Sarajevo, Jugoslavija

Locked

Sarajevo, Jugoslavija

Vrlo dobra ideja
23
21%
Dobra ideja
2
2%
Onako
7
6%
Losa ideja
5
4%
Vrlo losa ideja
65
58%
Sta me briga
10
9%

Total votes: 112

EminaSA

#551 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by EminaSA »

Eöl Mornedhel wrote:
cyprus wrote: A mislim da su ključna pitanja oko kojih se lome koplja...
matermujebem, al sam omašio voz, mislio sam da su teme:
a) da li treba praviti opet Jugoslaviju (a za takav projekat ne znam da li bi se moglo nahvatati 3% od onih 3% koji se i danas izjašnjavaju kao Jugosloveni)
b) da li je SFRJ bila tamnica naroda i narodnosti, u ovom slučaju sa akcentom na Bošnjake
Ne bi ljudi toliko potencirali negativne strane SFRJ da ovi drugi ne konstantno govore o toj zemlji kao da je bila raj na zemlji, da su apsolutno svi bili potpuno ravnopravni u svim aspektima zivota.

Istina je negdje izmedju, samo su svi pristrasni da to shvataju.
cyprus

#552 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by cyprus »

Eöl Mornedhel wrote:
cyprus wrote: A mislim da su ključna pitanja oko kojih se lome koplja...
matermujebem, al sam omašio voz, mislio sam da su teme:
a) da li treba praviti opet Jugoslaviju (a za takav projekat ne znam da li bi se moglo nahvatati 3% od onih 3% koji se i danas izjašnjavaju kao Jugosloveni)
b) da li je SFRJ bila tamnica naroda i narodnosti, u ovom slučaju sa akcentom na Bošnjake
1. A jebemu zaključili smo da ne treba opet praviti Jugoslaviju, bar ne u dogledno vrijeme...

2. To drugo pitanje istina nismo razriješili :mrgreen:

Ali, mislim da se najžučnija rasprava vodi na offtopicu o etnogenezi pojedinih južnoaslavenskih naroda :mrgreen:
radostan dan

#553 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by radostan dan »

EminaSA wrote:
radostan dan wrote: ?
ti si? pričali smo nešto?

:)
Salila sam se, smiri se matori.
:roll:
tek u pubertet ušao.

biće ovo galipolje, kad vam onaj bez jednog zuba a sa naočarima dođe...

:mrgreen:
bjelave

#554 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by bjelave »

Ovo je podjednako bezobrazno kao pozivati jevreje da podrze povratak nacionalsocijalsta
Sarajevo11

#555 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Sarajevo11 »

Mi smo baš neki čudan narod na Balkanu dok su neka mjesta i gradovi već trpjeli teror od napuhane i smrtonosne politike tadašnjih bolesnih političara tipa Karađžića i njegovih istomišljenika čuli su se komentari NEĆE TO NAS ,nakon tog sakaćenja Bosne i Hercegovine stupaju na scenu oni koji pod plaštom patriotizma žele da je unakaze , SDA ,HDZ ,SDP i mnogi sramotni intelektualci koji daju svoj doprinos TAJKUNIZACIJI bogačenju sumljivih pojedinaca i njihovih porodica . Nastupa period nepokriveni certifikata , tko je smislio da se certifikatima kupuju privredni objekti svijesno je išao na uništenje zdravog tkiva Bosne i Hercegovine . Pitam se kao i mnogi građani zašto su intelektualci šutjeli , da li je i njima cilj siromašan i poslušan narod . Mi imamo najskuplju vlast na svijetu koja je osiromašila narode a obogatila pojedince . Nisu km , euri , dolari izmišljeni samo za SDA , HDZ , SDP i sve njima slične unakazitelje BiH . Zbog ovog svega Sarajevo trpi bol , koliko moje pamćenje doseže nazad 50 godina u našem gradu nisu bile javne kuhinje , niti bijesni tipovi sa đipovima ali su i Halid Bešlić , Dino Merlin ,Zdravko Ćolić pjevali uredno PLAĆALI POREZ sad imaju benziske punpe , jahte i ko zna koliko vila ali PDV JE UPITAN .Sve nas treba staviti na rengen listu IMOVINSKI KARTONI . Daj Bože Sarajevo kao za vrijeme olimpijade . Pozdrav .
cyprus

#556 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by cyprus »

bjelave wrote:Ovo je podjednako bezobrazno kao pozivati jevreje da podrze povratak nacionalsocijalsta
Šta ti je intelektualna vratolomija :oops:
akcid

