Sankcije Iranu?
- Hypo-Alpe-Adria
#77 Re: Sankcije Iranu?
Čini mi se da sam propustio glavno.nezavisni wrote:Ne kontam bas cemu ova dilema? Pa sustina naseg prisustva u VS jeste da budemo na strani Amerikanaca. Samo je pitanje koliko cemo biti vjesti da to iskoristimo za nase interese.
A Iran je trenutno ipak, rezervna opcija. Ako sta krene po zlu, uvijek se mozemo njima okrenuti... ili Arapima. Trenutni interes nam je biti americki saveznik.
- aha, znači to nam je rezervni strateški cilj - Iran. Odlično. Da vidimo dalje..''Iran je trenutno ipak, rezervna opcija''
- ne znam što to može krenuti po ''zlu''. Misliš ako USA izgubi primat u svijetu, ili možda islamski svijet pobjedi u globalnom sukobu sa zapadom, - pa im se UVIJEK možemo okrenuti. Ja baš ne mislim tako. Što bi se okretali prema Iranu i Arapima? Je li to zbog kooperativnog uzgoja sitnih krastavaca ili pak zbog islama. Svejedno, što god da je. Imam još bolju ideju: hajdemo se okrenuti Vatikanu i Latinoameričkim državama. Imaju super koke u onim saFunicama''Ako sta krene po zlu, uvijek se mozemo njima okrenuti... ili Arapima''
Inače pitanje glasanja o sankcijama: Veži konja gdje ti aga kaže. ZA.
-
kijameta
#78 Re: Sankcije Iranu?
U Iranu nema demokratskih visestranackih izbora,tako da Iranci uopste nemaju priliku da daju svoj glas za ono sto bi oni htjeli. A uopste ne sumnjam da kada bi tamo postojalo visestranacje da bi sekularna prozapadno-proamericka stranka odnijela 80 % glasova,ostalo bi dobile stranke manjinskih naroda a ovi islamisti sto su sada na vlasti bi dobili 5 % glasova i poslije izbora bi svi po zatvorima zavrsili. Pitaj bilo kojega slobodnoga Iranca/Iranku o tome pa ces dobiti bas ovakav odgovor.vruce pivo wrote:Ok,slazem se sa tobom sto se prvog dijela tice,izdrzati tolike godine sankcija,diverzija i pritisaka sa svih strana i jos pri tome biljeziti ekonomski rast i prosperitet je za svako divljenje koje uistinu zasluzuje iranski narod.kijameta wrote:Vidim da vecina forumasa smatra Irance primitivcima,ulojenim bradonjama koji po cijeli dan vrte tespih i nista drugo ne znaju i ne zele. Medzutim nije tako,Iranci su ljudi kao i mi ,kao i Evropljani,kao i Amerikanci. Iranci zele u svom zivotu licnu srecu,licni prosperitet,sebe i svoje porodice,zele zivot u slobodnom Iranu. Irancima je uzor zivot,kakav zive Evropljani i Amerikanci,to je ono sto Iranci zele. Sankcije treba da doprinesu lomljenju islamistickog rezima i demokratizaiji Irana. Glasanjem za sankcije,glasamo za iranski narod,za sve one pobijene u zadnjim demonstracijama od strane islamistickog rezima.
Bosna i Bosnjaci svoju buducnost mogu vidjeti samo u EU i NATU a ako zelimo biti dio toga znamo kako moramo glasati i pri tome trebamo biti svjesni da bi i Iranci glasali za sankcije,kada bi ih neko nesto pitao i da ce nam iranski narod biti zahvalan sto smo pomogli u rusenju teokratske diktature pod kojom je Iran a kojoj su odbrojani dani.
Suzdrzanost i neutralnost nisu opcija. VRS nije suzdrzana i nije neutralna,pa ne mozemo ni mi biti. Iranski teokratski rezim,Srbija i rs su saveznici i prijatelji,dok smo mi na drugoj strani.
Samo ne znam zbog cega sadasnju vladu nazivas diktaturom kada je iranski narod jasno rekao na proslim izborima da daje punu podrsku Ahmedinedzadu.Zbog cega neke drzave i ljudi uzimaju sebi za pravo da odlucuju o tome sta je najbolje za iranski narod?Oni su sa citavih 65% glasova koje je dobio "Ahmo" jasno rekli kakvim putem zele da idu.
