Sadam Husein obješen

Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

kokobill wrote:Ta netrpeljivost, pa cak i mrznja, bosanske javnosti prema Sjedinjenim Drzavama je zanimljiv fenomen. Meni se cini da su Bosanci primijenili Orwellovski princip iz "1984", pa zaboravili da Americi duguju drzavu, a mnogi i gole zivote, a onda zaboravili i sam cin zaboravljanja. Jer drugacije se ovolika nezahvalnost ne moze objasniti.
Nije to kod 80% naroda tako. Onih 20% koji su opsjednuti iracionalnom netrpeljivoscu, a ponekad i cistom mrznjom prema SAD su:

1) (Bivse) komunjare koje nikad nisu prezalile taj sistem i koji i dalje vide "vanjskog" neprijatelja. To im dodje vise kao uslovni reflex.

2) Cetnici koji nikad ne mogu oprositi Americi sto ih je bombardovala. To im dodje kao ljutnja i zal za osvetom.

3) Tzv. fundamentalisticka "braca" i njihove razne podvarijante (mehke i tvrde) - oni naravno ne mogu ni pod razno da smisle Ameriku jer ih tako uce i jer tako treba. To im vise dodje kao patoloska mrznja.

Sve tri grupe su relativno glasne spram velike vecine naroda koja je tradicionalno sutljiva.

Naravno, ja ovdje ne govorim o ljudima koji zdravorazumski i normalno kritikuju Ameriku koristeci dobre cinjenice. Ovdje prevashodno mislim na potpuno iracionalne, suplje, pune neznanja i "teorija zavjera" piskaranja.
van Basten

Post by van Basten »

da, fakat usa-u trebamo biti zahvalni što smo u stanju uopšte da se kucamo ovdje... a zaboravlja se da je ta ista USA bar saučesnik (možda ima manji udio od pojedinih članica EU tipa Britanije i Francuske koje skoro da su otvoreno navijale za JNA i ostale paravojne prekodrinske formnacije, al ipak je i taj udio značajan) u naše 4 godine pakla, jer im je tačno toliko trebalo da nađu neki interes pa spasu onu šaku muslimana od nestanka... vjerujem da bi to vrijeme bilo kraće da imamo koju bušotinu ovdje, značajno kraće.
kokobill

Post by kokobill »

van Basten wrote:da, fakat usa-u trebamo biti zahvalni što smo u stanju uopšte da se kucamo ovdje... a zaboravlja se da je ta ista USA bar saučesnik (možda ima manji udio od pojedinih članica EU tipa Britanije i Francuske koje skoro da su otvoreno navijale za JNA i ostale paravojne prekodrinske formnacije, al ipak je i taj udio značajan) u naše 4 godine pakla, jer im je tačno toliko trebalo da nađu neki interes pa spasu onu šaku muslimana od nestanka... vjerujem da bi to vrijeme bilo kraće da imamo koju bušotinu ovdje, značajno kraće.
Ako te dobro shvatam, ti mislis da SAD imaju obavezu da spasavaju koga god misle da treba spasiti, i to pod hitno. Ako je tako, onda se ti slazes i sa intervencijom u Iraku? Ili trebaju tebe svaki put pitati gdje treba da intervenisu, a gdje ne?

Uzgred, koji je to interes koji su na kraju nasli da spasu tu "saku" muslimana u Bosni? Bas me zanima.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

nadimak wrote:Vrijedi procitati.

'Oslobađanje' Iraka ide polako ali sigurno svome kraju. Sadam Hussein je osuđen na smrt vješanjem što je dvostruka sramota. Naime, Sadam Husein je časnik i musliman.

Vješanje za časnika je sramota kao i vješanje muslimana. I kao časnik i kao musliman nije tražio milost nego strijeljanje. No, "neovisni sud" još neovisnijeg Iraka odlučio je o smrtnoj kazni, a američke oslobodilačke trupe nisu imale izbora ? morali su ga izručiti "oslobođenim" Iračanima.

Dvostruka sramota za Sadama Huseina podvučena je ponižavanjem svih sunita i šijita ma gdje bili jer je Sadam Hussein obješen na Kurbam Barjam. To sigurno nije slučajno već ? namjerno ? kako bi se ponizili svi muslimani uključujući i one što bespogovorno služe Zapadu koji ih sustavno već stoljćima ponižava.

