bas komedija... bio sam u puno gradova al beograd me zaledio, sila je to!! SA i BG se ne mogu poredit nikako, BG je daleko ispred...GDP wrote:Komedijabehavac wrote:Beograd provincija za Sarajevo !![]()
Haha...odavno se bolje ne nasmijah....
Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
-
smrdljivi_grad
#26 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
- essex
#27 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
pa mora biti, turci ga izgradili i fortifikovali, ene je na grbu beograda turska tvrdjava...smrdljivi_grad wrote:bas komedija... bio sam u puno gradova al beograd me zaledio, sila je to!! SA i BG se ne mogu poredit nikako, BG je daleko ispred...GDP wrote:Komedijabehavac wrote:Beograd provincija za Sarajevo !![]()
Haha...odavno se bolje ne nasmijah....
pazi, beograd se gradi (i) preko bosanskih ledja stvaran od 1918...zato je sarajevo ostalo malo a beograd se prosirio jer je preko 70 godina slijevao pare iz dvije juge u svoje kase...a evo i pomenut cu onu cuvenu pljacku preko agrarne reforme...eto odakle je ta "ledena velicina" koje te poduzima...ali i pored te velicne grad je ostao provincija...za grad da se razvija mora imati nesto svog, a beograd je pun srpskog seljastva i velikosrpstva...sarajevo je to danas donekle zahvaljujuci ratu, ali su samo opet one stare sarajlije ponovo dobile sansu da kultivisu grad sa onom poznatom "ho's kupit ciglu"...to ti je ono sto nikada nece umrijeti, duh grada...a taj duh u beogradu je veliksrpstvo, koji ga i cini provincijom, na kraju krajeva...
- Chisum
#28 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Vidim, pokretac teme tako dobro poznaje Sarajevo, da je, osim prepucavanja sa essexom, a na temu pravopisa - uspio nanizati jos i ponekog smajlija...
Cemu tema koja pocne sa priglupim pitanjem, tablicom "personifikacija Sarajeva", a zavrsi drkanjem na Beograd, sto pokretaca teme, sto ostalih koji mrze ovaj grad? (uz njegovo toboznje lamentiranje nad "provincijskom opsjednustost Beogradom".... Ja tu opsjednutost ovdje prepoznah samo sa jedne strane...)
Lagano na neki BG forum, pa se tapsite po ramenima... Ovdje mi sve to, nekako, ne lezi, a?
Cemu tema koja pocne sa priglupim pitanjem, tablicom "personifikacija Sarajeva", a zavrsi drkanjem na Beograd, sto pokretaca teme, sto ostalih koji mrze ovaj grad? (uz njegovo toboznje lamentiranje nad "provincijskom opsjednustost Beogradom".... Ja tu opsjednutost ovdje prepoznah samo sa jedne strane...)
Lagano na neki BG forum, pa se tapsite po ramenima... Ovdje mi sve to, nekako, ne lezi, a?
- Chisum
#29 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
GDP wrote:Ovo zadnje je zapravo sto slijedi...za nas. Jedino me brine ako "nas" izbace iz tog BG foruma da za "vas" ni to nece biti dovoljno pa cete moci nanizati rijeci bez smajlija, i promicati Sarajevo u "vasem" "smijeru". Nezasiti ste.Chisum wrote:Vidim, pokretac teme tako dobro poznaje Sarajevo, da je, osim prepucavanja sa essexom, a na temu pravopisa - uspio nanizati jos i ponekog smajlija...
Samo ti ugosti Colu kad dodje u pauzama kreiranja Sarajeva po tvojim arsinima, zajedno s essex-om, na zajednickom nivou.
Pricati s tobom o Sarajevu je - hvala ti sto si ga pomenuo, jer zaista nisam znao s kim da te poredim, do sada - kao pricati o Sarajevu sa Enisom Beslagicem.
Kakav ti i Sarajevo... o Beogradu - da i ne govorimo.
Nego, ajde ti lagano u pelene, kasno je.... i pusti se Sarajeva... Poznajes ga k'o ja Angkor.