Protesti poslije izbora su bili odraz nezadovoljstva manjine koja je glasala drugacije i izgubila izbore..Ni meni se ne svidja sadasnja garnitura vlasti u BiH pa mi to ne daje za pravo da gazim volju vecine gradjana koji su glasali drugacije.
Sankcije koje ce se vjerovatno usvojiti nece ugroziti teokratski sistem Irana, vec ce ga naprotiv ojacati, niti ce sprijeciti daljnje razvijanje nuklearnog programa bez obzira sta Amerika,EU i Saudijska Arabija odlucili.
- nellington
#79 Re: Sankcije Iranu?
Jes', k'o što smo i mi glasali za Reformske Snage i Liberale 1990. Misliš da ne postoji značajno glasačko tijelo Velikog Vođe, koje vidi Iran kao protutežu USA i Izraelu, i koje MANa vidi kao jedinog čovjeka sposobnog da održi balans?kijameta wrote:
U Iranu nema demokratskih visestranackih izbora,tako da Iranci uopste nemaju priliku da daju svoj glas za ono sto bi oni htjeli. A uopste ne sumnjam da kada bi tamo postojalo visestranacje da bi sekularna prozapadno-proamericka stranka odnijela 80 % glasova,ostalo bi dobile stranke manjinskih naroda a ovi islamisti sto su sada na vlasti bi dobili 5 % glasova i poslije izbora bi svi po zatvorima zavrsili. Pitaj bilo kojega slobodnoga Iranca/Iranku o tome pa ces dobiti bas ovakav odgovor.
-
theTruePath
#80 Re: Sankcije Iranu?
U Iranu nema demokratskih visestranackih izbora,tako da Iranci uopste nemaju priliku da daju svoj glas za ono sto bi oni htjeli. A uopste ne sumnjam da kada bi tamo postojalo visestranacje da bi sekularna prozapadno-proamericka stranka odnijela 80 % glasova,ostalo bi dobile stranke manjinskih naroda a ovi islamisti sto su sada na vlasti bi dobili 5 % glasova i poslije izbora bi svi po zatvorima zavrsili. Pitaj bilo kojega slobodnoga Iranca/Iranku o tome pa ces dobiti bas ovakav odgovor.
upravo tako,iranci su ovdje na zapadu medju najsekularnijm muslimanima,bilo je neko istrazivanje o tome i iranci su od svih muslimana(istrazivani su i turci,bosnjaci tid) ispali najsekularniji.Kad istrazivanje pokaze da su iranci sekularniji i od turaka i bosnjaka onda vidis "koliko je sati"
-
nekoeko
#81 Re: Sankcije Iranu?
Vlast u Iranu sigurno nije sjajna, ali je li sjajna recimo u Egiptu ili ostalim zemljama Bliskog istoka, a sve te zemlje su uglavnom jaki saveznici Amerike od Saudijske Arabije do Maroka! Ali njihovi tirani ne smetaju ni zapadu, ni zapadnim medijima. U njima se gaze ljudska prava vise nego u Iranu, sto puta, ali u zapadnim medijima nisam naiso na izvjestaje o hapsenju i ubistvima clanove opozicije "muslimanske brace" u Egiptu! Iran je jedina zemlja u regiji, koja sama kontrolise svoje prirodne resurse i to je Amerima muka.kijameta wrote:
-
kijameta
#82 Re: Sankcije Iranu?
Pa zamisli koliko bi u Bosni glasova dobila stranka koju bi osnovao Efendija Ceric i koja bi se zalagala za teokratsko uredjenje Bosne,ee duplo manje bi u Iranu na visestranackim izborima dobil islamisti,jer su Iranci duplo sekularniji i duplo civiliziraniji od Bosanaca.nellington wrote:Jes', k'o što smo i mi glasali za Reformske Snage i Liberale 1990. Misliš da ne postoji značajno glasačko tijelo Velikog Vođe, koje vidi Iran kao protutežu USA i Izraelu, i koje MANa vidi kao jedinog čovjeka sposobnog da održi balans?kijameta wrote:
Ne moze se porediti Iran sa Egiptom i kojekakvim arapskim feudalnim rezimima,oni sa njima nemaju nista zajednicko osim religije.Iranci su veliki narod i velika zemlja u svakom pogledu,oni su sposobni da svoju zemlju lansiraju u sam vrh covjecanstva,samo treba prvo da se oslobode ovih bradatih strasila a sankcije ce im pomoci na tom putu.
