SDP je najbolji i najiskreniji probosanskohercegovacki pokret koji je stavio interes drzave i njenih gradan iznad svega,....Oni koji u ovoj odluci vide nesto lose po drzavu BiH i drustvo uopste je neiskren i zlonamjeran,....Ova odluka nije popularna ali je dobra a to ce vrijeme pokazati,...Ova hajka koja je dignuta je samo iskoristena da se frustracije istresaju na pobjednicku SDP stranku sto je nemoralno i neosnovano,Vjeronauka nije ukinuta mada se ponasaju neki kao da je zabranjena,......Onaj ko drzi do vjere ce se iste drzati bez obzira gdje bio ili u kakvu got skolu isao,....udrch wrote:Iskreno sam se nadao da SDP neće potezati ovakve poteze u ovako loša vremana..
Debelo sam se prevario..
Ja garantiram da je Suljagić već potrošen i da nikad više neće imati važnu poziciju u ovoj državi..
Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
- Bosnolog
#451 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Last edited by Bosnolog on 20/05/2011 00:45, edited 1 time in total.
-
popajic
#452 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
To je znaci neka vrsta podmicivanja - ako ucis o religiji dobit ces petaka...masala!cukelo wrote:
ako ukines ocjenu ukinuo si nagradu a bez nagrade nema odgoja. jedino onda da ga prutom natjeras a to je odavno prevazidjena metoda.
Kad je religija, vjerovanje u pitanju , nagrada bi morala biti upravo samo to sto se potrudio/la da nauci.
Vjeronauka= izborni predmet = ocjena nije obavezna = dijete ipak odgojeno !
-
Ism
#453 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
OK, ako je problem samo u ocjenama i prosjeku, hajde onda da taj problem rijesimo kako je uradjeno u Tuzli, da se uvede alternativni predmet. Na taj nacin niko nece biti u zaostatku.popajic wrote: O izbornom predmetu koji niko ziv NE ukida, samo je rijec o ocjeni. I prosjeku.i jednakosti medju ucenicima.
Slazes se?
-
udrch
#454 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Kad već spominjemo Veru Jvanović i Helsinški komitet, nije mi jasno da nisu htjeli ni zaprimiti žalbu roditelja na ovu odluku..a žalba ovih roditelja se odnosila samo na odluku koja je stupila na snagu već na kraju školske godine..
Jel Helsinški komitet tu da štiti vlast od naroda, ili narod od vlasti?
Jel Helsinški komitet tu da štiti vlast od naroda, ili narod od vlasti?
-
kojeime
#455 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Evo, ja imam prijedlog za minista Suljagica i IZ za postizanje kompromisa. Ostaje ocjena iz vjeronauka koja ulazi u prosjek.
Za uzvrat medrese ce uvesti predmet koji ce biti finansiran od clanova IZ u kojem ce se uciti da Boga nema i ostali ateisticki nauk. Pa ako u drzavne skole moze vjeronauk, po istoj logici u vjerske skole moze ateizam. A ocjena iz tog novouvedenog predmenta u medresama vazi isto kao i ocjena iz vjeronauka u drzavnim skolama.
Za uzvrat medrese ce uvesti predmet koji ce biti finansiran od clanova IZ u kojem ce se uciti da Boga nema i ostali ateisticki nauk. Pa ako u drzavne skole moze vjeronauk, po istoj logici u vjerske skole moze ateizam. A ocjena iz tog novouvedenog predmenta u medresama vazi isto kao i ocjena iz vjeronauka u drzavnim skolama.
-
Ripicipi
#456 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Znaci zbog vjeronauke se djeci na ledja mora natovariti jos jedan predmet?Ism wrote:OK, ako je problem samo u ocjenama i prosjeku, hajde onda da taj problem rijesimo kako je uradjeno u Tuzli, da se uvede alternativni predmet. Na taj nacin niko nece biti u zaostatku.popajic wrote: O izbornom predmetu koji niko ziv NE ukida, samo je rijec o ocjeni. I prosjeku.i jednakosti medju ucenicima.