- Chisum
#30 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Glagol "prica ti"?GDP wrote:Bio si napisao glagol "prica ti", pa vidim ispravio si. Sta kazes, ti Sarajlija, ha?Chisum wrote:GDP wrote:Ovo zadnje je zapravo sto slijedi...za nas. Jedino me brine ako "nas" izbace iz tog BG foruma da za "vas" ni to nece biti dovoljno pa cete moci nanizati rijeci bez smajlija, i promicati Sarajevo u "vasem" "smijeru". Nezasiti ste.
Samo ti ugosti Colu kad dodje u pauzama kreiranja Sarajeva po tvojim arsinima, zajedno s essex-om, na zajednickom nivou.
Pricati s tobom o Sarajevu je - hvala ti sto si ga pomenuo, jer zaista nisam znao s kim da te poredim, do sada - kao pricati o Sarajevu sa Enisom Beslagicem.
Kakav ti i Sarajevo... o Beogradu - da i ne govorimo.
Nego, ajde ti lagano u pelene.... i pusti se Sarajeva... Poznajes ga k'o ja Angkor.
Nego reci mi jednu stvar. Da li personifikacija, pa makar to bili ti i essex, nije nesto promjenjljivo u vremenu? Ja samo kazem da je vase vrijeme, to je to. Uh, izvini, vakat!
Kao sto rekoh - pricati s tobom o Sarajevu, isto je kao pricati sa Enisom. Prazno, prazno. Dosadno. Bez imalo sarma.
Otvori neku drugu, malo plicu temu. Na ovoj se ne snalazis.
- Nekako s proljeća
#31 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Navedeni su samo neke od ličnosti koje ''personifikuju'' Sarajevo iz 80-tih godina.Svaki od navedenih je priča za sebe, a priča o gradu Sarajevu je njihov početak i kraj.GDP wrote:4 ljudi koji personifikuju Sarajevo iz 80-tih su (po znacaju):
1. Kusturica
2. Colic
3. Bregovic
4. Nele Karajlic
Kako to da svi danas zive u Beogradu?! Zasto bar jedan od njih nije danas u Sarajevu? Da li to za njih grad koji im nije po mjeri ili ga smatraju provincijom?
Vazno je da ce Cola kcerki pokazati gdje je rodjen...... Jadi moji
Moje je mišljenje da od navedenih , jedino Zdravko Čolić ima najkompletnije ljudske i umjetničke kvalitete .
A Miljacka i dalje teče...
-
Delboy.Trotter
#32 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Pa ko je to ostao u Sarajevu iz onog vremena, vrijedan priče?
Nema nikog. Svi razgulili.
-
vedrank
#33 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
COLA I UMJETNOST? HHAHAHAHAHAHANekako s proljeća wrote:Navedeni su samo neke od ličnosti koje ''personifikuju'' Sarajevo iz 80-tih godina.Svaki od navedenih je priča za sebe, a priča o gradu Sarajevu je njihov početak i kraj.GDP wrote:4 ljudi koji personifikuju Sarajevo iz 80-tih su (po znacaju):
1. Kusturica
2. Colic
3. Bregovic
4. Nele Karajlic
Kako to da svi danas zive u Beogradu?! Zasto bar jedan od njih nije danas u Sarajevu? Da li to za njih grad koji im nije po mjeri ili ga smatraju provincijom?
Moje je mišljenje da od navedenih , jedino Zdravko Čolić ima najkompletnije ljudske i umjetničke kvalitete .
U od umjetnosti dofatili su su Kusturica sa "Sjecas li se Doli Bel" i "Otac na sluzbenom putu", te Nele sa Nadrealistima kao vrhunskom satirom!
Mozemo tu navesti i Bregovica, ali samo dok spominjemo prva dva albuma Bijelog Dugmeta, sa Bebekom, ostalo je sund i seljakluk!
A Cola... Poklonik POP muzike koja je uvijek sund i nikad ne moze biti UMJETNOST!
-
michio
#34 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
A zasto i ne bi? U SA je bio rat.Delboy.Trotter wrote:Pa ko je to ostao u Sarajevu iz onog vremena, vrijedan priče?
- muha_sa
#35 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
bezkuracDelboy.Trotter wrote:Pa ko je to ostao u Sarajevu iz onog vremena, vrijedan priče?
