Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Suti i trpi

#51 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by Suti i trpi »

sorge_sa wrote:1. Danis Tanovic
2. braca Saran , Dino i Adnan, Letu Stuke i Skroz
3. Bure, Sikter,
4. Haris Pasovic, Dino Mustafic
5. Laka, kao kombinacija Djure, Neleta i Nadrealista
mislim sasma dovoljno, ako ne i vise, relevantniji na svim poljima od pobrojanih
:D

Je l ti to ozbiljno :D ?
Richard Sorge

#52 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by Richard Sorge »

GDP wrote:4 ljudi koji personifikuju Sarajevo iz 80-tih su (po znacaju):
1. Kusturica
2. Colic
3. Bregovic
4. Nele Karajlic

Kako to da svi danas zive u Beogradu?! Zasto bar jedan od njih nije danas u Sarajevu? Da li to za njih grad koji im nije po mjeri ili ga smatraju provincijom?
Vazno je da ce Cola kcerki pokazati gdje je rodjen...... Jadi moji
Kako banalno razmishljanje ... vjerovatno sa namjerom da se opravda shumska politika ( blaga ili tvrda ) svejedno .. prema Sarajevu .... prvo ta 4 lika koja gore spominjesh ... samo su najvidljiviji ili medju najvidljivijim produktima jedne intelektualne atmosfere koja se desavala u Sarajevu 60 -tih, 70-tih, 80-tih godina ... izmedju ostalog i zahvaljujuci divnom preplitanju razlicitih ancija i religija i kultura koje su uvijek malo " podesavale " i onu " drugu " i " sebe " ... pa su davale jedan, vjerovatno u svijetu, jedinstven mix .... i citavo je more ljudi, istaknutih ... u svim oblastima ... koji su u to vrijeme bili barem jugoslovesnki vrh .. i omogucili da do toga dodje ... kad bih ti nabrajao .. trebalo bi mi barem 5 stranica ... pa da pocnem od sredine 60-tih i casnog Emerika Bluma i Mese Selimovica, Dervisa Susica, Maka Dizdara, Asima Ferhatovica Haseta ... pa da dodjem do sredine 80-tih i spomenem casnog Ivicu Osima, Ademira Kenovica, Maldena Vojicica Tifu, Admira Glamocaka .... sve je to ta sredina koja je omogucila pojavu ( i ) tih koje si spomenuo ... ta sredina je razorena - u dobroj mjeri - ali na zalost sumnjaka i salonaca iz beograda ... ni priblizno onoliko koliko su htjeli ... a kamoli nepovratno ... iako su se tome nadali oni koji su prvo na intelektualnom nivou osmilsili ideju genocidnog stvaranja velike srbije ( budala ima svugdje ) pa onda uspjeli da pridobiju politicke elite za to ( puno veci poduhvat ) i na kraju spuste na nivo tehnicke izvedbe ( e za ovo je potreban opsti mrak naroda ) - poduhvat koji je za rukom u XX stoljecu posao za rukom samo njemcima i srbima, a dokazi za to - kome uopshte trebaju ... vidimo svaki dan u svakodnevnom zivotu .... tuzna cinjenica za beograd je da danas vise fasizma ima na njegovim ulicama svaki dan ( 1389, obraz, cosic, radikali sa 48% podrske ) nego u Gradu koji je prezivio jednu od najgorih i najbarbarskijih opsada u ljudskoj historiji ... i gdje bi sasvim normalno bilo ocekivati da je svaka druga rijec medju njima ( ljudima Sarajeva )... osveta, revansizam ..... ( a nije ) .... mogu se ja rugati Avazu .. nastalom pod granatama i na pepelu Oslobodjenja u svemu .. od neukusa i primitivizma ... do politicke opcije ... ali sta onda da kazem za politiku ili nin ... ciji novinari nisu svoju svjest formirali uz kandilo napravljeno od pertli sa decom ulja iz humanitarne pomoci. I na kraju ... ono sto salonce najvise zalosti ... Sarajevu je nakon II svjetskog rata .. trebalo dobrih 20 godina .. pa da se na nivou excesa pocnu dogdjati pozitivne stvari ... koje su na kraju dovele i do tih gore nabrojanih fantoma ... sada ni nepunih 5 godina nakon rata ... dobre stvari ( nama koji zivimo ovdje i hocemo bolje josh uvijek nedovoljno dobro i nedovoljno brzo ) dobre stvari su se pocele dogadjati i dogadjaju se ... kao pravilo .. a ne kao izuzetak ... i na ogromnu zalost sumnjaka i salonaca .. Sarajevo je postalo simbol ... na globalnom planu ... dovoljno jak da privuce nase uspjesne ljude da se vracaju i zele da zive u njemu ( one koji ga nisu izdali ) ... a i ako se pomalo cini zaboravljenim taj simbol... siguran sam da ce naredna generacija pametnih i sposobnih ljudi od Sarajeva koji je 80-tih bio jugoslovenski brend .. sada zahvaljujuci i ratu ( nijedno zlo samo da naudi ) postati i planetarni brend. I u njemu ce biti mjesta za neke mozda buduce izdajice. Za te bivse - nikad vise :wink: :bih:
Chisum

#53 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by Chisum »

dr.gog wrote:
muha_sa wrote:
Delboy.Trotter wrote:Pa ko je to ostao u Sarajevu iz onog vremena, vrijedan priče?
Nema nikog. Svi razgulili.
bezkurac :D
:thumbup: ..i u tri lijepe :D
Ma malo je i tri...

