Jedno pitanje za tebe, pošto vidim da si najupučeniji u problematiku i najviše pratiš. Ako neka stranka pređe izborni prag za parlament BiH (3%) u jednoj izbornoj jedinici i bude 3. po redu u toj izbornoj jedinici, da li dobija jedan od 3 direktna mandata iz te izborne jedinice, bez obzira na broj glasova koje imaju ove 2 stranke koje su ispred nijh?jeza u ledja wrote:Trenutno SDP u RS na 2.916%
Rezultati izbora
- Dammme
#2001 Re: Rezultati izbora
- luckylaka
#2002 Re: Rezultati izbora
3.0 -2.91=0.9 Eto racunice.Ni jedan citav glas.Pola coeka il jedan citav
iz Sda
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#2003 Re: Rezultati izbora
Ne nužno.Dammme wrote:Jedno pitanje za tebe, pošto vidim da si najupučeniji u problematiku i najviše pratiš. Ako neka stranka pređe izborni prag za parlament BiH (3%) u jednoj izbornoj jedinici i bude 3. po redu u toj izbornoj jedinici, da li dobija jedan od 3 direktna mandata iz te izborne jedinice, bez obzira na broj glasova koje imaju ove 2 stranke koje su ispred nijh?
Ako prva stranka ima 5x više nego druga stranka, onda prva nosi sva tri mandata.
Ako prva stranka ima 3x više glasova nego treća, ali nije 5x jača od druge onda prva stranka nosi 2 mandata, a druga jedan mandat.
-
halo_ba
#2004 Re: Rezultati izbora
luckylaka wrote:3.0 -2.91=0.9 Eto racunice.Ni jedan citav glas.Pola coeka il jedan citaviz Sda
- jeza u ledja
#2005 Re: Rezultati izbora
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ne nužno.Dammme wrote:Jedno pitanje za tebe, pošto vidim da si najupučeniji u problematiku i najviše pratiš. Ako neka stranka pređe izborni prag za parlament BiH (3%) u jednoj izbornoj jedinici i bude 3. po redu u toj izbornoj jedinici, da li dobija jedan od 3 direktna mandata iz te izborne jedinice, bez obzira na broj glasova koje imaju ove 2 stranke koje su ispred nijh?
Ako prva stranka ima 5x više nego druga stranka, onda prva nosi sva tri mandata.
Ako prva stranka ima 3x više glasova nego treća, ali nije 5x jača od druge onda prva stranka nosi 2 mandata, a druga jedan mandat.
Tacno tako.
Jer se ukupan broj glasova svake stranke dijeli sa 1,3,5,7,9,11, itd.
Takav je slucaj u svim izbornim jedinicama u RS za Parlament BiH. (SNSD 2, SDS 1)
-
hercegovac_pravi
#2006 Re: Rezultati izbora
Ma hajvani .....pokušavaju dokazati nemoguće. Ubrzo će početi tvrditi da su samo Hrvati glasali za Lijanovića samo da bi makar i približno "nategli" brojeve. Čista nebuloza. Ista ti je stvar kada tvrde da su Hrvati ogromna većina u Mostaru a kada se isprave sve nepravilnosti i lažne premise u njihovoj kalkulaciji (ma koliko kalkulacija jednostavna bila), omjer ispadne skoro 50-50 (nekolike frakcije procenta razlike koje variraju). Ali haj ti to objasni demagozima.nosara wrote:Ja sam iz radoznalosti malo posjetio onaj portal sto se zove po zmijiControl panel wrote:evo nesto gledam po gradovima koliko je dobio Željko glasova. uzimao sam ona u kojima dominiraju hrvati. pa meni se ipak cini da Covic ne govori istinu da je za Zeljka glasalo manje od 2% nebosnjaka. ili da ga je izabralo 98% bosnjaka.![]()
ima interesantnih podataka. ati podaci njih vise ljute jer je u ljutom krsu Zeljko skupio mnogo vise glasova nego sto se i on sam mogao nadati. a covic je popizdio jer su za Zeljka glasali i hrvati iz ljute hercegovine....
Pa na forumu su neki bilmezi pokusali uci u trag Komsicevim glasovima koje je dobio u "hrvatskim" dijelovima BiH... Isli su do nivoa glasackih mjesta... Malo su se razocarali cinjenicom da je Zelja ljubimac i nekih od kojih se to ne bi ocekivalo...