Presuda vješanjem i izvršenje kazne vješanjem Sadama Huseina zasigurno neće voditi smirivanju situacije. Takav potez, prešutno podržan od Washingtona, odlučni je korak u definitivnoj dekonstrukciji Iraka u kojoj će najlošije proči upravo suniti, ostaju bez nafte na sjeveru i jugu, koji su za vrijeme Sadama Huseina bili povlašteni u Iraku. Raspad Iraka destabilizirati će ? Trursku, Iran i Siriju. Najveće žrtve ? tko zna koji put opet bi mogli biti Kurdi, koji ama baš nikome nisu po volji.

Na šiitskom jugu odlučujuću će ulogu imati Iran koji i sada ima upliva, a samo stanovništvo je naklonjeno Teheranu.

Sadama Huseina je osudio "irački" sud za zločine počinjene nad šiitima na jugu i nad Kurdima na sjeveru. Pokolj koji je on nedvojbeno počinio broji se u desecima, stotinama ili nekoliko tisuća! I to je dovoljan argument za smrtnu presudu za bilo koji sud! NO, ne i oktroirani od "sloboditelja". Taj i takav sud nema legitimitet ni legalitet. Ma koliko mi šutjeli o tome.

Odkako su stigle oslobodilačke trupe "velikih saveznika" križara dvadeset i prvog stoljeća od života je oslobođeno više od pola milijuna sunita, šiita i Kurda. Navodno "građanski rat" što po svojoj definiciji nije, već unutar religijski sukob između dvije strane iste vjere, potaknut je i guran upravo od "osloboditelja".

Bez pomoći "osloboditelja" sukob se nikada ne bi tako rasplamsao niti bi bilo toliko eksploziva u opticaju da se "veliki osloboiditelji" za to nisu pobrinuli.

Sadam Husein je zasigurno zaslužio smrtnu kaznu za ono što je radio tijekom života. Samo ukoliko je to točno, a jest ? pitanje je koliku su i koju kaznu zaslužili oni koji su u "oslobodilačkom zanosu" omogučili pogibiju preko pola milijuna ljudi? Ili koju kaznu zaslužuju oni koji su žive zakopali preko pedeset tisuća ljudi?

Naravno, to su pitanja na koje ova i ovakva međunarodna zajednica na čelu sa UN-om nije u stanju odogovoriti niti spriječiti još gora ponavljanja koja u pravilu nadilaze ona koja su se ranije događala! Tko će odgovarati za raspad jedne međunarodno priznate zemlje?

Dok nije bilo "osloboditelja" nije bilo ni Al Qaede u Iraku! Ali zato sada, nakon poniženja vješanjem i to za Kurbam Barjam do maksimuma će se aktivirati i Baat stranka koja ima nekoliko milijuna članova. Mira zasigurno neće biti ni u Iraku, ali ni susjedstvo neće mirovati.

Ponižavanje ma koga i ma gdje prije ili kasnije vrati se onima koji su prvi s tim počeli.

Međunarodna zajednica na pitanju Iraka i ne samo Iraka nije položila! UN je ovakav kakav jest izgubio bilo kakav smisao postojanja.

Irak je krunski dokaz da nikakvo pravo ne vlada u međunarodnim odnosima nego gola sila!

Pavle Kalinić
Jao, jao, crni Pavle.....Pa , ne znaš ni napisati naziv najvećeg muslimanskog mubarek dana...KURBAM BARJAM...A valjda je Sadam Husein one silne Kurde, muslimane, pobio mimo Kurban Bajrama, pa to ,dakako,nije moglo biti poniženje za muslimane....Evo, prenijet ću i ovdje, ono što sam napisao na temi LJudska prava i islam, a za sve one, koji daju paušalne ocjene o ponižavanju islama i muslimana, činom Sadamova vješanja:

Islam je, u prvom redu,pravda. Koliko islam polaže u pravdu, govori činjenica da je, da bi se na konkretnom primjeru zadovoljila pravda, Allah dž.š. kroz objavu prvih osam ajeta sure Žene, direktno intervenirao,kako bi bila ispravljena nepravda prema jednom Jevreju iz Medine,kojeg je jedan musliman lažno optužio za krađu.Ovi ajeti bivaju objavljeni baš u vrijeme, kada Jevreji sklapaju sporazum sa Kurejšijama, koji su tada mahom bili politeisti i u direktnom sukobu sa malobrojnom muslimanskom zajednicom. No, bez obzira na okolnosti, kontekst teške situacije po muslimane, pravda mora biti zadovoljena, po bilo koju cijenu.....