#557 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

bjelave wrote:Ovo je podjednako bezobrazno kao pozivati jevreje da podrze povratak nacionalsocijalsta

Samo neobrazovani papak može porediti naciste sa Titovim komunistima :evil:

Tako uvijek biva: Ko tebe hljebom, ti njega motikom :-) :(
Opetja033

#558 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

cyprus wrote:
Opetja033 wrote:
славянин wrote:Da pokusamo nacrtati dijagram :D (mozda uspije) SLAVENI ------> SERVI-SRBI<--> Bosnjaci/Muslimani.
.
Ime jednog historicara koji zastupa ovu tezu? Jednog jedinog? Zapravo izvini. Cika Deratic smatra da su Slaveni Srbi. Kakvo nevjerovatno forsiranje cetnicke i velikosrpske ideologije na ovoj temi.
Haj umjesto da razvodanjavamo, možda da se prije ključanja skoncetrišemo na samu srž ove izuzetno žučne i vrijeđalačke :mrgreen: rasprave... A mislim da su ključna pitanja oko kojih se lome koplja:

1. U kojoj su vezi bili srednjovjekovni Bošnjani sa srednjovjekovnim Srbima?
2. Da li je moguće da su se srednjovjekovni Bošnjani naknadno izdvojili kao zasebna grupa od srednjovjekovnih Srba ili su te dvije grupacije oduvijek bile odvojene?

Dakle, mislim da nam je svima jasno da današnji Srbi nisu potomci isključivo srednjovjekovnih Srba, niti da su današnji Bošnjaci potomci isključivo srednjovjekovnih Bošnjana, pa nam ostaju ova pitanja odozgo... Historiju poznajem dobro za laički nivo i taman onoliko koliko mi je potrebna u mojoj oblasti (geografiji), ali ne toliko da se mogu nazivati ekspertom (kao što se ovdje ekspertom proglasi svako ko se javi na ovakve teme)... Mene zanima koji su relevantni historijski (ne nacionalistički i dnevnopolitički) argumenti za bilo koju tvrdnju koja bi proizašla kao odgovor na gore postavljena pitanja...

A na kraju, kada bismo i dobili pouzdan odgovor na ta pitanja (a nećemo), postavlja se nova nedoumica: za šta je to bitno? Današnje političke prilike i međuetnički odnosi južnoslavenskih naroda su bazirani na mnogo recentnijim događajima, tako da se pitanje same etnogeneze i srednjovjekovne prošlosti i ne čini naročito bitnim...
Pazi, moderni historicari koji se bave pitanjem historije juznoslavenskih naroda i ovog prostora danas imaju koncenzus po tom pitanju. Jer evo citav dan molim da mi neko navede misljenje jednog jedinog nesrpskog historicara (jer ni ja ne navodim bosnjacke, pa smatram da mi je zahtjev fer) danasnjice koji smatra da su Bosnjaci najvecim dijelom islamizirani Srbi. I niko da mi odgovori na to pitanje.

Iz vrlo prostog razloga - jer takav historicar ne postoji.

Danas manje-vise postoji koncenzus o tome da se slavensko doseljavanje desavalo u vise valova. Da je slavensko stanovnistvo BiH doslo jos u prvom slavenskom valu a da su Srbi i Hrvati dosli kasnije. Da su Srbi i Hrvati i u valu u kojem su dosli predstavljali manjinu a kamoli kada je u pitanju ogromna slavenska masa koja je i prije njih dosla na Balkan. Naveo sam imena 5-6 historicara koji zastupaju ovu tezu, mogu navesti jos barem toliko. Niko sa suprotne strane ne moze navesti jednog jedinog nesrpskog historicara. Hrvatski historicari sve vise zastupaju ovu tezu, onaj serijal o hrvatskim kraljevima koji se ponovo pusta na kanalu History upravo ovo zastupa. U jednoj od prvih epizoda (da li je prva ili druga ne sjecam se) bukvalno kazu kako se, citiram, "hrvatsko etnopoliticko ime sirilo i prihvatalo polagano iz Dalmacije ka sjeveru". Pazi rijeci: "etnopoliticko ime". Ne narod, ne pleme - vec "etnopoliticko ime". Samo su jos srpski historicari ostali u svom velikosrpskom mracnjastvu.
Sa onim dijelom o potomcima srednjovjekovnih Srba, Hrvata i Bosnjaka se u potpunosti slazem. Medjutim ne slazem se da necemo dobiti pouzdan odgovor na pitanja koje si postavio. Historicari su vec dali odgovor i po pitanju tog odgovora postoji gotovo koncenzus medju njima.
Bodkin

