SDP na državnom nivou

Post Reply

Šta da SDP uradi na državom nivou ukoliko SNSD i HDZ budu neizbježni?

Neka SDP uđe u vlast pod uslovom da se vlada napravi od nestranačkih eksperata
36
24%
Neka SDP ostane u opoziciji na državnom nivou
34
22%
Neka SDP uđe u tu vlast i spašava šta može
58
38%
Neka SDP onemogući stvaranje vlasti sve do zadovoljenja svojih zahtijeva
24
16%

Total votes: 152

NightSkyWalker

#376 Re: SDP na državnom nivou

Post by NightSkyWalker »

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/101112077

Objavljeno 12.11.2010. u 14:24
Sastanak u Sarajevu
Lagumdžija i Radončić razgovarali o uspostavljanju funkcionalne vlasti
Danas je u sjedištu SDP-a u Sarajevu održan sastanak predstavnika SDP-a i SBB-a, koje su predvodili predsjednici Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić.

U toku konstruktivnog razgovora sagovornici su razgovarali o implementaciji izbornih rezultata i složili se da što prije treba uspostaviti funkcionalnu vlast u našoj zemlji čiji osnov ne smije biti propali prudski sporazum, saopćeno je iz SDP-a.

Obje delegacije su saglasne da je potrebno okrenuti se rješavanju problema građana te ubrzati evropski put koji direktno utiče na njihov život. Koncentracijske vlade, nacionalni i matematski blokovi su neprihvatljivi, kao i bilo koja priča o podjeli zemlje.

SDP će u narednoj sedmici nastaviti razgovore sa političkim partijama koje su dobile izborni legitimitet 3. oktobra na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini.
Komrad

#377 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

NightSkyWalker wrote:
Komrad wrote:
NightSkyWalker wrote:Plain,

Tvoj coban je govorio da ni pod razno nece u koaliciju sa Kriminalce fahrom, i na osnovu tog obecanja je dobio veliki broj glasova. Kako se osjecas sada kada vidis te te coban zajebao? Mora da je bijedan osjecaj... :wink:
Coban je mozda govorio

Zlatko to nikad nije rekao
Rekao je da ce sa svima razgovarati .. i tako i treba da bude
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ...cuj im sad price.

De mi kopiraj gdje je to rekao
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#378 Re: SDP na državnom nivou

Post by plain vanilla »

NightSkyWalker wrote:Plain,

Tvoj coban je govorio da ni pod razno nece u koaliciju sa Kriminalce fahrom, i na osnovu tog obecanja je dobio veliki broj glasova. Kako se osjecas sada kada vidis te te coban zajebao? Mora da je bijedan osjecaj... :wink:
zivim u kantonu gdje je godinama mafijaska SDA na vlasti
i na ovoj temi sam neki dan rekla, da bih radije da idu u koaliciju sa SBB, bar na mom kantonu
tako da mi je drago :bih: :thumbup:

a ako si ti ovca, pa imas cobana, ja nisam
pazi malo na izrazavanje :oops:
NightSkyWalker

#379 Re: SDP na državnom nivou

Post by NightSkyWalker »

Komrad wrote: De mi kopiraj gdje je to rekao
Nije li Zlaja na FTV nazvao Fahru kriminalcem i reketasem? Je li za tebe u redu da na takav nacin kupi predizborne poene i onda nakon izbora udje u koaliciju sa istim tim kriminalcem??

