SDA-All about

Blingerajx

#72126 Re: SDA-All about

Post by Blingerajx »

Zato je fočanski šajin utovarivač lubenica esad delić poručio svim rvi da im se nakon 20 godina invalidnina povećala za 80 feninga.
Bossona

#72127 Re: SDA-All about

Post by Bossona »

Sarajmen wrote: 09/03/2022 20:09 Izetbegović: OHR i OSCE će intervenirati ako neko opstruira izbore
"Ako se desi da padne Ukrajina ili ako se desi pobjeda Rusije tada bi se mnogi na Balkanu ohrabrili, i u Srbiji, a onda bismo i mi ovdje u BiH mogli imati ozbiljnije probleme".
Image
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Otvorenom studiju na Federalnom radiju urednice Jasenke Tica Isović kazao je kako će pozicija BiH iz 2014. spram Ukrajine ostati nepromijenjena i u ovoj situaciji te kako je Dodik možda u ovom trenutku odustao od zapaljive retorike, ali ne i od svojih planova koji ovise od ishoda u Ukrajini. Predsjednik SDA je za narednu sedmicu najavio sastanak probosanskog bloka o konkretnim koracima i zaključcima u trebnutnoj situaciji i poziciji BiH. Izetbegović kaže da ne očekuje rat u BiH, ali je upozorio na radikalizam pojedinaca kojem svjedočimo od početka agresije na Ukrajinu.

Ja mislim da narodima u BiH nije do rata - kazao je Izetbegović komentirajući opravdane strahove građana BiH, ali i regije.

„Nikome ni Srbima, ni Hrvatima ni Bošnjacima nije do toga da djecu šalje u rovove niti za to ima razloga niti ima izlaza iz situacije koja bi se proizvela ratom. Bosna i Hercegovina se pocijepati neće niti ćemo ikad pristati na degradirajuća rješenja u odnosu na ono što imamo. I mislim da to koči radiklane političare da krenu kud ne treba, ali ono što može da se desi su incidenti ako se radikali ohrabre. Vidjeli ste šta se dešava na stadionima, ima ljudi koji priželjkuju konflikte i sudare i probleme. Neodgovorni mladi ljudi koji mogu napasti povratnike, robe koje se kreću kroz entitete, namjerno da zaustave kretanje, da proizvedu krize, strahove i nepovjerenja. Par desetina radikala je dovoljno da stvori strah. Ono što dobri ljudi grade danima jedan loš može porušiti za dan.“

Ne mogu i davati procjene hoće li biti rata ili neće, ali ono što znam je da svi zajedno trebamo učiniti sve da do njega ne dođe i da se zaustave neodgovorni ljudi, pojedinci i da ne naprave belaj.

„Političari takve stvatri inicirati neće sigurno. Ako se desi da padne Ukrajina ili ako se desi pobjeda Rusije tada bi se mnogi na Balkanu ohrabrili, i u Srbiji, a onda bismo i mi ovdje u BiH mogli imati ozbiljnije probleme. Mislim da će u Ukrajini otpor bivati sve veći, jer evropske zemlje vide da je vrag odnio šalu, već imamo na hiljade mrtvih, pokošenu privredu, gubitke i nisam vjerovao da će se desiti do te mjere. A Putin je lagao kad je govorio da nema napada na Ukrajinu i užasna je činjenica da jedan veliki svjetski lider tako laže. Tu je brutalna propaganda u Rusiji. Ljudi u Rusiji masovno ne znaju šta se dešava. Vjerujem da će doći do jednog otrježnjenja u Evropi i mislim da će se stvoriti jedan snažni front koji će pomagati Ukrajini da se brani, jer time Evropa zapravo brani sebe“- kazao je Izetbegović

Desit će se definitivno teške tektonske promjene - istakao je Izetbegović.

„Rusija će se okrenuti prema Kini čiji je stav još uvijek nejasan mada je više proruski nego prozapadni, treba vidjeti dokle je spremna Kina tu ići. Također postoje zemlje koje su na sankcijama dugo poput Irana koji zajedno sa svojim satelitima Sirijom i Jemenom staju na rusku stranu. Iran se solidariše s Putinom priotiv SAD-a. Osim toga Turska ima problema sa EU, ne tretiraju u EU Tursku kako bi trebalo, kao stratešku zemlju, rastuća ekonomija, mlado stanovništvo- Turska treba Evropi. Trebaju im mladi ljudi koji dolaze izvan nje, Evropa mora postati unija u punom smislu te riječi, a ne samo da bude zbir zemalja.“

Mi smo vrlo jasnu poziciju zauzeli kao država uz naravno Dodikov poznati stav, i dalje tvrdim da smo se mi već 2014. opredijelili i imamo obavezu prema UN poveljama, prema našim strategijama. Dodik može pokušati svašta, ali BiH će se držati svojih ranije definiranih stavova u ovom slučaju- istakao je predsjednik SDA.

Dok je Dodika u politici, BiH neće na zelenu granu

Dok je Dodika u politici ovoj zemlji nema na zelenu granu, bez obzira na to što je zbog izbornog rezultata bio nezaobilazna karika u formiranju državne vlasti, on sve drskije i arogantnije radi protiv BiH istakao je Izetbegović.

„On se odavno kuraži da krene u nešto konkretno i počeo je proljetos pa ga je neko posavjetovao da to neće ići tako lako i da se strpi i on je promijenio retoriku, ali sasvim sigurno nije promijenio planove i čim mogne on će opet pokušati. Ako Rusija bude uspješna u Ukrajini on će aktivirati svoje planove.“

Ne znam šta misli Aleksandar Vučić, mislim da je riječ o duplim planovima- i sve će zavisiti od odnosa snaga kroz sukob u Ukrajini, kod Dodika će to biti jače.