Nego, ono sto je meni jako simpaticno kod ovako glupih tema, pored klovna koji je i zapoceo, a, osim banalne prepirke o lijevim stvarima, nije imao "mesa" da napise pet recenica o Sarajevu, recenica u kojima bi se prepoznala jedna-jedina prica ovog grada, jesu i ovi sto su se davne 92. uhvatili pedale, okrenuli ledja svom gradu, a danas bi da ga, satro, naruze, jer - kako ga nije stid, aman - dopustio je da mu ode jedan Nele, jedan Kusta... Jedan Nele, koji je, nakon ismijavanja papanluka i kica, ismijavanja koje je, jos kao klinac, mogao uciti od poznate kosevske raje koja je to radila jos sezdesetih i sedamdesetih, a za koju pokretaci ovih priglupih, zlonamjernih tema, naravno, ni culi nisu, otisao na noge istom tom papanluku, upiruci se iz petnih zila da nasmije one kojima se nekada rugao, one koji njegove sale nikada nisu ni shvatili ... jedan Kusta, koji je od jugoslovenstva, zgrazavanja torovima, nastupajucim nacionalizmima te reduktivnoj, jednostavnoj "istini" koju oni nude, postao upravo dio iste....

Nista ljepse, nista vece, nista cisce i nista dostojnije onog - Sarajlija, nema i nije bilo od onih koji su ovdje ostali, dijelili najteze, najkrvavije dane sa gradom u koji su od rodjenja zaljubljeni, a opet, i pored svega sto im se desavalo, pored licnih tragedija, pored scena koje mi danas izgledaju potpuno nestvarno i nemoguce, pored najezde primitivizma, kica i banalnosti, koje je ratno vrijeme sa sobom nosilo - ostali ljudi, ostali posteni, ostali cistog obraza, i prema sebi, ali i prema gradu i ljudima s kojim su odrastali.

E te bih ljude zvao personifikacijama ovoga grada, te bih ljude uvijek iznova pozelio da vidim kako hodaju ulicama Sarajeva! S takvim se ljudima i druzim. I samo su mi oni bitni. Ne neki supak Nele, koji je devedesetih postao Srbin po zanimanju, a time se i danas bavi... ili neki poltron Kusta.

Nuspojave svakog rata i svakog tumbanja su, naravno, i primitivizam i nazadovanje (u slucaju mog naroda, nazvao bih ga balinlukom i piljarskim mentalitetom, donesenim na krilima nacionalnih stranaka, patriota iz podruma, papana u vlasti, koji su u ovaj grad dosli sa namjerom da od istog naprave kopiju vukojebina iz kojih su ih, kao poslusne kadrove, dovukljacili), te je i jedno i drugo svoje praznjenje dozivjelo u svakoj sredini bivse nam drzave (uzmes, brate, Davidovu i Kovacevu prepisku - Knjigu pisama 1992.-1995.... i sve ti bude jasno) ali samo neko zlonamjeran, samo neko ko veze nema sta je Sarajevo, samo neko ko vjerovatno i nije Sarajlija, moze u prvi plan staviti ove pojave, a da u isto vrijeme niti jedne jedine rijeci nije potrosio na one koji su zaista dali nesto ovom gradu... a mnogi mu dadose i zivote.

Elem, jos jedna u nizu tema "za hale". Jos jedan klovn na forumu.
therrarrius

#54 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by therrarrius »

Chisum wrote: Ma malo je i tri...

Nego, ono sto je meni jako simpaticno kod ovako glupih tema, pored klovna koji je i zapoceo, a, osim banalne prepirke o lijevim stvarima, nije imao "mesa" da napise pet recenica o Sarajevu, recenica u kojima bi se prepoznala jedna-jedina prica ovog grada, jesu i ovi sto su se davne 92. uhvatili pedale, okrenuli ledja svom gradu, a danas bi da ga, satro, naruze, jer - kako ga nije stid, aman - dopustio je da mu ode jedan Nele, jedan Kusta... Jedan Nele, koji je, nakon ismijavanja papanluka i kica, ismijavanja koje je, jos kao klinac, mogao uciti od poznate kosevske raje koja je to radila jos sezdesetih i sedamdesetih, a za koju pokretaci ovih priglupih, zlonamjernih tema, naravno, ni culi nisu, otisao na noge istom tom papanluku, upiruci se iz petnih zila da nasmije one kojima se nekada rugao, one koji njegove sale nikada nisu ni shvatili ... jedan Kusta, koji je od jugoslovenstva, zgrazavanja torovima, nastupajucim nacionalizmima te reduktivnoj, jednostavnoj "istini" koju oni nude, postao upravo dio iste....

Nista ljepse, nista vece, nista cisce i nista dostojnije onog - Sarajlija, nema i nije bilo od onih koji su ovdje ostali, dijelili najteze, najkrvavije dane sa gradom u koji su od rodjenja zaljubljeni, a opet, i pored svega sto im se desavalo, pored licnih tragedija, pored scena koje mi danas izgledaju potpuno nestvarno i nemoguce, pored najezde primitivizma, kica i banalnosti, koje je ratno vrijeme sa sobom nosilo - ostali ljudi, ostali posteni, ostali cistog obraza, i prema sebi, ali i prema gradu i ljudima s kojim su odrastali.

E te bih ljude zvao personifikacijama ovoga grada, te bih ljude uvijek iznova pozelio da vidim kako hodaju ulicama Sarajeva! S takvim se ljudima i druzim. I samo su mi oni bitni. Ne neki supak Nele, koji je devedesetih postao Srbin po zanimanju, a time se i danas bavi... ili neki poltron Kusta.

