SDA-SBiH regionalizacija BiH!
- Šapat
Pogresna postavka u svemu je citanje te karte. Karta je zamisljena na prinicpu ekonomskih, a ne etnickih regija. Ali to je ocito neshvatljivo jer se izgleda nikako ne moze prihvatiti da se negdje, u nekom planu "izbije" etnicki princip.
Odmah je frka oko toga jesu li vecina Bosnjaci, Hrvati ili Srbi. A u realnosti je to manje bitno u odnosu na ekonomski faktor. Jos samo da se to skonta i svari, i eto na u EU. Pljutz...
Odmah je frka oko toga jesu li vecina Bosnjaci, Hrvati ili Srbi. A u realnosti je to manje bitno u odnosu na ekonomski faktor. Jos samo da se to skonta i svari, i eto na u EU. Pljutz...
-
Tomislav MO
Ma ja "nije bitno tko je gdje većina, ali neka smo mi većina za svaki slučaj"Šapat wrote:Pogresna postavka u svemu je citanje te karte. Karta je zamisljena na prinicpu ekonomskih, a ne etnickih regija. Ali to je ocito neshvatljivo jer se izgleda nikako ne moze prihvatiti da se negdje, u nekom planu "izbije" etnicki princip.
Svi smo mi u principu za multietničke regije, za to je čak i Dodik, ali je pitanje kako će izgledati.
Evo npr. jedan moj prijedlog 5 multietničkih regija, tko se s njim ne složi nije multikulturalan nego nacionalist. Kako se vidi sa slike, sve regije su prilično šarene, nema jednobojnih, znači nisu po etničkoj liniji, jer to ionako nije bitno, okrenimo se ekonomiji.

- Šapat
@Tomo
Eto vidis. Nikako da se rijesis nekakve "vecine" i u skladu s tim si i napravio ovu podjelu, pri cemu si uredno razdijelio i Srbe i Bosnjake na sve strane, a precizno zaokruzio Hrvate u jednu cjelinu
.
Ako vec pravis regije zasto nisi povukao samo par vertikalnih ili horizontalnih linija? Pa koga sta zakaci.
Eto vidis. Nikako da se rijesis nekakve "vecine" i u skladu s tim si i napravio ovu podjelu, pri cemu si uredno razdijelio i Srbe i Bosnjake na sve strane, a precizno zaokruzio Hrvate u jednu cjelinu
Ako vec pravis regije zasto nisi povukao samo par vertikalnih ili horizontalnih linija? Pa koga sta zakaci.
-
_BosanaC
A kakve bi ovlasti imala drzava a kakve bi ovlasti imale te federativne jedinice?osa wrote:formiranje tri federativne jedinice prema popisu stanovništva iz 91 godine bez obzira na sadašnje stanje na terenu, jedinice ne bi morale imati teritorijalni kontinuitet zbog specifičnosti razmještaja bih stanovništva, ugrađivanje u ustav članka koji bi zauvijek uklonio mogućnost odcijepljenja bilo kojeg dijela bih i povezivanja s bilo kojom drugom državom osim regionalnog povezivanja kakav već postoji u eu, federalnim jedinicama zabraniti ustavom da imaju bio kakav oblik oružanih snaga, policiju urediti na način kako je to uređeno u saveznim državama u njemačkoj, obavještajni aparat bi postojao samo da državnoj razini, kao i vanjski poslovi, granična i porezna služba, uvesti u kazneni zakon kazneno djelo vrijeđanja republike bih s minimalno 5 godina zatvora, Ako ovo ne upali stvarno ne znam.
I btw - jel mi se cini ili ti upravo BiH podjeli?
-
klixober
@ Tomislav
Ti si apsolutno podijelio po etnickim kriterijima Hrvate,a ostalo je bez ikakve istorijske i ekonomske povezanosti.Npr. Trebinje je uvijek bilo vezano za Mostar,kakve ono veze ima sa Bijeljinom? Foca,Srebrenica itd. su uvijek bile vezane za Sarajevo.Bijeljina je uvijek bila vezana za Tuzlu itd.
Ti si apsolutno podijelio po etnickim kriterijima Hrvate,a ostalo je bez ikakve istorijske i ekonomske povezanosti.Npr. Trebinje je uvijek bilo vezano za Mostar,kakve ono veze ima sa Bijeljinom? Foca,Srebrenica itd. su uvijek bile vezane za Sarajevo.Bijeljina je uvijek bila vezana za Tuzlu itd.
