Ridjobrki wrote:Karl Hungus wrote:Predsjedik SDA Sulejman Tihić izjavio je da će u roku od 60 dana biti donesena odluka o vojnoj imovini, a najkasnije do godinu dana i o državnoj, s tim da u roku od 90 dana ta imovina mora biti popisana kako bi se znalo šta je od državne imovine neophodno za institucije BiH.
Vojna perspektivna imovina određena je odlukama Predsjedništva BiH, a neperspektivna imovina koja se sada koristi bit će upisana u vlasništvo onih nivoa vlasti koji funkcionalno tu imovinu koriste.
Samo neophodna drzavna imovina ce ostati u vlasnistvu drzave a ostalo ode opstinama (entitetima). Ne razumijem kako iko iz ovoga recenog moze izvuci nesto pozitivno za drzavu...
Nije teško, pokušaj! Samo se riješi mitova i legendi o vojnoj imovini i državi.
Hajde da se ne naprežeš:
1. Kao što fino @palabra reče "ne'š ti imovine" - većina imovine koja je u upotrebi a ima je puno, ostaje - je li - vojsci koja je koristi. A vojska je državna i ona čuva tebe i bracu tvog i zeca tvog u svesci nacrtanog. Znači, država dobra.
2. Ostala imovina se dijeli općinama koje su - samo da provjerim - da, još uvijek u državi. Po zakonu o neuništivosti kapitala to će prije ili kasnije nekako završiti u budžetu na ovaj ili onaj način.
3. Tačno, to općine mogu možda muntati i prodati kome god hoće - pa? Prodale su sve što je čestito bilo pa zašto ne i ledine i ruinirane vojne objekte. Daj Bože da to iko kupi a i onaj ko se nameračio na to sigurno prodaje Srpsku u NATO za par hangara ili par hektara zemljišta. Po meni dobra pogodba po državu.
4. Najvrijednije kasarne su već pretvorene u kampuse i ambasade.
5. Država - ruku na srce - kurca pojma nema ni šta da radi sa tom imovinom. Niti joj treba niti ima vizije i penezi da u nju investira.
Ovo je kad se to praktično gleda bez izdajnika i izdatih ideja. Ne mo'š izdat' nešto čega nema.
Previse si uprostio stvari.
Ako je tako da ce opstine bolje da upravljaju (citaj prodaju, izdaju u zakup) tom imovinom, zar se to nije moglo rijesiti jednim jedinim amandmanom ''da se sva neperspektivna vojna imovina daje na raspolaganje nizim nivoima''. Ja bih to podrzao jer znam da ce to opstine bolje iskoristiti od drzave (kao sto vec mnoge i koriste i nikakav problem).
Ogromna je razlika ''upisati u svojinu'' i ''dati na koristenje''. Ko tu ne vidi razliku, mislim da ima problem. Neka samo pogleda kako se to rjesava u jednom domacinstvu.
Ma koja sam ja budala pa ovdje ''kukam''. Ako vam je ovo potaman i meni je. Ja sam svoje odrapio za onu drzavu (do Dejtona)a od ove radite sta vam je volja. Imam komad zemlje u gruntu (ali tek posle oceve smrti), kucu na toj zemlji i hebe mi se gdje je granica entiteta, ko je sta izdao, prodao...sve dupli arsini...ovo da je Suljo uradio u Prudu, digla bi se i kuka i motika ali posto je to uradio sa Zlajom, e to je vec nesto drugo.
Po Dejtonu, sva teritorija je po defaultu drzavna jer da nije tako bilo ne bi se ovo pitanje potezalo 17 godina. Samo ime govori da se radi o drzanoj imovini. Tamo gdje nema drzavne imovine, nema ni suvereniteta drzave. Pogledajte samo konzularna predstavnistva. Ono sto si kupio i imas vlasnistvo na tom dijelu, tu si i suveren.
Eto vi sada nastavite kako ima drzave od Trebinja do Bihaca i kako ce nas primiti u NATO a posle toga sve med i mlijeko.