Zaboravio si Albance, ogroman dio Srba u CG vodi porijeklo od Albanaca.BatoS wrote:
Kao sto je veliki dio Srba sastavljen od potomaka Turaka, slaveniziranih i posrbljenih Ilira, Vlaha, Roma, Hrvata, Bosnjaka itd...
Tvoja poenta je?
Sarajevo, Jugoslavija
-
EminaSA
#126 Re: Sarajevo, Jugoslavija
-
BatoS
#127 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Naveo sam IlireEminaSA wrote:Zaboravio si Albance, ogroman dio Srba u CG vodi porijeklo od Albanaca.BatoS wrote:
Kao sto je veliki dio Srba sastavljen od potomaka Turaka, slaveniziranih i posrbljenih Ilira, Vlaha, Roma, Hrvata, Bosnjaka itd...
Tvoja poenta je?
Oko petina danasnjih Srba vodi porijeklo od posrbljenih Ilira.
- Paranoid
#128 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Treba se usudit pa napisat nešto tako...i ostati na nogama..salvatore paradise wrote:Jedan dio Bosnjaka su sasvim sigurno islamizirani Srbi, to ne treba da cudi. To je cinjenica.Opetja033 wrote:Navedi mi misljenje jednog jedinog ozbiljnog (nesrpskog) historicara danasnjice koji smatra da su Bosnjaci zapravo Srbi.Neces naci nijednog jer su ovakve teorije jos samo prisutne u SANU.славянин wrote:
1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu
E sad kao sto je napisano ne pise Kralj Srbije, Bosne etc. Nego Kralj Srba, Bosne etc. - Sta sad ?
Bosnjanin je oznacavao geografsko porijeklo u nekim tekstovima (stanovnik jedne regije ili drzave) Burgundinci nisu bili nacija pa su zvali stanovnike odatle Burgundinci.
Dragi moji jugonostalgicari, je li vam drago vidjeti da ste u drustvu sa ovakvim sljedbenicima velikosrpske ideologije? Sa ovakvim cetnicima? Cetnik je svako ko Bosnjake smatra islamiziranim Srbima.
Ostavi još potpis... Dobrice, hvala ti što postojiš..
-
salvatore paradise
#129 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Poenta je da je Opetja rekao da svako ko tvrdi da su Bosnjaci potomci islamiziranih Srba cetnik. Hoces li napisati ijedan post vezan za temu ili ces samo pokusavati da provociras ljude i dalje u nadi da ce dobiti ban?BatoS wrote:Kao sto je veliki dio Srba sastavljen od potomaka Turaka, slaveniziranih i posrbljenih Ilira, Vlaha, Roma, Hrvata, Bosnjaka itd...salvatore paradise wrote:Jedan dio Bosnjaka su sasvim sigurno islamizirani Srbi, to ne treba da cudi. To je cinjenica.
Tvoja poenta je?
- славянин
#130 Re: Sarajevo, Jugoslavija
To nisam ja napisao nego Kralj na kojeg se pola tih sto kukaju o potlacenosti u SFRJ se poziva.Navedi mi misljenje jednog jedinog ozbiljnog (nesrpskog) historicara danasnjice koji smatra da su Bosnjaci zapravo Srbi.Neces naci nijednog jer su ovakve teorije jos samo prisutne u SANU.
Dragi moji jugonostalgicari, je li vam drago vidjeti da ste u drustvu sa ovakvim sljedbenicima velikosrpske ideologije? Sa ovakvim cetnicima? Cetnik je svako ko Bosnjake smatra islamiziranim Srbima.
I Amerikanci su bili Englezi,Francuzi nekad.Australci su bili Englezi itd. Dodaj vrijeme i geografske podjele dobit ce nacionalnu diversifikaciju u dosta slucajeva ( Novi obicaji pa cak i drugaciji mentalitet) Ako Srbi imaju problem sa Bosnjacima/Muslimanima kao nacijom samo im onda treba spomenuti da ni oni nisu Srbi nego Rusi ili neko uralsko pleme.Sustina je da se kuka da nisu Bosnjaci bili priznati kao nacija u Ex-yu a stvar je da niko nije ni trazio niti mu je padalo na pamet jer izjasniti se kao Musliman (nacionalno) je normalnom covjeku bilo dovoljno-kada malo pogledas nazive kroz historiju.U vrijeme Osmanskog carstva nisi ni imao nacionalnost nego si popisivan po vjeroispovijesti.
