SDP

Post Reply
volta dzontra

#12076 Re: SDP

Post by volta dzontra »

@Skijas

Hebote ti ces mene natjerati da branim SDP od tebe:):):)
Sve sto im ti zamjeras su probali. Doduse od 2006. su digli ruke od toga i posvetili se taktici "po nosu, prstima, usima" kako bi potrosili Haretovu bazu, ali do tada su sve radili da prosire stranacku infrastrukturu i pridobiju glasace izvan podrucja s bosnjackom vecinom. Pozitivna diskriminacija Srba i Hrvata, posebno ovih od "onamo tamo" je bila strasna. Kad bi Hrvati iz Zapadnog Mostara usao u SDP ili im se priblizio davali li bi mu boga oca.
Ta pozitivna diskriminacija je prelazila mjeru dobrog ukusa. Pa u cijoj kvoti bi Limov postao veleposlanik, Pero Matic "vadite me iz Japana", brat Zvone Jukica bira destinacije, Slavu Kukica samo zato sto je iz Posusja pretvorili su u mocnika koji je deset godina vedrio i oblacio na FTV.
Obrazovani momci iz Zapadne Hercegovine kad bi dolazili raditi u Sarajevo a nisu bili HDZovci bi dobivali ponude da udju u SDP i odmah dobiju neko namjestenje boli glava...

Jednaki principi su vrijedili i za Srbe.

Nije islo. Zasto? Problem je ideoloski. BH patriotizam SDP je neki oblik drzavnog nacionalizma koji je ideoloski blizak bosnjacom patriotizmu (da ne kazem nacionalizmu). Ulaskom u SDP kupujes i to nasljedje. SDP se ne moze odvojiti od toga jer onda nece izdrzati nalet s desna i optuzbe za izdaju.
Vecini Hrvata i Srba s vecinskih S/H podrucja je to Armagedon. Mogu biti otvoreni, lijeve politicke opcije, pobornici BIH drzavnosti ali kad tad dodje ekskurzija na Kovace s cvijecem u ruci ili slusanje patriotskog sata Sefera Halilovica tu je kapak.
Tako da generalno SDP politicka ideja ne moze proci kod ljudi koji misle da ih je Armija BIH napadala a ne branila.
Uglavnom dzaba dukati, zute dunje, pozitivna diskriminacija, kolegijalnost, paznja da se ne uvrijedi njihov osjecaj pripadnosti Hrvatima i Srbima.

Drugi element je sto SDP nema nikakav odgovor na ideju federalizma, autonomije regija, kulturne autonomije...SDP-om stalno dominira neki duh totalitarizma i potrebe da sve okrenu na svoju stranu tumacenja povijesti, identiteta naroda i sl....
Bolji je osjecaj imao SK BIH za nacionalno pitanje u BIH nego SDP koji slozenost BH drustva svodi na populisticko-carsiju "jarane svi smo mi bosanci", popovi i hodze posvadjali raju, imam ja jarana koji je katolik ali on ne da reci da je Hrvat itd...

Znaci sve sto ti zamjeras Zlatku je konstitucijska greska na koju ni ti ni on ne mozete utjecati
vee-jay

#12077 Re: SDP

Post by vee-jay »

plain vanilla wrote:
Alfons Kauders wrote:
i to je... pretvaranje bevandinog izbora u pobjedu, u rangu s kosovskim mitom...

meni to vise izgleda kao standardna kurtoazija... sta je trebao reci?

"eto ovaj supak s mindjusom nema pojma, jebem i njeg i njegove fiskalne kase, al et, jebiga, hdz ga imenuje... "

mislim mozemo se igrati pretjerivanja, al daj ba... :-)
ma gdje bi nosara pretjerao :mrgreen:
ja vjerujem da on u glavi ima cijeli arsenal postova i doskocica kojima bi branio SDP, ali se suzdrzava jer je ljut :mrgreen:
bivsi nosara :mrgreen:
vee-jay

