SDA-All about

Post Reply
Banksy

#351 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Innovation wrote:Nafaka, ne dozvoli da te ljute ovi "slucajni putnici". To su sve osobe koje se jedva i sjecaju kroz sta smo sve prosli.Ima jedna jako lijepa pjesma, koja kaze "Hvala BiH Armiji, SDA i Aliji, sto smo zivi ostali,
sto smo svoji postali...........".
Sto se tice nepotizma, toga je bilo i prije i uvijek ce biti.
... to posebno ... pa još na 20% Bosne ...

ko je stihoklepac :mrgreen:
jazzer

#352 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

Banksy wrote:
Innovation wrote:Nafaka, ne dozvoli da te ljute ovi "slucajni putnici". To su sve osobe koje se jedva i sjecaju kroz sta smo sve prosli.Ima jedna jako lijepa pjesma, koja kaze "Hvala BiH Armiji, SDA i Aliji, sto smo zivi ostali,

E bas se potrudio, svaka mu cast :lol:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#353 Re: SDA-All about

Post by prljavi Hare »

Banksy wrote:

Da nije Merlin?Nisam siguran,mi smo po Njemčkoj najviše Halida pjevali. :D
Banksy

#354 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

prljavi Hare wrote:
Banksy wrote:

Da nije Merlin?Nisam siguran,mi smo po Njemčkoj najviše Halida pjevali. :D
sudeći po naglašenoj rimi, meni vuče na Gljivu :mrgreen:
Chisum

#355 Re: SDA-All about

Post by Chisum »

:lol: :lol: :lol: :lol:

E, da mi hoce ko na vrata doci da mi otpjeva ovu pjesmicu.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#356 Re: SDA-All about

Post by prljavi Hare »

Chisum wrote:

Može biti,pravi se hor sa 404 mlada izvođača. :D
Chisum

#357 Re: SDA-All about

Post by Chisum »

prljavi Hare wrote:
Chisum wrote:

Može biti,pravi se hor sa 404 mlada izvođača. :D
Jos da hoce povest komsiju mi, tvog imenjaka, koji je svojevremeno bio nekakva civija u SDA, a i neki ministarcic kasnije... da im diriguje, da se postigne atmosfera... Frajer prvu godinu i po rata proveo u podrumu, kad je prvi put izasao na povrsinu mal' nije oslijepio... trci frajer okolo, raduje se cvijecu i nebu, sve mase rukicama, ko da mu je 4 godine, a cetrdeset. :lol:

Ono me odbranilo..... :lol: :lol:
I Svrakic iz Italije.... Pa Brankovic, Saja, Cengic, Bakir, Dzaferovic, Mujezinovic, Radoncic :lol: ... sve se jedan preko drugog gurali da me odbrane, sve nam uniforme, puske i opasace pokupili preko reda :lol: (valjda smo zato jedno vrijeme furali one narandjasto-roskaste, sto se vide iz svemira :lol: )... na kurac ih nabijem dzeparoski.

A posto nam je baza jedno vrijeme bila tik do sefa u kojem su neki provodili rat, sjecam se kad izmigolje... u kasne, kasne nocne sate, pod pratnjom, naravno, da malo zraka nahvataju.
Last edited by Chisum on 17/05/2012 15:41, edited 1 time in total.
novi.dan.nova.nafaka

#358 Re: SDA-All about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Chisum wrote:A posto nam je baza jedno vrijeme bila tik do sefa u kojem su neki provodili rat, sjecam se kad izmigolje... u kasne. kasne nocne sate, pod pratnjom, da malo zraka nahvataju.
Koliko je Napoleon ubio neprijateljskih vojnika ? Koliko ih je drug Tito ubio ?
Tvoje poimanje rata se svodi na to da uzmeš pušku i na prvu liniju: ja neću reći da je svaki član SDA bio aktivan učesnik rata, bilo je podrumaša naravno, ali budimo pošteni pa pričajmo i o pripadnicima ostalih stranaka - gdje je bio Slučajni prolaznik, kada je Alija bio uhapšen ?
Chisum

