Sarajevski Proces

stakasa

#51 Re: Sarajevski Proces

Post by stakasa »

jazzer wrote:Kad' su vidjeli da na islamskoj deklaraciji mogu zaraditi samo zatvor, osnovali su SDA.

I onda zaradili pare :) .
Kad su ih sudili izgledali su kao benigna politicka grupacija, mecena Teufik Velagic ih je opisao da su rukama pokusavali zaustaviti vjetar.
E onda su se vremenom izverzirali :D . Samo nemojte sad o Bakiru i Zari :izet:
Gojeni H

#52 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:
Gojeni H wrote:
cyprus wrote:... ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja...
Nadam se da ovo nisi procitao dvaput.
Ovi ljudi, kakvi god bili, nisu komandovali jedinicama koje su vrsile neke od najgnusnijih zlocina iz 90-ih.

Zato Latić Pravedni piše "ljubavna" pisma Njegovom Veličanstvu i daje podršku Saudijskoj agresiji na Jemen...
Ne sluzi mu na cast, ali zasto to mijenja ono sto sam ranije iznio?

Samo ti vodi bitke planetarnog karaktera. ;-)
So What!

#53 Re: Sarajevski Proces

Post by So What! »

cyprus wrote:Proces vjerovatno jeste montiran, ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja... Što se tiče Alije - mislim da je BiH mogla sa nekim drugim proći znatno bolje, ali i gore... Moja glavna zamjerka njemu je što se postavio prvenstveno kao vođa etnoreligijske skupine, a ne kao čelnik države... Zbog toga je direktni saučesnik u rastakanju bosanskohercegovačkog društva na dijelove... Ne nosi naravno jednaku krivnju kao Karadžići i Bobani, ali da je saučesnik u tome svemu - jeste... Sve u svemu mislim da kao čovjek vjerovatno nije bio loš, ali još jedna od velikih grešaka mu je bila izbor ljudi kojima se okružio...
Lično te smatram najobjektivnijim forumašom na ovom forumu i kao u većini slučajeva slažem se s tobom. Ovdje se ne slažem u potpunosti jer u vremenu kada je Bosna trebala da se spašava, realno niko osim Bošnjaka i ponekih Srba i Hrvata nije bio zainteresovan za njeno očuvanje ili potencijalnu Švicarsku na Balkanu. Alija je dolazio iz jednog klasičnog bosanskog muslimanskog backgrounda i realno je da su se ljudi poistovijetili s njime i moglo bi se reći bio jednostavan čovjek tako da ljudi koji su ga se slijedili su po automatizmu sami ga učinili nekim vjerskim vođom. Građanska opcija u to vrijeme jednostavno ne bi uspjela. Alijina greška je što nije ostavio sposobnog nasljednika, a Tihić kojeg je sam favorizovao kod izbora jednostavno se pokazao preslabim, sin koji je izabran nakon njegove smrti je poveo stranku u dno i njihove figure ne treba miješati. Alija se povukao iz politike 2000. a umro je prije više od deceniju, tako da realno učestovao je tek u četvrtini kratke postratne BH politčke scene. Činjenica jeste da nije imao puno sposobnih ljudi oko sebe, da nije ostavio jasne upute šta dalje političkom vrhu SDA i za mene lično kardinalna greška mudžahedini i visoke funkcije kriminalaca u ARBiH. No zahvaljući svojoj smirenosti i staložnosti uspio je ipak uspio sviejtu dokazati ko je bio žrtva, a ko agresor, tako da smo imali koncert U2 koji je bacio reflektor na nas i kako god, većina medija u svijetu je kao pozitivnu i legitimnu stranu predstavljala Vladu RBiH što je ipak opet velika stvar.

