Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Locked
jarancuga

#801 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jarancuga »

jefferson wrote:U ozbiljnim zemljama pitanje "Mustafe Cerica" bi se rjesilo na "odgovarajuci" nacin!
Taj covjek podriva nacionalnu sigurnost i dobrobit svih naroda u BiH, a protiv takvih ljudi su sve mjere dozvoljene!
I da, civilizovan svijet kojem mi deklarativno tezimo jos je u 17 i 18 vijeku rjesio pitanje vjere i drzave. Kada je vjera vladala evropom taj se period naziva mracno doba srednjeg vijeka, od 5 do 15 vijeka. Onda kada su filozofi poput Lockea i slicnih dosli do svojih 5 minuta, zapadni svijet je napredovao kao nikad do tada.
Kao sto neko rece, nasi imami, svecenici i sl, doba kada su u BiH masovno ljudi postali obrazovani, a mnogi postali pismeni, nazivaju mracnim periodom.
Toliko od mene!
a kakav je to "odgovarajuci" nacin?
mozda mislis onakav kao u mracno doba komunizma...e, nema vise...
Klodovik

#802 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Klodovik »

ultima_palabra wrote:
Nije dobro da se u ovakvoj ekonomskoj situaciji uvodi alternativni predmet. Zašto ja moram plaćati stotine novih nastavnika jer se Ceriću tako nadiglo? A već se izdvaja 3-4 miliona za vjeronauku iz koje svi imaju 5 :-)
Prije nekih tri godine, u sarajevskom kantonu je bilo 120 nastavnika viška samo u srednjim školama. Možda je sad nešto drugačije stanje, ali viška sigurno još ima. Tu se mogu tražiti neka rješenja za alternativne predmete, ali takvog razmišljanja ovdje nema.

Vjeru treba istjerati iz obrazovanja, ali ostaje politika. Ona na obrazovanje ima još gori uticaj.
juventino77

#803 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by juventino77 »

jarancuga wrote:
jefferson wrote:U ozbiljnim zemljama pitanje "Mustafe Cerica" bi se rjesilo na "odgovarajuci" nacin!
Taj covjek podriva nacionalnu sigurnost i dobrobit svih naroda u BiH, a protiv takvih ljudi su sve mjere dozvoljene!
I da, civilizovan svijet kojem mi deklarativno tezimo jos je u 17 i 18 vijeku rjesio pitanje vjere i drzave. Kada je vjera vladala evropom taj se period naziva mracno doba srednjeg vijeka, od 5 do 15 vijeka. Onda kada su filozofi poput Lockea i slicnih dosli do svojih 5 minuta, zapadni svijet je napredovao kao nikad do tada.
Kao sto neko rece, nasi imami, svecenici i sl, doba kada su u BiH masovno ljudi postali obrazovani, a mnogi postali pismeni, nazivaju mracnim periodom.
Toliko od mene!
nece se titoizam i ta diktatorska doba tako lako vratit kao sto misle, bitno je da se vidi sada ko koga koliko mrzi a vidim mrznja tih crvenih prema vjernicima nadilazi i onu od strane cetnika u ratu, super, nek se ovo desilo da maske padnu, najgore je kad te "tvoj" prezire sto imas odredjena vjerovanja koja su njemu mrska, ti i takvi su najgori, kucao se kamen na otoku zbog slicnih stvari,al ovog puta bas i nece moci tako lako
arzuhal

#804 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by arzuhal »

michio wrote:
arzuhal wrote:
michio wrote:Pa Ceric je politicar. Ja jos nisam cuo da se protivi proizvodnji alkohola a kao vodja muslimana bi valjda trebao. kao politicar racuna npr na pivare.
Pa ti reče IZ, ne Cerić.
A to je jedno te isto.
Jest, malnerekoh isto. Ja nisam službenik u zvaničnim strukturama IZ, pa je opet smatram svojom i branim je. Naravno, neću braniti svekolike gluposti u različitim izjavama bilo kojeg pojedinca, pa tako ni Cerića. Kada sam pročitao šta je napisao Muhamed Velić, bio sam prestravljen, užasnut, pa mi se sve smučilo. Ali nije ni Muhamed Velić per se IZ. Eno, bivši imam zagrebačke džamije i sadašnji profesor na FIN-u, Dževad Hodžić, fino posloži neke stvari u današnjem ''Oslobođenju'', pa niko ne kaže:''Dževad Hodžić je IZ!'' Takve zaobilaze i jedni i drugi u ovim prepucavanjima.
michio

#805 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by michio »

Ako Dzevad Hodzic nije protiv zatvaranja pivare onda je i on politicar.
aurora313

#806 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by aurora313 »

"Vjeronauka"? Nije li to oksimoron?