Joj sta vam Zlaja radi... :-) :lol:

P.S. Kakav bolan citat, pa susas li ti sta su Zlaja i Fahro govorili jedan o drugom.
Za i Protiv

#380 Re: SDP na državnom nivou

Post by Za i Protiv »

NightSkyWalker wrote:SDP ide u koaliciju sa SBBBBBB
Ma citam iz dana u dan tvoje postove, i ne mogu se oteti utisku da je tebi toliki trn u oku i SDP i SDP-ova pobjeda...
Evo da ti i ja potvrdim, kao osoba koja je glasala za SDP: nije bitno sa kime cemo, samo da se konacno stvari pocnu kretati naprijed, da se prvovodi SDP-ova politika, i naravno da se NE IDE u koaliciju sa strankom ZaGraBiH ;)
:bih:
miop

#381 Re: SDP na državnom nivou

Post by miop »

Komrad wrote:
NightSkyWalker wrote:
Komrad wrote:
Coban je mozda govorio

Zlatko to nikad nije rekao
Rekao je da ce sa svima razgovarati .. i tako i treba da bude
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ...cuj im sad price.

De mi kopiraj gdje je to rekao
Evo ima citava jedna tema simbolicnog naziva: Lagumdžija zgazio Radončića
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 52&t=80529
Ima dosta video materijala :D

Komrad

#382 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

miop wrote:

Gdje je rekao da nece u koaliciju sa nekom strankom?
Komrad

#383 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

Za i Protiv wrote:
NightSkyWalker wrote:SDP ide u koaliciju sa SBBBBBB
Ma citam iz dana u dan tvoje postove, i ne mogu se oteti utisku da je tebi toliki trn u oku i SDP i SDP-ova pobjeda...
Evo da ti i ja potvrdim, kao osoba koja je glasala za SDP: nije bitno sa kime cemo, samo da se konacno stvari pocnu kretati naprijed, da se prvovodi SDP-ova politika, i naravno da se NE IDE u koaliciju sa strankom ZaGraBiH ;)
:bih:
Potpis
miop

#384 Re: SDP na državnom nivou

Post by miop »

Komrad wrote:
miop wrote:

Rekao je citiram:(1:16) "Ono sto sam govorio za vas da ste REKETAS, MAFIJAS i slicno", plus dokaz o saradnji sa Miskovicem - President nekretnine.
Pitanje koje se postavlja jeste da li ce neko u koaliciju sa REKETASEM, MAFIJASEM i slicno??? :roll:
Komrad

#385 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

miop wrote:
Komrad wrote:
miop wrote:

Rekao je citiram:(1:16) "Ono sto sam govorio za vas da ste REKETAS, MAFIJAS i slicno", plus dokaz o saradnji sa Miskovicem - President nekretnine.
Pitanje koje se postavlja jeste da li ce neko u koaliciju sa REKETASEM, MAFIJASEM i slicno??? :roll:

Daj mi link gdje je receno SDP nece sa SBBom ili nekom drugom strankom
Anti-Depresiv

#386 Re: SDP na državnom nivou

Post by Anti-Depresiv »

Iskreno ove razgovore ako bude ponovio (a po meni ,nije smio ni sjesti sa ovom coban ekipom) fakat sam u najmanju ruku razocaran...tolike godine cekanja i borbe da ponovo zadobijemo povjerenje naroda a sjesti sa No1 neprijateljom drzave ,dabogda na dobro....
miop

#387 Re: SDP na državnom nivou

Post by miop »

VIDEO Lagumdžija nazvao Radončića mafijašem i reketarom!
Večeras je u programu Federalne televizije emitirana izvanredna emisija "60 minuta" u kojoj su gosti bili predsjednici 4 stranke koje su gledatelji svojim sms glasovima izabrali.

U emisiji se vodila najviše rasprava između Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića. Zlatko Lagumdžija je u večerašnjoj emisiji, posvećenoj izborima, ponovio svoje tvrdnje da je Fahrudin Radončić reketaš i mafijaš.

Naime, Lagumdžija je u emisiji pokazao dokumente, ukupno sedam sudskih presuda, od kojih su čak tri koje je Radončić izgubio jer je tužio Lagumdžiju što ga je nazivao reketarom, mafijašem i slično...
2010 godina
Ako smo na 1991. godine na sceni imali političku podjelu i političko Karađorđevo, onda se Bosni i Hercegovini danas događa ekonomska podjela i okupacija i ekonomsko Karađorđevo.
- Moramo se pod hitno kolektivno otrijezniti kako bi se zaustavila ekonomska okupacija BiH. Kod nas se sada bave podjelom djece u vrtićima koja imaju tri ili četiri godine, umjesto da ustanu protiv podjele i pljačke zemlje ekonomskim putem -kazao je jučer Lagumdžija.

