P.S.Molim članove 404-članog hora da više kao vadionu ne vade Lagumdžiju koji je još jedan tumor na tkivu BiH,
a SDA je dokaz da poslije dna ipak postoji još jedna rupa koja vodi ka nižim nivoima.

Naravno da bih želio replicirati, i probat ćemo ne izvlačiti izjave iz čitavog konteksta posta.-LIBERO- wrote:Mislis na Muhameda Cengica i ekipu oko njega koji su u mom naselju PRODAVALI puske, kalase po 1300KM i onda se sve zajedno sa tjelohraniteljima koji su pred rat nosali zelene beretke i raj-ban naocale i bili kao nesto namrgodjeni i zeznuti..ispalili u Trusku, a sitna buranija (ukljucujuci mog starog i amidzu) samoorganizovala se i bukvalno branila svoje haustore ulice i slicno. Mislis li na Hasana Cengica i Saju (ljubitelja sexa sa crncima-afera prijetnja) trgovali puskama i zaradjivali na muci i borbi za goli opstanak ovog naroda.novi.dan.nova.nafaka wrote:SDA nikoga nije odbranio, ali je bio glavni pokretač otpora.
Jel mislis na radikalnu islamizaciju ARBIH, gdje su se masovno odpustali u drugoj polovini rata svi nemuslimani, gdje se rigidno nametao vjerski pozdrav i gdje je u 99% jedinica "oficir za moral" bio fakticki namicatelj vjerske naobrazbe, fakticki politicki komesar SDA.
Kamo srece da nas apsolutno nisu ni branili i da je dopusteno da pocetna borba BH patriota nastavi se i zazivi kao sto je to bilo u toj prvoj polovini ratnih dejstava, gdje je armija zaista i bila armija BH patriota a ne ova mutacija koja je u drugoj polovini rata postala, fakticki stranacka vojska.
I na kraju, ako budes imao potrebu ( ti ili bilo ko drugi) da odgovorite na ovaj moj post, molio bih da se ne izvlace iz konteksta jedna-dvije recenice, jer se gubi smisao, i lako je onda spinovati, ali to ne pije vode jer "Narod zna"![]()
Pa da su ikakvi ljudi, a nisu, trebali su se politi benzinom i zapaliti. Ucinili bi nevjerovatnu uslugu sebi, zemlji inovi.dan.nova.nafaka wrote:Šta su Čengić i ekipa trebali uraditi
A "slucajni prolaznik" treba dobiti cin Marsala, bijelo odijelo, kubanske cigare.... Jovanku.....cindrlimindrli wrote:Pa da su ikakvi ljudi, a nisu, trebali su se politi benzinom i zapaliti. Ucinili bi nevjerovatnu uslugu sebi, zemlji inovi.dan.nova.nafaka wrote:Šta su Čengić i ekipa trebali uraditi
narodu, posebno onaj logisticki smrad Halid.
A nepodobne na Goli otok - ili u modernoj varijanti, na Guantanamo.osrbih_do_groba wrote:A "slucajni prolaznik" treba dobiti cin Marsala, bijelo odijelo, kubanske cigare.... Jovanku.....cindrlimindrli wrote:Pa da su ikakvi ljudi, a nisu, trebali su se politi benzinom i zapaliti. Ucinili bi nevjerovatnu uslugu sebi, zemlji i narodu, posebno onaj logisticki smrad Halid.novi.dan.nova.nafaka wrote:Šta su Čengić i ekipa trebali uraditi
Imamo vidovnjake na ovom pdf-u, ili me samo pokušavam kompromitovati svojom blistavom argumentacijom ?Chisum wrote:Tek sad vidim da ti nemas ni godina, a, logicno, ni znanja, da ozbiljno pricas o ovim stvarima.
Otuda, valjda, ovako deformisan pogled na jednu od najsramnijih uloga u bosnjackoj istoriji, odigranu od strane ovih SDA dzeparosa.