Slazes se?
Sve da bi vjernici bili zadovoljni
-
Ism
#457 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
A protivno vecini roditelja cija djeca preko 90% pohadjaju vjeronauku. Ova odluka je donesena samo za ineter partijasa i njohovih glodavaca a protivno interesu djece i roditelja.Bosnolog wrote:SDP je najbolji i najiskreniji probosanskohercegovacki pokret koji je stavio interes drzave i njenih gradan iznad svega,..udrch wrote:Iskreno sam se nadao da SDP neće potezati ovakve poteze u ovako loša vremana..
Debelo sam se prevario..
Ja garantiram da je Suljagić već potrošen i da nikad više neće imati važnu poziciju u ovoj državi..
- cukelo
#458 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
ma ja danas ba sluso vlada donjela odluku i sdp isto da se povuce samo on ne kontam da je zavrsio na smetljisto. jos naivcina ko fol on ljut reko novinarima da nece povuci odluku koda ce ga to spasiti. e jes i zelenudrch wrote:Ma jok, stala je partija danas iza njega..vidjeće jadnik uskoro i sam..cukelo wrote:ma zrtvovali ga da ispipaju puls a on mlad naivan pristo. sad se vadi iz blata sam. tako to partija radi. zdere ljude.udrch wrote:Iskreno sam se nadao da SDP neće potezati ovakve poteze u ovako loša vremana..
Debelo sam se prevario..
Najgori su oni koji šute, a SDA samo šuti..vrh stranke je dobio ultimatum ili da se odluka povuče ili da se izađe iz koalicije..
-
Ism
#459 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Naravno da je odluka dobra za drzavu i drustvo, pa nije sala izbiti djetetu jednu zasluzenu ocjenu. Kako hrabar i vazan potez!! Ocekujem da sad svi bolje zivimo i da Dodik zavoli Bosnu.Bosnolog wrote:Oni koji u ovoj odluci vide nesto lose po drzavu BiH i drustvo uopste je neiskren i zlonamjeran,...
-
udrch
#460 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ja sam završio medresu..kojeime wrote:Evo, ja imam prijedlog za minista Suljagica i IZ za postizanje kompromisa. Ostaje ocjena iz vjeronauka koja ulazi u prosjek.
Udžbenik Bilogije je bio udžbenik Gimnazije..znači darvinova teorija i sve ostalo..imali smo i Etiku..naravno i Filozofiju sa svim značajnijim misliocima od Platona do Hegela..Sociologiju nam je predavao nekadašnji profesor marksizma kojem je Marks bio i ostao najveći mislilac..mislim da i danas on predaje..tad je bio magistar, danas je već doktor..
Profesori su bili svjetovni ljudi, bez ikakvog vjerskog obrazovanja..
- valterbranisarajevo
#461 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Kompromis i dijalog nam je trebao i kada je lažiranim anketama uvođena vjeronauka u sarajevske vrtiće...Roditelji koji su ukazivali na to, su proglašavani također "neprijateljima islama", imali su problema na poslu, bilo im je prijećeno, praćeni su po ulicama...Ali tako je to.
Demokratska volja naroda izražena na izborima se mora poštovati. Mi smo 20 godina poštovali demoktratsku volju i trpili razne Alićke i Keše..Sada kada je većinskom voljom građana Kantona Sarajevo izabrana stranka koja je postavila Suljagića na ministarsko mjesto, sada tu volju građana teeba rušiti "sarajevskim ljetima". Mnogima se nije sviđao rad Alićke i Keše ali su oni ipak mirno završili svoj mandat....
Takav tretman treba imati i Suljagić. Ako on i stranka koju predstavlja ne bude radila dobro svoj posao, postoji legalan način da ih se kazni -na izborima za 4 godine....a ne "sarajevskim ljetima" ili "egipatskim proljećima". BiH ima svoj Ustav i izborni zakon. BiH je država. Ima svoju sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast, koja sigurno neće dopustiti nikakvo nasilje nad zakonima i građanima Ne zaboravite to....
