Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Locked
bandini

#1151 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

sarajlija_ba wrote:
bandini wrote: pravi rijecnik za jednog vjernika, nadasve moralnu i plemenitu osobu
a ti i dalje podrzavaj ljude koji te smatraju ovcom
bolje ti i ne treba
Još uvijek nema onih Cerićevih izjava ? Što li ? :D
Ja sa vama pričam na demokratski način i to sam objasnio.
Volje većine se MORA poštovati i to je tako svugdje u svijetu.
To je postulat demokratije pa bujrum.

Kad će izjave...ili ih nema ? :lol:
bas mi je sad neugodno, provalio si me
ne pada mi na pamet da trazim neke izjave za sarlatana poput tebe
vrtis nekoliko recenica sve vrijeme ko lud
to sto se tebi ne svidja sto ti taj bog na zemlji izjavljuje ili bolje reci izvaljuje to je vec tvoj problem
ovcica si ti
povjerovaces u sve sto cerke kaze
zao mi ove zemlje sa takvim ljudima
napretka nikad nece biti
zao mi svih nas jebote
bandini

#1152 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

plain vanilla wrote:sad je lagumdzija problem, vise nije ministar?
pa hajmo i njega natjerati da se povuce
ma svi u napad jedan je Cerke
JBT

#1153 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by JBT »

Sad ce Ceric imati argumente da preuzme i cetvrti mandat kao reis na osnovu ugrozenosti od najezde komunjara. :-)
bandini

#1154 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

potres_mozga wrote:
sarajlija_ba wrote:
bandini wrote: pravi rijecnik za jednog vjernika, nadasve moralnu i plemenitu osobu
a ti i dalje podrzavaj ljude koji te smatraju ovcom
bolje ti i ne treba
Još uvijek nema onih Cerićevih izjava ? Što li ? :D
Ja sa vama pričam na demokratski način i to sam objasnio.
Volje većine se MORA poštovati i to je tako svugdje u svijetu.
To je postulat demokratije pa bujrum.

Kad će izjave...ili ih nema ? :lol:
A gdje je izjava o ukidanju vjeronauke?? GDJE??

cim mu nesto ne odgovara ignorise samo
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1155 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by plain vanilla »

bandini wrote:
plain vanilla wrote:sad je lagumdzija problem, vise nije ministar?
pa hajmo i njega natjerati da se povuce
ma svi u napad jedan je Cerke
branit cemo petice do zadnjeg ministra :oops:
sarajlija_ba

#1156 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by sarajlija_ba »

JBT wrote: Pa o tome ti pricam. O volji vecine. Svi placaju pa i ti, a volja vecine se pokazala na posljednjim izborima na kojima je Emirova opcija pobjedila i time dobila pravo da predstavlja volju vecine, Emiru dala povjerenje da uredjuje skolstvo u okvirima zakona i on to radi. A ako tebi to ne odgovara imaju novi izbori za par godina pa opet na glasanje pa sta bude. Volja naroda, demokratija, sta ces.
Da i ovo razjasnimo.
Nije SDP pobijedila nego je imala najveći broj glasova.
Kada se kaže da je neka stranka pobijedila onda to znači da ima 50% glasova + jedan glas. Pošto SDP nema većinu onda je morao ulaziti u koalicije sa truhlim SDA-ovcima koji im, evo, okreću leđa lagano i pripremaju teren za lokalne izbore.
Čak ni Dodik ovaj put nije pobijedio.

Što se tiče SDP "opcije" moram reći ovo. Sloga "država za čovjeka" je dominirao. Nikada i nigdje nisu pisnuli da u programu ili platformi koju su potpisali sa SDA imaju namjeru ukinuti ocjenu iz vjeronauke na način da ista ulazi u prosjek.
Da su to rekli jasno i glasno u toku izbora sad bi imali par posto glasova koliko realno i trebaju imati.
Ti jesi vjernik-musliman ali politika ti nije jača strana nažalost.
Muhamed a.s. je bio političar i Reis Cerić jeste političar jer je politika dio islama.
JBT

#1157 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by JBT »

Ali, nakon svega, Ceric je pokazao ko je pravi gazda u kantonu. Njegova prosla, ministar dao ostavku, niko se ne buni pod njegovim prozorima. Ne cudi me ako se osjeca pobjednikom. :(
bandini

#1158 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

JBT wrote:Ali, nakon svega, Ceric je pokazao ko je pravi gazda u kantonu. Njegova prosla, ministar dao ostavku, niko se ne buni pod njegovim prozorima. Ne cudi me ako se osjeca pobjednikom. :(

ne da je pobijedio
razvalio ih je
koja je svrha ovakve drzave
sarajlija_ba

#1159 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by sarajlija_ba »

zagazaga wrote:većina izabrala zlaju i suljagića......al' će sljedeći put cerića sigurno :dance:
Fantastično su izabrali :lol:
Nema državne vlasti, hrvatski kantoni bojkotuju federaciju, ukida se ocjenjivanje iz vjeronauke i to samo u sarajevskom Kantonu, privreda stoji...ma fantazija.