-
Tomislav MO
Zbilja? Nisam primjetio, ne obraćam pozornost na nacionalno. Ne bi trebao ni ti, nije bitno tko je gdje većina, okrenimo se ekonomiji i konačno krenimo u napredak.Šapat wrote:@Tomo
Eto vidis. Nikako da se rijesis nekakve "vecine" i u skladu s tim si i napravio ovu podjelu, pri cemu si uredno razdijelio i Srbe i Bosnjake na sve strane, a precizno zaokruzio Hrvate u jednu cjelinu.
-
Tomislav MO
Ne, vidiš da postoji balans, recimo u regiji 2 ima značajan broj Bošnjaka u srednjoj Bosni, i Srba u Trebinju, Glamoču, Drvaru i Grahovu. To nipošto nije jednonacionalna jedinica. Možda oko 60- 65% Hrvata, ali to inako nije bitno, zar ne?Šapat wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Pa i nije bitno ko je gdje vecina, bar meni. Ali samo ti skrenuh paznju na tvoju mapu koju si pretstavio kao ekonomsku, ali se to izgleda ne odnosi samo na Hrvate.
U regiji 5 također, Hrvata bi bilo jedva oko 50%, znači ni to nije jednonacionalna regija.
Mislim da su sve regije jako izbalansirane, bile bi bez nacionalnog predznaka, reicimo da se zovu Regija 1, Regija 2, bez nacionalnih naziva itd.
Primjetio si pajdo zato što ti je bitno. Da ti zaista nije bitno kao što tvrdiš onda ne bi obraćao pozornost. Ovako si odmah sračunao koliko koga ima u svakoj regiji, i nije ti se svidjelo ono što si dobio kao rezultat.Šapat wrote:I, kao sto vidis, nisam samo ja to tako primijetio![]()
-
AjvazDedo
A ova?

U Bosni i Hercegovini ne postoji sacinjena i usaglasena zvanicna klasifikacija ekonomskih regija. U skladu sa historijskim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim vezama, u Bosni i Hercegovini je identifikovano pet ekonomskih regija. Ekonomska regija predstavlja jedinstven ekonomski prostor, sastavljen od odredenog broja lokalnih jedinica koje imaju zajednicke geografske, istorijske, kulturne i ekonomske veze.
Za identifikovanje regija u Bosni i Hercegovini, EU RED je usvojio savjetodavni pristup "odozdo prema gore", u kojem su opstine/opcine na osnovu analize njihovih ekonomskih parametara odlucile koja bi ekonomska regija najbolje zadovoljila njihove buduce potrebe, te su se usaglasile oko formiranja ekonomske regije.
Ekonomske regije su nastale iz procesa izrade ekonomske strategije razvoja, sto je omogucilo da sve kljucne zainteresirane strane budu ukljucene u proces, ciji ce rezultat biti relevantne regionalne razvojne strategije zasnovane na zajednickom regionalnom konsenzusu.
Ili ova?

U Bosni i Hercegovini ne postoji sacinjena i usaglasena zvanicna klasifikacija ekonomskih regija. U skladu sa historijskim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim vezama, u Bosni i Hercegovini je identifikovano pet ekonomskih regija. Ekonomska regija predstavlja jedinstven ekonomski prostor, sastavljen od odredenog broja lokalnih jedinica koje imaju zajednicke geografske, istorijske, kulturne i ekonomske veze.
Za identifikovanje regija u Bosni i Hercegovini, EU RED je usvojio savjetodavni pristup "odozdo prema gore", u kojem su opstine/opcine na osnovu analize njihovih ekonomskih parametara odlucile koja bi ekonomska regija najbolje zadovoljila njihove buduce potrebe, te su se usaglasile oko formiranja ekonomske regije.
Ekonomske regije su nastale iz procesa izrade ekonomske strategije razvoja, sto je omogucilo da sve kljucne zainteresirane strane budu ukljucene u proces, ciji ce rezultat biti relevantne regionalne razvojne strategije zasnovane na zajednickom regionalnom konsenzusu.
Ili ova?

