Da je bilo onako kako se htjelo, ne bi ostao kamen na kamenu..imali smo hrabrosti i odbranili se,sačuvali zemlju i borimo se sa unutrašnjim protivnikom koji je dobio legalizaciju projekta. U naredne 4 godine , ništa se značajno po pitanju krupnih stvari neće desiti..to sam htjela reći a nikako omalovažavati i jednu jedinu kap znoja (da ne govorim o kapi krvi) koja je pala za moju zemlju..toliko...plain vanilla wrote:nije nista biloControl panel wrote:ja ratovo za bih 4 godine, ja je volim i ja glasam za sdp. i valjda imam puno pravo da od sdp-a trazim da me zastupaju u vlasti.tvsabina wrote:
Ok. Ja nisam glasač SDP-a i NEMAM pravo govoriti šta trebaju raditi. Drago mi je ako misliš da je Zlaja brilijantan veslač kog Dodik neće preveslati. Ja ne mislim. Mislim da niko nikoga neće veslati nego da su moć i novac glavni motiv ove totalno neprirodne koalicije. No nebitno.
SDP će izgubiti slijedeće izbore nadmoćno. SDP-ovi birači su mahom obrazovani ljudi koji će shvatiti za četiri godine da su prevareni.
SNSD-ovi i SDA birači glasaju po inerciji , po boji , po pozivu sveštenika. SDP-ovi ne. Oni glasaju razumom. Zato i ne treba koalirati po svaku cijenu. Čast i dignitet prije svega..a državi neće biti ništa. Nije joj bilo ništa ni u ratu. Zahvaljujući ljudima koji je vole...![]()
toliko mrtvih, silovanih, protjeranih
dayton i rs
ako to tebi nije nista, ima nas kojima je mnogo i jedan mrtav covjek
SDP na državnom nivou
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1026 Re: SDP na državnom nivou
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1027 Re: SDP na državnom nivou
smijesno je da oni koji nisu glasali za SDP sad ovdje trune kako SDP ne treba u koaliciju nego u opoziciju
Naravno da mislite da SDP ne treba u vlast cim niste glasali za njih, cemu dodatna pojasnjenja?
Naravno da mislite da SDP ne treba u vlast cim niste glasali za njih, cemu dodatna pojasnjenja?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1028 Re: SDP na državnom nivou
Nisu ni Hrvati glasali za Komšića pa je uzeo njihovu predsjedničku stolicu. K'o je njih pitao treba li biti član predsjedništva ili ne?plain vanilla wrote:smijesno je da oni koji nisu glasali za SDP sad ovdje trune kako SDP ne treba u koaliciju nego u opoziciju
- plain vanilla
#1029 Re: SDP na državnom nivou
pa sad sdp treba u opoziciju? to je rjesenje?tvsabina wrote:Nisu ni Hrvati glasali za Komšića pa je uzeo njihovu predsjedničku stolicu. K'o je njih pitao treba li biti član predsjedništva ili ne?plain vanilla wrote:smijesno je da oni koji nisu glasali za SDP sad ovdje trune kako SDP ne treba u koaliciju nego u opoziciju
mijesas kruske i jabuke
taman i da sdp ode u opoziciju, zeljko ostaje..
- heckler
#1030 Re: SDP na državnom nivou
tvsabina wrote:Nisu ni Hrvati glasali za Komšića pa je uzeo njihovu predsjedničku stolicu. K'o je njih pitao treba li biti član predsjedništva ili ne?plain vanilla wrote:smijesno je da oni koji nisu glasali za SDP sad ovdje trune kako SDP ne treba u koaliciju nego u opoziciju
Nije IH niko ni pitao niti je trebao pitati. Izborni zakon i ustav prepoznaje gradjane Federacije i kandidate za clanove predsjednistva po nacionalnosti Hrvate i Bosnjake.
Hajd mi sad malo pricaj o "legitimitetu" i "legalitetu", niste odavno vec mi nedostaje.
