SDA (ponovo) povećava plate ministara

Zelenas

#1 SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Zelenas »

...Ve­li­ka no­vi­na u odno­su na ra­ni­je pri­je­dlo­ge Vla­de, jes­te da se pre­dvi­đa ja­sna osno­vi­ca u izno­su od 312 KM. Me­đu­tim, is­to­vre­me­no do­šlo je do po­ve­ća­nja ko­efi­ci­je­na­ta u odno­su na Vladin pri­je­dlog i to za pred­sje­dni­ka i pot­pred­sje­dni­ke FBiH, čel­ni­ke Par­la­men­ta, te pre­mi­je­ra i mi­nis­tre. Svi oni na ovaj na­čin ima­li bi ve­će pla­će u odno­su na tre­nu­tne.

Pred­sje­dni­ca FBiH, pre­mi­jer i čel­ni­ci Par­la­men­ta ima­li bi osno­vnu pla­ću 3.120 KM što je za ne­kih 500 ma­ra­ka vi­še ne­go sa­da. Mi­nis­tri bi ima­li pla­ću od 2.808 umjes­to oko 2.400 KM ko­li­ko izno­si sa­da.

Za par­la­men­tar­ce je pre­dlo­žen ko­efi­ci­jent u izno­su 7,76 pa bi nji­ho­ve pla­će izno­si­le 2.421 KM, što je oko sto KM vi­še ne­go tre­nu­tno, a za ra­zli­ku od Vla­de, SDA pre­dla­že da se za­drži i pra­vo na poslanički pa­ušal ko­ji bi izno­sio ma­ksi­mal­no dvi­je osno­vi­ce, odno­sno 624 KM. Za­ni­mlji­vo je da se ovim za­ko­nom pro­pi­su­je da se pa­ušal uma­nju­je za 10 pos­to za sva­ki izostanak sa sje­dni­ce Par­la­men­ta ili ra­dnog ti­je­la či­ji je po­sla­nik član.

Pre­ma SDA-ovom pri­je­dlo­gu naj­ni­ža pla­ća na­mje­šte­ni­ka u in­sti­tu­ci­ja­ma FBiH bi­la bi 530, dok bi naj­ve­ća izno­si­la 873 KM. Ka­da su u pi­ta­nju drža­vni slu­žbe­ni­ci, naj­ve­ća pla­ća izno­si­la bi 2.028 KM i nju bi do­bi­va­li se­kre­ta­ri Vla­de i Par­la­men­ta, a naj­ma­nju pla­ću od 967 KM ima­li bi stru­čni sa­ra­dni­ci, piše San.
Evo ja bih predlozio da se radnicima Krivaje, Energoinvesta, Energopetrola, Granita, Sipada i svih ostalih unistenih preduzeca umanji po jos 30 KM na nista, kako bi podmirili novi prijedlog vlade.

Zaista je nevjerovatno kako se povecanje plata pravda uslovima MMF-a!
To u zivotu nisam cuo da drzava koja uzima kredit da bi opstala povecava plate cinovnicima da bi ispunila uslove onih od kojih uzima kredit, a koji, opet, traze smanjenje javne potrosnje.

Jel ovo nas neko zajebava (da prostite) ili su ovi maheri stvarno umislili da su spin doktori? :x
softly

#2 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by softly »

Ministri bi trebali imati platu min. 5000 kM.

Ali da ih je maksimalno 15, ko u svim normalnim zemljama, a ne 150 !
O'zone
Globalni moderator

#3 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by O'zone »

Ima se može se :-)
Vares City

#4 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Vares City »

Ako je istina :shock: zaista je velika sramota :x
Gdje su granice strpljenja,..povecanje osnovice vece od minimalca,.SRAM IH BILO :x :x :x
Vares City

#5 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Vares City »

softly wrote:Ministri bi trebali imati platu min. 5000 kM.

Ali da ih je maksimalno 15, ko u svim normalnim zemljama, a ne 150 !
Za rezultate rada treba ih nagraditi sa 5000 ZRNA BIBERA,..to zasluzuju :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#6 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by -LIBERO- »

Znam da je utopija,ali najrealnija varijanta bi bila kada bi se placanje i plate uvele po UCINKU.

Pa izvolite gospodo,uradite nesto,prezentujte sta ste uradili,koje ste planove ispunili,koje zakone donjeli,sta se doprinjeli za ovu zemlju...pa neka vam je plata onda i 10 000KM ako treba,samo je zaradite.

