SDP+SDA+HDZ1990

heckler

#51 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by heckler »

juznije wrote:
Ako se opet bude gradila Alijansa sistemom "ajmo nafatat Hrvata po cesti za vlade" onda HDZ blokira kroz Domove naroda jer će u oba imati većinu, radikalizira Hrvate itd...

HDZ1990-HSP ako uđu u Alijansu nikad više neće osvojiti ni glasa.

Zato se nemojte iznenaditi koalicijom SDA-SDP-HDZ BIH. S ovom većinom mogu šta hoće a sa SNSD na državnoj razini opet mogu šta hoće....teške riječi "ja neću s ovim će se lako zaboraviti" nakon tri mjececa "iscrpljujućih" pregovora
A sta ako SDP bude isto delegirala clanove domova naroda iz reda hrvata ;)

Sreca Hrvati nisu radikalizovani do sada bili, gluho bilo mogli su i paradrzavu stvoriti i logore za Bosnjake pootvarati. Fakat sreca :shock:
Dammme

#52 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Dammme »

Ova opcija ne bi bila loša. S obzirom da su i Ljubić i Raguž išli u kampanju sa sloganima tipa "ovo je naša zemlja" mislim da bi bili dobar partner SDP-u i SDA na federalnom nivou. Pitanje je samo kako će biti konstituisan Dom naroda federalnog parlamenta. Ako ova koalicija bude imala dovoljno Hrvatskih mandata u Domu naroda onda bi možda i moglo biti šta od toga. Što se tiče državnog nivoa, tu se može eventualno napraviti kompromis sa SNSD-om da se u naredne 4 godine rješavaju samo osnovna pitanja. Onda ne bih imao ništa protiv da Raguž bude predsjedavajući Vijeća Ministara.
Generalno, ovo će sve ovisiti o rezultatu HDZ-1990.
mrtva kokoš

#53 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by mrtva kokoš »

ovoj koaliciji dodati i NSRZB, trebalo bi da se sa ovim moze formirati koalicija?!
Dammme

#54 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Dammme »

Splinter wrote:ovoj koaliciji dodati i NSRZB, trebalo bi da se sa ovim moze formirati koalicija?!
Pa može i Lijan (on će biti zadovoljan federalnim ministarstvom poljoprivrede), ali je jako bitno da ta koalicija ima većinu Hrvatskih glasova u Domu naroda FBiH. Da budem precizniji, 9 poslanika iz reda hrvatskog naroda.
jeza u ledja

#55 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by jeza u ledja »

Dammme wrote:
Splinter wrote:ovoj koaliciji dodati i NSRZB, trebalo bi da se sa ovim moze formirati koalicija?!
Pa može i Lijan (on će biti zadovoljan federalnim ministarstvom poljoprivrede), ali je jako bitno da ta koalicija ima većinu Hrvatskih glasova u Domu naroda FBiH. Da budem precizniji, 9 poslanika iz reda hrvatskog naroda.

hmm, to bi vec mozda moglo.
prdimahovina

#56 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by prdimahovina »

Lijenovićeva stranka je totalno neozbiljna stranka, upravo onakva sa kakvima se SDP opekao u alijansi. Mislim da je iz Lagumdžijine priče večeras bilo jasno da takve ne želi (s pravom). U pravu si da bi koalirali sa svakim za ministarstvo poljoprivrede. Sve se nešto nadam da se neće morati sa takvima udruživati
Dammme

#57 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Dammme »

prdimahovina wrote:Lijenovićeva stranka je totalno neozbiljna stranka, upravo onakva sa kakvima se SDP opekao u alijansi. Mislim da je iz Lagumdžijine priče večeras bilo jasno da takve ne želi (s pravom). U pravu si da bi koalirali sa svakim za ministarstvo poljoprivrede. Sve se nešto nadam da se neće morati sa takvima udruživati
Hm, ako bude nedostajalo u toj koaliciji glasova Hrvata u domu naroda FBiH, mislim da će morati. Pogotovo ako to budu 1 ili 2 glasa. To je onda idealno za Lijane. A i ne bi opteretili previše raspodjelu vlasti tim jednim ministarstvom.
zavrzlama

#58 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by zavrzlama »

pobjedom SDP-a je olaksan put SDA da se rijesi "Cericevog bloka" jer teret se sad prebacuje za brigu o BIH na ledja SDP-u,pa ce umjereni dio SDA moci se obracunati sa Cericevom strujom jer im SDP moze otvoriti svoja vrata kad pozeli ...znaci da ce pobjeda SDP-a poluciti mnogo dobrih stvari..