-
maher
#36 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
zanimljivo, tema su opet oni koji nisu tu....ok, ali nigdje ne vidim na forumu recimo teme o lijepim stvarima koje se ipak desavaju tu oko nas...nije mi jasno da bas niko ne zabiljezi, prizna ili postuje to sto dino, hari ili halid napune arene u bg i zg....20-tak hiljada ljudi ipak je nesto...
ili trenutno u gradu imamo izlozbe ede numankadica i voje dimitrijevica koje su vidjele hiljade ljudi i zbog kojih ljudi s namjerom dolaze u sarajevo...pa o tome niko nista...pa predstave...koje takodjer gostuju sa velikim uspjehom...
koliko god je vazno uociti ono sto ne valja, vazno je prepoznati uspjeh i ako nista postovati to...pa recimo i koncert zeljka joksimovica na kosevu...45000 ljudi je ipak za veliko postovanje...i ja vise volim neku drugu muziku, ali zaista postujem profesionalce koji mogu takvo nesto da naprave...
a simboli urbanog sarajeva mislim da su trenutno jako daleko od urbanog, kusta otisao u seljake na mokru goru, brega sa bavi gucom i dragacevskim trubama (cinjenica je da to uspjesno radi i da to narod voli)...ali ipak je to jedan veliki seljakluk...nele je kilometrima daleko od rnr i stonesa...sa ovom unca unca vasarskom svirkom...
ali ono sto je kljucno, a sto cesto zaboravljamo da su to ljudi koji su pred sami rat imali svoju stranku...i da im je desetine hiljada ljudi u ovom gradu i u ovoj zemlji dalo glas...a oni su se pred rat samo isparili bez pozdrava...hiljade ljudi koji su ih podrzavali cekali su da ime kazu sta da rade...kao sto su i sve druge stranke svom clanstvu govorile...
ili trenutno u gradu imamo izlozbe ede numankadica i voje dimitrijevica koje su vidjele hiljade ljudi i zbog kojih ljudi s namjerom dolaze u sarajevo...pa o tome niko nista...pa predstave...koje takodjer gostuju sa velikim uspjehom...
koliko god je vazno uociti ono sto ne valja, vazno je prepoznati uspjeh i ako nista postovati to...pa recimo i koncert zeljka joksimovica na kosevu...45000 ljudi je ipak za veliko postovanje...i ja vise volim neku drugu muziku, ali zaista postujem profesionalce koji mogu takvo nesto da naprave...
a simboli urbanog sarajeva mislim da su trenutno jako daleko od urbanog, kusta otisao u seljake na mokru goru, brega sa bavi gucom i dragacevskim trubama (cinjenica je da to uspjesno radi i da to narod voli)...ali ipak je to jedan veliki seljakluk...nele je kilometrima daleko od rnr i stonesa...sa ovom unca unca vasarskom svirkom...
ali ono sto je kljucno, a sto cesto zaboravljamo da su to ljudi koji su pred sami rat imali svoju stranku...i da im je desetine hiljada ljudi u ovom gradu i u ovoj zemlji dalo glas...a oni su se pred rat samo isparili bez pozdrava...hiljade ljudi koji su ih podrzavali cekali su da ime kazu sta da rade...kao sto su i sve druge stranke svom clanstvu govorile...
- jedna tamo
#37 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
muha_sa wrote:bezkuracDelboy.Trotter wrote:Pa ko je to ostao u Sarajevu iz onog vremena, vrijedan priče?
- kamikazo
#38 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Ne kontam zasto te ljude treba personificirati sa sarajevom... Zasto niko ne spominje recimo Davorina Popovica koji je ostao u sarajevu mislim da je on bio veca personifikacija sarajeva neko sva trojica ili cetvorica zajedno...
Oni su ljudi koji jednostavno idu gdje im se vise isplati i to je tako...
Beograd je grad sa tri miliona stanovnika od kojih su 80 % doseljenici iz ruralnih krajeva to je dobro trziste za njihovu "umjetnost" ... Je.be se ba njima za sarajevom... a ako cemo posteno i vecini Sarajlija za njima
Oni su ljudi koji jednostavno idu gdje im se vise isplati i to je tako...