On upozorava da da je na djelu preuzimanje bh. trgovinskog sektora od strane firmi iz susjedstva i to u konačnici vodi prema slomu domaće proizvodnje čime će našoj zemlji biti nanesena ogromna i nepopravljiva šteta.

- Naši ljudi, nažalost, vide trgovinu samo kao mjesto prodaje. A trgovina je marketing vlastite proizvodnje. Ako imate proizvodnju bez da imate pod kontrolom trgovinu koja će stimulisati tu proizvodnju, vi onda nećete imati ni proizvodnju. Država se u ovo mora uključiti i mora domaćem kapitalu i domaćim investitorima dati prednost - ističe Lagumdžija.

Nećemo pristati

- U aprilu prošle godine kazali ste da je dolazak Miroslava Miškovića dokaz ekonomskog Karađorđeva i da će se „tek vidjeti hoće li se naći neki Fikret Abdić da se s njim dogovori". Fahrudin Radončić je s Miškovićem u Sarajevu osnovao zajedničku firmu i ispada da je on novi Fikret Abdić?

- Pokazalo se da sam bio u pravu. Protiv toga mora ustati država. SDP neće pristati na ekonomsku okupacije Bosne i Hercegovine i na sve moguće načine borit ćemo se protiv toga. Svi načelnici općina iz SDP-a i svi drugi zvaničnici SDP-a radit će na tome da zaštitimo domaći trgovinski sektor, a time i domaću proizvodnju - kaže Zlatko Lagumdžija.

2008 godina
HAMDIJA LIPOVAČA ODGOVARA NA OPTUŽBE
Ne zanima me šta misli moj predsjednik Lagumdžija: za mene je Fahrudin Radončić biznismen i dobrodošao investitor!

Autor(i): AUTOR NIJE NAVEDEN

Datum publikacije: 2008-04-24
2.2.2009. 18:34
FSA7546
OTS - DNEVNI AVAZ: NE BOJIMO SE LAGUMDŽIJINIH LAŽI I KRIVIČNIH PRIJAVA, ON SE BOJI LIPOVAČE I DRUGIH

SARAJEVO, 2. februara (OTS) - Povodom saopćenja SDP-a da su podnijeli krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv odgovornih lica u "Dnevnom avazu", uredništvo "Dnevnog avaza saopćava:

- Nakon novog javnog blefa sa krivičnom prijavom iza koje stoji bosanski Lukašenko, više nema sumnje kako on na svaki način želi da skrene pažnju javnosti sa situacije da i poslije 12 godina jalove vladavine SDP-om tobože troši tek prvi mandat, i da su čak 23 njegova protivkandidata raznim pritiscima natjerana da "samoodustanu" od klandidatura koje su došle iz baze SDP-a.

Umjesto da odgovori zašto ne vraća ukradeni novac od građana Kantona Satarjevo, zašto je nezakonito isporučio alžirsku grupu, zašto je donirano oružje muslimanskih zemalja prodao Izraelu da lakše ubija Palestince, zašto je ukrao namještaj i stvari građanki Mejri Knežević, zašto ne vrati imovinu SK otetu od osiromašenog naroda, zašto su mjesecima po zatvorima ležali nevini Ljevaković, Alispahić, Bekto i drugi, Lagumdžija plasira laž da je zbog ovih navoda "Avaz" tobože osuđivan za klevetu.[/b]

Niti zbog jednog od ovih navoda "Avaz" nije odgovarao za klevetu, niti je to moguće jer je u pitanju potpuna istina. (Sa ponosom podsjećamo javnost da je naša novinarka platila kaznu za "klevetu" jer je prije nekoliko godina tačno napisala da će mutne Lagumdžijine radnje oko CIPS-a na kraju rezultirati kriminalom u njemu, što se i događa. Sa istim ponosom ističemo da smo platili kaznu za klevetu jer smo tačno napisali da su Lagumdžijini jarani braća Škrbić i njihov "Strom telekom" obični poslovni prevaranti, što se i pokazalo tačnim čim je Lagumdžija izbornom voljom naroda otjeran sa vlasti).