-dodik je izgubio alibi da je kocijas jer ga haris izaziva..
-MZ je dobila dokaz da je bosnjacima i bosancima preca drzava od vjere i bosnjikistana..
-SDA pod strahom da umjereni glasaci ne prebjegnu u SDP ce skretati sve vise u lijevo i i podrzavati SDP da bi sacuvla clanstvo...
-Pobjedom SDP-a se dugorocno ubija kombinacija da minderasi prodaju drzavu..
-Pobjedom SDP-a se olaksava rad iz sjene jednom politicaru :wink:
-Pobjedom SDP-a se stvara baza i utociste da za naredne 4 godine SDP postane stranka koja ce moci izbornim rezultatima sama formirati vlast u federaciji..
_pobjedom SDP-a se pokazalao da jaca probosanstvo u odnosu na protorashtvo...
_pobjedom SDP-a se rusitelji BIH izvode na cistac i primoravaju da svojim nastavkom antibosanske hgisterije jos vise ojacaju i ukrupnjaju probosanski front..
-Pobjedom SDP-a salonci na forumu moraju iz korijena mijenjati salonsku politiku ...kolaps NS je dokaz da ih se drzi na oku i da su prokuzeni :wink:
avicena

#59 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by avicena »

Optimus Prime wrote:
slash wrote:
Optimus Prime wrote:Nazalost, Zlaja se mora odluciti izmedju Fahre i Tihog ili opozicije!
Upravo tako!
Ono sto me brine je to da izgleda da SDA,SBiH i HDZ zajedno sa Fahrom mogu komotno oformiti vlast na federalnom nivou.
Pa tako nekako i zato ne razumijem SDA jer koalicija SDA sa SDP-om bi bila na štetu SDA zato što bi bilo slično Komšiću u Predsjedništvu koji je često znao reći kako on zna kako i kako on želi, ali ga koči Radmanović. Tako bi SDP u crveno-zelenoj koaliciji imao uvijek dežurnog već stigmatiziranog krivca za neuspjehe, a kada dođu novi izbori oni ostaju čisti. Još sinoć je Lagumdžija počeo kukati kako ćemo Vlade vidjeti možda tek početkom sljedeće godine i kako ga čekaju kamate MMF-u pa onda priča da je on bio već i ministar i premijer izaziva skepsu. Ako bi zaobišli stranačke interese nego gledali interese čovjeka u BiH onda bi možda to bila i najmanje loša od svih mogućih koalicija, ali opet sa ovim...možda. Nije zahvalno kod nas biti prognozer.
Komrad

#60 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Komrad »

SDP - SBB - BPS - HSP- HDZ1990 - RZB

ili

SDP-HDZ-SBB

jedna od te dvije opcije su mi draze od ove sa SDA
svakako_lud

#61 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by svakako_lud »

Komrad wrote:SDP - SBB - BPS - HSP- HDZ1990 - RZB

ili

SDP-HDZ-SBB

Sa Ščepom nikako, sa ostalima neka odluče kako će... Ne sumnjam da će izvući maximum za BiH u ovom mandatu...
veljaca

#62 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by veljaca »

zavrzlama wrote:pobjedom SDP-a je olaksan put SDA da se rijesi "Cericevog bloka" jer teret se sad prebacuje za brigu o BIH na ledja SDP-u,pa ce umjereni dio SDA moci se obracunati sa Cericevom strujom jer im SDP moze otvoriti svoja vrata kad pozeli ...znaci da ce pobjeda SDP-a poluciti mnogo dobrih stvari..