Uostalom, ako je Cerić to izrekao u afektu, prošlo je dovoljno dana da na miru objasni šta je mislio. Ovako ostaje prijetnja "sarajevskim ljetom" po uzoru na "egipatsko proljeće" koje je odnijelo 400 ljudskih života i napravilo invalidima još njih hiljade....
I ne ja to nisam shvatio kao neku metaforu nego kao ozbiljnu prijetnju....
Demokratska volja naroda izražena na izborima se mora poštovati. Mi smo 20 godina poštovali demoktratsku volju i trpili razne Alićke i Keše..Sada kada je većinskom voljom građana Kantona Sarajevo izabrana stranka koja je postavila Suljagića na ministarsko mjesto, sada tu volju građana teeba rušiti "sarajevskim ljetima". Mnogima se nije sviđao rad Alićke i Keše ali su oni ipak mirno završili svoj mandat....
Takav tretman treba imati i Suljagić. Ako on i stranka koju predstavlja ne bude radila dobro svoj posao, postoji legalan način da ih se kazni -na izborima za 4 godine....a ne "sarajevskim ljetima" ili "egipatskim proljećima". BiH ima svoj Ustav i izborni zakon. BiH je država. Ima svoju sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast, koja sigurno neće dopustiti nikakvo nasilje nad zakonima i građanima Ne zaboravite to....
Uostalom, ako je Cerić to izrekao u afektu, prošlo je dovoljno dana da na miru objasni šta je mislio. Ovako ostaje prijetnja "sarajevskim ljetom" po uzoru na "egipatsko proljeće" koje je odnijelo 400 ljudskih života i napravilo invalidima još njih hiljade....
Last edited by valterbranisarajevo on 20/05/2011 00:25, edited 2 times in total.
- Chisum
#462 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Klonu, koji ti je ovo put da si se danas klonirao? U takvoj "ste" vecini da ti je pola dana proslo u kloniranju.Ism wrote:A protivno vecini roditelja cija djeca preko 90% pohadjaju vjeronauku. Ova odluka je donesena samo za ineter partijasa i njohovih glodavaca a protivno interesu djece i roditelja.Bosnolog wrote:SDP je najbolji i najiskreniji probosanskohercegovacki pokret koji je stavio interes drzave i njenih gradan iznad svega,..udrch wrote:Iskreno sam se nadao da SDP neće potezati ovakve poteze u ovako loša vremana..
Debelo sam se prevario..
Last edited by Chisum on 20/05/2011 00:26, edited 1 time in total.
- cukelo
#463 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
pa bolan djeca su u pitanju halo. kako ces ti djetetu drugacije dokazat sta valja ako ga ne nagradis. ti znaci podmicujes dijete ako mu kupis sokoladu sto je uradilo nesto dobro. ponavljam djeca ne znaju sta je vjera i ne mogu je zavoljeti dok je ne nauce.popajic wrote:To je znaci neka vrsta podmicivanja - ako ucis o religiji dobit ces petaka...masala!cukelo wrote:
ako ukines ocjenu ukinuo si nagradu a bez nagrade nema odgoja. jedino onda da ga prutom natjeras a to je odavno prevazidjena metoda.
Kad je religija, vjerovanje u pitanju , nagrada bi morala biti upravo samo to sto se potrudio/la da nauci.
Vjeronauka= izborni predmet = ocjena nije obavezna = dijete ipak odgojeno !
- cukelo
#464 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
naravno da se ne slaze jer je ovdje cilj ukinuti vjeronauku a to sto oni navode o diskriminaciji to je suplja na vkadrat. naravno da bi to najnormalnije bilo tako je uradjeno u cijelom svijetu.Ism wrote:OK, ako je problem samo u ocjenama i prosjeku, hajde onda da taj problem rijesimo kako je uradjeno u Tuzli, da se uvede alternativni predmet. Na taj nacin niko nece biti u zaostatku.popajic wrote: O izbornom predmetu koji niko ziv NE ukida, samo je rijec o ocjeni. I prosjeku.i jednakosti medju ucenicima.
