Sarajevski Proces

So What!

#1 Sarajevski Proces

Post by So What! »

Ogromno interesovanje za Sarajevski proces se javilo nakon emitovanja na Al Jazeeri Balkans istoimenog dvodijelnog dokumentarnog filma u režiji Emira Zumbula Kapetanovića, a u produkciji Alhemija filma.

Podsjetimo se sarajevski proce je bilo suđenje grupi muslimanskih intelektualaca (u kontekstu naroda Muslimani) iako svega nekoliko od njih su bili pravi intelektualci. Suđenje je počelo 18. jula, a završilo se 19. avgusta. Svi optuženi su proglašeni krivim i dobijaju ukupno 89,5 godina zatvora. Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina, Omer Behmen na maksimalnih 15 godina, Hasan Čengić i Ismet Kasumagić na po 10 godina, Edhem Bičakčić na sedam godina, Džemaludin Latić na 6,5 godina, Husein Živalj na šest godina, a Salih Behmen, Mustafa Spahić, Melika Salihbegović i Derviš Đurđević na po pet godina, te Đula Bičakčić na šest mjeseci zatvora.

Kkakvo je vaše mišljenje o dokumentarcu i procesu generalno? Da li se radi o jednom od ključnih događaja u historiji Bošnjaka? Gdje su i danas šta rade učesnici procesa? Da li smatrate da su optuženi stvarno imali za cilj da sruše Jugoslaviju? Kako vidite ulogu Alije Izetbegovića?

Ne možemo ovaj dokumentarac stavljati u forum Film/TV jer je vezan za politički događaj koji je ostavio dubok trag na političku scenu BiH u proteklih 25 godina.

Last edited by So What! on 11/05/2015 12:42, edited 1 time in total.
XXS

#2 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by XXS »

Jel' receno u filmu KO i ZASTO ih je izvadio iz zatvora debelo prije isteka kazne?
So What!

#3 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by So What! »

XXS wrote:Jel' receno u filmu KO i ZASTO ih je izvadio iz zatvora debelo prije isteka kazne?
Jeste, pred kraj je objašnjeno zbog čega su im smanjene kazne.
AkHolic

#4 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by AkHolic »

XXS wrote:Jel' receno u filmu KO i ZASTO ih je izvadio iz zatvora debelo prije isteka kazne?
Dobro pitanje :thumbup:
karanana

#5 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by karanana »

vlasti su uslisile zahtjeve, apele i peticije drugih uglednih akademskih gradjana, velikana i demokrata jugoslavije kao sto su matija beckovic, dobrica cosic i vojislav seselj.
Reisova

#6 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by Reisova »

karanana wrote:vlasti su uslisile zahtjeve, apele i peticije drugih uglednih akademskih gradjana, velikana i demokrata jugoslavije kao sto su matija beckovic, dobrica cosic i vojislav seselj.
Nažalost upravu si jer su ljudi imali za njih veći cilj....Tamam im je trebao neko da "background"om... Mada dokumentarac mi baš izgleda ko "sponzorski"...
drastic

#7 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by drastic »

KarTel wrote:
So What! wrote: Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina, Omer Behmen na maksimalnih 15 godina, , Džemaludin Latić na 6,5 godina,
Boravio sa njima u KPD Zenica..1984-1989 (samo sto je Alija prebacen u Focu 1984 ..mislim neposredno poslije mog dolaska ),
Bio je sa nama i Vojislav Seselj i atentator na Tita ilija Tolic i ismet Bajramovi Celo (nepismeni krkan, koji osim kilaze nije imao ni trun mozga) i puno drugih poznatih .
napisacu uskoro ovdje o desavanjima i raznim pikanterijama u vezi ove trojice lidera bosnjaka za vrijeme mog boravka sa doticnim
pratim
BornInHell

#8 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by BornInHell »

Još im je samo falio babo Fikret u zatvoru :D :D
So What!

