Sarajlije, sram vas bilo!

Stolac92

#1 Sarajlije, sram vas bilo!

Post by Stolac92 »

Izađoh sa posla oko 10:45. Otiđoh do platoa ispred Skupštine gdje sam mislio da će se održati
skup podrške tužbi BiH protiv SCiG. Dođoh na plato kad tamo nigdje nikoga. Raspitah se malo i saznadoh da je skup ispred Doma Armije. Gotovo trčećim korakom krenuh do Doma Armije. Nakon nekih 15 minuta hoda i stigoh na to mjesto. Vidjeh kišobrane, dvije zastave sa ljiljanima, binu i čuh glas djeteta. Krenuh kroz masu ne bih li pronašao oca i majku, roditelje poginulog policajca, zlatne policijske značke, heroja grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine. I dok sam prolazio kroz rijetku masu shvatih koliko nas je malo! Jeza me uhvati! Grč me zaguši u prsima. Je li ovo sve što je u Sarajevu izašlo da podrži tužbu protiv onih koji su ovo isto Sarajevo gađali, ubijali, silovali i klali? Je li to sve? Par hiljada staraca i starica, pokoji mladić i djevojka i pokoji dječak i djevojčica.

Sram nek vas bude, sarajlije! Sram da vas bude, sarajlije! Sram nek vas bude! Stidite se što ste šetali gradom i gledali šta ima u izlozima! Stidite se što ste prespavali ili zaboravili! Stidite se što ste kafenisali i noge grijali! Stidite se što guzice niste mogli pomaknuti i doći da podržite tužbu!

I onda se pitate što su sve bučniji glasovi ekstremista! Sram da vas bude! Na ovom skupu dostojanstva nije bilo ni ekstremizma, ni mržnje, smo bolni i ponosni zahtjevi za pravdu.

Stidite se, sarajlije!
klif

Post by klif »

U pravu si Stolac.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

U Tuzli je isto bilo malo, stid me i napisat...najbrojnije su bile zene Srebrenice...
Prenj

Post by Prenj »

Izgleda da ni direktorica Prve bosnjacke nije pustila ucenike ... :D
Nisu ovo "njihove" demonstracije.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

ma jebi se, stolac
ko si ti da pozivas sarajlije da se stide :x

nakon demonstracija pred skupstinom 1992 sarajlije su skontale da od "mirnih okupljanja" nema fajde (nego pusku u ruke i odbrani grad od bagre) :roll:

jebo te okupljanje. treba radit nesto konkretno
:oops:
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Stitch__ wrote:jel sviju ti :D
OPUSTI SE...ne moras biti poklopac...na svaku temu... :D

Stolac je u pravu... :(
Zox

Post by Zox »

Mi demonstriramo samo za dnevnicu, fraj jok.
Stolac92

Post by Stolac92 »

DonDavudes.

Moje pravo leži na Kovaćima, a ti uzmi pušku ako misliš da je tako najbolje.

A to za konkretno, ti samo reci ja ću odmah iza tebe.
danas

Post by danas »

u pravu si stolac...
sramota... :(
St.Germain

Post by St.Germain »

kriv je sistem! Dole SISTEM! Anarchy Rules (da iskoristim aktuelni politicki trenutak)

bez zajebancije...mal odziv je samo ogledalo povjerenja jedinice u sistem...Sta i kad bi dobili te silne pare? Dijelio bi ih Terzic/Lagumdzija/picka materina koja vec 15 godina ne silazi sa grbaca bh poreskih obveznika...
rumenko

Post by rumenko »

stolac ima ti ova mjesta...jest' sramota...nas je narod poznat po tome da brzo zaboravlja...ne smije se zaboraviti....
mislim da je problem i u tome narod misli da demonstriranjem nece puno promjeniti...pogan je vakat..svak se o svom jadu zabavio i ne misli se dalje od nosa..a cinjenica je da je ta tuzba najvaznija stvar koja se BiH desava poslije rata...al'eto....tipicno...
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Danas, jučer, sutra il prekosutra, svima je sve preče, sve važnije od ... otvaranja očiju. Danas, sutra, juče oni se vesele banalnim stvarima, raduju se sićom, zadovoljavaju se strujom, vodom, grijanjem i sitnom platom. Ja se već par godina pitam do kad???? Danas pojedinac nema stav, on zastupa stav svoje baze... baza šuti, pa šuti i pojedinac. Baza šuti jer ima interes, a gdje je interes pojedinca, čovjeka, građanina, gdje je on u masi mediokriteta i šta on da očekuje od sistema "KO JE JAMIO JAMIO JE"..... :x

P.S ja kao mlad čovjek koji se rodio u Sarajevu, ne branim Sarajevo.... samo govorim da u Mostaru nije drugačije, nije ni u Zenici, Tuzli, Bihaću, Goraždu, oa i u Banjoj Luci, Brčkom, neumu.... ljudi su još uvjek ublehani, pitanje je čime ih razdrmati i probuditi.....???!!!???!!!