I još da napomenem da gdje je bila Jugoslavija 5-10 godina nakon II svjetskog rata, malo je poznato da je Alija robijao i u to vrijeme tri godine zbog svojih uvjerenja. BiH je bila znatno više razorena u ratu 92-95 i 5 godina nakon nije se moglo puno postići, da bi Alija dobio na rejtingu kao Tito naprimjer s vremenom.
seldzuk

#54 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

cyprus wrote:@Gojeni

Opet ti kažem, i Šešelj i ovi iz sarajevskog atentata su 80-tih osuđeni zbog svojih političkih stavova... Dakle, suđenja su im bila politički motivirana i to nije nešto što bi se u demokratskim državama trebalo dešavati... Naravno, znamo da bivša država nije bila demokratska i da su takvi procesi nešto što se ne može okvalifikovati kao pozitivno... Ipak, ja dotične ne mogu žaliti... Jednostavno ne mogu... I o tome sam govorio...

To što se kasnije desilo, tj. to što je Šešelj imao mogućnosti i muda da svoju zlobu ispolji na najgori mogući način, i što Latić i Latići nisu imali ni tolikih muda, a ni okolnosti koje bi im slično dozvolili, druga je neka stvar... Uostalom nisam ja ni poredio njihova zlodjela, nego umove...
velika je razlika i u djelima i u umovima. osuđeni mladi muslimani su prije svega muslimani. islam im zabranjuje mnogo toga što su srpski nacionalisti sebi dozvolili. nacionalizam je u većini slučajeva vezan za ateizam jer kada naciju staviš na prvo mjesto Boga tu, neuzubillah, nema nigdje.
za mlade muslimane se ne može ni reći da su bili tipični nacionalisti. samo je kod nas problem što bi bošnjak kada hoće da kaže da je bošnjak prvo trebao da uputi izvinjenje što se uopće izjašnjava.
po onom što su srpski nacionalisti radili može se zaključiti da su bili ateisti i pseudopravoslavci.
seldzuk

#55 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

asurbanipal wrote:
Gojeni H wrote:
cyprus wrote:... ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja...
Nadam se da ovo nisi procitao dvaput.
Ovi ljudi, kakvi god bili, nisu komandovali jedinicama koje su vrsile neke od najgnusnijih zlocina iz 90-ih.

Zato Latić Pravedni piše "ljubavna" pisma Njegovom Veličanstvu i daje podršku Saudijskoj agresiji na Jemen...
govoriš o džamaludinu ili nedžadu?
KENJAC

#56 Re: Sarajevski Proces

Post by KENJAC »

Dajte ba ljudi , nemojte o " slobodnom izrazavanju misli" ! U svakoj modernoj demokratiji je dozvoljeno izrazavat misao do granice koju odredi ta ista demokratija ! U Kini i Americi se gubi glava , u Rusiji nestanes, u Jugoslaviji ti nastele proces .... Mozda je najbolje bilo bit protivnik Jugoslavije.
seldzuk

#57 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

Na ovu temu su napisane dvije knjige. Prva je knjiga Abida Prgude, izdata 1990.
Image
Ima je na ovom linku:
https://bs.scribd.com/doc/199806218/Abi ... ski-proces

Druga je knjiga Rajka Danilovića, advokata iz dokumentarca, izdata 1983.
Image
seldzuk

#58 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

KENJAC wrote:Dajte ba ljudi , nemojte o " slobodnom izrazavanju misli" ! U svakoj modernoj demokratiji je dozvoljeno izrazavat misao do granice koju odredi ta ista demokratija ! U Kini i Americi se gubi glava , u Rusiji nestanes, u Jugoslaviji ti nastele proces .... Mozda je najbolje bilo bit protivnik Jugoslavije.
nisi spomenuo ljetovanja na golom otoku. :run:
asurbanipal

#59 Re: Sarajevski Proces

Post by asurbanipal »

seldzuk wrote:govoriš o džamaludinu ili nedžadu?