#559 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Bodkin »

EminaSA wrote:Ja sam slucajno kliknula prvu opciju :lol: :lol: :P :P A ne znam da li moderatori da rade nesto po tom pitanju. Zna se da je ideja katastrofalna a toga su svjesni (vjerujem) i mnogi jugofili.
zna se naravno, opce znanje kao recimo da je zemlja ravna ploca i da se sunce vrti oko zemlje :oops:
PerverzMusharaf

#560 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by PerverzMusharaf »

u suštini, treba da se obnovi jugoslavija osim što kosovo treba da bude dio albanije. zašto? pa zato što nema smisla podizati zidove tamo gdje nisu potrebni, a nisu potrebni između regija u kojima se govori isti jezik i koje su po svemu kompatibilne. prosto, ništa drugo osim jugoslavije nema smisla.

u toj novoj jugoslaviji ustroj treba da bude konfederalni, ali prema regijama: dalmacija, istra, hercegovina, slavonija,sarajevo, krajina, šumadija, banat, beograd, zagorje, dubrovnik itd. i da te regije kojih bi moglo biti jedno 16 imaju visok stepen autonomije.

e, to bi bila zemlja.

ubjeđen sam da je ovakav ustroj, umjesto republički, postojao do raspada bi mnogo teže i došlo. regionalni identitet je jedini prirodan i inkluzivan. svi drugi su demagoški i vještački.
bjelave

#561 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by bjelave »

cyprus wrote:
Šta ti je intelektualna vratolomija :oops:
Jok, treba biti retardinjo ili kripto cetnik pa zagovarati povratak JNA
bjelave

#562 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by bjelave »

PerverzMusharaf wrote:u suštini, treba da se obnovi jugoslavija osim što kosovo treba da bude dio albanije. zašto? pa zato što nema smisla podizati zidove tamo gdje nisu potrebni, a nisu potrebni između regija u kojima se govori isti jezik i koje su po svemu kompatibilne. prosto, ništa drugo osim jugoslavije nema smisla.

u toj novoj jugoslaviji ustroj treba da bude konfederalni, ali prema regijama: dalmacija, istra, hercegovina, slavonija,sarajevo, krajina, šumadija, banat, beograd, zagorje, dubrovnik itd. i da te regije kojih bi moglo biti jedno 16 imaju visok stepen autonomije.

e, to bi bila zemlja.

ubjeđen sam da je ovakav ustroj, umjesto republički, postojao do raspada bi mnogo teže i došlo. regionalni identitet je jedini prirodan i inkluzivan. svi drugi su demagoški i vještački.
Moze, vidi to s Kustom Nemanjicem da napravite to na Mokroj Gori
Opetja033

#563 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

PerverzMusharaf wrote:u suštini, treba da se obnovi jugoslavija osim što kosovo treba da bude dio albanije. zašto? pa zato što nema smisla podizati zidove tamo gdje nisu potrebni, a nisu potrebni između regija u kojima se govori isti jezik i koje su po svemu kompatibilne. prosto, ništa drugo osim jugoslavije nema smisla.

e, to bi bila zemlja.

Nisu Bosnjaci ginuli niti prezivjeli genocid da bi ikada ikome dopustili da im drzavu pocijepa na proste faktore u neke regije. Pisi propalo a i sam si svjestan da je tako. Krv smo propisali da bi BiH bila samostalna i nezavisna drzava i sada bi trebalo da dopustimo da je neko izbrise sa mape.

Medju sva tri najveca naroda na ovom prostoru, pristalice ove ideje bi mjerio u promilima. Mozda jedino kod Srba da bi procenat bio veci obzirom da bi oni cinili vecinu.
EminaSA

#564 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by EminaSA »

Bodkin wrote: zna se naravno, opce znanje kao recimo da je zemlja ravna ploca i da se sunce vrti oko zemlje :oops:
Da. Svi koji imaju gram mozga znaju da je nova Jugoslavija utopijska i nerealisticna ideja, da nema ama bas nikakve sanse da uspije. Pitaju Cyprusa ili radosnog.

Ali hajd, posto se ti ocigledno ne slazes: reci nam kako bi funkcionisala ta nova drzava? Ali realisticno?
akcid

#565 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

e, to bi bila zemlja.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jedna moja prijateljica sa Brača već godinama sebe ne smatra Hrvaticom, već Dalmatinkom.
daddy-kool

#566 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by daddy-kool »

Čini se da je pitanje da li bi podržali stvaranje nove Jugoslavije?