-
BatoS
#131 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Nemoj da se glupiras sad... govorimo o negiranju Bosnjaka... ne o tome da li jedan mali dio Bosnjaka vodi porijeklo od ovog ili onog naroda.salvatore paradise wrote:Poenta je da je Opetja rekao da svako ko tvrdi da su Bosnjaci potomci islamiziranih Srba cetnik. Hoces li napisati ijedan post vezan za temu ili ces samo pokusavati da provociras ljude i dalje u nadi da ce dobiti ban?
-
salvatore paradise
#132 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Kakve veze ima Dobrica s ovim? Ovo je historija, nauka. Evo recimo kao primjer uzmi naseg prvog predsjednika Izetbegovica. Njegova porodica potice iz Srbije, tamo su prihvatili islam i kasnije se doselili u Bosnu. Kako on moze biti potomak srednjovjekovnih Bosnjana ako potice iz Srbije? Veoma ste licemjerni kad se o tome radi, Bosnjake u Sandzaku cete uvijek nazivati Bosnjacima ali Srbe i Hrvate u BiH Bosnjacima katolicima i pravoslavcima. Mnogo ste vi blize Dobrici sa svojim nacinom razmisljanja nego ja.Paranoid wrote:Treba se usudit pa napisat nešto tako...i ostati na nogama..salvatore paradise wrote: Jedan dio Bosnjaka su sasvim sigurno islamizirani Srbi, to ne treba da cudi. To je cinjenica.
-
salvatore paradise
#133 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Koliko je mali, ne bih o tome, barem ne s tobom. Pokazao si zavidan talenat negiranja historijskih izvora i masakriranja historije u svrhu stvaranja mitomanije.BatoS wrote:Nemoj da se glupiras sad... govorimo o negiranju Bosnjaka... ne o tome da li jedan mali dio Bosnjaka vodi porijeklo od ovog ili onog naroda.salvatore paradise wrote:Poenta je da je Opetja rekao da svako ko tvrdi da su Bosnjaci potomci islamiziranih Srba cetnik. Hoces li napisati ijedan post vezan za temu ili ces samo pokusavati da provociras ljude i dalje u nadi da ce dobiti ban?
-
BatoS
#134 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Rekao sam ti da to SRBLJEM znaci SRBIJE a ne Srba kao naroda, jer se nabrajaju zemlje a ne narodi.славянин wrote:To nisam ja napisao nego Kralj na kojeg se pola tih sto kukaju o potlacenosti u SFRJ se poziva.
I Amerikanci su bili Englezi,Francuzi nekad.Australci su bili Englezi itd. Dodaj vrijeme i geografske podjele dobit ce nacionalnu diversifikaciju u dosta slucajeva ( Novi obicaji pa cak i drugaciji mentalitet) Ako Srbi imaju problem sa Bosnjacima/Muslimanima kao nacijom samo im onda treba spomenuti da ni oni nisu Srbi nego Rusi ili neko uralsko pleme.Sustina je da se kuka da nisu Bosnjaci bili priznati kao nacija u Ex-yu a stvar je da niko nije ni trazio niti mu je padalo na pamet jer izjasniti se kao Musliman (nacionalno) je normalnom covjeku bilo dovoljno-kada malo pogledas nazive kroz historiju.U vrijeme Osmanskog carstva nisi ni imao nacionalnost nego si popisivan po vjeroispovijesti.
Nemas nikakve argumente, zato pazi sta pises.
-
EminaSA
#135 Re: Sarajevo, Jugoslavija
O cemu pricas ti? To sto ima Bosnjaka koji su porijeklom Srbi ne znaci da su Bosnjaci generalno nastali od Srba! Zar onda mozemo reci za Srbe da su posrbljeni Albanci zbog potomaka plemena Kuci??salvatore paradise wrote: Kakve veze ima Dobrica s ovim? Ovo je historija, nauka. Evo recimo kao primjer uzmi naseg prvog predsjednika Izetbegovica. Njegova porodica potice iz Srbije, tamo su prihvatili islam i kasnije se doselili u Bosnu. Kako on moze biti potomak srednjovjekovnih Bosnjana ako potice iz Srbije? Veoma ste licemjerni kad se o tome radi, Bosnjake u Sandzaku cete uvijek nazivati Bosnjacima ali Srbe i Hrvate u BiH Bosnjacima katolicima i pravoslavcima. Mnogo ste vi blize Dobrici sa svojim nacinom razmisljanja nego ja.