Također, mi znamo što poreskog lopova i diktatora na čelu SDP-a žulja afera državni udar, te zašto su ga njegovi kriminalni partijski policajci i saradnici zvali "Lider".

Nesposobni Lagumdžija, koji se krije iza Centra za informisanje SDP-a, nema moralno pravo spominjati ime uspješnog Fahrudina Radončića, jer iza Radončića državi ostaju najjači medijski sistem "Avaz" i veleljepne zgrade, te stotine zaposlenih ljudi, a iza Lagumdžije će ostati propala policijska država, korumpirana vlast, antibošnjaštvo, njegova osobna pljačka i rekorderstvo po broju izgubljenih izbora.

Što se tiče krivične prijave i te vrste protisaka, Lagumdžija i njegova policija je to godinama radila protiv "Avaza" i njegovih novinara i one su redovno bile odbacivane. Međutim, krivična prijava protiv Lagumdžije za zločin isporučivanja nevinih ljudi u Gvantanamo nije odbačena i Lagumdžija će morati da odgovara pred sudom.

Uostalom, jasno je da Lagumdžiji treba novi rat sa "Avazom", makar iz providnog razloga što je u očitoj panici da se, kojim slučajem, Hamdija Lipovača ili neko drugi ne predomisli u narednih mjesec i pol i na Kongresu SDP-a mu preuzme već 12 godina uzurpiranu funkciju.
Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP BiH za Oslobođenje: "UGROZILI SMO MOĆNIKE IZ SJENE!"
U subotu je Dnevni avaz "ekskluzivno objavio interni dokument SDP-a", odnosno stanovite "Komisije za pročišćenje stranačkih infrastruktura", tijela koje je "postojalo" 2001. godine za vrijeme Alijanse za promjene. SDP BiH je odmah reagirao javnim saopštenjem demantirajući autentičnost dokumenta i najavivši tužbu i istragu s ciljem otkrivanja nalogodavca i autora krivotvorenog dokumenta. Redakcija Dnevnog avaza i jučer se oglasila optužujući predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju da je "bosanski Luka- šenko", ne zaboravljajući pobrojati "uspjehe vlasnika Avaza", a sve da bi Lagumdžija bio optužen da se boji kandidature bihaćkog načelnika Hamdije Lipovače za predsjednika SDP-a BiH.

Istraga o naručiocima

Gospodine Nikšiću, kakav dokument je objavio Dnevni avaz i postoji li "komitet za infrastrukturalno pročišćenje struktura stranke"?

-Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Naravno da takav komitet ne postoji, riječ je o čistom plagijatu. Očito je da Socijaldemokratska partija BiH ponovo dolazi u žižu interesa cjelokupne javnosti. Vjerovatno smo ugrozili nečije krupnije interese te su se poslužili najgorim falsificiranjem dokumenata kako bi nanijeli štetu našoj partiji. Ne mogu naći adekvatnu riječ da osudim takav čin. Mogu shvatiti da se neko ne slaže s našim mišljenjem, s našom političkom platformom i s našim političkim djelovanjem, ali falsificirati dokument i onda takav krivotvoren dokument, koji je nastao u ko zna čijoj radionici, a mi smo u saopćenju već kazali da je prepoznatljiv rukopis kadrova KOS-a, to je nešto što je teško zamislivo i u najbujnijoj mašti. Komitet za pročišćenje struktura? - presmiješno.

Kažete da je prepoznatljiv rukopis kadrova KOS-a. Da li već sumnjate ko bi mogao biti naručilac kreiranja lažnog internog dokumenta?

