Schmunk: U BiH treba stvoriti jednu naciju?

luciferino

Post by luciferino »

artzy wrote:
Brazzo wrote:htjeli to neki ili ne, svidjelo im se to ili ne, BH stanovnici kad odu bilo gdje vani (pa i u Hrvatsku ili Srbiju) za sve su upravo Bosanci ili Hercegovci...
i tu nema nista cudno!
Ljudi kakve su ovo gluposti. Ja mislim da je bar 10 puta rajasnjeno na ovom forumu razlika izmedju nacije i naroda. Ovi politicari sto su reagovali su sve papak do papka.

Nacija = pripadnost drzavi! (zato jedna nacija idioti!!!)
Narod = etnos

Ovi debili odmah kao da ce im neko zabraniti da budu Srbi... uvijek ista histerija..

Ja kretena majko draga...
Ovo je Balkan. Definicije ne važe.
Uostalom, oni bi najradije pripadali državi Srbiji, to nije nikakva tajna. Valjda se zato toliko peče. :oops:
danas

Post by danas »

luciferino wrote: Mrzim što ću ovo reći, ali iskreno ne znam ko je tu gluplji. MZ neće podjelu, ali ovakva država kakvu imamo je osuđena na propast. Sve dok postoji "presveto trojstvo" na vlasti, ova država će se koprcati jer svako vuče na svoju stranu, a kompromis je nemoguć jer svako štiti svoje "interese". Već sam negdje rekla ... da se ja pitam, konstitutivni bi bili svi građani, državljani Bosne i Hercegovine, a Bosanci i Hercegovci bi bili obavezno uvedeni kao opcija prilikom izjašnjavanja. Znam, znam, neki su ovdje pisali romane i govorili zašto to nije moguće. Ne pije vode kod mene ... tvrdoglavi, glupi Bosanac kao što sam ja ne želi prihvatiti argumente. :razz:
a da se ja pitam, ja bih vala svima ukinula taj 'konstitutivni' status :D

dala ga samo mackama :kravata:
luciferino

Post by luciferino »

danas wrote:
luciferino wrote: Mrzim što ću ovo reći, ali iskreno ne znam ko je tu gluplji. MZ neće podjelu, ali ovakva država kakvu imamo je osuđena na propast. Sve dok postoji "presveto trojstvo" na vlasti, ova država će se koprcati jer svako vuče na svoju stranu, a kompromis je nemoguć jer svako štiti svoje "interese". Već sam negdje rekla ... da se ja pitam, konstitutivni bi bili svi građani, državljani Bosne i Hercegovine, a Bosanci i Hercegovci bi bili obavezno uvedeni kao opcija prilikom izjašnjavanja. Znam, znam, neki su ovdje pisali romane i govorili zašto to nije moguće. Ne pije vode kod mene ... tvrdoglavi, glupi Bosanac kao što sam ja ne želi prihvatiti argumente. :razz:
a da se ja pitam, ja bih vala svima ukinula taj 'konstitutivni' status :D

dala ga samo mackama :kravata:
Image

:)
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

_BosanaC wrote:
test01 wrote:jel to znaci 2 nacije-Bosanac i Hercegovac?ili samo jedna.
Mozes se ti sada igrati koliko god hoces sa rijecima, ali BiH je od Neuma do Save i od Drine do Une. Ako hoces mogu ti i sliku kakvu postati, da ti je lakse... Pa onda mozda shvatis razliku izmedju Bosansko-Hercegovackog i Bosanskog i Hercegovackog.
razlike, naravno, nema ,barem ne na terenu (osim u pojedinim glavama)
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

Brazzo wrote:htjeli to neki ili ne, svidjelo im se to ili ne, BH stanovnici kad odu bilo gdje vani (pa i u Hrvatsku ili Srbiju) za sve su upravo Bosanci ili Hercegovci...
i tu nema nista cudno!
ovo nije tačno. niko nikad vani neće reći "Bosnians and Herzegovinians" već isključivo Bosnians. Hercegovci prestanite doljevati ulje na vatru! :x
united bosnae

Post by united bosnae »

test01 wrote:Zasto Turci u Njemackoj vise vole Tursku od Njemacke?
Zato sto Turci nisu njemacki konstitutivni narod.
hejter

Post by hejter »

E, nek si im rekao Smunche!
Skontace to i ovi divljaneri koji sada jedu vnago o BiH!