#12078 Re: SDP

Post by vee-jay »

jon_jovi wrote:
Alfons Kauders wrote:
jon_jovi wrote:Pa kod nas izgleda niodkada. Svi porazi su pretvoreni u pobjede. Što veči poraz to veči uspjeh, to se više pažnje traži, to se više ima prođe. Dumam nešto, odakle je to nama ušlo u modu i ne nalazim drugačiji odgovor sem da to ima najdirektnije veze sa Srpskom Kosovskom traumom, to jeste sa poznatim srpskim odnosom spram poraza na Kosovu 1389. godine i načinom na koji oni to tretiraju. Osnovno je da Srbi boj na Kosovu tretiraju na mitski a ne povijesni i naučni način. Kao posljedica toga jeste da je taj poraz pretvoren u pobjedu.
Porazi SDP-a pretvaraju se u mitsku pobjedu. Vrlo opasno. Tome pribjegavaju sve totalitarne ideologije. Nimalo utješno.
navedi jedan primjer
Kod formiranja državne vlasti SDP je tražio a nije dobio mijesto premijera. SDP je bio prisiljen dati dva ministarstva Srbima i Hrvatima a koja pripadaju Bošnjacima. SDP će najvjerovatnije pristati na knjiženje državne imovine na entitete, sigurno neće izboriti poseban status za Srebrenicu na sljedečim općinskim izborima. SDP će sigurno povećati PDV, itd, itd.
ovakvi postovi su krajnje neozbilji za forum "politika". niti su tu neki porazi, niti neke pobjede, niti neki mitovi. i btw. ko pravi od svega navedenog, poraze, pobjede, mitove. :?

bms pa nije politika nogometna utakmica u kojoj je jedini cilj uvaliti drugom...

brats... :-?
Bloger

#12079 Re: SDP

Post by Bloger »

Lagumdžija odabrao Beograd kao prvu diplomatsku destinaciju-ide da se vidi sa šćerom iz prvog braka koja živi u Begišu...
Alfons Kauders

#12080 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

vee-jay wrote:
plain vanilla wrote:
Alfons Kauders wrote:
i to je... pretvaranje bevandinog izbora u pobjedu, u rangu s kosovskim mitom...

meni to vise izgleda kao standardna kurtoazija... sta je trebao reci?

"eto ovaj supak s mindjusom nema pojma, jebem i njeg i njegove fiskalne kase, al et, jebiga, hdz ga imenuje... "

mislim mozemo se igrati pretjerivanja, al daj ba... :-)
ma gdje bi nosara pretjerao :mrgreen:
ja vjerujem da on u glavi ima cijeli arsenal postova i doskocica kojima bi branio SDP, ali se suzdrzava jer je ljut :mrgreen:
bivsi nosara :mrgreen:
:lol: :thumbup:

ovo pamtim
Alfons Kauders

#12081 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

vee-jay wrote:
jon_jovi wrote:
Alfons Kauders wrote:
navedi jedan primjer
Kod formiranja državne vlasti SDP je tražio a nije dobio mijesto premijera. SDP je bio prisiljen dati dva ministarstva Srbima i Hrvatima a koja pripadaju Bošnjacima. SDP će najvjerovatnije pristati na knjiženje državne imovine na entitete, sigurno neće izboriti poseban status za Srebrenicu na sljedečim općinskim izborima. SDP će sigurno povećati PDV, itd, itd.
ovakvi postovi su krajnje neozbilji za forum "politika". niti su tu neki porazi, niti neke pobjede, niti neki mitovi. i btw. ko pravi od svega navedenog, poraze, pobjede, mitove. :?

bms pa nije politika nogometna utakmica u kojoj je jedini cilj uvaliti drugom...

brats... :-?
cijeli podforum je postao neozbiljan za svoje ime...

kad skontam kakav je nekad bio spram sad... ko da poredis akademiju nauka s obdanistem
jon_jovi

#12082 Re: SDP

Post by jon_jovi »

dobro, stoji - navodis poraze i promasaje... to je pola posla... mada mi nije jasno koja je to ministarstva "koja pripadaju bosnjacima" sdp nekome dao "dao"... u kom clanu ustava stoji da ta ministarstva pripadaju bosnjacima?

ali ti si rekao da se porazi pretvaraju u "mitsku pobjedu"... i uporedio tu praksu s mitomanijom s one strane drine...

dakle daj primjer... krenimo od pocetka... ko je slavio npr. imenovanje bevande kao veliku pobjedu?
Imenovanje Bevande SDP slavi kao svoju pobjedu više nego što to slavi HDZ. Milorada grle ko najrođenijeg. Sijetimo se pompe nakon oktombarskih izbora, SDP-ovih ultimatuma, ali također i HDZ-ovih, i SNSD-ovih ultimatuma, ogorčenja, kule u oblacima obečanja. Na kraju je popustio samo SDP. I to nakon godinu i tri mijeseca. Pa mogli su ovakav kapitulantski dogovor ostvariti odmah nakon izbora. Zašto su izgubili godinu i više dragocjenog vremena?