Ako se Cerić kandiduje nekad ili se priključi nekoj stranci vidjet ćete pravu pobjedu.
Koliko god vama bila muka narod ga voli i vjeruje mu. bog njegove podrške dosad su SDA i SBiH a nedavno i SBB dobijali izbore.

Nego, jedno pitanje, čuo sam da je Suljagić ponudio ostavku.
Kome je ponudio ? SDP-u ? Ili je dao neopozivu ostavku ?
Bezbeli će kao Suljagić ponuditi ostavku a SDP će reći " ma ne dolazi u obzir, ti si dobar momak" :lol:
bandini

#1160 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

sarajlija_ba wrote:
zagazaga wrote:većina izabrala zlaju i suljagića......al' će sljedeći put cerića sigurno :dance:
Nema državne vlasti, hrvatski kantoni bojkotuju federaciju, ukida se ocjenjivanje iz vjeronauke i to samo u sarajevskom Kantonu, privreda stoji...ma fantazija.

Ako se Cerić kandiduje nekad ili se priključi nekoj stranci vidjet ćete pravu pobjedu.
Koliko god vama bila muka narod ga voli i vjeruje mu. bog njegove podrške dosad su SDA i SBiH a nedavno i SBB dobijali izbore.

Bezbeli će kao Suljagić ponuditi ostavku a SDP će reći " ma ne dolazi u obzir, ti si dobar momak" :lol:
:run:
JBT

#1161 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by JBT »

sarajlija_ba wrote:
JBT wrote: Pa o tome ti pricam. O volji vecine. Svi placaju pa i ti, a volja vecine se pokazala na posljednjim izborima na kojima je Emirova opcija pobjedila i time dobila pravo da predstavlja volju vecine, Emiru dala povjerenje da uredjuje skolstvo u okvirima zakona i on to radi. A ako tebi to ne odgovara imaju novi izbori za par godina pa opet na glasanje pa sta bude. Volja naroda, demokratija, sta ces.
Da i ovo razjasnimo.
Nije SDP pobijedila nego je imala najveći broj glasova.
Kada se kaže da je neka stranka pobijedila onda to znači da ima 50% glasova + jedan glas. Pošto SDP nema većinu onda je morao ulaziti u koalicije sa truhlim SDA-ovcima koji im, evo, okreću leđa lagano i pripremaju teren za lokalne izbore.
Čak ni Dodik ovaj put nije pobijedio.

Što se tiče SDP "opcije" moram reći ovo. Sloga "država za čovjeka" je dominirao. Nikada i nigdje nisu pisnuli da u programu ili platformi koju su potpisali sa SDA imaju namjeru ukinuti ocjenu iz vjeronauke na način da ista ulazi u prosjek.
Da su to rekli jasno i glasno u toku izbora sad bi imali par posto glasova koliko realno i trebaju imati.
Ti jesi vjernik-musliman ali politika ti nije jača strana nažalost.
Muhamed a.s. je bio političar i Reis Cerić jeste političar jer je politika dio islama.
Ma bilo kako bilo najvise glasova (ubjedljivo) u kantonu ima SDP koje nisu dobili od zemaljaca nego od stanovnika kantona, jel tako. Dakle imaju legitimno pravo, dobijeno od gradjana kantona da postave Emira za ministra obrazovanja. Emir koristi svoje zakonske ovlasti i kao letimni predstavnik gradjana kantona donosi odluke u svom resoru.
A ostalo su tvoja nagadjanja u stilu "sta bi bilo da je bilo", tako da nema razloga to razglabati u ovo gluho doba. Tvoja ubjednja mozes iznositi, ali ne ocekuj da ce biti prihvacena kao mjerodavna.
Zakoni i demokratija su danas porazeni u KS. Emir je dao ostavku, a reis umjesto da odgovara za krivicno djelo zbog govora u Blagaju, danas moze reci da je alfa i omega u KS.
Kao sto rekoh, Dodik i Karadzic veceras slave.
JBT