Beograd je grad sa tri miliona stanovnika od kojih su 80 % doseljenici iz ruralnih krajeva to je dobro trziste za njihovu "umjetnost" ... Je.be se ba njima za sarajevom... a ako cemo posteno i vecini Sarajlija za njima
- Nekako s proljeća
#39 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
vedrank wrote:COLA I UMJETNOST? HHAHAHAHAHAHANekako s proljeća wrote:Navedeni su samo neke od ličnosti koje ''personifikuju'' Sarajevo iz 80-tih godina.Svaki od navedenih je priča za sebe, a priča o gradu Sarajevu je njihov početak i kraj.GDP wrote:4 ljudi koji personifikuju Sarajevo iz 80-tih su (po znacaju):
1. Kusturica
2. Colic
3. Bregovic
4. Nele Karajlic
U od umjetnosti dofatili su su Kusturica sa "Sjecas li se Doli Bel" i "Otac na sluzbenom putu", te Nele sa Nadrealistima kao vrhunskom satirom!
Mozemo tu navesti i Bregovica, ali samo dok spominjemo prva dva albuma Bijelog Dugmeta, sa Bebekom, ostalo je sund i seljakluk!
A Cola... Poklonik POP muzike koja je uvijek sund i nikad ne moze biti UMJETNOST!
Jah, o ukusima se ne vrijedi raspravljati...
Jazuk je da se ograničiš na Kustu a da ne pomeneš bar Sidrana, Nadarevića, Dujmovića, Morena, Manojlovića, Karanovića, Sinoličku, Vujisića, Hadzihafizgovića, Štimca,....pa i one ''male '' ljude koje znamo po nadimcima ''Čiro'' , ''Siniša'....
Jazuk je i ako se ograničiš samo na ''Žvalju'' iz TLN a pri tom zanemariš Šibija,Đuru, Zenu ili Sulu...a veliki zajeb ćeš napraviti ako ne pomeneš Kontića...
Čuj kralju, Sarajevo će i dalje biti grad ljudi i groblja...ali i smeća baku mu u helankama...
-
Delboy.Trotter
#40 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Pa to jeste.michio wrote:A zasto i ne bi? U SA je bio rat.Delboy.Trotter wrote:Pa ko je to ostao u Sarajevu iz onog vremena, vrijedan priče?
Ali ima jedna utješna. Zato je sad došao mnogo stručniji i kvalitetniji sandžački i kosovski kadar.
Jebo Bregu i Čolu.
- Real Khan
#41 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Evo da i ja nabacim malo ćumura na temu, koja je nekada davno već cirkulirala ovim forumom i za podsjetnik, evo šta sam onomad pisao:
Real Khan wrote:
Sarajevo ili Beograd
Prvo što mi se zgadi kada čitam tekstove na ovu temu jeste činjenica da većina ljudi, kada se porede ova dva grada, svoju pažnju poklanjaju uglavnom perifernim stvarima, glupostima i trivijalijama tipa "gdje su bolji ćevapi" i slični klinci, palci... A niko ne pominje šta je ova dva grada činilo i šta je ova dva grada održalo, ili nije uspjelo da održi GRADOM... Svi znamo, a naročito mi koji smo u Sarajevu ostali za vrijeme rata, šta je ovaj grad pretrpio i koja je bila najveća snaga Sarajeva... Ta snaga smo bili mi koji smo ostali, bio je to naš duh sarajevski, koji nas je i pored svega opet držao da ostanemo ljudi i da i pored svog zla koje nam je naneseno i pored sve krvi u kojoj smo se kupali, opet ostanemo dostojanstveni i ostanemo SARAJLIJE...
Najviše mi se smuči kada čitam komentare onih koji su se u ratu, a iz Sarajeva su, „našli na drugoj strani“...onoj zločinačkoj strani koja je ovaj grad palila i rušila sa tolikom bestijalnošću i užitkom... Prvo što iz njihovih usta izađe je "Sarajevo nije više ono što je nekad' bilo... iz njega su svi otišli..." Pa ko je onda ostao u Sarajevu tokom rata... čiju su to djecu ganate ubijale svaki dan... Ko se to borio i ginuo?! Morat ću ove pobjegulje mnogo razočarati, jer nas je ostalo puno, a i dan-danas nas ima, više nego što su takvi očekivali.