Ti na moju argumentaciju do sada niti JEDNOM nisi odgovorio nicim smislenim i vrijednim paznje.... ja ti govorim kao neko ko je pusku nosio, a ti meni kao neko ko se s puskom igrao. Ja ti napisem kako je prije toga bilo u zemlji u kojoj sam proveo citavu mladost, a ti meni iz perspektive djeteta koje je tek odrastalo djelis lekcije? Ja ti napisem kao neko ko je proveo 10 godina radeci i krecuci se medju mnogima iz samog vrha sarajevske SDA (o cemu sam pisao na temama o Sarajevu, dajuci i imena i datume... i tada se niko ne javi da me opovrgne argumentima), a ti mi pricas o SDA akademiji i nekoj romanticnoj slici buducnosti bez pokrica... Ne znam stvarno kome bih vise vjerovaonovi.dan.nova.nafaka wrote:Imamo vidovnjake na ovom pdf-u, ili me samo pokušavam kompromitovati svojom blistavom argumentacijom ?Chisum wrote:Tek sad vidim da ti nemas ni godina, a, logicno, ni znanja, da ozbiljno pricas o ovim stvarima.
Otuda, valjda, ovako deformisan pogled na jednu od najsramnijih uloga u bosnjackoj istoriji, odigranu od strane ovih SDA dzeparosa.
Čast mi je učiti od starijih i pametnijih, stoga, bujrum opleti argumentovano paša, ili me se okani sa svojim govorim punim mržnje i predrasuda.
Gledaj druže forumašu, da budem iskren, nisam se tebi ni obraćao, niti osjećam potrebu za tim, replicirao sam na Liberov post.Chisum wrote:Ti na moju argumentaciju do sada niti JEDNOM nisi odgovorio nicim smislenim i vrijednim paznje.... ja ti govorim kao neko ko je pusku nosio, a ti meni kao neko ko se s puskom igrao. Ja ti napisem kako je prije toga bilo u zemlji u kojoj sam proveo citavu mladost, a ti meni iz perspektive djeteta koje je tek odrastalo djelis lekcije? Ja ti napisem kao neko ko je proveo 10 godina radeci i krecuci se medju mnogima iz samog vrha sarajevske SDA (o cemu sam pisao na temama o Sarajevu, dajuci i imena i datume... i tada se niko ne javi da me opovrgne argumentima), a ti mi pricas o SDA akademiji i nekoj romanticnoj slici buducnosti bez pokrica... Ne znam stvarno kome bih vise vjerovaoSebi ili tebi.
Osim ovih zajedljivih komentarcica, "pasa, ovo, ono", sve ti se svelo na "okolo kole"... Kao i u ovom slucaju. Ali, nije do tebe, shvatam ja to.... branis nesto sto zdrav razum braniti ne moze.
Nedo bog da SDA ima kakvu vezu sa nafakom.novi.dan.nova.nafaka wrote:Gledaj druže forumašu, da budem iskren, nisam se tebi ni obraćao, niti osjećam potrebu za tim, replicirao sam na Liberov post.Chisum wrote:Ti na moju argumentaciju do sada niti JEDNOM nisi odgovorio nicim smislenim i vrijednim paznje.... ja ti govorim kao neko ko je pusku nosio, a ti meni kao neko ko se s puskom igrao. Ja ti napisem kako je prije toga bilo u zemlji u kojoj sam proveo citavu mladost, a ti meni iz perspektive djeteta koje je tek odrastalo djelis lekcije? Ja ti napisem kao neko ko je proveo 10 godina radeci i krecuci se medju mnogima iz samog vrha sarajevske SDA (o cemu sam pisao na temama o Sarajevu, dajuci i imena i datume... i tada se niko ne javi da me opovrgne argumentima), a ti mi pricas o SDA akademiji i nekoj romanticnoj slici buducnosti bez pokrica... Ne znam stvarno kome bih vise vjerovaoSebi ili tebi.
Osim ovih zajedljivih komentarcica, "pasa, ovo, ono", sve ti se svelo na "okolo kole"... Kao i u ovom slucaju. Ali, nije do tebe, shvatam ja to.... branis nesto sto zdrav razum braniti ne moze.
Kao drugo, nemam namjeru ići po tamo nekim postovima gdje si ti svoja životna iskustva dijelio sa svekolikom forumskom zajednicom. Na kraju krajeva, čak i da idem tamo gledati šta si ti pisao, ko mi garantuje da nisi bruku izmišljotina i laži postavio, što iz zlobe ili pak radi toga što se želiš nekome osvetiti. Ili možda nekog samo tebi znanog razloga.