#359 Re: SDA-All about

Post by Chisum »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Chisum wrote:A posto nam je baza jedno vrijeme bila tik do sefa u kojem su neki provodili rat, sjecam se kad izmigolje... u kasne. kasne nocne sate, pod pratnjom, da malo zraka nahvataju.
Koliko je Napoleon ubio neprijateljskih vojnika ? Koliko ih je drug Tito ubio ?
Tvoje poimanje rata se svodi na to da uzmeš pušku i na prvu liniju: ja neću reći da je svaki član SDA bio aktivan učesnik rata, bilo je podrumaša naravno, ali budimo pošteni pa pričajmo i o pripadnicima ostalih stranaka - gdje je bio Slučajni prolaznik, kada je Alija bio uhapšen ?
Porediti ove niskobudzetne piljare iz podruma, koji ni do Tarcina ne mogu mentalno dobaciti, sa Napoleonom, koji je jasuci na celu svoje vojske prokrstario Evropom uzduz i poprijeko, ili Tita, koji je u zemlji koja je u svom DNK ima ugraviran fasizam kao najblizu opciju (sto se ovim zadnjim ratom i vidjelo), sa sacicom partizana ratovao i sa Svabama i sa ustasama i sa cetnicima - je, malo je reci, smijesno.

Ne radi se ovdje ni o puskama ni o mudima, nemamo ih svi jednako, kao ni ljubavi prema ovoj zemlji, sto se na primjeru ovih SDA podrumasa najbolje da vidjeti, a ja sam vec mnogo puta pisao da se Bosna nije branila samo puskom nego na mnoge nacine, te je bilo heroja, onih tihih heroja za koje danas skoro niko i ne zna, koji su na ovaj ili onaj nacin dali udjela u odbrani grada i drzave... a ta tiha borba, za pocetak, bila je cist OBRAZ i CAST u ta teska vremena, dakle, sve ono sto ova dzeparoska gamad iz SDA NEMA!
Rat su zavrsili sa po nekoliko stanova u Sarajevu, milionskim prevarama i sudskim procesima koje je, eto dokle je sve doslo, na kraju morala podizati i ta ista vlast u kojoj su i oni sami.

I ne izvrci teze... ja ne govorim ovdje o clanovima... U narodu koji se politikom poceo baviti JUCE, biti clan pogresne partije i na taj nacin pokazati svoju politicku nezrelost i naivnost - nije nista neocekivano. To mi je sasvim jasno, i time objasnjavam ovaj paradox da covjeku koji je muda svoja otegao da bi opstao, a usput izgubio pola porodice, i dalje pricu o patriotizmu prodaje dezerter i podrumas.

Ja govorim o samoj stranci, njenoj "platformi" dzeparenja i bogacenja na tudjoj muci, te ljudima koji su u njoj nesto znacili, njenom vrhu i onima koji su od svega toga imali korist.

Opisao sam vec dva puta scenu kada je nekolicina mojih saboraca, porijeklom iz istocne Bosne, dane i dane provodila jeduci sopstvenu utrobu od huje i tuge, cekala danima ispred centrale SDA da im se da neki odgovor, zasto Srebrenica pada, a niko nista ne radi, dok se samo 20 metara dalje od njih, na dan pada Srebrenice, u novi, na juris zauzeti petosobni stan, useljava buduci SDA-ov ministar za izbjeglice, tadasnja civija u partiji, sa sleperom punim novog namjestaja i odvratnom, nezasitom, gladnom grimasom na licu, nekoga ko se taman uhljebio, a hoce jos... covjek koji ovoj zemlji nije dao ni dlaku sa glave, a uzeo joj sve sto je mogao.

E ta scena je paradigma ovog proteklog rata, svog tog sljama koji ti dizes na pijedestal. To je ta SDA koja me je "odbranila"!

Sto se tice Zlatka, posto vidim da podrumasenje svoje partije mozes braniti i pravdati tek podrumasenjem drugih, ja tog covjeka ne smatram mnogo drugacijim od ove stoke koju sam u proslom postu nabrijao.