Po kojim standardima i vrijednostima 'vjera' i 'nauka' idu zajedno!?!
jefferson

#807 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jefferson »

jarancuga wrote:
Toliko od mene!
"Mracno doba" komunizma je opismenilo ovaj narod (bosanski) i nije tolerisalo pedofile, dok je za pedofile bio zaduzen sud a ne vjerska zajednica. U to "mracno" doba je moja nana isla normalno pokrivena da joj niko nista nije rekao, a reisi se nisu vozali u najskupljim automobilima u ponudi.
U to "mracno" doba si imao vise pismenih i obrazovanih nego danas kada nam je reisov ahbab "upalio" svjetlo (j... m... sto ga upali).
Sto se tice "odgovarajuceg" nacina shvati kako hoces, ali nisam implicirao da se "ukloni" iako ako me iskreno pitas, davno je to zasluzio koliko je nesrece donio! ALi budimo civilizirani, KPD Zenica je davno trebala biti njegovo prebivaliste, pa evo prilike da ga sud opali zbog podrivanja nacionalne sigurnosti, ili je Reis i IZ nesto za sto ne vaze ovozemaljski zakoni?
jarancuga

#808 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jarancuga »

@arzuhal...
sve ja tacno sto si napisao...
ali komunjarama je svako kriv ko imalo mirise na islam, bio on za ili protiv svakojakih istupa zvanicnika IZ...
iz bosnje ces lahko sve istjerati sem mahmurluka i komunizma...
bandini

#809 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

jarancuga wrote:
Toliko od mene!

komunizam je za ovo vedar i suncan dan
arzuhal

#810 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by arzuhal »

michio wrote:Ako Dzevad Hodzic nije protiv zatvaranja pivare onda je i on politicar.
Očito bi neki voljeli da se jasno podjele dvije grupe ljudi, da im se da oružje i da se svi porokaju, pa onaj koji ostane nek pravi društvo i državu kako god mu paše, jel tako?
michio

#811 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by michio »

arzuhal wrote:
michio wrote:Ako Dzevad Hodzic nije protiv zatvaranja pivare onda je i on politicar.
Očito bi neki voljeli da se jasno podjele dvije grupe ljudi, da im se da oružje i da se svi porokaju, pa onaj koji ostane nek pravi društvo i državu kako god mu paše, jel tako?
Vodja muslimana se mora izjasniti u vezi proizvodnje i prodaje alkohola.
jarancuga

#812 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jarancuga »

jefferson wrote:
jarancuga wrote:
Toliko od mene!
"Mracno doba" komunizma je opismenilo ovaj narod (bosanski) i nije tolerisalo pedofile, dok je za pedofile bio zaduzen sud a ne vjerska zajednica. U to "mracno" doba je moja nana isla normalno pokrivena da joj niko nista nije rekao, a reisi se nisu vozali u najskupljim automobilima u ponudi.
U to "mracno" doba si imao vise pismenih i obrazovanih nego danas kada nam je reisov ahbab "upalio" svjetlo (j... m... sto ga upali).
Sto se tice "odgovarajuceg" nacina shvati kako hoces, ali nisam implicirao da se "ukloni" iako ako me iskreno pitas, davno je to zasluzio koliko je nesrece donio! ALi budimo civilizirani, KPD Zenica je davno trebala biti njegovo prebivaliste, pa evo prilike da ga sud opali zbog podrivanja nacionalne sigurnosti, ili je Reis i IZ nesto za sto ne vaze ovozemaljski zakoni?