I još nešto, ništa lično, ali moji komentari možda odražavaju moje godine - šta tek reći za tvoj pogled odozgo: ti si iskusan i mudar, nemoj se postavljati tako da te ja trebam tretirati kao neku mudru glavu, čija zadnja treba biti. Uživaj u ovom prelijepom popodnevu.
Pa nepodobni su dozivjeli da ih kleptomanska bagra prisili ili da odu vani, ili da aktiviraju bombu i zavrse sanovi.dan.nova.nafaka wrote:A nepodobne na Goli otok - ili u modernoj varijanti, na Guantanamo.
Možeš li ovo podebljano malo detaljnije obrazložiti, ako nije problem.novi.dan.nova.nafaka wrote: Ehh, vi bojovnici ste posebna priča, zar ne ?
@MuaDib - e pa druškane, ti trebaš razlikovati izvorne strategija stranaka od lokalne i trenutne politike. Sasvim je normalno da je SDA-u '90-te bio prioritet zaštiti muslimanski narod i da je u startu deklarisana kao muslimanska stranka, a da je to danas ulazak u EU i da je SDA građanska strana. Nije to nikakva prevrtljivost već se jednostavno radi o tome da kada ispuniš jedan od temeljnih ciljeva mijenjaš i izvornu strategiju.
duh_sa_sjekirom wrote:Čovjek te lijepo nekoliko puta poziva da izneseš svoje argumente, a tvoj najjači odgovor je u stilu "Pa i drugi to rade".novi.dan.nova.nafaka wrote: Gledaj druže forumašu, da budem iskren, nisam se tebi ni obraćao, niti osjećam potrebu za tim, replicirao sam na Liberov post.
Kao drugo, nemam namjeru ići po tamo nekim postovima gdje si ti svoja životna iskustva dijelio sa svekolikom forumskom zajednicom. Na kraju krajeva, čak i da idem tamo gledati šta si ti pisao, ko mi garantuje da nisi bruku izmišljotina i laži postavio, što iz zlobe ili pak radi toga što se želiš nekome osvetiti. Ili možda nekog samo tebi znanog razloga.
I još nešto, ništa lično, ali moji komentari možda odražavaju moje godine - šta tek reći za tvoj pogled odozgo: ti si iskusan i mudar, nemoj se postavljati tako da te ja trebam tretirati kao neku mudru glavu, čija zadnja treba biti. Uživaj u ovom prelijepom popodnevu.
Po toj logici, ako jedna grupa pojedinaca iz neke stranke krade i otima, onda je to opravdanje da se i u drugoj stranci nađe ista ekipa. Takav tvoj stav pokazuje nepoznavanje elementarnih činjenica, intelektualnu ograničenost i nezrelost da raspravljaš na nekom višem nivou.
Ti kao poslušnik stranke trebaš da se naoružaš činjenicama i uspjesima svoje stranke te da iznosiš ARGUMENTE u korist svoje stranke, a ne da na tuđe argumente odgovaraš da su to laži, podvale, spletke, zavist, bolest itd. Za primjer, pokušaj demantovati @Chisumovu priču o visokom stranačkom dužnosniku koji useljeva sa novim namještajem u petosoban stan u istom periodu kada Srebrenicom teku potoci bošnjačke krvi i kad bošnjački narod doživljava klanje, ubijanje, genocid i najgore dane u svojoj povijesti...Ja za ovo nisam znao, a ako je zaista istina, onda je to strašno! Eto, daj nam to demantuj.
Ako nisi za sve to sposoban, pametnije ti je da se držiš po strani.
Sa najboljim namjerama...
duh_sa_sjekirom wrote:Čovjek te lijepo nekoliko puta poziva da izneseš svoje argumente, a tvoj najjači odgovor je u stilu "Pa i drugi to rade".Po toj logici, ako jedna grupa pojedinaca iz neke stranke krade i otima, onda je to opravdanje da se i u drugoj stranci nađe ista ekipa. Takav tvoj stav pokazuje nepoznavanje elementarnih činjenica, intelektualnu ograničenost i nezrelost da raspravljaš na nekom višem nivou...