- akcid
#136 Re: Sarajevo, Jugoslavija
salvatore paradise wrote:Kakve veze ima Dobrica s ovim? Ovo je historija, nauka. Evo recimo kao primjer uzmi naseg prvog predsjednika Izetbegovica. Njegova porodica potice iz Srbije, tamo su prihvatili islam i kasnije se doselili u Bosnu. Kako on moze biti potomak srednjovjekovnih Bosnjana ako potice iz Srbije? Veoma ste licemjerni kad se o tome radi, Bosnjake u Sandzaku cete uvijek nazivati Bosnjacima ali Srbe i Hrvate u BiH Bosnjacima katolicima i pravoslavcima. Mnogo ste vi blize Dobrici sa svojim nacinom razmisljanja nego ja.Paranoid wrote:Treba se usudit pa napisat nešto tako...i ostati na nogama..salvatore paradise wrote: Jedan dio Bosnjaka su sasvim sigurno islamizirani Srbi, to ne treba da cudi. To je cinjenica.
-
BatoS
#137 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Kad su ti Srbi toliko blizu srcu, i kad si ekspert za njihovo porijeklo... zasto mi ne bi malo bolje opisao ove genetske analize kod nasih komsija...salvatore paradise wrote:Koliko je mali, ne bih o tome, barem ne s tobom. Pokazao si zavidan talenat negiranja historijskih izvora i masakriranja historije u svrhu stvaranja mitomanije.
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Serbs
-
EminaSA
#138 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Inace je zanimljivo da najveci Jugonostalgicari na temi propagiraju teoriju "Bosnjaci su ustvari Srbi".
Pa vi se cudite sto necemo tu Jugoslaviju.
Pa vi se cudite sto necemo tu Jugoslaviju.
- Opetja033
#139 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Naravno da dio Bosnjaka pripada islamiziranim Srbima, isto kao sto i medju danasnjim Srbima ima potomaka Bosnjaka, Hrvata, Ilira. Pa sam Noel Malcolm navodi da 2/3 bosanskih Srba uopce nisu Srbi ili Slaveni vec slavinizirani i posrbljeni Vlasi. O kojim ti to molim te historijskim izvorima govoris? Za vas velikosrbe Njegos predstavlja pocetak i kraj historije.salvatore paradise wrote:Koliko je mali, ne bih o tome, barem ne s tobom. Pokazao si zavidan talenat negiranja historijskih izvora i masakriranja historije u svrhu stvaranja mitomanije.BatoS wrote:Nemoj da se glupiras sad... govorimo o negiranju Bosnjaka... ne o tome da li jedan mali dio Bosnjaka vodi porijeklo od ovog ili onog naroda.salvatore paradise wrote:Poenta je da je Opetja rekao da svako ko tvrdi da su Bosnjaci potomci islamiziranih Srba cetnik. Hoces li napisati ijedan post vezan za temu ili ces samo pokusavati da provociras ljude i dalje u nadi da ce dobiti ban?
Ja jos uvijek molim da mi se navede jedan jedini nesrpski historicar danasnjice koji tvrdi da su Bosnjaci islamizirani Srbi? Pa Slaveni u BiH i Srbi uopce nisu dosli u istom migracionom valu (Slaveni koji su naselili BiH dosli su u prvom migracionom valu po vecini historicara) a cak i u migracionom valu u kojem su dosli Srbi i Hrvati ta dva plemena su bili manjina.
Last edited by Opetja033 on 02/06/2013 14:49, edited 1 time in total.
-
salvatore paradise
#140 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Ovo je bio odgovor na tvrdnju diskutanta opetja da je cetnik svako ko samo posumnja u mogucnost da medju Bosnjacima ima i Srba.EminaSA wrote:O cemu pricas ti? To sto ima Bosnjaka koji su porijeklom Srbi ne znaci da su Bosnjaci generalno nastali od Srba! Zar onda mozemo reci za Srbe da su posrbljeni Albanci zbog potomaka plemena Kuci??salvatore paradise wrote: Kakve veze ima Dobrica s ovim? Ovo je historija, nauka. Evo recimo kao primjer uzmi naseg prvog predsjednika Izetbegovica. Njegova porodica potice iz Srbije, tamo su prihvatili islam i kasnije se doselili u Bosnu. Kako on moze biti potomak srednjovjekovnih Bosnjana ako potice iz Srbije? Veoma ste licemjerni kad se o tome radi, Bosnjake u Sandzaku cete uvijek nazivati Bosnjacima ali Srbe i Hrvate u BiH Bosnjacima katolicima i pravoslavcima. Mnogo ste vi blize Dobrici sa svojim nacinom razmisljanja nego ja.