toliko ga je opismenilo da nismo znali sta smo, jal srbin jal hrvat jal jugosloven..
i moja rahmetli nana je isla normalno pokrivena i niko joj nista nje rekao...e tu je poenta, u imenici nana...
jefferson

#813 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jefferson »

toliko ga je opismenilo da nismo znali sta smo, jal srbin jal hrvat jal jugosloven..
i moja rahmetli nana je isla normalno pokrivena i niko joj nista nje rekao...e tu je poenta, u imenici nana...jarancuga
Bogami kod mene su svi znali sta su! Moji su znali gdje je dzmija ali su znali i sta je drzava. Moj problem sada je sto ne znam sta je drzava a sta vjera!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#814 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by plain vanilla »

jefferson wrote:
i moja rahmetli nana je isla normalno pokrivena i niko joj nista nje rekao...e tu je poenta, u imenici nana...jarancuga
Bogami kod mene su svi znali sta su! Moji su znali gdje je dzmija ali su znali i sta je drzava. Moj problem sada je sto ne znam sta je drzava a sta vjera!
pa danas si saznao, reis je drzava
arzuhal

#815 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by arzuhal »

michio wrote:
arzuhal wrote:
Vodja muslimana se mora izjasniti u vezi proizvodnje i prodaje alkohola.
Potpuno se slažem.
Skijash

#816 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Skijash »

Ja razumijem da se nekom ne sviđa odluka, ali ljudi moji biće još izbora, ako SDP ne radi ono što narod želi, to se može mijenjati kroz izbor druge stranke kada za to dođe vrijeme. Ako će se ovako reagovati, ne znam koji kurac izlazimo na izbore, najbolje onda da nam Puljić i Cerić odrede šta i kako da živimo, jer ovako džaba bacamo pare na organizaciju izbora.
seshat

#817 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by seshat »

mozda mislis onakav kao u mracno doba komunizma...e, nema vise...[/quote]
Sto se tice "odgovarajuceg" nacina shvati kako hoces, ali nisam implicirao da se "ukloni" iako ako me iskreno pitas, davno je to zasluzio koliko je nesrece donio! ALi budimo civilizirani, KPD Zenica je davno trebala biti njegovo prebivaliste, pa evo prilike da ga sud opali zbog podrivanja nacionalne sigurnosti, ili je Reis i IZ nesto za sto ne vaze ovozemaljski zakoni?[/quote]

i moja rahmetli nana je isla normalno pokrivena i niko joj nista nje rekao...e tu je poenta, u imenici nana...[/quote]
tvoja nana je isla normalno pokrivena... e mozda je tu poenta
jarancuga

#818 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jarancuga »

jefferson wrote:
ma sve smo znali, al najmanje imali od tog sistema, inace ne bi fasovali agresiju i genocid...
jefferson

#819 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jefferson »

plain vanilla wrote:
jefferson wrote:
pa danas si saznao, reis je drzava
Ne, Reis je drzava samo na 24% teritorije, od 100% teritorije za koju sam mislio da je moja drzava. Ali ocito Reisa boli tuki za ostatkom sve dok je Visoko i blizi zavicaj njegovo!
Taj bi tip u normalnim demokratskim drzavama vec bio na optuzenickoj klupi poslije one izjave u Blagaju, a kamoli za ostale "aktivnosti" u ovim najtezim godinama njegovog reisovanja i stranke mu!
jefferson

#820 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jefferson »

jarancuga wrote:
jefferson wrote:
ma sve smo znali, al najmanje imali od tog sistema, inace ne bi fasovali agresiju i genocid...
A sta to nisi imao? A sta sad imas?
I nemoj poistovjecivati SFRJ i Milosevica i bratiju!
Gandalf

#821 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Gandalf »

Ja bih Ceriću, Puljiću, Grigoriju ponudio kompromis : Vjeronauka ostaje u školama kao i do sada, a u sve teološke studije, škole, ustanove, uvodimo Hemiju, Fiziku, Matematiku i naravno Biologiju sa posebnim osvrtom na naučnu građu gospodina Darwina.