Diskusija sa vama dvojicom prerasta u jedno bezrazložno vrijeđanje moje malenkosti. Ja pojma nemam koji je vama vrag, da li vam žena nije dala jutros, ili ste svaki dan naopaki tako, ali molim vas - nemate nikakvog razloga proglašavati me psihički poremećenim ili intelektualno ograničenim. Ako ste navikli na takav način komunicirati sa članovima porodice, suprugom ili nedaj Bože roditeljima, onda ih jako žalim. Mene poštedite. Hvala.StupskaBitanga wrote:Neko samo sa dubokim psihičkim posljedicama može lupiti da je SDA organizovala odbranu BiH
SDA je prodala BiH i naročito bošnjake i toliko uprljala ruke da ih ni Dunav ni Sava zajedno sa Bosnom ne mogu oprati
Šta ima Bog tu da demantuje, i radi čega!? Treba li sad na osnovu čovjeka kojeg ti možda lično mrziš, zavidiš mu, ili nekog šestog razloga, donositi opšti zaključak, koji kao što vidimo na slučaju tvojih kolega iznad, čak obuhvata i mene - svi članovi i simpatizeri SDA su isti, gamad, nesposobni, lopovi. Šta mene briga za taj tamo slučaj (čak i da je prema tvojim navodima tačan). Ja tebi mogu navesti na desetine članova SDA koji su pošteni, ljudi koji imaju titulu Zlatni ljiljan. Nedavno sam pričao sa čovjekom koji se prvi puta odlučio na politički angažman sa 60 godina svog života. Čovjek je inžinjer mašinstva, vodio je regionalnu organizaciju za deminiranje. Jel i taj glup i intelektualno ograničen kao i ja, ili možda vidi nešto što ti do sada nisi vidio ?Chisum wrote:Taj paksu o kojem sam pisao, i dan-danas zivi na istoj adresi, na Mejtasu, a u medjuvremenu je bezbroj puta bio prozivan u razlicitim aferama koje su se ticale korupcije, kradje i zloupotrebe polozaja itd... Da ne bi odstupao od ostatka partijskih glavesina, promijenio je i jedno desetak skupocijenih automobila od kraja rata pa do danas, a sve to dajuci ovoj zemlji jedno veliko NISTA, sto, kad se zna o kakvom se primitivcu i piljaru radi, i nije cudno....
P.S. Ovo bog ne moze demantovati, jer su mi se, kao i svakom iole normalnom covjeku koji je bio svjedok proteklog rata, ovakve stvari urezale duboko, duboko u sjecanje, da svjedoce o jednom vremenu i da mi ni trenutka ne daju da zaboravim s kim, s kakvim olosem i lazovima, ovdje dijelim zrak.
Clanova SDA, moguce, i ja vjerujem u to..cak i licno znam neke aktiviste te stranke koji su u sustini sasvim ok ljudi, ali sa nekim drugim ideoloskim stavovima i svjetonadzorima od mene. Meni je to jasno, ja to ne osporavam.novi.dan.nova.nafaka wrote: ...Ja tebi mogu navesti na desetine članova SDA koji su pošteni.....
Po hiljaditi put - niko ne tvrdi da je SDA zlatna, čak štaviše, bilo je svega. ALI - SDA je kao što sam već pokazao, ključni faktor u organizaciji otpora, i kao takva je zaslužna za održanje u životu Bošnjaka i BiH. Imaju mnogo zasluga u uspostavi mnogih državnih institucija poslije rata. Nisu nikad sami vladali pa da joj se mogu tek tak spočitavati 20 godina vladavine i krađe. Svaka druga argumentovana diskusija, lišena vrijeđanja, sa vama prestaje. Živjeli...
