Imaš li ikakav tekst koji bi opisao barem jedan od tih 'dosta' slučajeva, neki dio zapadnog svijeta gdje su 'efendići' isto tako neizbježno uspješni?Havatar wrote:Pa i kod njih se u dosta slucajeva radi o nestrucnoj vezi preko rodbine ili politickih veza.Fabijo wrote:Pazi, nisu sve veze iste. Jedno je kad te bivsi kolega preko veze dovede u novu firmu, ili da te profesor preporuci poslije diplomiranja a drugo je nestrucna veza preko rodbine ili SDA/SDP.Lug wrote:po svim procjenama, analizama zapadnoevropskih institucija.. 80% ljudi se na zapadu zaposljava preko veze, sto ne znaci da treba tolerisati ove nase uhljupe..ali brate ako znas nesto prijavi.. i onda se cude sto mladi odlaze
SDA-All about
-
VjecitiStudent
#12626 Re: SDA-All about
- Paranoid
#12627 Re: SDA-All about
Evo ti primjer:VjecitiStudent wrote:Gdje je to još normalno da se za dobijanje posla plaća?
Kolega je došao u at, da bi ostvario pravo na rw kartu morao je da dobije ispunjene formulare od poslodavca..medjuti, na tom formularu stoji tačno da obzirom na njegove kvalifikacije, stručnu spremu i godine mora imati platu zagarantovanu po zakonu at.
Poslodavac mu je rekao da je iznos plaće koju bi morao da ga isplaćuje, za njega veliki temu je predložio da mu daje taj iznos, a da mu ovaj svaki mjesec vraća dogovoreni dio..
Kolega je naravno zbog drugih benefita pristao, jer u protivnom ne bi mogao ostvariti pravo na ostanak u at i rw kartu.
- Fabijo
#12628 Re: SDA-All about
Da je tako i njihove firme i institucije bi propadale.Havatar wrote:Pa i kod njih se u dosta slucajeva radi o nestrucnoj vezi preko rodbine ili politickih veza.Fabijo wrote: Pazi, nisu sve veze iste. Jedno je kad te bivsi kolega preko veze dovede u novu firmu, ili da te profesor preporuci poslije diplomiranja a drugo je nestrucna veza preko rodbine ili SDA/SDP.
-
Lug
#12629 Re: SDA-All about
ma ne branim ja ove domace uhljupe, primitivce.. uh..kako ih ja tek mrzim samo da znas..samo ti izlazem cinjenicno stanje, treba se boriti protiv tih i takvih.. eto @paranoid ti je dao jedan primjer kako.. na nasem mjestu, drugi bi narodi riknuli i poklekli davno.. nismo mi los narod, kako ti se cini.. historija i ugnjetavanje godinama, stotinama godina su naravno ucinili svoje, valja to sve vratiti na pravi put..Fabijo wrote:Pazi, nisu sve veze iste. Jedno je kad te bivsi kolega preko veze dovede u novu firmu, ili da te profesor preporuci poslije diplomiranja a drugo je nestrucna veza preko rodbine ili SDA/SDP.Lug wrote:po svim procjenama, analizama zapadnoevropskih institucija.. 80% ljudi se na zapadu zaposljava preko veze, sto ne znaci da treba tolerisati ove nase uhljupe..ali brate ako znas nesto prijavi.. i onda se cude sto mladi odlaze
- Havatar
#12630 Re: SDA-All about
Ti mislis da je slucajno sto su u Americi drzavne skole i univerziteti na tako losem nivouFabijo wrote:Da je tako i njihove firme i institucije bi propadale.Havatar wrote:Pa i kod njih se u dosta slucajeva radi o nestrucnoj vezi preko rodbine ili politickih veza.Fabijo wrote: Pazi, nisu sve veze iste. Jedno je kad te bivsi kolega preko veze dovede u novu firmu, ili da te profesor preporuci poslije diplomiranja a drugo je nestrucna veza preko rodbine ili SDA/SDP.
-
VjecitiStudent
#12631 Re: SDA-All about
Osim storija raznih amidžića ima li neki primjer da su pisale novine o tome, policija uhvatila, sud sudio?Paranoid wrote:Evo ti primjer:VjecitiStudent wrote:Gdje je to još normalno da se za dobijanje posla plaća?
Kolega je došao u at, da bi ostvario pravo na rw kartu morao je da dobije ispunjene formulare od poslodavca..medjuti, na tom formularu stoji tačno da obzirom na njegove kvalifikacije, stručnu spremu i godine mora imati platu zagarantovanu po zakonu at.