-
Tomislav MO
Zašto, imaju odlične prirodne resurse, proizvodnja energije, hidroelektrane, termoelektrane, onda bogata Semberija za poljoprivredu, ne previše gusto naseljeno sve skupa, živjeli bi super. Siromašni su zato što uvijek razvijaju neki drugi centar umjesto da ulažu u svoj kraj._BosanaC wrote:Meni ovdje, iskreno, samo nije jasno kakve veze s ekonomijom ima regija 4? Mislim da bi to definitivno bio najsiromasniji cosak ove jadne drzave.
Najgore im je ovako kako je sad, dok oni rade, Banja Luka se gradi i koči im razvoj.
- Šapat
@Tomo
Ufff...nemam vise snage. Ja u klin, on u plocu...
Ma haveru moj, evo od srca - jebe se meni kako se ti zoves, odakle si i koliki si ovo ili ono. Ja te mog ucijeniti samo po tome kakav si covjek - jesi li gnjida i ljudski otpadak ili si normalan covjek s kojim se moze zivjeti.
I tacka. Kraj. The end.
I ovo se ne odnosi na tebe licno, nego je to moj generalni zivotni stav.
Vozdrax.
Ufff...nemam vise snage. Ja u klin, on u plocu...
Ma haveru moj, evo od srca - jebe se meni kako se ti zoves, odakle si i koliki si ovo ili ono. Ja te mog ucijeniti samo po tome kakav si covjek - jesi li gnjida i ljudski otpadak ili si normalan covjek s kojim se moze zivjeti.
I tacka. Kraj. The end.
I ovo se ne odnosi na tebe licno, nego je to moj generalni zivotni stav.
Vozdrax.
-
Tomislav MO
Hmm, Trebinje je ako malo bolje pogledaš u mostarskoj regiji, a Nevesinje i Bijeljina? Pa imaju veze koliko ima veze da budu u jednoj regiji Bugojno i Odžak ili da se razdvoje Odžak i Orašje u dvije regije, kako to predlaže SBiH. Ako je to ekonomsko onda je i ovo, najmanje toliko.komeba wrote:Tomislave kakve veze imaju Trebinje i Nevesinje sa Bijeljinom? Oni su uvijek bili vezani za Mostar.Bijeljina vezana za Tuzlu.
-
Area_51
Ne mogu dati odogovor na anketno pitanje, a posebno nakon sto sam sve ovo sto ste napisali procitao. Moje ja zapazanje u jednoj recenici. Malo mi ovo ekonomske regije naginje na nacionalne regije.
Ovdje je osnovno pitanje koliko nivoa vlasti. Kao fol se svi se slazu u tome da se ne slazu da li 2 ili 3 nivoa.
1. Lolanka samouprava - bas se tako zove a obuhvata samo Opcine
2. Srednji nivo - za sada nepoznata prica, klasicni Bermudski trougao, da li kantoni, entiteti, nesto peto ili bez ovoga nivoa.
3. Drzavni nivo - drzavna uprava, kako voli jedan ovdje kazat.
Koplja se lome oko toga da li drzava samo sa 1 i 3, ili drzava sa 1, 2 i 3, s tim da niko ne zna sta je 2. Tu bi svi nastiklali etnicku podjelu, podvedenu pod regije.
Ovdje je osnovno pitanje koliko nivoa vlasti. Kao fol se svi se slazu u tome da se ne slazu da li 2 ili 3 nivoa.
1. Lolanka samouprava - bas se tako zove a obuhvata samo Opcine
2. Srednji nivo - za sada nepoznata prica, klasicni Bermudski trougao, da li kantoni, entiteti, nesto peto ili bez ovoga nivoa.
3. Drzavni nivo - drzavna uprava, kako voli jedan ovdje kazat.
Koplja se lome oko toga da li drzava samo sa 1 i 3, ili drzava sa 1, 2 i 3, s tim da niko ne zna sta je 2. Tu bi svi nastiklali etnicku podjelu, podvedenu pod regije.
Last edited by Area_51 on 07/09/2007 00:08, edited 1 time in total.
- Šapat
Ma lako bi se to rijesilo Area_51, kad bi bilo volje.
Evo mog prijedloga.
Ukupno tri nivoa vlasti i to:
1. Najnizi - Lokalna samouprava, odnosno opstinski nivo
2. Srednji - institucija koja moze imati ime kakvo god se zeli, ali u principu bi bila nesto poput guvernerovog office-a regija ili neke manje vlade regija, sa minimalnim administrativnim aparatom
3. Najvisi - Drzavna Vlada, Parlament i 1 Predsjednik
Tada bismo imali neuporedivo manji administrativni aparat i ne bismo imali bukvalno 14 vlada kao danas.
