tako je! a da ne zaboravimo da isto to drug Mića kaže za Deytonarzuhal wrote:Ako u potpisanom Temeljnom ugovoru između Vatikana i BiH potpisano i to da će se vjeronauk predavati u školama i da će biti tretiran ravnopravno, kao ostali predmeti, onda je bespredmetno o bilo čemu pričati osim o uvođenju drugog predmeta za djecu koja ne žele da idu na vjeronauk. Sve ostalo su šuplje.
Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2026 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
- arzuhal
#2027 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Možda ovaj @madnerov prijedlog i nije loš...To bi moglo skinuti mnoge probleme sa vrata svima. Eh, nije džaba jedan čovjek rekao: ''Pustite mi Madnera, neka govori...'' 
-
udrch
#2028 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Oni se misle igrati međunarodnih ugovora..moš misliti..arzuhal wrote:Ako u potpisanom Temeljnom ugovoru između Vatikana i BiH potpisano i to da će se vjeronauk predavati u školama i da će biti tretiran ravnopravno, kao ostali predmeti, onda je bespredmetno o bilo čemu pričati osim o uvođenju drugog predmeta za djecu koja ne žele da idu na vjeronauk. Sve ostalo su šuplje.
Ja sam čvrsto ubjeđen da je odluka o dopuni oduke donesena isključivo iz razloiga jer se Vlada prepala Suda i njihove odluke..iako advokati znaju bistru vodu zamutiti, siguran sam da bi Sud presudio protiv Kantona, pogotovo u slučaju da su tu tužbu podnijeli roditelji ili djeca..
U situaciji u kojoj je sad Ministartsvo za obrazovanje koje ima niz donesenih presuda zbog kršenja kolektivnog ugovora još jedna sudska presuda bi ih dokusurila..
Ako neko misli da je ministar znao šta radi i da je zaštitio zakon neka se raspita po školama kako je dotični pokušao da riješi pitanje ovih presuda..na svoj način, kabadahijski, PRIJETNJOM..
- arzuhal
#2029 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Pa nek se organizira peticija (da se ne zezamo sa referndumom) za razvrgavanje tog Ugovora ili da se makar preinači...šta me briga.JoseMujica wrote:tako je! a da ne zaboravimo da isto to drug Mića kaže za Deytonarzuhal wrote:Ako u potpisanom Temeljnom ugovoru između Vatikana i BiH potpisano i to da će se vjeronauk predavati u školama i da će biti tretiran ravnopravno, kao ostali predmeti, onda je bespredmetno o bilo čemu pričati osim o uvođenju drugog predmeta za djecu koja ne žele da idu na vjeronauk. Sve ostalo su šuplje.
- madner
#2030 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Pa sigurno bi bilo manje licemjerstva. Da vidimo junake kada treba odvojiti % od platevox-populi wrote:Eh vidis, to bi znacili da se vjerske zajednice moraju skinuti sa drzavne sise.... A to ces tesko deckati u BiH. Plus, broj "vjernika" bi naglo i znatno opao, pa ni to vjerskim zajednicama nije u interesu. Lakse je ovako, svi placaju porez pa se od tog poreza finansiraju iskljucivo tri vjerske zajednice. Sad, sto ti mozes biti recimo protestant, budista, ateista... to te niko ne pita. Placaj i suti.madner wrote:To nije rijesenje, nego uhljebljavanje kadrova svih konfesija.
Ja predlazem da uvedu porez, kao u Njemackoj. Izjasnis se da li zelis placat i kojoj organizaciji. I onda neka od tih para placaju vjeronauk, grade sta hoce i uzivaju.
-
udrch
#2031 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Po toj logici onda bi trebalo i stanovnike USK pitati dali žele da se voze BH autoputevima..vox-populi wrote:Eh vidis, to bi znacili da se vjerske zajednice moraju skinuti sa drzavne sise.... A to ces tesko deckati u BiH. Plus, broj "vjernika" bi naglo i znatno opao, pa ni to vjerskim zajednicama nije u interesu. Lakse je ovako, svi placaju porez pa se od tog poreza finansiraju iskljucivo tri vjerske zajednice. Sad, sto ti mozes biti recimo protestant, budista, ateista... to te niko ne pita. Placaj i suti.madner wrote:To nije rijesenje, nego uhljebljavanje kadrova svih konfesija.