Slazes se?
-
Ism
#465 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
potres_mozga wrote:Znaci zbog vjeronauke se djeci na ledja mora natovariti jos jedan predmet?Ism wrote:OK, ako je problem samo u ocjenama i prosjeku, hajde onda da taj problem rijesimo kako je uradjeno u Tuzli, da se uvede alternativni predmet. Na taj nacin niko nece biti u zaostatku.popajic wrote: O izbornom predmetu koji niko ziv NE ukida, samo je rijec o ocjeni. I prosjeku.i jednakosti medju ucenicima.
Slazes se?
Alternativni predmet ja za onu djecu koja ne pohadjaju vjeronauku, tako da sva djeca imaju jednak broj predmeta i jednak broj ocjena. Tako je uradjeno u Tuzli, gdje djeca mogu da biraju izmedju vjeronauke i kulture religija.
Ali mislim da mnogima uopste nije bitno naci pravi i najbolji izlaz iz situacije, vec je bitno udariti po vjeri.
-
kojeime
#466 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Neko od njih smio reci na casu da Boga nema i to obrazlagati? Ne u smislu kao "Bio jedan Marks, on osnovao komunizam, komunisti kazu da Boga nema, ali iako grijese i Bog naravno da postoji, trebamo vas upoznati sa tim da i takva razmisljanja postoje", vec u smislu "Bog ne postoji, religije su pogresne, evo razlozi za tu tvrdnju..."?udrch wrote:Ja sam završio medresu..kojeime wrote:Evo, ja imam prijedlog za minista Suljagica i IZ za postizanje kompromisa. Ostaje ocjena iz vjeronauka koja ulazi u prosjek.
Udžbenik Bilogije je bio udžbenik Gimnazije..znači darvinova teorija i sve ostalo..imali smo i Etiku..naravno i Filozofiju sa svim značajnijim misliocima od Platona do Hegela..Sociologiju nam je predavao nekadašnji profesor marksizma kojem je Marks bio i ostao najveći mislilac..mislim da i danas on predaje..tad je bio magistar, danas je već doktor..
Profesori su bili svjetovni ljudi, bez ikakvog vjerskog obrazovanja..
-
popajic
#467 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Sto se ne bih slozio ? ALI bez ultimatuma : ili ce biti kako ja ( Ceric) kazem ( posto se smatram vaznijim od zakonski izabranog ministra jedne sekularne drzave) , ili cu dovesti haos u Sarajevo.Ism wrote:OK, ako je problem samo u ocjenama i prosjeku, hajde onda da taj problem rijesimo kako je uradjeno u Tuzli, da se uvede alternativni predmet. Na taj nacin niko nece biti u zaostatku.popajic wrote: O izbornom predmetu koji niko ziv NE ukida, samo je rijec o ocjeni. I prosjeku.i jednakosti medju ucenicima.
Slazes se?
Te prijetnje i bahatost ne ukazuju na zelju za dijalogom nego za necim vrlo opasnim sto ovoj drzavi ni slucajno ne treba.
Sve nam stima, samo nam fale neka Mustafina prijeteca sarajevska ljeta
-
popajic
#468 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Dobar i logican prijedlogkojeime wrote:Evo, ja imam prijedlog za minista Suljagica i IZ za postizanje kompromisa. Ostaje ocjena iz vjeronauka koja ulazi u prosjek.
- poznanik
#469 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Da li je Mustafa Cerić krivično odgovoran:valterbranisarajevo wrote:...