Tacno, sve je to u pet deka i na isti kalup. Izostavio si nesto po cemu su najcesce prepoznatljivi, oberlopovi inovi.dan.nova.nafaka wrote:svi članovi i simpatizeri SDA su isti, gamad, nesposobni,
Ne znam dal' sad i tebi moram napisati na kineskom ili već kojem jeziku da je bilo svega. Ne baš u tolikoj mjeri u kojoj ti hoćeš reći, ali da, bilo je svega. No, gledaj to ovako - za dobrim konjem se prašina diže. Kolegica i ja smo na faksu imali ubjedljivo najbolji prosjek, i vazda smo bili na tapetu kod kolega. Hajde, razumijem ono, tehnički fakultet, većina muškarci pa onaj muški animozitet - ali cura sasvim OK, nikom nikad na žulj nije stala. Al' gledaj, ako ništa, prema nekima je imala velika usta, drugima je bila umišljena itd, itd. Dakle, ljudi privale ono što ti i stoji i ne stoji, uz suho i sirovo gori.-LIBERO- wrote:Super, fair enough iliti pošteno. Hvala na objektivnosti koju pokazuješ. Inače, bilo bi malo glupo poistovjetiti 90% članova SDA koji se ništa praktično i ne pitaju sa onih 10% koji su važni, a od toga je samo jedan dio kriminalno-korumpirano pokvaren.novi.dan.nova.nafaka wrote: Clanova SDA, moguce, i ja vjerujem u to..cak i licno znam neke aktiviste te stranke koji su u sustini sasvim ok ljudi, ali sa nekim drugim ideoloskim stavovima i svjetonadzorima od mene. Meni je to jasno, ja to ne osporavam.
-LIBERO- wrote:novi.dan.nova.nafaka wrote:A je l' ti osporavas cinjenicu koliko je samo SDA vladajuceg kadra do danasnjeg dana u stotinama i stotinama afera. Da li pokusavas osporiti cijelu lepezu SDA kadrovika koji su se debelo ogrebali o budjet ove zemlje, koji su poslije mandata izasli bogatiji par stotima puta.
O kakvom vrijeđanju govoriš? U nedostaku argumenta i činjenica, vadiš se na to da te neko vrijeđa. A onda reaguješ kao uplakano dijete koje u vlastitoj nemoći prijvljuje drugima koga god stigne. Samo konstatujemo da takav tvoj stav nema drugog objašnjenja, a ti se potrudi da nas ubijediš u suprotno. Ako želiš da zastupaš interese svoje stranke ovdje, već smo ti dali upute kako ćeš to da radiš. Želiš da raspravljaš o ratu i ratnim dešavanjima sa ljudima koji su sve to preživjeli, vidjeli i osjeltili na svojoj koži, dok si se ti u isto vrijeme još uvijek hranio na flašicu i ljuljao na ljuljački. Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Dakle, evo po n-ti put te pozivamo da nam argumentima demantuješ neke navode forumaša od prije, a da se ostaviš pominjanja članova porodice svojih sugovornika (mogli bi te moderatori opomenuti zbog toga).novi.dan.nova.nafaka wrote: Diskusija sa vama dvojicom prerasta u jedno bezrazložno vrijeđanje moje malenkosti. Ja pojma nemam koji je vama vrag, da li vam žena nije dala jutros, ili ste svaki dan naopaki tako, ali molim vas - nemate nikakvog razloga proglašavati me psihički poremećenim ili intelektualno ograničenim. Ako ste navikli na takav način komunicirati sa članovima porodice, suprugom ili nedaj Bože roditeljima, onda ih jako žalim. Mene poštedite. Hvala.
Od mene imate prijavu nadležnom moderatoru za vrijeđanje.
Ne vrijedi, prijatelju, objašnjavati...Chisum wrote:@novi.dan.nova.nafaka
Opet maha...
E sad, ja vise ne znam da li zaista ne razumijes o cemu ti govorim, ili se samo pravis da ne razumijes, ili, sto je danas , u ovom okruzenju "duhovno oslobodjenih" najrasireniji slucaj - jednostavno prelazis preko nekih stvari smatrajuci ih, ako ne sasvim normalnim, a ono, tek perifernim pojavama na koje se ne treba osvrtati previse...
...
O "presudnoj ulozi o odbrani Bosne i Bosnjaka", gadi mi se i govoriti, a pominjati ovo zlo u istim recenicama, pa te ostavljam onom mom pretposljednjem postu u kojem sam ti na to sve vec i odgovorio.