Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Locked
Ripicipi

#976 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Ripicipi »

bosniak.m wrote:
potres_mozga wrote:
bosniak.m wrote:
Dodik to govori da bi opravdao sve zločine koji su bili i koji se mogu desiti u Sarajevu! On je sljedbenik Karadžićeve devize. "Vi (muslimani) ovdje hoćete da nešto isposlujete na što nemate pravo (islamsku državu)"! Kako možeš pozetati Didika u svemu ovome?!

I reis i oni koje predstavlja i roditelji učenika koji žele vjeronauku su također građani ove države. :bih:
Ma gdje su ti toliku ljudi??
Nemaju FTV i druge (naj)posjećenije bh. portale da se oglase... Neki su se oglašavali na islamskim web-portalima, ili putem peticija (koje uopće nisu razmatrane).

Sarajevsko proljeće je metafora za dostojne građanske proteste ili neki drugi vid okupljanja, bez divljaštva. Pa valjda je i to demokratski način traženja svojih prava?!
Cericev govor je bio poziv za dostojne proteste :roll:
Uglavnom, mislim da je SDP pao na cericev blef o nekakvim "ljetima", nalazost
Ripicipi

#977 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Ripicipi »

JBT wrote:
I reis i oni koje predstavlja i roditelji učenika koji žele vjeronauku su također građani ove države.

A ministar je legitimno demokratski izabrani predstvanik naroda i cini vladu sto se za reisa ne moze reci i ministar je taj koji bi trebao odredjivati da li vjeronauk treba uci u prosjek ocjena. Ako se to reisu ili tim roditeljima ne svidja, neka ne glasaju za mistrovu politicku opciju na sljedecim izborima.
Osim toga, ovim sto reis radi, ide na ruku Dodikovim tvrdnjama koje si naveo ovdje gore.
Ma nije se samo reis nadigao, slusao sam i gledao i fratre koji cak podrzavaju cericev govor
bosniak.m

#978 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bosniak.m »

JBT wrote:A ministar je legitimno demokratski izabrani predstvanik naroda i cini vladu sto se za reisa ne moze reci i ministar je taj koji bi trebao odredjivati da li vjeronauk treba uci u prosjek ocjena. Ako se to reisu ili tim roditeljima ne svidja, neka ne glasaju za mistrovu politicku opciju na sljedecim izborima.
Ministar ne može raditi šta mu se prohtije. Ovo je demokratski sistem, svako ima pravo na mišljenje, zar ne? Da je barem konsultirao roditelje, PPZ, vjersko-prosvjetnu službu...
JBT wrote:Osim toga, ovim sto reis radi, ide na ruku Dodikovim tvrdnjama koje si naveo ovdje gore.

Ne mogu vjerovati da neko može ovo reći... :run:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#979 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by plain vanilla »

potres_mozga wrote:
JBT wrote:
I reis i oni koje predstavlja i roditelji učenika koji žele vjeronauku su također građani ove države.

A ministar je legitimno demokratski izabrani predstvanik naroda i cini vladu sto se za reisa ne moze reci i ministar je taj koji bi trebao odredjivati da li vjeronauk treba uci u prosjek ocjena. Ako se to reisu ili tim roditeljima ne svidja, neka ne glasaju za mistrovu politicku opciju na sljedecim izborima.
Osim toga, ovim sto reis radi, ide na ruku Dodikovim tvrdnjama koje si naveo ovdje gore.
Ma nije se samo reis nadigao, slusao sam i gledao i fratre koji cak podrzavaju cericev govor
slican se slicnom raduje
valterbranisarajevo

#980 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by valterbranisarajevo »

Naši političari su beskičmenjaci i paraziti koji su spremni napraviti pakt sa đavolom da bi se dokopali fotelja i pripadajućih privilegija. Emir Suljagić je jedini političar koji se bio spreman odreći i fotelje i privilegija radi principa.Zato je za mene velik kao Trebević :thumbup: ...I da stvarno možda je ovo početak nečega novog, ali sa novim umjesto istrošenih i iskompromitovanih političara...
Klodovik

#981 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Klodovik »

JBT wrote:

Ministra je valjda trebala podržati Vlada.
kojeime

#982 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 21/05/2011 01:45, edited 1 time in total.
Klodovik