I ja i moj otac, tada vec covjek u godinama, dobrovoljno smo otisli na liniju i ja sam ponosan sto svom djetetu danas mogu to reci, a, nadam se, da je i ono ponosno sto su mu i otac i djed ucinili koliko su mogli da danas zivi slobodno i koliko-toliko sretno, ALI NIKAD, ZAISTA NIKAD nisam spocitavao nista onima koji su odlucili otici ili rat provesti kao civili - ukoliko su ostali ljudi cista obraza i casti... Nismo svi isti, niti na isti nacin gledamo na pojam slobode, zrtve, ali, posto sam odmah po svrsetku rata imao tu nesrecu da ubrzo pocnem raditi upravo okruzen tom podrumaskom bagrom koja ne samo da nije ni pomislila da se na bilo koji nacin zrtvuje za svoju zemlju, nego je rat debelo ISKORISTILA I NAPLATILA, i te kako bih najradije povratio na te bljutave stihove koje ti je gore poslao kolega.
Last edited by Chisum on 17/05/2012 16:26, edited 3 times in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#360 Re: SDA-All about

Post by -LIBERO- »

Koji moralni sunovrat, ili strogo licni interes, moras zivjeti pa da i dalje nakon 20+ godina pljacke, nepotizma i nesposobnosti SDA nastaviti ih podrzavati.

Koga su ba oni odbranili, Janju, Bijeljinu, Focu...Visegrad, Zvornik Banja Luku???? Ili za to nisu odgovrni kao tada najveca stranka u bosnjaka, nego su samo odgovorni za ove dijelove koji su se samoodbranili u 80% samoorganizacijom domicijelnog stanovnistva gdje se branio svoj zivot i kucni prag.

Mozda je odbrana bila prodavanje kalasnjikova po 1200DM, pa se onda polovinom aprila ispaliti u Tursku, Njemacku, Italiju.

SDa nas odbranio i odhranio, evo i zemlju razvijaju ma sve razvaljuje od napretka vec 20 godina.
Jedno od vecih zla ovog naroda i zemlje. :run:
Last edited by -LIBERO- on 17/05/2012 16:04, edited 1 time in total.
insomnia78

#361 Re: SDA-All about

Post by insomnia78 »

Bravo chisum

Sent sa mog ultra, sexy, cool mobitela using tapatalk
Tahta

#362 Re: SDA-All about

Post by Tahta »

svašta bi im mogao halaliti (SDA) ali im ne mogu halaliti što su uništili i uprljali iskrenu borbu boraca Armije BiH .Mogu im halaliti lično ali im ne halalim živote saboraca raje i drugova koji su poginuli braneći od četnika "živim mesom" ovo što smo odbranili.
Niko ne kaže da rukovodioci iz SDA trebaju da budu na liniji sa puškom ali bar da nisu pokrali pare za oružje i bili onako sposobnio da nam daju sredstva za odbranu.Njihova zasluga je isto onoga što je vezao ruke jadnika kad ga povedu da ga kolju.
Četnik sa jedne strane četnik sa druge strane samo nas je Bog spasio.
To je moje poimanje SDA i bratije proistekle iz njih
duh_sa_sjekirom

#363 Re: SDA-All about

Post by duh_sa_sjekirom »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Koliko je Napoleon ubio neprijateljskih vojnika ? Koliko ih je drug Tito ubio ?
Ne lupaj, živ bio!
Otiđi u Mostar pa porazgovaraj sa ljudima ko je našu mladost slao direktno u četničke ruke!
Kojoj stranci su pripadali najviši oficiri ARBiH u vrijeme kad su se dešavale te stvari?
Tačno je da je i u drugim strankama bilo podrumaša, ali u SDA ih je bilo daleko najviše!
Prva minhenska SDA brigada bila je daleko najjača na prostorima bivše SFRJ.
desni

#364 Re: SDA-All about

Post by desni »