„Ako Rusija padne u ovom sukobu, tada će se i na Balkanu smiriti radikalne snage, ako bude obratno onda će da se aktiviraju. Mislim da će Vučić nastaviti ovako da zadovoljava i Rusiju i EU. Cilj je pobijediti na izborima, a ne razljutiti Srbiju.“

NATO i EU put BiH su trasirani i neupitni, mogu biti samo ubrzani u ovoj situaciji

Opet zavisi od toga ko će nadjačati - azijsko ili evropsko gravitaciono polje.

„Naš NATO put je trasiran, on može biti i ubrzan ukoliko dođe do dramatičnih zapleta. Faktički da NATO stavi kišobran i na BiH. Nadam se da neće doći do takvih scenarija da se nešto radi na silu i protiv treće strane. Istovremeno, mislim da će nam EU dati kandidatski status i da će napraviti tzv. skrojeni program ne samo za BiH već i za ostale zemlje ako ništa da obnovi entuzijazam za članstvo. Mogle bi se stvari pokrenuti s mjesta i ubrzati. Nadam se da će se i Turska tu naći.“

Izbora će biti, Bevanda je dobio upozorenja i od međunarodnih faktora

Novaca ima, a političke probleme ćemo morati rješiti i ovo što Bevanda radi sa sredstvima za izbore će morati da odustane i pod našim i pod pritiskom međunarodnih faktora koji su već rekli svoje- kazao je Izetbegović.

„Ovo je pokušaj HDZ BiH, pritisak rekao bih ne bi li ishodili povoljan aranžman po pitanju Izbornog zakona. HDZ bi htio da ima kontrolu svega u državi i Federaciji. I tako su se pozicioniraki na izborima da ne možete ništa protiv njih. Ali su svjesni da im glasovi i dalje padaju i oni i dalje žele da imaju poluge u rukama. Sad koriste pritisak koji radi Dodik i Rusija i koketiraju sa Beogradom, rade to već nekoliko godina. Sve da bi ishodili ono što žele u vezi sa Izbornim zakonom. Mi im to ne možemo dati. Da non stop može blokirati sve što hoće.“

Situaciju mogućeg neodržavanja izbora u kantonima sa hrvatskom većinom bilo bi teško riješiti da nije tu OHR. Ukoliko bude bilo potrebe završni korak će da radi upravo OHR i OSCE- naglasio je Izetbegović. Svi smo svjedoci šta HDZ radi i na federalnom i na državnom nivou- blokade- naglasio je Izetbegović.

„Ono što sad traže i što misle da su upravu jeste da ovjekovječimo alate kojima rade blokade. Smatramo da je ok da nađemo način da se jedan član Predsjedništva bira voljom Hrvata. Ako će Bošnjaci neka i Hrvati. Ali to ne smije biti ekskluzivno. Ono što želimo mi jeste da skinemo okove sa Federacije, nećemo ovjekovječiti blokade. Može se zaštiti interes nacionalni i da se dopusti Parlamentu da funkcionira istovremeno.“

Probosanski patriotski blok stranaka je jedna snažna komponenta od 700-800 hiljada glasova, ne samo Bošnjaka nego i ostalih naroda i Čović to ne želi da vidi - kazao je Izetbegović.

„Te stranke su šest puta veće od isključivo prohrvatskih stranaka i njihova multietnička komponenta je barem velika kao HNS. Ko je tu legitiman ko nije, to je komplikovano. Legitiman je onaj koga građani hoće. A Čović i HDZ bi da potpuno ponište tu komponentu i taj aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je kombinacija etničkog i građanskog. Pa bi HDZ sa 100 000 glasova da se pita o svemu, a ne samo o hrvatskom nacionalnom interesu. Mehanizmi za blokade koji traže oni neće proći i tu moraju odustati od toga inače nema dogovora“- precizirao je Izetbegović.

Čović je svoju ličnu frustraciju Komšićem prenio i na Hrvate i na Hrvatsku

Čović je svoju ličnu frustraciju Komšićem uspio da prenese na hrvatski narod, zatim da u to uvuče i Hrvatsku pa čak i Srbiju i Rusiju u namjeri da stvari pritisak na mene, na nas- istakao je. Dejtonski mirovni sporazum se mora poštovati.

„Iduće sedmice ćemo sjesti svi mi iz probosanskog bloka, fronta kako želite i SDP i SBB i NiP i svi ostali i definirat ćemo neke zaključke kako se odnosimo i postavljamo u ovoj krizi. Imate u ovom trenu 60 posto ruku koji pripadaju ovom bloku u Parlamentu BiH pa da vidimo šta možemo“- zaključio je među ostalim Izetbegović
Aljin retardinjo,bezobrazna lažovčina, manipulator, izdajnik, saboter, munafik i posrbica veća od svog oca Srbina kako se izjašnjavao veleizdajnik i grobar RBiH, koji je kao i otac mu zalutao u politiklu u kojoj ne zna je li došao ili pošao.

Bakir je nakon oca najveća štetočina koja parazitira na zabludama svoga oca Alije.

Da podsjetimo njegove izjave kada je trgovao državom sa rušiocima države, Dodikom kada je pravio koalicione talove i po pitanju potpisanog NATO puta, sebi je uhljup dao za pravo poput svog oca da donosi odluke u ime građana i države, omalovažavajući i rušeći državne institucije i njene odluke .