Elem, ostadose rezignirani rezultatima...
Smiješni su, isto kao da te neko pokušava ubjediti da je zemlja ravna ploča.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#2007 Re: Rezultati izbora
Control panel wrote:evo nesto gledam po gradovima koliko je dobio Željko glasova. uzimao sam ona u kojima dominiraju hrvati. pa meni se ipak cini da Covic ne govori istinu da je za Zeljka glasalo manje od 2% nebosnjaka. ili da ga je izabralo 98% bosnjaka.![]()
ima interesantnih podataka. ati podaci njih vise ljute jer je u ljutom krsu Zeljko skupio mnogo vise glasova nego sto se i on sam mogao nadati. a covic je popizdio jer su za Zeljka glasali i hrvati iz ljute hercegovine.
ima sli kakvih konkretnijih podataka, brojke, procjene bilo sta. Mrsko mi traziti, niti mi je poznato kome koji grad pripada :S
- jeza u ledja
#2008 Re: Rezultati izbora
Ako se uzmu u obzir nepotpuni podaci glasanja na podrucju izbornih jedinica od 1 do 6 plus gradska jezgra dobije se sljedece:hercegovac_pravi wrote:Ma hajvani .....pokušavaju dokazati nemoguće. Ubrzo će početi tvrditi da su samo Hrvati glasali za Lijanovića samo da bi makar i približno "nategli" brojeve. Čista nebuloza. Ista ti je stvar kada tvrde da su Hrvati ogromna većina u Mostaru a kada se isprave sve nepravilnosti i lažne premise u njihovoj kalkulaciji (ma koliko kalkulacija jednostavna bila), omjer ispadne skoro 50-50 (nekolike frakcije procenta razlike koje variraju). Ali haj ti to objasni demagozima.
Od ukupno 30,872 do sada prebrojana glasa:
Hrvatske stranke su dobile 12,890 glasova.
Bosnjacke stranke su dobile 10,005 glasova.
Pod "hrvatske stranke" podrazumijevam sve stranke sa pridjevom "hrvatske" (HDZ, HDZ1990, HSP, HSP-Pravasi i HDU).
Pod pojmom "bosnjacke stranke" podrazumijevam SDA, SBiH, SBB, BPS, BOSS, A-SDA i DNZ. (Da se ne lazemo brat-bratu 99% glasova za sve ove stranke su bosnjacki).
Od ostalih stranaka tu su prije svega SDP i NSRB, pa onda SNSD, Penzioneri, NS, Kokuzi, SUND, LDS, nekakva Stranka za nOarod, GDS, Zavicaj i doticni Dragoje Smiljan.
Sto se tice SDP i NSRB, oni su osvojili 5,172 i 1,415, respektivno. Ostali su uzeli 1,390 glasica.
E sad, interesantni podaci se dobiju kada podijelimo izborne jedinice na zapad i istok. U istocne izborne jedinice sam uvrstio IJ 1, 2, i 3, te gradsku jezgru (podrucja u kojima dobijaju bosnjacke stranke) i IJ 4, 5 i 6 (izborne jedinice u kojima dobijaju hrvatske stranke). Za potrebe ovih informacija ovo cu nazvati "istocni" i "zapadni" Mostar.
Hrvatske stranke su u istocnom Mostaru uzele samo 4% od ukupnog broja svojih glasova koje su osvojile u cijelom gradu. (Ostalih 96% su uzele u zapadnom dijelu.)
Bosnjacke stranke su u zapadnom Mostaru uzele 11% svojih glasova. Znaci vise je Bosnjaka glasalo u zapadnom, nego Hrvata u istocnom Mostaru.
Dalje, sad dolazi ono najinteresantnije
Sto se tice druge vece stranke iz reda Ostalih - NSRB, kod njih je slika obrnuta. Naime, od ukupnog broja glasaca ove stranke, 74% odpada na zapadni Mostar, tj. 1/4 na istocni (26%). S obzirom da je udio hrvatskih glasova (za hrvatske stranke) u istocnom Mostaru samo 4%, onda se moze reci da otprilike 22% glasaca NSRB iz cijelog grada odpada na "neHrvate" koji zive u istocnom dijelu grada. Koliko je od njih Bosnjaka, Srba ili Ostalih tesko je reci, pretpostavimo da su vecina Bosnjaci.
