Poslije ovoga nisam mogao dalje čitati, sa kime ti porediš naše akrape.ciklamaboja wrote:
Uvijek se obecavalo vise nego sto se moze ispuniti, to je radila i Merkelova i Obama i Lagumdzija i Bakir i Dodik i Zeljko itd itd itd
SDA-All about
-
almir90
#16126 Re: SDA-All about
-
ciklamaboja
#16127 Re: SDA-All about
vrlo prosto i jednostavno poređenje, mislim da bolje nisam mogao naci niti da bolje postoji.Te drzave kao i njihovi politicari se inace ne mogu porediti sa nasim ali u ovom kontekstu itekako.almir90 wrote:Poslije ovoga nisam mogao dalje čitati, sa kime ti porediš naše akrape.ciklamaboja wrote:
Uvijek se obecavalo vise nego sto se moze ispuniti, to je radila i Merkelova i Obama i Lagumdzija i Bakir i Dodik i Zeljko itd itd itd
sad razligu
-
ciklamaboja
#16128 Re: SDA-All about
ima ti i ta mjestaThinker wrote:Posljednje dvije godine sam branio SDA jer sam ih vidio kao protutežu kelptomansko-izdajničkoj koaliciji oličenoj u bratstvu SDP-SBB. Glasao sam za njih i sretan sam zbog pobjede. Sada je odgovornost uglavnom na njima, ukoliko ne naprave haira za ovu zemlju ovo im je posljednji mandat koji su dobili na izborima. Znam dosta ljudi koji su istog ili slilčnog stava.
-
almir90
#16129 Re: SDA-All about
ciklamaboja wrote:
vrlo prosto i jednostavno poređenje, mislim da bolje nisam mogao naci niti da bolje postoji.Te drzave kao i njihovi politicari se inace ne mogu porediti sa nasim ali u ovom kontekstu itekako.
sad razligu

-
saim_adka
- ZOCH
#16132 Re: SDA-All about
Samo da se razumijemo, prcam i sdp i sda i sbb i sve vas istoZOCH wrote:
- Alfons Kauders
#16133 Re: SDA-All about
aha - dakle ne radi se o zaposljavanju novih ljudi, rastu i stvaranju nove vrijednosti, vec oporezivanju onih koji nisu u sistemuThe Realist wrote:Većina tih privrednika može platiti i doprinose, tako da to sa 700KM ne stoji, znaš i sam to.Alfons Kauders wrote: presipanje iz supljeg u prazno - treba se neko ko uzme 700 na crnjaka sad prijaviti i dati drzavi trecinu plate kako bi neko imao milju i po na budzetuevo jedva cekaju, vidim red se vec uhvatio
![]()
uostalom to nije novih 100,000 radnih mjesta - jer ti ljudi vec rade
Ako to nisu nova radna mjesta, onda i nezaposlenost nije tolika, koliko se prikazuje, pa je situacija nešto bolja i opet nam ne treba onoliki rast, jer ustvari mi imamo sve ove zaposlene,tako da ti onaj procenat dobro opada.....
Jesu nova radna mjesta sa pogleda osiguranja, penzija, plaćanja onima koji su na budžetu, a stvarno rade (od njih malo ko ima tu milju i po, kako kažeš, eventualno ljekari nakon dužeg perioda), budućih penzija za one koji rade sada na crno (mada i tu ima ljudi koji imaju penzije po nekom osnovu i rade na crno, tako da bi se i tu situacija popravila).
Ja ne znam kako je teško shvatiti koliko bi to popravilo situaciju.
I ovaj komentar u kojem kažeš "kako jedva čekaju".... Zašto onda spominješ neku stranku, glasače, bilo šta, jer apsolutno je nebitno ko je na vlasti, može to biti njemački SDP/CDU, Amerikanac, Englez, Švicarac, opet će ovi pokušavati izbjegavati i neće stajati u redu da prijave ljude.
Zato i jesu tu bitne inspekcije, ali neke nove, jer ove sada su korumpirane do maksimuma i neće taj zadatak obaviti kako treba.
No, nisam ni ja optimističan, kada vidim koja vlada bi to trebala odraditi (nažalost i da nije SDP pobijedio, opet ne vidim da bi se u tom polju situacija previše popravila). Vjerujem ja da će se popraviti, ali ni približno koliko bi trebala.
kako bi neko umjesto 750 na crno dobio 500... a od njegovih 250 cemo isplatiti plate budzetskim korisnicima koji uzimaju milju i po
to je iluzija
pare ne padaju s neba i onaj koji je odlucio da radi na crno to nije uradio iz fazona, vec zato jer nema love da registruje obrt i da placa doprinose... kada bi primorao svakog majstora, frizerku i zanatliju da se prijavi, fiskalizira i placa sve dopinose, masa tih ljudi bi propala iste sekunde
kakav bi to bio mazohizam pobogu? po sirotinji udarit da bi dali onim koji imaju duplo vise, o njihovom trosku... superhik ekonomska politika
-
L u c i f e r
#16134 Re: SDA-All about
Sve po jadnim budžetlijama...