-Ne želim u javnosti licitirati s imenima ni ko je mogući autorniti naručilac krivotvorene izjave. Oni koji su je objavili mogli bi reći jesu li učestvovali u tome ili su od nekoga dobili taj dokument. Mi smo podnijeli krivičnu prijavu, SDP očekuje da će istražni organi uraditi svoj dio posla te cjelokupnoj javnosti nakon istrage prezentirati ko su počinioci ovog krivičnog djela.

Podnijeli ste krivičnu prijavu, konkretno za šta?

-Vrlo precizno, Krivični zakon Federacije BiH poznaje krivično djelo krivotvorenja isprave i kada se pokušava prikazati kao prava. Mi smo ovdje prepoznali postojanje krivičnog djela gdje je iskonstruirana kompletna priča kojom se nastoje diskreditirati cjelokupna stranka, stranački vrh i predsjednik. Za nas ne postoji drugi način nego da tražimo istragu i da se protiv onih koji su odgovorni preduzmu odgovarajuće radnje.

Da li je ovo pritisak na SDP zbog predstojećeg kongresa?

- Ja se ne bih smio zakleti šta je bila ideja za sve ovo. Na neki način, ispostavilo se da je objavljivanje tempirano sa sjednicom Glavnog odbora SDP-a, ali podsjećam da nije prvi put da se od pojedinih novinara, urednika, pa čak i kompletnog Dnevnog avaza, vodi kampanja zasnovana na izmišljotinama, poluizmišljotinama i konstrukcijama, naprotiv, to traje već dug vremenski period. Smatram da napisi ne mogu utjecati na članove SDP-a i njihovo ponašanje, tu imamo jedinstven stav unutar stranke, ali svakako je tempirano da nanese političku štetu stranci.

Strah od SDP-a

Ali, zašto baš u ovom momentu?

-Podsjetit ću da smo pokrenuli niz inicijativa na državnom, federalnom i kantonalnom nivou,o čemu je i javnost blagovremeno obavještavana,a koji nisu naišli na razumijevanje stranaka na vlasti. Vjerovatno postoje mentori koji stoje iza ovog kriminalnog poduhvata i ko je je već sada uhvatio strah zbog rezultata koje će SDP imati naredne godine na općim izborima. Ti mentori nastoje poljuljati povjere nje građana u SDP. Nažalost, s tim silama mraka mi se ne možemo ravnopravno boriti, jer ne priznaju silu argumenata, nego samo argumente sile, tako da jedino što možemo u ovom trenutku jeste da tražimo sudsku zaštitu kako bi javnost shvatila da je riječ o notornim lažima.

Općinski sud u Sarajevu svojevremeno je donio zabranu pisanja neistina Dnevnog avaza o Zlatku Lagumdžiji. Da li je ta odluka još na snazi?

-Predsjednik SDP-a je, ko li ko znam, u sedam slučajeva bio na sudu s Avazom i svaki put je dobio proces. U normalnim zemljama ne bi sud trebao zabranjivati pisanje neistina, nego bi to bio kodeks ponašanja za cijelo društvo, a naročito ljude iz medija koji mogu utjecati na javnost. Ponavljam, ja sam za poštovanje drugačijeg mišljenja, ali ovdje je u pitanju nešto sasvim drugo.
Za i Protiv

#388 Re: SDP na državnom nivou

Post by Za i Protiv »