Ja predlazem da uvedu porez, kao u Njemackoj. Izjasnis se da li zelis placat i kojoj organizaciji. I onda neka od tih para placaju vjeronauk, grade sta hoce i uzivaju.
Oni koji se izjasne da ne žele, jer autoput kroz njihov kanton neće proći za našeg života, treba ljudima dati mogućnost da ne plaćaju 10 pfeninga po litri goriva..s druge strane da se ne bi radovi na autoputu usporili, stanovnicima Sarajevskog i ZDK kantona povećati namet na 20 pfeninga po litri..
- arzuhal
#2032 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Samo te ovo nisam razumio: ukoliko bi vjerske zajednice, a putem nakog posebnog poreza kojeg bi ubirala od pripadnika zajednice, plaćale nastavnike i nastavu vjeronauke, ona bi, kao predmet, bila u javnim školama i ulazila bi u opći prosjek?madner wrote: Pa sigurno bi bilo manje licemjerstva. Da vidimo junake kada treba odvojiti % od plate
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2033 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
usla, ne usla u prosjek, moras platiti jos nastavnika..o tome ja pricamarzuhal wrote:To bi bio neki kompromis, ali ga ne bi niko prihvatio, pretpostavljam. Jer i jedna i druga djeca trpe zbog onih drugih, na neki načinsuncica24 wrote:Ja se zalazem da ocjene ni iz jednog (vjeronauk), ni iz drugog (historija religija) ne ulazi u prosjekda, ali ako uvedu alternativni predmet, onda ce jedan od njih biti obavezan
ako ce opet vecina djece izabrati vjeronauku, onda je bacanje para uvodjenje novog predmeta
a ako ce se svejedno 90 posto djece opredijeliti za vjeronauku...ne isplati se
-
tabloid
#2034 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
U pravi si.Ali ovi ''borci za demokratiji'' i ''gradjansko''orijentisani mediji to nece da vide.Mini-star Suljo Emiragic je uradio pametan potez,sto se tice ostavke.arzuhal wrote:Ako u potpisanom Temeljnom ugovoru između Vatikana i BiH potpisano i to da će se vjeronauk predavati u školama i da će biti tretiran ravnopravno, kao ostali predmeti, onda je bespredmetno o bilo čemu pričati osim o uvođenju drugog predmeta za djecu koja ne žele da idu na vjeronauk. Sve ostalo su šuplje.

- madner
#2035 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ne, vjeronauk bi trebala financirat drzava, odrediti program i niposto dozvoliti zainteresovanim stranama besplatni PR program. Vjeronauk bi trebala biti protivteza, gdje ce mladi ljudi nauciti o opasnosti opijuma.arzuhal wrote:Samo te ovo nisam razumio: ukoliko bi vjerske zajednice, a putem nakog posebnog poreza kojeg bi ubirala od pripadnika zajednice, plaćale nastavnike i nastavu vjeronauke, ona bi, kao predmet, bila u javnim školama i ulazila bi u opći prosjek?madner wrote: Pa sigurno bi bilo manje licemjerstva. Da vidimo junake kada treba odvojiti % od plate
Ali posto je to daleko, prihvatio bi i fakultativni predmet bez ulaska u prosjek
-
udrch
#2036 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Mislim da je najbolje da se uvede predmet Kultura religija ili Historija religija..
Na taj način ne bi se morali zapošljavati novi kadrovi, a postojeći vjeroučitelji predavajući dodatno i taj predmet mogli bi ispuniti normu i da se konačno riješi njihov radni status koji je neodrživ.
Ipak ser radi o našim sugrađanima, koji su se školovali i koji godinama rade bez osnovnog ljudskog prava na rad i jednak tretman.
Na taj način ne bi se morali zapošljavati novi kadrovi, a postojeći vjeroučitelji predavajući dodatno i taj predmet mogli bi ispuniti normu i da se konačno riješi njihov radni status koji je neodrživ.
Ipak ser radi o našim sugrađanima, koji su se školovali i koji godinama rade bez osnovnog ljudskog prava na rad i jednak tretman.