Tvrditi: gdje piše da ta mijesta pripadaju Bošnjacima jeste upravo na tragu politike pretvaranja poraza u pobjede. Bošnjaci su u raspodijeli kolača vlasti dobili manje nego im pripada i to zahvaljujuči vlastitim strankama a to se floskulom: gdje piše da ta mijesta pripadaju Bošnjacima jednostavno ne da sakriti. eni ne, ali glupome narodu da.
Narod ima pamćenje kao zlatna ribica, a naučnici kažu da je to svega četri minute. Narod je več zaboravio šta je Zlatko sve naobečavao.
Slijedom ovakvih početnih poraza može se zaključiti sa sigurnošću da nas zlo čeka u svim budučim dešavanjima oko državnih poslova. Mislim na Bošnjake.
Državna imovina, općinski izbori, ustavne reforme. Proćemo ko bosi po trnju.
Glede mitomanije sa one strane Drine, naravna stvar da to nama nije ništa strano. To je nama nekim čudnim kolopletom situacije postalo blisko.
Dakle, nije po meni bit u tome da kada naprimjer Alija Izetbegović kaže: u pregovorima nismo ništa posebno ni dobili ali nismo ni izgubili. Ok
Ali šta je Alija Izetbegović svome narodu bio obečao? Obečao je kule i gradove a što je u nesrazmjeru sa Daytonskim sporzumom čija centralna figura jeste Alija Izetbegović. Neki su toliko ošamučeni tim nesrazmjerom obečanja i rezultata da svo ovo vrijeme tvrde da je Alija Izetbegović zapravo izdajnik i da je spski špijun. To je malo vjerovatno. Izetbegović je jednostavno svom narodu previše lagao.
A šta je najgore u tom nesrazmjeru obečanja i rezultata? Pa to pretvaranje poraza u pobjede. Mitomanija i miologizacija stvari koje se trebaju zdravorazumski objašnjavati. Floskule tipa: Jeste, mi smo njima dali Republiku Srpsku ali mi smo dobili federaciju, odnosno te kantone i to bi trebalo automatski značiti da je naša strana pobijedila.
Srebrenica je naš poraz a naša gospoda oko tog pokolja nešto mistificiraju. I sve tako: poraz je pobijeda, poraz je pobijeda, poraz je pobjeda....
vee-jay

#12083 Re: SDP

Post by vee-jay »

jon_jovi wrote:
dobro, stoji - navodis poraze i promasaje... to je pola posla... mada mi nije jasno koja je to ministarstva "koja pripadaju bosnjacima" sdp nekome dao "dao"... u kom clanu ustava stoji da ta ministarstva pripadaju bosnjacima?

ali ti si rekao da se porazi pretvaraju u "mitsku pobjedu"... i uporedio tu praksu s mitomanijom s one strane drine...

dakle daj primjer... krenimo od pocetka... ko je slavio npr. imenovanje bevande kao veliku pobjedu?
Imenovanje Bevande SDP slavi kao svoju pobjedu više nego što to slavi HDZ. Milorada grle ko najrođenijeg. Sijetimo se pompe nakon oktombarskih izbora, SDP-ovih ultimatuma, ali također i HDZ-ovih, i SNSD-ovih ultimatuma, ogorčenja, kule u oblacima obečanja. Na kraju je popustio samo SDP. I to nakon godinu i tri mijeseca. Pa mogli su ovakav kapitulantski dogovor ostvariti odmah nakon izbora. Zašto su izgubili godinu i više dragocjenog vremena?