O Džemaludinu...
asurbanipal

#60 Re: Sarajevski Proces

Post by asurbanipal »

seldzuk wrote:Na ovu temu su napisane dvije knjige. Prva je knjiga Abida Prgude, izdata 1990.
Image
Ima je na ovom linku:
https://bs.scribd.com/doc/199806218/Abi ... ski-proces

Ovu sam knjigu imao, ali nekome sam je dao i nije je vratio. Hvala na linku.

Inače rahmetli Salih Behmen je bio kućni prijatelj, fin insan, dolazio kod nas za Bajram. Brat mu je bio sušta suprotnost...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61 Re: Sarajevski Proces

Post by _BataZiv_0809 »

seldzuk wrote: velika je razlika i u djelima i u umovima. osuđeni mladi muslimani su prije svega muslimani. islam im zabranjuje mnogo toga što su srpski nacionalisti sebi dozvolili. nacionalizam je u većini slučajeva vezan za ateizam jer kada naciju staviš na prvo mjesto Boga tu, neuzubillah, nema nigdje.
za mlade muslimane se ne može ni reći da su bili tipični nacionalisti. samo je kod nas problem što bi bošnjak kada hoće da kaže da je bošnjak prvo trebao da uputi izvinjenje što se uopće izjašnjava.
po onom što su srpski nacionalisti radili može se zaključiti da su bili ateisti i pseudopravoslavci.
:shock:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62 Re: Sarajevski Proces

Post by _BataZiv_0809 »

Ima i knjiga Mladi Muslimani, autor je ovako fočanskog prezimena, Trhulj cini mi se. Prodaje se na trafici I-Novine.
Lakat Jebić

#63 Re: Sarajevski Proces

Post by Lakat Jebić »

_BataZiv_0809 wrote:
seldzuk wrote: velika je razlika i u djelima i u umovima. osuđeni mladi muslimani su prije svega muslimani. islam im zabranjuje mnogo toga što su srpski nacionalisti sebi dozvolili. nacionalizam je u većini slučajeva vezan za ateizam jer kada naciju staviš na prvo mjesto Boga tu, neuzubillah, nema nigdje.
:shock:
A na temi o kvalitetu rasprave na forumu se kao gnusas ovakvih postova

Naravno da je nacionalizam u totalnoj suprotnosti sa religioznoscu. Osnov religije je univerzalizam, a osnov nacije partikularizam. Sve.velike religije su objavljene citavom covjecanstvu, nacije bas i nemaju tu kvalitetu.

Plus, kult nacije i dogma nacionalne drzave je bukvalno supstrat xix stoljeca za dokinutu religijsku dogmu.

Nije balkan mjerna jedinica za teorije nacije.
zvucnikk

#64 Re: Sarajevski Proces

Post by zvucnikk »

Koje je slusao ovu Djulu u ove 2 emisije,nadam se da ne postavlja sebi pitanje "zar se ovo smatralo intelektualcem"..
Nije mi jasno po cemu su dobili takve epitete.Nazalost pola ovih je nakon rata debelo naplatilo svaku minutu tog zatvora,uhljebljeni godinama,a nikakve koristi,ili jako male.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#65 Re: Sarajevski Proces

Post by emillio estevez »

https://solonovpolis.wordpress.com/2014 ... og-naroda/

Na postavljeno pitanje Zasto je osolbodjen Alija?
Nitko nije dao odgovor , mozda u ocome clanku pise istina,..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#66 Re: Sarajevski Proces

Post by _BataZiv_0809 »

Lakat Jebić wrote:A na temi o kvalitetu rasprave na forumu se kao gnusas ovakvih postova

Naravno da je nacionalizam u totalnoj suprotnosti sa religioznoscu. Osnov religije je univerzalizam, a osnov nacije partikularizam. Sve.velike religije su objavljene citavom covjecanstvu, nacije bas i nemaju tu kvalitetu.

Plus, kult nacije i dogma nacionalne drzave je bukvalno supstrat xix stoljeca za dokinutu religijsku dogmu.

Kakvih postova?