- JoseMujica
#2037 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
sorry al treba da nas sve bude briga...znam da će mnogi reći šta se tebe to tiče kada se deklariraš kao ateista, ali nas se sviju tiče i položaj muslimana, kao i položaj nemuslimana i njihovih institucija u društvu, a posebno ima sve da nas se tiče položaj državnih, političkih institucija i njihova (de) ideologizacija. Mora nas se ticati porad naše budućnosti.arzuhal wrote:Pa nek se organizira peticija (da se ne zezamo sa referndumom) za razvrgavanje tog Ugovora ili da se makar preinači...šta me briga.JoseMujica wrote:tako je! a da ne zaboravimo da isto to drug Mića kaže za Deytonarzuhal wrote:Ako u potpisanom Temeljnom ugovoru između Vatikana i BiH potpisano i to da će se vjeronauk predavati u školama i da će biti tretiran ravnopravno, kao ostali predmeti, onda je bespredmetno o bilo čemu pričati osim o uvođenju drugog predmeta za djecu koja ne žele da idu na vjeronauk. Sve ostalo su šuplje.
pitanje vjeronauka jeste bitno društveno pitanje i trebali smo imati već referendum pri uvođenju vjeronauka u škole 1995. ili barem kada su uvrstili ovu ocjenu u opći uspjeh 2009......na žalost principi demokracije su pokleknuli pred principima osobnog interesa i totalitarnosti novog vala ideologizacije.
Znam da je popularno pljuvati ideologiju samo kad je crvena, ali urgiram, da ne smijemo biti ideološki daltonisti jer ukoliko država, a posebno njena škola, nema jednak otklon prema svima, svi smo u opasnosti. Jednostavno, rečeno, politički cilj Bošnjaka i Bosanaca jeste država Bosna i Hercegovina. Pitanje koje stoji: Kako osigurati opstanak države kada, putem ideologizacije školstva, sam stvaraš i učvršćuješ granicu kulturne (etničke i vjerske) podjele iste te države? ( obrazac je kad mogu anamoni što ne bi i mi)
Last edited by JoseMujica on 23/05/2011 10:32, edited 3 times in total.
- arzuhal
#2038 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Nemaš više rješenja?madner wrote:Ne, vjeronauk bi trebala financirat drzava, odrediti program i niposto dozvoliti zainteresovanim stranama besplatni PR program. Vjeronauk bi trebala biti protivteza, gdje ce mladi ljudi nauciti o opasnosti opijuma.arzuhal wrote:Samo te ovo nisam razumio: ukoliko bi vjerske zajednice, a putem nakog posebnog poreza kojeg bi ubirala od pripadnika zajednice, plaćale nastavnike i nastavu vjeronauke, ona bi, kao predmet, bila u javnim školama i ulazila bi u opći prosjek?madner wrote: Pa sigurno bi bilo manje licemjerstva. Da vidimo junake kada treba odvojiti % od plate
Ali posto je to daleko, prihvatio bi i fakultativni predmet bez ulaska u prosjek
- madner
#2039 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Stanovnici USK imaju indirektne beneficije od autoputa, a preko putarine oni koji imaju direktne beneficije placaju koristenje istog autoputa.udrch wrote:Po toj logici onda bi trebalo i stanovnike USK pitati dali žele da se voze BH autoputevima..vox-populi wrote:Eh vidis, to bi znacili da se vjerske zajednice moraju skinuti sa drzavne sise.... A to ces tesko deckati u BiH. Plus, broj "vjernika" bi naglo i znatno opao, pa ni to vjerskim zajednicama nije u interesu. Lakse je ovako, svi placaju porez pa se od tog poreza finansiraju iskljucivo tri vjerske zajednice. Sad, sto ti mozes biti recimo protestant, budista, ateista... to te niko ne pita. Placaj i suti.madner wrote:To nije rijesenje, nego uhljebljavanje kadrova svih konfesija.
Oni koji se izjasne da ne žele, jer autoput kroz njihov kanton neće proći za našeg života, treba ljudima dati mogućnost da ne plaćaju 10 pfeninga po litri goriva..s druge strane da se ne bi radovi na autoputu usporili, stanovnicima Sarajevskog i ZDK kantona povećati namet na 20 pfeninga po litri..