-
theTruePath
#83 Re: Sankcije Iranu?
stim sto bi nakon toga Iran okrenuo ledja skroz Bosni,to bi uradila i TurskaA Iran je trenutno ipak, rezervna opcija. Ako sta krene po zlu, uvijek se mozemo njima okrenuti... ili Arapima.
Saudija nebi,jer Iran im i onako nije drag
-
theTruePath
#84 Re: Sankcije Iranu?
odes malo do podrinjaca,krajisnika,pa onda onih poboznih sela oko Zenice,Travnika itd i vidis da bi dobio barem jedno 30% glasovaPa zamisli koliko bi u Bosni glasova dobila stranka koju bi osnovao Efendija Ceric
-
kijameta
#85 Re: Sankcije Iranu?
Je li mislis na Gluhu Bukovicu ???theTruePath wrote:odes malo do podrinjaca,krajisnika,pa onda onih poboznih sela oko Zenice,Travnika itd i vidis da bi dobio barem jedno 30% glasovaPa zamisli koliko bi u Bosni glasova dobila stranka koju bi osnovao Efendija Ceric
- wels
#86 Re: Sankcije Iranu?
Ja mislim da bi mi trebali traziti od Amera,Izraela i Iranaca da lijepo sjedu i pregovaraju sve dok ne dodju do sporazuma koji bi zadovoljio sve tri strane 
- chuchumbamayumbe
#87 Re: Sankcije Iranu?
Zasto Iran nece da se uranijum obogacuje u Rusiji, i da se preradjen vraca u Iran, a u svrhu dobivanja nuklearne energije?!
Zar to nije vec bilo dogovoren, pa je Iran onda odustao?
BTW, SAD su blizu dogovora sa Rusima i Kinom u vezi jednoglasnog izglasavanja sankcija, pogotovu nakon nuklearnog samita u Vasingtonu, sankcije ce biti izglasane, sa Bosnom ili bez nje, a ja mislim da ce svako glasanje BiH razlicito od SAD znaciti, ako nisi sa nama, protiv nas si.
Uzgred budi receno, uvjeren sam da ce nasi predstavnici u UN glasati za sankcije, bez obzira sto im mozda zdrav razum govori drugacije.
A sa Ahmedinedzadom, covjekom koji negira holokaust, i koji je drugi put dosao na vlast prevarom i na cijim su cipelama krv iranskih studenata i napredne inteligencije, izgleda da se nazalost ne moze drugacije.
Zao mi je iranskog naroda, strasna nacija, respect i naklon do zemlje, ali Ahmedinedzad u kombinaciji sa Revolucionarnom Gardom, korupcijom koja je sveprisutna u iranskom drustvu (posebno u naftnom biznisu), ljudska prava, hronican nedostatak stranih ulaganja (opet najvise u naftnu industriju), podrska teroristickim grupama sirom svijeta (posebno na bliskom istoku), nema napretka...
Najveci prijatelji Iranskog rezima su Sirija, Sudan, Zimbabve, Tanzanija, Gambia, Gabon, Bolivia, Ekvador, Kuba, Sri Lanka, Uganda i Venezuela.
Iran je 4 drzava u svijetu po zalihama nafte, a uvoze 40% od svojih potreba. Niti jedna rafinerija nije izgradjena nakon islamske revolucije.
Jedini nacin da se Ahmedinedzad & co koju on predstavlja (i koji ovog mamlaza gura da prica to sto prica) odrze na vlasti i da ih ne pojede jos jedna revolucija je pozivanje na rat, pozivanje na ugrozenost sankcijama i prica kako je cijeli svijet protiv Irana (sto uopste nije tacno), protiv rezima u Iranu su najvise sami Iranci, tj napredna inteligencija, studenti, omladina.
Ovo me neodoljivo podsjeca na situaciju u kojoj je bio Milosevic dok je "ceo svet bio protiv Srbije".
Zivi bili pa vidjeli...Ahmedinedzad i Revolucionarna Garda moraju pasti, za dobro i prosperitet iranske mladosti i njihove buducnosti.