-dodik je izgubio alibi da je kocijas jer ga haris izaziva..
-MZ je dobila dokaz da je bosnjacima i bosancima preca drzava od vjere i bosnjikistana..
-SDA pod strahom da umjereni glasaci ne prebjegnu u SDP ce skretati sve vise u lijevo i i podrzavati SDP da bi sacuvla clanstvo...
-Pobjedom SDP-a se dugorocno ubija kombinacija da minderasi prodaju drzavu..
-Pobjedom SDP-a se olaksava rad iz sjene jednom politicaru :wink:
-Pobjedom SDP-a se stvara baza i utociste da za naredne 4 godine SDP postane stranka koja ce moci izbornim rezultatima sama formirati vlast u federaciji..
_pobjedom SDP-a se pokazalao da jaca probosanstvo u odnosu na protorashtvo...
_pobjedom SDP-a se rusitelji BIH izvode na cistac i primoravaju da svojim nastavkom antibosanske hgisterije jos vise ojacaju i ukrupnjaju probosanski front..
-Pobjedom SDP-a salonci na forumu moraju iz korijena mijenjati salonsku politiku ...kolaps NS je dokaz da ih se drzi na oku i da su prokuzeni
:wink:
:thumbup:
doktor78

#63 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by doktor78 »

Optuzicu Muharema Bazdulja za povredu autorskih prava :D :D :D :
Danasnje "Oslobodjenje":
"Ako je suditi po prvim rezultatima nedjeljnih izbora, u Bosni i Hercegovini je, kad je riječ o partijama za koje glasa (uglavnom) bošnjačko biračko tijelo, došlo vrijeme za "veliku koaliciju", odnosno za savez SDP-a i SDA, kao dvije najjače (nominalno) "lijeve" i (nominalno) "desne" stranke. Nije da ove dvije stranke na nižim nivoima vlasti nisu i ranije surađivale, no nikad nije bilo prave "velike koalicije", one koja bi bila ozvaničena i koja bi se primijenjivala na svim nivoima. Danas je, međutim, mnogo razloga za pravu "veliku koaliciju". Najprije, nijedna od ove dvije stranke sama nema "kontrolni paket" glasova za formiranje vlasti na nivou Federacije, odnosno za uvjerljivo najsnažniju poziciju kad je riječ o sklapanju većine u Parlamentu države BiH. SDA je vrlo izričito, i to i prije i poslije izbora, poručila da neće ulaziti u koaliciju sa Radončićevim SBB-om, a pred kraj kampanje slična se poruka mogla iščitati i iz istupa SDP-ovih lidera. Kad bi, bilo za jedne bilo za druge, matematički i bilo moguće da naprave većinu bez SBB-a, a uz sve ostale manje stranke, mogli bi očekivati cijeli niz ucjena različite partijske sitneži. Isto tako, obje ove stranke imaju svoje kandidate u Predsjedništvu BiH, a situacija na državnom nivou je skoro paradigmatski primjer one u kojoj nužda i okolnosti gotovo da nameću stvaranje "velike koalicije". U parafrazi citiranog Butkovićevog fragmenta, Bosna i Hercegovina je "izrazito politički nestabilna, s neizvjesnom europskom budućnošću, s razmjerno jakom radikalnom desnicom" (vidi pod SBB BiH). U situaciji u kojoj su i Milorad Dodik i Dragan Čović dobili izuzetno veliko povjerenje u Republici Srpskoj, odnosno u kantonima sa hrvatskom većinom, a u kontekstu njihovog očitog savezništva uoči neizbježnih ustavnih promjena, značajno je da između Tihića i Lagumdžije dođe do strateškog dogovora. U tom smislu nije nevažna ni činjenica da na osobnoj razini nema prepreka za ovakvu koaliciju; Tihić i Lagumdžija nisu, naime, izmijenili odveć teške riječi. "
udrch

#64 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by udrch »

Nadam se samo da na vlast u federaciji neće Tornjak i Čović
zlaataan

#65 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by zlaataan »

HDZ 1990 je na ovim izborima uništen od strane sestrinske stranke, vjerovatnija je koalicija SDP-SDA-HDZ...
Komrad