A ne ovo sada,radio ne radio 5 000 ,i opusteno.
Noddle

#7 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Noddle »

Ma fatazije, nema sta. Stvarno su genijalci i giganti.
Better Man

#8 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Better Man »

Predlozenim zakonom se normno povecavaju place predsjednici Federacije i podpredsjednicima, premijeru, zamjenicima i svim ministrima, kao i poslanicima, dok se drzavnim sluzbenicima i namjestenicima dodatno smanjuju plate. Sramotno.
colt

#9 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by colt »

Podržati ce uvodjenje poreza na dohodak, i predhodno su umanjili sehidskim porodicama penzije, RVI naknade i normalno da imaju prostora da sebi povecaju placu. I to sve pod izgovorom da MMF traži

ODVRATNI su do bola
h_poaro

#10 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by h_poaro »

softly wrote:Ministri bi trebali imati platu min. 5000 kM.!

Ma čini mi se da si na tragu rješenja ove ekonomsko-socijalne bosanske krize. Jedno od rješenja za izlazak je trenutno i linearno povećanje plate i svih dodataka i davanja na platu svim predstavnicima vlasti - kako zakonodavnim tako i izvršnim, na visine od min. 10 do 15.000 KM.

Mislim da bi vrlo brzo nakon tog povećanja plata došlo do naglog i trajnog rješenja krize :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Truba »

poruka političarima

jebajite narod dokle možete a onda nastavite poslije izbora jer nemate šta izgubiti
opet će za vas glasati :) :) :) :)

samo derite
Zelenas

#12 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Zelenas »

Ne znam, sve mi mirise kao i prije cetiri godine.
Opet povecavaju plate, opet ce nesto krvavo smisliti pred izbore, u septembru i opet ce dobiti cetiri godine da nam govore kako je sve u redu i da smo "na putu euroatlanskih integracija".

U pravu je ovaj kad kaze da ministri trebaju imati ogromne plate, ali kad ih je 15.
Slazem se u potpunosti, jer je to dobar lijek protiv korupcije.

Ali ovi su ocigledno shvatili da imaju posla sa teladima, ovcama, kravama, primatima, govedima i ostalim domacim (i stranim) zivotinjama pa govore sebi "jasi magare dok mosh".
Da prosti neko ako sam ga uvrijedio nabrajanjem ovijeh zivotinjki.

SDA ljudska prava sva...
Better Man

#13 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Better Man »

Parlamentarcima, odnosno poslanicima u Predstavnickom domu i Domu Naroda Federacije BiH treba ukinuti plate i sve privilegije i placati ih na sljedeci nacin. kad je sjednica parlamenta, platit mu prevoz za taj dan u visini cijene karte javnog saobracaja ili ako doalzi autom onoliko koliko goriv potrosi da dodje i da se vrati kuci, topli obrok u visini cijene onog sto jede taj dan, dnevnicu i nista vise. nema vecih lezihljebovica i neradnika, a da zaradjuju extra plate od poslanika. Za par pjavljivanja u parlamentu mjesecno oni zarade par hiljada KM.
Silver_surfer

#14 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Silver_surfer »

Da rade kako treba i da ovu zemlju vode prema boljem umjesto sto je vuku na dno, ja bi prvi glasao da im se odbije od moje plate i njima da.
Svi mi dobro znamo kako su se oni našli u tim foteljama. I svi dobro znamo kako ih istjerati iz tih istih fotelja. Pa sad je na narodu da odluci sta želi...
Zelenas

#15 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Zelenas »

Alo udri po njuski...

Evo sve i da je to tako kao sto ti kazes ( :D ) reci mi kako bi svi ostali mogli znati da Radoncic nece krasti, pljackati i otimati za sebe i svoju "medijsku kompaniju"? I ovi su isto govorili mi ovo mi ono, jesti zlatnim kasikama, ukinuti RS, uci u EU, NATO, plate visoke fabrike nove, autoput. Ne znam sta nisu.
A on sam (Radoncic) ima 300 puta vise razloga da sve popljacka kako bi uvecao svoju imperiju.
Zamislite da Fahro pocne drzati neku jaku TV-stanicu. Pa imali bi Gadafija u BiH.