Poslodavac mu je rekao da je iznos plaće koju bi morao da ga isplaćuje, za njega veliki temu je predložio da mu daje taj iznos, a da mu ovaj svaki mjesec vraća dogovoreni dio..
Kolega je naravno zbog drugih benefita pristao, jer u protivnom ne bi mogao ostvariti pravo na ostanak u at i rw kartu.
- Paranoid
#12632 Re: SDA-All about
Pitaj Fabija...on zna.
- Fabijo
#12633 Re: SDA-All about
Nisam ni ja reko da smo los narod. Slazem s tobom, samo je problem sto smo vrlo naivni i sto su okupacije ucinile svoje. Nasi djedovi i pradjedi nisu mogli nista mjenati jer su njihove guzonje sjedili u Istanbulu, Becu, Budimpesti i Beogradu. Ljudi neshvacaju da danasji okupatori hodaju medju nama. Svi sute, uplate koliko mogu jadnicima poput onoga s naslovne, sa niko da se upita gdje su pare otisle. Prije su isle u Beograd a danas ih svaki dan mozete vidjeti po nasim cestama.Lug wrote: ma ne branim ja ove domace uhljupe, primitivce.. uh..kako ih ja tek mrzim samo da znas..samo ti izlazem cinjenicno stanje, treba se boriti protiv tih i takvih.. eto @paranoid ti je dao jedan primjer kako.. na nasem mjestu, drugi bi narodi riknuli i poklekli davno.. nismo mi los narod, kako ti se cini.. historija i ugnjetavanje godinama, stotinama godina su naravno ucinili svoje, valja to sve vratiti na pravi put..
Nismo mi los narod, ali za svaki dan smo gori u gluplji. Za par godina cemo bit obicna bagra i jedini izvoz ce nam biti prostitutke
-
VjecitiStudent
#12634 Re: SDA-All about
I obratno, postoji li ijedan primjer kod nas da je neko dobio posao u državnoj službi bez plaćanja, stranke, štele?
-
weredsf
#12635 Re: SDA-All about
Ja ne vjerujem kakve gluposti neces procitati tu, ljudi koji se dovode u vezu sa nacelnikom imaju samo zajednicko prezime, fakultete su zavrsili ranih 80-tih godina i na ovim danasnjim poslovima su vise od jednog desetljeca, ja mislim da je tada nacelnik isao u srednju skolu.Imaš li ikakav tekst koji bi opisao barem jedan od tih 'dosta' slučajeva, neki dio zapadnog svijeta gdje su 'efendići' isto tako neizbježno uspješni?
Ali vi ste zagrizli kost, sada cete je zvakati neko vrijeme bez ikave osnove ali vas i ne zanima nista osim toga
- Fabijo
#12636 Re: SDA-All about
Kakve to veze ima s rodbinskim vezama? Hoces da kazes da se naucnici na americkim univerzitetima zaposljavaju preko rodbinske veze tipa meni je Memic amidza?Havatar wrote: Ti mislis da je slucajno sto su u Americi drzavne skole i univerziteti na tako losem nivou
Nemoras dzabe odgovarati, ides pod ignore, s tobom nema nikakve diskusije.
-
gili
#12637 Re: SDA-All about
relax sdp ovci koji visite ovdje gubite izbore 100% pa od sda ili sbb ili df ali gubite
napravili najvecu krizu u drzavi , krive sda
napravili najvecu krizu u drzavi , krive sda
-
weredsf
#12638 Re: SDA-All about
Ja se slazem sa tobom i manje vise nama je svima poznato kako te stvari idu kod nas, vani je situacija malo drugacija, radio sam vani pa znam kako to ide.Fabijo wrote:Pazi, nisu sve veze iste. Jedno je kad te bivsi kolega preko veze dovede u novu firmu, ili da te profesor preporuci poslije diplomiranja a drugo je nestrucna veza preko rodbine ili SDA/SDP.Lug wrote:po svim procjenama, analizama zapadnoevropskih institucija.. 80% ljudi se na zapadu zaposljava preko veze, sto ne znaci da treba tolerisati ove nase uhljupe..ali brate ako znas nesto prijavi.. i onda se cude sto mladi odlaze
Na zapadu je vaznija neka preporuka poslodavca od bilo kakve diplome, to su najvaznije reference vani dok se kod nas traga i zaposljava na osnovu formalnog obrazovanja sto je apsurd. Bilo koji poslodavac gleda i pita za skills i prethodna iskustva jer meni diplomu nisu ni trazili cak, mozda su nekako provjerili ali je nikada nisam prilozio kao dokument...