A mi se u BiH zalazemo protiv sankcija, ili zelimo da budem suzdrzani.
Ahmedinedzad&co se moraju na vrijeme zaustaviti, isto kao sto se i Milosevic morao na vrijeme zaustaviti.
CItava ova ujdurma oko nuklearnog goriva, bombi, nuklearki, ugrozenost, folova-glova je samo shuplja prica da bi se trenutacni iranski vlastodrsci odrzali na vlasti i da ne bi prepustili vodjstvo mladjim, napredinijim i demokratskim snagama.
Ja sam za sankcije, iako mi je zao iranskog naroda iz dna duse. Poznajem nekoliko iranaca, pobjegli su kao mladi iz zemlje, odmah nakon Revolucije, veoma pametni i ponosni ljudi, kada sam govorio lijepe stvari o Iranu, moglo se naprosto vidjeti na njima koliko su ponosni na svoju zemlju i koliko im je drago cuti tako lijepe rijeci. Ali rezim koji je ogrezao u kriminalu i korupciji je taj koji treba da nestane.
Mozda ja i grijesim u nekim stvarima, ali to je moje misljenje, a ja mislim o Irancima sve najbolje.
Zar to nije vec bilo dogovoren, pa je Iran onda odustao?
BTW, SAD su blizu dogovora sa Rusima i Kinom u vezi jednoglasnog izglasavanja sankcija, pogotovu nakon nuklearnog samita u Vasingtonu, sankcije ce biti izglasane, sa Bosnom ili bez nje, a ja mislim da ce svako glasanje BiH razlicito od SAD znaciti, ako nisi sa nama, protiv nas si.
Uzgred budi receno, uvjeren sam da ce nasi predstavnici u UN glasati za sankcije, bez obzira sto im mozda zdrav razum govori drugacije.
A sa Ahmedinedzadom, covjekom koji negira holokaust, i koji je drugi put dosao na vlast prevarom i na cijim su cipelama krv iranskih studenata i napredne inteligencije, izgleda da se nazalost ne moze drugacije.
Zao mi je iranskog naroda, strasna nacija, respect i naklon do zemlje, ali Ahmedinedzad u kombinaciji sa Revolucionarnom Gardom, korupcijom koja je sveprisutna u iranskom drustvu (posebno u naftnom biznisu), ljudska prava, hronican nedostatak stranih ulaganja (opet najvise u naftnu industriju), podrska teroristickim grupama sirom svijeta (posebno na bliskom istoku), nema napretka...
Najveci prijatelji Iranskog rezima su Sirija, Sudan, Zimbabve, Tanzanija, Gambia, Gabon, Bolivia, Ekvador, Kuba, Sri Lanka, Uganda i Venezuela.
Iran je 4 drzava u svijetu po zalihama nafte, a uvoze 40% od svojih potreba. Niti jedna rafinerija nije izgradjena nakon islamske revolucije.
Jedini nacin da se Ahmedinedzad & co koju on predstavlja (i koji ovog mamlaza gura da prica to sto prica) odrze na vlasti i da ih ne pojede jos jedna revolucija je pozivanje na rat, pozivanje na ugrozenost sankcijama i prica kako je cijeli svijet protiv Irana (sto uopste nije tacno), protiv rezima u Iranu su najvise sami Iranci, tj napredna inteligencija, studenti, omladina.
Ovo me neodoljivo podsjeca na situaciju u kojoj je bio Milosevic dok je "ceo svet bio protiv Srbije".
Zivi bili pa vidjeli...Ahmedinedzad i Revolucionarna Garda moraju pasti, za dobro i prosperitet iranske mladosti i njihove buducnosti.
A mi se u BiH zalazemo protiv sankcija, ili zelimo da budem suzdrzani.
Ahmedinedzad&co se moraju na vrijeme zaustaviti, isto kao sto se i Milosevic morao na vrijeme zaustaviti.
CItava ova ujdurma oko nuklearnog goriva, bombi, nuklearki, ugrozenost, folova-glova je samo shuplja prica da bi se trenutacni iranski vlastodrsci odrzali na vlasti i da ne bi prepustili vodjstvo mladjim, napredinijim i demokratskim snagama.