Anti-Depresiv wrote:Iskreno ove razgovore ako bude ponovio (a po meni ,nije smio ni sjesti sa ovom coban ekipom) fakat sam u najmanju ruku razocaran...tolike godine cekanja i borbe da ponovo zadobijemo povjerenje naroda a sjesti sa No1 neprijateljom drzave ,dabogda na dobro....
Ma moje je misljenje da nema od ovoga nista. Nece SDP sa SBB-om. Mada, ako se stvari posmatraju iz nekog drugog ugla, ima logike. Narod je glasao za promjene, i glasao je za stranku koje nije do sada bilo. A to je SBB. Osim Radoncica (na kojeg necu trositi rijeci, jer ne zaslzuje to!) u toj stranci ipak ima novih ljudi, koji nisu ogrezli u kriminal. Sa njima bi bilo lakse pomesti ove kleptomane koji su sada u svim porama drustva (od JU, nadzornih i upravnih odbora, vlada...). Znam da dosta SDP-ovaca razmislja na taj nacin.
Sa druge strane, mislim da je ovo samo 'utvrdjivanje' pozicije. SDP ce sa nekim morati, i za sada je jedina logicna opcija SDA. Ali sa SDA ostaje pola, u najmanju ruku, do sada postaljenih kadrova, a kada se tome jos dodaju dugo uhodane veze tih kadrova sa onima iz stranke ZagraBiH, postavlja se pitanje, sta ce se promjeniti.

Vidim, krenule su salve napada na Lagumdziju (opet). Sve na stranu, znam da nije savrsen, i nisam neki njegov fan, ali isto tako mislim da nema od njega sposobnijeg politicara na ovim prostorima. Naci ce on pravi recept ;)
seln

#389 Re: SDP na državnom nivou

Post by seln »

ma, ne laje kera radi paora, vec radi sebe, razgoni strah. Briga ove za koaliciju, samo ih je hastra da im njihove stranke ne ostanu izvan vlasti. Mi, glasaci SDP-a, posmatramo to opusteno. Ako se moze napraviti funkcionalna vlada, koja ce provesti u djelo program SDP-a, utoliko bolje. Ukoliko ne moze - opozicija. Vlast radi fotelja je uvijek bila program rada ovih stranaka ciji advokati cvile nad SDP-om.
Bosnolog

#390 Re: SDP na državnom nivou

Post by Bosnolog »

Apsolutn tako,SDP treba da ude u koaliciju sa onim strankama i nivoima s kim moze ostvariti svoje stranacke programe,to jest ono sto od njih ocekuju glasaci i gradanai,.....SDA sa Suljom je sklona guranju klipova u tockove koalicinom partneru sto je radila svo vrijeme cetverogodisnjeg mandata SBiH minirajuci im sve projekte,...toga pregovaraci SDP-a moraju biti svijseni,ako s njima udu u kaolicionu vlast na bilo kom nivou,......
1mustra

#391 Re: SDP na državnom nivou

Post by 1mustra »

ravno wrote:@1mustra

Gospodine,

...
Činjenica da je Vaša politička opcija u suprotnosti sa opcijom SDP, ide u prilog demokratiji i potvrđuje je kao, za sada, najbolji vid političkog organiziranja u nekoj zemlji.

Tesko mi je bilo odabrat citate jer je sve u slicnom tonu. No, nigdje ja nisam rekao bilo sto protiv politike koju zastupa SDP, ne razumijem zasto mi se to potura. Da ste pazljivije citali bilo sto od onoga sto sam pisao, vidjeli biste da nisam govorio o politickim opcijama kao takvima, nego o pravilima igre. SDP cak i da ima najbolju politiku, ne smije krsiti pravila igre.
...
«SDP BiH, po svom društvenom biću i političkom programu, jeste višenacionalna partija. To
znači da smo partija koja okuplja i izražava političke, ekonomske, socijalne i nacionalne interese svih naroda i etničkih grupa koje žive u Bosni i Hercegovini.
...
To je sjajno, visenacionalna partija je ono sto BIH treba. Nazalost, SDP je to samo na papiru, jer takva partija bi se valjda borila za glasove sviju naroda, te bi postivala rezultate te borbe. Zasigurno ne bi pokusavala da manipulira pretvarajuci se da podrskom samo u jednom narodu ima legitimitet da zastupa sva tri.
1mustra

#392 Re: SDP na državnom nivou

Post by 1mustra »

seln wrote:
1mustra wrote:
heckler wrote: Molim da mi se citira stavka u ustavu, ili nekom drugom zakonskom ili podzakonskom aktu gdje se specificira princip rotacije pozicije predsjedavajuceg vijeca ministara.

