Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Chisum

#51 Re: Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Post by Chisum »

Prvo, ne znam koliko neko, ko je poletio da se zali (kome, cemu?) sto su "Rumuni velicali genocid" poznaje mozak i nacin na koji funkcionise svijest i obraz prosjecnog navijaca, nakon sto kroci na stadion - ali ja bih, a eto, recimo da imam navijackog "staza" od sredine osamdesetih pa do danas, kao pripadnik jedne od sarajevskih navijackih grupa, rekao da ga poznaje vrlo povrsno.

Prije svega, jebe se prosjecom Rumunu za Bosnu, Mladica, Sribju, a i fudbalsku utakmicu - jer valja u Bukurestu prezivjeti sa 3 glave.... a onda, uz sve to, zna se kako danas funkcionisu navijaci, pogotovo kako je internet postao glavno polje djelovanja mnogih, pa se za tili cas "osmisli" neka ovakva glupost (a zaista je bila glupost - idioti nisu uspjeli sastaviti jedan od transparenata, onako kako je bilo planirano) ne bi li se jedni drugima uvukli u shupak, izazvali divljenje, pohvalili se da su bili dio necega...

E sad, kada se uzme da, uz sve ovo navedeno, u Rumuniji zivi, krece se, zalazi ne tako mali broj Srba, onda ne cudi sto se u svakom casu moze naci i grupa tih majmuna, ili barem onih prosrpski orijentisanih Rumuna, zajedno s njima, da na ovaj nacin pokusa isprovocirati nasu navijacku skupinu koja se pojavila na tekmi.

Uz sve to ne treba zaboraviti da su rumunske navijacke skupine, kao sto je sa tim dijelom Balkana uglavnom i slucaj, desno orijentisane, da drkanjem na fasizam i toboznju visu rasu lijece svoje frustracije vjekovnim inferiornim polozajem u Evropi (Istok - shupak Evrope), tako da je SVAKO ko iole ima predstavu sta je navijacka scena Evrope danas, mogao ocekivati nesto ovako.

UEFA ce vjerovatno kazniti Rumunski savez (ne i navijace - koje zivo zaboli za kaznu, jer svoje djelovanje, svoje zadatke i ciljeve vide daleko izvan i iznad i mnogo ozbiljnijih institucija svojih maticnih drzava - a o fudbalskom savezu da i ne govorimo), kao sto to obicno i biva, ali razne huligane, ultrase i ostale koji bi da se osjete tako, kaznice ili nasa murija, ili mi, ako bude srece da se sretnemo, na nekoj slijedecoj tekmi - ili niko! Nikakve protestne note, nikakve rijeci. Samo dobre batine.
Tako to obicno biva. Pogotovo u istocnoj Evropi.

Stadioni bivseg lijevog bloka jos s kraja osamdesetih grcaju u fasizmu, grcaju u nacistickoj ikonografiji, rasizmu, nacionalizmu, i ja zaista ne znam kome je ovo jos uvijek novost.

Svako ko je ocekivao nesto drugo, svako ko nesto drugo ocekuje i dalje, ili nije dugo bio na utakmici, ili je jako naivan.
Last edited by Chisum on 05/06/2011 12:24, edited 1 time in total.
Čovjek

#52 Re: Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Post by Čovjek »

nellington wrote:Pitanje za postavljača teme: je li dovoljno eksponirano u medijima i vlasti ono što su ptičurine iz Boljeg dijela BiH (Lešinari, Sokolovi) dizali od transparenata u zadnjem kolu Premijer Lige BiH?
Nije... Od njih se to i očekuje, međutim u Rumuniji nemaju nikakav razlog za veličanje zločinca, oni su zemlja evropske unije, a i FIFA i UEFA imaju slogan "RESPECT" i stroga pravila po pitanju nacističkih usklika na Evropskim i Svjetskim stadionima (do duše stadion Rapida je toliko kvalitetan, da se ngostujući navijači povrijeđuju propadajući kroz tribinu).

Za ostale:Ako su ono Huligani, ja sam Chuck Noris.Ono su klasični mrzitelji i fašisti!
dibidus

#53 Re: Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Post by dibidus »

Boze mili koja diskusija oko necega sta treba potpuno ignorisati.