#983 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Klodovik »

valterbranisarajevo wrote:Naši političari su beskičmenjaci i paraziti koji su spremni napraviti pakt sa đavolom da bi se dokopali fotelja i pripadajućih privilegija. Emir Suljagić je jedini političar koji se bio spreman odreći i fotelje i privilegija radi principa.Zato je za mene velik kao Trebević :thumbup: ...I da stvarno možda je ovo početak nečega novog, ali sa novim umjesto istrošenih i iskompromitovanih političara...
Ili je sebi tražio izlaza sa funkcije jer je vidio da su drugi problemi (ne vjeronauk) koje mu valja rješavati daleko veći.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#984 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Velkoski »

meni je 1999. ulazila u prosjek ( eno u knjizici ) i koga briga ionako ba, cime se vi zamarate :-) osnovna skola je ionako smijesna, svima se poklanjaju ocjene itd. hiljadu vaznijih problema o kojima se ne govori ovoliko niti iko prijeti nekakvim protestima .. smijesna i jedna i druga strana :roll:
JBT

#985 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by JBT »

Ma radi se o KS i tu je Ceric alfa i omega, kako se vidi iz prilozenog. A fratri i ostali ce se normalno tome prikloniti, ali to je sporedna stvar.
Da ne ponavljam vise, ovo sto Vanila pise to je tako.
Ja licno sam vjerovao da SDP moze nesto uraditi i u kantonu i u drzavi, ali sad sam malo uzdrman.
Sumnjam sada da postoji kriticna masa zrela za neke promjene jer da je ima vec sutra bi bilo par desetina hiljada ljudi pred rijasetom sa namjerom da izvjesti reisa ko je on, sta je on i gdje mu je mjesto. Medjutim......
Bosnolog

#986 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Bosnolog »

kojeime wrote:
ratata wrote:
JoseMujica wrote:kažem ja Sarajevo je izgubilo

ovo će biti posljednji ministar koji se miješao u svoj posao...poučeni ovim iskustvom svi će od sad klimat glavom i ići svima niz dlaku

nebitan je i reis i sdp u ovome
to ti misliš, tek sad je reis nagrabusio od stranaca, a SDP-u kapa dole rade sve kako treba i samo gubitnici mogu nešto da im zamjeraju
Ceric i kompanija su uradili fantastican posao. Postavili su haman nebitnu stvar kao pitanje opstanka, bacili rukavicu u lice SDP-u, i SDP je podvio rep i pobjegao iz ringa. Kako iz svakog zla proistice neko dobro, iz ovoga zla dobro koje je proisteklo je to da su pozicije jasnije nego prije. Ceric vodi politiku, SDP je nemocan, Dodik je u pravu kada ovaj grad poredi sa Teheranom.

Sada je jasno da od gradjanske BiH nema nista. Suljagic je polozio "zivot" svog mandata da bi svi mi koji smo se nadali normalnijoj BiH konacno shvatili da od toga nema nista. SDP, jedina stranka koja bi trebala imati snage da pokusa stvarati normalnu BiH je kapitulirala i prije nego sto je borba pocela.

Nocas spaljujemo iluzije...

Suma sumarum, gdje si bio, nigdje, sta si radio, nista.

Fasista Dodik je zadnji koji ima moralne osnove Sarajevo nazivati Teheranom.Sumsku mozemo porediti sa Ausvicem znajuci kako je nastala genocidna tvorevina a cije institucije slave svece, koje redovno zapisavaju vladike i popovi,.....Skole su im okicene ikonografijom,......Tuk na utuk,......

Nie samo vjeronauka problem Sarajeva nego cijele BiH,......Stoga ne srljaj u prazno,......Podrzavao sam Suljagica ali se ocito srljalo grlom u jagode bez usaglasavanja i podrske kantonalne vlade,......
Last edited by Bosnolog on 21/05/2011 01:06, edited 1 time in total.
Palestinac1

#987 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Palestinac1 »

plain vanilla wrote:
Palestinac1 wrote:
plain vanilla wrote: Zasto su morali? Sta bi se desilo? Ma kojim ozbiljnijim stvarima kad su ovdje poklekli??
Ma koji djavo smo glasali za njih ako ce se oni pokoravati onima koji nisu njima dali glas? Oni se brinu osigurati nove glasace, a ove ce izgubiti..samo neka nastave ovako

joj sto nisam hrabrija, cijeli dan mi parola u glavi, em bezobrazna em cu u banovice, pa ne smijem napisati
Pridobićeš nove glasače, neke ćeš izgubiti. Novih 100, izgubiti 20. To je jedna od stavki politike. Gorko. Tako je svugdje u svijetu.