Podržao bih ako bi to bila unija slična EU ali bez zajedničke valute, i samo ukoliko bi sjedište centra odlučivanja i birokratije bilo u Sarajevu. Znači ako ima koristi može, ali svima je jasno da ovakva ideja ne može proći.

To što se neki zamajavaju panslavenstvom, bratstvom-jedinstvom ili su nostalgični na mladost, to nikada više. To smo već imali i ta naša 'braća' su složno kao jedan krenuli da nas kolju i ubijaju. Kako su ti ljudi mogli dići ruku na komšije sa kojima su odrasli i živjeli? Nije mi jasno kako misle živjeti pored nas i kako uopšte mogu živjeti od stida?
EminaSA

#567 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by EminaSA »

akcid wrote: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jedna moja prijateljica sa Brača već godinama sebe ne smatra Hrvaticom, već Dalmatinkom.
Problem Bosnjaka (ili "Bosanaca" koji su bosnjackog porijekla) je sto misle da svi drugi u bivsoj Jugoslaviji imaju tako slab nacionalni idenitet kao oni. Bio je popis u Hrvatskoj nedavno, koliko je u Dalmaciji bilo Dalmatinaca a koliko Hrvata? :)
Opetja033

#568 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

akcid wrote:

e, to bi bila zemlja.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sta je nekoliko stotina hiljada Dalmatinaca koji se smatraju Hrvatima naspram jedne tvoje prijateljice koja sebe ne smatra Hrvaticom. :lol: :lol:
Bodkin

#569 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Bodkin »

EminaSA wrote:
Bodkin wrote: zna se naravno, opce znanje kao recimo da je zemlja ravna ploca i da se sunce vrti oko zemlje :oops:
Da. Svi koji imaju gram mozga znaju da je nova Jugoslavija utopijska i nerealisticna ideja, da nema ama bas nikakve sanse da uspije. Pitaju Cyprusa ili radosnog.

Ali hajd, posto se ti ocigledno ne slazes: reci nam kako bi funkcionisala ta nova drzava? Ali realisticno?
ja ne mislim, ja znam da je nemoguca u iducih 20-30 godina. ali znam da je moguca ako se neke geopolitke prilike poklope. e sad ti sa druge strane znas u svakom slucaju. tako su znali i oni u ndh da nece vise nikad biti ili oni u srbiji :D
bjelave

#570 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by bjelave »

Zadnjih 30 godina jugoslovensto guraju oni koji kao navijaju za partizan a kad ih malo zagrebes vidis da su pravi cetnici
akcid

#571 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

Opetja033 wrote:
akcid wrote:Jedna moja prijateljica sa Brača već godinama sebe ne smatra Hrvaticom, već Dalmatinkom.
Sta je nekoliko stotina hiljada Dalmatinaca koji se smatraju Hrvatima naspram jedne tvoje prijateljice koja sebe ne smatra Hrvaticom. :lol: :lol:
Udžbenik istorije u ruke i uči...Baci Ilmihal, nikom nikad ništa dobro nije donio, neće ni tebi, ostaćeš mlad i zatucan :oops:
cyprus

#572 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by cyprus »

Opetja033 wrote:
cyprus wrote:Haj umjesto da razvodanjavamo, možda da se prije ključanja skoncetrišemo na samu srž ove izuzetno žučne i vrijeđalačke :mrgreen: rasprave... A mislim da su ključna pitanja oko kojih se lome koplja:

1. U kojoj su vezi bili srednjovjekovni Bošnjani sa srednjovjekovnim Srbima?
2. Da li je moguće da su se srednjovjekovni Bošnjani naknadno izdvojili kao zasebna grupa od srednjovjekovnih Srba ili su te dvije grupacije oduvijek bile odvojene?

Dakle, mislim da nam je svima jasno da današnji Srbi nisu potomci isključivo srednjovjekovnih Srba, niti da su današnji Bošnjaci potomci isključivo srednjovjekovnih Bošnjana, pa nam ostaju ova pitanja odozgo... Historiju poznajem dobro za laički nivo i taman onoliko koliko mi je potrebna u mojoj oblasti (geografiji), ali ne toliko da se mogu nazivati ekspertom (kao što se ovdje ekspertom proglasi svako ko se javi na ovakve teme)... Mene zanima koji su relevantni historijski (ne nacionalistički i dnevnopolitički) argumenti za bilo koju tvrdnju koja bi proizašla kao odgovor na gore postavljena pitanja...