Pa dosta je ljudima što se ubiše od dosade na poslu, četiri i po dana sedmično, polomiše se ljudi po komisijama za kuracpalac, za to dobiju naku pišljivu crkavicu od par milja i sad ih još treba jebavat na ovoj temi...
Pa dosta je ljudima što se ubiše od dosade na poslu, četiri i po dana sedmično, polomiše se ljudi po komisijama za kuracpalac, za to dobiju naku pišljivu crkavicu od par milja i sad ih još treba jebavat na ovoj temi...
-
almir90
#16135 Re: SDA-All about
Čaba gubiš vrijeme na ove budžetske nehljebovce. Ja sam davno pitao i niko se nije udostojio da iznese informaciju koliko je ljudi uvođenjem fiskalizacije i povećanjem obaveza, primorano bilo da stave ključ u bravu privatnom biznisu. Već se izbacuju neke glupe statistike, koje su blago rečeno "niđe veze".Alfons Kauders wrote:
aha - dakle ne radi se o zaposljavanju novih ljudi, rastu i stvaranju nove vrijednosti, vec oporezivanju onih koji nisu u sistemu
kako bi neko umjesto 750 na crno dobio 500... a od njegovih 250 cemo isplatiti plate budzetskim korisnicima koji uzimaju milju i po![]()
to je iluzija
pare ne padaju s neba i onaj koji je odlucio da radi na crno to nije uradio iz fazona, vec zato jer nema love da registruje obrt i da placa doprinose... kada bi primorao svakog majstora, frizerku i zanatliju da se prijavi, fiskalizira i placa sve dopinose, masa tih ljudi bi propala iste sekunde
kakav bi to bio mazohizam pobogu? po sirotinji udarit da bi dali onim koji imaju duplo vise, o njihovom trosku... superhik ekonomska politika
Naravno, sva ekonomska rješenja, koja nude političari, svodi se na to "otmi od naroda, daj nama", jer šta će bijeda, i onako nisu naučili da imaju, da ih ne bi i na to navikli. Imaš ljudi koji rade privatno na crno, rade negdje u firmi za platu 400-500 KM, i dodatno se snalaze kod kuće, ako mogu istim poslom još koji dinar ubiti, ako ne, oni koji hoće raditi, nađu sebi neki drugi posao, koji će im donijeti neki dinar. Ti isti da otvore privatni biznis kao što Alfons navede, propali bi u roku sekunde. I, naravno, rješenje problema je da ti isti još više opterete.
Rješenje naših problema je u tome, da se prestanu davati podsticaji ljudima koji to troše tako što kupuju nova auta, grade privatno vile, vikendice, a zauzvrat otpuštaju radnike, one za koje su od države dobili pare da ih zaposle. Rješenje je da se prestane davati olakšice uvoznoj robi, tako da naši privrednici propadaju, jer ne mogu biti konkurentni. Kontrolisati izdane podsticaje, ako je neko dobio 100 000 KM, a nije uradio obećano, vrati pare nazad, i kraj priče. Mora se malo skinuti teret sa obrtnika, pogotovo manjih. Kod nas jedine firme koje posluju pozitivno su one orjentisane ka izvozu, i smijem se kladiti da u cijeloj BiH, da 90% tih firmi rade za autoindustriju, a vidili smo i sami prije par godina kako autoindustrija zna uletiti u krizu, evo kod nas se jedna firma prodaje, jer su u dugu. A, šta je sa ostalim, umjesto da mi uvezeni kapital raspodijelimo unutar države, mi ga ponovo izvozimo, čak i više izvezemo, nego što ga uvezemo. Ima tu još puno toga, al' ne da mi se sada sve pisati šta mi je u glavi.
Šta radi budžetlija? Barem 50% svih budžetkih korsnika sjedi po cijeli dan i visi po netu, pa to može viditi i ovdje na Klix-u! Kupe si fakultet (ne svi, čast izuzetcima) i onda čuveno "stranka te prati, i ima velike planove za tebe". Treba uvesti demotivirajući rad na budžet, a ne da svima bude životni moto "kupi diplomu i na budžet". Onaj ko za sebe misli da je veliki stručnjak, treba svoje znanje u privredi da dokaže, a ne sjedeći besposleno u fotelji po 8 sati dnevno, 5 dana u sedmici.