:D
Crvena Tifoza

Post by Crvena Tifoza »

Šapat wrote: Evo primjer: jeste li ikad culi izraz "americki kinezi", ili "njemacki spanci", ili "japanski koreanci"? Naravno da niste. Niti cete.
Jesi siguran u to? :roll: :lol:
artzy

Post by artzy »

luciferino wrote:
artzy wrote:
i tu nema nista cudno!
Ljudi kakve su ovo gluposti. Ja mislim da je bar 10 puta rajasnjeno na ovom forumu razlika izmedju nacije i naroda. Ovi politicari sto su reagovali su sve papak do papka.

Nacija = pripadnost drzavi! (zato jedna nacija idioti!!!)
Narod = etnos

Ovi debili odmah kao da ce im neko zabraniti da budu Srbi... uvijek ista histerija..

Ja kretena majko draga...
Ovo je Balkan. Definicije ne važe.
Uostalom, oni bi najradije pripadali državi Srbiji, to nije nikakva tajna. Valjda se zato toliko peče. :oops:
Mislim da ni to nije prava istina. Vecini Srba ne smeta da zive u BiH ali bi da zadrze RS kao ekluzivno srpsku ili u krajnjem slucaju neki vid teritorijalne kontrole zbog straha od gubitka identiteta i slobode. Koliko je iracionalan strah druga je prica.

Kad smo vec kod toga mislim da bi Bosnjaci i Hrvati mogli uciniti nesto da se strahovanja otklone i prioizvedu "garancije" mada nisam siguran sta bi to nesto bilo i kakve bi se dodatne garancije mogle pruziti. No, nama osjecaj da smo zrtva ne dopusta da pravimo iskorake dok neke iskorake ne ucine oni.

Izgleda da je pored ispada politicara potrebno proizvesti neki vid medjunacionalnog dialoga (u nasem slucaju trialoga) na drugacijoj siroj razini za dobro svih ljudi.
BELLUNO

#60 Re: Schmunk: U BiH treba stvoriti jednu naciju?

Post by BELLUNO »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Hoce li sada Njemacka ambasada kao i Americka, u slucaju sa izjavom McElhaney-a o unitarnoj BiH, pisati pojasnjenje sta je Schmunk htio reci.

Schmunk: U BiH treba stvoriti jednu naciju

Najvažniji cilj ustavne reforme trebao bi biti da od BiH stvorimo naciju. Različite elemente ove države treba tako spojiti da budu nerazdvojivi kako bi se svaki građanin identificirao s BiH neovisno u kojem dijelu živi, izjavio je veleposlanik Schmunk.

MOSTAR - Reforma Ustava treba slijediti više ciljeva. Treba stvoriti jednu državu koja se uklapa u EU a ne nosi elemente koji su diskiminirajući. Potrebno je učiniti ovu zemlju učinkovitom. Ovako ustrojena država ne može biti moderna niti učinkovita. Postoji i previše državnih razina i administracije. To građani osjete svakodnevno ili oni koji žele investirati i zapošljavati nove ljude. Treći i najvažniji cilj ustavne reforme trebao bi biti da od BiH stvorimo naciju. Različite elemente ove države treba tako spojiti da budu nerazdvojivi kako bi se svaki građanin identificirao s BiH neovisno u kojem dijelu živi. Sve to može uspjeti, iako danas ne izgleda tako, izjavio je u intervju Večernjem listu veleposlanik Njemačke - koja trenutno predsjedava EU - u BiH Michael Schmunk.

Schmunk kaže kako je sadašnja struktura pomogla da se zaustavi rat te da su samo iz toga razloga u Ustav ušli dijelovi koji nikada ne bi bili dio jedne europske države, kao što je sustav nacionalnih kvota ili proporcija.