Recimo jos i to da su na proslim opcinskim izborima hrvatske stranke dobile 15,805 glasova (od ukupno 43,988), bosnjacke 13,378, NSRB 8,521, SDP 4,033, te ostali 2,251. Recimo isto tako da je SDP gotovo pola svojih glasova tada (48%) uzeo u zapadnom dijelu Mostara, a da je NSRB imao otprilike slicnu raspodjelu kao i ove godine, odnosno 22% svojih boba su uzeli na lijevoj strani Neretve.
Kada se ovo sve sabere, ispada da u onome sto se nekada zvalo "Opcina Mostar" zivi nesto vise Hrvata nego Bosnjaka. No namjerno naglasavam ovo "opcina" jer kad se malo bolje pogleda, ta nekadasnja opcina obuhvaca jako veliku povrsinu i time i mnoga sela koja realno nisu dio grada Mostara. Konkretno, izborne jedinice 1, 3 i 4, te dijelove izbornih jedinica 5 i 6 odma mo'sh bachit.
Od onog sto ostane, znaci bas grad Mostar, hrvatske stranke su dobile: 7,405, a bosnjacke 4,845 glasova, plus SDP, NSRB i ostali.
(Od onog sto sam ostavio iz zapadnog Mostara, osim ocigledno birackih mjesta koja su u Centru, tu su jos naselja Zgoni, Bijeli Brijeg, Podhum, Zahum i Rudnik. Od istocnog dijela ostavio sam Stari Grad, naselja Brankovac, Cernica, Donja Mahala, Tekije, Luka, Sehovina, Opine, Zalik i Carina. Sve ostalo sto sam izbacio su naseljena mjesta van Mostara, barem zvanicno bila prije rata, da ih sad ne nabrajam.)
Opet napominjem nisu sva biracka mjesta jos unesena.
Eto, pa vi donosite zakljucke.
- sekiracija
#2009 Re: Rezultati izbora
Poslije boja kopljem u trnje.
Izbore su dobili pametniji vispreniji i bolji od ostalih to je nesumnjivo.
-
Desert Wind
#2010 Re: Rezultati izbora
sa ovolikom kolicinom - vecinom koja je izabrala - pametnih visprenih i boljih - ja zarko iscekujem trajni boravak u trecoj zemlji... samo se pitam za sta su onoliki ljudi onoliko ginuli....sekiracija wrote:Poslije boja kopljem u trnje.
- jeza u ledja
#2011 Re: Rezultati izbora
Bitte_Halt_ja_ja wrote:Control panel wrote:evo nesto gledam po gradovima koliko je dobio Željko glasova. uzimao sam ona u kojima dominiraju hrvati. pa meni se ipak cini da Covic ne govori istinu da je za Zeljka glasalo manje od 2% nebosnjaka. ili da ga je izabralo 98% bosnjaka.![]()
ima interesantnih podataka. ati podaci njih vise ljute jer je u ljutom krsu Zeljko skupio mnogo vise glasova nego sto se i on sam mogao nadati. a covic je popizdio jer su za Zeljka glasali i hrvati iz ljute hercegovine.
ima sli kakvih konkretnijih podataka, brojke, procjene bilo sta. Mrsko mi traziti, niti mi je poznato kome koji grad pripada :S
Konkretniji podaci iz "cistih" hrvatskih opcina zapadnohercegovackog kantona:
Ovo je u postocima od ukupnog broja glasova za hrvatske kandidate:
Grude 2.41%
Ljubuski 2.25%
Posusje 1.53%
Siroki Brijeg 0.80%
Uspjeh?
PS: Ovo naravno ne znaci da nije dobijao glasove Hrvata. U srednjoj Bosni i na sjeveru, pa i u Mostaru, te u gradovima sa bosnjackom vecinom, vjerovatno je dobio od 10 , pa i do 50% hrvatskih glasova. Naravno, to je tesko matematicki izvesti. Hocu reci da Hrvati u ZHK i u recimo Usori, Kiseljaku Orasju ili Sarajevu ne glasaju isto.