Otišli su samo ONI, a takvi nam doista nisu ni trebali... ovdje ne govorim o etničkoj pripadnosti, vjeri, i ostalim sranjima, nego o tome da oni koji su otišli na onu stranu, ovoga grada nisu ni vrijedni... Pominju oko „150.000 protjeranih sarajevskih Srba“ (među njima su naravno i Brega i Čola i Nele...), a malo stariji forumaši će se sjetiti i priča u beogradskim novinama i "sarajevskim krugovima" u Bg, kako su “Davorin Popović i Kemo Monteno bacali Srbe lavovima u Pionirskoj dolini”! (Ovo kad sam gledao na SRNI, fakat sam se pišao od smijeha, jer nisam mogao vjerovati svojim očima i ušima kakve sve nebuloze ljudski um može stvoriti)... Međutim, takve nebuloze su između ostalog kumovale odlasku mnogih Sarajlija i pitanje je hoće li se ikada vratiti (a drugo pitanje je da li će ih se iko više sjećati).
Beograd. Grad koji sam od malih nogu volio kao ondašnji glavni grad ondašnje države i grad u koji sam se uvijek rado vraćao, provodeći uvijek predivne trenutke sa lijepim Beograđankama... Tamo sam upoznao mnogo lijepih djevojaka koje su me stvarno gotivile, i tamo sam doživio svoja prva prava ljubavno-seksualna iskustva, ali nisam više siguran da li me tamo iko više voli. Taj grad me je razočarao svojim padom na moralnom ispitu. To se desilo u vrijeme kada je Beograd prestao biti „grad“, onda kada je to trebalo da bude... Moram da kažem da ovdje ne govorim o poštenim i pravim Beograđanima poput mog dobrog prijatelja Dejana Ristića iz Novog Beograda... On me je nazvao pred sami početak rata da mi kaže da se isparim iz Sarajeva i BiH, jer je znao da iz Beograda i ostatka Srbije idu jake snage “dobrovoljaca”, hordi pijanih četnika i ostatka JNA, sa namjerom da ruše moj grad i ubijaju moje sugrađane. Njemu hvala, ali ja sam ostao jer sam imao OBAVEZU prema svom gradu. Ja ovdje govorim negativno o onim Beograđanima, kojih je bila većina, koji su nad našom mukom likovali, a danas to svoje osjećanje pokazuju malo drugačije, malo zatomljeno i (salonski) uvijeno u neke uopštene fraze tipa baš ove koju sam pomenuo "svi su otišli - nema više onog Sarajeva" itd... A u suštini im je krivo i do bola su zavidni sto smo opstali, pa im prilikom izgovaranja imena SARAJEVO iz usta cure bale pune laži i omalovažavanja tipa: "kasaba, pokrivene žene, vehabije, Teheran” i slična sranja, a ne vide kako im na Terazijama i dan-danas vise štandovi sa šajkačama, majicama sa likovima ratnih zločinaca, uz svu moguću ikonografiju jedog mraka, gusala, opanaka itd... Imati stanovnika milion, dva, tri ne znači da pričamo o metropoli ukoliko je 90% tog stanovništva doselilo iz šumadijskih vukojebina i bosanskih pašnjaka sa Ravne Romanije i Glasinačkog polja. Beograd je odavno, barem po svojim gabaritima, postao veliki grad. Međutim, za razliku od ostalih metropola, koje metropolom postaju nakon što svijet u njima prepozna istu, Beograd je prerano počeo samog sebe da proglašava metropolom. Da nije bilo rata, on bi to zaista i postao, jer imao je sve predispozicije, svu moguću gradsku infrastrukturu i biće, jednu kritičnu masu društva koja se polako izdvajala i "prijetila" da u beogradskom konglomeratu svakojakih pridošlica, Crnogoraca, Bosanaca, južnih Srbijanaca itd. napravi jedno jezgro koje će činiti Beograd pravom pravcatom metropolom... Međutim rat je došao i sve se to raspršilo i otišlo u tri pizde materine... Beograd nije postao metropola. Ostao je samo „veliko gradsko naselje“. Jer metropola ne znači imati 1.500.000 stanovnika, nego imati onu kritičnu masu koja će taj grad držati gradom 24 sata dnevno, bilo da u njemu živi pola ili 10 miliona... Beograd je tada izgubio bitku da postane ono čemu je stremio... jer, kakva je to „metropola“ i koja je to „urbana snaga“ u kojoj su idoli mladih "Beogradjana" jedan čoban sa Durmitora (Karadžić)??!! I koje to zgrade, broj stanovnika i noćni život može da gradu prišije atribut "metropole", kada je i dan-danas najveća zvijezda jedna Ceca – polupismena i bogata seljančura iz tri pizde materine?! Naš Enis Bešlagić je za nju doktor nauka, mada nema toliko para...
