u tehničkom mandatu?

Očekivao sam suočavanje sa vlastitim slabostima iz prošlosti, onako kako je to Mesić uradio u Hrvatskoj, a ne politiku magareta kakvu je vodila predhodna vlast većeg entiteta sa likovima za koje čak i koalicioni partneri smatraju da nisu čisti izašli iz rata. Očekivao sam relaksaciju političkih odnosa, stimulativne porezne i privredne zakone i raščiščavanje mnogih nedoumica u postojećim koji su trenutno osnovni vladin resurs opaljivanje po ušima lokalnih privrednika.

Dobio sam jedino novi namet od 0,5%+25%. Kažu bit će ih još.
vee-jay

#1440 Re: SDP

Post by vee-jay »

Ricken wrote:
vee-jay wrote:
Ricken wrote: quote="vee-jay"
A da li je jacanje BiH jacanje RSa?
/quote

Razmisli sam, pri tome isključujući kordinirano dnevno političko ubiranje političkih poena kojem su skloni vlastodržci iz oba entiteta.
Razmislio. Moze li odgovor?
Pa ako si razmislio valjda si došao do nekog saznanja, bilo kakvog.
Pa ja sam tebi postavio pitanje a ne sebi.
Dakle ako kazes: da je jacanje RSa -> jacanje BiH, da li je jacanje BiH -> jacanje RSa?

Molio bih za odgovor, po evo treci put.
madner

#1441 Re: SDP

Post by madner »

Stecaj ne znaci gasenje firme. Ako nema ama bas nikakve perspektive onda znaci. Optimalno ishod stecajnog postupka je firma koja je izmirila svoje vanjske obaveze i ponovo pocinje sa radom. Dakle nije nikakav bauk. Bio je neki dan primjer Merkura, koji je u Sloveniji proveo stecajni postupak.

Da li u ovim slucajevima ima nade ne znam, ali ne dokazujes ono sto mislis da dokazujes.
madner

#1442 Re: SDP

Post by madner »

Ricken wrote: Tačno rekao sam neminovno jer ne govorim o SAD nego o BiH, puca mi neka stvar za primjerima iz zemalja sa kojima se ni počemu nemožemo porediti. To što tvoj šef po našim univerzitetima prodaje prevedeno gradivo američkih profesora nije odraz veličine nego gluposti. Sjedišta multinacionalnih kompanija ne traže autoriteta da pojasni očigledne stvari. Ipak ni SAD nije imun na javnu potrošnju koja je generirana ratovima od 45-e na ovamo bila temelj svakog oporavka njihove privrede uz eksploataciju tuđih resursa. Ali porediti SAD i BiH je pravi primjer osjećaja za realno sagledavanje stvari i odnosa. Šta god da si htio reći za Kantone, nedoprinosi argumentu o ekonomski jačoj Federaciji u odnosu na RS.

Iako neko može smatrati arogancijom da neka struka smije determinirati pravo građanina da ima mišljenje o nečemu, ja smatram da je u tvom slučaju samo riječ o čistom Bosanskom primitivizmu u izvornom obliku.
Opet ti, pa ako si vec priznao da ne znas za USA zasto onda inzistiras da pokazujes svoje neznanje i dalje? Teorija koju si ti naveo, koja nije aktuelna 40 godina, nije napravljena za BiH nego za VB kada je bila najveca zemlja na svijetu i USA. Dakle o neminovnosti za BiH ne mozes govoriti bez da se pozoves na te drzave, tako da primjer ne neminovnosti tih drzava potpuno urusava tvoj argument.
To sto si stao na literaturi 1930 nije moj problem, niti Zlajin.

Da sumiramo, uzeo si teoriju za USA i poslje napisao: Ali porediti SAD i BiH je pravi primjer osjećaja za realno sagledavanje stvari i odnosa :D

Svako ima pravo na misljenje kao sto i svako ima pravo da formira misljenje o tom misljenju.
nosara

#1443 Re: SDP

Post by nosara »

Kad ce ostavka kantonalnog premijera u Sarajevu...? Ili je kanton karna, a "visoka" politika sve na svijetu...? :-)

Dok se zlaja "obara" s mickom, u Sarajevu grmi kao u ratu...

sdp spava... :zzzz:
dječak sa šibicama

#1444 Re: SDP

Post by dječak sa šibicama »

SDP ce opet, kao i u vrijeme Alijanse, popusiti kajlu i svo ce se nezadovoljstvo naroda neuspjesnom politkom kantonalne i federalne vlade slomiti na njima, a koalicijski partneri ce iz svega toga izaci jos i jaci... nista mi smjesnije nego kad SDA puleni i glasaci grme na aktualnu vlast, odnosno, na SDP :D