-
Klodovik
#1031 Re: SDP na državnom nivou
Već godinama ih pitaju ko će biti predsjednik Hrvatske, a ti sad tako.tvsabina wrote:Nisu ni Hrvati glasali za Komšića pa je uzeo njihovu predsjedničku stolicu. K'o je njih pitao treba li biti član predsjedništva ili ne?plain vanilla wrote:smijesno je da oni koji nisu glasali za SDP sad ovdje trune kako SDP ne treba u koaliciju nego u opoziciju
- NightSkyWalker
#1032 Re: SDP na državnom nivou
SDP treba da bude u vlasti.plain vanilla wrote: pa sad sdp treba u opoziciju? to je rjesenje?
- plain vanilla
#1033 Re: SDP na državnom nivou
ti kako si promijenio avatar sve mislim da ces skroz promijeniti dres i preci u SDPNightSkyWalker wrote:SDP treba da bude u vlasti.plain vanilla wrote: pa sad sdp treba u opoziciju? to je rjesenje?![]()
![]()
- Banksy
#1034 Re: SDP na državnom nivou
Uopšte nije važno s kim će SDP u koaliciju.senada99 wrote:..da li ce SDP sa sobom na valst povesti SBB?? Da li ce "praviti " drzavu za Fahru???
Važno je šta će uraditi i kako će se postaviti povodom najnovijih najava nacionalnih stranaka o dogovoru za podjelu državne imovine i zahtjevima za ukidanje državnog suda i tužiteljstva, što je direktan put ka razgradnji bh institucija i države.
Jasno je da i Dodik i Čović, zbog procesa i istraga koje se protiv njih vode, žele ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH, te njihovo ''spuštanje'' na entitetsku razinu gdje bi ih mogli neometano direktno kontrolisati.
Sud i Tužiteljstvo BiH nisu legitimni,
..Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će tražiti suglasnost HDZ-a da se “u BiH naprave tri posebna preduzeća za elektroprijenos”, a slažu se i da treba raditi na “redefiniranju” Suda i Tužilaštva BiH.
Dodik je, nakon razgovora s liderom HDZ-a Draganom Čovićem u u Banjoj Luci ponovio tvrdnju da Sud i Tužiteljstvo BiH “nemaju ustavni legitimitet, već imaju političku podršku određenih dijelova međunarodne zajednice” te stoga moraju “biti redefinirani”, na čemu će se raditi, navodi.
Još jednom je ustvrdio i da su te pravosudne državne institucije “vršile političku egzekuciju prema viđenijim Srbima i Hrvatima”, što se “može potvrditi kroz razne procese”.
“Možda možemo prihvatiti da kaznena djela terorizma i narkotika budu procesuirani u Sudu i Tužiteljstvu, a sve drugo treba biti stvar pravosuđa na nižim razinama, kako to predviđa i ustav”, rekao je Dodik.
Ako za redefiniranje Suda i Tužiteljstva BiH ne bude suglasnosti, on ponavlja da će RS, "vjerojatno", jednog dana donijeti zakon po kojem se odluke tih pravosudnih institucija ne bi primjenjivale u tom entitetu, "jer nemaju pravni osnov".
Slično misli i Čović, koji je također rekao da je stav HDZ-a već zapisan u prijedlogu ustava, a po kojem su “predvidjeli da na razini BiH nema Suda i Tužiteljstva BiH, odnosno da “operativni dio tih institucija treba biti na nižim razinama vlasti”. Na državnoj razini treba da postoji samo Ustavni sud.
Biće katastrofalno po BiH ako Lagumdžija, zbog afere Reket, pristane na to i postane saučesnik u razgradnji Bosne i Hercegovine.
Različiti zakoni danas opterećuju funkcioniranje sistema. Kao što je zakon o javnim nabavkama, kao što su zakoni o sukobu interesa. Kao što su zakoni koji praktično od pojedinih pravosudnih, policijskih i tužilačkih institucija prave otuđene centre moći i o tome treba otvoriti novu stranicu u ovoj zemlji.- rekao je Lagumdžija
-
palermo
#1035 Re: SDP na državnom nivou
Zato je pluralizam koji vlada unutar probosnaske politčke scene, najveća prednost koju imamo.Banksy wrote: Biće katastrofalno po BiH ako Lagumdžija, zbog afere Reket, pristane na to i postane saučesnik u razgradnji Bosne i Hercegovine.
