VjecitiStudent wrote:Ja nigdje ne spomenuh federalne institucije, već samo institucije BiH, koje nakon osvajanja vlasti stranke pobjednice dijele i razvaljuju.
Institucije BiH su mogle raditi centralizovano dok je vladao jednopartijski sistem i vlast jedne partije je krojila administrativne sisteme. Svako ko je imao ideju da neku repbulku uredi drugačije bi završio kao Izetbegović i ostali u "Sarajevskom procesu".
Smiješna je bila ideja centralizovane države i ravnopravnoj vladavini tri naroda, a koji nisu bili ni približni po brojnosti stanovništva. Vlast se trebala dijeliti po omjerima stanovništva dok se teritorijalno SRBiH trebala organizovati u kantone ili oblasti u kojima bi se vlast opet dijelila po omjerima brojnosti stanovništva. Znači za BiH je bio najprihvatljiviji neki švicarski model u to vrijeme i da je vlast SFRJ tako ustrojila, vjerovatno bi danas imali manje problema, a možda čak i devedesetih.
putokaz1 wrote:Sarajevski proces klasičan potez tadašnjeg režima,ne oprvdavam,tako ti je u režimima,u Rusiji,Bjelorusiji,Sjevernoj Koreji,Kubu,Venecueli,Arapskim nekim zemljama i dan danas s tendencijom da u BIH tako postane u RS-u ali i u FBIH.
Ljudi tada nisu uradili ništa ali jesu 90 tih njihov ogranak političko krilo od 96 (rat ne računam) učinili loše stvari prije svega za svoj narod,te državu,ja bih volio da smo 96 imali ljude poput Adil Bega Zulfikar Pašića ili Akademika Muhameda Filipovića,
put kojim mi idemo sada i zadnjih 20 godina nije dobar,grozan,nema plana,ne ličimo ni na šta,bez procjena,bez strategije,bez vizije,naše vođe niko ne cijeni,ova zemlja niti narod nema budućnost.
Kakav narod takvi lideri isti su već 20 godina uz male izuzetke.
Ponavljam Alija je vladao svega jedan mandat nakon rata, a u tadašnjoj vlasti su se nalazili i ostali pojedini učesnici ovog procesa. Znači to što nemamo dobrog ldiera vjerovatno dovoljno govori o nama kao narodu. Jer Alije, Bičakčića, Čengića, Latića, odavno već nema u vlasti, a u međuvremenu su se izmjenjale neke opcije koje su se pokazale još gorim i onaj napredak kojeg je BiH imala do 2007. je pao u vodu, a politčka kriza se vodi evo godinama. Znači problem je naroda jer kakav narod takva mu država, a vrijeme će pokazati da je Alija Izetbegović za svoje vrijeme sigurno nije mogao biti bolji.