Evo mog prijedloga.
2. Srednji - institucija koja moze imati ime kakvo god se zeli, ali u principu bi bila nesto poput guvernerovog office-a regija ili neke manje vlade regija, sa minimalnim administrativnim aparatom
Tada bismo imali neuporedivo manji administrativni aparat i ne bismo imali bukvalno 14 vlada kao danas.
-
Area_51
Dobra je ideja, samo znas sta je osnovni fol, malo prati Covica kad govori o Srednjem nivou vlasti, a onda i Dodika, njima je to prilika za teritorijalno preustrojstvo. Samo njih dva, plus Bozo Ljubic, doktor za auto puteveŠapat wrote:Ma lako bi se to rijesilo Area_51, kad bi bilo volje.
Evo mog prijedloga.
-
JahijaJilic
Šapat (citat):
Ma lako bi se to rijesilo Area_51, kad bi bilo volje.
Evo mog prijedloga.
A prakticno ili teoretski ono - 1 Predsjednik - mogao bi biti nrp. gosp. Covic ili gosp. Dodik.Dobra je ideja, samo znas sta je osnovni fol, malo prati Covica kad govori o Srednjem nivou vlasti, a onda i Dodika, njima je to prilika za teritorijalno preustrojstvo. Samo njih dva, plus Bozo Ljubic, doktor za auto puteve , pricaju o tome, jel to entitet, jel to cuvena federalizacija i slicne varijante. Jedva cekaju nekog, recimo bosnjake, da se uhvate na parangal pa da prica krene.
-
vlado986
#46 Re: SDA-SBiH regionalizacija BiH!
Tomislave, postoji način kako nacrtati granice, a da prema popisu iz 91', niti jedan narod nije većina!!! BiH u 4 zemljopisne vrlo jednostavne cjeline:Tomislav MO wrote:Ovaj je prijedlog kao regije, multietničke, a "slučajno" su u 4 od 6 regija većina Bošnjaci, u samo jednoj Srbi i u samo jednoj Hrvati.Prozor wrote: Uff kako su zlocesti sta nam htjedose podvalit, sreca pa nas prosvijetli :oops.
To govori da je u stvari najbitnije pitanje granica, za sve tri strane.
Inače, i Dodik je u zadnje vrijeme naučio od Silajdžića retoriku, pa govori o tri multietničke federalne jedinice. Naučio je i Čović, on govori o 4 multietničke federalne jedinice.
Manje više su svi za multietničke jedinice, ali još se nisu dogovorili gdje će biti granice, jer kako god nacrtaš ipak su u svakoj jedinici jedinici jedni većina, a drugi manjina.
Sarajevska regija: Busovača, Kakanj, Novi Travnik, Travnik, vitez, Zavidovići, Zenica, Žepče, Breza, Čajniče, Foča, Goražde, Han Pijesak, Kalinovnik, Kiseljak, Kreševo, Olovo, Rogatica, Rudo, Fojnica, Sokolac, Vareš, Visoko, Višegrad i sve Sarajevske općine;
Tuzlanska regija : Banovići, Bjeljina, Brčko, Kalesija, Lopare, Lukavac, Orašje, Srebrenik, šekovići, Tuzla, Ugljevik, Zvornik, Živinice, Bratunac, Kladanj, Srebrenica, Vlasenica, B. Brod, B. Šamac, Derventa, Doboj, Gračenica, Gradačac, Maglaj, Modriča, Odžak, Teslić, Tešanj;
Banjalučka regija: Banja Luka, B. Dubica, B. Gradiška, B. Novi, Čelinac, Kotor varoš, Laktaši, Mrkonjić grad, Prijedor, Prnjavor, Skendrer Vakuf, Srbac, Bos. Grahovo, V. Kladuša, Bihać, Cazin, B. Krupa, B. Petrovac, Ključ, Drvar, S. Most, Šipovo, Jajce, D. vakuf, Bugojno, G. Vakuf, Kupres;
Mostarska regija: Čapljina, Čitluk, Grude, Jablanica, Konjic, Ljubuški, Mostar, Neum, Nevesinje, Posušje, Stolac, Široki Brijeg, Prozor, Glamoč, Livno, Tomislavgrad, Bileća, Gacko, Trebinje, Ljubinje.