Niko ništa nije MORAO. Lako je odavde govoriti šta se trebalo i kako se trebalo. U tome smo svi eksperti, ne samo kada je politika u pitanju.

Nije silan onaj ko ima silu i upotrijebi je.
Ne kontas ti sta ja hocu reci, nije stvar u 100 glasaca, stvar je u politici. Ako imas nekakav program, ideologiju za koju se zalazes, ne mozes u borbi za glasove ici u suprotnom smjeru,

HDZ je optuzivao SDP da je bosnjacka stranka, da su vecina crveni talibani, sad ispada da su sve bili u pravu..hoce li na ovaj nacin SDP privuci glasace drugih naroda? Hoce sipak
Čekajte ba. Polako. Ne kujte bespotrebne teorije. Od cijele ove priče, raja, koja voli da se fura na neke moderne koncepte ponašanja, ono protest, glas, rock'n'roll, napravila je skandal. Da bogdo nije. Ovdje se palo na šarm jednom gotovo filmskom scenariju. Mladi ministar, sav lijep i pametan, voljan da radi, polazi da riješi osnovne probleme u društvu, kad dolazi strašni reis i njegova armija i uništiše, nepravedno, mladu nadu, glas razuma itd itd.

Stvarnost je drugačija. Ministar, koji je došao na to mjesto sasvim regularno poletio da uradi nešto o čemu se relativno moglo diskutovati na urednom nivou, poletio da potkrijepi glavni stereotip SDP ideologije - sve što je vjera, to je fuj. Uspio u tome. Onda se pojavi par likova da potkrijepi stereotip Islamske ideoloije - mi smo talibani i želimo talibansku državu.

Sve je ostalo isto, samo ćemo se u narednih par dan intenzivnije vrijeđati. Ministar je potvrdio stereotip. IZ je potvrdila stereotip. Samo što je IZ navikla na to i nije to neka novina. SDP je isto tako naviko, ali SDP nema istu misiju kao i IZ. Ustvari, to su dvije različite stvari.
valterbranisarajevo

#988 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Eh kako je ta tolerancija širok pojam. Gdje je bio dijalog kada su Arzija i Kešo nelegalno uz pomoć lažirane ankete uveli vjeronauku u vrtiće i stavili je na kantonalni budžet..Roditelji koji su tražili dijalog, jer su bili zainteresovani da neki drugi predmet bude financiran iz budžeta,i što nisu imali priliku da i oni daju svoje mišljenje u anketi, su umjesto toga dobili prijetnje i uvrede od ove iste ekipe koja se sada poziva na demokratiju i dijalog.

U Rebus se javila jedna gospođa, prosvjetni radnik u penziji ,koja je rekla da je vjeronauka ušla u prosjek ocjena 2005. godine. Da li je tada bilo nekog dijaloga? da li je to u redu ili nije, da li se tom odlukom neko diskriminiše? Ne nije..Ne možeš se pozivati na toleranciju samo kada tebi odgovara...
ratata

#989 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by ratata »

bosniak.m wrote:
JBT wrote:A ministar je legitimno demokratski izabrani predstvanik naroda i cini vladu sto se za reisa ne moze reci i ministar je taj koji bi trebao odredjivati da li vjeronauk treba uci u prosjek ocjena. Ako se to reisu ili tim roditeljima ne svidja, neka ne glasaju za mistrovu politicku opciju na sljedecim izborima.
Ministar ne može raditi šta mu se prohtije. Ovo je demokratski sistem, svako ima pravo na mišljenje, zar ne? Da je barem konsultirao roditelje, PPZ, vjersko-prosvjetnu službu...
to bi onda bio ministar neke mahale...ovaj je uradio ispravnu stvar kad je donio ovaj zakon, ali sam se razočarao kad sam pročitao da je dao ostavku, volio bi da mu odbiju ostavku i da i dalje bude ministar, baš da vidim sa čime će reis još da prijeti po Sarajevu :evil:
Ripicipi

#990 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Ripicipi »