Govorimo o Balkanu, tj seldzuk je govorio o balkanskim nacionalizmima koji su neodvojivi od ucenja i blagoslova klera.
VjecitiStudent

#67 Re: Sarajevski Proces

Post by VjecitiStudent »

Trebalo ih je onda poslati da nekakav kalifat negdje prave, a ne nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.
Lakat Jebić

#68 Re: Sarajevski Proces

Post by Lakat Jebić »

_BataZiv_0809 wrote:
Lakat Jebić wrote:A na temi o kvalitetu rasprave na forumu se kao gnusas ovakvih postova

Kakvih postova?

Govorimo o Balkanu, tj seldzuk je govorio o balkanskim nacionalizmima koji su neodvojivi od ucenja i blagoslova klera.
Ja se vazda pokajem kad sta ozbiljno napisem al haj evo. Poenta njegovog posta je nacionalizam i islam. Sudjeni su na platformi alijine islamske deklaracije koja govori generalno o islamakom svijetu, a jugoslaviju uopce ne tretira. Nikakvu oni islamsku drzavu nisu zagovarali, niti nacionalnu bosnjacku jer je to u to doba bilo nezamislivo. Pa 1989. Je bilo nezamislivo da ce se jugoslavija raspast, a 83. se mislio da je komunizam vjecna kategorija.

Al svejedno, ja sam se nadovezao na tvoje zgrazanje na tezu o sukobu religije i nacionalizma. Pa evo jos jedna recenica: nacionalizam je produkt prosvjetiteljske misli koja je bila izrazito areligijska, da ne kazem antireligijska, mada ni to ne bi bilo skroz netacno
So What!

#69 Re: Sarajevski Proces

Post by So What! »

KEC IZ RUKAVA – NENAD KECMANOVIĆ

"Sarajevski proces" i priključenija

Međunarodni faktori neprestano traže od Srbije da kaže "bosanskim Srbima" da svoje probleme treba da rešavaju u Sarajevu, a ne u Beogradu. A meni se sve više čini da bi ti faktori trebalo da kažu Bošnjacima u BiH da svoje probleme sa Srbima treba da rešavaju u Banjaluci, a ne u Beogradu. Povod je nedavna komememoracija na Federalnoj TV.

Tema emisije "Pošteno" bila je 30. godišnjica "Sarajevskog procesa", kako se skraćeno naziva suđenje grupi "muslimanskih intelektualaca zbog neprijateljskog delovanja sa pozicija muslimanskog nacionalizma i islamskog kleronacionalizma". Optužnica je bila sročena na 32. sednici Predsedništva CK SK BiH, a sve dalje bilo je stvar policijske operative i pravosudne tehnike. "Sarajevski proces" bio je samo jedan u dugom nizu montiranih političkih procesa tokom poluvekovne istorije bivšeg poretka. Utoliko, sam po sebi, ne bi bio posebno interesantan da nije značajno uticao na formiranje bošnjačkog političkog vođstva početkom 90-ih i međunacionalne odnose u BiH.

Inicijalni impuls stigao je iz državno-partijskog vrha SFRJ u Beogradu i bio adresiran na rukovodstvo BiH zbog nedovoljnog angažovanja na razobličavanju "nacionalističkog delovanja muslimanskih intelektualaca". Poimence su navedeni Alija Isaković, Atif Purivatra, Muhamed Filipović, Muhsin Rizvić, Munib Maglajlić, Hasan Sušić, Mustafa Imamović, Rasim Muminović i neki drugi sarajevski univerzitetski profesori i kulturni radnici. Kada je Hamdija Pozderac, tadašnji predsednik CK SK BiH, ovaj spisak pokazao svome saradniku Nijazu Durakoviću, ovaj je šokiran samo rekao: "Na ovom spisku jedino nedostaje moje ime..."