A i nesto ne vjerujem covjeku koji svom hotelu da ime RADON.
Radon je otrovni gas, ako neko nije znao:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Radon :lol:
Silver_surfer

#16 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Silver_surfer »

Prije par dana sam procitao kvalitetan clanak o Fahrudinu Radoncicu i njegovom gostovanju na teleringu u kome se u jednom dijelu kaze: ..„Ja sam sve napravio od nule.“ Nisam imao ništa, a onda mi je Predsjednik dao kofer pun para i stranačku infrastrukturu na raspolaganje. I vidi me gdje sam sad."
Tako da ne bi raspravljao previse o SBBBBBBBiH i poštenju i ekonomičnosti Fahrudina Faxija Radončića jer to nije tema.
Noddle

#17 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Noddle »

Ogromne plate zasluzuju ministri koji rade svoj posao, zasluzuju oni koji svoju zamlju vode prema boljoj buducnosti, a ne oni koji sjede u svoji foteljama i unistavaju sve pred sobom.
SDA je koliko se sjecam, kad su se borci protestvovali rekli kako se nikom ne mogu ciniti sutupci, jer nam od toga zavisi MMF aranzman i kako ce sve ostati na istom jer para nema. Onda par mjeseci hoce da povecaju plate ministrima. Odakle sad pare gospodo ministri i gospodo sda-ovci? Bas me zanima kako izgledaju imovinski kartoni gospode iz SDA.
Ogromne plate ili barem plate zasluzuju i radnici u ovim nasim rudnicima, fabrikama (odnosno onom sto je od fabrika ostalo), dobre penzije, invalidnine i ostala primanja zasluzuju i penzioneri, invalidi... Ali naravno zanjih nema para, za njih nije predvidjen MMF. JA se ljudi moji iskreno nadam da su ovi izbori kraj tiranije SDA i slinih.
softly

#18 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by softly »

Ako sam dobro skontao - samo SDA ministri imaju velike plate, ovi iz SBIH, SDP, HDZ...su, biva, volonteri!
sylar

#19 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by sylar »

nisi dobro skontao :-D svi imaju visoke plate, samo sto ovi iz SDA žele još veće ;)
Zana.

#20 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by Zana. »

Volonteri su u odnosu na gospodu iz SDA koji bi još DAJ samo DAJ grabi od naroda dok možeš
Hajde da vidimo njihove imovinske kartone! Sve na sunce pa da vidimo ko volontira a ko klepa pare onako
Fuj Nema onog smajlija što povraća, pa je ovaj drugi najprikladniji :x
black point

#21 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by black point »

Zelenas wrote:Alo udri po njuski...

Evo sve i da je to tako kao sto ti kazes ( :D ) reci mi kako bi svi ostali mogli znati da Radoncic nece krasti, pljackati i otimati za sebe i svoju "medijsku kompaniju"? I ovi su isto govorili mi ovo mi ono, jesti zlatnim kasikama, ukinuti RS, uci u EU, NATO, plate visoke fabrike nove, autoput. Ne znam sta nisu.
A on sam (Radoncic) ima 300 puta vise razloga da sve popljacka kako bi uvecao svoju imperiju.
Zamislite da Fahro pocne drzati neku jaku TV-stanicu. Pa imali bi Gadafija u BiH.

A i nesto ne vjerujem covjeku koji svom hotelu da ime RADON.
Radon je otrovni gas, ako neko nije znao:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Radon :lol:
haj sad mak na konac,a što se tiče gadafija,pa tako bi možda imali jednog koji klepa,a ovako svi jašu sex živi :dance: :dance: :dance:
uvjek dobar gost

#22 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by uvjek dobar gost »

moderator wrote:Neka povećavaju, naši su!

:roll: :roll:
:smajlikojisipucauglavu:
:smajli koji sa koktelom u ruci juriša na zgradu parlamenta i sa osmjehom na licu :x :x :x :x :x :x
uvjek dobar gost

#23 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

moderator wrote:
uvjek dobar gost wrote:
moderator wrote:Neka povećavaju, naši su!

:roll: :roll:
:smajlikojisipucauglavu:
:smajli koji sa koktelom u ruci juriša na zgradu parlamenta i sa osmjehom na licu :x :x :x :x :x :x
:lol: :lol:
pazi da ti se Mojito ne prospe :D
ma dok ima mente biće i osmijeha....
uvjek dobar gost

#24 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

... Mojne Fahre sviju ti.... degutantan je to lažov i manipulator... njegovo maslo je za svega samo nije za Ramazana...
Demokratija jeste sloboda izbora, ali podrazumijeva i neku dozu spoznaje i učenja... Fahro bi (po meni) bio najgori mogući izbor za sve one koji su do sada glasali za SDa il SZBiH..., naravno ovo je samo moj mišljenje...

O bandi u SDA mogu samo reći da su najgora stvar koja se mogla desiti "Bošnjacima".
sumirprimus

#25 Re: SDA (ponovo) povećava plate ministara

Post by sumirprimus »

Ohooooo,eto novih kola 8-)
Post Reply