-
The Realist
#16136 Re: SDA-All about
Vidiš, mene izjava ne zanima (ta o 100K novih radnih mjesta). Nisam ju nikada ni čuo, jer nisam imao vremena, jedino mi neko reče kako u jednom momentu Zukić govori o tome, ali ja njega ne mogu slušati 2 minuta, kamoli cijelu emisiju, tako da nisam ni prebacio na kanal.Alfons Kauders wrote: aha - dakle ne radi se o zaposljavanju novih ljudi, rastu i stvaranju nove vrijednosti, vec oporezivanju onih koji nisu u sistemu
kako bi neko umjesto 750 na crno dobio 500... a od njegovih 250 cemo isplatiti plate budzetskim korisnicima koji uzimaju milju i po![]()
to je iluzija
Ovo što kažeš da ne zapošljavaju ljude na crno iz fazona možeš mačku o rep okačiti. Ima i takvih sigurno, ali vala ima jako puno onih koji su sve registrovali, jako veliki novac zarađuju, samo neće ljude da prijave, tj. prijave onaj minimum što moraju i minimalac im daju, ostalo na ruke, da bi sebi mogli graditi vile, kupovati luksuzne automobile, ići na luksuzna putovanja i slično....
Samo vidim da nema smisla raspravljati, jer kad neko ne vidi prednosti prijavljivanja ljudi koji rade, onda je tu već drugi problem u pitanju. Ispade da bi bilo OK zaposliti i ostalih 300k na crno, jer eto, radili bi. Samo mi objasni kako bi penzionerima bilo bolje, kako bi školstvo dobijalo ikakav novac (znaš li koliko se duguje tim ljudima uopšte?), kako bi zdravstvo bilo bolje, šta će uopšte ti ljudi kada više ne budu u stanju raditi, jer nisu nikakve doprinose imali (još će i za njih trebati sredstva izdvajati, a budžet se ne puni)? Ali hej, koga briga, hajde neka svi na crno rade, ko je još vidio korist od doprinosa
Samo nemoj sa argumentom o budžetlijama (pretpostavljam na koga misliš), jer to je drugi dio problema koji se mora riješiti i to sam napisao već par puta (iako i tu ljudi ostaju bez posla, ali radi dugoročne dobrobiti se neki potezi moraju povući).
- Freamon Lester
#16137 Re: SDA-All about
Pa mora negdje seksa biti kad vec na poslu nema..L u c i f e r wrote:Sve po jadnim budžetlijama...![]()
-
almir90
#16138 Re: SDA-All about
1. https://www.youtube.com/watch?v=EvG7Jyj8kxg 04:00The Realist wrote:
Vidiš, mene izjava ne zanima (ta o 100K novih radnih mjesta). Nisam ju nikada ni čuo, jer nisam imao vremena, jedino mi neko reče kako u jednom momentu Zukić govori o tome, ali ja njega ne mogu slušati 2 minuta, kamoli cijelu emisiju, tako da nisam ni prebacio na kanal.
Ovo što kažeš da ne zapošljavaju ljude na crno iz fazona možeš mačku o rep okačiti. Ima i takvih sigurno, ali vala ima jako puno onih koji su sve registrovali, jako veliki novac zarađuju, samo neće ljude da prijave, tj. prijave onaj minimum što moraju i minimalac im daju, ostalo na ruke, da bi sebi mogli graditi vile, kupovati luksuzne automobile, ići na luksuzna putovanja i slično....
2. Njima je vlast omogućila da to rade, oni sa vrha, jer njima inspekcije uopšte ne dolaze u kontrole, i ako dođu, i zalijepe kaznu, u roku 5 minuta dobijaju poziv da se sele iz firme, da je to riješeno. Isto od takvih niko ne može doći na red da dobije podsticaj, ali sve je to pranje para, dio vlasniku, dio ministru. Tako da treba riješiti vlast, i maknuti ljude koji omogućavaju da se jedni enormno bogate na račun drugih. A, da vam budžetski proračun pune sitni obrtnici, kojih je iz dana u dan sve manje, pa ti reci ko je za to kriv.
- cvrčak_na_hedonizmu
#16139 Re: Odg: SDA-All about
The Realist wrote:U VB najvece prihode drzava ima od poreza na plate. Eto koliko je bitno to. Tako bi prijavljivanje nelegalno zaposlenih donijelo veliko poboljsanje.cvrčak_na_hedonizmu wrote:To nisu nova radna mjesta za nezaposlene, samo način punjenja budžeta i više vozila, pomoćnika, putovanja, telefona i ostalih pogodnosti za parazite na vlasti.
Što se ostatka posta tiče, slažem se, ali bi država trebala mnogoooo više da daje, a onda, logično, i uzima. Trenutno samo otimaju, radnici ga puše, a takvi jadovi od ljudi koje si opisao se bogate na leđima sirotinje. Takav sistem je stvoren, idealan za one koji imaju cash, a glabanje za one koji nemaju, SDA stajl
Penzije bi bile vece, ne bi kasnile, ne bi kasnile plate skolstvu, policiji, zdravstvu bilo bi novca i za projekte.
Eh, ovo sto kazes da bi samo bilo vise novca za krasti, to je nazalost tacno, ali to je ono sto se mora promijeniti uz povecanje prijavljenih.
No, sve to ne mijenja cinjenicu da bi 50-100, ili vise hiljada novoprijavljenih uveliko popravilo financijsku situacju drzave.