#1162 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by JBT »

sarajlija_ba wrote:

:run:
sarajlija_ba

#1163 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by sarajlija_ba »

JBT wrote:Emir koristi svoje zakonske ovlasti i kao letimni predstavnik gradjana kantona donosi odluke u svom resoru.
I ovo treba razjasniti.
Na osnovu kojeg člana Okvirnog Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH je Suljagić donio ovakvu INSTRUKCIJU ?
Zašto nije donio ODLUKU ?
Eto, ako imaš tekst instrukcije baš bih volio vidjeti.
bandini

#1164 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

ja se jos uvijek nadam da ce ovaj sarajlija reci ma zajebavam se ljudi
tesko mi je shvatiti da postoji ovakav neko
biglebovski

#1165 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by biglebovski »

cisto jedan prijedlog za buducnost svim vjerskim zajednicama u BiH (jer ce ocigledno biti za to potrebe):

- kad dvoje mladih osnuje bracnu zajednicu, vjerski obrazovani uposlenik opstine nadlezan za rad u mjesnoj zajednici (svaka mjesna zajednica da ima jednog, a vece i po dva takva uposlenika) organizuju redovne tematske sastanke sa mladim bracnim parom na temu braka, porodice, sa posebnim osvrtom na aktivnosti na dobijanju potomka.

- Kad dodje sretni dan da potomak ugleda svjetlo bolnicke sobe u porodilistu u kantonalnoj bolnici, vjerski obrazovan sluzbenik - uposlenik bolnice sa sistematizovanim radnim mjestom na odjelu ginekologije i akusertva, prisustvuje porodjaju i daje savjete porodilji kako da se porodi u skladu sa odredjenim religijskim postulatima.

- Kada sretna majka napusti bolnicu, u redovnu posjetu/pregled u kucu sretnih mladih roditelja dolazi patronazna sestra koja, ukoliko sama nije vjerski obrazovana, dolazi u pratnji vjerski obrazovanog sluzbenika - uposlenika JU Dom zdravlja, i dok sestra obavlja fizicki pregled novorodjenceta, vjerski obrazovani sluzbenik obavlja razgovor sa roditeljima, a moze i samo sa jednim od roditelja na temu izbora imena, ispravnog odgoja i vaznosti vjeronauke za njihovo dijete u predskolskom, osnovnoskolskom i srednjoskolskom obrazovanju. Kad patronazna zavrsi svoj dio posla, i ukoliko beba nespava, vjerski obrazovan sluzbenik moze i samoj bebi, kroz razgovor spomenuti, provuci kroz uho sto se ono kaze, smjernice o buducem zivotu i pravilnom izboru.

Naravno, ukoliko odredjeni opstinski i kantonalni budzeti nebudu raspolagali dovoljnim sredstvima za uposljavanje, ipak da budem iskren, skromnog broja vjerski obrazovanih sluzbenika sa, da opet budem iskren, skromnim platama, onda ici na potpisivanje Protokola o saradnji izmedju odredjene vjerske zajednice sa jedne i institutcija kojima su takve usluge potrebne sa druge strane. Protokol ce definisati tacne korake, relacije i odgovornosti svih zainteresiranih strana.

Napominjem da ovaj prijedlog mora dobiti saglasnost roditelja mladog bracnog para koji ako se drznu i nepristanu na takvo sto, nek se pocnu raspitivati o alternativnim nacinima ukopa, a mladi bracni par neka lagano pocne studirati imigracione politike zapadnih zemalja jer kod nas "posla nema".

Sve u duhu postivanja vjerskih prava i prava izbora roditelja i djece. Zivila nam nasa lijepa Bosnia end Herzegovina.
GOLFER

#1166 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by GOLFER »

bandini wrote:
sarajlija_ba wrote:
valterbranisarajevo wrote:Naši političari su beskičmenjaci i paraziti koji su spremni napraviti pakt sa đavolom da bi se dokopali fotelja i pripadajućih privilegija. Emir Suljagić je jedini političar koji se bio spreman odreći i fotelje i privilegija radi principa.Zato je za mene velik kao Trebević :thumbup: ...I da stvarno možda je ovo početak nečega novog, ali sa novim umjesto istrošenih i iskompromitovanih političara...
Za mene je manji od makovog zrna.
Suljagić nije ni trebao dobiti fotelju ovdje nego, da ima reda, trebao je biti u Srebrenici u kojoj fakat posla ima preko glave za svakoga k'o želi da radi i da se dokaže. Zašto ne radi u Srebrenici na odjelu Pravnog fakulteta ?
U Srebrenici nema puno školovanog kadra a u Sarajevu imamo bar 5o boljih i obrazovanijih ljudi koji hodaju ulicama. Dakle, nama ne treba kadar.