Tvrditi: gdje piše da ta mijesta pripadaju Bošnjacima jeste upravo na tragu politike pretvaranja poraza u pobjede. Bošnjaci su u raspodijeli kolača vlasti dobili manje nego im pripada i to zahvaljujuči vlastitim strankama a to se floskulom: gdje piše da ta mijesta pripadaju Bošnjacima jednostavno ne da sakriti. eni ne, ali glupome narodu da.
Narod ima pamćenje kao zlatna ribica, a naučnici kažu da je to svega četri minute. Narod je več zaboravio šta je Zlatko sve naobečavao.
Slijedom ovakvih početnih poraza može se zaključiti sa sigurnošću da nas zlo čeka u svim budučim dešavanjima oko državnih poslova. Mislim na Bošnjake.
Državna imovina, općinski izbori, ustavne reforme. Proćemo ko bosi po trnju.
Glede mitomanije sa one strane Drine, naravna stvar da to nama nije ništa strano. To je nama nekim čudnim kolopletom situacije postalo blisko.
Dakle, nije po meni bit u tome da kada naprimjer Alija Izetbegović kaže: u pregovorima nismo ništa posebno ni dobili ali nismo ni izgubili. Ok
Ali šta je Alija Izetbegović svome narodu bio obečao? Obečao je kule i gradove a što je u nesrazmjeru sa Daytonskim sporzumom čija centralna figura jeste Alija Izetbegović. Neki su toliko ošamučeni tim nesrazmjerom obečanja i rezultata da svo ovo vrijeme tvrde da je Alija Izetbegović zapravo izdajnik i da je spski špijun. To je malo vjerovatno. Izetbegović je jednostavno svom narodu previše lagao.
A šta je najgore u tom nesrazmjeru obečanja i rezultata? Pa to pretvaranje poraza u pobjede. Mitomanija i miologizacija stvari koje se trebaju zdravorazumski objašnjavati. Floskule tipa: Jeste, mi smo njima dali Republiku Srpsku ali mi smo dobili federaciju, odnosno te kantone i to bi trebalo automatski značiti da je naša strana pobijedila.
Srebrenica je naš poraz a naša gospoda oko tog pokolja nešto mistificiraju. I sve tako: poraz je pobijeda, poraz je pobijeda, poraz je pobjeda....
Ko slavi? Ko se grli? SDP je od svih stranaka najmanje popustio. Sta uopste znaci "popustio"? SDP nije Bosnjacka nego i Bosnjacka stranka. Dodik je naravno beton, armirani, nazalost. Ah koji q ja uopste pisem na ovo...
jon_jovi

#12084 Re: SDP

Post by jon_jovi »

Ma neee, nije SDP popustio. Zlatko je pobijedio, Zlatko je šampion. Poraz je pobijeda, poraz je pobijeda kad vam kažem, ne vjerujte vi svojim očima, vjerujte vi Zlatku.
nosara

#12085 Re: SDP

Post by nosara »

jon_jovi wrote:Ma neee, nije SDP popustio. Zlatko je pobijedio, Zlatko je šampion.
zloya i "prava raja" jesu pobjednici... Ali to uopste nije poenta...
jon_jovi

#12086 Re: SDP

Post by jon_jovi »

nosara wrote:
jon_jovi wrote:Ma neee, nije SDP popustio. Zlatko je pobijedio, Zlatko je šampion.
Naravno, to svako dijete zna, a šta je poenta?
nosara

#12087 Re: SDP

Post by nosara »

jon_jovi wrote:
nosara wrote:
Naravno, to svako dijete zna, a šta je poenta?
Pa, ispostavilo se da njihova pobjeda nije donijela nista dobro... Dzaba smo krecili...
jon_jovi

#12088 Re: SDP

Post by jon_jovi »

Pirova pobijeda
kamen spoticanja

#12089 Re: SDP

Post by kamen spoticanja »

Holms wrote:evo topli obrok i regres izjednačeni za rudare i radnike EP.
e kako li će sad ovi pljuvači ovo okrenuti protiv ove stranke iz naslova teme?
veliki plus za vladu fbih,trhulja i znaci grabovicu
Murisno1

#12090 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Nikada se nije više osjetilo razočarenje u državu, politiku, budućnost, zemlju, narod, komšije, druge narode, ideju domovine ... kao danas. Ko to ne vidi ili ima ozbiljnih problema sa vidiom, ili je licemjeran ili je optimista neviđeni ....
nosara

#12091 Re: SDP

Post by nosara »

kamen spoticanja wrote:
Moze li neki link...?