Izvinjavam se svim normalnim navijacima, ali za mene je svako NAVIJANJE jedan oblik sovinizma.
I nesto sto u sebi ima vise zla nego dobrote.

I nikako da skontamo da jebena floskula "publika je bila nas dvanaesti igrac" nije nikakva zahvala navijacima vec samo jedna providna marketinska demagogija.
Nijedan fudbaler, trener a da negovorim o ovim lopovima iz fudbalskih saveza, nije u tom mafijaskom poslu iz ljubavi, a svi zdusno poticu ljubav blentavih navijaca.
I prestanite vise upotrebljavati rijec Rumuni. Zar vam nije jasno da, ako se i radi o nekim rumunima, da je rijec o par budala kojima je jedini cilj bio da isprovociraju i u tome su ocito uspjeli.
A fino vam je vec neko objasnio da su to najvjerovatnije ubaceni komsijski elementi.

I sta je smisao svega ovoga, mislim ovakvog navijanja? Zar ne vidite da tu i glave padaju. I nije prvi pao Vedran, bilo je mrtvih navijackih glava i prije njega.
I ne mogu a da ovdje ne pomenem ono, ne znam kako bih ga nazvao, pominjanje Markala na jednoj utakmici !
A znate li sta je KONJ tadasnji gradonacelnik Zenice rekao - ne opravdavam to ALI sudija ih je isprovocirao !

Pa dokle ljudi ovo podilazenje? Zasto se niko ne ustrucava ovu pojavu i ove pojedince nazvati pravim imenom. To nisu nista drugo nego huligani, bagra i dno dna.
Ali i oni imaju glasacko pravo i u tome se krije tajna ovog podilazenja.
A to podilazenje sve nas kosta. Gledam neki dan idu autobusi robijasa u Sarajevo, na svaki autobus jedan dzip specijalaca, da ih cuvaju ! Pa znate li vi koliko kosta ta policija, ona sjedista sto razvalju po stadionima, razbijeni izlozi...

Ko ce to da plati? Sigurno ne navijaci jer oni uglavnom ne rade.
I tu smo dosli do sustine problema.
muha_sa

#54 Re: Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Post by muha_sa »

Chisum wrote:Prvo, ne znam koliko neko, ko je poletio da se zali (kome, cemu?) sto su "Rumuni velicali genocid" poznaje mozak i nacin na koji funkcionise svijest i obraz prosjecnog navijaca, nakon sto kroci na stadion - ali ja bih, a eto, recimo da imam navijackog "staza" od sredine osamdesetih pa do danas, kao pripadnik jedne od sarajevskih navijackih grupa, rekao da ga poznaje vrlo povrsno.

Prije svega, jebe se prosjecom Rumunu za Bosnu, Mladica, Sribju, a i fudbalsku utakmicu - jer valja u Bukurestu prezivjeti sa 3 glave.... a onda, uz sve to, zna se kako danas funkcionisu navijaci, pogotovo kako je internet postao glavno polje djelovanja mnogih, pa se za tili cas "osmisli" neka ovakva glupost (a zaista je bila glupost - idioti nisu uspjeli sastaviti jedan od transparenata, onako kako je bilo planirano) ne bi li se jedni drugima uvukli u shupak, izazvali divljenje, pohvalili se da su bili dio necega...

E sad, kada se uzme da, uz sve ovo navedeno, u Rumuniji zivi, krece se, zalazi ne tako mali broj Srba, onda ne cudi sto se u svakom casu moze naci i grupa tih majmuna, ili barem onih prosrpski orijentisanih Rumuna, zajedno s njima, da na ovaj nacin pokusa isprovocirati nasu navijacku skupinu koja se pojavila na tekmi.

Uz sve to ne treba zaboraviti da su rumunske navijacke skupine, kao sto je sa tim dijelom Balkana uglavnom i slucaj, desno orijentisane, da drkanjem na fasizam i toboznju visu rasu lijece svoj vjekovni inferiorni polozaj u Evropi (shupak Evrope), tako da je SVAKO ko iole ima predstavu sta je navijacka scena Evrope danas, mogao ocekivati nesto ovako.