Što je najgore došao je ovdje i na teritoriji koju sam ja branio on određuje mom djetetu koje se rodilo u ratu u Sarajevu šta je bitno a šta nebitno za njega.
90% nas roditelja je potpisalo da ŽELI da im djeca pohađaju vjeronauku.
Dođe on i ne jebe ni za suhu šljivu nas nekoliko hiljada nego sjedne i napiše instrukciju a sve se poziva na neka prava.
Pa gdje je moje pravo ?
Nije ovdje u pitanju ocjena niti prosjek nego princip.

Niko mi nikad od vas vrlih mislilaca nije odgovorio kako to da je moje dijete, zahvaljujući Suljagiću, sad diskriminirano u odnosu na svu djecu u ostalim kantonima i RS-u ?
Jesul' to naša djeca manje vrijedna ?
Ili svaki šerif u svom okrugu određuje pravila pa se npr. u Tuzli ocjenjuje vjeronauka a u Sarajevu se ne ocjenjuje ?

Djeca koja danas idu u srednje škole su djeca BORACA !
To su generacije 1992-1995. godina a sa nama se ni četnici nisu mogli zajebavat a o nadobudnom ministru da ne pričamo.
Meni je žao što neće biti sarajevsko ljeto.
Ja navijam da Suljagić ostane ministar i da se drži svoje instrukcije.

ponavljas se stalno
tvoje pravo je u mektebu
tamo se uci ta nauka o vjeri

Covjeku niko nije dao ni jedan argument protiv njegovog pisanja... Sve vam se svodi na upadice tipa ''ponavljas se'' ili ''ovo je sekularna drzava'' ili '' vjera je privatna stvar'' i slicne otrcane fraze koje nemaju nikakve veze sa tematikom... A najvise ga ignorisete jer mu u sustini nemate sta ni odgovoriti osim supljiranja.

Situacija je vrlo jasna.

Ljudi koji podrzaju Suljagica su VECINOM (rijetki izuzetci potvrdjuju pravilo) oni koji nisu vjernici, i ljudi cija djeca NE IDU na vjeronauku.

Ti ljudi su opet vecinom ideoloski identicni ili vrlo bliski Suljagicu i kao i sto to on javno kaze, i za njih je BOG MRTAV...

Na drugoj strani su VECINA roditelja koji su vec GODINAMA slali djecu na vjeronauku u svakoj skoli na kantonu (ako neko misli da nije vecina slala djecu na vjeronauku nek se javi)

Ta vjeronauka je SLOBODAN IZBOR i niko ne mora na nju ici ako ne zeli....

E sada imamo situaciju, gdje MANJINA, cija djeca ne idu na vjeronauku i koji ne vjeruju u Boga i kojima vjera apsolutno nije bitna, zeli da odredjuje sta VECINI, cija djeca idu na vjeronauku, treba. Pa zar je to uredu molim vas???
Dakle ljudi koji nemaju veze sa vjerom i vjeronaukom zele da UKINU SLOBODAN IZBOR koji postoji u skolama i tako zabrane onima koji kroz taj SLOBODAN izbor zele izabrat vjeronauku da imaju pravo na to... Logika je ODLICNA zivjeliiiiiiiiii :sax:
plain vanilla

#1167 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by plain vanilla »

Dakle ljudi koji nemaju veze sa vjerom i vjeronaukom zele da UKINU SLOBODAN IZBOR koji postoji u skolama i tako zabrane onima koji kroz taj SLOBODAN izbor zele izabrat vjeronauku da imaju pravo na to
ko kaze da se ukida slobodan izbor i vjeronauk?
sarajlija_ba

#1168 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by sarajlija_ba »

bandini wrote:ja se jos uvijek nadam da ce ovaj sarajlija reci ma zajebavam se ljudi
A jel' ti teško shvatiti da su ovog Suljagića potrošili ovi iz SDP-a ?
Niko mu nije dao podršku iz njegove stranke...sramota ba.
Opet kažem, možda je on dobar momak al' ŠEF se mora slušati.