"Ako Srbi i Rs nece u NATO, onda se neće ni ići u NATO".
Bakir Izetbegović
01.11.19 - U intervju datom za čentitetsku Karadžićevu tzv. RTRS

Na linku imate cijeli intervju pa se uvjerite, rekao je dva puta u toku intervjua, nakon 6 i 29 minute.

Izdajnik neće da ih podsjeti da je Radmanović potpisao put Bosne u NATO članstvo, već ruši i minira potpisano.

Last edited by Bossona on 10/03/2022 08:26, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#72128 Re: SDA-All about

Post by Tvrtko II Kotromanić »

je li neko upratio sta Ivo Komšić nagovori za Aliju i SDA politiku
kopiram tekst clanka sa https://historiografija.ba/article.php? ... nnz1hp6cFM

"Nedjeljnik STAV je 21.2.2022. objavio članak “Majorizirani” narod uspješno blokira formiranje vlasti . Herceg-Bosna i dalje živi u općinama s hrvatskom većinom, autora Sanadina Volodera, na koji je 9.3.2022. reagirao Ivo Komšić na portalu Radiosarajevo.ba. Voloder u svom članku između ostalog piše: „Iako su bh. Hrvati odigrali pozitivnu ulogu na referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine, njihov separatizam kroz projekt Herceg-Bosne, kasnije Hrvatske samouprave, odnosno djelovanja HDZ BiH i HNS-a čini ih antidržavnim elementom koji pored navedenog otvoreno sarađuje s Dodikom“. Tvrdeći kako se time „sve Hrvate BiH označava(te) kao neprijateljsku metu“, Komšić tvrdi kako je SDA 1994. imala za cilj „ukinuti Skupštinu BiH i postojeće Predsjedništvo, proglasiti muslimansku državu, muslimansku skupštinu i muslimansku vladu, Aliju Izetbegovića odmah izabrati za predsjednika te države“.

Podsjećamo i da je Xavier Bougarel u svojoj knjizi „Nadživjeti carstva“ o tome pisao slijedeće: „Naime, 7. februara 1994. Skupština RBiH se sastaje da se izjasni o posljednjem razvoju mirovnih pregovora i, konkretnije, o prijedlogu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Tada Izetbegović poziva zastupnike da razmotre sve prijedloge bez izuzetka jer, izuzev spasa nacije i države, „nema tabu tema”. Malo kasnije, zastupnik SDA Muhamed Kupusović izjavljuje da bi samo dogovor srpske i hrvatske nacije ili totalna vojna pobjeda omogućile reintegraciju Bosne i Hercegovine, odbacuje te dvije pretpostavke kao nerealne te, dakle, predlaže da se proglasi bosanska republika kao „nezavisna demokratska država bošnjačkog muslimanskog naroda”. Ona bi obuhvatala sve općine na kojima je prije rata živjelo većinsko muslimansko stanovništvo s mogućnošću zamjena teritorija ako bude potrebno, imala bi izlaz na more i na Savu i jamčila bi Srbima i Hrvatima koji žive na njenoj teritoriji status nacionalne manjine. Taj prijedlog nailazi ne samo na otpor „građanskih” stranaka, nego dovodi do velike napetosti unutar parlamentarne grupe SDA. Na širem planu, taj početak 1994. godine obilježen je protestiranjem bošnjačkih intelektualaca vezanih za nacionalnu afirmaciju iz komunističkog perioda koji ustaju protiv bilo kakve podjele Bosne i Hercegovine. Ta se pobuna organizira oko Enesa Durakovića, predsjednika bošnjačkog kulturnog društva Preporod, a pridružuje mu se Rusmir Mahmutćehajić, važna intelektualna ličnost SDA, dotada bliska panislamističkoj struji. Tada se čelnici SDA moraju povući i prikloniti se ideji kantonizacije teritorija pod kontrolom ARBiH i HVO-a. Sa hrvatske strane, u februaru 1994. na čelo HDZ-a umjesto Mate Bobana dolazi Krešimir Zubak i od tada Hrvatska prihvata princip zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog entiteta koji je nekoliko mjeseci ranije odbacivala.“

Na portalu prenosimo članak Ive Komšića sa portala Radiosarajevo.

Nedavno je tjednik „Stav“, u broju od 21.2.2022., objavio tekst u kome se tvrdi da su Hrvati „antidržavni element“ , što se očituje kroz projekte „Herceg-Bosne“, „hrvatske samouprave“, HDZ-a i HNS-a. O ovim „projektima“ se govori i piše već trideset godina, i to najkritičnije od strane Hrvata, ali se nikada nije tvrdilo da je cijeli hrvatski narod u BiH „neprijatelj države“.

Među be-ha Hrvatima je od početka formiranja „Herceg-Bosne“ došlo do podjele, prema toj paradržavnoj tvorevini u BiH oštro se reagiralo, vodila otvorena politička kampanja sve do njenog gašenja u Washingtonu. U tu kampanju su bile uključene sve političke stranke izvan HDZ-a, te kulturne i crkvene organizacije, nacionalna društva, nevladine organizacije.

Završni politički udarac „Herceg-Bosni“ je zadan na Općem saboru Hrvata, u Sarajevu, 6. veljače 1994. godine, na kome se okupilo preko 400 sudionika, iz cijelog svijeta, od Amerike do Njemačke, Austrije, Hrvatske i BiH.

Sabor je usvojio novi mirovni plan za BiH, plan federalizacije BiH u njenim međunarodno priznatim granicama. To je jedini mirovni plan koji je bio mirovni uistinu, koji nije dijelio BiH nego je reorganizirao decentralizacijom vlasti na kantonalnoj osnovi.