Vrijeme je da se krene !!!!
Qwert

Post by Qwert »

Eh, da tuzba ovisi od ovih danasnjih i ckskj :D , odavno bi to bio svrseni cin. Sreca pa je neko malo visi tu ukljucen. :roll:
klif

Post by klif »

patoloska nezainteresovanost, nesvijest, stanje soka, nerazumijevanje situacije, neposjedovanje vjere u sebe, poremecaj sistema vrijednosti, apoliticnost, neznanje, lijenost...
DonDavudes

Post by DonDavudes »

ma ne volim tu filozofiju stada
fol mi se nesto okupljamo i dajemo necemu fiktivnu podrsku

jedini MOJ direktni nacin da pomognem tuzbi jeste da dam svoj glas na izborima stranci koja ce znati razlucitzi pravdu od nepravde

a indirektni nacin je da ucim, radim i budem puno bolji da bi olaksao sebi a samim tim i pomogao drzavu

i bajdvej, obicno su organizatori tih okupljanja ublehasi i huskaci
black

Post by black »

sramota.. :(
virus935

#17 e baš ste smiješni

Post by virus935 »

Ja nekontam o čemu vi pričate, o tužbi!? Pa o kakvoj tužbi pričate kad je ova zemlja zaboravila ljude koji su je branili. Pitajte Sulejmana Tihića i ostalu mafiju što sve ove godine koaliraju sa SDS-om dok hiljade bosanskih momaka leže pod zemljom:Pitajte ih što borci hodaju cestom i nemaju posla , a ni šta jesti.
Glasajte opet za njih nek vas pokradu opet , pa onda serite po ovakvim forumima o patriotizmu. :x
forUMASH

Post by forUMASH »

...zalosno....
....ovo ilustruje koliko nam je stalo i koliko smo spremni da se borimo za nama bitne stvari.....ovo pokazuje stanje nase kolektivne svijesti i savjesti i najbolje oslikava nas odnos prema samima sebi.....prosto receno, "hebe nam se".....kako onda ocekivati da nas postuju u Europi i svijetu kada ne postujemo sami sebe.....iluzorno je ocekivati da ce se neko drugi cesati tamo gdje nas svrbi.....

....ne znam ko su bili organizatori skupa ali dio odgovornosti za slab odziv sigurno pada i na njihova pleca.....sa ovakvim razlogom za okupljanje uz kvalitetnu propagandnu kampanju sigurno se moglo okupiti puno vise ljudi......
Sinapsa

Post by Sinapsa »

DonDavudes wrote:ma jebi se, stolac
ko si ti da pozivas sarajlije da se stide :x

nakon demonstracija pred skupstinom 1992 sarajlije su skontale da od "mirnih okupljanja" nema fajde (nego pusku u ruke i odbrani grad od bagre) :roll:

jebo te okupljanje. treba radit nesto konkretno
:oops:
pa okupljanje i jeste nesto konkretno...
uvjek dobar gost

DonDavudes wrote:ma ne volim tu filozofiju stada
fol mi se nesto okupljamo i dajemo necemu fiktivnu podrsku

jedini MOJ direktni nacin da pomognem tuzbi jeste da dam svoj glas na izborima stranci koja ce znati razlucitzi pravdu od nepravde

a indirektni nacin je da ucim, radim i budem puno bolji da bi olaksao sebi a samim tim i pomogao drzavu

i bajdvej, obicno su organizatori tih okupljanja ublehasi i huskaci
Brate ja imam 28. godina ta logika bila mi je na pameti dok studirao sam. Kontao sam ma, promjenit će se ja trebam samo da se nađem u svemu tome što okružuje me ,a predstavlja sistem. Završih fakultet, a .. sistem nije me dočekao, sačekalo me po babu i po stričevima.. samo veze, štela , ilegalna djela... pravde i istine ni na mapi nema.... prostor u medijima imaju pogrešni ljudi, rudari štrajkuju u rudniku na 250-300. metara dubine i nikom ništa, svi kradu niko ne robija.... zar logora nije bilo, zar 20. 000 . žena nije silovano, otkud ovi pasati i audiji silni kad 30% ljudi živi na pragu i ispod praga siromaštva...? Otkud 20 % nepismenih, što 65% mladih hoće da se noge hvata????