Uostalom, svako ima pravo da bira gdje želi ili voli živjeti. Ja volim svoje Sarajevo i trudim se da svojim djelovanjem doprinesem što boljem imidžu svoga grada. Za ostale me boli briga, pa tako i za Bregom, Čolom, Neletom, i onim Nemanjom sa Gorice... Oni su se izgubili u vremenu i prostoru, pa više ne znaju ni gdje ni čemu pripadaju... Ja im jedino mogu reći gdje NE pripadaju. Oni ne pripadaju ni tamo ni ovamo... A upravo takve izgubljene duše prve se javljaju na teme poput ove. To su najčešće oni nakurčeni likovi koji seru o gradu o kojem ne znaju NIŠTA i koji ga nikada nisu istinski ni (do)živjeli...
-
Delboy.Trotter
#42 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Svejedno. Meni žao Keme što je otišao. I Žere i Sule.
I umalo ne zaboravih, Đinovića, Loše i Đure. A ja, i Z. Sokolovića.
-
klixober
#43 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Otjerali ih oni s brda.Nadam se da to nisu tvoji...Delboy.Trotter wrote:Svejedno. Meni žao Keme što je otišao. I Žere i Sule.
A ne vidim nikakav smisao za ovakvim temama.
- Real Khan
#44 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Jedino što je "nekontrolisano" ovdje jeste tvoj nekontrolisani i nekulturni rječnik...i stoga te molim da se ubuduće uzdržiš psovki. Ako nemaš ništa pametnije reći onda barem umukni. Nekada je i "ćutanje zlato"... Sljedeću psovku neću tolerisati i odmah ću te prijaviti administraciji foruma pa neka oni riješe šta treba riješiti.GDP wrote:Samozavaravanje. Upravo ono o cemu pricam, nekontrolisano poredjenje sa Beogradom. Hebo te Muhamed Filipovic, pa makar mislio da si odmakao od njega.Real Khan wrote:Evo da i ja nabacim malo ćumura na temu, koja je nekada davno već cirkulirala ovim forumom i za podsjetnik, evo šta sam onomad pisao:
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#45 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
muha_sa wrote:bezkuracDelboy.Trotter wrote:Pa ko je to ostao u Sarajevu iz onog vremena, vrijedan priče?
- Nekako s proljeća
- essex
#47 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Real Khan wrote:Evo da i ja nabacim malo ćumura na temu, koja je nekada davno već cirkulirala ovim forumom i za podsjetnik, evo šta sam onomad pisao:
Real Khan wrote:
Sarajevo ili Beograd
Prvo što mi se zgadi kada čitam tekstove na ovu temu jeste činjenica da većina ljudi, kada se porede ova dva grada, svoju pažnju poklanjaju uglavnom perifernim stvarima, glupostima i trivijalijama tipa "gdje su bolji ćevapi" i slični klinci, palci... A niko ne pominje šta je ova dva grada činilo i šta je ova dva grada održalo, ili nije uspjelo da održi GRADOM... Svi znamo, a naročito mi koji smo u Sarajevu ostali za vrijeme rata, šta je ovaj grad pretrpio i koja je bila najveća snaga Sarajeva... Ta snaga smo bili mi koji smo ostali, bio je to naš duh sarajevski, koji nas je i pored svega opet držao da ostanemo ljudi i da i pored svog zla koje nam je naneseno i pored sve krvi u kojoj smo se kupali, opet ostanemo dostojanstveni i ostanemo SARAJLIJE...