-U novome ustavu mora se osigurati da se svi osjećaju sigurnima. Potreban je balans između zaštite i nediskriminacije. Za to je moguće naći formulu. Samo onda kada se svi budu osjećali sigurno moguće je vratiti povjerenje. Ako raste povjerenje, raste i nacionalni identitet, izjavio je njemačkiveleposlanik.

Rješenje regionalizacija

Odgovarajući na pitanje o trećem entitetu Shmunk je kazao kako današnji Ustav ne predviđa takvo rješenje.

-Ali hajdemo razmišljati što bi to donijelo? Još dodatno birokratiziranje zemlje. Kada uzmete u obzir da se radi o zemlji od četiri milijuna stanovnika, onda bi uskoro birokracija mogla biti brojnija od građana. Ideja je da se napravi upravo obrnuto.

Jedno od rješenje je po Schmunku regionalizacija zemlje. -Na vrhu je zajednička država koja bi trebala imati ovlaštenja koja ima svaka europska država. Sljedeća razina bilo bi pet do šest ekonomskih regija koje ne bi išle duž klasičnih etničkih linija. Na kraju je općina, koja je najvažnija građanima. Svjestan sam da je do toga stupnja još dug put. Jasno mi je da i jedno takvo rješenje kod današnjih političara izaziva određene strahove da će izgubiti nešto. Zato se stalno vraćam povjerenju, kaže Schmunk.

Hrvati trebaju biti avangarda

Hrvati, po mišljenju njemačkog veleposlanika trebaju dobro razmisliti prije nego što budu tražili još kompliciraniji sustav. -Hrvati su napredan narod i umjesto da počnete žaliti, budite avangarda. Iskoristite svoju kreativnost za dobrobit cijele BiH. U regiji postoji jedna dobra hrvatska tradicija. Zar nisu franjevci stoljećima bili avangarda. I oni su bili u manjini i bilo je vrlo teško naći čvrsto tlo na nogama. Ali uspjeli su proširiti svoje ideje ustrajnim radom. Tako bismo željeli vidjeti Hrvate u EU. Budite na čelu ovoga procesa, a ne na kraju, tražeći stvari koje su već prošlost, poručio je veleposlanik.

Upitan koja će to sila 'uvjeriti’ Srbe da se odreknu Republike Srpske Schmunk je odgovorio kako je cilj modela o kojemu govori da i ljudi koji žive na području današnje Republike Srpske daju svoj glas. -I to iz, po njemu, dva razloga. Prvo, jer imaju potpuno povjerenje u druge narode, i drugo, jer će prepoznati da je taj model bolji s političke i ekonomske strane. Kaže kako je realist i zna da sada nismo blizu toga rješenja. Iz toga razloga razvoj ustava nije tehnički proces, nego, dodaje, dio ukupnog povratka povjerenja.

Deklaracija treba rušiti zidove

Komentirajući sramežljivo priedlaganje federalizacije BiH, kroz deklaraciju koji su sačinile hrvatske stranke njemački veleposlanik je kazao kako bi bio sretan da njihovi prijedlozi ne budu etnocentrični te budu avangarda gdje neće samo iznositi poziciju Hrvata. -Poželio bih da se radi o prijedlogu što Hrvati mogu činiti za budućnost BiH. Bilo bi loše polazište ako pridonese samo tome da se napravi zid oko Hrvata. Ta Deklaracija treba rušiti zidove kako bi mogao cvjetati ekonomski i kulturni život cijele zemlje.

Veleposlanik kaže da zna da u RS ima puno ljudi i političara koji žele da uđu u EU, da RS ima dobar imidž. -I oni osjećaju da ovaj sustav treba mijenjati. S takvim pragmatičarima trebamo raditi. No prije toga potrebno je vratiti povjerenje. Ukoliko se uplaše kako će im se nešto oduzeti, cijeli će se proces blokirati. Zato su nam potrebni političari koji su u stanju uspostaviti povjerenje a ne podizati nove zidove. Silom to nećemo moći napraviti. Budući da se radi o specifičnoj zemlji onda ćemo morati ugraditi mehanizme zaštite koji bi bili potrebni, jedno prijelazno rješenje, zaključio je njemački veleposlanik u BiH Michael Schmunk u intervju Večernjem listu.