- madner
#2040 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Izbacio bi sve hodze iz skola, tako bi oni sa FIN-a imali dovoljno mjesta i povecali bi kvalitet nastave.arzuhal wrote:Nemaš više rješenja?madner wrote:Ne, vjeronauk bi trebala financirat drzava, odrediti program i niposto dozvoliti zainteresovanim stranama besplatni PR program. Vjeronauk bi trebala biti protivteza, gdje ce mladi ljudi nauciti o opasnosti opijuma.arzuhal wrote: Samo te ovo nisam razumio: ukoliko bi vjerske zajednice, a putem nakog posebnog poreza kojeg bi ubirala od pripadnika zajednice, plaćale nastavnike i nastavu vjeronauke, ona bi, kao predmet, bila u javnim školama i ulazila bi u opći prosjek?
-
udrch
#2041 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Kakve ba beneficije imaju stanovnici USK od putarine koja se troši na plaće uposlenih i koja završava na računu direkcije za ceste, odnosno opet za potreba autoputa?
- plain vanilla
#2042 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
ne znam sto meni to govoris?Sarajmen wrote:@Vanila..koliko je meni poznato da bi učenik bio obavezan pohađati nastavu iz predmeta Vjeronauka, potrebna je pismena saglasnost njegovog-ih roditelja. A oni su porezni obveznici , uzgred budi rečeno. Ljudski je griješiti , ali i priznati to. Ministar Suljagić je po meni trebao predhodno ostvariti dijalog sa kompetentnim ljudima prvenstveno iz vjerskih zajednica.Rješenje , ''preko koljena '' nije se pokazalo baš najpametnije. Rekoh, ljudski je i pogriješiti ...
Duh tolerancije je satkan od kultivisanja razlika...
ja pricam o alternativnom predmetu i isplativosti, tj neisplativosti uvodjenja istog
- madner
#2043 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Pa u cemu je problem ako ocjena ne bi ulazila u prosjek? Svi koji idu i dalje bi mogli ici, ne bi niko bio direktno odpusten. Samo sto svi, i vjeroucitelji i reis a bome i ministar znaju da vecina tih ucenika ide zbog popravljavnja prosjeka. Zato i ovolika frka, jer ovo je gotovo jednako ukidanju.Sarajmen wrote:@Vanila..koliko je meni poznato da bi učenik bio obavezan pohađati nastavu iz predmeta Vjeronauka, potrebna je pismena saglasnost njegovog-ih roditelja. A oni su porezni obveznici , uzgred budi rečeno. Ljudski je griješiti , ali i priznati to. Ministar Suljagić je po meni trebao predhodno ostvariti dijalog sa kompetentnim ljudima prvenstveno iz vjerskih zajednica.Rješenje , ''preko koljena '' nije se pokazalo baš najpametnije. Rekoh, ljudski je i pogriješiti ...
- vox-populi
#2044 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
@arzuhal, ovako je to rijeseno u Njemackoj.arzuhal wrote: Samo te ovo nisam razumio: ukoliko bi vjerske zajednice, a putem nakog posebnog poreza kojeg bi ubirala od pripadnika zajednice, plaćale nastavnike i nastavu vjeronauke, ona bi, kao predmet, bila u javnim školama i ulazila bi u opći prosjek?
Postoji nesto sto se zove Kirchensteuer ili Crkveni porez. Ime je nezgrapno i bice brzo promjenjeno, ali poenta je da se vjernici moraju registrovati kod svoje crkve i bukvalno postati clanovi crkve i na osnovu toga placati neku vrstu poreza/clanarine koja iznosi oko 30€ mjesecno. To se automatski odbija od plate i puni, pazi sada, drzavni budzet. Trenutno se ovako finansiraju katolicka i protestantska crkva (uglavnom evangelisticka). Dakle, drzava prikuplja ovaj porez a ne vjerske zajednice. Iz ovog poreza se finansira vjeronauk, izgradnja crkava i SVE sto placa drzava.
U ovoj situaciji, ja kao ateista ili pripadnik neke druge konfesije ne moram placati nista za bilo koju vjersku zajednicu, odnosno od mojih para se ne finansiraju ni crkve ni vjeronauk. U ovakvoj situaciji, potpuno je ok da vjeronauk bude u drzavnim skolama, uz uslov da postoji i alternativni predmet, u slucaju Njemacke je to Etika. Obavezan je jedan, dakle ili vjeronauk ili etika. S tim da je i katolicki i evangelistcki vjeronauk obezbijedjen gotovo u svim skolama.
Druge vjerske zajednice se finansiraju na osnovu dobrovoljnih prihoda, a nerijetko se desava da se i iz budzeta, a uz saglasnost katolicke i evangelisticke crkve, izdvoji neka suma i za druge vjerske zajednice. Naravno, i katolicka i evangelisticka crkva se i dalje finansira i od dobrovoljnih priloga.