JBT wrote:Ma radi se o KS i tu je Ceric alfa i omega, kako se vidi iz prilozenog. A fratri i ostali ce se normalno tome prikloniti, ali to je sporedna stvar.
Da ne ponavljam vise, ovo sto Vanila pise to je tako.
Ja licno sam vjerovao da SDP moze nesto uraditi i u kantonu i u drzavi, ali sad sam malo uzdrman.
Sumnjam sada da postoji kriticna masa zrela za neke promjene jer da je ima vec sutra bi bilo par desetina hiljada ljudi pred rijasetom sa namjerom da izvjesti reisa ko je on, sta je on i gdje mu je mjesto. Medjutim......
Sto je najtuznije, ni na "sarajevskom ljetu" ne bi bila bas guzva, obicni cericev blef
valterbranisarajevo

#991 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Klodovik wrote:
valterbranisarajevo wrote:Naši političari su beskičmenjaci i paraziti koji su spremni napraviti pakt sa đavolom da bi se dokopali fotelja i pripadajućih privilegija. Emir Suljagić je jedini političar koji se bio spreman odreći i fotelje i privilegija radi principa.Zato je za mene velik kao Trebević :thumbup: ...I da stvarno možda je ovo početak nečega novog, ali sa novim umjesto istrošenih i iskompromitovanih političara...
Ili je sebi tražio izlaza sa funkcije jer je vidio da su drugi problemi (ne vjeronauk) koje mu valja rješavati daleko veći.
Da je to uradio nakon pola mandata..ali nakon dva mjeseca-ne vjerujem..Znao je šta ga čeka, vrlo dobro, Na ulazu Arzija, a onda sve ostalo.....
bosniak.m

#992 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bosniak.m »

kojeime wrote:Da, Dodik je to rekao iz sasvim drugih razloga, to je svima jasno, ali je iz zle namjere nazalost dao tacnu dijagnozu. U stvari, ovako naivan kakv jesam, jos se potajno nadam da nije bas tako, ali racio mi govori da je gotovo.

Reis i roditelji ucenika koji zele vjeronauk su gradjani ove drzave. To im niko ne spori. I niko im ne spori pravo na vjeronauk. Zato u ovoj drzavi vjerske zajednice imaju pravo osnivanja skola u kojima ce, pored obaveznog minimalnog gradiva koje propisuju zakoni drzave (da bi im svjedocanstva i diplome bili priznati pri zaposljavanju ili prelasku na visi stepen skolovnja), mogu imati gradivo koje zele, i tu mogu, neometani od bilo koga, poducavati djecu vjeronauku. Ali, vjerske zajednice su uprle u to da i pored toga ipak udju u drzavne skole. Zasto da daju novac za gradnju skola kada mogu besplatno uci u drzavne skole, novac je u ovoj prici nezapobilazan faktor.

Neko maloprije upita znamo li sta zelimo. Znam. Da vjernici imaju pravo na slobodno ispoljavanje svoje vjere, da osnivaju organizacije, institucije, skole i tako dalje. Ali da isto tako nemaju pravo uticati na rad drzavnih skola. Da u zemlji u kojoj zivim ako drzavni interes dodje u koliziju sa vjerskim interesom, drzavni interes je vazniji. To je sekularna drzava. Vjera je dozvoljena, ne samo dozvoljena, njeno postojanje u zemlji je i neupitno, ali joj je mjesto u vjerskim ustanovama i privatnim posjedima vjernika. U drzavne ustanove se ne mogu petljati.
Dijelim mišljenje s tobom u glavnini napisanog, komentirat ću gore boldirano.

Vjerske zajednice su legitimni predstavnici ljudi koji su birali njihova tijela. Vjerske zajednice su se (u)petljale tamo gdje se smiju i mogu petljati - pitanje vjeronauke. Vjerske zajednice imaju i svoje škole, ali nisu toliko ekonomski jake da migu imati tih škola u svakom gradu itd. Te škole, koliko mi je poznato za medrese, su u okrilju ministarstva obrazovanja, imaju usklađen NPP, dakle ama baš sve kao i druge škole uz dodatne vjerske predmete.