U niti jednoj regiji niti jedan narod nema većinu, osim u Sarajevskoj Bošnjaci s tek neznatnih 51%. To je ujedno i moj prijedlog - bez kantona, s jakim općinama, raspored struktura skupštine i policije u općini prema nacionalnoj strukturi popisa iz 91' po općini. Te regije mogu biti i srednja razina vlasti, ali bez jakih ovlastii, npr. ne bi postojala skupština regija. Ovaj plan gdje praktički nitko nije većina je dobar za povratak prognanih, za one koje se žele vratiti...
Molim nekog od forumaša da ako može ucrta ovu mapu i stavi na forum, jako bih mu bio zahvalan, jer to ne znam raditi. Sutra ću vam dati točne postotke svakog naroda u pojedinoj regiji prema popisu iz 91'.
- osa
#47 Re: SDA-SBiH regionalizacija BiH!
Solidna podloga za daljnju patnju od pregovora, jer dogovora neće biti.vlado986 wrote:Tomislave, postoji način kako nacrtati granice, a da prema popisu iz 91', niti jedan narod nije većina!!! BiH u 4 zemljopisne vrlo jednostavne cjeline:Tomislav MO wrote:Ovaj je prijedlog kao regije, multietničke, a "slučajno" su u 4 od 6 regija većina Bošnjaci, u samo jednoj Srbi i u samo jednoj Hrvati.Prozor wrote: Uff kako su zlocesti sta nam htjedose podvalit, sreca pa nas prosvijetli :oops.
To govori da je u stvari najbitnije pitanje granica, za sve tri strane.
Inače, i Dodik je u zadnje vrijeme naučio od Silajdžića retoriku, pa govori o tri multietničke federalne jedinice. Naučio je i Čović, on govori o 4 multietničke federalne jedinice.
Manje više su svi za multietničke jedinice, ali još se nisu dogovorili gdje će biti granice, jer kako god nacrtaš ipak su u svakoj jedinici jedinici jedni većina, a drugi manjina.
Sarajevska regija: Busovača, Kakanj, Novi Travnik, Travnik, vitez, Zavidovići, Zenica, Žepče, Breza, Čajniče, Foča, Goražde, Han Pijesak, Kalinovnik, Kiseljak, Kreševo, Olovo, Rogatica, Rudo, Fojnica, Sokolac, Vareš, Visoko, Višegrad i sve Sarajevske općine;
Tuzlanska regija : Banovići, Bjeljina, Brčko, Kalesija, Lopare, Lukavac, Orašje, Srebrenik, šekovići, Tuzla, Ugljevik, Zvornik, Živinice, Bratunac, Kladanj, Srebrenica, Vlasenica, B. Brod, B. Šamac, Derventa, Doboj, Gračenica, Gradačac, Maglaj, Modriča, Odžak, Teslić, Tešanj;
Banjalučka regija: Banja Luka, B. Dubica, B. Gradiška, B. Novi, Čelinac, Kotor varoš, Laktaši, Mrkonjić grad, Prijedor, Prnjavor, Skendrer Vakuf, Srbac, Bos. Grahovo, V. Kladuša, Bihać, Cazin, B. Krupa, B. Petrovac, Ključ, Drvar, S. Most, Šipovo, Jajce, D. vakuf, Bugojno, G. Vakuf, Kupres;
Mostarska regija: Čapljina, Čitluk, Grude, Jablanica, Konjic, Ljubuški, Mostar, Neum, Nevesinje, Posušje, Stolac, Široki Brijeg, Prozor, Glamoč, Livno, Tomislavgrad, Bileća, Gacko, Trebinje, Ljubinje.
U niti jednoj regiji niti jedan narod nema većinu, osim u Sarajevskoj Bošnjaci s tek neznatnih 51%. To je ujedno i moj prijedlog - bez kantona, s jakim općinama, raspored struktura skupštine i policije u općini prema nacionalnoj strukturi popisa iz 91' po općini. Te regije mogu biti i srednja razina vlasti, ali bez jakih ovlastii, npr. ne bi postojala skupština regija. Ovaj plan gdje praktički nitko nije većina je dobar za povratak prognanih, za one koje se žele vratiti...![]()
Molim nekog od forumaša da ako može ucrta ovu mapu i stavi na forum, jako bih mu bio zahvalan, jer to ne znam raditi. Sutra ću vam dati točne postotke svakog naroda u pojedinoj regiji prema popisu iz 91'.