Najviše mi se smuči kada čitam komentare onih koji su se u ratu, a iz Sarajeva su, „našli na drugoj strani“...onoj zločinačkoj strani koja je ovaj grad palila i rušila sa tolikom bestijalnošću i užitkom... Prvo što iz njihovih usta izađe je "Sarajevo nije više ono što je nekad' bilo... iz njega su svi otišli..." Pa ko je onda ostao u Sarajevu tokom rata... čiju su to djecu ganate ubijale svaki dan... Ko se to borio i ginuo?! Morat ću ove pobjegulje mnogo razočarati, jer nas je ostalo puno, a i dan-danas nas ima, više nego što su takvi očekivali.
Otišli su samo ONI, a takvi nam doista nisu ni trebali... ovdje ne govorim o etničkoj pripadnosti, vjeri, i ostalim sranjima, nego o tome da oni koji su otišli na onu stranu, ovoga grada nisu ni vrijedni... Pominju oko „150.000 protjeranih sarajevskih Srba“ (među njima su naravno i Brega i Čola i Nele...), a malo stariji forumaši će se sjetiti i priča u beogradskim novinama i "sarajevskim krugovima" u Bg, kako su “Davorin Popović i Kemo Monteno bacali Srbe lavovima u Pionirskoj dolini”! (Ovo kad sam gledao na SRNI, fakat sam se pišao od smijeha, jer nisam mogao vjerovati svojim očima i ušima kakve sve nebuloze ljudski um može stvoriti)... Međutim, takve nebuloze su između ostalog kumovale odlasku mnogih Sarajlija i pitanje je hoće li se ikada vratiti (a drugo pitanje je da li će ih se iko više sjećati).
Beograd. Grad koji sam od malih nogu volio kao ondašnji glavni grad ondašnje države i grad u koji sam se uvijek rado vraćao, provodeći uvijek predivne trenutke sa lijepim Beograđankama... Tamo sam upoznao mnogo lijepih djevojaka koje su me stvarno gotivile, i tamo sam doživio svoja prva prava ljubavno-seksualna iskustva, ali nisam više siguran da li me tamo iko više voli. Taj grad me je razočarao svojim padom na moralnom ispitu. To se desilo u vrijeme kada je Beograd prestao biti „grad“, onda kada je to trebalo da bude... Moram da kažem da ovdje ne govorim o poštenim i pravim Beograđanima poput mog dobrog prijatelja Dejana Ristića iz Novog Beograda... On me je nazvao pred sami početak rata da mi kaže da se isparim iz Sarajeva i BiH, jer je znao da iz Beograda i ostatka Srbije idu jake snage “dobrovoljaca”, hordi pijanih četnika i ostatka JNA, sa namjerom da ruše moj grad i ubijaju moje sugrađane. Njemu hvala, ali ja sam ostao jer sam imao OBAVEZU prema svom gradu. Ja ovdje govorim negativno o onim Beograđanima, kojih je bila većina, koji su nad našom mukom likovali, a danas to svoje osjećanje pokazuju malo drugačije, malo zatomljeno i (salonski) uvijeno u neke uopštene fraze tipa baš ove koju sam pomenuo "svi su otišli - nema više onog Sarajeva" itd... A u suštini im je krivo i do bola su zavidni sto smo opstali, pa im prilikom izgovaranja imena SARAJEVO iz usta cure bale pune laži i omalovažavanja tipa: "kasaba, pokrivene žene, vehabije, Teheran” i slična sranja, a ne vide kako im na Terazijama i dan-danas vise štandovi sa šajkačama, majicama sa likovima ratnih zločinaca, uz svu moguću ikonografiju jedog mraka, gusala, opanaka itd... Imati stanovnika milion, dva, tri ne znači da pričamo o metropoli ukoliko je 90% tog stanovništva doselilo iz šumadijskih vukojebina i bosanskih pašnjaka sa Ravne Romanije i Glasinačkog polja. Beograd je odavno, barem po svojim gabaritima, postao veliki grad. Međutim, za razliku od ostalih metropola, koje metropolom postaju nakon što svijet u njima prepozna istu, Beograd je prerano počeo samog sebe da proglašava metropolom. Da nije bilo rata, on bi to zaista i postao, jer imao je sve predispozicije, svu moguću gradsku infrastrukturu i biće, jednu kritičnu masu društva koja se polako izdvajala i "prijetila" da u beogradskom konglomeratu svakojakih pridošlica, Crnogoraca, Bosanaca, južnih Srbijanaca itd. napravi jedno jezgro koje će činiti Beograd pravom pravcatom metropolom... Međutim rat je došao i sve se to raspršilo i otišlo u tri pizde materine... Beograd nije postao metropola. Ostao je samo „veliko gradsko naselje“. Jer metropola ne znači imati 1.500.000 stanovnika, nego imati onu kritičnu masu koja će taj grad držati gradom 24 sata dnevno, bilo da u njemu živi pola ili 10 miliona... Beograd je tada izgubio bitku da postane ono čemu je stremio... jer, kakva je to „metropola“ i koja je to „urbana snaga“ u kojoj su idoli mladih "Beogradjana" jedan čoban sa Durmitora (Karadžić)??!! I koje to zgrade, broj stanovnika i noćni život može da gradu prišije atribut "metropole", kada je i dan-danas najveća zvijezda jedna Ceca – polupismena i bogata seljančura iz tri pizde materine?! Naš Enis Bešlagić je za nju doktor nauka, mada nema toliko para...