Međutim, umesto pomenutih, danas bi se reklo bošnjačkih, nacionalističkih intelektualaca, na optuženičkoj klupi se našla osvežena grupa vremešnih pripadnika verske organizacije "Mladi muslimani", koja je posle 1945. formirana u Bosni kao ogranak islamske internacionale "Muslimanska braća". Izetbegović, Omer Behmen, Rušid Prguda, Ismet Kasumagić i dr. nikad se nisu borili niti robijali zbog bošnjačke nacije i nacionalne države. Zalagali su se za preporod islama u Bosni, islamsku teokratiju, novi kalifat i sl, pa je sam Alija Izetbegović, već kao lider nacionalne stranke SDA, i dalje tvrdio da "nema nikakvo nacionalno, nego samo versko osećanje".

Izuzev teološkog pisca Alije, pesnika Džemaludina Latića i esejiste i prevodioca Melike Salihbegović, teško da bi se većina od 12 optuženih i u ono vreme anonimnih mogla podvesti pod bilo koju definiciju intelektualaca. Islamski fanatik Omer Behmen, džamijski tajkun Hasan Čengić, namašćija Ismet Kasumagić, alapača Đula Bičakčić, mladi laborant Husein Živalj i drugi bili su intelektualci samo po tome što su imali visoku školsku spremu. Neosnovano određenje "intelektualci" bilo je režimu potrebno da bi se islamski aktivisti podmetnuli kao "nacionalistički intelektualci".

Zašto je rukovodstvo BiH žrtvovalo ove mahom već hapšene i odavno društveno marginalizovane islamiste koji su nešto javno značili na prostoru od Sebilja do Slatkog ćošeta, a spaslo stvarne muslimanske nacionaliste? Prve je vlast lako žrtvovala kao politički beznačajne. A druge je čuvala zato što su upravo intelektualci najbrojnije i jedine centripetalne nacije u BiH bili oslonac republičke državnosti, dok su srpski i hrvatski, vezujući se za matice preko Drine i Une, narušavali suverenitet Sarajeva. Iz istih razloga, bezmalo svi sa spiska, počev od Purivatre, Filipovića, Isakovića i Sušića, bili su integrisani u komunistički establišment pa bi se obračun sa njima vratio kao bumerang.

Izrečene kazne, ukupno 90 godina robije, bile su drakonske, ali ne zato što je to iz saveznog vrha traženo ili očekivano. Jedno, zbog toga što je rukovodstvo BiH htelo da demonstrira svoju odlučnost u borbi protiv nacionalizma. I, drugo, zato što su odavno politički stigmatizovani Izetbegović, Behmen, Kasumagić i dr. bili ionako zametnuti na beznačajnim poslovima u velikim državnim firmama pa ih i nije bilo moguće kazniti smenom sa rukovodećih funkcija, isključenjem iz SK ili ograničenjem javnog delovanja.

Ali, "na Balkanu nema velike političke karijere bez robije" pa je početkom 90-ih muslimanski narod povela upravo "Alijina zatvorenička halka" sa "Sarajevskog procesa islamskim fundamentalistima", a ne muslimanski intelektulci-nacionalisti koje je štitio bivši režim. Umesto njih, idelogiju i strategiju SDA preuzeo je trust mozgova sastavljen od penzionisanih hodža i hadžija, bivših šerijatskih sudija i hafiza te matorih potomaka begovskih porodica, javno prepoznatljivih po tome što su sa "francuzicama" nabijenim do ušiju, uz prituljeni eglen svakog predvečerja šetali oko Begove džamije. Kada su se, u vrh stranke kooptirani Adil Zulfikarpašić i Muhamed Filipović kritički distancirali od tih anahronih i zatucanih efendija, bili su, na istorijskom sijelu u Tešnju, naglavačke najureni iz SDA. Pokušaj da u novoj muslimansko-bošnjačkoj organizaciji okupe nacionalnu inteligenciju i sekularne birače rezultirao je jednim i po poslanikom.