]
- seln
#1036 Re: SDP na državnom nivou
Je. Ne daj boze da se jos uvijek za sve pita neki novi Alija.palermo wrote:Zato je pluralizam koji vlada unutar probosnaske politčke scene, najveća prednost koju imamo.Banksy wrote: Biće katastrofalno po BiH ako Lagumdžija, zbog afere Reket, pristane na to i postane saučesnik u razgradnji Bosne i Hercegovine.
]
- Drvosjeca iz Dejcica
#1037 Re: SDP na državnom nivou
Evo recimo dobrog teksta na datu temu.
Izvor:http://banjalukain.com/front/sdp-glavna ... ra-ugasitiValja ići na strategiju pripitomljavanja SDP-a u RS-u, koja ima dvije varijante. Plan A je klasična kupovina šutnje SDP-ovih poslanika i delegata; ali ako SDP-ovi predstavnici baš odole i ne budu nagodni, slijedi plan B... U petom nastavku našeg mini feljtona saznajte kako će Dodik zasutaviti Lagumdžijine 'crvene' u Republici Srpskoj
sdp sarajevo
Tamam posla da se dopusti tim demagozima da se razviču i internacionaliziraju tobožnje falinke Republike Srpske kao jedinog „istinskog srpskog uspeha u zadnjih 20 godina“
Piše: Damir VRANKIĆ
Za Dodika i SNSD koji su, od trenutka kad je postalo jasno da će SDP dobiti najviše glasova u Federaciji i cijeloj BiH, navalili na sataniziranje Lagumdžije kao „personalno neprihvatljivog partnera“ i novog Silajdžića, iznenadni SDP-ov uspon u RS-u predstavlja požar koji se mora ugasiti. Tamam posla da se dopusti tim demagozima da se razviču i internacionaliziraju tobožnje falinke Republike Srpske kao jedinog „istinskog srpskog uspeha u zadnjih 20 godina“ - kako se to često utješno ponavlja u Francuskoj 7 i drugim salonskim nacionalističkim krugovima u Beogradu, skrhanim svim porazima i gubicima miloševićevske Srbije.
Šta je Tihić odbio
A kad se već dotakosmo Beograda, zanimljivo je da je Milorad Dodik, par dana nakon izbora, tražio od Tadića da svojim autoritetom kod Tihića razbrka eventualnu koaliciju SDA-SDP. Operativno je to postala misija Tadićevih spin-vedeta Krstića i Šapera, pa je onda preko srbijanskog ambasadora u Sarajevu, bivšeg novinara Grujice Spasovića, Tihić ohrabrivan da okupi oko sebe „zdrave i pragmatične“ bošnjačke snage, a prije svih Fahrudina Radončića. Tihić to očito, bar za sada, nije prihvatio.
Pripitomljavanje ili odmazda
No, šta je tu je, i valja ići na strategiju pripitomljavanja SDP-a u RS-u, koja ima dvije varijante. Plan A je klasična kupovina šutnje SDP-ovih poslanika i delegata, te entitetskog potpredsjednika Suljkanovića, i to obezbjeđenjem velikih logističko-reprezentativnih blagodeti i privlačnih poslića za njihove omiljene firme. „Isto onako, kako je od SDA-ovaca i S BiH-ovaca u institucijama RS-a načinjena stalna izložbena postavka 'mrtvih priroda'“, ciničan je ali ne i neozbiljan komentar dobrog poznavatelja te trgovine.
Ali, ako SDP-ovi predstavnici baš odole, ako budu nenagodni, slijedi plan B: Radi se o prikupljanju svih mogućih i nemogućih kompromitirajućih podataka i sačinjavanja svojevrsnih personalnih dosjea SDP-ovih predstavnika u Banjoj Luci - vezano za njihove prethodne funkcije u općinama, udruženjima i drugim institucijama, pa i privatne živote. Podaci će biti dotureni brižljivo odabranim federalnim medijima, kako bi kampanja kompromitiranja izgledala objektivnije i nevinije, a onda i ostalim.
sadik ahmetovic2
Sjetimo se ataka na SDA-ove kadrove iz Srebrenice. Naš izvor iz MUP-a RS, tvrdi da je tada cilj bilo upozorenje friškom ministru sigurnosti Sadiku Ahmetoviću da odustane od nekih planiranih profesionalnih akcija, a grijeh i povod se uvijek mogu naći ili smisliti
Zadnja nada povratnika
No, ako bude baš stani-pani, ako bude moralo, reagirat će i pravosuđe RS-a. Sjetimo se ataka na SDA-ove kadrove iz Srebrenice. Naš izvor iz MUP-a RS, tvrdi da je tada cilj bilo upozorenje friškom ministru sigurnosti Sadiku Ahmetoviću da odustane od nekih planiranih profesionalnih akcija, a grijeh i povod se uvijek mogu naći ili smisliti.