-
hercegovac_pravi
#2012 Re: Rezultati izbora
Prvo podvučeno, zaključak sa kojim se slažemjeza u ledja wrote:Ako se uzmu u obzir nepotpuni podaci glasanja na podrucju izbornih jedinica od 1 do 6 plus gradska jezgra dobije se sljedece:hercegovac_pravi wrote:Ma hajvani .....pokušavaju dokazati nemoguće. Ubrzo će početi tvrditi da su samo Hrvati glasali za Lijanovića samo da bi makar i približno "nategli" brojeve. Čista nebuloza. Ista ti je stvar kada tvrde da su Hrvati ogromna većina u Mostaru a kada se isprave sve nepravilnosti i lažne premise u njihovoj kalkulaciji (ma koliko kalkulacija jednostavna bila), omjer ispadne skoro 50-50 (nekolike frakcije procenta razlike koje variraju). Ali haj ti to objasni demagozima.
Od ukupno 30,872 do sada prebrojana glasa:
Hrvatske stranke su dobile 12,890 glasova.
Bosnjacke stranke su dobile 10,005 glasova.
Pod "hrvatske stranke" podrazumijevam sve stranke sa pridjevom "hrvatske" (HDZ, HDZ1990, HSP, HSP-Pravasi i HDU).
Pod pojmom "bosnjacke stranke" podrazumijevam SDA, SBiH, SBB, BPS, BOSS, A-SDA i DNZ. (Da se ne lazemo brat-bratu 99% glasova za sve ove stranke su bosnjacki).
Od ostalih stranaka tu su prije svega SDP i NSRB, pa onda SNSD, Penzioneri, NS, Kokuzi, SUND, LDS, nekakva Stranka za nOarod, GDS, Zavicaj i doticni Dragoje Smiljan.
Sto se tice SDP i NSRB, oni su osvojili 5,172 i 1,415, respektivno. Ostali su uzeli 1,390 glasica.
E sad, interesantni podaci se dobiju kada podijelimo izborne jedinice na zapad i istok. U istocne izborne jedinice sam uvrstio IJ 1, 2, i 3, te gradsku jezgru (podrucja u kojima dobijaju bosnjacke stranke) i IJ 4, 5 i 6 (izborne jedinice u kojima dobijaju hrvatske stranke). Za potrebe ovih informacija ovo cu nazvati "istocni" i "zapadni" Mostar.
Hrvatske stranke su u istocnom Mostaru uzele samo 4% od ukupnog broja svojih glasova koje su osvojile u cijelom gradu. (Ostalih 96% su uzele u zapadnom dijelu.)
Bosnjacke stranke su u zapadnom Mostaru uzele 11% svojih glasova. Znaci vise je Bosnjaka glasalo u zapadnom, nego Hrvata u istocnom Mostaru.
Dalje, sad dolazi ono najinteresantnije. SDP je od svojih 5,172 glasova uzeo 36% u zapadnom Mostaru. Dakle bosnjacke stranke su uzele samo 11%, a SDP cak 36% svojih glasova u zapadnom dijelu grada. Sta bi onda ovo moglo da znaci? Da 36-11, odnosno 25%, tj. jedna cetvrtina SDPovih glasova u cijelom Mostaru dolazi od - "neBosnjaka" u zapadnom dijelu grada. Ovo nije tacno jedino ako su SDPovi bosnjacki glasaci u zapadnom Mostaru vise ulijevo orjentisani nego Bosnjaci u istocnom dijelu grada. No ono sto je vjerovatnije je da je jedna cetvrtina SDPovaca u Mostaru hrvatske ili srpske nacionalnosti, odnosno "Ostali". Tesko je razluciti cega je vise, ali se moze pretpostaviti da je barem pola ovih ljudi hrvatske nacionalnosti (ako ne i velika vecina).
Sto se tice druge vece stranke iz reda Ostalih - NSRB, kod njih je slika obrnuta. Naime, od ukupnog broja glasaca ove stranke, 74% odpada na zapadni Mostar, tj. 1/4 na istocni (26%). S obzirom da je udio hrvatskih glasova (za hrvatske stranke) u istocnom Mostaru samo 4%, onda se moze reci da otprilike 22% glasaca NSRB iz cijelog grada odpada na "neHrvate" koji zive u istocnom dijelu grada. Koliko je od njih Bosnjaka, Srba ili Ostalih tesko je reci, pretpostavimo da su vecina Bosnjaci.