Procente napiši
Nije rješenje ako samo pojačaš inspekcije i "natjeraš" poslodavce da prijavljuju radnike. Desiće se, kao što Alfons napisa, da će ljudima biti još više smanjenje plate, jer će se plaćati doprinosi. Pogurana država, al preko leđa radnika, opet. Samo sistemski je to moguće riješiti. SDA to da uradi, imaju moj glasa do kraja života. Naravno, oni to neće uraditi, jer su nesposobni, jer ih boli kifla, jer bi skočili u usta ( svojim ) tajkunima koji su uzeli pare u ovoj močvari od zakona i sistema u BiH.
-benefiti, ali realni, ne deklarativni ( ko što onaj čelični ublehaš napisa mrtav-hladan ). Odakle benefiti, jel to država ima pare da pomogne zapošljavanje ? Oslobodi firme od poreza
Svaki goljo može da otvori d.o.o. sa 2.000 maraka početnog kapitala, malo razradi posao, a onda zajebe koga hoće i kako hoće. Ne možeš se naplatiti. Hoćeš da otvoriš doo, moraš imati neki polog, garanciju, mora te država štititi od prevaranata, mora ti omogućiti sredstva naplate ili pomoći prilikom iste. Moraš imati uslove za poslavanje da bi onda mogao tražiti da je sve pod konac. Ne možeš samo reći, e, sad ću pojačati inspekcije i riješiti dio problema. To je dugoročno gledano isto kao da požar gasiš kerozinom. Isto kao što, u ovakvoj situaciji, nije rješenje da otpustiš pola administracije bez ikakve mogućnosti prekvalifikacije i novih radnih mjesta. Sjebo si cash flow u državi i doveo se u još goru situaciju.
Potreban je plan, sistem, država ( ako ništa Federacija ) da se ovo dovede u red. Slušam Genjca na TV1 kako mrtav hladan govori ( parafraziram ), pa jebiga, znate da nas Srbi jebu, a neizostavni su
SDA jaše već 20 godina, da su htjeli, mogli, bili sposobni, barem bi dio uradili. Njima to naravno nije u interesu, jer bi pod a) sjebali dio glasačkog tijela iz administracije, pod b) ugrozili Šaje, Budnje i ostale smetljare predvođene Bakirom I.
- madridist
- Alfons Kauders
#16141 Re: SDA-All about
pa onda slijedi logicno pitanje - zasto radnici anonimno ne prijavljuju takve? zasto?The Realist wrote:Vidiš, mene izjava ne zanima (ta o 100K novih radnih mjesta). Nisam ju nikada ni čuo, jer nisam imao vremena, jedino mi neko reče kako u jednom momentu Zukić govori o tome, ali ja njega ne mogu slušati 2 minuta, kamoli cijelu emisiju, tako da nisam ni prebacio na kanal.Alfons Kauders wrote: aha - dakle ne radi se o zaposljavanju novih ljudi, rastu i stvaranju nove vrijednosti, vec oporezivanju onih koji nisu u sistemu
to je iluzija
zato jer znaju da ce na crnjaka dobiti koju stoju vise, zato jer znaju da ni gazda bas ne zida dvorce i kupuje sestocifrena auta, vec jedva drzi firmu da ne propadne... nije ba ovo srednji vrijek ni robovlasnistvo - ima sigurno i takvih kojima bi odgovarao tvoj opis, ali tvrditi da 100,000 ljudi radi za takve je u najmanju ruku neozbiljno
a zasto bi tim ljudima bilo bolje? pa glasali su da im je dobro, glasali su za stranku na vlasti, dakle nista im ne fali...Samo vidim da nema smisla raspravljati, jer kad neko ne vidi prednosti prijavljivanja ljudi koji rade, onda je tu već drugi problem u pitanju. Ispade da bi bilo OK zaposliti i ostalih 300k na crno, jer eto, radili bi. Samo mi objasni kako bi penzionerima bilo bolje, kako bi školstvo dobijalo ikakav novac (znaš li koliko se duguje tim ljudima uopšte?), kako bi zdravstvo bilo bolje, šta će uopšte ti ljudi kada više ne budu u stanju raditi, jer nisu nikakve doprinose imali (još će i za njih trebati sredstva izdvajati, a budžet se ne puni)? Ali hej, koga briga, hajde neka svi na crno rade, ko je još vidio korist od doprinosa.
siva ekonomija i postoji radi njih - zato jer imamo sistem koji ljude tjera u sivu ekonomiju... bolje je da rade tako nego da ne rade nikako... a ako je genijalni plan SDA da hvata krojacice, frizerke, zidare, molere i ostalu sirotinju koja nece da se prijavi, sretno vam bilo
to bi valjda bio prvi doprinos baliluka ekonomskoj nauci...
ja cu taj potez povuci 1.1.2015. jer cu se po svemu sudeci tada odjaviti nakon haman dvije decenije staza... ne vidim svrhu, da me jebu u zdrav mozak i da svake godine izgubim brdo para i vremena samo da bi bio ko fol zaposlen... vec cu se fino ko i ostali prijaviti na biro radi osiguranja, a onda me zaboli neka stvar...Samo nemoj sa argumentom o budžetlijama (pretpostavljam na koga misliš), jer to je drugi dio problema koji se mora riješiti i to sam napisao već par puta (iako i tu ljudi ostaju bez posla, ali radi dugoročne dobrobiti se neki potezi moraju povući).