Da li su izjednaceni tako sto su rudari dobili vise, ili su ovim monopolistima smanjeni to i regres...? Ili ne moram ni pitat...? :D
kamen spoticanja

#12092 Re: SDP

Post by kamen spoticanja »

nosara wrote:
kamen spoticanja wrote:
Moze li neki link...?

Da li su izjednaceni tako sto su rudari dobili vise, ili su ovim monopolistima smanjeni to i regres...? Ili ne moram ni pitat...? :D
realno i ja sam na prvu postavio isto pitanje...al kad saberes i oduzmes kako je do sada bilo regres od 904 KM i topli od 15 KM dnevno za rudare mi se cini kao plus...nisam upoznat kako je s radnicima EP-a
oridjidji

#12093 Re: SDP

Post by oridjidji »

Ljudi dragi to je SDP. Ne mogu oni sami preko noci promjeniti stanje u BIH. Istina je da su stvari postale gorima, ali svakako nebi nam bilo nista bolje ni sa drugima jer hronicno ovdje je narod sam sebi najveci problem puno gori od politicara. Previse je licemjerluka medju nama, prihinjenih nacionalista i politickih supaka koji bas i ne rade mnogo za narod, vise rade za svoj dzep. Zlaja je tek jedan od niza politicara kojima je rat pomogao da stvore svoj put u politici i tada kao i sada SDA i SDP su surovali odlicno. Aljo nije bez Zlaje nigdje mrdo. Pogledate spise ratnog parlamenta BIH i vidjecete da nas isti krug politicara zajebava i danas.Samo u rotaciji. Ako nije Aljo, jeste Zlaja, ako nije Zlaja jeste Hare i td. Narod ako žele sebi bolje, oni se tih politicara trebaju odreci bez obzira kojoj etnickoj skupini pripadali i izabrati nove alternative koje nisu opterecene ratom.

SDP vlada dvije godine. Nisu htijeli s pocetka da cine ustupke, ali su ih na kraju ucinili. Medjutim godine su pred nama i vidjecemo sta ce sve vladavina SDP-a donjeti nama. Ako se po jutru dan poznaje onda smo jebali jeza. Nema nas nidje.
Ridjobrki

#12094 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

oridjidji wrote:Ljudi dragi to je SDP.

Ovo je bilo sasvim dovoljno, nisi se morao mučiti sa ostatkom posta - svima nam je sve jasno. :lol:
Skijaš

#12095 Re: SDP

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Problem je ideoloski. BH patriotizam SDP je neki oblik drzavnog nacionalizma koji je ideoloski blizak bosnjacom patriotizmu (da ne kazem nacionalizmu).
Sjedio sam u čošku, čitao novine i ispijao drugu kafu kad mi je uši proparalo glasno :
".... ma samo je pritisni uz zid, neka se otima ....."
Inače puštaju Bajagu, Dragojevića i sličnu meni dragu muziku koja valja samo ako se tek jedva čuje. Ali taj dan su pojačali i iako sam htio saznati više o tom koga bi taj lola da se pritisne uz zid, nisam uspijevao. Bilo ih je dvojica za stolom, jedan je mlatarao rukama, manijakalno se smijao i nije djelovao najstabilnije. Drugi je bio smrknut i klimao glavom. Desilo se da šute između dvije pjesme a kupujući vremena, vratio sam se na početak novina i naručio pizzu. Nakon nekoliko minuta, do mene je gromkim glasom izrečeno, došlo ;
".... samo ti nju uhvati za usta i gurni ....."
Osjećao sam kako mi čelo pulsira. Odmjerio sam obojicu ispod oka i zaključio da bi ih mogao "srediti". Jednom bih krošeom smrskao hrskavicu nosa, a drugom, krupnijem od sebe, bih staklenu čašu nabio u licu. Šta onda ? Da li bih "nju" spasio njihovog paklenog plana ? Da im samo priđem i citiram neku mudrost nakon koje bi se njih dvojica posramili ? Glupost, nasmijah se sam sebi, na tom sigurno ne bi završilo, ovo je takvo podneblje, mi smo takvi ljudi. Ali nisam mogao preći preko toga. Morao sam nešto reći pa neka buda šta bude. Sljedećih nekoliko trenutaka sam analizirao kako im prići a da budem u boljoj startnoj poziciji, koja će pepeljara, čaša i šolja biti bliže meni a koja bliže njima. Pauza iumeđu dvije pjesme, a onda jasno čujem ;
"..... ili zovi veterinara, ali ona zbog štenadi treba tu tabletu ..... "
Okeeeeeej. Kakav užasan nesporazum. Bila je to najukusnija pizza koju sam ikad u životu pojeo, sa smiješkom sam ju dočekao sretan zbog te lekcije koju sam besplatno dobio, To je situacija u kojoj se mi nalazimo. Jer iako SDP ne dovodi u pitanje entitetsko uređenje države i potrebu da decentralizacijom, neko tamo za susjednim stolom ne veže sve jer ne raspolaže svim informacijama, nego zaključak formuliše na osnovu nekoliko fragmenata. A u takvim situacijama krv se lako prolije. Od SDP-a očekujem da pokaže malo više želje da svoje stavove učini pristupačnijim prosječnom čovjeku Rogatice i Posušja. Jer sigurno je, neće oni doći u Sarajevo po pojašnjenje.
oridjidji