Nuspojave svakog rata i svakog tumbanja su, naravno, i primitivizam i nazadovanje (u slucaju mog naroda, nazvao bih ga balinlukom i piljarskim mentalitetom, donesenim na krilima nacionalnih stranaka, patriota iz podruma, papana u vlasti, koji su u ovaj grad dosli sa namjerom da od istog naprave kopiju vukojebina iz kojih su ih, kao poslusne kadrove, dovukljacili), te je i jedno i drugo svoje praznjenje dozivjelo u svakoj sredini bivse nam drzave (uzmes, brate, Davidovu i Kovacevu prepisku - Knjigu pisama 1992.-1995.... i sve ti bude jasno) ali samo neko zlonamjeran, samo neko ko veze nema sta je Sarajevo, samo neko ko vjerovatno i nije Sarajlija, moze u prvi plan staviti ove pojave, a da u isto vrijeme niti jedne jedine rijeci nije potrosio na one koji su zaista dali nesto ovom gradu... a mnogi mu dadose i zivote.

:thumbup: zaokruzeno, tacka i kraj.
black

#55 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by black »

mrsko mi citati :mrgreen: ovo josh jedna lokal shovinistichka tema..

stenje Bosna
pod nogama
patriotskog orgijanja..
essex

#56 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by essex »

therrarrius wrote:
Chisum wrote: Ma malo je i tri...

:thumbup: zaokruzeno, tacka i kraj.
da podebljam! kako cisto i jasno receno i objasnjeno...SKINITE KLAUNA SA POZORNICE, DJECA EVO PLACU!
essex

#57 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by essex »

Chisum wrote:Vidim, pokretac teme tako dobro poznaje Sarajevo, da je, osim prepucavanja sa essexom, a na temu pravopisa - uspio nanizati jos i ponekog smajlija...

Cemu tema koja pocne sa priglupim pitanjem, tablicom "personifikacija Sarajeva", a zavrsi drkanjem na Beograd, sto pokretaca teme, sto ostalih koji mrze ovaj grad? (uz njegovo toboznje lamentiranje nad "provincijskom opsjednustost Beogradom".... Ja tu opsjednutost ovdje prepoznah samo sa jedne strane...)

Lagano na neki BG forum, pa se tapsite po ramenima... Ovdje mi sve to, nekako, ne lezi, a?
chisum, samo da se zna...mislim, ja stvarno ne mrzim beograd kao grad, mrzim ono u sta se pretvorio...ja sam u beogradu sluzio tadasnju JNA, nisam imao prituzbi ni na gradjane ni na grad...danas nemam prituzbi na grad, ali kao sto rekoh, mrzim ono sto je poslo iz te seleprovincijskomahalske skupine koji su se okupili u ime "velikih" ideja i prosuli svoja govna po skoro svim prostorima bivse juge...ako ja brzim taj grad mrzi ga i gospodin bogdan bogdanovic, bivsi gradonacelnik grada, a sadansnje metrorupe na balkanu...

Image

stojic:
Osjećate li se sad kao apatrid, čovjek bez domovine?

bogdanovic:
Čovjek bez zavičaja je slobodan čovjek.

stojic:
Jeste li, ipak, slobodan čovjek? Zar Vaš cijeli život nije vezan, ako ne za Srbiju, a ono barem za Beograd, za Beograd u kome ste rođeni?

bogdanovic:
Dragi gospodine Stojiću, Beograda više nema. Nema Beograda.

stojic:
Pa, ipak, Vi ste pripadali maloj skupini ljudi građanskoga, civilnog Beograda. Na koji način se danas taj civilni Beograd artikulira?

bogdanovic:
Pomoći ću vam da cijelu tu stvar odmah na početku stavimo ad acta. Taj moj civilni Beograd u potpunosti je napustio Srbiju. Ljudi kojima su moje riječi odzvanjale i eventualno nešto značile, potpuno su se razišli po svijetu. Veliki broj mojih studenata, sve ono što je prošlo kroz moju radionicu u Popoviću, sve što je vrijedilo, sad mi se javlja u kasnim noćnim satima iz Kanade, iz Amerike, iz Australije, kad je tamo dan ili jutro. Obavještavaju me ko se oženio, udao, ko dobio klinca, ko postao profesor arhitekture u Sydneyu, ko u Ottawi. Mnogi drugi mi javljaju da nisu uspjeli u struci i da rade druge, najčešće teške poslove. Ali i to je bolje nego poniženje da živite u svojoj zemlji, koja više nije vaša. Ima još jedna stvar koja je zastrašujuća i o kojoj uglavnom niko i ne piše: to je sudbina ljudi iz bivše Jugoslavije koji nisu bili nacionalno opredijeljeni, ljudi koji su bili kosmopoliti, ili koji potiču iz mješovitih brakova, ili su ih sami formirali. Oni su osuđeni na propast i zaborav. Jezivo. A takvih je u Beogradu, baš među mojim prijateljima, bilo mnogo. Ja mislim da takvih ima na stotine hiljada, možda milion, ljudi iz svih bivših jugoslavenskih republika, koji kruže danas po svijetu bez prava da kažu ko su i šta su. Ti su ljudi apsolutno diskriminisani. Što je nezamislivo danas u okvirima ijedne evropske demokratske države.

ako sam ja sta drugacije rekao od bivseg gradonacelnika onda ja stvarno mrzim beograd...
a za postavljaca teme, misu mali, u sarajevu je sve to sto ti napisa nastalo silom, a ta cetvErica su ipak svojom voljom odlucili da im je metrorupa dovoljna jer bez nje su niko i nista...
smrdljivi_grad