A na kraju, kada bismo i dobili pouzdan odgovor na ta pitanja (a nećemo), postavlja se nova nedoumica: za šta je to bitno? Današnje političke prilike i međuetnički odnosi južnoslavenskih naroda su bazirani na mnogo recentnijim događajima, tako da se pitanje same etnogeneze i srednjovjekovne prošlosti i ne čini naročito bitnim...
Pazi, moderni historicari koji se bave pitanjem historije juznoslavenskih naroda i ovog prostora danas imaju koncenzus po tom pitanju. Jer evo citav dan molim da mi neko navede misljenje jednog jedinog nesrpskog historicara (jer ni ja ne navodim bosnjacke, pa smatram da mi je zahtjev fer) danasnjice koji smatra da su Bosnjaci najvecim dijelom islamizirani Srbi. I niko da mi odgovori na to pitanje.

Iz vrlo prostog razloga - jer takav historicar ne postoji.

Danas manje-vise postoji koncenzus o tome da se slavensko doseljavanje desavalo u vise valova. Da je slavensko stanovnistvo BiH doslo jos u prvom slavenskom valu a da su Srbi i Hrvati dosli kasnije. Da su Srbi i Hrvati i u valu u kojem su dosli predstavljali manjinu a kamoli kada je u pitanju ogromna slavenska masa koja je i prije njih dosla na Balkan. Naveo sam imena 5-6 historicara koji zastupaju ovu tezu, mogu navesti jos barem toliko. Niko sa suprotne strane ne moze navesti jednog jedinog nesrpskog historicara. Hrvatski historicari sve vise zastupaju ovu tezu, onaj serijal o hrvatskim kraljevima koji se ponovo pusta na kanalu History upravo ovo zastupa. U jednoj od prvih epizoda (da li je prva ili druga ne sjecam se) bukvalno kazu kako se, citiram, "hrvatsko etnopoliticko ime sirilo i prihvatalo polagano iz Dalmacije ka sjeveru". Pazi rijeci: "etnopoliticko ime". Ne narod, ne pleme - vec "etnopoliticko ime". Samo su jos srpski historicari ostali u svom velikosrpskom mracnjastvu.
Sa onim dijelom o potomcima srednjovjekovnih Srba, Hrvata i Bosnjaka se u potpunosti slazem. Medjutim ne slazem se da necemo dobiti pouzdan odgovor na pitanja koje si postavio. Historicari su vec dali odgovor i po pitanju tog odgovora postoji gotovo koncenzus medju njima.
Dobro, da ostavimo po strani tezu o 'islamiziranim Srbima' čiji nisam pristalica i da se vratimo još malo u prošlost, prije dolaska islama na ove prostore... Na osnovu kojih argumenata se može ili ne može reći da su srednjovjekovni Bošnjani od svog nastanka bili različit etnopolitički korpus od srednjovjekovnih Srba? Kad objektivno pogledaš, određene poveznice tadašnjih Srba i Bošnjana postoje i to ne baš slabe... Pitanje je, međutim, koliko su tačno jake? To je pitanje na koje ja nemam odgovor...

Ali još jednom... ovo je pitanje koje ni na koji način ne utiče na savremena pitanja... Srednjovjekovna prošlost ima vrlo male do nikakve veze sa aktuelnom političkom situacijom, a nju se koristi isključivo u nacionalističke svrhe kako bi se današnje ideje što više projicirale u prošlost, ne bi li dobile na značaju...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#573 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Chmoljo »

:facepalm:

šta ste uradili...

previše je toga, a kasno je... neka prenoći.

a ovo ćemo
Opetja033 wrote:
heckler wrote:Samo se u Bosni moze desiti da na najvece internet okupljaliste moze dodji trolcina i nesmetano par dana osporavati citavo porijeklo naroda :-)
I plus dozvoljavati da se nesmetano koristi termin "balija", itd.

Nevjerovatno, jebeno nevjerovatno.
preko PP-a razjasniti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#574 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Chmoljo »

dakle,

Isključen/a korisnik/ca
» BatoS, Bosnolog

out

@славянин, tvoje tvrdnje su... uvredljive za dosta ljudi. i to sa razlogom. ako nešto tvrdiš, treba potkrijepiti dokazima. u ovom slučaju jedna fraza otprije petstotinjak godina ne znači ništa. ako želiš pisati o tim stvarima, ili potkrijepi validnim argumentima, u suprotnom ću smatrati da si flejmer.
Locked