Sam čin vješanja jednog čovjeka, nije ugodan i može se označiti barbarskim... No, činjenica da Šerijatsko pravo poznaje smrtnu kaznu, jeste , jednostavno činjenica....I nije, jednostavno, tačno, da samo Allah dž.š. može da oduzme život....Volio bih, kada bismo živjeli u idealnom svijetu, volio bih da samo Allah dž.š.oduzima živote, ali nije tako....No, potrebno je solidno poznavati šerijatsko pravo, a mislim da ga u tolikoj mjeri poznajem, da mogu ustvrditi da ta vrsta prava ostavlja mogućnost izvršenja smrtne kazne, za određene vrste prijestupa....A zna se i koje....Isto tako, islam ostavlja mogućnost za "Oko za oko, zub za zub"...Za navedeno, nema ni kazne, ni nagrade od Allaha dž.š....to je,zapravom, dozvoljena mogućnost..Nagrada je za one koji oproste, u praštanju je vrlina i veličina...Ali, ni to nije tema ove emisije..
I na kraju, uz sav trud, ne mogu da vidim kako je vješanje Sadama Huseina, napad na islam??Pogotovo, napad na ono najsvetije????Ili, možda ,životi stotina hiljada ubijenih Kurda,za što je najdirektnije odgovoran sadam Husein,nisu " ono najsvetije" ????

Pravda je ,u islamu, suština istinske vjere. I te istinske vjere, nema bez pravde i pravičnosti...A , moramo se složiti, da je pravedno, da Sadam Husein bude kažnjen za ono što je učinio stotinama hiljada ljudi u Iraku...

Bez obzira, ponavljam, na kontekst situacije, ulogu Amerike, podijeljenost samih Iračana, itd,itd....
van Basten

Post by van Basten »

[quote="kokobill
Ako te dobro shvatam, ti mislis da SAD imaju obavezu da spasavaju koga god misle da treba spasiti, i to pod hitno. Ako je tako, onda se ti slazes i sa intervencijom u Iraku? Ili trebaju tebe svaki put pitati gdje treba da intervenisu, a gdje ne?

Uzgred, koji je to interes koji su na kraju nasli da spasu tu "saku" muslimana u Bosni? Bas me zanima.[/quote]

Ne, nego ja mislim da se igraju svjetskog policajca samo tamo gdje njima odgovara, i da se njih pitalo ne bi nam nikada ni intervenisali... ozbiljne priče o akcijama su počele tek poslije genocida u Srebrenici, al su ozbiljne akcije počele tek nakon ofanzive V korpusa kad im je Banjaluka stigla u domet... slučajno? meni ipak nije, malo mi je više od toga...
Što se mene tiče, '92 je bilo dovoljno da su nam ukinuli embargo i (pro)dali oružje u ruke, al jok... čitavo vrijeme agresije embargo UN-a je bio na snazi a doticao je samo nas.
ukratko - ne mislim da su po automatici bili dužni da nas brane (iako i dalje mislim da su dvolični, pokvareni..., svim bombama po Srbiji uprkos), al isto tako ne mogu dopustiti da neko njima daje ekskluzivno pravo što smo mi živi danas kraj toliko momaka palih za goli opstanak nas na ovim prostorima.
I eto, da ne odem previše od teme... čitam negdje kako će neke američke i britanske firme preuzeti kontrolu nad 70% naftnih rezervi u Iraku...čak su i zakon za to pripremili... ostadoh zapanjen... zar je nafta bila povod Bushu za intervencijom? a ja mislio nedozvoljena proizvodnja hemijskog oružja...baš sam naivan :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

[quote="van Basten al isto tako ne mogu dopustiti da neko njima daje ekskluzivno pravo što smo mi živi danas kraj toliko momaka palih za goli opstanak nas na ovim prostorima.
[/quote]

Hvala im za sve što su učinili, no, ipak, ovo boldirano, u gornjem tekstu, vrijedi pročitati više puta...
kokobill