#58 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by smrdljivi_grad »

bas komedija... bio sam u puno gradova al beograd me zaledio, sila je to!! SA i BG se ne mogu poredit nikako, BG je daleko ispred...[/quote]

pa mora biti, turci ga izgradili i fortifikovali, ene je na grbu beograda turska tvrdjava... :D ...doduse, i muzika vam je nekako slicna, vasa samo glasnija, grlenija...
pazi, beograd se gradi (i) preko bosanskih ledja stvaran od 1918...zato je sarajevo ostalo malo a beograd se prosirio jer je preko 70 godina slijevao pare iz dvije juge u svoje kase...a evo i pomenut cu onu cuvenu pljacku preko agrarne reforme...eto odakle je ta "ledena velicina" koje te poduzima...ali i pored te velicne grad je ostao provincija...za grad da se razvija mora imati nesto svog, a beograd je pun srpskog seljastva i velikosrpstva...sarajevo je to danas donekle zahvaljujuci ratu, ali su samo opet one stare sarajlije ponovo dobile sansu da kultivisu grad sa onom poznatom "ho's kupit ciglu"...to ti je ono sto nikada nece umrijeti, duh grada...a taj duh u beogradu je veliksrpstvo, koji ga i cini provincijom, na kraju krajeva...[/quote]

samo sam realan za razliku od tebe, ne znam sta tu ima da te vrijedja.. i nije BG moj, nit' sam ja njihov da se razumijemo.. Sarajevo volim, prema BG ne osjecam bas nista, samo kazem kako sam ja vidio taj grad.. ne bih u dublje rasprave al dovoljno si rekao sa tim njihov i nas, to nije mjerilo velicine nekog grada i ne mozes sve stvari posmatrat kroz to...
essex

#59 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by essex »

smrdljivi_grad wrote: samo sam realan za razliku od tebe, ne znam sta tu ima da te vrijedja.. i nije BG moj, nit' sam ja njihov da se razumijemo.. Sarajevo volim, prema BG ne osjecam bas nista, samo kazem kako sam ja vidio taj grad.. ne bih u dublje rasprave al dovoljno si rekao sa tim njihov i nas, to nije mjerilo velicine nekog grada i ne mozes sve stvari posmatrat kroz to...
ovo ti kvotiranje nesto neide, a bilo je jednostavno, treca kvota...nalijetao si ti i pod drugim nikovima, tvoj "rad" se prepoznaje po kvotiranju...
ok, gdje sam ja rekao njihov i nas? drugo, ja ti opisah realnost te ledene velicine sto te poduzima; trece, sta bi tek rekao kada bi dosao u new york ili u najmnaju ruku neki kanadski grad (da te ne bacam po americi, labirint je to gradova)..malo si ti vidio, nije ni cudo sto te beges zadivio (ako je iskreno, a svemsecinimise da je igranje naivnosti i nevinosti samo paravan da bi se reklo ono sto se zeli, a to je da je beges ipak centar za takve kao ti, i pored foliranja da se za beges nis' et' ne osjeca...ona slika lazne realnosti :D )...i cetvErto, netreba mi tvoja prizma, nesvidja mi se svijet kroz nju...
NKVD

#60 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by NKVD »

Ružno je i odbojno postavljena tema a poganćeri su je uspjeli, kao i mnoge druge, utjerati u lavirint bezumlja sa elementima obaveznog naci zanosa.

Međutim, ona je i jako interesantna. Vjerovatno da je osvanula pod boljim naslovom u rubrici "društvo" i sa boljim uvodnim tekstom - od nje bi nešto bilo.

Elem, metropole i "metropole".

Kada na stranu ostavimo šljam koji će krenuti za gazdom čija je sehara izdašnija, ostaje nam obični, mali čovjek koji se hoće školovati, uspješno baviti svojim poslom (veće tržište je dobrodošlo!) i gledati da ga kakav debil ne satare na ulici.

Tom je pojedincu vrlo bitno okruženje - ako je ponuda raznovrsnija i kvalitetnija a postoji mogućnost da se tamo skrasi, nema razloga za ustručavanjem. Evo, recimo, nekoliko primjera - pilot, agronom, novinar, matematičar, šnajder, arhitekta, fizičar, IT inžinjer...

Jedna, u dugačkom nizu, tragedija koja je zadesila Sarajevo je i rastakanje njegove strukture i po vertikali i po horizontali. Od grada u kojem je pojedinac imao šansu uspješno se i kvalitetno školovati te naći dobar posao u struci, a da se ne mora naguziti vlastodršcima i njihovim podguznim muhama, je postao feudalna kasaba gdje loko gazde imaju bezgraničnu moć i bez njih se ništa ne može.

Ko nema živaca i stomaka za takve rabote a ima mogućnosti da razguli - taj će razguliti. Ako ne može dobaciti do EU ili Amerike, dobri su i Beograd, Zagreb i Ljubljana. Jednostavno je to tako.

Ko je inertan, ziheraš, strah ga je promjena, vanserijski je dobar, neviđeno sretan ili je partiJota, a možda bi i mogao probati negdje drugo - taj ostaje i svoju sreću i napredak traži od Ilidže do Čaršije. Namjerno ne spominjem šupčine koji su uz vlast došli do "boljeg života".

Naravno, u primitivnim mačo sredinama i jedan i drugi će braniti svoj izbor kao jedini ispravan te ovome drugome spočitavati i što jest i što nije.

E, tako je i sa "bregama, lošama, đurama, sulama, hemonima i čolama".

Po strani ćemo ostaviti ove koji su našli za shodno da svoje novo radno mjesto pravdaju i naci pitanjima - kustama i karajlićima, isidorama i jergovićima. Ali, pogledajte realno kakvim životima te moralne gnjide žive - ova dvojica prvih realno žive život iz snova, imaju kule i gradove, sviraju stadione po svijetu i s vremena na vrijeme ih bude, na trenutak, malo stid ali ih zvanično zaboli kurčina.

Ljudi, i prva i druga skupina, probrali svoj život i alahimanet. Odnijeli su dio nekadašnjeg Sarajeva sa sobom, jesu realno, i neka su. To je nama naša borba i vezanje zastava dalo.

Tragedija je, ponavljam, sveobudvatna i vrlo slojevita. Sarajevo je platilo veliku cijenu, spalo je na par festivala i liječenje frustracija vrlo rijetkim uspjesima pojedinaca. To je tako i džaba vrištati o pravdi i nepravdi.