I o drugoj boldiranoj stavci sam pisao više puta. Ukratko: ovo je još jedno nepravilno razumijevanje sekularizma. Kako je to u ovom konkretnom slučaju u koliziji vjera i država?! Vjernici ne mogu ostaviti vjeru u džamiji/crkvi/sinagogi... jer je to prosto nemoguće. Primjera radi: Kako da ja ostavim moral koji mi je zasnovan na vjerskom učenju i koji me uči da ne ubijem, ne kradem, ne uzimam i ne dajem kamatu, da poštujem drugog, drugačijeg?!
bandini

#993 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

bosniak.m wrote:
JBT wrote:Osim toga, ovim sto reis radi, ide na ruku Dodikovim tvrdnjama koje si naveo ovdje gore.

Ne mogu vjerovati da neko može ovo reći... :run:

ministar ne moze raditi sta mu se prohtije
ali zato reis moze
zanimljivo
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#994 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by plain vanilla »

Palestinac1 wrote: Čekajte ba. Polako. Ne kujte bespotrebne teorije. Od cijele ove priče, raja, koja voli da se fura na neke moderne koncepte ponašanja, ono protest, glas, rock'n'roll, napravila je skandal. Da bogdo nije. Ovdje se palo na šarm jednom gotovo filmskom scenariju. Mladi ministar, sav lijep i pametan, voljan da radi, polazi da riješi osnovne probleme u društvu, kad dolazi strašni reis i njegova armija i uništiše, nepravedno, mladu nadu, glas razuma itd itd.

Stvarnost je drugačija. Ministar, koji je došao na to mjesto sasvim regularno poletio da uradi nešto o čemu se relativno moglo diskutovati na urednom nivou, poletio da potkrijepi glavni stereotip SDP ideologije - sve što je vjera, to je fuj. Uspio u tome. Onda se pojavi par likova da potkrijepi stereotip Islamske ideoloije - mi smo talibani i želimo talibansku državu.

Sve je ostalo isto, samo ćemo se u narednih par dan intenzivnije vrijeđati. Ministar je potvrdio stereotip. IZ je potvrdila stereotip. Samo što je IZ navikla na to i nije to neka novina. SDP je isto tako naviko, ali SDP nema istu misiju kao i IZ. Ustvari, to su dvije različite stvari.
I zauvijek ce ostati ovako, ko nesto pokusa promijeniti dobit ce po nosu jer to nije upakovao, zamotao, ..sto se mijesoa u svoj posao.
Nisam ja rekla da smo talibani, ali haman smo multietniĆari , kako nas posprdno zovu.
pa bolje biti otvoreni nacionalista nego se kriti iza suknje SDPa
bosniak.m

#995 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bosniak.m »

ratata wrote:to bi onda bio ministar neke mahale...
Ne, bio bi ministar koji zna da u demokratskom društvu za zajednička pitanja treba makar obavijestiti i(li) konsultirati interesne strane. Ne bi bio ministar samovolje i stranačke politike...
bandini

#996 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

leet wrote:meni je 1999. ulazila u prosjek ( eno u knjizici ) i koga briga ionako ba, cime se vi zamarate :-) osnovna skola je ionako smijesna, svima se poklanjaju ocjene itd. hiljadu vaznijih problema o kojima se ne govori ovoliko niti iko prijeti nekakvim protestima .. smijesna i jedna i druga strana :roll:

ma nije problem vjeronauka
to je marginalno u ovom slucaju
problem je sto nam hodze i popovi uredjuju drzavu
bosniak.m

#997 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bosniak.m »

bandini wrote:ministar ne moze raditi sta mu se prohtije
ali zato reis moze
zanimljivo
Koliko znam reis nije ništa uradio, najviše mu se prigovara na govoru u Blagaju.
Klodovik

#998 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Klodovik »

valterbranisarajevo wrote:
Klodovik wrote:
Da je to uradio nakon pola mandata..ali nakon dva mjeseca-ne vjerujem..Znao je šta ga čeka, vrlo dobro, Na ulazu Arzija, a onda sve ostalo.....
Mislim da je on ostavljen na cjedilu (odnosno, da on to tako doživljava).
bosniak.m

#999 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bosniak.m »

bandini wrote:problem je sto nam hodze i popovi uredjuju drzavu
Problem je što njih i vjernike ne tretiramo kao građane... :sad:
ratata

#1000 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by ratata »

bosniak.m wrote:
bandini wrote:ministar ne moze raditi sta mu se prohtije
ali zato reis moze
zanimljivo
Koliko znam reis nije ništa uradio, najviše mu se prigovara na govoru u Blagaju.
prijetio je batice :D , prijetio
Locked