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=49787

Super izjava i covjek je u pravu,drugo mislim da je mislio reci kao sto je u Svicarskoj.Ovdje smo svi Svicarci pa onda,nesto drugo ako neko hoce da ima i dvojno drzavljanstvo.Iako svi znamo da su nastanjeni Francuzi,Nijemci,Talijani i ja bih rekao original Svicarci koji imaju i svoj jezik ali prvenstveno je nacionalnost Svicarska.
osa

Post by osa »

nisam dobio odgovor na svoje pitanje, ali moram priznati da ga nisam niti očekivao. Mislio sam da će koji hrvat ili srbin naći za shodno da se javi i da mi bar pokuša odgovoriti ŠTO MORAŠ ČINITI JEDNOM NARODU DA VIŠE VOLI REZERVNU DOMOVINU OD GLAVNE, ali nekoliko komentara je bilo od bošnjaka( zaključujem po intonaciji) što u principu nisam htio izazvati. Živim u Sisku i moram istaknuti da je Sisak prilično multietičan grad po mojoj procjeni multietičniji od mnogih u biH. Ovdje živi puno hrvata koji su za vrijeme zadnjeg rata napustili BiH (uglavnom RS). u razgovoru s njima i na pitanje zbog čega se ne vraćaju u BiH uglavnom se dobijaju prilično konkretani odgovori:ili ne žele živjeti u nečemu što nosi naziv RS, ne žele da im djeca u školi uče ćirilicu (kao prvo pismo), ne žele da im praznici budu dani kad su protjerani i na kraju većina ih je u RH dobila kuće, zaposlili su se i kažu da žive bolje nego ikad u BiH a pogotovo bolje nego što bi danas živjeli u RS. Također u Sisku živi i priličan broj bošnjaka (iako moram priznati da ih se i danas dobar broj izjašnjava kao muslimani, razgovarao sam s jednim mojim kolegom zbog čega to a on mi je odgovorio da mu je otac musliman, majka muslimanka, djedovi s očeve strane su se izjašnjavali kao hrvati, a s majčine su bili neopredijeljeni pa kaže da se on ne vidi u nazivu bošnjak, inače je porijeklom iz Livna i kaže da u Livnu ima puno ljudi koji se prezivaju bošnjak ali što je kaže on apsurdno svi su hrvati) koji su u velikoj većini bili pripadnici HV svi su ovdje ostali, i koliko ja znam nemaju nikakvih problema zbog svoje vjere i nacije. Jedino s smanjio broj srba i to uglavnom svojom voljom ali red je priznati da je u ratu bilo i neželjenih događanja prema njima ali su srbi u Sisku još uvijek dosta brojni i unazad 7-8 godina koliko mi je poznato nitko također nije imao problema zbog svoje vjere i nacije iako je Sisak bio jedan od napadanijih gradova u RH. Po mojoj procijeni razvoj ekonomije je presudan za kompletno stanje u državi kako materijalno tako i duhovno. Kad ima posla ljudi nemaju vremena razmišljati o perifernim i nevažnim stvarima, redovna plaća(bar kod nas) izaziva ljude da ulažu, dižu kredite za aute, stanove i sl. a kad se jedno upetljate u kredite radite kao konj da to sve iservisirate i nemate vremena za budalaštine. Ali kad nemate posla , zaradite nešto na crno, čekate dotaciju od familije iz inozemstva i ubijate bogu dane u kafiću svašta vam pada na pamet i svi su vam krivi. Toplo se nadam da ćete i vi u BiH uskoro razmišljati kako vratiti kredite za stan, auto i sl. a manje raspravljati o vjeri i naciji. Inače mnogi na ovom forumu su u pravu bar što se tiče RH, da je ovdje bosanac prije svega bosanac a potom sve ostalo i da mnogi ovdje kažu da smo mi mentalitetom puno sličniji srbima iz hrvatske nego hrvatima iz bosne, ali u bliskoj prošlosti desilo se jedno veliko zlo i sada je tako kako je i svaki pojedinac treba vidjeti gdje sebe vidi u svemu tome i živjeti na način NE ČINI NEKOM ONO ŠTO NE BI ŽELIO DA TEBI NETKO UČINI.
kucuk