Hoće li se SDP u RS-u othrvati; hoće li bar dijelom ispuniti uskrsle nade izvaranih i izdanih povratnika; najposlije, hoće li pokušati i malo demokratizirati Republiku Srpsku i dati naznaku, makar slabašne, ali konzistentne opozicije u ovom entitetu, čemu se pomalo nadaju i oni marginalni kritički i neutralni krugovi u Banjoj Luci – brzo će postati jasno.
Poduzetni Montgomery
Pored već pomenutog Metjua Periša, trenutni hit-promoter ideje o neizbježnoj disoluciji BiH i odcjepljenju RS-a je i Viliam Montgomeri, bivši američki ambasador u Zagrebu i Beogradu, a sada srbijanski poduzetnik koji, prema tvrdnji Ivana Andrića, poslanika srbijanskog LDP-a, dijeli suvlasničke poduzetničke udjele sa partnerima bliskim Miri Marković i Vojislavu Koštunici. Njihove analize se svode na sljedeće: centralne institucije se raspadaju, protiv zajedničke države je velika većina Srba i Hrvata, pa je njena disolucija neminovna; RS vodi samostalnu politiku koja ide ka neizbježnom odcjepljenju, što bi Bošnjaci trebalo da mirno prihvate. Dakle, da narod kojeg je 45 posto od ukupnog stanovništva u BiH dobije u grunt ispod 25 posto njene teritorije.
Upotreba federalnih medija
Ugošćujući „ekskluzivno“ goste poput Mongomeryja i Parisha, sarajevske televizije, portali i novine – čije uratke onda „sponatano“ preuzmu RTRS, TV BN, Novi standard, a bogami i neki evropski mediji - čine Dodiku sasvim besplatno ono što on papreno plaća i po Srbiji, a kamoli dalje. A sve je daleko objektivnije i ozbiljnije ako za njega poželjne informacije ne produkuju iz prve ruke Banja Luka i Beograd, već Sarajevo. Zato predlažem svima onima koji ubuduće budu činili slično da s obrazom apliciraju na Dodikov bogati fond za podobne medije.
Šta Sarajevo ne zna
Ugošćujući „ekskluzivno“ goste poput Mongomeryja i Parisha, sarajevske televizije, portali i novine – čije uratke onda „sponatano“ preuzmu RTRS, TV BN, Novi standard, a bogami i neki evropski mediji - čine Dodiku sasvim besplatno ono što on papreno plaća i po Srbiji, a kamoli dalje
No bez obzira na to, sve bi opet bilo u redu da je neko od njih, kao što nije, postavio sugovornicima ključno pitanje: Dobro, u pravu ste, BiH je u raspadu, međunarodna zajednica je nezainteresirana, disolucija je neminovna, secesija Republike Srpske neizbježna... Ali, bi li to sve moglo proći i bez neizbježnog rata? Bi li odcjepljenje moglo proći bez započinjanja rata na najosjetljivijem mjestu - u Brčkom; bi li tamošnji Bošnjaci ostavili nekadašnji „koridor života“ prema Banjoj Luci sada, ako se ima u vidu da su se održali samo par kilometara od njega u ratu, i to goloruki i samouki protiv prenaoružane i školovane JNA koje više nema? A rat nikako ne bi mogao ostati lokalnog karaktera, već bi sigurno cijela zemlja ponovo planula.
Da, da, na ovo pitanje intervjuirani bi zanijemili, ali, kako zaboga da oni u Sarajevu znaju šta je i gdje je to - da prostiš - Brčko i bilo šta drugo izvan prijestolnice!?