Pred nama, koji smo ostali, je da se borimo da grad učinimo što privlačnijim i otvorenijim za kvalitet sa strane kao što su partizani uradili 45-te. Pa nam se možda ponovo i dogodi kakav Blum.

Jesmo li kadar za to? Ili ćemo se samozadovoljno a imbecilno derati "jebo zemlju koja oskara nema" a da nismo sigurni hoće li nam se dijete vratiti iz državnog obdaništa potkresanih tola...
softly

#61 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by softly »

NKVD wrote:Ružno je i odbojno postavljena tema a poganćeri su je uspjeli, kao i mnoge druge, utjerati u lavirint bezumlja sa elementima obaveznog naci zanosa.
Međutim, ona je i jako interesantna. Vjerovatno da je osvanula pod boljim naslovom u rubrici "društvo" i sa boljim uvodnim tekstom - od nje bi nešto bilo.
Kada na stranu ostavimo šljam koji će krenuti za gazdom čija je sehara izdašnija, ostaje nam obični, mali čovjek koji se hoće školovati, uspješno baviti svojim poslom (veće tržište je dobrodošlo!) i gledati da ga kakav debil ne satare na ulici.
Tom je pojedincu vrlo bitno okruženje - ako je ponuda raznovrsnija i kvalitetnija a postoji mogućnost da se tamo skrasi, nema razloga za ustručavanjem. Evo, recimo, nekoliko primjera - pilot, agronom, novinar, matematičar, šnajder, arhitekta, fizičar, IT inžinjer...
Jedna, u dugačkom nizu, tragedija koja je zadesila Sarajevo je i rastakanje njegove strukture i po vertikali i po horizontali. Od grada u kojem je pojedinac imao šansu uspješno se i kvalitetno školovati te naći dobar posao u struci, a da se ne mora naguziti vlastodršcima i njihovim podguznim muhama, je postao feudalna kasaba gdje loko gazde imaju bezgraničnu moć i bez njih se ništa ne može.
Ko nema živaca i stomaka za takve rabote a ima mogućnosti da razguli - taj će razguliti. Ako ne može dobaciti do EU ili Amerike, dobri su i Beograd, Zagreb i Ljubljana. Jednostavno je to tako.
Ko je inertan, ziheraš, strah ga je promjena, vanserijski je dobar, neviđeno sretan ili je partiJota, a možda bi i mogao probati negdje drugo - taj ostaje i svoju sreću i napredak traži od Ilidže do Čaršije. Namjerno ne spominjem šupčine koji su uz vlast došli do "boljeg života".
Naravno, u primitivnim mačo sredinama i jedan i drugi će braniti svoj izbor kao jedini ispravan te ovome drugome spočitavati i što jest i što nije.
Po strani ćemo ostaviti ove koji su našli za shodno da svoje novo radno mjesto pravdaju i naci pitanjima - kustama i karajlićima, isidorama i jergovićima. Ali, pogledajte realno kakvim životima te moralne gnjide žive - ova dvojica prvih realno žive život iz snova, imaju kule i gradove, sviraju stadione po svijetu i s vremena na vrijeme ih bude, na trenutak, malo stid ali ih zvanično zaboli kurčina.
Ljudi, i prva i druga skupina, probrali svoj život i alahimanet. Odnijeli su dio nekadašnjeg Sarajeva sa sobom, jesu realno, i neka su. To je nama naša borba i vezanje zastava dalo.
Tragedija je, ponavljam, sveobudvatna i vrlo slojevita. Sarajevo je platilo veliku cijenu, spalo je na par festivala i liječenje frustracija vrlo rijetkim uspjesima pojedinaca. To je tako i džaba vrištati o pravdi i nepravdi.
Pred nama, koji smo ostali, je da se borimo da grad učinimo što privlačnijim i otvorenijim za kvalitet sa strane kao što su partizani uradili 45-te. Pa nam se možda ponovo i dogodi kakav Blum.
Jesmo li kadar za to? Ili ćemo se samozadovoljno a imbecilno derati "jebo zemlju koja oskara nema" a da nismo sigurni hoće li nam se dijete vratiti iz državnog obdaništa potkresanih tola...
Neke postove bas treba sacuvati. Cestitam :thumbup:

Doista ne znam kuda vodi ovo sarajevsko sljepilo i autizam.
Eno vratise Arziju!
Richard Sorge

#62 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by Richard Sorge »