Post by kucuk »

CITAT -Vecernji list
“Uvjeren da budućnost BiH, prije svega, ovisi od međusobnog povratka povjerenja triju naroda, ali i svjestan sadašnjih podjela, njemački diplomat predlaže još jednu inicijativu o uvođenju svojevrsnog moratorija koji bi pridonio smanjenju etničkih podjela. Prema Schmunku u sljedećem desetljeću trebalo bi uvesti moratorij na nadjevanje etničkih prefiksa - hrvatski, srpski, bošnjački - službenim institucijama koje će se tek utemeljiti.

Vrlo se često novim institucijama pridodaje etnički prefiks. Mišljenja sam da to nije dobro rješenje. Ja sam prije za moratorij, od recimo deset godina. Znači nikakvo stvaranje novih institucija koje imaju etnički prefiks. Mislim da bi i to u sljedećih deset godina moglo pomoći stvaranju povjerenja - izjavio je Schmunk za Večernjak.”

Hoce li gospodin i zbog ove izjave biti napadnut?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Hoce li gospodin i zbog ove izjave biti napadnut?
Hoce ....

Dodiku ne ide na ruku odugovlacenje rjesenja za Kosovo..a MZ pritisce rokovima za reforme..sad se koristi svaka moguca prilika da se paznja sa reformi prebaci na prepucavanje sa medjunarodnim zvanicnicima i politicarima u federaciji....jedina sansa da Dodik ne dozivi linc i sudbinu ala Koljevic je da ne prihvati reformu policije i reformu Ustava....njemu je glava u torbi i zato uspaniceno pokusava da zakuha neko sranje u BIH i tako izbjegne linc...
RizinoPolje

Post by RizinoPolje »

To građani osjete svakodnevno ili oni koji žele investirati i zapošljavati nove ljude. Treći i najvažniji cilj ustavne reforme trebao bi biti da od BiH stvorimo naciju. Različite elemente ove države treba tako spojiti da budu nerazdvojivi kako bi se svaki građanin identificirao s BiH neovisno u kojem dijelu živi. Sve to može uspjeti, iako danas ne izgleda tako, izjavio je u intervju Večernjem listu veleposlanik Njemačke - koja trenutno predsjedava EU - u BiH Michael Schmunk.

Schmunk kaže kako je sadašnja struktura pomogla da se zaustavi rat te da su samo iz toga razloga u Ustav ušli dijelovi koji nikada ne bi bili dio jedne europske države, kao što je sustav nacionalnih kvota ili proporcija.

-U novome ustavu mora se osigurati da se svi osjećaju sigurnima. Potreban je balans između zaštite i nediskriminacije. Za to je moguće naći formulu. Samo onda kada se svi budu osjećali sigurno moguće je vratiti povjerenje. Ako raste povjerenje, raste i nacionalni identitet, izjavio je njemačkiveleposlanik.
-Ali hajdemo razmišljati što bi to donijelo? Još dodatno birokratiziranje zemlje. Kada uzmete u obzir da se radi o zemlji od četiri milijuna stanovnika, onda bi uskoro birokracija mogla biti brojnija od građana. Ideja je da se napravi upravo obrnuto.

Jedno od rješenje je po Schmunku regionalizacija zemlje. -Na vrhu je zajednička država koja bi trebala imati ovlaštenja koja ima svaka europska država. Sljedeća razina bilo bi pet do šest ekonomskih regija koje ne bi išle duž klasičnih etničkih linija. Na kraju je općina, koja je najvažnija građanima. Svjestan sam da je do toga stupnja još dug put.
...
Naravno da je analiza jednog Nijemca vise nego tacna.
cyprus

Post by cyprus »

Uh kako je meni ova tema promakla...
Post Reply