Uostalom, svako ima pravo da bira gdje želi ili voli živjeti. Ja volim svoje Sarajevo i trudim se da svojim djelovanjem doprinesem što boljem imidžu svoga grada. Za ostale me boli briga, pa tako i za Bregom, Čolom, Neletom, i onim Nemanjom sa Gorice... Oni su se izgubili u vremenu i prostoru, pa više ne znaju ni gdje ni čemu pripadaju... Ja im jedino mogu reći gdje NE pripadaju. Oni ne pripadaju ni tamo ni ovamo... A upravo takve izgubljene duše prve se javljaju na teme poput ove. To su najčešće oni nakurčeni likovi koji seru o gradu o kojem ne znaju NIŠTA i koji ga nikada nisu istinski ni (do)živjeli...
nista, samo da podebljam i kazem za ovog momcinu gore...tifa je dobio i batine od nekih budalasa jer su se bili naostrili, ipak na kraju svega nije ni zelio da izadje nego je ostao sa svojim gradom jos neko vrijeme...na kraju je izasao, pobjegao sam i ja kao i mnogi drugi, ali je najbitnije da u prvim godinama kada je bilo najteze ni on ni ja ni drugi koji su kasnije otisli to nisu ni pomislili da urade kada je gradu bilo najteze, i na kraju ne samo radi grada, radi R BiH...
real...prava dijagnoza...odlicno, sjedi...pet.
-
Sarajevski
#48 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
nekad i sad
branko djuric u nadrealistima - enis beslagic kao mjera provale
dario dzamonja - muharem bazdulj ili stavite koga god hocete
oslobođenje i vecernje- oslobođenje i san i avaz
sarajevo i zeljo - sarajevo i zeljo?
emerik blum - nihad imamovic, fahro radoncic
safet zec - adin hebib
praski student i sl - viza za buducnost
nedjeljni zabavnik - lilo i ziz
da nabrajam dalje?
safet zec - adin hebib
da nabrajam dalje?
- Real Khan
#49 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
Ma, slobodno nabrajaj...jer u čitavom svijetu je došlo do potpune devalvacije u svim porama društva. To je kažu GLOBALIZACIJA i POTROŠAČKO DRUŠTVO (samo se sjeti: Big Brother, Big Sister, Big quratz-palatz, American Idol, Farma, Survivor, Grand ProductionSarajevski wrote:nekad i sad
safet zec - adin hebib
da nabrajam dalje?
- sorge_sa
#50 Re: Sarajevo danas vs. Sarajevo proper
1. Danis Tanovic
2. braca Saran , Dino i Adnan, Letu Stuke i Skroz
3. Bure, Sikter,
4. Haris Pasovic, Dino Mustafic
5. Laka, kao kombinacija Djure, Neleta i Nadrealista
mislim sasma dovoljno, ako ne i vise, relevantniji na svim poljima od pobrojanih
2. braca Saran , Dino i Adnan, Letu Stuke i Skroz
3. Bure, Sikter,
4. Haris Pasovic, Dino Mustafic
5. Laka, kao kombinacija Djure, Neleta i Nadrealista
mislim sasma dovoljno, ako ne i vise, relevantniji na svim poljima od pobrojanih