Valentin Inzko
Pri svemu tome nam je trebalo još samo da se pojavi neizbježni „čuvar plaže u zimskom periodu“ Valentin Inzko sa novom povijesnom porukom: "Državu Republiku Srpsku ne bi priznala čak ni Srbija!"
Moj Valentine, ako nemaš čim drugim da upozoriš Dodika i društvo, nego tim srbijanskim (ne)priznanjem, jadna nam majka svima.
Čuvajte mi punicu
Pa ne kaže li i sam Parish u onom citatu: „Bojim se da će Brčko ponovo postati tačka zapaljenja između Bošnjaka i Srba“, jer će Srbima za otcjepljenje trebati „zemljani most“ između istočnog i zapadnog kraka entiteta. Zato poziva Bošnjake da podrže ovaj Dodikov vitalni državotvorni interes, da valjda mirno kapituliraju i prebace se preko Majevice u izbjeglištvo u Tuzli. Jer, u suprotnom, kako se žalio na nekoliko adresa, roditelji njegove supruge u Brčkom bit će ugroženi, pa moli da im se blagovremeno pomogne ako rata, koji sam on otcjepljenjem zdušno priziva, ipak, bude.
Pri svemu tome nam je trebalo još samo da se pojavi neizbježni „čuvar plaže u zimskom periodu“ Valentin Incko sa novom povijesnom porukom: "Državu Republiku Srpsku ne bi priznala čak ni Srbija!"
Moj Valentine, ako nemaš čim drugim da upozoriš Dodika i društvo, nego tim srbijanskim (ne)priznanjem, jadna nam majka svima.
-
luckypot
#1038 Re: SDP na državnom nivou
kakav požar od sdpa po rsu, šta ovi pričaju? kakva strategija - čija? dodina? pa nemaju oni strategije osim trčanja u krug do besvijesti...
- Drvosjeca iz Dejcica
#1039 Re: SDP na državnom nivou
Ne bih ja bio bas tako samouvjeren.luckypot wrote:kakav požar od sdpa po rsu, šta ovi pričaju? kakva strategija - čija? dodina? pa nemaju oni strategije osim trčanja u krug do besvijesti...
-
luckypot
#1040 Re: SDP na državnom nivou
ja bih...hebo "strategiju" koju unaprijed godinu dana možeš pročitati na sarajevo-x forumuDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ne bih ja bio bas tako samouvjeren.luckypot wrote:kakav požar od sdpa po rsu, šta ovi pričaju? kakva strategija - čija? dodina? pa nemaju oni strategije osim trčanja u krug do besvijesti...
- vee-jay
#1041 Re: SDP na državnom nivou
ne bih ni ja, ja bih prije rekao da je u pitanju trokutDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ne bih ja bio bas tako samouvjeren.luckypot wrote:kakav požar od sdpa po rsu, šta ovi pričaju? kakva strategija - čija? dodina? pa nemaju oni strategije osim trčanja u krug do besvijesti...
-
L@BuD
#1042 Re: SDP na državnom nivou
Po nekom mom mišljenju gotovo je izvjesna koalicija SDA-SDP-NSRzB-HSP plus devedesetka kako bi ipak bila stabilnija vlast u vidu hrvatskog položaja.Međutim Ljubića očito Čović uzima lopatom.Ovaj da može bez njega u vlast sa zadovoljstvom bi ga pedalirao.
- brzica
#1043 Re: SDP na državnom nivou
U pravu si, to je jako izgledna nova vlast, skoro gotova. Jedini problem može biti raspodjela mjesta tako da se hrvatiL@BuD wrote:Po nekom mom mišljenju gotovo je izvjesna koalicija SDA-SDP-NSRzB-HSP plus devedesetka kako bi ipak bila stabilnija vlast u vidu hrvatskog položaja.Međutim Ljubića očito Čović uzima lopatom.Ovaj da može bez njega u vlast sa zadovoljstvom bi ga pedalirao.
ne osjete ugroženi zbog nesudjelovanja u vlasti najjačih stranaka.