Richard Sorge wrote:
1. Kusturica
2. Colic
3. Bregovic
4. Nele Karajlic

Kako to da svi danas zive u Beogradu?! Zasto bar jedan od njih nije danas u Sarajevu? Da li to za njih grad koji im nije po mjeri ili ga smatraju provincijom?
Kako banalno razmishljanje ... vjerovatno sa namjerom da se opravda shumska politika ( blaga ili tvrda ) svejedno .. prema Sarajevu .... prvo ta 4 lika koja gore spominjesh ... samo su najvidljiviji ili medju najvidljivijim produktima jedne intelektualne atmosfere koja se desavala u Sarajevu 60 -tih, 70-tih, 80-tih godina ... izmedju ostalog i zahvaljujuci divnom preplitanju razlicitih ancija i religija i kultura koje su uvijek malo " podesavale " i onu " drugu " i " sebe " ... pa su davale jedan, vjerovatno u svijetu, jedinstven mix .... i citavo je more ljudi, istaknutih ... u svim oblastima ... koji su u to vrijeme bili barem jugoslovesnki vrh .. i omogucili da do toga dodje ... kad bih ti nabrajao .. trebalo bi mi barem 5 stranica ... pa da pocnem od sredine 60-tih i casnog Emerika Bluma i Mese Selimovica, Dervisa Susica, Maka Dizdara, Asima Ferhatovica Haseta ... pa da dodjem do sredine 80-tih i spomenem casnog Ivicu Osima, Ademira Kenovica, Maldena Vojicica Tifu, Admira Glamocaka .... sve je to ta sredina koja je omogucila pojavu ( i ) tih koje si spomenuo ... ta sredina je razorena - u dobroj mjeri - ali na zalost sumnjaka i salonaca iz beograda ... ni priblizno onoliko koliko su htjeli ... a kamoli nepovratno ... iako su se tome nadali oni koji su prvo na intelektualnom nivou osmilsili ideju genocidnog stvaranja velike srbije ( budala ima svugdje ) pa onda uspjeli da pridobiju politicke elite za to ( puno veci poduhvat ) i na kraju spuste na nivo tehnicke izvedbe ( e za ovo je potreban opsti mrak naroda ) - poduhvat koji je za rukom u XX stoljecu posao za rukom samo njemcima i srbima, a dokazi za to - kome uopshte trebaju ... vidimo svaki dan u svakodnevnom zivotu .... tuzna cinjenica za beograd je da danas vise fasizma ima na njegovim ulicama svaki dan ( 1389, obraz, cosic, radikali sa 48% podrske ) nego u Gradu koji je prezivio jednu od najgorih i najbarbarskijih opsada u ljudskoj historiji ... i gdje bi sasvim normalno bilo ocekivati da je svaka druga rijec medju njima ( ljudima Sarajeva )... osveta, revansizam ..... ( a nije ) .... mogu se ja rugati Avazu .. nastalom pod granatama i na pepelu Oslobodjenja u svemu .. od neukusa i primitivizma ... do politicke opcije ... ali sta onda da kazem za politiku ili nin ... ciji novinari nisu svoju svjest formirali uz kandilo napravljeno od pertli sa decom ulja iz humanitarne pomoci. I na kraju ... ono sto salonce najvise zalosti ... Sarajevu je nakon II svjetskog rata .. trebalo dobrih 20 godina .. pa da se na nivou excesa pocnu dogdjati pozitivne stvari ... koje su na kraju dovele i do tih gore nabrojanih fantoma ... sada ni nepunih 5 godina nakon rata ... dobre stvari ( nama koji zivimo ovdje i hocemo bolje josh uvijek nedovoljno dobro i nedovoljno brzo ) dobre stvari su se pocele dogadjati i dogadjaju se ... kao pravilo .. a ne kao izuzetak ... i na ogromnu zalost sumnjaka i salonaca .. Sarajevo je postalo simbol ... na globalnom planu ... dovoljno jak da privuce nase uspjesne ljude da se vracaju i zele da zive u njemu ( one koji ga nisu izdali ) ... a i ako se pomalo cini zaboravljenim taj simbol... siguran sam da ce naredna generacija pametnih i sposobnih ljudi od Sarajeva koji je 80-tih bio jugoslovenski brend .. sada zahvaljujuci i ratu ( nijedno zlo samo da naudi ) postati i planetarni brend. I u njemu ce biti mjesta za neke mozda buduce izdajice. Za te bivse - nikad vise :wink: :bih:
Ne znam samo sto se salonci, sumnjaci i dijasporci brinu za Sarajevo ... oni su svoj izbor napravili .. i hvala Bogu sto jesu ... ili ih to muce izbori koji su napravili. Sarajevo ima mali milion problema ... najprije nadvladat ono sto je neko ovdje precizno detektovao kao " provincijsko-balijski " metalitet .... i to ce i uraditi .. ne znam u cemu je frka... nece mu biti ni prvi put, vec je to uspjelo sa " provincijsko-seljacko-cetnickim " mentalitetom poslje 45-te, a uspjevao je i prije, tako da .. sve je stvar izbora ... samo poredit Sarajevo sa fasistoidnim beogradom ... moze samo jedan profil ljudi .. to su dva razlicita univerzuma .. Sarajevo je i danas grad ponosan na sebe i oslobodjen ideja o supermaciji i osveti .. ideja da ce svoju srecu praviti na tudjoj nesreci .... za razliku od beograda ... kojem glavni ton uprkos nabrojanim gore .. daju pink, seka, ceca, zemunci jelena, splavovi and co. A infrastruktura - to je uvjek bio manji problem .... zgrada se uvijek lakshe pravila od gradjanina. Tebi na cast NKVD sto unistenu infrastrukturu Sarajeva koristish kao argument protiv njega ... nacesh ovdje na jednodusnu podrsku svih salonaca i sumnjaka ... jednako kao i svih pobjegulja koji svoju nespremnost da se bore za ono do cega im je " stalo " pravdaju time sto ih je " Alija prodo ".
piupiu

#63 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by piupiu »

essex wrote:
ovo ti kvotiranje nesto neide, a bilo je jednostavno, treca kvota...nalijetao si ti i pod drugim nikovima, tvoj "rad" se prepoznaje po kvotiranju...
Sta je to 'kvotiranje'? :D
piupiu

#64 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by piupiu »

NKVD wrote:Ružno je i odbojno postavljena tema a poganćeri su je uspjeli, kao i mnoge druge, utjerati u lavirint bezumlja sa elementima obaveznog naci zanosa.