@udrch, logika ti nije dobra u ovom primjeru. Autoput je, za razliku od religije, definisan kao opste dobro. Kao takav se finansira iz budzeta. Tvojom logikom bi recimo gradjani Zenice mogli odluciti da ne finansiraju granicnu policiju jer eto oko Zenice i nema nekih granica, ili recimo bilo koji gradjanin bi mogao odluciti da ne finansira vojsku jer nema neke licne koristi od iste. Postoji opste dobro i postoji privatno dobro, ako se to tako moze nazvati. Autoput spada u prvu kategoriju, religija u drugu.
- madner
#2045 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ne od putarine, imaju indirektne beneficije od autoputa.udrch wrote:Kakve ba beneficije imaju stanovnici USK od putarine koja se troši na plaće uposlenih i koja završava na računu direkcije za ceste, odnosno opet za potreba autoputa?
- JoseMujica
#2046 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
da je vjeronauk zaista nauka o vjeri ili religiji (znanstveni pristup) to bi značilo da se vjera, njena historija i ideje, podvrgne naučnom metodu, a kada bi se to desilo svi bi vjernici prvi skočili da se takav predmet ukine iz škola i nazvali ga blasfemičnim i uvredljivimSarajmen wrote:Tom logikom prebacujemo lopticu na drugi teren. Nije onda više u pitanju diskriminacija učenika, već diskriminacija pedagoških radnika-ca. Drugim riječima ti na taj način ne priznaješ da je Vjeronauka nauka.madner wrote:Pa u cemu je problem ako ocjena ne bi ulazila u prosjek? Svi koji idu i dalje bi mogli ici, ne bi niko bio direktno odpusten. Samo sto svi, i vjeroucitelji i reis a bome i ministar znaju da vecina tih ucenika ide zbog popravljavnja prosjeka. Zato i ovolika frka, jer ovo je gotovo jednako ukidanju.Sarajmen wrote:@Vanila..koliko je meni poznato da bi učenik bio obavezan pohađati nastavu iz predmeta Vjeronauka, potrebna je pismena saglasnost njegovog-ih roditelja. A oni su porezni obveznici , uzgred budi rečeno. Ljudski je griješiti , ali i priznati to. Ministar Suljagić je po meni trebao predhodno ostvariti dijalog sa kompetentnim ljudima prvenstveno iz vjerskih zajednica.Rješenje , ''preko koljena '' nije se pokazalo baš najpametnije. Rekoh, ljudski je i pogriješiti ...
Šok na Studiju islamskih znanosti: Studenti se žale što na nastavi čuju i kritike kada je riječ o tumačenju Kur'ana
Mnogi studenti, uglavnom muslimani koji studiraju islamske nauke, već su u prvim semestrima konfrontirani sa spoznajom da postoji ogroman jaz između njihove predožbe o islamu i stvarnosti.
U listu Die Zeit, autorka Anne Gesine Kneifel piše da su neki profesori izjavili kako se studenti koji tek počnu studirati islamske nauke žale što na nastavi čuju i kritike kada je riječ o tumačenju Kurana.
Neki studenti čak napuštaju seminare i posjećuju samo časove arapskog jezika kako bi sami mogli čitati Kuran u originalnom izdanju.
Ti studenti, uglavnom muslimani, su odrasli u pogrešnom ubjeđenju: vjerovali su naime da su islamske nauke jedna vrsta islamske teologije koja islam tretira iz već poznate perspektive, kaže profesor Lutz Richter- Bernburg sa Univerziteta u Tuebingenu. Kada su upisali studij islamskih nauka nisu mogli predpostaviti da je riječ o sekularnoj nauci koja se kritično ophodi prema religiji, kulturi, historiji.
Jedan student je zatražio da se nastava arapskog jezika održava na osnovama Kur'ana Studenti sa pomenutim stavom su često osobe koje redovno idu u džamiju. Razlike između onoga što čuju tamo i na univerzitetu su velike. Jedan student u Berlinu je čak zatražio da se nastava arapskog jezika održava na osnovama Kurana, za što je napisao i odgovarajući udžbenik.