Ovaj slucaj Efendici je cista izmisljotina, poznajem Hamdiju i bas sam danas pricao na ovu temu sa njim..
Vani ima stele, ima je posvuda u razlicitim formama
- Fabijo
#12639 Re: SDA-All about
Znaci od mene se traze sudske dokaze (ma da i to ne bendate ni 2%, digli ste osudjenog kriminalca Radeljasa) dok je s tvoje strane dovolja prica od amidzica i Austrije dovoljna?Paranoid wrote:Pitaj Fabija...on zna.
-
weredsf
#12640 Re: SDA-All about
Vjerovao ili ne jesam ja, naravno zbog atmosfere i glupana na njemu sam izdrzao godinu dana i otisao vani, trebala mi je veza da ubrzam otkaz, sto je paradoks u nasem slucajuVjecitiStudent wrote:I obratno, postoji li ijedan primjer kod nas da je neko dobio posao u državnoj službi bez plaćanja, stranke, štele?
- Havatar
#12641 Re: SDA-All about
Ti pricas o privatnim univerzitetima a ja o drzavnim i u Americi ne postoji nijedan kvalitetan drzavni univerzitet dok je sa drzavnim skolama jos gora situacija .Fabijo wrote:Kakve to veze ima s rodbinskim vezama? Hoces da kazes da se naucnici na americkim univerzitetima zaposljavaju preko rodbinske veze tipa meni je Memic amidza?Havatar wrote: Ti mislis da je slucajno sto su u Americi drzavne skole i univerziteti na tako losem nivou
Nemoras dzabe odgovarati, ides pod ignore, s tobom nema nikakve diskusije.
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#12642 Re: SDA-All about
I vi poredite zemlju koja je od 1865. zvanično KAPITALISTIČKA i ovo prkno od države kroz koje je prodefilovala plemenska zajednica, hilafet, sultanat, monarhija, SHS, kraljevina, diktatura, marioneta i na kraju komunizam od te godine na ovamo. Pa jebemu pamet i fakultete.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#12643 Re: SDA-All about
Havatar, dobronamjeran savjet, nemoj na taj nacin braniti SDA samo radis kontra uslugu.
Pravdas neopravdivo, i to jos jako lose. Shvatam da je tvoj ideal drzave i drustvenog uredjenja mozda ovo sto sada imamo, ali i ti shvati da ima ljudi koji su obisli "vise od 10 zemalja" u svijetu i gdje skoro pa sve funkcionise. zato je smijeso prosipati pricu, parafraziram "...vi samo napadate ovo jer je Bosna.."
Zaposljavaju se, i daju im se poluge odlucivanja, po ptincipu lojalnosti stranci, lokalnom begu, ili po familijarnom principu. Kvalitet i potencijal pojedinca je na 25mjestu vrjednovanja, zato i jesmo u ovakvom kurcu u kojem i jesmo.
Pa covjece. Najveca moguca razina patriptizma, da PATRIOTIZMA, je da budes protiv ove nepravde i ovog, i ovakvog, drzavnoga uredjenja. Sutiti, presucIvati, trpiti, tolerisati nepravdu... nije patriotizam, cak je i Islamom neprihvatljivo, a vjerovatno se smatras vjernikom.
Pravdas neopravdivo, i to jos jako lose. Shvatam da je tvoj ideal drzave i drustvenog uredjenja mozda ovo sto sada imamo, ali i ti shvati da ima ljudi koji su obisli "vise od 10 zemalja" u svijetu i gdje skoro pa sve funkcionise. zato je smijeso prosipati pricu, parafraziram "...vi samo napadate ovo jer je Bosna.."
Zaposljavaju se, i daju im se poluge odlucivanja, po ptincipu lojalnosti stranci, lokalnom begu, ili po familijarnom principu. Kvalitet i potencijal pojedinca je na 25mjestu vrjednovanja, zato i jesmo u ovakvom kurcu u kojem i jesmo.
Pa covjece. Najveca moguca razina patriptizma, da PATRIOTIZMA, je da budes protiv ove nepravde i ovog, i ovakvog, drzavnoga uredjenja. Sutiti, presucIvati, trpiti, tolerisati nepravdu... nije patriotizam, cak je i Islamom neprihvatljivo, a vjerovatno se smatras vjernikom.