Problem svih malih sredina je ego-centrizam. Sto je sredina manja, to vise vjeruje da se svijet vrti oko nje. Pokoja ima i kompleks vise vrijednosti, sto je Sarajevu svojstveno iz raznih razloga, neki su opravdani, a neki ne, a taj kompleks je kao neki kulturoloski evolucioni mehanizam opstanka. Dakle, pozitivan koliko i negativan. Nije Sarajevo toliko bitno koliko bi mi voljeli da jeste, nije ni toliko kreativno i otvoreno koliko bi mi htjeli da jeste, al' da je grad s velikim srcem i puno talenta i to mu niko ne moze osporiti. Grad koji se zna smijati na nacin na koji se Sarajevo smije mora biti veliki, koliko god je u nekim drugim stvarima mali. A sto se pantolona tice, stavicemo zakrpe. :wink:
Last edited by piupiu on 23/06/2010 14:14, edited 1 time in total.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#65 Pozdrav iz Sarajeva

Post by dr.gog »

1. Kusturica
2. Colic
3. Bregovic
4. Nele Karajlic

:dance:
fakat

#66 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by fakat »

Sarajmen wrote:Svako ko malo putuje po virtualnom svijetu , prepoznaje mentalni sklop autora i učesnika u ovakvim temama. I tako se i odnosi ka njima...i ovdje ali i na drugim ...temama. :dance:

http://forum.bgdcafe.com/index.php?showtopic=73223

:sax:
otvorih prvu stranicu i poceh citati...evo par citata samo sa te prve stranice, dalje nisam citao (tema: jel' sarajevo sto je nekad bilo?):

post br.2:муслимани желе целу БиХ без и једног српског симбола
post br.3: I tada sam ja viđala žene u dimijama,ali sada su uglavnom sve (djevojke) tako obučene
post br.4: Može li se zaobići mržnja koju gajiš prema Miloševiću i Šešelju... Šta misliš jesi li ti fašista...?
post br.6: sad se rasirio nekakav turcizam dole,bog da ih sacuva kakvi su pogani,dno dna...
post br. 11: Da ne smes da prodjes sa krstom na majici (ulicom) a da ne dobijes po njusci?
post br. 15; Za vrijeme SFRJ komunisticka vlast zabranjuje prakticiranje vjere
post br. 15: masa onih koji su zaista prodavali veru za veceru

prepoznajemo taj divan mentalni sklop... :D
fakat

#67 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by fakat »

uzgred, sam naziv teme je jezicki turbo-buckuris, ako rasprava treba imati neki nivo, bar treba naslov biti pravilan.
VerticalHairFactor

#68 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by VerticalHairFactor »

Evo prilog komšija sa istoka na temu Arzije, dopuna NKVD-u (sa spomenutog portala):
Opevano u mnogim pesmama poznatih Sarajlija, ovaj grad prepoznatljiv po mnogo cemu danas sve vise asocira na neki arapski grad. Nakon okupacije i porusenih zgrada i objekata iz rusevina pocinju da nicu kao pecurke posle kise dzamije (2 komada ukupno, jedna saudijska i druga malezijska). I to ne bilo kakave, vec arapske (pogrešno, pogledati prethodni navod). Neku drugu nosnju mozemo da vidimo na Bas carsiji i drugim ulicama ovog grada. Mlade i stare zene koje su pokrivene od glave do pete, samo im se oci vide, muskarci koji nose neku drugu nosnju koja nije karakteristicna za ovu nekadasnju bosansku prestonicu (NKVD-ova bojazan, razrađena od strane demokratskih naprednih snaga iz Begeša). Vehabije koje zavode red, onemogucavaju odrzavanje kulturnih manifestacija... Sve pod maskom vere, a ustvari rec je o surovom kapitalizmu i koriscenju tamosnjeg siromastva od strane seika koji propovedaju neko drugo tumacenje Kurana (šeik je Arzija). Da li je to jos jedna prodaja vere za veceru? (naravno, nas poturice treba pod opsadu pa demokratski iscijepati granatama - bio bi logičan zaključak).
Da mi nisu rekli, ne bih znao u kakvom gradu živim. :D
Danke Serbia, danke!!!
ins

#69 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by ins »

1. Kusturica
2. Colic
3. Bregovic
4. Nele Karajlic

Hmmm...

1. Kusturica - snimao filmove po Sidrnovim pricama koje su ga ucinile drugacijim. Bez Sidrana mu i ne ide bas...
2. Colic - jedina istinska Sarajevska zvijezda, muzika je prestajala kada bi Cola usao u kafic, sve su mu cure davale i jso se hvalile time :D , preselio iz Sa u Bg 1978 ili 1979
3. Bregovic - dobro pitanje, zasto taj ne zivi u Sa, koje mu je uvijek realno bilo malo, ali je ipak zivio u njemu
4. Nele Karajlic - dobar frontmen koji je pjevao pjesme Davora Sučića (Ovo me već jako nervira, nije Pušenje Nele već Sejo Sexon, on ga je stvorio!)

PS: predratno Sarajevo i nije nesto sto treba zaliti, provincija je to bila... :roll:
VerticalHairFactor

#70 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Potresno svjedočenje preživjele srpske dame, koja je zalutala u naš Tamni vilajet, nabasala na "vahabija" (ovo je kao kad princeza Leja i Han Solo nalete na evoksa), zaprepastila se vrelinom "sarajevske ringle", i uspjela se vratiti u moderni napredni (Neletom obogaćeni) Beli grad:

Skoro sam bila poslom nekoliko dana u Federaciji i u Sarajevu,između ostalog.

Ja se sećam grada posle Olimpijade,u kome je bilo opušteno i lepo.Sećam se grada u koji smo mi iz Beograda često odlazili na ekskurzije.Nekad beše...

Kao posledica svega što im se izdešavalo-nestalo je Sarajevo iz moje rane mladosti.I tada sam ja viđala žene u dimijama,ali sada su uglavnom sve tako obučene ili nose bar neki detalj koji podseća ko su.Naletela sam na ženu potpuno obučenu u crno,ni oči joj se ne vide.Ispred nje vahabi...Ne znam da li je trač ili istina da im plaćaju da se tako oblače!? Kažu 300 eura mesečno... (300 eurića, nije ni tako loša zarada, ali ko će se onako zapustiti kao oni...)