Ipak, većina studenata islamskih nauka u Njemačkoj nema problema da islam tretira sa naučne strane. Istina je također, piše autor, da većina studenata koji su na početku kritični prema studiju islamskih nauka, nakon jednog ili dva semestra prihvati činjenicu da postoje razlike između religioznih osjećaja i naučnog posmatranja religije“, piše pored ostalog list Die Zeit.
Pobožni i slobodni – Turska primjer za arapski svijet
Turska koja se vrlo brzo razvija važi kao uzor za mnoge zemlje regiona. Prema rezultatima jedne ankete, dvije trećine stanovnika arapskih zemalja priželjkuje više turskog utjecaja u regionu. U listu Die Zeit, autor Ozlem Topcu piše:
Redžep Tahjip Erdogan uživa veliki ugled u arapskim zemljama Na Egipćane koji protestuju već dvije sedmice i koji smatraju da ih je Zapad ostavio na cjedilu, riječi turskog premijera su morale djelovati kao lijek. Naime, Tajip Erdoan je tokom susreta sa predstavnicima jedne druge autoritarne države – Sirije rekao. 'Brige naše braće su i naše brige.'
Tokom jednog govora u parlamentu, Erdoan je nedvojbeno uputio poruku egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku da razmisli o podnošenju ostavke. U islamskom svijetu Turci uživaju povjerenje. Na Zapadu, u Evropi, važe kao težak kandidat za pristup EU. Ključno pitanje je da li će Evropljani ubuduće više uvažavati primjernu ulogu Turske u regionu nego što su to činili do sada? Vrlo je moguće da Turci neće vječno čekati na to priznanje“, piše Die Zeit.
Last edited by JoseMujica on 23/05/2011 10:53, edited 1 time in total.
- plain vanilla
#2047 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
joj priceSarajmen wrote:Ok, do mene je onda....ja o djeci a većina o političkim opcijama, ideologijama, autoputevima i novcima...
replicirao si meni nesto o cemu nisam govorila
i sta trebam odgovoriti na to?
- madner
#2048 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ne, probleme jeste diskriminacija ucenika. Ucenici sada imaju jak motiv da idu na vjeroNAUK, posto to moze presuditi o mogucnosti upisa srednje skole. Vjeronauk se moze koncipirati kao nauka, ali onda treba i skolovati profesore. Ne moze IZ odrediti plan i program nastave u drzavnoj skoli kada je more krvi proliveno da se klerus izbaci iz istog.Sarajmen wrote:Tom logikom prebacujemo lopticu na drugi teren. Nije onda više u pitanju diskriminacija učenika, već diskriminacija pedagoških radnika-ca. Drugim riječima ti na taj način ne priznaješ da je Vjeronauka nauka.madner wrote:Pa u cemu je problem ako ocjena ne bi ulazila u prosjek? Svi koji idu i dalje bi mogli ici, ne bi niko bio direktno odpusten. Samo sto svi, i vjeroucitelji i reis a bome i ministar znaju da vecina tih ucenika ide zbog popravljavnja prosjeka. Zato i ovolika frka, jer ovo je gotovo jednako ukidanju.Sarajmen wrote:@Vanila..koliko je meni poznato da bi učenik bio obavezan pohađati nastavu iz predmeta Vjeronauka, potrebna je pismena saglasnost njegovog-ih roditelja. A oni su porezni obveznici , uzgred budi rečeno. Ljudski je griješiti , ali i priznati to. Ministar Suljagić je po meni trebao predhodno ostvariti dijalog sa kompetentnim ljudima prvenstveno iz vjerskih zajednica.Rješenje , ''preko koljena '' nije se pokazalo baš najpametnije. Rekoh, ljudski je i pogriješiti ...
-
shuriken'
#2049 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
a jel ima u sadasnjem vjeronauku da nauce djecu kako prepoznati manipulatore, farizeje, ljude koji zloupotrebljavaju vjeru?
jel uce o anomalijama, devijacijama i zloupotrebi vjere?
vjernicima koji regrutiraju djecu za bombase samoubice u ime vjere?
vjernicima koji su spaljivali naucnike u ime vjerske dogme?
jel im kaze neko iskreno da svecenici i vjerouciteljji ne predstavljaju boga nego su ljudi kao i ostali i medju njima ima i onih sa zlim namjerama pa i onih koji zlostavljaju djecu?
o svecenicima koljačima u drugom svjetskom ratu?