-
Cyclops5
#16142 Re: SDA-All about
milonja wrote:Edo Maajka
Ovako
Kod nas se od Dejtona godine broje
Ljudi se ljudi boje i svako glasa za svoje (samo za svoje)
Brđani postaju građani
Do juče svjetla gasili sjekirama, al sad su u odjelima (seljačine)
Mirnese sredi ih Mirnese jebi im mater
Ako se ti počneš prodavat i tebi ću mater jebavat (i tebi)
Da znaš, nije bitna ideologija, bitna je biologija
Bitna je genetika balije, ustaše i četnika (to je bitno)
Svaka ovca svome krdu krave uz telad
U šarena vrata gledat jedni drugima mater jebavat
Znam ko je počeo rat, znam šta je glad
Znam kad su šešeljevci došli u moj grad (znam)
Pričamo ono kako je sad, slabo se mičemo s mjesta
Puni smo rupa ko naša cesta
često vučemo ručnu vidiš svaki biser
Išli bi naprijed ali volimo taj rikverc (jebi ga volimo)
Postalo nam navika da ne radi ni jedna fabrika
Malverzacije prešutimo, gazde ne ljutimo
Navikli se na gebiru i u miru
Mladi iz zemlje bježe, izbjeglice se vratit neće
Ne moraju nek zarađuju, nek nam šalju para
Mi ćemo živit u mraku, jedni drugima jebavat majku (u šupak)
Cijela država plaća reket
Po kućama oružja
Od rata čuje se zveket
Imamo mina ko jagoda pune oranice
Ali neće brati urod oni što su pravili sadnice
Bole nas kite
Imamo resursa više pogotovo metala, govana, metana
To je nas zrak i hrana, s tim nas vođe hrane
Ne znam za vas ja sam sit, u mene više ne stane
Svako kurac u državi puši, zatvara uši
Pred nepoznatim ljudima držim jezik za zubima
Da l selam, zdravo, bok kako je pravo?
Ne znam više šta da kažem u sranju da se ne nađem
Bace u uho bubu, sviraju ratnu trubu
Ljude drukčijeg pogleda imaju na zubu
A da im isprave pogled poslaće jedan odred
Da im zapaljenu kuću gledaju kroz dvogled
Al nema ratne nevere što može uništit temelje
Onaj korijen kuće u kojem su naše duše
Onu burmu i lanac što u temelj baci Bosanac
Kad kuću pravi u temelj dio sebe stavi
Sruši do temelja - ne ide
Temelj on će ostat vječan ko Sava
Mater vam jebeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem
Mater vam jebeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem
- JThomas
#16143 Re: SDA-All about
kad bi to zaista bilo - da za 8 godina u FBiH bude 100.000 plus radnih mjesta (ne da se otvori 100.000 a zatvori 120.000), i ja bih do kraja života glasao za SDA. ali što kaže alfons, to bi zahtjevalo jednu stopu rasta koja je naučna fantastika u našim uslovima. taman da nas stvarno vodi angela merkel.
- sebija
#16144 Re: SDA-All about
Da je SDA znala napraviti državu to bi dosad i uradila. Ne bi bilo potrebe ni da postoje druge stranke.JThomas wrote:kad bi to zaista bilo - da za 8 godina u FBiH bude 100.000 plus radnih mjesta (ne da se otvori 100.000 a zatvori 120.000), i ja bih do kraja života glasao za SDA
SDA je zato majstor laži, podvala, ubijanja. Znaju napraviti Ševe, ubijati branitelje, zakuhavati među jedinicama u ratnom Sarajevu, raditi atentate na vrijedne ljude. Čovjek koji je ubio Semiru Haliloviću majku i daidžu danas je zaposlen u CBBiH, a BH Telecom mu sponzorira privatnu firmu. To je nagrada ubicama od SDA. Pripadnik Alijinih Ševa danas glumi intelektualca - Dino Abazović. Pripadnik Alijinih Ševa danas glumi arhitektu - Sead Gološ. Projektuje zgrade po Sarajevu koje mu namjesti kriminalac Bakir Izetbegović (Bosmal, BBI, SCC, Europe...) kako bi dijelili talove.
Alija je znao podijeliti državu sa okupatorima i prvi put nakon puno godina se igrati sa njenom teritorijom. Prodao je suverenitet BiH u Dejtonu, a njegova stranka je ostala da dovrši posao i podijeli državu na tri nove. Zato SDA nikad ništa ružno nije rekla o HDZ-u ili srpskim strankama, a sve naše koje pokušaju da kreiraju ljudima bolji život, uvedu više pravde i stanu u kraj podjelama, napadaju i uništavaju podvalama.