#9 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by So What! »

Ovako ja SDA smatram jednim definitvno najgorih političkih stvari koje je Bošnjake zadesila u trenutku kada su njegovi vođe trebali biti najčvršći i kada su trebali biti odlučni. SDA koji mi je omražen je ustavari ovaj iz perioda 2000. - danas, dok je onaj iz perioda 1990. - 2000. za mene jedan simbol borbe i jednog gražanskog pokreta, a iako mu sina ne volim kao ni SDA kakav je ostao, njega iznimno volim, cijenim i poštujem pa makar me čitav forum popljuvao jer nakon što je došao na vlast, nije se osvetio nikome ko mu je sudio, a vjerovao je sigurno u jednu modernu i funkcionalnu BiH. Zamjeram mu što nije ostavio poštenog nasljednika, mudžahedine i još poneke stvari, ali realno smatram ga jednim velikim čovjekom i državnikom, rame uz rame sa Mehmedom Spahom. Ne zamjeram mu Dejtonski sporazum jer koliko god "kvazi borci" srali o zauzimanju Banja Luke i Doboja, trebaju nam samo na pameti biti koliko je Srebrenica i smrti spriječio taj sporazum, pogotovo u Istočnoj Bosni. U raznim dokumentarcima koje sam gledao Stipe Mesić, Milan Kučan kao i neki drugi su za razliku od Tuđmana i Miloševića za Izetbegovića govorili sve najljepše i on je sigurno ostao jedan od ljudi koj ije sačuvao reputaciju dobrog čovjeka, a što je najbitnije za narod koji je reprezentovao.

Demoniziranje i pljuvanje po tom čovjeku obično je rezultat Bošnjačkih kompleksa da ne vole ono što je njihovo, a izmišljanje i što je najgore i dalje poturanje izjave o famoznim "Zlatnim kašikama" za koje nema nijedan dokaz da je ikad izgovoreno je dokaz koliko smo mi ustvari narod osuđen da patnju od samog sebe.

Naravno stav je izrazito moj i ne osuđujem ljude koje argumentovano imaju nešto protiv Alije Izetbegovića, ali ima često ljudi koji ga pljuju jer je bio vjernik, a ima dosta oni koji vjeru preziru pa ga zbog toga napadaju, ali ima napada zbog eventualno zbog nekih drugih kompleksa. Naravno neke argumentovane tvrdnje, ukazivanje na greške itd... su sasvim dobrodošle.
breuer

#10 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by breuer »

Gdje nestade početni post o odlasku u Zenicu forumaša koji je rekao prenijeti svoje doživljaje sa robije? ;)

Post je sadržavao opis odlaska u Zenicu, rastanak sa djevojkom za vrijeme sirena koje su označavale Titovu smrt, jutros pred posao se ranije probudih te sam ga pročitao oko pola šest :?
sinuhe

#11 Re: Sarajevski Proces

Post by sinuhe »

Taj covjek je i jednom ranije pokusao ispricati pricu mladomuslimana u zatvoru ali ga valjda banuju zbog visestruke registracije.
tataćusak

#12 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by tataćusak »

drastic wrote:
KarTel wrote:
So What! wrote: Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina, Omer Behmen na maksimalnih 15 godina, , Džemaludin Latić na 6,5 godina,
Boravio sa njima u KPD Zenica..1984-1989 (samo sto je Alija prebacen u Focu 1984 ..mislim neposredno poslije mog dolaska ),
Bio je sa nama i Vojislav Seselj i atentator na Tita ilija Tolic i ismet Bajramovi Celo (nepismeni krkan, koji osim kilaze nije imao ni trun mozga) i puno drugih poznatih .
napisacu uskoro ovdje o desavanjima i raznim pikanterijama u vezi ove trojice lidera bosnjaka za vrijeme mog boravka sa doticnim
pratim
Pratimo svi ali izgleda teško da će čovjek to ovdje uspjeti napisati
seldzuk

#13 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

sarajevski proces je sigurno najgori dokumentovani sudski proces u sudskoj povijesti bih. desio se nakon što je popisima iz '71. i '81. dokazana bošnjačka većina u bih, nakon što je kod bošnjaka počela vjerska i nacionalna obnova, nakon što su po brojnim bošnjačkim selima koja ih nikad nisu imala izgrađene džamije...
seldzuk