jel uce primjere svecenika koji su u ratu huskali ljude i primjere svecenika koji su se zrtvovali ili riskirali zivot da bi nekog spasili?
vjera kao nuzno dogmatski sustav mora imat ugradjene neke imunoloske osigurace da kad i ako se njene pozitivne ideje pocnu maligno interpretirat, da ne zaraze masu.
jel uce o anomalijama, devijacijama i zloupotrebi vjere?
vjernicima koji regrutiraju djecu za bombase samoubice u ime vjere?
vjernicima koji su spaljivali naucnike u ime vjerske dogme?
jel im kaze neko iskreno da svecenici i vjerouciteljji ne predstavljaju boga nego su ljudi kao i ostali i medju njima ima i onih sa zlim namjerama pa i onih koji zlostavljaju djecu?
o svecenicima koljačima u drugom svjetskom ratu?
jel uce primjere svecenika koji su u ratu huskali ljude i primjere svecenika koji su se zrtvovali ili riskirali zivot da bi nekog spasili?
vjera kao nuzno dogmatski sustav mora imat ugradjene neke imunoloske osigurace da kad i ako se njene pozitivne ideje pocnu maligno interpretirat, da ne zaraze masu.
- arzuhal
#2050 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ovim načinom bi se riješilo pitanje Jasmilinog poučka o finansiranju vjeronauke od strane onih koji plaćaju porez, a nisu vjernici i ne žele da im taj oporezovani novac ide za te stvari. Pošteno.vox-populi wrote:@arzuhal, ovako je to rijeseno u Njemackoj.arzuhal wrote: Samo te ovo nisam razumio: ukoliko bi vjerske zajednice, a putem nakog posebnog poreza kojeg bi ubirala od pripadnika zajednice, plaćale nastavnike i nastavu vjeronauke, ona bi, kao predmet, bila u javnim školama i ulazila bi u opći prosjek?
Postoji nesto sto se zove Kirchensteuer ili Crkveni porez. Ime je nezgrapno i bice brzo promjenjeno, ali poenta je da se vjernici moraju registrovati kod svoje crkve i bukvalno postati clanovi crkve i na osnovu toga placati neku vrstu poreza/clanarine koja iznosi oko 30€ mjesecno. To se automatski odbija od plate i puni, pazi sada, drzavni budzet. Trenutno se ovako finansiraju katolicka i protestantska crkva (uglavnom evangelisticka). Dakle, drzava prikuplja ovaj porez a ne vjerske zajednice. Iz ovog poreza se finansira vjeronauk, izgradnja crkava i SVE sto placa drzava.
U ovoj situaciji, ja kao ateista ili pripadnik neke druge konfesije ne moram placati nista za bilo koju vjersku zajednicu, odnosno od mojih para se ne finansiraju ni crkve ni vjeronauk. U ovakvoj situaciji, potpuno je ok da vjeronauk bude u drzavnim skolama, uz uslov da postoji i alternativni predmet, u slucaju Njemacke je to Etika. Obavezan je jedan, dakle ili vjeronauk ili etika. S tim da je i katolicki i evangelistcki vjeronauk obezbijedjen gotovo u svim skolama.
Druge vjerske zajednice se finansiraju na osnovu dobrovoljnih prihoda, a nerijetko se desava da se i iz budzeta, a uz saglasnost katolicke i evangelisticke crkve, izdvoji neka suma i za druge vjerske zajednice. Naravno, i katolicka i evangelisticka crkva se i dalje finansira i od dobrovoljnih priloga.
Sada se otvaraju druga pitanja:
- šta je sa alternativnim predmetom (recimo Etika), jel njega plaća država iz budžeta u kojeg ide, između ostalog, i novac (obični porez) pripadnika vjerskih zajednica? Ili bi i to pitanje trebalo riješti na sličan način, pa da neko UG skuplja taj novac i uplaćuje državi?
- šta je sa, kako se već spominjalo, pravima budista, adventista i drugih manjinskih vjerskih zajednica? Ukoliko ih nema dovoljno, kako njima organizirati nastavu iz njihove vjerske tradicije i ko bi je predavao? I, ukoliko nemaju dovoljno sredstava, a ove veće vjerske zajednice odbiju da i njih finansiraju (jer, očito, niko ih na to ne može natjerati), hoće li država to osigurati?
Ovo pitam samo u okviru tog njemačkog rješenja.