I naravno u sve teološke studije i škole uvesti predmet pod nazivom "Druga strana religije" gdje bi se đaci i studenti mogli naučiti o ljepotama koje je religija posijala u srednjem vijeku na području Evrope, stoljetne unutarreligijske ratove u arapskom svijetu ( Šiti i Suniti ), a zašto ne i osvrt na "časnu" ulogu mnogih vjerskih službenika u ovom zadnjem ratu. Štošta bi se tu dalo naučit', dovoljan je samo objektivan pristup i želja za znanjem.
morti

#822 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by morti »

Gandalf wrote:Ja bih Ceriću, Puljiću, Grigoriju ponudio kompromis : Vjeronauka ostaje u školama kao i do sada, a u sve teološke studije, škole, ustanove, uvodimo Hemiju, Fiziku, Matematiku i naravno Biologiju sa posebnim osvrtom na naučnu građu gospodina Darwina.

I naravno u sve teološke studije i škole uvesti predmet pod nazivom "Druga strana religije" gdje bi se đaci i studenti mogli naučiti o ljepotama koje je religija posijala u srednjem vijeku na području Evrope, stoljetne unutarreligijske ratove u arapskom svijetu ( Šiti i Suniti ), a zašto ne i osvrt na "časnu" ulogu mnogih vjerskih službenika u ovom zadnjem ratu. Štošta bi se tu dalo naučit', dovoljan je samo objektivan pristup i želja za znanjem.
To bi bila povreda prava na samoobmanu :D
aurora313

#823 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by aurora313 »

Skijash wrote:... najbolje onda da nam Puljić i Cerić odrede šta i kako da živimo,...
Pa odredjuju ti!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#824 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by JoseMujica »

Chisum wrote: Ako se jednog dana zaista i prolije krv, bez obzira o kakvim razmjerama govorimo - a ovdje se krv proljeva i za mnogo banalnije stvari - neka ostane zabiljezeno ciji je to glas onako bijesno pjenio i prijetio.
Cisto sjecanja radi. :)

Neka se sjeti toga na slijedecoj hutbi na kojoj bude palamudio o lijepom ponasanju, miru i komsiluku.
ove hutbe su rezervirane samo za inozemne medije
avicena

#825 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by avicena »

Gandalf wrote:Ja bih Ceriću, Puljiću, Grigoriju ponudio kompromis : Vjeronauka ostaje u školama kao i do sada, a u sve teološke studije, škole, ustanove, uvodimo Hemiju, Fiziku, Matematiku i naravno Biologiju sa posebnim osvrtom na naučnu građu gospodina Darwina.
Dogovoreno. :mrgreen:

Behram-begova medresa na kantonalnom takmičenju iz biologije osvojila drugo i treće mjesto

Dana 16. aprila 2011. godine u JU KŠC „Sveti Franjo“ Opća Gimnazija u Tuzli održano je VIII kantonalno takmičenje iz biologije.
Ovo takmičenje su organizirali: Ministarstvo obrazovanje nauke kulture i sporta, Pedagoški zavod, Udrženje biologa TK i škola domaćin takmičenja.
Na takmičenju su učestvovale 22 srednje škole sa područja TK i to škole Gimnazije i Mješovite srednje tehničke škole.
Na takmičenje se odazvalo ukupno 105 učenika. 48 učenika se takmičilo iz oblasti genetika sa biotehnologijom, a 57 učenika iz oblasti ekologija i zaštita životne sredine.
Najbolji rezultat od naših učenika ostvarila je učenica Avdić Amina koja je iz oblasti ekologije zauzela 2. mjesto, zatim učenica Halilović Emina 3. mjesto (86 bodova) iz iste oblasti, i Kikanović Kemal je bio na 8. mjestu (76 bodova), tako da je iz ove oblasti Behram-begova medresa zauzela 2. mjesto sa 251 bodom.
Iz oblasti genetike najbolji rezultat imala je učenica Poljić Jasmina 16 mjesto (50,5 bodova). I ostale naše učenice iz oblasti genetike su dobro nastupile, tako da je naša škola iz genetike zauzela 7. mjesto, a u ukupnom poretku škola nakon zbrajanja svih rezultata Behram-begova medresa je završila na 5. mjestu sa 369, 5 bodova.

http://www.medresatz.edu.ba/?tekst=340
Locked