Ja nemam ništa ni protiv jedne vere.Svoju volim i poštujem, a isto tako i tuđe :D .Ali,imam utisak da su oni zastranili.Pošten svet,pravi vernici,teško da mogu da se izbore sa onima koji ih vuku nazad.

Još jedan utisak sam ponela iz Federacije. Tamo sam se osećala kao da stojim na vreloj ringli, u loncu koji samo što ne proključa! Niko ni sa kim neće i ne može,a zajedno moraju,hteli ne hteli.
VerticalHairFactor

#71 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

I neka se zna zauvijek - a ko drukčije kaže, kleveće i laže:

Iskreno meni je preko glave da mladi ljudi raspravljaju o tome je li Sarajevo sto je nekad bilo... Meni je Sarajevo ovakvo kako jeste, imam krug ljudi s kojima se druzim, koji meni cine Sarajevo, i ja ga pravim onakvog kakvog zelim...

A sto ga pravis onakvim kakvim zelis? Zatvaras oci pred cinjenicom da je postalo steciste vehabija i da je prepuno dzamija? Da ne smes da prodjes sa krstom na majici a da ne dobijes po njusci?

Citat
Nesto ne vjerujem da nije bilo papaka, seljaka, vehabija i prije 20 godina
Dzamija je sigurno bilo ali ne toliko i nisu bile takve kakve su sada.

Citat
Je li Beograd sto je nekad bio
Nije, jos je lepsi i razvijeniji, najperspektivniji grad u regionu! I TAČKA!
Jimmy_The_Saint

#72 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by Jimmy_The_Saint »

Fala ti Bože što sam s Ustikolne... :-)
kamikazo

#73 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by kamikazo »

VerticalHairFactor wrote:I neka se zna zauvijek - a ko drukčije kaže, kleveće i laže:

Iskreno meni je preko glave da mladi ljudi raspravljaju o tome je li Sarajevo sto je nekad bilo... Meni je Sarajevo ovakvo kako jeste, imam krug ljudi s kojima se druzim, koji meni cine Sarajevo, i ja ga pravim onakvog kakvog zelim...

A sto ga pravis onakvim kakvim zelis? Zatvaras oci pred cinjenicom da je postalo steciste vehabija i da je prepuno dzamija? Da ne smes da prodjes sa krstom na majici a da ne dobijes po njusci?

Citat
Nesto ne vjerujem da nije bilo papaka, seljaka, vehabija i prije 20 godina
Dzamija je sigurno bilo ali ne toliko i nisu bile takve kakve su sada.

Citat
Je li Beograd sto je nekad bio
Nije, jos je lepsi i razvijeniji, najperspektivniji grad u regionu! I TAČKA!

Beograd je sada jedan grad pun doseljenika, cigana, kartonskih naselja, Nipocemu interesantan nama u ovom trenutku...
ultima_palabra

#74 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Post by ultima_palabra »

Jimmy_The_Saint wrote:Fala ti Bože što sam s Ustikolne... :-)
:lol: :thumbup:
VerticalHairFactor

#75 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper

Ma sve bih ja progutao, ali kad ova gore kaže da nam sve "hanumice" u dimijama i sličnim stvarima hodaju, a iza nje jedan moderni Beograđanin posta sliku sa djevojčicama iz Gazi Husrev-begove medrese (valjda bi se i to trebalo zabraniti da se naprednjaci sa istoka ne uvrijede) e tu sve pada u vodu, i logika, i dobre trebe, i hladno pivo, i sve...
Ova me je tema ponukala da odem iz svog grada, zauvijek. Shvatam da nam života bez dvojice trojice papaka, koji to nisu ostali zahvaljujući upravo specifičnosti sarajevskog mentaliteta, nema, i da nam je bježati odavde. Begeš je moj cilj, kako nisam spoznao kakav superioran mentalitet vlada u tom otvorenom "multikultiblabla" gradu. Odoh u sjeni Crkve sv. Save odbaciti svoje heretičke zablude, poljubiti u ruku nekog bradonju - sa dužim nogavicama (da ne bude zabune, i da se ne naljuti na mene neko multikulturalan ovdje) - vratiti večeru i uzeti pravu vjeru pravoslavnu, jer mi smo svi došli od Karpata u vjeri pravoslavnoj (priče o paganima su laž, borba protiv nebeskog naroda), i red je da takvi i ostanemo. Gnušat ću se istočnjačkih, arapsko-perzijskih imena (srećom ni sada nemam takvo) svojih sugrađana, i divit ću se aramejsko-hebrejsko-arapskim Tamarama (ona koja bere hurme od arapsko-hebrejskog temr), Jovanima (Juhanna, Jahwe s nama), Majama (jutarnja rosa - arapski), Manojlima (Em'anual - Bog s nama, Allah me'ana od El, El-Ilah, Alohim, Al u svim semitskih jezicima predstavlja Boga stvoritelja - vidi pasjaluka što našeg Nemanju snađe, on se nije znao na arapskom moliti Bogu, a Isus mu za Boga govorio Alohim - i to je "zavera protiv Srba", ovaj put samog Isusa Hrista), Stefanima (grčko-aramejsko Istifan, odabrani, korijen je SFW, Safvet i Mustafa imaju istovjetno značenje, samo arapska umjesto hebrejske izvedbe), tim originalnim srpskim imenima, koje su moji sugrađani za večeru ili ručak, svejedno, prodali...
Već sada u sjeni ove teme osjećam slobodu, osjećam da će mrska Arzija, ta personifikacija Sataninog prisustva na Zemlji - i naravno personifikacija modernog Sarajeva - napokon onako kumirski pasti... Nele! Nele, vrati se!!!! Bez tebe nas nema!!! Bez tebe smo ništa!!! Eto me u Begeš, Neeeeleeeeeeeee! Argh
:lol: :run: Ma bjaaaaaaaaaaži!
Post Reply