I šta je SDP uradio nakon što je zakuh'o s oba HDZ-a ?
Zakuh'o je sa IZ BiH a sad je zakuh'o i sa SDA http://www.--- NO LINKS ---/vijesti/bosna-i-her ... ja-sdp-sda

ŠEF je legenda :D
bandini

#1169 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

sarajlija_ba wrote:
bandini wrote:ja se jos uvijek nadam da ce ovaj sarajlija reci ma zajebavam se ljudi
A jel' ti teško shvatiti da su ovog Suljagića potrošili ovi iz SDP-a ?
Niko mu nije dao podršku iz njegove stranke...sramota ba.
Opet kažem, možda je on dobar momak al' ŠEF se mora slušati.

I šta je SDP uradio nakon što je zakuh'o s oba HDZ-a ?
Zakuh'o je sa IZ BiH a sad je zakuh'o i sa SDA http://www.--- NO LINKS ---/vijesti/bosna-i-her ... ja-sdp-sda

ŠEF je legenda :D

ipak se ne zajebava :(
znaci sve je moguce
onda vjerovatno postoji i cudoviste iz Loh nesa, vanzemaljci, patuljci sa kurcem do poda i ostale cudne kreature
plain vanilla

#1170 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by plain vanilla »

za danas je najavljen smak svijeta, mozda nas ne slazu :D
bandini

#1171 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bandini »

plain vanilla wrote:za danas je najavljen smak svijeta, mozda nas ne slazu :D
nismo mi te srece
sarajlija_ba

#1172 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by sarajlija_ba »

Sve u svoje vrijeme...laku noć i malo se bolje pripremite za sutra...tanko je ovo što pričate.
Imate mahanje od žena iz brijačnice...kažu da su se zajebavale s ovom pričom...bilo im dosadno :D
GOLFER

#1173 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by GOLFER »

plain vanilla wrote:
Dakle ljudi koji nemaju veze sa vjerom i vjeronaukom zele da UKINU SLOBODAN IZBOR koji postoji u skolama i tako zabrane onima koji kroz taj SLOBODAN izbor zele izabrat vjeronauku da imaju pravo na to
Ukida se pravo na ocjenu za trud i rad na vjeronauci kao predmetu, to je vec u velikom stepenu degradiranje tog predmeta, onaj ko pohadja taj predmet treba da ima pravo i na ocjenu ( mislim ocjenu u prosjeku)

Al idemo ovako ono sto sam ja rekao najvise ima veze sa tim, da haman pa svi koji daju podrsku ministru u ovoj odluci ZELE da se vjeronauku potpuno istjera iz skole... Nemoj mi samo reci da to nije istina molim te... A naravno to s ljudi koji apsolutno nemaju nikakvog dodira ni sa vjerom ni sa vjeronaukom, al bi je rado uskratili onima koji je zele...
BASS

#1174 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by BASS »

Osnovni problem je što se pristupa sa ideološkom isključivošću sa obje strane.
Meni se sve čini kao da je "unutarbošnjački" desno-lijevi sukob zapeo na procesu mladomuslimanima 84.
Slično mitologiziranom kosovskom boju taj proces je dobio visok nivo u bošnjačkom političkom folkloru i svi slijepo upadaju u unaprijed "zadate" i predvidive šablone ponašanja i razmišljanja.
Isključivost,demonizacija suprotne strane - a zašto? Zbog dubokog uvjerenja da ne mogu zajedno koegzistirati i da se zadovoljstvo jedne strane može postići samo kroz kompletnu eliminaciju suprotne.Preslikani urnek sa odnosa prema druge dvije nacije.
I tako ćemo da se igramo stalno džamahirije i bezbožnika dok ne dođu ličnosti koje nisu odgojene u tipičnom ideološkom kalupu,ili su istom odolile i koje će biti sposobne vući zrele poteze.
jefferson

#1175 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by jefferson »

GOLFER wrote:
plain vanilla wrote:
Ukida se pravo na ocjenu za trud i rad na vjeronauci kao predmetu, to je vec u velikom stepenu degradiranje tog predmeta, onaj ko pohadja taj predmet treba da ima pravo i na ocjenu ( mislim ocjenu u prosjeku)

Al idemo ovako ono sto sam ja rekao najvise ima veze sa tim, da haman pa svi koji daju podrsku ministru u ovoj odluci ZELE da se vjeronauku potpuno istjera iz skole... Nemoj mi samo reci da to nije istina molim te... A naravno to s ljudi koji apsolutno nemaju nikakvog dodira ni sa vjerom ni sa vjeronaukom, al bi je rado uskratili onima koji je zele...
Civilizovani svijet je davno istjerao crkvu i dzamiju iz skole. Zato valjda postoje medzlisi itd, ili na kraju krajeva dzamija. Danas izbor, sutra obavezan predmet kako je to Reis naumio!
Locked