Ja sam za sankcije, iako mi je zao iranskog naroda iz dna duse. Poznajem nekoliko iranaca, pobjegli su kao mladi iz zemlje, odmah nakon Revolucije, veoma pametni i ponosni ljudi, kada sam govorio lijepe stvari o Iranu, moglo se naprosto vidjeti na njima koliko su ponosni na svoju zemlju i koliko im je drago cuti tako lijepe rijeci. Ali rezim koji je ogrezao u kriminalu i korupciji je taj koji treba da nestane.
Mozda ja i grijesim u nekim stvarima, ali to je moje misljenje, a ja mislim o Irancima sve najbolje.
- BarbaDue
#88 Re: Sankcije Iranu?
Koliko slobodnih iranaca si ti pitala pa znas odgovorkijameta wrote:
- jutarnji
#89 Re: Sankcije Iranu?
A zasto bi to prihvatio? Ako imaju svoju tehnologiju, kapacitete i obrazovane ljude zasto bi placali Rusima dachuchumbamayumbe wrote:Zasto Iran nece da se uranijum obogacuje u Rusiji, i da se preradjen vraca u Iran, a u svrhu dobivanja nuklearne energije?!
to rade za njih? Najcrnje u svemu je da zemlje koje imaju dovoljno nuklearnih bojevih glava da nas 120 puta
sve skupa pretvore u prasinu insistiraju da se Iranu nametnu sankcije zbog njegovog nuklearnog programa.
nidje veze.
Dobro, ni meni nije jasno sto mu ta budalastina treba.chuchumbamayumbe wrote:A sa Ahmedinedzadom, covjekom koji negira holokaust
A sto se naseg glasa tice, moze li ikako da se mi ispisemo iz tog savjeta bezbjednosti dok se to ne izglasa
pa da se poslije vratimo?
- mrtva kokoš
#90 Re: Sankcije Iranu?
kijameta wrote:

- Istocka
#91 Re: Sankcije Iranu?
Svak nek cisti svoju avliju ...IRAN....irancima .....demokracija nemoze se postici befelima i nasiljem.... !!!!
- chuchumbamayumbe
#92 Re: Sankcije Iranu?
Iran je vec bio pristao da se obogacivanje uranijuma vrsi u Rusiji, pa je onda odustao. Blef, ili nesto drugo?jutarnji wrote:A zasto bi to prihvatio? Ako imaju svoju tehnologiju, kapacitete i obrazovane ljude zasto bi placali Rusima dachuchumbamayumbe wrote:Zasto Iran nece da se uranijum obogacuje u Rusiji, i da se preradjen vraca u Iran, a u svrhu dobivanja nuklearne energije?!
to rade za njih? Najcrnje u svemu je da zemlje koje imaju dovoljno nuklearnih bojevih glava da nas 120 puta
sve skupa pretvore u prasinu insistiraju da se Iranu nametnu sankcije zbog njegovog nuklearnog programa.
nidje veze.kao, jos jedna atomska vise i tek smo onda na`ebali? who yes no.
Dobro, ni meni nije jasno sto mu ta budalastina treba.chuchumbamayumbe wrote:A sa Ahmedinedzadom, covjekom koji negira holokaust
A sto se naseg glasa tice, moze li ikako da se mi ispisemo iz tog savjeta bezbjednosti dok se to ne izglasa
pa da se poslije vratimo?
Iran kaze da ce se njegov nuklearni potencijal koristiti u mirnodopske svrhe, cemu onda prijetnje Izraelu, cemu tolika tajnovitost, cemu sakrivanje nuklearnog postrojenja u Komu, a ko zna da li ih ima jos skrivenih?
Narode, nemojte iznositi ocjene o tome ko moze a ko ne moze imati nuklearno oruzje tek tako.
Pa dajte, molim vas, naucite sta znaci nuklearna ravnoteza i zasto je ona uspostavljena.
Zelite li da Iran napravi nuklearnu bombu. Pa da ispuni obecanje Ahmedinedzada da ce sravnati Izrael da nestane sa lica zemlje?
Da li zaista to zelite, da Ahmedinedzad napravi nuklearku, ili vise njih, ali iskreno? Dobro razmislite.
Na stranu to sta mi mislili o Izraelu ( ja licno).
- jutarnji
#93 Re: Sankcije Iranu?