Hvala unaprijed.
To nije propisano ustavom, ali da bi se nekako formirala vlast na drzavnom nivou korisno je da postoje neki principi koji ce u tome pomoci. Kako bi drukcije odredio ko ce bit premijer?
Mozda da uzmu najsposobnijeg? Mada je to iskustvo iz civilizovanih zemalja mozda precijenjeno, ali eto...da probamo?
Evo, ja sam najsposobniji. :lol:
Vrlo naivan pristup, svaka stranka bi tvrdila da su oni najsposobniji i opet nista ne bi imao.

Sto se tice civiliziranih zemalja, pored onoliko briljantnih Amera dva put za redom su birali poluretardiranog Busha.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#393 Re: SDP na državnom nivou

Post by plain vanilla »

mustro, tebi je sdp odlican, nije jednonacionalan, ali ti ni za zivu glavu ne bi glasao za sdp, taman da kandiduju sve same hrvate

ti odgovori zasto je to tako, i imat ces odgovore na sva svoja pitanja
Komrad

#394 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

1mustra wrote:

To je sjajno, visenacionalna partija je ono sto BIH treba. Nazalost, SDP je to samo na papiru, jer takva partija bi se valjda borila za glasove sviju naroda, te bi postivala rezultate te borbe. Zasigurno ne bi pokusavala da manipulira pretvarajuci se da podrskom samo u jednom narodu ima legitimitet da zastupa sva tri.
Ali takodjer postoje stranke koje su po svom nazivu jednonacionalne u koje se busaju u prsa da su zastitnici tog naroda a u praksi to nije tako ... bas bih volio da vidim rezultate njihove borbe
1mustra

#395 Re: SDP na državnom nivou

Post by 1mustra »

no_pasaran wrote: Kanton Sarajevo ima oko 15 000 rezidentnih Hrvata sa pravom glasa.
Odkud je ovaj podatak? Ne kazem da nije tocan, al opet bih volio znati izvor.

Ako ima 15000, koliko je izaslo, sigurno ne vise od 10000?
Izabrana skupština kantona sarajevo izgleda ovako:

Nazviv stranke , broj glasova, postotak glasova, broj osvojenih mijesta u skupštini
SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 50387 24,17 10
SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 37396 17,94 7
SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 36022 17,28 7
STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 22173 10,64 4
BPS - SEFER HALILOVIĆ 9879 4,74 2
NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 9745 4,67 2
SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 7238 3,47 1
BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 7163 3,44 1
NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 6310 3,03 1

Dakle, po broju zastupnika: SDP 10, SDA 7, SBB 7, SBiH 4, BPS 2, NS, 2, SDU 1, BOSS 1, NSRZB 1
Šta misliš za koga su to Sarajevski Hrvati glasali?
Ovo je zbilja genijalno, zasto nisi izlistao i ostale Hrvatske stranke?

HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 2182 1,05
HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 686 0,33
HSS - NHI 300 0,14
HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH 78 0,04

To je vec 3246/10000, dakle oko trecina koju si ti kao slucajno zaboravio.

Ne bih pokusavao nagadjati, ali Lijanovic je za predsjednika uzeo u SA koliko i Kristo i Raguz, tako da po tome mozemo naslutut da je NSRB uzeo oko 33%.
Ostalih 33% je otislo na NS, druge male stranke i SDP.

Treba ti oko dvije minute da pogledas koliko su Raguz, Kristo i Lijanovic uzeli u Sarajevu, pa da zakljucis koliko je ostalo za Zeljka.
Komrad

#396 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

1mustra wrote:
no_pasaran wrote: Kanton Sarajevo ima oko 15 000 rezidentnih Hrvata sa pravom glasa.
Odkud je ovaj podatak? Ne kazem da nije tocan, al opet bih volio znati izvor.