#12096 Re: SDP

Post by oridjidji »

Ridjobrki wrote:
oridjidji wrote:Ljudi dragi to je SDP.

Ovo je bilo sasvim dovoljno, nisi se morao mučiti sa ostatkom posta - svima nam je sve jasno. :lol:
To je iskljucivost u tvome razmisljanju prema meni i nerazumjevanje onoga sto sam zelio reci jer i ja sam njihov glasac.
SDP sam nemoze promjeniti nista, nema kapacitete za to, ali ni ovi s kime koaliraju nisu dobri i jaki partneri koji mogu SDP-evoj politici donjeti tezinu i nadmoc u BIH-a.

Kada ocjenjujem SDP, gledam na njihovu poziciju od 92 na ovamo, a neko drugi gleda na njih samo kroz prizmu sadasnjeg stanja u BIH. Zivim u Sarajevu na Dobrinji, gdje SDP ima kvalitetnu bazu glasaca, ali u mome naselju se vec 20 godina nije mnogo stanje promjenilo iako je SDP najvise na vlasti u opstini Novi Grad. Jbs obnovljene ulice, nove parkove, to je hava, Dobrinja nista nije dobila cime bi njeno stanovnistvo popravilo ekonomsko stanje, a kriminal se ubio na njenim ulicama i to je realnost.
Skijaš

#12097 Re: SDP

Post by Skijaš »