Washingtonski sporazum

Tim planom su prekinuti ženevski pregovori koji su dijelili BiH na tri nacionalne republike i koji je bio dovršen, trebalo ga samo potpisati 9.2.1994. Hrvatski plan je prihvaćen od tadašnje američke administracije kao osnova za Washingtonski sporazum.

Dakle, da preciziramo: Washingtonski sporazum koji je spasio BiH od podjele i koji je zaustavio rat Armije BiH i HVO-a (koji je bio pod kontrolom „Herceg-Bosne“), hrvatski je prijedlog. Uz to, brigade HVO-a koje su bile izvan kontrole „Herceg-Bosne“ i koje su branile zajedno s brigadama Armije BiH neka značajna područja BiH od srpske agresije, podržavale su bez rezerve plan Sabora.

Plan je prezentiran na sjednici Skupštine Republike BiH, 7.2.1994., dan nakon usvajanja. Predstavnici Sabora su tražili da se s tim planom ide na nastavak pregovora u Genevi i da se odbaci plan „unija tri republike“.

Gospodo iz „Stava“, koji sve Hrvate BiH označavate kao neprijateljsku metu, znate li tko je bio protiv toga i zašto? Protiv je bila SDA. Predsjednik njihovog kluba u Skupštini, Muhamed Kupusović, izašao je za govornicu i predložio potpuno suprotan plan.

U ruci je držao samo jedan list papira s kojega je čitao. Bilo je čudno što je toliko važno da se moralo zapisati, a da je tako kratko. Prijedlog koji je pročitao, koji je dakle prethodno dogovoren i preciziran, bio je: ukinuti Skupštinu BiH i postojeće Predsjedništvo, proglasiti muslimansku državu, muslimansku skupštinu i muslimansku vladu, Aliju Izetbegovića odmah izabrati za predsjednika te države.

To je bio šok! Na sjednici Predsjedništva koju smo imali prije skupštinskog zasjedanja, Alija je prihvatio bez dvoumljenja prijedlog Sabora Hrvata. Došlo je do rasprave, mnogi prisutni bili su protiv, bili su za prijedlog Sabora. Raspravu je prekinuo Alija s prijedlogom da se na nastavak pregovora u Genevu ide s oba prijedloga, pa koji prođe.

Prethodno, pregovarači u Genevi uvjeravali su i ubjeđivali Aliju da formira „muslimansku državu“, tako da nije bilo teško pretpostaviti koji će prijedlog dobiti prolaz kod njih. (Bio sam prisutan kada su to radili). Trebao sam u Genevi u konkurenciji s „muslimanskom državom“ Tuđmanu, Miloševiću, Karadžiću, i lordu Owenu ponuditi federativnu BiH.

Na sreću, sa mnom je u Genevu otišla velika delegacija Sabora koja je faktički predstavljale sve Hrvate izvan Herceg-Bosne. Predvodio sam tu delegaciju u dvostrukom svojstvu, kao član Predsjedništva države i kao predsjednik Hrvatskog Narodnog Vijeća koje je bilo izvršni organ Sabora. Ta delegacija je dobila ogromnu medijsku pažnju izvan pregovora i više se nije mogla zaobići.

Bosnu i Hercegivinu je spasila Alijina neodlučnost i strah od povijesne odgovornosti. Po svaku cijenu želio je izbjeći staviti svoj potpis na podjelu države. Zato je insistirao da u Genevu idu ispred legalnih organa države Haris Silajdžić, predsjednik Vlade, Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH i ja. Odgovornost je prenesena na nas.

Silajdžićeva ključna uloga

Silajdžić, Lazović i ja složili smo se na putu do Ženeve da prijedlog SDA o formiranju „muslimanske države“ uopće ne ćemo iznositi pred Owena, Stoltenberga i ostale. Stali smo čvrsto uz prijedlog hrvatskog Sabora koji sam opširno obrazložio. To je bilo šokantno i za medijatore pregovora i za Miloševićevu i Tuđmanovu delegaciju. Sve su odbacili. Silajdžić, Lazović i ja napustili smo Ženevu i proglasili kraj pregovora. Silajdžić je odigrao ključnu ulogu kao vođa delegacije.

Daljnji tok događaja se zna, ista delegacija Predsjedništva BiH je otišla u Washington, sa istim prijedlogom i postigla Washingtonski sporazum kojim je „Herceg-Bosna“ formalno pobrisana i prestala postojati.

Prijedlogom SDA o formiranju „muslimanske države“ legalizirala bi se i „Herceg-Bosna“ i „Republika Srpska“ , BiH bi se podijelila na tri etničke državice i nestala na karti Evrope. Hiljadugodišnja povijest države bi se ugasila. To je bio prijedlog SDA, „prijatelja države“ i njenih čuvara, to nije bio prijedlog be-ha Hrvata, „neprijatelja države“.

Gospodine Prliću, otkud Vi ovdje?!

Ovim se borba SDA za očuvanje „Herceg-Bosne“ ne završava.

Nakon Washingtonskog sporazuma (potpisan 18. marta 1994.), kojim je formirana Federacije BiH, kao država u međunarodno priznatim granicama, 30. marta, održava se Ustavotvorna skupština Federacije koja usvaja novi Federalni ustav. Skupštinom predsjedava Miro Lazović, delegati su bivši zastupnici u Republičkoj skupštini jer imaju izborni legitimitet iz 1990. godine, a to znači u najvećem broju predstavnici SDA i HDZ, koji su u međuvremenu činili „Sabor Herceg-Bosne“.
Na zasjedanje dolaze svi, plus ministri „Herceg-Bosne“ na čelu s premijerom i predsjednikom HVO-a, Jadrankom Prlićem. Pri otvaranju Ustavotvorne skupštine, Miro Lazović reagira na njihovo prisustvo i pita: „Gospodine Prliću, otkud Vi ovdje, niste član Skupštine i niste pozvani na ovo zasjedanje, molim vas napustite dvoranu“.