Umesto da, povodom 30-godišnjice, na Federalnoj TV povedu razgovor o uticaju "Sarajevskog porcesa" na kasnije stranputice muslimanske i bošnjačke politike, dr Mustafa Spahić i dr Hilmo Neimarlija su, na osnovu uključenja advokata Rajka Danilovića, zaključili da je to zapravo bio "napad na muslimansku naciju". Ali ne od strane organizatora i realizatora "Sarajevskog procesa" - Hamdije Pozderca, tadašnjeg partijskog šefa BiH, policijskih islednika Munira Alibabića i Bakira Alispahića, tužioca Edine Rešidović, sudije Rizaha Hadžića. Ne, "napad je izvršen iz Beograda".

A kada je Darko Tanasković podsetio da su upravo srpski intelektualci iz Beograda, sa Dobricom Ćosićem na čelu, bili jedini u zemlji koji su digli glas protiv montiranog procesa Izetbegovićevoj grupi, Hilmo Neimarlija je uzvratio da to jeste tačno, ali nije istinito. "Opskurni Ćosićev intelektualni krug srpskih nacionalista jeste branio 'islamske fundamentaliste', ali iz besa što na tapet nisu stavljeni iz Beograda ciljani 'muslimanski nacionalisti'". Da li to onda znači da bi Hilmo, da je, kojim slučajem, iz Beograda 1983. stigla podrška montiranom procesu u Sarajevu, to danas hvalio kao Ćosićevu solidarnost sa kolegama muslimanskim nacionalistima zaštićenim od režima?

Ne bi, jer to kod njega nije stvar ni logike, ni tačnosti, ni istinitosti, nego negativne ostrašćenosti prema Beogradu kao izvoru svih nevolja za Bošnjake i Bosnu, šta god da se tamo zbivalo. To je nažalost opsesija koju Hilmo deli sa svojim brojnim sunarodnicima i istovernicima u kontinuitetu od "trovanja Mehmeda Spahe u beogradskom hotelu", "obaranja aviona Džemala Bijedića u organizaciji Jovanke i srpskih generala", "ostavke Hamdijie Pozderca pod pritiskom beogradskih medija", "Miloševićeve podele Bosne"...
Nikako da shvate da Srbija ima dovoljno svojih problema da bi se bavila bosansko-bošnjačkim. A i zašto bi, kada u BiH postoji Republika Srpska?!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#70 Re: Sarajevski Proces

Post by _BataZiv_0809 »

Lakat Jebić wrote: Ja se vazda pokajem kad sta ozbiljno napisem al haj evo. Poenta njegovog posta je nacionalizam i islam. Sudjeni su na platformi alijine islamske deklaracije koja govori generalno o islamakom svijetu, a jugoslaviju uopce ne tretira. Nikakvu oni islamsku drzavu nisu zagovarali, niti nacionalnu bosnjacku jer je to u to doba bilo nezamislivo. Pa 1989. Je bilo nezamislivo da ce se jugoslavija raspast, a 83. se mislio da je komunizam vjecna kategorija.

Al svejedno, ja sam se nadovezao na tvoje zgrazanje na tezu o sukobu religije i nacionalizma. Pa evo jos jedna recenica: nacionalizam je produkt prosvjetiteljske misli koja je bila izrazito areligijska, da ne kazem antireligijska, mada ni to ne bi bilo skroz netacno
Ok, seldzuk pise po svom uskom arsinu, njegovo pisanje je strogo ideologizirano i opcenito kao forumas nije voljan na kriticko rasclanjivanje teza koje iznosi dogmatskom metodom.