Sda podmladak je skup neznalica,poltrona,arogantnih imitatora likova iz klana Izetbegović-Tihić.Veće zlo Bošnjake i Bosnu ukoliko ovi dođu na vlast ne može zadesiti.Svi znamo kako i na koje načine je ova elita završavala fakultete.Da ne govorimo da je podosta sda-ovih jurišnika sa diplomama slobomira iz Bijeljine i sličnih livadskih fakulteta.Pa ljudi ovi su direktan proizvod sistema u kojem caruje korupcija,nepotizam isl.Jao si ga nama ako se ovi dočepaju vlasti.Od njihove nepismenosti,neznanja veća je samo njihova arogancija koja je posljedica toga da su sve dobijali preko stranke.Igrom slučaja znam podosta mladih sda-ovaca iz sjeveroistočne Bosne.Slični su vjerovatni i oni iz drugih dijelova Bosne.Bilo bi zanimljivo pogledati rezultate kad bi neko nekad ispitao ovaj podmladak o bilo čemu.Recimo o historiji,geografiji ili jeziku njihove zemlje.Garantujem da 90 % njih pojma nema ni o jednoj od ovih oblasti.A treba da predstavljaju vrh u jednoj državi.Najveća zamjerka sdp-u što je ovakve održala na vlasti.Razgovarati sa nekom od ovih kopija Salmira Kaplana je paćenje vlastitog mozga.Ne dozvolimo ovima da vode nigdje ni mjesnu zajednicu.Sistem dajdžića i amidžića mora biti srušen.Najsmješnija je tvrdnja da su ovi odbranili Bosnu.Njihov lider je Bosanski Šamac poklonio četnicima,on sam je završio u logoru,pa u Rijeci kod Abdića :shock: i na kraju u Minhenu ko matičar.Pošto je on Alijin tečić a to je u ovakvim strankama jedna od važnijih stvari,čiji si rođak i tako on je odjednom predsjednik stranke i posljedično države.To što nemaš nikakve reference nebitno je, jer uvijek ima ovaca koje samo čekaju vođu.Kako se branila Bosna ovi lezihljebovići bi mogli učiti od Bešlagića,Bogićevića ili Komšića ali to bi bio preveliki napor za njihove moždane vijuge.
novi.dan.nova.nafaka

#365 Re: SDA-All about

-LIBERO- wrote:SDa nas odbranio i odhranio, evo i zemlju razvijaju ma sve razvaljuje od napretka vec 20 godina.
Jedno od vecih zla ovog naroda i zemlje.
SDA nikoga nije odbranio, ali je bio glavni pokretač otpora. Nadam se da greškom zaboravljaš da smo do kraja rata imali embargo na uvoz oružja i da smo tretirani haman isto kao koljači.Da ne nabrajam ostale fakte.
SDA nije imao tu sreću kao što su je imali komunisti '45, da iz rata izađu kao pobjednici (tj. da je zapad dopustio pad Banja Luke i čitavog genocidnog entiteta), te onda dio neistomišljenika pobiju, dio protjeraju, a ostatak neposlušnih pošalju na Goli Otok. Pa onda kroji državu po svom uzusu. Ovako, Mile (kako mu je Zlajoglu prvi počeo tepati) vuče na svoju stranu, Čović na svoju, a ti sa takvim snagama kakve imaš vuci kako znaš i umiješ naprijed...
Za branioce Titovog lika i djela mogu samo reći - sva sreća da je Fox skontao kako bomba pada, te skočio i život žrtvovao za svoga gazdu (koja pušiona od priče xD). Gdje li bi nam danas bio kraj...
@Desni - ma ti si čudo jedno od informisanog čovjeka, odakle tako dobro poznaješ SDA kadar. Ljubim čelo. :)
@Chisum i ostali: OK, priznajem po ko zna koji put, SDA je puna svega, ali ide to na bolje sigurno. To pokazuje i borba ovih dana za institucije zajedničke države, za razliku uvlakača iz SDP-a. No, hajdemo pogledati preko ograde, šta imamo kod SDP-a, ostale male nećemo ni analizirati. Šta bi dobili nakon rata da je SDP pobjeđivao na izborima - isto ono što imamo zadnje dvije godine: nepotizam, upravljanje državnim medijima u svrhu vlastite promocije i skrivanja kriminala u vlastitim redovima,diletantsko upravljanje najvećim državnim kompanijama i još k tomu, Boga pitaj dokle bi sa uvlačenjem Miletu tamo dole završili. Sjajno, nema šta...
jon_jovi