Alija je direktno kriv i za rat između Bošnjaka u Krajini, jer je preoteo pobjedu Fikretu Abdiću na izborima 1990. i tako uvrijedio kraj sa najvećom podrškom udruživanju Bošnjaka, koju mu je organizovao upravo Abdić. Šta je Abdić poslije bio to nikako nije za pravdanje, suvišno je i govoriti, ali nije zgoreg da se zna šta je prethodilo raskolu.
Onaj ko pokuša da uredi sistem, SDA mu to onemogući preko svojih plaćenika u firmama, upravnim odborima, državnim institucijama, gdje su zaštićeni ugovorima na neodređeno. Blokiraju Ustavni sud BiH da ne bi ostali bez dvije fotelje. Djeca koja završe fakultete odlaze vani ili propadaju zato što oni dovode djecu ratnih profitera i ubica na upražnjena radna mjesta. Borcima su okrenuli leđa a podobnim oficirima i ubicama dali bezobrazno velika primanja i angažmane u kriminalnom sistemu. Zato je uvaženi Helez imao pune ruke posla i uradio odličan posao. Ali evo, Bakirov brat Čović sad najavljuje da će to biti poništeno. Vjerovatno je dobio obećanje od SDA za to, jer treba da vrate podrumaše i "borce" iz Istanbula na liste branitelja, vojnih penzionera i organizatora otpora.
FUJ.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#16145 Re: SDA-All about
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”s@mson wrote:Jebem ja tebi mater milonja...
ili sestru, ma moze svu rodbinu jer moze mi se hoce mi se...
» s@mson
mjesec
-
The Realist
#16146 Re: SDA-All about
Zato što ne smiju, valjda je jasno. Ja ne znam nikoga da je dobro prošao radi tih par stoja viša, nakon što se firma zatvorila. Opet primjer iz istog mjesta, radnici u haosu, jer im godinama ništa nije uplaćeno, iako se tvrdilo da se uplaćuje.Alfons Kauders wrote:
pa onda slijedi logicno pitanje - zasto radnici anonimno ne prijavljuju takve? zasto?
zato jer znaju da ce na crnjaka dobiti koju stoju vise, zato jer znaju da ni gazda bas ne zida dvorce i kupuje sestocifrena auta, vec jedva drzi firmu da ne propadne... nije ba ovo srednji vrijek ni robovlasnistvo - ima sigurno i takvih kojima bi odgovarao tvoj opis, ali tvrditi da 100,000 ljudi radi za takve je u najmanju ruku neozbiljno
Ovo isto, puno tih radnika misli da je prijavljeno, tako da i ne stoji situacija da oni žele par stoja više, jer ni ne znaju da nisu prijavljeni.
Naravno ne svi, naravno ima i onih koji misle da će tako više dobiti, ima i puno onih koji imaju druge prihode, pa ne žele da ih izgube.
Ali sve ove stvari dosta slabe državu i valjda se barem oko toga možemo složiti. I naravno da ne mislim da ima 100k takvih, pa nisam ja to ni na pisao nigdje. Ali sam siguran da se može podići za određeni broj i to peterocifren, a to nije malo.
Fali li tebi, ili meni? Fali li većini ljudi? Nisam ni rekao da radnici trebaju prijavljivati, nego inspekcije trebaju svoj posao raditi. Pa inspekcija ih uhvati i ovi samo plate njima i gotovo. Nije trebao posrednik, samo je inspektor trebao svoj posao raditi.a zasto bi tim ljudima bilo bolje? pa glasali su da im je dobro, glasali su za stranku na vlasti, dakle nista im ne fali...
Znam i zato i nisam za kažnjavanje radnika kod sive ekonomije, znam zašto ljudi i rade to, pa dok sam bio student sam sam radio na crno. Ali takve stvari uništavaju državu, mislim da se i tu možemo složiti.siva ekonomija i postoji radi njih - zato jer imamo sistem koji ljude tjera u sivu ekonomiju... bolje je da rade tako nego da ne rade nikako... a ako je genijalni plan SDA da hvata krojacice, frizerke, zidare, molere i ostalu sirotinju koja nece da se prijavi, sretno vam bilo
Vidiš, ti spominješ kresanje plata u javnom sektoru, a ja mislim da to nije dobro, to bi samo problem napravilo. Ono što treba je ukidanje poslova u tom dijelu i zna se na koji dio mislim. Nećeš valjda smanjiti plate školstvu, zdravstvu...., pa gdje ćeš im više smanjiti? I valjda je jasno da ja ne mislim samo prijavi ljudi, a ostavi sve isto. Pa jesam li barem 3 puta napisao da se istovremeno, ili čak i prije toga mora prvo dio "poslova" ukinuti, jer košta državu, a samo komplicira stvari za običan narod, čak i da imamo novac.to bi valjda bio prvi doprinos baliluka ekonomskoj nauci...treba oporezovati jadnike koji rade na crno za crkavicu dok se i ne pomislja o kresanju plata u javnom sektoru, a u isto vrijeme PDV na Audi A8 je i dalje 17% ko i na kantu jupola ili metar platna
![]()
E vidiš, to i jeste problem, ljudi hoće da im drugi plaćaju neke stvari, da bi oni na drugoj strani mogli zaraditi sebi više. Ti sam hoćeš to da uradiš, a kritikovao bi nešto. Dokle god to radimo, nemamo se šta žaliti. To mi je kao sa GRAS-om, ovi što najviše galame da nevalja ga najviše koriste, ali ne kupuju karte.ja cu taj potez povuci 1.1.2015. jer cu se po svemu sudeci tada odjaviti nakon haman dvije decenije staza... ne vidim svrhu, da me jebu u zdrav mozak i da svake godine izgubim brdo para i vremena samo da bi bio ko fol zaposlen... vec cu se fino ko i ostali prijaviti na biro radi osiguranja, a onda me zaboli neka stvar...