Bilo je nezamislivo da osnivač logora za Bošnjake u Hercegovini sjedi zajedno s njegovim žrtvama. Reakcija je slična kao i na hrvatski prijedlog o kantonizaciji BiH. Pošto je nakon Lazovićeve reakcije došlo do komešanja, traži se pauza - iako sjednica nije ni počela!? U pauzi, SDA i predstavnici Herceg-Bosne donose zajedničku odluku da u nastavku Ustavotvorne skupštine ne predsjedava Miro Lazović nego Mariofil Ljubić.

Lazović je žrtvovan da nitko nije trepnuo, da nitko u nastavku sjednice ni pitanje nije postavio. Ovaj put, SDA je uspjela izbrisanu „Herceg-Bosnu“ u Washingtonu, oživjeti i legitimizirati kao dio novoformirane Federacije BiH.

Tvorci logora u vlasti

Treće spašavanje „Herceg-Bosne“ i potpuno etabliranje u državu, SDA poduzima prilikom formiranja federalne Vlade. HNV je kao idejni tvorac Washingtonskog sporazuma polagao i političko i moralno pravo da bude okosnica nove Vlade. Bilo je nezamislivo da rušitelji države i tvorci koncentracionih logora za one koji su je branili, uđu u Vladu i da izgrađuju državu. Zakazan je sastanak s rukovodstvom SDA, 30. marta 1994., na dan zasjedanja Ustavotvorne skupštine. Bilo je važno prije konstituiranja Federacije utvrditi kriterije na kojima će se formirati vlast, posebno Vlada federacije.

Na sastanak je došlo kompletno rukovodstvo SDA na čelu s Alijom Izetbegovićem. Nismo tražili da se opredjeljuju „za“ i „protiv„ HDZ-a nego za kriterije po kojima će u vlast ući ljudi koji žele i mogu provesti Washingtonski sporazum, koji ga neće opstruirati. To bi isključilo one koji su učestvovali u agresiji na BiH, koji su činili zločine i slično.

Naša uvjeravanja su bila uzaludna, SDA je imala unaprijed odluku, prihvatili su ministre „Herceg-Bosne“ kao partnere. Na upozorenje da će ovi i dalje graditi „Herceg-Bosnu“ i održavati je u stvarnom životu, rečeno je: „Ne brinite ništa, mi znamo s njima, vi jeste uradili veliki posao, ali oni imaju oružje i pare“.

Naše primjedbe da su oni to imali i prije Washingtonskog sporazuma, a mi ništa, pa smo, ipak, mi zaustavili rat a ne oni, nisu prihvaćene.

Mi smo žrtvovani

Alija je insistirao na tome da uzimaju za partnere one „iza kojih stoji narod“. Mi smo žrtvovani, odbačeni, uz sve pohvale. Nacionalistička koncepcija je pobijedila, bolje reći objelodanjena. SDA je ponovno sačuvala „Herceg-Bosnu“, i to u punom i stvarnom kapacitetu. Tko je tada bio „prijatelj“ a tko „neprijatelji“ države?

Uvođenjem ministara „Herceg-Bosne“ u vladu Federacije BiH počinje stvarno i dugoročno partnerstvo SDA i HDZ. S pozicije vlasti koju su zauzeli održavaju se preko 25 godina.

„Stav“, ideološko glasilo Bakira Izetbegovića i SDA, nakon svega, sve Hrvate označava kao „neprijatelje države“. Cijelo vrijeme održavaju jedni druge na vlasti i drže se u čvrstom političkom zagrljaju. To partnerstvo na državnom nivou prošireno je na lokalne zajednice, kako na kantone tako i na općine.

Ne postoje „hrvatske“ ili „bošnjačke“ lokalne zajednice, postoje njihove zajedničke zajednice. Na svim nivoima odluke se donose jednoglasno, bilo da se radi o dvije škole pod jednim krovom, bilo da se radi o podjeli ministarskih resora. Nije položaj Bošnjaka u Stocu rezultat samo politike HDZ-a nego dogovora s SDA. Tako je u Kiseljaku, tako je u Kreševu, itd.

Partnerstvo je kulminiralo pregovorima o izmjenama Izbornog zakona. Bakir Izetbegović je prihvatio Čovićeve varijante tih izmjena po kojima se BiH dijeli po etničkim granicama, a tamo gdje Hrvati i Bošnjaci žive zajedno one malobrojnije - pretvaraju ih u nacionalne manjine.

To je uglavnom srednja Bosna, kao i dijelovi Hercegovine. Čović je Hrvate srednje Bosne prepustio Bakiru, a ovaj njemu Bošnjake Stoca, Čapljine, Livna i ostalih mjesta u općinama pod vlašću HDZ-a.

Gospodo, Čović je neprijatelj države

Ne obnavlja Čović sam „Herceg-Bosnu“, obnavlja je s Bakirom Izetbegovićem. Ne diže se „velika prašina“ oko izmjena Izbornog zakona da bi se „zamaglilo pravo stanje na terenu, odnosno položaj Bošnjaka kao drugog po broju naroda u onim općinama koje su bile dio tzv. Herceg-Bosne“, kako piše Bakirov „Stav“ , nego je obrnuto.