#366 Re: SDA-All about

Post by jon_jovi »

Došla je do svoga kraja. Koji vrag uopće više postoji
MuaDib

#367 Re: SDA-All about

Post by MuaDib »

Pošto se ovdje ponovo potežu teze u "državotvrnosti" i "državopredanosti" SDA, mora se istači da iz historijske perspektive gledano SDA izrazito antidržavna prevrtljiva politička organizacija.
Evo nekoliko činjenica koje idu u tome u prilog:
1990. godine SDA se nikad nije proklamovala kao bosanskohercegovačka stranka, već kao politička organizacija islamskog civilizacijskog kruga.
1990. godine SDA je vodila zajedno s SDS i HDZ otvorenu kampanju protiv multietničkog građanskog političkog organizovanja.
Image
1990. godine sklopila je savez sa otvorenom četničkom i ustaško strankom, SDS i HDZ. s kojima je formirala vlast.
1991. godine je u nekoliko navrata je blokirala pokušaje Ante Markovića da na SIV-u objavi protivustavne aktivnosti JNA i SDS-a u Bosni i Hercegovini.
1991. godine prva je podržala predaju oružja TO JNA.
1991. godine u avgustu je poturila ideju podjele BIH na etničke kantone na sastankua na Palama s SDS-ovim rukovodstvom.
S 1991. na 1992. godine je bez ikakvog plana i akcije pokrenula poces nezavisnosti BiH, iako institucije BiH nisu imale efektivnu kontrolu ni u dvorištu Skupštine, a kamo li na cijelom prostoru BiH.
Na samom početku 1992. raznoraznim kohabitacijama jasno je dala legitimitet Radovanu Karadžiću kao jedinom srpskom predstavniku.
U januaru se odjednom sjetila da je za građansku BiH i 29. februara i 01. marta 1992. godine, krijući istinu o stanju u BiH od naroda, izdejstovala neefektivnu potvrdu suverenosti, u nadi da će nam Amerikanci i NATO odbraniti državu, a time vlastiti narod žrtvovala radi političkog cilja.
U aprilu 1992. godine iako je iskoristila građanski referendum po pitanju nezavisnosti, u političkim pregovorima je kao princip postavila konsitutivnost naroda u BiH, a potom se povukla iz procesa, dajući legitimitet SDS i HDZ-u da traže etničku autonomiju, istovremeno osporavajući pokušaje opozicije da predstavlja i građansku opciju u BiH.
Zatim napad arkanovaca na Bijeljinu, nije uopšte shvatila za ozbiljno, već je očekujući ograničene sukobe čekala intervenciju NATO-a, a istočnobosanska opštinska rukovodstva povukla u Sarajevo prepuštajući narod samom sebi.
Ultimatum SAD da se JNA povuće do 14 aprila 1992, SDA je anulirala i povlačenje JNA produžila do 21. juna, nakon čega je tek proglasila ratno stanje.
I SDA danas kaže da je bila organizator otpora, zaboravljajući da je narod sam sebe počeo braniti, kad je za veći dio zemlje uglavnom bilo kasno. Kasnije iskorištavajući svoju političku prisutnost SDA se zakitila perijem otpora, tamo gdje se narod odbranio.
Sa otpočinjanjem mirovnih pregovora, pristala je da se rukovodstvo RBiH posmatra kao strana u sukobu, i ni jednom nije regovala na natpise strane štampe Bosnian civil war.
U jeku moralne pobjede branitelja BiH, 1993. godine SDA daje smrtni udarac RBiH, na Bošnjačkom saboru, poslije kog je Armija postala muslimanska, službeni pozdrav Selam aleik, pohkan jezik, pritisak na patriotski orjentirane Srbe i Hrvate očigledan, a BiH označena kao sredstvo a ne cilj.
Nekonzistentna politika malo građanska BiH, pa malo muslimanska Bosna, izvršio je temeljni udar na RBiH, kreiranjem Federacije u kojoj su patriotski orjentirani Srbi postali nacionalna manjina, a Hrvati poglavito iz ustaškog ogranka HVO državotvorni građani.
U Daytonu su RBiH i zvanično otjerali u povijest, multietničke elemente odbacili ko stare krpe i odrekli se svih područja u kojima ARBiH nije ostvarila kontrolu.
U ratu i poraću SDA je zgrnula silne pare od donacija u svoje đepove, pljačkaškom privatizacijom dokusurila privredu. Ali ni to nije bilo dovoljno pa je SDA administracija stvorila armiju leziljeboviča dajući penzije, boračke naknade, invalidnine, i druga prava, koji je i dalje održavaju u vlasti.
Danas od penzionera koji su izgradili zemlju stvorila je više gladne nego site građane, od žrtava rata monetu za potkusurivanje, od boraca bezličnu masu, rašrkanu u 3 miliona udruženja, od radničke klase srednje životne dobi nezaposlene na birou, djeci je uništila djetinjstvo i nametnula im da odrastuju uz propalo društvo i školstvo, koji nakon školovanja završe na birou, mlade koji gledaju da odu iz zemlje, a onima koji ostanu ostavlja jedino da se počnu baviti kriminalom ili za 30 godina da poslije mrcvarenja kod privatnika i sumnjivih biznismena postanu socijalni slučajevi. E to je epilog postojanja SDA i njenih kompanjona iz SDS i HDZ te sestrinskih stranaka SBiH, PDP, HDZ1990 itd.
FOČANSKI PROPISI