Post by kokobill »

van Basten wrote:[quote="kokobill

Uzgred, koji je to interes koji su na kraju nasli da spasu tu "saku" muslimana u Bosni? Bas me zanima.
Ne, nego ja mislim da se igraju svjetskog policajca samo tamo gdje njima odgovara, i da se njih pitalo ne bi nam nikada ni intervenisali... ozbiljne priče o akcijama su počele tek poslije genocida u Srebrenici, al su ozbiljne akcije počele tek nakon ofanzive V korpusa kad im je Banjaluka stigla u domet... slučajno? meni ipak nije, malo mi je više od toga...
Što se mene tiče, '92 je bilo dovoljno da su nam ukinuli embargo i (pro)dali oružje u ruke, al jok... čitavo vrijeme agresije embargo UN-a je bio na snazi a doticao je samo nas.
ukratko - ne mislim da su po automatici bili dužni da nas brane (iako i dalje mislim da su dvolični, pokvareni..., svim bombama po Srbiji uprkos), al isto tako ne mogu dopustiti da neko njima daje ekskluzivno pravo što smo mi živi danas kraj toliko momaka palih za goli opstanak nas na ovim prostorima.
I eto, da ne odem previše od teme... čitam negdje kako će neke američke i britanske firme preuzeti kontrolu nad 70% naftnih rezervi u Iraku...čak su i zakon za to pripremili... ostadoh zapanjen... zar je nafta bila povod Bushu za intervencijom? a ja mislio nedozvoljena proizvodnja hemijskog oružja...baš sam naivan :D[/quote]

Ma znas sta, vjeruj ti sta god hoces. Dok je Bosni takvih kao ti, tamo ce vazda "cvjetati ruze".
biscanka84

Post by biscanka84 »

Saddam Husjen - prvi američki kurban

Evo prošlo je prilično vakta od kurban bajrama ali se u svijetu i dalje komentariše brutalno pogubljenje bivšeg predsjednika i diktatora Saddama Husejna. Većina nemuslimana odobrava ovakvu likvidaciju samo žele što je to otišlo u eter, dok su muslimani podijeljeni. Jedni odobravaju ovu egzekuciju dok su drugi njome iziritirani.

U tom kontekstu su veoma interesantne izjave Dž. BUša, Tonija Blera i Muhammeda Mahatira. Ovaj poslednji je izjavio da bi isti sud i ista kazna trebali biti pripremljeni za Dž. Buša. A jedan ruski zvaničnik je kazao da je Saddam morao biti pogubljen jer da je rekao sve što zna, došlo bi do velike zbrke u Bijeloj kući i šire.

Nejse, ne ulazeći u pitanje postavljenog suda i montiranog procesa, ono što je meni kao muslimanu zasmetalo je to da se Saddam vješa čitaj: kolje na dan kurban-bajrama. Kao da je to bila poruka svim postavljenim diktatorima, predsjednicima i drugim (Š)pijunima da će biti još kurban-bajrama i da će i Amerika biti spremna da kolje svoje kurbane koje je sama othranila i odnjegovala.

Posebno je bila interesantna sama scena pogubljenja: Saddam veoma miran i neprestalno izgovara kelime i šehadet, a njegovi egzekutori mu govore kako će u džehennem i kako je on Allahov neprijatelj. Ne treba ni spominjati da je Saddam neka vrsta sunije a njegovi egzekutori su naravno šije. Odvija se razgovor i vrijeđanje na toj sunijsko-šiitskoj osnovi i kada on po neki put izgovara šehadet, tlo mu se gubi pod nogama i prekida ga u drugom dijelu šehadeta. Iscenirano kao u Holivudu, a odličan propagandni materijal za daljnja međubratska ubijanja u Iraku i drugdje.
VOLIMJESTIRIBU

Post by VOLIMJESTIRIBU »

šta je istina a šta laž, postavljate si pitanje......

jel istina od onih što kažu da je to sve teorija zavjere,
ili je istina onih što kažu javno i otvoreno, na TV-u, izvještaj danas se desilo to i to....... ili je možda istina i kod jednih i kod drugih, a na svakom je da je nađe pojedinačno.....

pod kojom šibicom je loptica, šibica šibica....

samo u poštenom svijetu imaš kazino, pa ti fino i pošteno igraj, kocakaj se svojim parama, NEKO DOBIJE NEKO IZGUBI, što se kaže kod nas na ulici.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
VOLIMJESTIRIBU

Post by VOLIMJESTIRIBU »

a sad jedno pitanje, jel bolje imat sreće u kocki il u ljubavi.....
VOLIMJESTIRIBU

Post by VOLIMJESTIRIBU »

u kocki naravno, ona donosi pare, a od ljubavi se ne živi.....
Post Reply