U kontekstu evropskog prosvjetiteljstva i revolucija 1848, slazem se za sukob nacionalizma i religijske dogme. Ali sa druge strane, povedemo li to u podkontekst Balkana, nacionalizam i religijska homogenizacija su rame uz rame.
KENJAC

#71 Re: Sarajevski Proces

Post by KENJAC »

Problem je sto je nakon ovog procesa ova grupa "ni kriva ni duzna" a na osnovu medijske paznje utripovala sebi da su jedini ozbiljan politicki faktor u Bosni. Na krilima vjetra koji je puhao iz nacionalistickog miljea unutar svih SFRJ republika , iz jednog razloga, i medjunarodne zajednice , iz drugog razloga, izbili su u prvi plan. Kad su se vec nasli tako sami na cistini , u jednom trenutku su zaista pomislili da su jedini ! To ti je ko pijan covjek sto misli da je najjaci u kafani , a drugi ga hajcaju da udari lokalnog siledziju. Sve bi bilo drugacije da su imali kog pametnog a dobronamjernog mentora da im objasni da nisu sami i da imaju i drugi..... mnogi jaci !
Rekao bi jedan moj vrli drug "Alija je imao ulogu crva u Svajcarskom siru. Mislio je da ga revolucionarno podriva a u stvari mu je samo davao onaj njegov specificni ukus"
Lakat Jebić

#72 Re: Sarajevski Proces

Post by Lakat Jebić »

Dvije opaske jos.
1. Provlaci se argument da je vrijeme pokazalo kako je optuzba bila na mjestu. To bi mozda bilo tacno, da su oni stvarno bili grupa. Ali oni se medjusobno nisu ni poznavali. Poneki su se znali, al je upravo taj proces od njih nacinio grupu koka ce kasnije formirat SDA.

2. @cyprus,
"Znamo" se godinama, na forumu si se uvijek trudio biti objektivan, nekad i nazor. Al je prilicno bezobrazno izjednacit seselja i seselje sa laticem i laticima recenicom da latici samo nisu imali muda da urade isto sto i seselji. Nikad za nikad to ne moze biti isto
asurbanipal

#73 Re: Sarajevski Proces

Post by asurbanipal »

KENJAC wrote:Sve bi bilo drugacije da su imali kog pametnog a dobronamjernog mentora da im objasni da nisu sami i da imaju i drugi..... mnogi jaci !

Pa imali su Adil-bega, Rusmira, Fuada...Problem je što su neki mislili da su pametniji od nabrojanih...

http://www.e-novine.com/feljton/31857-M ... ranci.html

Zulfikarpašić je u Veliku Kladušu došao pravo iz Zagreba. „Bio je strašno nervozan zbog dvije stvari. Jedna je bila što nije imao gdje mokriti, jer se ispred kuće već nalazilo mnogo ljudi, a druga se ticala samog skupa“, sjeća se Balijagić. Zulfikarpašić je, nakon što je održao govor, nervozno ušao u improviziranu „bosansku sobu”. Iza kulisa najvećeg bošnjačkog skupa se nazirao rascjep stranke, nevidljiv običnim smrtnicima. Iznervirano je uzviknuo: „Zaboga, Alija, šta ovo radite?” Aludirao je na mnoštvo zelenih zastava sa polumjesecom, muškarce sa sabljama i turbanima na glavama, povike „Živio Sadam Husein!”, ukratko, na ikonografiju skupa.
Zulfikarpašić je govorio direktno Izetbegoviću: „Alija, ja ne želim da učestvujem u pokolju Muslimana. Šta će ti Homeinijeve slike? Šta će ti ljudi u čakširama sa zapojasanim jataganima? Slike ovog veličanstvenog skupa Muslimana bit će prenesene za pola sata u vlade svih evropskih zemalja. Na svim slikama će u prvi plan biti stavljeni ovi bradati ljudi sa turbanima na glavi, sa jataganima za pojasom, samo da se uplaši Evropa i Srbi dobiju opravdanje za pokolj koji nam pripremaju.“ Izetbegović je cijelo vrijeme šutio, na iznenađenje prisutnih. U tim momentima je izgledao kao neko ko se povlači, zatvara i tone u svoj unutrašnji svijet.
Rusmir Mahmutćehajić, koji je prestao participirati u stranačkom organiziranju, u ljeto 1990. sreće Izetbegovića u Sarajevu. Šetaju od Slatkog ćošeta do Markala. „Vidi, Rusmire, ovo. Podigao se narod. Sve je na nogama”, kaže Izetbegović. Budući da je riječ o razgovoru dvojice prijatelja koji su se politički razišli, Mahmutćehajić, nemajući vremena za obrazlaganje, replicira: „Slušaj, Izetbegoviću, krcate narod na brod da ga odvedete u katastrofu goru nego u Drugom svjetskom ratu. Znaš li ti u čijim je rukama kormilo tog broda?” „Brod je u mojim rukama”, odgovara Izetbegović.
jastuk1