#368 Re: SDA-All about

Post by FOČANSKI PROPISI »

kiky wrote:sda je dno dna ...
"I još dublje...
Gdje pijetlovi ne pjevaju"...
FOČANSKI PROPISI

#369 Re: SDA-All about

Post by FOČANSKI PROPISI »

SDA
Dabogda se nikad ne ponovilo!
jazzer

#370 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

novi.dan.nova.nafaka wrote: ...SDA nikoga nije odbranio, ali je bio glavni pokretač otpora. Nadam se da greškom zaboravljaš da smo do kraja rata imali embargo na uvoz oružja i da smo tretirani haman isto kao koljači.Da ne nabrajam ostale fakte.
SDA nije imao tu sreću kao što su je imali komunisti '45, da iz rata izađu kao pobjednici (tj. da je zapad dopustio pad Banja Luke i čitavog genocidnog entiteta), te onda dio neistomišljenika pobiju, dio protjeraju, a ostatak neposlušnih pošalju na Goli Otok. Pa onda kroji državu po svom uzusu. Ovako, Mile (kako mu je Zlajoglu prvi počeo tepati) vuče na svoju stranu, Čović na svoju, a ti sa takvim snagama kakve imaš vuci kako znaš i umiješ naprijed...
Pa ti elementarne stvari ne razlikujes, lose vas uce na toj akademiji :) .

SDA nije jednako BiH niti je SDA jednako Armija BiH a ti to stavljas u istu ravan. Ja sam bio
pripadnik Armije BiH i fuckalo mi se za SDA kako 92-95 tako i danas (lazem danas ih ne mogu ocima
gledati a onda su mi samo bili odvratni :) ) Koga ste vi branili? Pa aktuelnog predsjednika su vam na kucnom
pragu uhvatili. I vi uzimate sebi za zaslugu ovo malo teritorije sto nije palo pod cetnike. I, ako moze jedan apel,
molim vas nemojte nas vise braniti i brinuti za nasu buducnost!!
novi.dan.nova.nafaka

