draganbl wrote:
Nisam ja optimista, ja kažem da je to jedina šansa, ali ne kažem da je lako izvodiva.
Opet ponoviću, kada je negdje početkom 2000. godine u Srbiji (izbori su trebali biti tek na jesen) formiran DOS na čelu sa Đinđićem i Koštunicom, niko nije ni sanjao da bi se Milošević mogao srušiti. Milošević je tada imao sve: vojsku, policiju, medije, novac, bukvalno sve je bilo pod njegovom kontrolom. A u koaliciji su se našli i demokrate i nacionalisti (doduše ne oni krajnje desni), propale socijaldemokrate, građanski savezi, propali generali, autonomaši, monarhisti, republikanci... Međutim, ono što je najvažnije od svega, ta opozicija je napravila PLAN, pokrenula institute, eksperte, studente, privatnike, sportiste, bukvalno sve, ubijedivši običan svijet da izađe na izbore. Na izborima kada je pao Milošević, izlaznost je bila oko 70%, bukvalno je milion ljudi glasalo više nego ikada ranije (i ikada kasnije).
BiH ima ogroman broj apstinenata, skoro 50% i to gotovo podjednako i u RS-u i u FBiH. Ako bi se napravila nekakva koalicija koja bi bila suprotna dodiku, HDZ-u i bošnjačkim strankama i koja bi privukla apstinente i one koji na izborima već ne glasaju za nacionaliste, ta šansa o kojoj ja govorim bi bila realna. Do tada, ništa.
Slazem se ja s tobom u jednom dijelu, cuda jesu moguca i najbolji primjer jeste Milosevic, tesko je neko mogao zamisliti da ce ga ikada maknuti..ali..
Prvo, mi ne da nemamo jaku opoziciju, mi uopce nemamo opoziciju

Par stranaka s par clanova su ostale mimo vlasti (osim SBB i Stranke za BiH, upucen si u politiku, znas kakve su to stranke)..znaci, nema ko pokrenuti lavinu..a i te neke stranke cak i da postoje, ne znaci da bi nam bilo bolje..ovo sve samo nizbrdo ide i ne staje
A drugo, ne mozes zanemariti da smo mi torovska drzava, da se jos uvijek glasa "za svoje"..
Rekoh ja neki dan, izvini sto se ponavljam..najveca SDPova prednost je sto nemaju konkurenciju, i sto ce ljudi opet za njih glasati..upali smo u zacharani krug i neka nam je Bog na pomoci