Pa eto, recimo da ne znamo sta se krije iza te odluke. Mozda blefira, mozda su skontali da ce im biti skupo, mozdachuchumbamayumbe wrote:Iran je vec bio pristao da se obogacivanje uranijuma vrsi u Rusiji, pa je onda odustao. Blef, ili nesto drugo?
hoce da naprave bombu i posalju nas sve u pm. Sve mozda.
Kakva ravnoteza? Izrael ima atomsku, Iran nema atomsku, ravnoteza zdravo. Treba li pisati o tome kakochuchumbamayumbe wrote:Pa dajte, molim vas, naucite sta znaci nuklearna ravnoteza i zasto je ona uspostavljena.
je Izrael laHak na obaracu?
Razmislio, ja sam za to da se sve te bombe rastave, uniste i totalna zabrana cackanja tih uranijum-plutonijumchuchumbamayumbe wrote:Da li zaista to zelite, da Ahmedinedzad napravi nuklearku, ili vise njih, ali iskreno? Dobro razmislite.
djidja.
- chuchumbamayumbe
#94 Re: Sankcije Iranu?
Izrael nije prijetio da ce unistiti Iran, ali je Iran prijetio da ce unistiti Izrael.
I ja sam za svijet bez nuklearnog oruzja, ali mislim da ce to tesko biti izvodljivo.
Nuklearna ravnoteza znaci relacije USA-Rusija, Indija-Pakistan, i slicno.
Da li svaka drzava u svjetu koja to moze, treba da ima nuklearno oruzje?
Zasto jednom Iranu treba nuklearna bomba!?
Kao garant njegove odrzivosti, ili zbog necega drugoga?! Ko predstavlja toliku prijetnju Iranu da bi ovaj sebe osigurao atomskom?!
Po meni, niko.
Jedina prijetnja Iranu je sam iranski rezim koji je sada na vlasti.
Ja zelim da vjerujem da Iran zaista ne zeli nuklearno oruzje, i sva moja nadanja idu u tom smjeru.
I ja sam za svijet bez nuklearnog oruzja, ali mislim da ce to tesko biti izvodljivo.
Nuklearna ravnoteza znaci relacije USA-Rusija, Indija-Pakistan, i slicno.
Da li svaka drzava u svjetu koja to moze, treba da ima nuklearno oruzje?
Zasto jednom Iranu treba nuklearna bomba!?
Kao garant njegove odrzivosti, ili zbog necega drugoga?! Ko predstavlja toliku prijetnju Iranu da bi ovaj sebe osigurao atomskom?!
Po meni, niko.
Jedina prijetnja Iranu je sam iranski rezim koji je sada na vlasti.
Ja zelim da vjerujem da Iran zaista ne zeli nuklearno oruzje, i sva moja nadanja idu u tom smjeru.
- BarbaDue
#95 Re: Sankcije Iranu?
Bravo kralju, samo jos da dodam malo na ovo zadnje, neka se bombice rastavljaju, ali tek onda kada ih napravi ko ih moze napraviti, odnosno, kada se napravi istinska nuklearna ravnoteza.jutarnji wrote:Pa eto, recimo da ne znamo sta se krije iza te odluke. Mozda blefira, mozda su skontali da ce im biti skupo, mozdachuchumbamayumbe wrote:Iran je vec bio pristao da se obogacivanje uranijuma vrsi u Rusiji, pa je onda odustao. Blef, ili nesto drugo?
hoce da naprave bombu i posalju nas sve u pm. Sve mozda.Kakva ravnoteza? Izrael ima atomsku, Iran nema atomsku, ravnoteza zdravo. Treba li pisati o tome kakochuchumbamayumbe wrote:Pa dajte, molim vas, naucite sta znaci nuklearna ravnoteza i zasto je ona uspostavljena.
je Izrael laHak na obaracu?Razmislio, ja sam za to da se sve te bombe rastave, uniste i totalna zabrana cackanja tih uranijum-plutonijumchuchumbamayumbe wrote:Da li zaista to zelite, da Ahmedinedzad napravi nuklearku, ili vise njih, ali iskreno? Dobro razmislite.
djidja.
- BarbaDue
#96 Re: Sankcije Iranu?