Hemel wrote:
Skijaš wrote:
jon_jovi wrote:Kod formiranja državne vlasti SDP je tražio a nije dobio mijesto premijera. SDP je bio prisiljen dati dva ministarstva Srbima i Hrvatima a koja pripadaju Bošnjacima. SDP će najvjerovatnije pristati na knjiženje državne imovine na entitete, sigurno neće izboriti poseban status za Srebrenicu na sljedečim općinskim izborima. SDP će sigurno povećati PDV, itd, itd.
Ja se baš naložim da napadam SDP i onda naiđem na ovo, pa ih opet moram braniti. Od svega što si nabrojao, pogriješili su samo jer su popustili s jednim ministarskim mjestom koje su kao fol nadomjestili pozicijom zamjenika ministra. Sve ostalo što si nabrojao je šuplja. Dajte molim vas malo konstruktivne kritike na račun SDP-a, nemojte nas bar ovih dana tjerati da ih branimo.
@Skijas, iskreno da ti kazem, svaki tvoj post procitam od slova do slova i uz par drugih forumasa cijenim sve sto napises ali mi nije jasno ono sto od neko vece pokusavas da mene prije svih ubijedis da ovo sto su dogovorili oko vojne i drzavne imovine predstavlja napredak i nesto dobro za DRZAVU.
Ja dobro pratim sva desavanja oko te imovine i samo sam se plasio da se ne desi bas ovo na sto je Lagumdzija pristao. Odavno na stolu stoji Dodikova ponuda vezano za imovinu '' Drzavna imovina-ono sto je neophodno za funkcionisanje drzavnih ''zajednickih'' intitucija a ostalo entitetima odnosno nizim nivoima''. ''Vojna imovina- perspektivna imovina (ona koja se koristi) treba da pripadne OS a ostalo da se ustupi u vlasnistvo lokalnim zajednicama na cijim teritorijama se nalazi''. To je bila Dodikova ponuda dok su se ''nasi'' borili da se drzavna imovina prvo knjizi na drzavu pa da se prepusti nizim nivoima a vojna, sve sto pripada OS mora i da ostane tako stim da se ono sto se ne koristi prepusti lokalnim zajednicama. Onda se umijesao i VP koji je stavio zabranu na raspolaganje (koja je jos uvijek na snazi) pa ni Ustavni sud nije rekao svoje vezano za drzavnu imovinu po necijoj apelaciji. Da li Tihicevoj ili Silajdzicevoj, nije bitno.
E sada, zar svaka shusha nije mogla prihvatiti Dodikovu ponudu prije 2, 4, 6 godina. Sta je tu Lagumdzija dobro uradio? Bila je to crvena linija ispod koje se nije smjelo ici.
Imao sam strpljenja da ih ne napadam na svaku,da im se pruzi prilika da nesto urade a najmirniji sam bio dok nisu nista radili. Ko ne radi taj i ne grijesi (je li ono Alan Ford).
1. Dejtonski sporazum nikad ne bi bio potpisan da je postojala opcija da manji entitet nema nikakve ingerencije nad kasarnom u Trebinju, zgradom UIO u Banjaluci ili poligonom na Manjači. A to i još dosta toga će biti izuzeto iz onih 49 % na koje su četnici pristali.

2. i nije tačno da je Dodik pristajao na to da se na državu knjiži ono što je potrebno državi i vojsci, a da ostalo mora ići entitetima. Nikad u prošlosti on na to nije pristajao, ni prije dvije godine ni prije pet. On je insistirao na tom da se radi o entitetskoj imovini, da je pitanje imovine riješeno u Dejtonu ali da je spreman prepustiti na korištenje državnim institucijama i vojsci ono što im je potrebno za funkcionisanje.

3. a to što i nakon pristanka da se određenu imovinu knjiži na državu, ipak problematizira dalji put BiH ka NATO članstvu, nije puno bitno. BiH je već unutar NATO saveza i to niko ne može dovesti u pitanje, a sam proces je poslužio da se otvori i riješi pitanje imovine, odnosno da se velikosrpski faktor dalje oslabi. Nije ovo rezultat pameti Sarajeva, ovo su smislili puno pametniji likovi
volta dzontra