UEFA ce vjerovatno kazniti Rumunski savez (ne i navijace - koje zivo zaboli za kaznu, jer svoje djelovanje, svoje zadatke i ciljeve vide daleko izvan i iznad i mnogo ozbiljnijih institucija svojih maticnih drzava - a o fudbalskom savezu da i ne govorimo), kao sto to obicno i biva, ali razne huligane, ultrase i ostale koji bi da se osjete tako, kaznice ili nasa murija, ili mi, ako bude srece da se sretnemo, na nekoj slijedecoj tekmi - ili niko! Nikakve protestne note, nikakve rijeci. Samo dobre batine.

Stadioni bivseg lijevog bloka jos s kraja osamdesetih grcaju u fasizmu, grcaju u nacistickoj ikonografiji, rasizmu, nacionalizmu, i ja zaista ne znam kome je ovo jos uvijek novost.

Svako ko je ocekivao nesto drugo, svako ko nesto drugo ocekuje i dalje, ili nije dugo bio na utakmici, ili je jako naivan.
:thumbup:

ljubi Muha :lol:
ovo si garant pod gasom piso jer neces ti ovako plaho pisat kad si B.O :lol:
Chisum

#55 Re: Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Post by Chisum »

muha_sa wrote:
Chisum wrote:Prvo, ne znam koliko neko, ko je poletio da se zali (kome, cemu?) sto su "Rumuni velicali genocid" poznaje mozak i nacin na koji funkcionise svijest i obraz prosjecnog navijaca, nakon sto kroci na stadion - ali ja bih, a eto, recimo da imam navijackog "staza" od sredine osamdesetih pa do danas, kao pripadnik jedne od sarajevskih navijackih grupa, rekao da ga poznaje vrlo povrsno.

Uz sve to ne treba zaboraviti da su rumunske navijacke skupine, kao sto je sa tim dijelom Balkana uglavnom i slucaj, desno orijentisane, da drkanjem na fasizam i toboznju visu rasu lijece svoje frustracije vjekovnim inferiornim polozajem u Evropi (Istok - shupak Evrope), tako da je SVAKO ko iole ima predstavu sta je navijacka scena Evrope danas, mogao ocekivati nesto ovako.

:thumbup:

ljubi Muha :lol:
ovo si garant pod gasom piso jer neces ti ovako plaho pisat kad si B.O :lol:
Jesam bio malo vlage uhvatio, priznajem :D
Subota, Muha, haveru moj... subota, a ja mlad, tek cetrdeset i kusur... :lol:

Al' nastranu sala... ne razumijem gdje lezi i cime se hrani ova naivnost. A na svim poljima je tako - i u politici, u svakodnevnom zivotu, a evo i u prici o navijackim tribinama, koje su uvijek bile poznate kao mjesto praznjenja svih mogucih frustracija - od onih nosenih odredjenom politickom orijentacijom, zabludama i ludilom, preko nacionalnih, pa i klasnih razlika, pa do ciste, dokolicom izazvane mrznje.
Last edited by Chisum on 05/06/2011 12:24, edited 1 time in total.
Država

#56 Re: Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Post by Država »

AliceInChains wrote:Radi se tu o huliganima. Pri tome s ne smije zaboraviti, da su nasi glupsoni na utakmici u Zenici udruzeno skandirali: "Cigani"

Mislim, sta ste nakon toga ocekivali, kako ce nas ugostiti?
Ispade da više ni ciganu ne smiješ reći da je cigan... :mrgreen:
cyprus

#57 Re: Rumuni sinoć veličali Genocid, a mi šutimo!

Post by cyprus »

Država wrote:
AliceInChains wrote:Radi se tu o huliganima. Pri tome s ne smije zaboraviti, da su nasi glupsoni na utakmici u Zenici udruzeno skandirali: "Cigani"

Mislim, sta ste nakon toga ocekivali, kako ce nas ugostiti?
Ispade da više ni ciganu ne smiješ reći da je cigan... :mrgreen:
Ma bravo :oops:
Locked