#14 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

pošto se ova knjiga tiče slučaja, evo relevatnog izvora:
http://www.bosanskialim.com/rubrike/tek ... 75R024.PDF
da se ne bi pričalo napamet
KENJAC

#15 Re: Sarajevski Proces

Post by KENJAC »

Sarajevski proces je u svom zacecu bio samo jedan montirani proces i nista drugo. Kako je vrijeme odmicalo to je sve vise davalo za pava "progoniteljima" te se sa danasnje distance moze komotno reci da je sasvim opravdan i pravedan ! U stvari ko je imao najvise koristi od svega toga ? Slobodan Milosevic ! To vam je isto ko kad bi vas neko pitao "Da li bi vise volio pobiti se sa Klickovom ili sa djetetom od 6 godina" ? I naravno da je Slobo izabrao duel sa Mladim Muslimanima jer je imao opciju ili oni ili Pozderci ! Nije cika Slobo glup. Kada se doda tome svemu cinjenica da je Nedjo Milicevic kao predsjednik Ustavnog Suda dozvolio formiranje nacionalnih partija ... sve vode su pocele teci na njegov mlin ! Dalje je sve istorija. I to krvava istorija.
Dan kada su Bosnjaci izgubili Pozderca izgubili su Bosnu !
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#16 Re: Sarajevski Proces (Dokumentarac i događaj)

Post by emillio estevez »

karanana wrote:vlasti su uslisile zahtjeve, apele i peticije drugih uglednih akademskih gradjana, velikana i demokrata jugoslavije kao sto su matija beckovic, dobrica cosic i vojislav seselj.

Sve sami bosanci,

Je li pitao covjek zasto?
putokaz1

#17 Re: Sarajevski Proces

Post by putokaz1 »

Kada uzmemo imena koja su tada završila u zatvoru, te njihovo ponašanje poslije izlaska početkom 90 tih,može se zaključiti da su kazne bile nedovoljne trebalo ih sve...da ne kažem šta
većina iz sarajevskog procesa došla na vlast i upropastila narod,uzela pare od naroda,Bošnjaški narod je najsiromašniji u Evropi zahvaljujući politici koju su 90 tih provodili osuđenici sarajevskog procesa
Šta su nam dobro donijeli Izetbegovići,Čengići,Bičakčići,Behmeni...
Da li imamo državu?Odgovor: ne!
Imamo li Život?Odgovor :ne!
Imamo Federaciju,kantone,diplome koje skupljaju prašinu,samovlašće,ko je pobjego iz ove zemlje izvuko se.
salihh

#18 Re: Sarajevski Proces

Post by salihh »

putokaz1 wrote:Kada uzmemo imena koja su tada završila u zatvoru, te njihovo ponašanje poslije izlaska početkom 90 tih,može se zaključiti da su kazne bile nedovoljne trebalo ih sve...da ne kažem šta
većina iz sarajevskog procesa došla na vlast i upropastila narod,uzela pare od naroda,Bošnjaški narod je najsiromašniji u Evropi zahvaljujući politici koju su 90 tih provodili osuđenici sarajevskog procesa
Imamo Federaciju,kantone,diplome koje skupljaju prašinu,samovlašće,ko je pobjego iz ove zemlje izvuko se.
koliko god znao da je forum pun polusvijeta , provokatora, kompleksasa I inih... ne mogu ocutati... fuj.. fuj... fuj... jadu jadni
seldzuk

#19 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

putokaz1 wrote:Kada uzmemo imena koja su tada završila u zatvoru, te njihovo ponašanje poslije izlaska početkom 90 tih,može se zaključiti da su kazne bile nedovoljne trebalo ih sve...da ne kažem šta
nakon atentata na Bijedića, obaranja Pozderca... srpski političari su pokazali da od zajedničke države nema ništa. krivnju tražiti u rahmetli aliji i njegovim saradnicima je ne samo smiješno već i krajnje bezobrazno. ti kao da si preskočio posljednjih, ne 25 već 35 godina.
reći da ih je trebalo ubiti je nivo razmišljanja udbe iz '46. godine.
seldzuk