#74 Re: Sarajevski Proces

Post by jastuk1 »

asurbanipal wrote:
KENJAC wrote:Sve bi bilo drugacije da su imali kog pametnog a dobronamjernog mentora da im objasni da nisu sami i da imaju i drugi..... mnogi jaci !

Pa imali su Adil-bega, Rusmira, Fuada...Problem je što su neki mislili da su pametniji od nabrojanih...
Svašta, svašta, svašta... Pa ko je toliko "glup" da misli da je neko drugi "pametniji." Svak valjda misli da je što (on/ona/ono misli) najpametnije. Koja glupost... neki mislili da su pametniji... Sram ih bilo. :roll:
KENJAC

#75 Re: Sarajevski Proces

Post by KENJAC »

asurbanipal wrote:

http://www.e-novine.com/feljton/31857-M ... ranci.html

Zulfikarpašić je u Veliku Kladušu došao pravo iz Zagreba. „Bio je strašno nervozan zbog dvije stvari. Jedna je bila što nije imao gdje mokriti, jer se ispred kuće već nalazilo mnogo ljudi, a druga se ticala samog skupa“, sjeća se Balijagić. Zulfikarpašić je, nakon što je održao govor, nervozno ušao u improviziranu „bosansku sobu”. Iza kulisa najvećeg bošnjačkog skupa se nazirao rascjep stranke, nevidljiv običnim smrtnicima. Iznervirano je uzviknuo: „Zaboga, Alija, šta ovo radite?” Aludirao je na mnoštvo zelenih zastava sa polumjesecom, muškarce sa sabljama i turbanima na glavama, povike „Živio Sadam Husein!”, ukratko, na ikonografiju skupa.
Zulfikarpašić je govorio direktno Izetbegoviću: „Alija, ja ne želim da učestvujem u pokolju Muslimana. Šta će ti Homeinijeve slike? Šta će ti ljudi u čakširama sa zapojasanim jataganima? Slike ovog veličanstvenog skupa Muslimana bit će prenesene za pola sata u vlade svih evropskih zemalja. Na svim slikama će u prvi plan biti stavljeni ovi bradati ljudi sa turbanima na glavi, sa jataganima za pojasom, samo da se uplaši Evropa i Srbi dobiju opravdanje za pokolj koji nam pripremaju.“ Izetbegović je cijelo vrijeme šutio, na iznenađenje prisutnih. U tim momentima je izgledao kao neko ko se povlači, zatvara i tone u svoj unutrašnji svijet.
Rusmir Mahmutćehajić, koji je prestao participirati u stranačkom organiziranju, u ljeto 1990. sreće Izetbegovića u Sarajevu. Šetaju od Slatkog ćošeta do Markala. „Vidi, Rusmire, ovo. Podigao se narod. Sve je na nogama”, kaže Izetbegović. Budući da je riječ o razgovoru dvojice prijatelja koji su se politički razišli, Mahmutćehajić, nemajući vremena za obrazlaganje, replicira: „Slušaj, Izetbegoviću, krcate narod na brod da ga odvedete u katastrofu goru nego u Drugom svjetskom ratu. Znaš li ti u čijim je rukama kormilo tog broda?” „Brod je u mojim rukama”, odgovara Izetbegović.
Auu... poslije ovog sto si reko ocekujem da neko izda fetvu protiv tebe i da ti poruci "Strijela je odapeta"
Post Reply