Kontam jednom sam sebi pucati u glavu, ali dva puta... mada, bolje nisu ni zasluzili, ko sa sejtanom tikve sadi, o glavu mu se... i tako dalje.
StupskaBitanga

#1445 Re: SDP

Post by StupskaBitanga »

nosara wrote:Kad ce ostavka kantonalnog premijera u Sarajevu...? Ili je kanton karna, a "visoka" politika sve na svijetu...? :-)

Dok se zlaja "obara" s mickom, u Sarajevu grmi kao u ratu...

sdp spava... :zzzz:
Cepaj
Rokaj
Kidaj
Nije nam dosadno kako god
roštilj

#1446 Re: SDP

Post by roštilj »

stochar wrote:"Obični čovjek treba posao, treba vladavinu prava i socijalnu pravdu, zdravstvo i obrazovanje za sebe i onoga u kojem vidi svoju budućnost, i u tome se ogleda država, a ne u zastavi ili himni bez riječi. Država je realizacija tih pet politika", istakao je prof. dr. Zlatko Lagumdžija.

sta od ovoga imamo? ne smeta Dodik bas za sve stavke...

sdp ne moze, ne zna i ne zeli da radi na standardu gradjana jer to prije svega iskljucuje korupciju, a podrazumjeva rad i odgovornost. pa nije niko lud da ceka na vlast 20 godina a da ne omasti brk, kao sto su i drugi prije njih.

jednom kad su dobili izbore na domoljubnoj retorici i pribavili sebi ulogu borca protiv dodika i za drzavu, samo ce nastaviti generiranje nacionalnih tenzija i predstavljanje sebe kao toboznjeg zadnjeg spasioca bosne i hercegovine. a ljudi nek gladuju kad su budale. nista lakse i sasvim dovoljno.
Skijaš

#1447 Re: SDP

Post by Skijaš »

roštilj wrote:jednom kad su dobili izbore na domoljubnoj retorici i pribavili sebi ulogu borca protiv dodika i za drzavu, samo ce nastaviti generiranje nacionalnih tenzija i predstavljanje sebe kao toboznjeg zadnjeg spasioca bosne i hercegovine. a ljudi nek gladuju kad su budale. nista lakse i sasvim dovoljno.
SDP radi na generisanju međuetničkih tenzija ? :-D Smiješno. Nacionalistički elementi su imali 20 godina da pokažu tu međusobnu harmoniju i ako je stanje u kojem se nalazimo ta idila koju SDP ugrožava, onda neka je ugrozi jer ovo ne odgovara niti jednom normalnom čovjeku.
udrch

#1448 Re: SDP

Post by udrch »

Ja čvrsto vjerujem da će SDP ovu zemlju izvući iz krize, a knaton Sa će za 2,3 godine dostići budžet kao u najbolja vremena 2007. ili 2008.
quasar

#1449 Re: SDP

Post by quasar »

udrch wrote:Ja čvrsto vjerujem da će SDP ovu zemlju izvući iz krize, a knaton Sa će za 2,3 godine dostići budžet kao u najbolja vremena 2007. ili 2008.
Hajd makar i ironično... ali prosto izgleda smijesno kad se izgovori.... :lol:
hercegovac_pravi

#1450 Re: SDP

Post by hercegovac_pravi »

draganbl wrote:
hercegovac_pravi wrote:
draganbl wrote: Ja sam legendo odgovorio direktno na post koji sam citirao. U krajnjoj liniji, i u toj "cjelodnevnoj" diskusiji u vezi sa IPA fondovima koju pominješ sam učestvovao.
Ti sad možeš reći da @skijaš nije mislio to što je napisao, ili da je napisao nešto što nije mislio. Svejedno je i meni i tebi.
Pa kako onda ovoliki promasaj kralju? Ono kad si vec ucestvovao u cjelodnevnoj diskusiji..ali kao sto rece ...nije vala ni bitno. Bitno je da smo se mi usaglasili da je ovo blokiranje IPA fondova od strane federacije ispravna stvar. Eto vidis da je mnogo ljepse usaglasiti misljenja vec se bezpotrebno duriti i demonstrativno napustati forumske diskusije..veliki pozz
Legendo, ja ću i ubuduće nastaviti da citiram druge forumaše i odgovaram na njihove postove. To što ste se vi usaglasili sa IPA fondovima je za svaku pohvalu. Jedino mi je žao što od tog usaglašavanja niko nema nikakve koristi.
Kako bola sada se mi usaglasili? Zar se i ti nisi usagalsio u tvrdnji da je blokiranje IPA fondova od strane pederalne vlade dobar potez?
Post Reply