#20 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

KENJAC wrote:Sarajevski proces je u svom zacecu bio samo jedan montirani proces i nista drugo. Kako je vrijeme odmicalo to je sve vise davalo za pava "progoniteljima" te se sa danasnje distance moze komotno reci da je sasvim opravdan i pravedan ! U stvari ko je imao najvise koristi od svega toga ? Slobodan Milosevic ! To vam je isto ko kad bi vas neko pitao "Da li bi vise volio pobiti se sa Klickovom ili sa djetetom od 6 godina" ? I naravno da je Slobo izabrao duel sa Mladim Muslimanima jer je imao opciju ili oni ili Pozderci ! Nije cika Slobo glup. Kada se doda tome svemu cinjenica da je Nedjo Milicevic kao predsjednik Ustavnog Suda dozvolio formiranje nacionalnih partija ... sve vode su pocele teci na njegov mlin ! Dalje je sve istorija. I to krvava istorija.
Dan kada su Bosnjaci izgubili Pozderca izgubili su Bosnu !
ja sam siguran da je nismo izgubili.
samo trebamo dalje pametno, ne dat nikom da nas nasanka...
cyprus

#21 Re: Sarajevski Proces

Post by cyprus »

Proces vjerovatno jeste montiran, ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja... Što se tiče Alije - mislim da je BiH mogla sa nekim drugim proći znatno bolje, ali i gore... Moja glavna zamjerka njemu je što se postavio prvenstveno kao vođa etnoreligijske skupine, a ne kao čelnik države... Zbog toga je direktni saučesnik u rastakanju bosanskohercegovačkog društva na dijelove... Ne nosi naravno jednaku krivnju kao Karadžići i Bobani, ali da je saučesnik u tome svemu - jeste... Sve u svemu mislim da kao čovjek vjerovatno nije bio loš, ali još jedna od velikih grešaka mu je bila izbor ljudi kojima se okružio...
Last edited by cyprus on 12/05/2015 00:35, edited 1 time in total.
seldzuk

#22 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

cyprus wrote:Proces vjerovatno jeste montiran, ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja... Što se tiče Alije - mislim da je BiH mogla poći znatno bolje, ali i gore... Moja glavna zamjerka njemu je što se postavio prvenstveno kao vođa etnoreligijske skupine, a ne kao čelnik države... Zbog toga je direktni saučesnik u rastakanju bosanskohercegovačkog društva na dijelove... Ne nosi naravno jednaku krivnju kao Karadžići i Bobani, ali da je saučesnik u tome svemu - jeste...
kada bi se stavio u njegovu poziciju '93. stisnut između srpskog i hrvatskog fašizma, vjerovatno bi i glasnije vikao selam po predsjedništvu i kasarnama
cyprus

#23 Re: Sarajevski Proces

Post by cyprus »

seldzuk wrote:
cyprus wrote:Proces vjerovatno jeste montiran, ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja... Što se tiče Alije - mislim da je BiH mogla poći znatno bolje, ali i gore... Moja glavna zamjerka njemu je što se postavio prvenstveno kao vođa etnoreligijske skupine, a ne kao čelnik države... Zbog toga je direktni saučesnik u rastakanju bosanskohercegovačkog društva na dijelove... Ne nosi naravno jednaku krivnju kao Karadžići i Bobani, ali da je saučesnik u tome svemu - jeste...
kada bi se stavio u njegovu poziciju '93. stisnut između srpskog i hrvatskog fašizma, vjerovatno bi i glasnije vikao selam po predsjedništvu i kasarnama
Njegova uloga u svemu tome ne počinje 93-e, nego 90-e i 91-e... A i da počinje, ta vrsta postavljanja je daleko od adekvatne državničke...
seldzuk

#24 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

46. minuta 2. epizode: advokat iz beograda priča kako hoda po bih i sreće mlade ljude obučene u četničke uniforme, dok se njima sudi za fundamentalizam.
zaključak emisije: arhive sdb-a srbih u kojima su ovaj i slični procesi su i dalje državna tajna
ExNihilo

#25 Re: Sarajevski Proces

Post by ExNihilo »

Dokumentarac objektivan kao i Sarajevski proces.
Post Reply