#371 Re: SDA-All about

jazzer wrote:Pa ti elementarne stvari ne razlikujes, lose vas uce na toj akademiji :) .
SDA nije jednako BiH niti je SDA jednako Armija BiH a ti to stavljas u istu ravan. Ja sam bio pripadnik Armije BiH i fuckalo mi se za SDA kako 92-95 tako i danas (lazem danas ih ne mogu ocima gledati a onda su mi samo bili odvratni :) ) Koga ste vi branili? Pa aktuelnog predsjednika su vam na kucnom pragu uhvatili. I vi uzimate sebi za zaslugu ovo malo teritorije sto nije palo pod cetnike. I, ako moze jedan apel, molim vas nemojte nas vise braniti i brinuti za nasu buducnost!!
Ehh, vi bojovnici ste posebna priča, zar ne ? ;-)
@MuaDib - e pa druškane, ti trebaš razlikovati izvorne strategija stranaka od lokalne i trenutne politike. Sasvim je normalno da je SDA-u '90-te bio prioritet zaštiti muslimanski narod i da je u startu deklarisana kao muslimanska stranka, a da je to danas ulazak u EU i da je SDA građanska strana. Nije to nikakva prevrtljivost već se jednostavno radi o tome da kada ispuniš jedan od temeljnih ciljeva mijenjaš i izvornu strategiju. ;-)
kresoje_krmpotic

#372 Re: SDA-All about

Post by kresoje_krmpotic »

nikada nece prestati polemike oko toga jel sda valja ili ne valja i sta je alija mogao ili nije mogao da uradi ili postigne.

cinjenica ostaje iz 1990 prije prvih izbora, da je to:

1. prva nacionalna stranka osnovana u bih
2. da je to stranka osnovana za "muslimane u jugoslaviji" a ne bosanska stranka. cijela ikonografija je islamska nema veze s bosnom ni s ljiljanima vec zelene zastave, polumjesec
3. da je alija autor islamske deklaracije koje jeste politicki pamflet i time opravdano ulazi u reference njegovog politickog cv-a
4. da su i alija i sda pozivali muslimane da za predstavnike drugih naroda glasaju iskljucivo za nacionalne stranke
5. da je najviše glasova na prvim izborima u novembru 1990 dobio fikret abdic a ne alija izetbegovic ali mu je ustupio mjesto predsjedavajuceg predsjednistva. dakle alija je bio neligitiman predsjednik predsjednistva bih.

prema tome ova stranka nije imala apsolutno nikakav legitimitet da poziva na "građansku državu" ili referendum za građansku državu a da joj se vjeruje.
toni84

#373 Re: SDA-All about

Post by toni84 »

Cestitam tim mladim ljudima na tome sto su iskazali zelju da se ukljuce u politiku i odlucuju o svojoj sudbini... Nadam se da ce ustrajati u svojoj borbi za bolji polozaj mladih... A kada govorite Politickoj akademiji trebate znati da se seminai organizuju u saradnji sa fondacijama Robert Schuman, Konrad Adenauer, IRI, Konzervativna stranka iz VB i td... A predavaci su ugl stranci uz par izuzetaka kao sto su nasi univerzitetski profesori kao npr: Besim Spahic, Nedzma Mirascija, Sabina Cudic.... I polaznici pol akademije nisu samo clanovi SDA vec mladi iz raznih sfera drustva i cijele BiH... Al eto ni to ne valja....
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#374 Re: SDA-All about

Post by -LIBERO- »

novi.dan.nova.nafaka wrote:SDA nikoga nije odbranio, ali je bio glavni pokretač otpora.

Mislis na Muhameda Cengica i ekipu oko njega koji su u mom naselju PRODAVALI puske, kalase po 1300KM i onda se sve zajedno sa tjelohraniteljima koji su pred rat nosali zelene beretke i raj-ban naocale i bili kao nesto namrgodjeni i zeznuti..ispalili u Trusku, a sitna buranija (ukljucujuci mog starog i amidzu) samoorganizovala se i bukvalno branila svoje haustore ulice i slicno.
Mislis li na Hasana Cengica i Saju (ljubitelja sexa sa crncima-afera prijetnja) trgovali puskama i zaradjivali na muci i borbi za goli opstanak ovog naroda.