- Šapat
Pa to i jeste nas najveci problem. Napravio je Vlado dobru regionalizaciju, ali u toj regionalizaciji se gubi puno toga, a samo ponesto je:
- ukidaju se entiteti pa samim tim vise ne postoje entitetski budzeti, odnosno nema vise entitetske pljacke i svi bi presli na striktno drzavne jasle.
- ukidanjem entiteta se gube ekskluzivne vlastodrzacke pozicije etnickih vodja, a samim tim i sve danasnje privilegije koje imaju, jer nema vlada ovako, vlada onako. Ne bismo vise imali predsjednika i premijera na pasja preskakala...
- rezanjem nivoa vlasti bi se srezali i funkcioneri, i onda bi se jadnici morali vratiti svojim izvornim djelatnostima - videoteke, mesare, piljare i sl. Mada ovo i nije lose jer bi tada umjesto trosenja oko 70% drzavnog budzeta oni u njega doprinosili bar 20%.
Ali bilo bi tu i dobrih stvari tipa:
- samo prodajom trenutnih voznih parkova svih 14 BH vlada mogla bi se izgraditi jedna solidna fabrika, recimo, namjestaja. A ne da uvozimo 339 puta skuplji Natuzzi iz Italije, koji je uz to napravljen od Kladanjskog drveta.
- administrativni aparat u cijeloj drzavi bi bio smanjen za nekih 60%, ako ne i vise, a s obzirom da sada trose 70% drzavnih para (znaci jedemo samo sebe) i drzavni budzet bi se drasticno promijenio. Naravno - na bolje. A tu se ne radi o desetinama hiljada nego o stotinama miliona KM.
Itd, itd. Ali - avaj...
- ukidaju se entiteti pa samim tim vise ne postoje entitetski budzeti, odnosno nema vise entitetske pljacke i svi bi presli na striktno drzavne jasle.
- ukidanjem entiteta se gube ekskluzivne vlastodrzacke pozicije etnickih vodja, a samim tim i sve danasnje privilegije koje imaju, jer nema vlada ovako, vlada onako. Ne bismo vise imali predsjednika i premijera na pasja preskakala...
- rezanjem nivoa vlasti bi se srezali i funkcioneri, i onda bi se jadnici morali vratiti svojim izvornim djelatnostima - videoteke, mesare, piljare i sl. Mada ovo i nije lose jer bi tada umjesto trosenja oko 70% drzavnog budzeta oni u njega doprinosili bar 20%.
Ali bilo bi tu i dobrih stvari tipa:
- samo prodajom trenutnih voznih parkova svih 14 BH vlada mogla bi se izgraditi jedna solidna fabrika, recimo, namjestaja. A ne da uvozimo 339 puta skuplji Natuzzi iz Italije, koji je uz to napravljen od Kladanjskog drveta.
- administrativni aparat u cijeloj drzavi bi bio smanjen za nekih 60%, ako ne i vise, a s obzirom da sada trose 70% drzavnih para (znaci jedemo samo sebe) i drzavni budzet bi se drasticno promijenio. Naravno - na bolje. A tu se ne radi o desetinama hiljada nego o stotinama miliona KM.
Itd, itd. Ali - avaj...
- osa
ukidanje entiteta ne vodi direktno smanjenju režijskog osoblja tj. osoblja koje živi od državnog proračuna. Primjer hrvatske koja nema entitete ali ima milijun malih općina nesposobnih za funkcioniranje bez potpore državnog proračuna, većina ih je skrojena iz političkih razloga kao neki vid uticaja na birački aparat, zatim mjesta sa statusom gradova od kojih je jedan dio istih grad samo zbog toga da ima gradonačelnika, zatim slijede županije pa tek onda državna razina. u tim institucijama radi 40-50% osoblja iznad europskih standarda, ali niti jedna vlast do sada nije zagrizla u vrući krumpir reorganizacije lokalne uprave i samouprave i javnih institucija (a i kako će kad su tu zbrinuti stranački prijatelji, kumovi i rodbina, te razni politički mariginalci koji su nekad svojim glasom presudili neke lokalne izbore). Tako da mislim da se niti u bih reorganizacijom države ne bi automatski riješio problem nametnika zbog kojih imamo silne poreze, trošarine, akcize i sl.