„Stav“ zamagljuje istinu o izmjenama Izbornog zakona, kojim se stvara Bakirov drugi entitet, pišući o stanju „na terenu“. Zaključak je jasan: stanje na „terenu“ je takvo da se s Hrvatima ne može zajedno živjeti, oni su „neprijatelji države“. Gospodo iz „Stava“, Čović je neprijatelj države, to nije upitno, ali mu je u tome partner SDA i Bakir Izetbegović. Što se vas tiče, vi samo bošnjački narod ideološki pripremate za to. Nudite mu mamac nacionalizma i pružate nadu da će jednog dana cijela srednja Bosna biti bošnjačka.

Radi toga se pozivate na demografsku strukturu. Treba imati strpljenja, treba biti sabur, Hrvati će odumrijeti ili će svi biti strpani u zapadnu Hercegovinu. Otići će vremenom i odatle, BiH im treba učiniti nepodnošljivom i besperspektivnom. S dosta strpljenja moglo bi se dočekati da „neprijatelji države„ sami napuste cijelu državu. To je ideologija Bakirovog tjednika.

„Neprijatelj“ nije samo HDZ nego i cijela hrvatska opozicija. Nitko se ne smije amnestirati, ideologija „Stava“ je totalitarna. Naravno, poletarci „Stava“ ne prate historiju slučaja, a kada je prate uzimaju iz nje što im odgovara. Oni ne žele znati da je upravo hrvatska opozicija uspjela jednom poraziti HDZ na izborima i izbaciti ih iz vlasti na svim nivoima.

Kada je bila ugašena „Herceg-Bosna“

To je bilo 2000. godine. Tada je faktički ugašena „Herceg-Bosna“ koju su na vlasit održavali HDZ i SDA od 1994. godine. Ali tada je iz vlasti bila izbačena i SDA i SDS, inače to ne bi bilo moguće. Ta liberalno-demokratska koalicija u kojoj je sudjelovalo nekoliko hrvatskih stranaka, ugasila je zaostale institucije Herceg-Bosne i na nivou BiH i na nivou Federacije. „Stav“ pominje „hrvatsku samoupravu“ kao neprijateljski hrvatski savez unutar koga je bio i HVO.

Alijansa je ugasila tu „samoupravu“ i podvela HVO pod Ministarstvo obrane Federacije, na čijem čelu je bio Mijo Anić, bivši zapovjednik brigade HVO-a na prostoru Brčko-Ravne.

Tu liniju cijeli rat agresor nije probio. U tome su ključnu ulogu održali Hrvati iz opozicije, HSS-a, NHI-a i Republikanske stranke. „Hrvatsku samoupravu“ nije ugasila SDA. To je trajalo dok je Alijansa bila na vlasti, dvije godine, poslije toga ponovno SDA vraća u vlast HDZ i stvaraju još čvršći savez. Tada se brutalno vlast etnički dijeli na svim nivoima, od države, preko Federacije i kantona do općina. Podjela počinje tamo gdje su novci, u budžetima, jer je to njihov najveći interes, a onda se dijele državna bogatstva (šume, rijeke, putna i željeznička infrastruktura, elektroprenos, energetski izvori), te javna poduzeća – elektroprivrreda, pošta, telekom, razne agencije, vladini uredi, školstvo, zdravstvo itd. Zbog toga je država u blokadi, tapka na mjestu, a vladajući SDA i HDZ izvlače pare iz nje.

Žrtvovanje bosanskih Hrvata

U tom kontekstu, nije HDZ sam blokirao formiranje nove federalne Vlade. Bakir je mogao uvjetovati formiranje Vijeća ministara formiranjem Vlade Federacije. Nije to uradio. Mogao je pokrenuti postupak deblokade Federacije koju je blokirao Čović. Ta mogućnost postoji u Ustavu Federacije BIH. Tri godine nije ni pokušao. Zašto? To je zajednički interes, njegov i Čovićev, zadržali su sve svoje ministre u toj Vladi i neustvno vladaju cijeli izborni mandat.

Samo onaj tko na sve naše političke i državne probleme gleda kroz matricu nacionalizma - to ne vidi. Takvi uvijek gledaju iz pozicije „svoga naroda“ i za njegov položaj uvijek su krivi drugi, drugi su „neprijatelji“.

Uz to, ti drugi su smetnja, treba im stvoriti nepodnošljivo stanje od koga će pobjeći.

„Nakon toga, ostaje otvoreno pitanje političke organizacije Bošnjaka da demografsku promjenu ozvaniče i kroz izbore.“

Dakle, bošnjački nacionalizam je pitom, nije razarajući. Treba imati malo strpljenja, treba ga maskirati Čovićevim, a kada dođe vrijeme ispoljit će se punom snagom, kroz „demokratske“ izbore. Do tada, bosanski Hrvati, držite se. Tada će sazreti, nada se „Stav“, bošnjačka nacionalna svijest pa neće glasati za načelnika općine Hrvata u Kiseljaku, Varešu, Novom Travniku. Tada dolazi demokracija SDA, dolazi „demokratska“ i „građanska“.

Čović na ovo neće reagirati, njegov interes se završava na liniji Drvar, Kupres, Prozor, Stolac i zapadni Mostar. Istočni Mostar je pripao Bakiru, to je dogovorio s Čovićem 17. juna 2020. godine, kada su potpisali etničke izborne jedinice za taj grad. Taj model žele prenijeti na Federaciju BiH i ucrtati svoje nacionalističke interese u Izborni zakon. Smatraju to velikim svojim uspjehom.

Taj interes je davno u svoju kartu ucrtao „otac domovine“, Franjo Tuđman.

Žrtvovanje bosanskih Hrvata je zakašnjeli proces jer se „glupi Bosanci“ nisu htjeli iseliti na vrijeme. Sada imaju izbor, ostati u drugom Bakirovom entitetu ili se iseliti. To tada će imati status „neprijatelja države“."