#66 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Komrad »

svakako_lud wrote:

ili

SDP-HDZ-SBB

Sa Ščepom nikako, sa ostalima neka odluče kako će... Ne sumnjam da će izvući maximum za BiH u ovom mandatu...
ako budu sa SDA ne vjerujem u bitnije promjene iz razloga koje sam vec navodio ...
svi oni lesinari iz SDA po raznoraznim institucijama i javnim preduzecima ce ostati na svojim mjestima od portira do direktora
homar

#67 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by homar »

ili

SDP-HDZ-SBB

Za BiH je ova kombinacija mnogo bolja. Tada možemo očekivati promjene, u suprotnom SDA će naći načina da sačuva pozicije i kriminal koji je počinila posljednjih 20 godina. Ako se ne pozatvaraju kriminalci iz SDA, SDP će padnuti na slijedećim izborima što mu se već jednom desilo u "alijansi".
Komrad

#68 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Komrad »

homar wrote:

ili

SDP-HDZ-SBB

Za BiH je ova kombinacija mnogo bolja. Tada možemo očekivati promjene, u suprotnom SDA će naći načina da sačuva pozicije i kriminal koji je počinila posljednjih 20 godina. Ako se ne pozatvaraju kriminalci iz SDA, SDP će padnuti na slijedećim izborima što mu se već jednom desilo u "alijansi".

I ja tako razmisljam ... mada ja nisam ljubitelj ni fahre ni njegove privatne stranke .... ali ako zelimo korijenite promjene moramo izbaciti SDA
Better Man

#69 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Better Man »

Komrad wrote:
homar wrote:

ili

SDP-HDZ-SBB

I ja tako razmisljam ... mada ja nisam ljubitelj ni fahre ni njegove privatne stranke .... ali ako zelimo korijenite promjene moramo izbaciti SDA
Upravo tako, za korjenite promjene moramo izbaciti SDA iz vlasti.
svakako_lud

#70 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by svakako_lud »

homar wrote:

ili

SDP-HDZ-SBB

A gdje ti u toj cijeloj priči o kriminalu dođu HDZ i SBB ?
Nešto kao loš-gori-najgori.... Gdje po meni barem u sadašnjoj konstalaciji stvari SDA dođe ovaj prvi, "samo" loš....
mesihtrko

#71 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by mesihtrko »

izgleda da je dosta ovih SBB -eovaca na forumu pa im valja reći jedno a to je bašum sagosu . Ija mislim da je Martin Raguž dosta bolja opcija od Čovića,a što se tiče SBB-ea mislim da će se ta stranka vrlo brzo raspast.
udrch

#72 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by udrch »

SDP je loš, SDA je gora, ali SBiH i SBB su najgora moguća opcija..pa to nisu uopšte stranke tu su DJL..
Liberalism

#73 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Liberalism »

Martin Raguz Premijer F BiH.
Last edited by Liberalism on 06/10/2010 17:00, edited 1 time in total.
samo malo

#74 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by samo malo »

Nista od toga, HDZ je pomeo konkurenciju u kantonima, a kantoni biraju predstavnike u dom naroda, koji aminuje mandatara vlade Federacije.

ako se moze koalirati sa SDA, onda moze i sa HDZ-om, isto sranje drugo pakovanje. Mislim na federalni nivo.

Ne kontam po cemu je to SDA manje mafijaska stranka od HDZ-a :-)
Komrad

#75 Re: SDP+SDA+HDZ1990

Post by Komrad »

samo malo wrote:Nista od toga, HDZ je pomeo konkurenciju u kantonima, a kantoni biraju predstavnike u dom naroda, koji aminuje mandatara vlade Federacije.

ako se moze koalirati sa SDA, onda moze i sa HDZ-om, isto sranje drugo pakovanje. Mislim na federalni nivo.

Ne kontam po cemu je to SDA manje mafijaska stranka od HDZ-a :-)
SDA nije manje mafijaska nego vise... jer pokriva vise teritorije :) bar do sada je pokrivala
Post Reply