Sistem sam od sebe nije pokvario se , .... sam ni popraviti se neće, naš odnos prema ovom čekanju zabrinjava, kako mi gledamo bivše logoraše, invalide, kako se odnosimo prema žrtvama i prema posljedicama rata... šta očekujemo onda sutra, djeci svojoj, hoće li djeca ta opet na linije il u izbjeglištvo ??'

Izvinjavam se malo sam banalan, ali stvarno se pitam do kad da se radujem sam, ni ja nemam koliko imam kad vidim da moja raja nemaju il da komšija nema za germe...?????
rumenko

Post by rumenko »

ima i ova virusova mjesta....mi protestujemo i govor nam drzi npr.Sulejman klempo koji je u koaliciji sa SDS-om...istim onim SDS-om koji nas je klao,granatiro,silovao...drugim rijecima riba smrdi od glave...a narodom se manipulise na razne nacine...jedan od tih su i demonstracije...
Nisam protivnik i trebalo je biti vise naroda...ali ne mislim da demonstracije nesto rjesavaju...
JBT

Post by JBT »

A zasto je potrebna ovakva podrska tuzbi koja je podnesena?
Mi izgleda ne mozemo bez "desavanja naroda".
Ima pravo DonDavudes kada kaze da se ti mitinzi koriste u ublehaske i huskacke svrhe (i stranacke).
Ako je sud pravi sud, onda na njega ne mogu utjecati nikakvi mitinzi podrske. A fakte postoje. U velikim kolicinama.
uvjek dobar gost

Demonstracije nisu dobre, znaju krenuti u krivom smjeru, nekad se ljudi ne mogu kontrolisati na takvim kolektivnim dešavanjima.

U tu ruku slažem se sa Vama, no mi šutimo a gledamo strašne stvari oko sebe, svaki dan otkopavaju se masovne grobnice, svaki dan oko 2.000 raznih ljudi štrajkuje širom naše zemlje... njih niko ne vidi, svi imamo svoje probleme u ovom današnjem kapitalizmu.

Nekako ovih godina od Dejtona živimo u vakumu nekom, svi čekamo promjene neke il bar neko bolje sutra... kontamo svi da će se od sebe sve promjeniti il da stranci će doći i nama sistem napraviti.
eeeee neće, strancima odgovara sve ovo, svi oni imaju veći koeficijent za platu jer rade u zemlji-zoni povišenog rizika, zato su avionske karte skuplje ako leti se iz Sarajeva, opet neće ovi što rat su vodili napraviti bolje, ejjj pa oni žive u svom svjetu već petnaest godina, oni i u ratu imali su struju i vodu vazda,vazda su kašikom jeli..... pa i danas vozaju se u limuzinama koje mi smo im kupili... odjela skupa, sekretarice, seminari, Olimpijade, razna finala i putovanja svuda mi smo im platili, pa oni parama svojim ni do Jablanice ne bi otišli da nisu to što jesu...

Ovo govorim jer mi šutimo, sve dok šutimo oni kontaju da nama je fino, da smo pristali na njihovu igru, pa zar jedini ja vidim aparthejd koji me okružuje, umoran sam više od nedostatka istine i pravde , ja neću da me sistem siše i da radim što i šta moram, hoću bolje nešto, kontam svi smo zaslužili to nešto bolje, pa sjetimo se kako nam je bilo prije desetak godina... strava i užas, a pristali smo na OVO....
danas

Post by danas »

naravno da na pravni sud nikakvi prosjvedi ne bi trebali da vrse utjecaj...

ne radi se ovdje o tome, vec o simbolicnom gestu podrske. simbolika je vazna u zivotu covjeka, pa i naroda... jer da nije tako, ne bismo isli na sahrane (sta ima veze, nece sahrana/dzenza nikoga podici iz mrtvih), ne bismo obiljezavali godisnjice (kako lijepe tako i one zalosne), rodjendane, praznike... i tako dalje...

znaci, simbolicni gest je ovdje uveliko izostao... sto govori o toem koliko nas je briga za nas same... :(
uvjek dobar gost

danas wrote:naravno da na pravni sud nikakvi prosjvedi ne bi trebali da vrse utjecaj...

ne radi se ovdje o tome, vec o simbolicnom gestu podrske. simbolika je vazna u zivotu covjeka, pa i naroda... jer da nije tako, ne bismo isli na sahrane (sta ima veze, nece sahrana/dzenza nikoga podici iz mrtvih), ne bismo obiljezavali godisnjice (kako lijepe tako i one zalosne), rodjendane, praznike... i tako dalje...

znaci, simbolicni gest je ovdje uveliko izostao... sto govori o toem koliko nas je briga za nas same... :(
E to baš.!
Post Reply