PS
Da ne bude zabune, ne osuđujem te, jer ne znam kakva je tačno situacija.
- Dozer
#16147 Re: SDA-All about
RECEPT ZA PROGRES FBiH
(koji SDA niti zeli, niti ikada hoce primijeniti jer bi im to znacilo nestanak)
1. Pripremljenih i polufunkcionalnih 10 kantona skupiti u jednu masu, a zatim ravnomjerno rasporediti na 3, max. 4 dijela
2. Osnovne sastojke (ljude) iz nestalih dijelova (vlade, ministarstva, agencije) djelimicno, oko 20%, rasporediti u novonastale dijelove (kantone/regije), a jos jedan dio u manje dijelove (opstine), do 20%.
3. Preostalih 60% sastojaka (ljudi) poslati u plakar (biro), ali uz obavezno mjesecno osvjezavanje sa oko 40% vlage (novca) u odnosu na prethodnu punu kolicinu, i uz obavezu primarnog iskoristenja (zaposlenja) kod pravljenja novog kolaca (novootvoreno radno mjesto u REALNOM sektoru).
4. Sirovine (sredstva) za nove kolace (radna mjesta) iskoristiti iz prethodno nestalih manjih dijelova (kantona), uz dodatke uvezenih i domacih sirovina (FDI i razvojni krediti).
5. Za uspjesno i kvalitetno tijesto za kolace potrebno je prethodno pripremiti kvalitetnu kuhinju (ekonomski okvir, tj. smanjiti poreze, uvesti olaksice za proizvodjace i obavezno zastititi postojecu i buducu domacu proizvodnju svega).
6. Pripremljeno tijesto peci na jakoj vatri 24-36 mjeseci, a zatim jos toliko na 30% nizoj temp., nakon cega ce tijesto zadrzati optimalnu temperaturu i nadolazenje duzi naredni period.
(koji SDA niti zeli, niti ikada hoce primijeniti jer bi im to znacilo nestanak)
1. Pripremljenih i polufunkcionalnih 10 kantona skupiti u jednu masu, a zatim ravnomjerno rasporediti na 3, max. 4 dijela
2. Osnovne sastojke (ljude) iz nestalih dijelova (vlade, ministarstva, agencije) djelimicno, oko 20%, rasporediti u novonastale dijelove (kantone/regije), a jos jedan dio u manje dijelove (opstine), do 20%.
3. Preostalih 60% sastojaka (ljudi) poslati u plakar (biro), ali uz obavezno mjesecno osvjezavanje sa oko 40% vlage (novca) u odnosu na prethodnu punu kolicinu, i uz obavezu primarnog iskoristenja (zaposlenja) kod pravljenja novog kolaca (novootvoreno radno mjesto u REALNOM sektoru).
4. Sirovine (sredstva) za nove kolace (radna mjesta) iskoristiti iz prethodno nestalih manjih dijelova (kantona), uz dodatke uvezenih i domacih sirovina (FDI i razvojni krediti).
5. Za uspjesno i kvalitetno tijesto za kolace potrebno je prethodno pripremiti kvalitetnu kuhinju (ekonomski okvir, tj. smanjiti poreze, uvesti olaksice za proizvodjace i obavezno zastititi postojecu i buducu domacu proizvodnju svega).
6. Pripremljeno tijesto peci na jakoj vatri 24-36 mjeseci, a zatim jos toliko na 30% nizoj temp., nakon cega ce tijesto zadrzati optimalnu temperaturu i nadolazenje duzi naredni period.