- славянин
#141 Re: Sarajevo, Jugoslavija
BatoS wrote:Rekao sam ti da to SRBLJEM znaci SRBIJE a ne Srba kao naroda, jer se nabrajaju zemlje a ne narodi.славянин wrote:To nisam ja napisao nego Kralj na kojeg se pola tih sto kukaju o potlacenosti u SFRJ se poziva.
Nemas nikakve argumente, zato pazi sta pises.
Servia,Serbia,Serbiom,Serviom moze oznacavati naziv zemlje. Sa druge strane Srbljem moze samo oznacavati ime naroda cim se kraljem proglasava.
Ja iskreno ne vidim zasto to nekoga vrijeđa...... Vec sam spomenuo da par stotina godina,politicke prilike i geografska odvojenost je sasvim dovoljna da se formira nova nacija. Kao sto sam i spomenuo da ni Hrvati ni Srbi ne mogu nista reci zbog toga jer bi inace kontraargument bio da su oni Rusi ili uralska plemena ili nesto trece.
Last edited by славянин on 02/06/2013 14:51, edited 1 time in total.
-
EminaSA
#142 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Nije Opetja uopste to rekao, rekao je da su cetnici oni koji kazu da su Bosnjaci (onako generalno) islamizirani Srbi.salvatore paradise wrote: Ovo je bio odgovor na tvrdnju diskutanta opetja da je cetnik svako ko samo posumnja u mogucnost da medju Bosnjacima ima i Srba.
-
udrch
#143 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Ja Sam Odavle je znači klon od Klavikule..
logično..
najsmješnije mi je što ovi srboljupci koji su otvorili temu optužuju svoje neistomišljenike da su potomci Srba..
tačno se zna ko je ko..ali oni uvijek na vrijeme obrnu tezu..
logično..
najsmješnije mi je što ovi srboljupci koji su otvorili temu optužuju svoje neistomišljenike da su potomci Srba..
-
salvatore paradise
#144 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Ne bavim se genetskim analizama.BatoS wrote:Kad su ti Srbi toliko blizu srcu, i kad si ekspert za njihovo porijeklo... zasto mi ne bi malo bolje opisao ove genetske analize kod nasih komsija...salvatore paradise wrote:Koliko je mali, ne bih o tome, barem ne s tobom. Pokazao si zavidan talenat negiranja historijskih izvora i masakriranja historije u svrhu stvaranja mitomanije.
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Serbs
-
salvatore paradise
#145 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Ja ga nisam tako shvatio.EminaSA wrote:Nije Opetja uopste to rekao, rekao je da su cetnici oni koji kazu da su Bosnjaci (onako generalno) islamizirani Srbi.salvatore paradise wrote: Ovo je bio odgovor na tvrdnju diskutanta opetja da je cetnik svako ko samo posumnja u mogucnost da medju Bosnjacima ima i Srba.
- Opetja033
#146 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Vi velikosrbi se, sluzeci se matricom vaseg intelektualnog oca Dobrice, mozete sluziti samo lazima kako bi iskrivljivali cinjenice. Ja nikada nisam rekao da medju Bosnjacima nema potomaka Srba (isto kao sto medju Srbima i Hrvatima ima potomaka Bosnjaka) vec da je cetnik svako onaj ko tvrdi da su Bosnjaci islamizirani Srbi.salvatore paradise wrote:Ovo je bio odgovor na tvrdnju diskutanta opetja da je cetnik svako ko samo posumnja u mogucnost da medju Bosnjacima ima i Srba.EminaSA wrote:O cemu pricas ti? To sto ima Bosnjaka koji su porijeklom Srbi ne znaci da su Bosnjaci generalno nastali od Srba! Zar onda mozemo reci za Srbe da su posrbljeni Albanci zbog potomaka plemena Kuci??salvatore paradise wrote: Kakve veze ima Dobrica s ovim? Ovo je historija, nauka. Evo recimo kao primjer uzmi naseg prvog predsjednika Izetbegovica. Njegova porodica potice iz Srbije, tamo su prihvatili islam i kasnije se doselili u Bosnu. Kako on moze biti potomak srednjovjekovnih Bosnjana ako potice iz Srbije? Veoma ste licemjerni kad se o tome radi, Bosnjake u Sandzaku cete uvijek nazivati Bosnjacima ali Srbe i Hrvate u BiH Bosnjacima katolicima i pravoslavcima. Mnogo ste vi blize Dobrici sa svojim nacinom razmisljanja nego ja.