Mene je u konacnici najvise i strah tog nekog potpisa neke zapadne obale i gaze i odricanja od avnojevskih granica BiH.
Nadam se da i u SDA ima ljudi koji imaju barem bogdu svijesti i pameti i ljubavi prema drzavi a ne samo prema svom dzepu.
Droog

#72129 Re: SDA-All about

Post by Droog »

Samo mi nije jasna jedna stvar...
Lik je gradsko dijete, rodio se ovdje, odrastao...

Kako onda ovako zabacuje kad priča?
Nigdje sarajevskog naglaska.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#72130 Re: SDA-All about

Post by pici »

Zahavaljujuci izetbegovicima i njihovoj privatnoj stranci sdO, danas Bošnjaci žive u rezervatu i pod blokadom Srba i Hrvata.Aferim.
jefff

#72131 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Image
seln

#72132 Re: SDA-All about

Post by seln »

jefff wrote: 10/03/2022 11:45 Image
United colors of minder.
putokaz1

#72133 Re: SDA-All about

Post by putokaz1 »

SDA se pojacava
Azmir Husic iz PDA ,milioner
Suljic Kalesija NBL,Milioner
Ko je sljedeci
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#72134 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

Droog wrote: 10/03/2022 09:15 Samo mi nije jasna jedna stvar...
Lik je gradsko dijete, rodio se ovdje, odrastao...

Kako onda ovako zabacuje kad priča?
Nigdje sarajevskog naglaska.
To i meni nije nikako jasno.
I to ne da nema sarajevski, nego uopšte nema "građanski" govor, ako me razumiješ...
aratet

#72135 Re: SDA-All about

Post by aratet »

putokaz1 wrote: 10/03/2022 18:41 SDA se pojacava
Ko je sljedeci
Džaba im sve. Mora se znati da je Hodža tu glavni, svi sporedni.

vuković i hamzić iz sbb-a zastupnici prelaze.
Frajer je kupio 6 preletača u kantonu. Ovo je majke mi za pohvaliti.
Ni Escobar nije imao ovu moć.
Vrti frajer multimilionere kako hoće. Šta tek on sve ima?

ja sam davno rekao. 50.najveći ratni profiter na tk može kupiti pda, sdp, ns i sbb zajedno. Nemaju oni para, a bez para se u ovoj kaljuzi ne može.

Po banovićima ljudi pričali da je kuki veliki plus kad se obračunavao sa ratnim profiterima harmelijem, hapcom, nečkom i ostalom ekipom.
Što se kasnije ispostavilo pogrešnim. Glas za SDA je bio u Banovićima vjerovatno najskuplji na Svijetu.
mo-town

#72136 Re: SDA-All about

Post by mo-town »

Ko je sljedeci
Ovome se moze dodati samo jedno - nazalost.
Nema ovoj zemlji napretka dok SDA ima poluge vlasti u rukama.
Novak20

#72137 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

mo-town wrote: 10/03/2022 23:12
Ko je sljedeci
Ovome se moze dodati samo jedno - nazalost.
Nema ovoj zemlji napretka dok SDA ima poluge vlasti u rukama.

Onda ova zemlja neće nikada napredovati.
putokaz1

#72138 Re: SDA-All about

Post by putokaz1 »

Nacelnik Kladnji po zanimanju preletac mozda se vrati u SDA???
StrexRex

#72139 Re: SDA-All about

Post by StrexRex »

agent_zero

#72140 Re: SDA-All about

Post by agent_zero »

pici wrote: 10/03/2022 11:33 Zahavaljujuci izetbegovicima i njihovoj privatnoj stranci sdO, danas Bošnjaci žive u rezervatu i pod blokadom Srba i Hrvata.Aferim.
I još sa putinovim ljudima u koaliciji... gore od ovog ne može...
agent_zero

#72141 Re: SDA-All about

Post by agent_zero »

tandmand wrote: 06/03/2022 20:52
tindbe wrote: 06/03/2022 20:32 Svaka tvrdnja da je SDA izdajnička stranka (sa ili bez B.I. na čelu iste) se da potvrditi u zadnjih nekoliko sedmica.
Dok svijet grmi o agresiji Rusije na Ukrajinu, i o veoma velikoj mogućnosti izbijanja sukoba na prostoru BiH, vladajuća "pro-BiH" stranka se sakrila u trezor i mumlja o nebitnim stvarima, ili izbace izjavu koja veze s mozgom nema.
Borba na političkom nebu Balkana i Europe je ravna nuli. Nikakvih inicijativa, dopisa, pomaka na bilo kom planu u periodu kad državne neprijatelje imaš na voleju.
Turkovićka tarlaha po Twitteru, ovaj ganja glasove i kupuje delegate u Tuzli.

"U jedinstvu je snaga". "Narod zna". Na k vas nabijem.
Ovo je odlučujuću trenutak da se nešto učini u korist države BiH i građana kojima je na srcu.
U krajnjem slučaju trebaju malo barnuti ove proruse, isprovocirati na reakciju ali to je politički zamlaćeno, što znači, naučilo primati i izbjegavati udarce, čuške, šamare, vrijeđanja a inicijative, plana i akcije - nigdje.