Jednostavno je...da napravi ravnotezu sa Izraelomchuchumbamayumbe wrote: Zasto jednom Iranu treba nuklearna bomba!?
- chuchumbamayumbe
#97 Re: Sankcije Iranu?
Kakvu ravnotezu?BarbaDue wrote:Jednostavno je...da napravi ravnotezu sa Izraelomchuchumbamayumbe wrote: Zasto jednom Iranu treba nuklearna bomba!?
Kakva je to Izrael prijetnja Iranu?!
- BarbaDue
#98 Re: Sankcije Iranu?
Opasna, nedo bog da dodju u poziciju. I da, govoris neistine, Izrael je prijetio Iranu i to javno kako se ja sjecam, u slucaju da nastavi sa nuk. programom.chuchumbamayumbe wrote:Kakvu ravnotezu?BarbaDue wrote:Jednostavno je...da napravi ravnotezu sa Izraelomchuchumbamayumbe wrote: Zasto jednom Iranu treba nuklearna bomba!?
- chuchumbamayumbe
#99 Re: Sankcije Iranu?
Znaci, po tvome, Iran pravi nuklearke da bi se odbranio od izraelskog napada, a za koji su izraelci rekli da ce se desiti ako Iran napravi nuklearku? Odlicno, nema sta.BarbaDue wrote:Opasna, nedo bog da dodju u poziciju. I da, govoris neistine, Izrael je prijetio Iranu i to javno kako se ja sjecam, u slucaju da nastavi sa nuk. programom.chuchumbamayumbe wrote:Kakvu ravnotezu?BarbaDue wrote:
Jednostavno je...da napravi ravnotezu sa Izraelom
Da, prijetio mu je, ali ako nastavi sa nuklearnim programom i prijetnjama vezanim za taj nuklearni program i unistenje Izraela.
Ja jednako postavaljm neka logicna pitanja, jer na nuklearno oruzje treba gledati objektivno, a nikako biti subjektivan (Iran nam se svidja, neka njima atomske, smrt Izraelu, i slicno).
Izrael nikada nije javno obznanio da ima nuklearni arsenal (a zasigurno ga ima), Izrael nikada nije prijetio da ce napasti Iran i unistiti ga (vjerovatno osim u slucaju da Ahmedinedzad nastavi sa svojim nebulozama).
A vi ako mislite da je OK da Iran ima nuklearke, OK, to je vas stav.
I ako mislite da svako treba da ima nuklearno oruzje, samo zato da bi se zastitio od eventualnog napada, aferim.
Ja mislim da niti jedna nova drzava ne treba da se prikljuci tom klubu, naprotiv, ja sam za svijet bez nuklearnog naoruzanja.
- jutarnji
#100 Re: Sankcije Iranu?
O ljubavi koja vlada izmedju te dvije zemlje se sve zna. Nema potrebe da se oko toga prepucavamo. Sve jechuchumbamayumbe wrote:Izrael nije prijetio da ce unistiti Iran, ali je Iran prijetio da ce unistiti Izrael.
jasno k`o dan. Haj` `vako, recimo da Iran to nekako sklepa, mozda oni u Tel Avivu ne bi svaki put kad ustanu
na lijevu nogu zaprasili onu sirotinju u Gazi fosforom. Stoji i to tvoje da je moguc i drugaciji scenario, mozda bi
se sve zavrsilo tako sto bi umjesto Izraela i Irana na karti svijeta stajale dvije velike jupe.
Ne treba, rekoh ti vec, civilizacijski, ljudski bi bilo da to svi batale. Znam, nemoguce, tesko izvodljivo...chuchumbamayumbe wrote:Da li svaka drzava u svjetu koja to moze, treba da ima nuklearno oruzje?
Sve se svodi na to da "veliki" imaju pravo na sve, pa i ta atomska. Ako slucajno omanu konvencionalne snage
pritisni dugme, jbg, proglasi kolateralnu stetu i pici dalje.
chuchumbamayumbe wrote:Ko predstavlja toliku prijetnju Iranu da bi ovaj sebe osigurao atomskom?!
Pa sad, 150 000 americkih vojnika na samoj granici, jbg, ako realno sagledas, i ti da si na mjestu Irana ne bi
sjedio skrstenih ruku. Ovo pod uslovom da vec nisi odlucio da se naguzis.