-
BatoS
#147 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Naravno da ces ti kao i svaki drugi cetnik negirati Bosnu i Bosnjake i falsifikovati historiju.славянин wrote:Oprosti vjerovat cu tebi a ne svojim ocima.
Servia,Serbia,Serbiom,Serviom moze oznacavati naziv zemlje. Sa druge strane Srbljem moze samo oznacavati ime naroda cim se kraljem proglasava.
Tvrtko je bio Srbin... ne samo Srbin nego cetnik.
Ali drago mi je da si na temi...
- Paranoid
#148 Re: Sarajevo, Jugoslavija
...a vidi akcida što gura "druga" u provaliju... sa dva prsta...
jbt.. ne mogu da vjerujem da postoje likovi koji svoju teoriju predstavljaju na osnovu svog razmišljanja, a ne na osnovu argumenata...
Gospodo prije izbora obavezno sagradite "zid plača", jer je očigledno da će Bošnjaka biti ipak više nego što ste mislili...
jbt.. ne mogu da vjerujem da postoje likovi koji svoju teoriju predstavljaju na osnovu svog razmišljanja, a ne na osnovu argumenata...
Gospodo prije izbora obavezno sagradite "zid plača", jer je očigledno da će Bošnjaka biti ipak više nego što ste mislili...
-
EminaSA
#149 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Slazem se. Mislim, imala je SFRJ svojih dobrih strana, to ne poricem, ali uvijek kad vidim ovakve teme i kakvim se argumentima sluze Jugonostalgicari osjecam ogromnu odbojnost prema njoj. "Bosnjaci su islamizirani Srbi, sta fali Njegosu"udrch wrote: najsmješnije mi je što ovi srboljupci koji su otvorili temu optužuju svoje neistomišljenike da su potomci Srba..
-
salvatore paradise
#150 Re: Sarajevo, Jugoslavija
Nisam velikosrbin. Uvijek sam se cudio kako kod nas uvijek preovladavaju krajnosti. Ili si vjernik ili komunjara, ili si balija ili si cetnik... Obican sam covjek koji mozda ima drugacije misljenje od tebe. Znaci li to da sam odmah cetnik s bradom koji je klao u ratu? Mislim te price su fakat deplasirane i glupe. Njegos ne predstavlja nista vezano za historiju, Njegosa gledam kao pisca. Ko uci historiju iz knjizevnosti on je malo udaren u glavu. To kao da ucis medicinu iz serije Dr. House...Opetja033 wrote:Naravno da dio Bosnjaka pripada islamiziranim Srbima, isto kao sto i medju danasnjim Srbima ima potomaka Bosnjaka, Hrvata, Ilira. Pa sam Noel Malcolm navodi da 2/3 bosanskih Srba uopce nisu Srbi ili Slaveni vec slavinizirani i posrbljeni Vlasi. O kojim ti to molim te historijskim izvorima govoris? Za vas velikosrbe Njegos predstavlja pocetak i kraj historije.salvatore paradise wrote: Koliko je mali, ne bih o tome, barem ne s tobom. Pokazao si zavidan talenat negiranja historijskih izvora i masakriranja historije u svrhu stvaranja mitomanije.
Ja jos uvijek molim da mi se navede jedan jedini nesrpski historicar danasnjice koji tvrdi da su Bosnjaci islamizirani Srbi? Pa Slaveni u BiH i Srbi uopce nisu dosli u istom migracionom valu (Slaveni koji su naselili BiH dosli su u prvom migracionom valu po vecini historicara) a cak i u migracionom valu u kojem su dosli Srbi i Hrvati ta dva plemena su bili manjina.
Znaci Bosnjaci ne pripadaju istim Slavenima kojima pripadaju Srbi i Hrvati?