Kada ovaj trenutak prođe, eto opet Palmer-Eichhorst, tjeranje Bošnjaka u rezervat, mrcvarenja ... dugoročnog nestanka.
Za obojicu :thumbup:
jazzer

#72142 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

Salko Zildzic na N1. Kakva neartikulisana selljacina, sta je ono? I ono je kadar SDA kojeg u zadnje vrijeme guraju u prvi plan ne zna povezati dvije recenice, ispusta nekakve cudne zvukove dok povezuje misli...kakva smijurija od covjeka.
DonieBrasco

#72143 Re: SDA-All about

Post by DonieBrasco »

Da li jos neko od vas dijeli misljenje da ce Novalic i respirator ekipa biti oslobođeni na ljeto po nekom ubrzanom procesu jer prevelik je rizik Bakiru da oni ne budu slobdni do izbora, tj. da se uđe u izbore a da su jos na sudu.
noviclan

#72144 Re: SDA-All about

Post by noviclan »

Ma to se zna da su oni "nevini" ali kada ce to dokazati javnosti pitanje je
zippoo87

#72145 Re: SDA-All about

Post by zippoo87 »

jazzer wrote: 11/03/2022 17:56 Salko Zildzic na N1. Kakva neartikulisana selljacina, sta je ono? I ono je kadar SDA kojeg u zadnje vrijeme guraju u prvi plan ne zna povezati dvije recenice, ispusta nekakve cudne zvukove dok povezuje misli...kakva smijurija od covjeka.
To je najbolje sto je ostalo u SDA.
Salko,onaj iz Sarajeva malj...Zahiragic.
Isto orangutani kada pricaju a malo i izgledaju tako.

Zato je SDA najopasnija po bosnjake...ove neznalice ce unistiti sve a nece ni skontati sta unistavaju.Od kako je Bakir na celu SDA,iz stranke su otisli svi misleci ljudi ,ostali su samo tender ahbabi i orangutani tipa pomenute dvojice.
Rockefeller

#72146 Re: SDA-All about

Post by Rockefeller »

Tender ahbabi :lol: :thumbup:
sumirprimus

#72147 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

Vi iz sda se morate pod hitno dohafizat! I onog vam ridjobradog dozvat pameti.
Imamo precih problema od sijanja i hrane! Koji vrag? Zar zbog erdogana suti u vezi sve ove situacije, tipican vazalski odnos cak i na vlastitu stetu :-)
A i novinari zasto ga to ne pitaju javno???
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#72148 Re: SDA-All about

Post by pici »

ljudski sljam, sdO paradigma o moralu, vjeri, zenama, institucijama, drzavi itd.
Samo iztbegovica mumini mogu drzati zene na polozajima, imati privatne firme i uhljebiti se na trezor, davati povlastice ahbabima tenderima i uhljebljenjima dok su drugi pederi, izdajnici, komunjare, kauri, lopovi itd.FUJ bagra.
drug_profi

#72149 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Fadile, jel to veliki problem spremiti milion metaka za pomoc Ukrajini, ili se tesko pronaci tu?
PM72

#72150 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

Sarajmen wrote: 12/03/2022 14:46 Salkić: Zbog postupaka vlasti sve je veća uznemirenost Bošnjaka u Rs
Državne sigurnosne agencije da pojačaju prisustvo na prostoru entiteta Rs, kao i da se međunarodne sigurnosne snage stacioniraju “u svim gradovima uz rijeku Drinu i mjestima intezivnog povratka”.
Image
Potpredsjednik entiteta Rs Ramiz Salkić, u svom današnjem saopćenju za javnost, upozorio je na sve veću uznemirenost Bošnjaka u ovom entitetu, a koje kontiunuirano proizvode “separatističke izjave i aktivnosti koje zagovara i provdi Milorad Dodik i srpska vlast u ovom dijelu BiH”.

“Postupci militariziranog MUP-a entiteta doprinose osjećaju nesigurnosti kod Bošnjaka.

Nije tajna da mi nemamo povjerenje u MUP entiteta zbog njihovih temelja nastanka, na koje se oni ponose, nacionalne strukture uposlenih, ali i mnogobrojnih neriješenih i neprovedenih istraga o ubistvima povratnika.

Demonstracija sile kroz smotre pripadnika entitetskog MUP-a, pjevanje ekstremističkih pjesama koje šire vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost, dokaz su takve orijentacije policije entiteta Rs”, navodi Salkić u svom saopćenju.

Posebnu uznemirenost na terenu izazvali su pripadnici policije koji već duže vremena evidentiraju pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – Bošnjake, što se, navodi Salkić, može smatrati kao “aktivnost koja izaziva mnogo sumnji i otvara mnoge dileme”.

“Zbog toga je veoma važno da se ne relativizira potencijalna sigurnosna prijetnja i da država garantira sigurnost svim građanima. Ako se sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu bude povjerila samo pripadnicima MUP-a entiteta Rs, onda je prilično jasan ishod svega, imajući iskustva iz nedavne prošlosti”, navodi Salkić.

On traži da državne sigurnosne agencije pojačaju prisustvo na prostoru entiteta Rs, kao i da se međunarodne sigurnosne snage stacioniraju “u svim gradovima uz rijeku Drinu i mjestima intezivnog povratka”.

“Niko ne bi smio zatvarati oči pred istinom da se broj Bošnjaka u ovom entitetu, zbog sistemske diskriminacije i ekonomskog progona, prepolovio u zadnjih nekoliko godina.

Danas imamo odlaske iz Rs iz sigurnosnih razloga”.

Salkić navodi da je trenutno stanje u manjem bh. entitetu vidljivi doprinos ostvarenju ratnih ciljeva ratnih zločinaca presuđenih za genocid, koji ovaj prostor vide kao etnički čistu pravoslavnu teritoriju u BiH, a što je, kaže “očigledno i cilj današnjih vlasti bosanskih Srba u entitetu Rs”.
Ovog kad vidim nije mi dobro...spletkaroš
Post Reply