#12098 Re: SDP

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Problem je ideoloski. BH patriotizam SDP je neki oblik drzavnog nacionalizma koji je ideoloski blizak bosnjacom patriotizmu (da ne kazem nacionalizmu).
Sjedio sam u čošku, čitao novine i ispijao drugu kafu kad mi je uši proparalo glasno :
".... ma samo je pritisni uz zid, neka se otima ....."
Inače puštaju Bajagu, Dragojevića i sličnu meni dragu muziku koja valja samo ako se tek jedva čuje. Ali taj dan su pojačali i iako sam htio saznati više o tom koga bi taj lola da se pritisne uz zid, nisam uspijevao. Bilo ih je dvojica za stolom, jedan je mlatarao rukama, manijakalno se smijao i nije djelovao najstabilnije. Drugi je bio smrknut i klimao glavom. Desilo se da šute između dvije pjesme a kupujući vremena, vratio sam se na početak novina i naručio pizzu. Nakon nekoliko minuta, do mene je gromkim glasom izrečeno, došlo ;
".... samo ti nju uhvati za usta i gurni ....."
Osjećao sam kako mi čelo pulsira. Odmjerio sam obojicu ispod oka i zaključio da bi ih mogao "srediti". Jednom bih krošeom smrskao hrskavicu nosa, a drugom, krupnijem od sebe, bih staklenu čašu nabio u licu. Šta onda ? Da li bih "nju" spasio njihovog paklenog plana ? Da im samo priđem i citiram neku mudrost nakon koje bi se njih dvojica posramili ? Glupost, nasmijah se sam sebi, na tom sigurno ne bi završilo, ovo je takvo podneblje, mi smo takvi ljudi. Ali nisam mogao preći preko toga. Morao sam nešto reći pa neka buda šta bude. Sljedećih nekoliko trenutaka sam analizirao kako im prići a da budem u boljoj startnoj poziciji, koja će pepeljara, čaša i šolja biti bliže meni a koja bliže njima. Pauza iumeđu dvije pjesme, a onda jasno čujem ;
"..... ili zovi veterinara, ali ona zbog štenadi treba tu tabletu ..... "
Okeeeeeej. Kakav užasan nesporazum. Bila je to najukusnija pizza koju sam ikad u životu pojeo, sa smiješkom sam ju dočekao sretan zbog te lekcije koju sam besplatno dobio, To je situacija u kojoj se mi nalazimo. Jer iako SDP ne dovodi u pitanje entitetsko uređenje države i potrebu da decentralizacijom, neko tamo za susjednim stolom ne veže sve jer ne raspolaže svim informacijama, nego zaključak formuliše na osnovu nekoliko fragmenata. A u takvim situacijama krv se lako prolije. Od SDP-a očekujem da pokaže malo više želje da svoje stavove učini pristupačnijim prosječnom čovjeku Rogatice i Posušja. Jer sigurno je, neće oni doći u Sarajevo po pojašnjenje.
Počeo sam čitati post pa sam prvo pomislio da si se negdje dočepao "čičaka" :D :D :D
Šalim se. Jasno mi je što želiš reći
Shallow understanding from people of good will is more frustrating than absolute misunderstanding from people of ill will.
M.L.K
Deklarativno "nedovođenje" u pitanje svega što si nabrojao s jedne strane, a politička praksa, komunikacija i djelovanje s druge strane se drastično razlikuju...
Nijedan normalan, ozbiljan, obrazovan Hrvat u BIH ne dovodi u pitanje opstanak BiH, ne priča o secesijama, ne traži institucionalne aranžmane u kojima bi bili tko bio doveden u neravnopravnu poziciju kao građanin ili kao kolektiv.
Neko s druge strane stola ne veže sve nego zaključke formulira na osnovu predrasuda.
Izdaja univerzalnih principa je postala ako netko zatraži da o pitanjima koji se tiču nekog kolektiviteta odlučuju oni koji mu po slobodnoj volji pripadaju, a uz to još i traže da se pitanjima koja se tiču svih ne odlučuje bez njih.

Ako u ovoj državi postoje politički alati koji uvažavaju etničku reprezentativnost držiš li da bi oni trebali biti jednako dostupni svima?
stochar

#12099 Re: SDP

Post by stochar »

Lagumdzija nakon sto je iz licne sujete odbio sastanak sa Milanovicem i tako nam ugrozio odnose sa zemljom koja ce nam od 2013. biti granica sa EU, ide na noge Borisu Tadicu, predsjedniku zemlje cija Vlada odrzava gostujuca zasjedanja u Banja Luci, podrzava Dodika i njegove teznje za razgradnjom drzave. Jedva cekam da vidim kako ce SDP jurisnici na forumu da nas ubjedjuju kako je to patriotski akt, kako on u stvari i de tamo da ih udari po p'rstima...

(u biti nemam problema s odlaskom, podrzavam medjususjedsku saradnju, ali me zanima zasto je to Hrvatska sad losija od Srbije, pa je OK odjebat' Milanovica, a onda otici na noge Tadicu...)
Skijaš

#12100 Re: SDP

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Ako u ovoj državi postoje politički alati koji uvažavaju etničku reprezentativnost držiš li da bi oni trebali biti jednako dostupni svima?
Postoji debata na tu temu, treba li dozvoliti islamistima da kroz legalne izbore u nekoj zemlji dođu na vlast i donošenjem niza zakona te izmjenom ustava ukinu tu demokratiju ? Treba li dozvoliti da protivnici suživota imaju pristup mehanizmima kojim se podriva multietničko društvo ? Ja mislim da je odgovor u oba slučaja negativan.
Post Reply