- Havatar
#12644 Re: SDA-All about
Nisam rekao da napadate jer je Bosna nego da pricate kako ima samo u Bosni a to nije istina. I nije samo ovo nego bilo sta lose sto se dogodi odmah ide to samo kod nas ima a takvo razmisljanje je lose i to je i jedan od razloga zbog kojeg nema napretka.-LIBERO- wrote:Havatar, dobronamjeran savjet, nemoj na taj nacin braniti SDA samo radis kontra uslugu.
-
weredsf
#12645 Re: SDA-All about
Niko normalan ne smije braniti ovaj nakaradni sistem, trebamo se svi boriti protiv njega bez obzira koja nam stranka bila draga ili koji ljudi jer smo mi direktno ili indirektno zrtve toga. To treba nama biti dugorocan i jedini cilj, koji je prije svega castan i posten.-LIBERO- wrote:Havatar, dobronamjeran savjet, nemoj na taj nacin braniti SDA samo radis kontra uslugu.
SDA je kriva za njega ali ja vjerujem da bi bilo koja druga stranka uradila isto (svjedocimo tome), sto nas opet vraca na ljude, ljudi su krivi, krivi smo svi sto to dozvolimo
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#12646 Re: SDA-All about
Pa cekaj prijatelju. Ne mozemo sve sto ne valja u drzavi svesti na individualnu krivicu. Naravno ima i toga.
Ali valjda postoji krivica politickih snaga koje su najcesce i najvise imale poluge odlucivanja i uredjenja ovoga sistema.
Ali niko ne moze osporiti cinjenicu, da su poluge uspostave sistema, i samim tim promocija vrijednosti, i pravnoga i moralnoga sistema, najcesce i najvise bile u rukama SDA kadra.
Ne amnestiran ni SDP ni SBiH, jer i oni imaju svoj udio u cijeloj prici. Ali realno, neostrasceno i bez navijanja, ako se gleda, za ovaj poremeceni sistem vrijednosti, za to sto nam u drzavi haman pa nista ne funkcionise, veliki dio krivice ima politicka snaga koja je najvise ucestvovala u organizaciji nasega drustva u ovaj nakaradni politicki sistem.
I da je moj otac, ili rahmetli dedo, dio te price, opet bih isto napiso. Jer to su fakti. NA ZALOST.
Ali valjda postoji krivica politickih snaga koje su najcesce i najvise imale poluge odlucivanja i uredjenja ovoga sistema.
Ali niko ne moze osporiti cinjenicu, da su poluge uspostave sistema, i samim tim promocija vrijednosti, i pravnoga i moralnoga sistema, najcesce i najvise bile u rukama SDA kadra.
Ne amnestiran ni SDP ni SBiH, jer i oni imaju svoj udio u cijeloj prici. Ali realno, neostrasceno i bez navijanja, ako se gleda, za ovaj poremeceni sistem vrijednosti, za to sto nam u drzavi haman pa nista ne funkcionise, veliki dio krivice ima politicka snaga koja je najvise ucestvovala u organizaciji nasega drustva u ovaj nakaradni politicki sistem.
I da je moj otac, ili rahmetli dedo, dio te price, opet bih isto napiso. Jer to su fakti. NA ZALOST.
-
weredsf
#12647 Re: SDA-All about
Slazem se u potpunosti, kazem taj sistem je uspostavila SDA, srecom ili nesrecom oni su nakon rata prvi bili na vlasti i postavili osnove ovoga sto danas imamo, ima tu i dobrih i losih stvari za ove sve godine ali najgora od svega je ova oko zaposljavanja i nepotizma, taj vid nepravde je ono sto ljudima najvise smeta, nemas mogucnost da se takmicis, da budes bolji sto ubija moral i ambiciju kod ljudi.-LIBERO- wrote:Pa cekaj prijatelju. Ne mozemo sve sto ne valja u drzavi svesti na individualnu krivicu. Naravno ima i toga.
- jon_jovi
#12648 Re: SDA-All about
Mi te stranke isuviše ozbiljno shvaćamo
- madner
#12649 Re: SDA-All about
Ne bih ih niko ozbiljno shvatao da se stvarno ne pitaju oko circa 50% radnih mjesta.
- jon_jovi
#12650 Re: SDA-All about
Hoću reči da smo politički amateri