- shibonja
#16148 Re: SDA-All about
Moram priznat da sam malo zbunjen,kao novopeceni simpatizer i glasac DF pocinjem da sumnjam u sebe,to jest da sam vec 21 godinu clan SDA...tako zarakijalo se neku noc poslije izbora i pocnem premotavat film unazad na one moje,mogu sad utvrdit najbolje godine(sto se sexa tice
),,
Tako sjedimo mi u Husinjskoj Buni ( Kasarna u TZ ) ,u pripravnosti ,Gradacac je u opasnosti od cetnicke najezde,,,dolazi Nacelnik staba brigade ,inace Hrvat porijeklom i prekaljeni komadir na pragi(google it) i trazi dobrovoljce za popunu linije (citaj uskakanje u transee gdje su vec pale glave,i krv u njima je do clanaka,a kad sam dosao bila je do koljena bukvalno) ,inace linija se zvala Sibovac..elem ja naravno kao mlad i tupav skocim i navucem onaj cetnicki sinjel od 20 i kusur kila ,sa njim ispadoh tezak punih 90 kila,zakacim par bombi na izraelke (citaj moderne kozne cizme sa jakim zelenim platnom)..napunim nekih 16 metara na M84 ,(citaj sijacu smrti ili googlaj kako god)...elem i pored silnih nestasica nafte nadjem se ja te oktobarske noci 92 godine na Sibovcu,bio je transe kraj nekakvih dalekovoda( zivjela Elektroprivreda BiH) i tako mi razmjenjujemo vatru,preko nekakve ne pokosene ledine,fijucu metci,pogotovo svijetleci ,mom ,mladalackom srcu dragi jer znam koliko se trebam saget da mi ne prospu ono malo mozga sto imam po sljiviku..i ako 10 dana...elem vratimo se i sa Sibovca,a neki se vrate i malo ranije u zadnjem dijelu Tamica dok im noge tarlahaju preko stare registracije,,,,i tako dodjosmo ki nazad u kasarnu i jedan rahmetilija iz pozadine sa plasticnim kukom nas poce hvalit kako smo ocuvali liniju(hebi me ako i sam znam kako?) elem poturi on nama sto smo se tu noc vratili u jednom komadu da potpisemo pristupnice u SDA,,,niko od nas tada nije pridavao neku paznju tome,bilo nam je to ko sad na cesti potpisat da podrzavamo penzionere u njihovim nastojanjima da imaju 5 maraka vece penzije...jah i sad se nesto onako polupijan pitam,hebote jesmam li ja clan SDA ????
Tako sjedimo mi u Husinjskoj Buni ( Kasarna u TZ ) ,u pripravnosti ,Gradacac je u opasnosti od cetnicke najezde,,,dolazi Nacelnik staba brigade ,inace Hrvat porijeklom i prekaljeni komadir na pragi(google it) i trazi dobrovoljce za popunu linije (citaj uskakanje u transee gdje su vec pale glave,i krv u njima je do clanaka,a kad sam dosao bila je do koljena bukvalno) ,inace linija se zvala Sibovac..elem ja naravno kao mlad i tupav skocim i navucem onaj cetnicki sinjel od 20 i kusur kila ,sa njim ispadoh tezak punih 90 kila,zakacim par bombi na izraelke (citaj moderne kozne cizme sa jakim zelenim platnom)..napunim nekih 16 metara na M84 ,(citaj sijacu smrti ili googlaj kako god)...elem i pored silnih nestasica nafte nadjem se ja te oktobarske noci 92 godine na Sibovcu,bio je transe kraj nekakvih dalekovoda( zivjela Elektroprivreda BiH) i tako mi razmjenjujemo vatru,preko nekakve ne pokosene ledine,fijucu metci,pogotovo svijetleci ,mom ,mladalackom srcu dragi jer znam koliko se trebam saget da mi ne prospu ono malo mozga sto imam po sljiviku..i ako 10 dana...elem vratimo se i sa Sibovca,a neki se vrate i malo ranije u zadnjem dijelu Tamica dok im noge tarlahaju preko stare registracije,,,,i tako dodjosmo ki nazad u kasarnu i jedan rahmetilija iz pozadine sa plasticnim kukom nas poce hvalit kako smo ocuvali liniju(hebi me ako i sam znam kako?) elem poturi on nama sto smo se tu noc vratili u jednom komadu da potpisemo pristupnice u SDA,,,niko od nas tada nije pridavao neku paznju tome,bilo nam je to ko sad na cesti potpisat da podrzavamo penzionere u njihovim nastojanjima da imaju 5 maraka vece penzije...jah i sad se nesto onako polupijan pitam,hebote jesmam li ja clan SDA ????
- astala_vistala
#16149 Re: SDA-All about
Steta je sto Sefer Halilovic nije napravio puc i skinuo sa vlasti Aliju,bar mi se cini da je bio jedini iskreni borac za multivitaminsku BiH al srcem,da ima vise finasija,kadra i infrastrukture opasan bi faktor bio na politickoj sceni.
-
VjecitiStudent
#16150 Re: SDA-All about
"Opasni faktor" koji je u Kantonu Sarajevu u koaliciji sa SDA, čiji je sin bio u desetak uhljeb komisija.astala_vistala wrote:Steta je sto Sefer Halilovic nije napravio puc i skinuo sa vlasti Aliju,bar mi se cini da je bio jedini iskreni borac za multivitaminsku BiH al srcem,da ima vise finasija,kadra i infrastrukture opasan bi faktor bio na politickoj sceni.