Jel mislis na radikalnu islamizaciju ARBIH, gdje su se masovno odpustali u drugoj polovini rata svi nemuslimani, gdje se rigidno nametao vjerski pozdrav i gdje je u 99% jedinica "oficir za moral" bio fakticki namicatelj vjerske naobrazbe, fakticki politicki komesar SDA.

Kamo srece da nas apsolutno nisu ni branili i da je dopusteno da pocetna borba BH patriota nastavi se i zazivi kao sto je to bilo u toj prvoj polovini ratnih dejstava, gdje je armija zaista i bila armija BH patriota a ne ova mutacija koja je u drugoj polovini rata postala, fakticki stranacka vojska.

Ti moze spinovati do sutra, mozes i frizirati i uoblicavati neke stvari koliko hoces, ali ne mozes ljudima koji su bili pod sapom korumpirane i pljakaske SDA 20+ godina, pricati o njihovim nijetima, potezima i vladavini uopste.

Njihovo shvatanje begovske i familijarne raspodjel vlasti, nepotizam, korupcija i nemoral pod toboznjim paravanom religije i (kvazi) moralnosti, je nesto sto je poslije cetnika i njihovih zlocina ono sto je najvise unazadilo ovo drusto i ovaj narod.

I na kraju, ako budes imao potrebu ( ti ili bilo ko drugi) da odgovorite na ovaj moj post, molio bih da se ne izvlace iz konteksta jedna-dvije recenice, jer se gubi smisao, i lako je onda spinovati, ali to ne pije vode jer "Narod zna" :D :lol:
Chisum

#375 Re: SDA-All about

Post by Chisum »

Na njih zaista ne treba trositi previse rijeci - bosanska poratna stvarnost ih je ogolila do kosti, medjutim, covjek na neke stvari jednostavno ne moze ostati ravnodusan... Nakon agresije, nakon cetnika i ustasa, oni su najvece zlo koje nas je zadesilo.

Svoje stoljetno apstiniranje od kontrole nad sopstvenom sudbinom, izgradjivanja i oblikovanja nacionalne i politicke svijesti, svoje stoljetne zablude da ce mu zarivanje glave u pijesak i samonametnuto prokletstvo nepripadanja i zatvaranja ociju pred svim mogucim desavanjima, tumbanjima, signalima, nagovjestajima na evropskoj politickoj sceni pomoci da opstane, ovaj narod je placao dugo i skupo, ali ga je zadnja "tura" uspavanosti i odsustva politicke svijesti dokusurila.
Ovo SDA zlo, sa snovima i vizijama manjim od mishijih, sa horizontima koji stanu u onu "daj nam svega za po' marke", najkrvavije je placena cijena gorepomenute sramne stogodisnje letargije i indiferentnost, te potpune politicke nezrelosti, za koju je ovaj nesretni narod uvijek iznova nalazio najbizarnija objasnjenja, uvijek joj se nanovo vracajuci, kao kakvom zlom usudu s kojim je srastao i bez kojeg ne moze... bez kojeg "on vise nije on".

Opet kazem, samo na ovaj nacin mogu da shvatim da jedan narod, tako hrabar, zilav i ponosan u vremenima najvecih tragedija i stradanja, moze sebi da dozvoli da mu ovakva ljudska bijeda, ovakav genetski otpad koji se nije libio da zaradjuje na nesreci sopstvenog naroda, ovakve prodane duse, pruze ruku vodilju...

U ratu, kao sto rekoh ranije, nisam imao potrebu da se bavim njima... nisam imao vremena za to. Upoznah ih, radeci medju njima, onako, istinski, tek nakon rata... i da zivim jos hiljadu godina, svih hiljadu bih o njima mislio isto sto mislim danas... dno dna! U svakom pogledu. Bolest i greska koja ce tek da nas kosta.
Post Reply