I da, da može u vlast ušao bi bez druga Dragana...ali izgleda da je pritisak velik (financijski ili fizički, ostaje
da se vidi)
-
convict
#1044 Re: SDP na državnom nivou
Ovo na federalnom nivou može proći, pitanje je može li na državnom. Bojim se da bez Čovića na državnom neće moći, a s njim bi bilo pogubno. Zanima me čime je to Čović kupio/ucijenio Ljubića, a što mu SDP ne može ponuditi? Toliko me nervira ova njegova priča da bi mi bilo drago i da Martin Raguž bude premijer, samo da Čovićev HDZ ne bude u vlasti. Mada, opet, pitanje je dana kad će se HDZovi opet ujediniti.L@BuD wrote:Po nekom mom mišljenju gotovo je izvjesna koalicija SDA-SDP-NSRzB-HSP plus devedesetka kako bi ipak bila stabilnija vlast u vidu hrvatskog položaja.Međutim Ljubića očito Čović uzima lopatom.Ovaj da može bez njega u vlast sa zadovoljstvom bi ga pedalirao.
- ultima_palabra
#1045 Re: SDP na državnom nivou
Pa bio bi proglašen izdajnikom od strane "domoljubnih" medija i taj bi epitet nosio do sljedećih izbora kada bi bio sjeban totalno... tako je prošla i NHI. Vjerovatno ima i nekih prizemnijih razloga ali taj je glavni.convict wrote:Ovo na federalnom nivou može proći, pitanje je može li na državnom. Bojim se da bez Čovića na državnom neće moći, a s njim bi bilo pogubno. Zanima me čime je to Čović kupio/ucijenio Ljubića, a što mu SDP ne može ponuditi? Toliko me nervira ova njegova priča da bi mi bilo drago i da Martin Raguž bude premijer, samo da Čovićev HDZ ne bude u vlasti. Mada, opet, pitanje je dana kad će se HDZovi opet ujediniti.L@BuD wrote:Po nekom mom mišljenju gotovo je izvjesna koalicija SDA-SDP-NSRzB-HSP plus devedesetka kako bi ipak bila stabilnija vlast u vidu hrvatskog položaja.Međutim Ljubića očito Čović uzima lopatom.Ovaj da može bez njega u vlast sa zadovoljstvom bi ga pedalirao.
-
palermo
#1046 Re: SDP na državnom nivou
Mislim da su ipak u pitanju prizemniji razlozi. Ne stoje medijski toliko loše brojke i slova, naravno ne kao klasik HDZ, al opet. Kolalicija HSP i brojki i slova bi u dobroj mjeri neutralizirala taj epitet koji bi im se sigurno nastoja prišiti.ultima_palabra wrote:
Pa bio bi proglašen izdajnikom od strane "domoljubnih" medija i taj bi epitet nosio do sljedećih izbora kada bi bio sjeban totalno... tako je prošla i NHI. Vjerovatno ima i nekih prizemnijih razloga ali taj je glavni.
- nosara
#1047 Re: SDP na državnom nivou
tvsabina wrote:Nisu ni Hrvati glasali za Komšića pa je uzeo njihovu predsjedničku stolicu. K'o je njih pitao treba li biti član predsjedništva ili ne?plain vanilla wrote:smijesno je da oni koji nisu glasali za SDP sad ovdje trune kako SDP ne treba u koaliciju nego u opoziciju
Mogu mu glabat... I ne samo oni...
- Banksy
#1048 Re: SDP na državnom nivou
Bogami, slabo ti je mišljenjeL@BuD wrote:Po nekom mom mišljenju gotovo je izvjesna koalicija SDA-SDP-NSRzB-HSP plus devedesetka kako bi ipak bila stabilnija vlast u vidu hrvatskog položaja.Međutim Ljubića očito Čović uzima lopatom.Ovaj da može bez njega u vlast sa zadovoljstvom bi ga pedalirao.
da se kladimo,
na federalnom 2+2, na državnom 2+2+2
- Control panel
#1049 Re: SDP na državnom nivou
jesu li se to u centrali zabrinuli da sdp ne formira vlast sa sbb-omsenada99 wrote:..da li ce SDP sa sobom na valst povesti SBB?? Da li ce "praviti " drzavu za Fahru???
- Control panel
#1050 Re: SDP na državnom nivou
i vidjece da su njihovi bili toliko nesposobni da nisu znali vladati. a istina boli.plain vanilla wrote:smijesno je da oni koji nisu glasali za SDP sad ovdje trune kako SDP ne treba u koaliciju nego u opoziciju