Ako ima 15000, koliko je izaslo, sigurno ne vise od 10000?
Izabrana skupština kantona sarajevo izgleda ovako:

Nazviv stranke , broj glasova, postotak glasova, broj osvojenih mijesta u skupštini
SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 50387 24,17 10
SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 37396 17,94 7
SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 36022 17,28 7
STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 22173 10,64 4
BPS - SEFER HALILOVIĆ 9879 4,74 2
NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 9745 4,67 2
SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 7238 3,47 1
BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 7163 3,44 1
NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 6310 3,03 1

Dakle, po broju zastupnika: SDP 10, SDA 7, SBB 7, SBiH 4, BPS 2, NS, 2, SDU 1, BOSS 1, NSRZB 1
Šta misliš za koga su to Sarajevski Hrvati glasali?
Ovo je zbilja genijalno, zasto nisi izlistao i ostale Hrvatske stranke?

HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 2182 1,05
HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 686 0,33
HSS - NHI 300 0,14
HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH 78 0,04

To je vec 3246/10000, dakle oko trecina koju si ti kao slucajno zaboravio.

Ne bih pokusavao nagadjati, ali Lijanovic je za predsjednika uzeo u SA koliko i Kristo i Raguz, tako da po tome mozemo naslutut da je NSRB uzeo oko 33%.
Ostalih 33% je otislo na NS, druge male stranke i SDP.

Treba ti oko dvije minute da pogledas koliko su Raguz, Kristo i Lijanovic uzeli u Sarajevu, pa da zakljucis koliko je ostalo za Zeljka.

hajde bolan sta se sekiras...
mi cemo vam opet izabrat clana predsjednistva... nemoj se zamarat aa i dom naroda isto tako ...
HDZ.ovi i ostale proustaske stranke nemaju ovdje plodno to ... zato razligu :)
1mustra

#397 Re: SDP na državnom nivou

Post by 1mustra »

plain vanilla wrote:mustro, tebi je sdp odlican, nije jednonacionalan, ali ti ni za zivu glavu ne bi glasao za sdp, taman da kandiduju sve same hrvate

ti odgovori zasto je to tako, i imat ces odgovore na sva svoja pitanja
Sta znaci odlican zato sto nije jednonacionalan?

Kakve veze ima ko za koga glasa, valjda smo dovoljno razboriti da nam osobne preferencije nisu u stanju ometat proces razmisljanja.
Komrad

#398 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

alternativni wrote:
1mustra wrote: Treba ti oko dvije minute da pogledas koliko su Raguz, Kristo i Lijanovic uzeli u Sarajevu, pa da zakljucis koliko je ostalo za Zeljka.
U pravu si. Za SDP nisu glasali ni Hrvati, ni Bosnjaci, ni Srbi... Al jesmo mi Bosanci i Hercegovci. Haman da nas sad ima najvise u BiH :D
ma nemoj i ti nasjedat na proustaske furke o tome koliko je koga gdje glasalo za koga ... nismo ba roba na policama ...
mani ...
1mustra

#399 Re: SDP na državnom nivou

Post by 1mustra »

Komrad wrote: hajde bolan sta se sekiras...
mi cemo vam opet izabrat clana predsjednistva... nemoj se zamarat aa i dom naroda isto tako ...
Ja samo kazem da to nije dobro za BiH.

@alternativni
Prema zadnjom popisu "Bosanaca i Hercegovaca" skoro da i nema, tako da je za ocekivat veliki porast na narednom, al do tad se ne brojite.
Komrad

#400 Re: SDP na državnom nivou

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: hajde bolan sta se sekiras...
Ja samo kazem da to nije dobro za BiH.

@alternativni
Prema zadnjom popisu "Bosanaca i Hercegovaca" skoro da i nema, tako da je za ocekivat veliki porast na narednom, al do tad se ne brojite.
Vidis ja mislim da jest :)
Post Reply