Član 361. Krivičnog zakona FBiH:
Organiziranje otpora
(1) Ko druge organizira ili poziva na pružanje nasilnog otpora zakonitim odlukama ili mjerama nadležnih tijela, ili ukazuje otpor službenoj osobi u vršenju službene radnje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine
(2) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano neprovođenje ili je znatno otežano provođenje zakonite odluke ili mjere nadležnog tijela, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(3) Ko organizira ili bilo kako rukovodi grupom ljudi koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
- cukelo
#470 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
ne znat tacno u kojoj srednjoj skoli mislim da je medicinska djeca moraju izabrati 2 izborna predmeta a mogu ako hoce i 3 zunaci oni koji izaberu 3 izborna predmeta imat ce ocjenu vise od onoh sto izaberu 2. pa sto ovo nije ministar ukinuo? ista stvar ko i sa vjeronaukom. aman ti ugrozena djeca.potres_mozga wrote:Znaci zbog vjeronauke se djeci na ledja mora natovariti jos jedan predmet?Ism wrote:OK, ako je problem samo u ocjenama i prosjeku, hajde onda da taj problem rijesimo kako je uradjeno u Tuzli, da se uvede alternativni predmet. Na taj nacin niko nece biti u zaostatku.popajic wrote: O izbornom predmetu koji niko ziv NE ukida, samo je rijec o ocjeni. I prosjeku.i jednakosti medju ucenicima.
Slazes se?
-
udrch
#471 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Socijaldemokratija je jedan od stubova buduće moderne BiH..nažalost još smo mi daleko od toga..Bosnolog wrote:SDP je najbolji i najiskreniji probosanskohercegovacki pokret koji je stavio interes drzave i njenih gradan iznad svega,....Oni koji u ovoj odluci vide nesto lose po drzavu BiH i drustvo uopste je neiskren i zlonamjeran,....Ova odluka nije popularna ali je dobra a to ce vrijeme pokazati,...Ova hajka koja je dignuta je samo iskoristena da se frustracije istresaju na pobjednicku SDP stranku sto je nemoralno i neosnosvano,Vjeronauka nije ukinuta mada se ponasaju neki kao da je zabranjena,......Onaj ko drzi do vjere ce se iste drzati bez obzira gdje bio ili u kakvu got skolu isao,....udrch wrote:Iskreno sam se nadao da SDP neće potezati ovakve poteze u ovako loša vremana..
Debelo sam se prevario..
Više se SDA transformirala iz nacionalne u stranku centra, nego SDP iz komunističke u socijaldemokratsku..
Lagumdžija se dosta opametio, ali mu ja i dalje zamjeram što je jedan od rijetkih presjednika stranke od 199x..treba to već pomesti..ne može mu Alija Behmen biti u presjedništvu stranke, ne može se taj promjeniti kao što nije mogao ni Omer Behmen...
-
Ism
#472 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Podatak da preko 90% djece pohadja vjeronauku nije lazna anketa, nego cinjenica tvrda kao beton.valterbranisarajevo wrote:Kompromis i dijalog nam je trebao i kada je lažiranim anketama uvođena vjeronauka
Demokratska volja naroda izražena na izborima se mora poštovati.
To sto je ministar izabran demokratski ne znaci da se moze ponasati nedemokratski i da moze da radi potiv volje vecine roditelja i djece. Mi nismo diktatura.
- valterbranisarajevo
#473 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Isto kao što je činjenica tvrda kao beton da je vjeronauka u vrtiće uvedena lažiranim anketama sa probranim roditeljima. O tom sam ja govorio....
-
claw
#474 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
nema ministar pametnijeg posla lafo covjek radi kome je smetalo kako je bilo i dosad? Stvarno kao da nema bitnijih i pametnijih pitanja u ovoj drzavi!!! 
- cukelo
#475 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
ja koliko znam u egiptu su bili mirovni protesti a vlast je ta koja je upotrijebila silu. ceric je reko da ce narod izac na ulice da protestvuje.poznanik wrote:Da li je Mustafa Cerić krivično odgovoran:valterbranisarajevo wrote:...
Član 361. Krivičnog zakona FBiH:
Organiziranje otpora
(1) Ko druge organizira ili poziva na pružanje nasilnog otpora zakonitim odlukama ili mjerama nadležnih tijela, ili ukazuje otpor službenoj osobi u vršenju službene radnje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine
(2) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano neprovođenje ili je znatno otežano provođenje zakonite odluke ili mjere nadležnog tijela, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(3) Ko organizira ili bilo kako rukovodi grupom ljudi koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.