Recimo jos i to da su na proslim opcinskim izborima hrvatske stranke dobile 15,805 glasova (od ukupno 43,988), bosnjacke 13,378, NSRB 8,521, SDP 4,033, te ostali 2,251. Recimo isto tako da je SDP gotovo pola svojih glasova tada (48%) uzeo u zapadnom dijelu Mostara, a da je NSRB imao otprilike slicnu raspodjelu kao i ove godine, odnosno 22% svojih boba su uzeli na lijevoj strani Neretve.
Kada se ovo sve sabere, ispada da u onome sto se nekada zvalo "Opcina Mostar" zivi nesto vise Hrvata nego Bosnjaka. No namjerno naglasavam ovo "opcina" jer kad se malo bolje pogleda, ta nekadasnja opcina obuhvaca jako veliku povrsinu i time i mnoga sela koja realno nisu dio grada Mostara. Konkretno, izborne jedinice 1, 3 i 4, te dijelove izbornih jedinica 5 i 6 odma mo'sh bachit.![]()
Od onog sto ostane, znaci bas grad Mostar, hrvatske stranke su dobile: 7,405, a bosnjacke 4,845 glasova, plus SDP, NSRB i ostali.
(Od onog sto sam ostavio iz zapadnog Mostara, osim ocigledno birackih mjesta koja su u Centru, tu su jos naselja Zgoni, Bijeli Brijeg, Podhum, Zahum i Rudnik. Od istocnog dijela ostavio sam Stari Grad, naselja Brankovac, Cernica, Donja Mahala, Tekije, Luka, Sehovina, Opine, Zalik i Carina. Sve ostalo sto sam izbacio su naseljena mjesta van Mostara, barem zvanicno bila prije rata, da ih sad ne nabrajam.)
Opet napominjem nisu sva biracka mjesta jos unesena.
Drugo podvučeno je samo potvrda onog što sam ja napisao u svome postu. Odbi od toga izborne malverzacije (višestruko glasanje) i dobiješ od prilike proporciju koju sam gore postavio. I onda o kakvom hrvatskom stolnom gradu HDZ drvi ? Vratimo se u realnost.
p.s. isto tako nemojmo zaboraviti i dobar broj studenata koji imaju dvojno prebivalište. Kad se taj broj izvadi iz kalkulacije omjer u užem gradskom jezgru postaje puno drugačiji, ali za suštinu ove polimike to i nije bitno pa da ne idemo u OT.
-
hercegovac_pravi
#2013 Re: Rezultati izbora
Pa zar ima Hrvata van ovih opština? Šala malajeza u ledja wrote:Bitte_Halt_ja_ja wrote:Control panel wrote:evo nesto gledam po gradovima koliko je dobio Željko glasova. uzimao sam ona u kojima dominiraju hrvati. pa meni se ipak cini da Covic ne govori istinu da je za Zeljka glasalo manje od 2% nebosnjaka. ili da ga je izabralo 98% bosnjaka.![]()
Konkretniji podaci iz "cistih" hrvatskih opcina zapadnohercegovackog kantona:
Ovo je u postocima od ukupnog broja glasova za hrvatske kandidate:
Grude 2.41%
Ljubuski 2.25%
Posusje 1.53%
Siroki Brijeg 0.80%
Uspjeh?![]()
PS: Ovo naravno ne znaci da nije dobijao glasove Hrvata. U srednjoj Bosni i na sjeveru, pa i u Mostaru, te u gradovima sa bosnjackom vecinom, vjerovatno je dobio od 10 , pa i do 50% hrvatskih glasova. Naravno, to je tesko matematicki izvesti. Hocu reci da Hrvati u ZHK i u recimo Usori, Kiseljaku Orasju ili Sarajevu ne glasaju isto.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#2014 Re: Rezultati izbora
Zaboravio si NS Radom za boljitak koja je potpisnik "Kreševske deklaracije" i učesnik svih sesija stranaka sa hrvatskim predznakom, a sve što je ostvarila na izborima ostvarila je u izbornim jedinicama sa bošnjačkom većinom.jeza u ledja wrote: Pod "hrvatske stranke" podrazumijevam sve stranke sa pridjevom "hrvatske" (HDZ, HDZ1990, HSP, HSP-Pravasi i HDU).
U Federalnom parlamentu imaju zasad pet kompenzacijskih mandata a vidi sastava:
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK
1 SAMARDŽIĆ HASAN
2 BOKŠIĆ VINKA
3 ŠAKOTA IVAN
4 JURČIĆ IVICA
5 ANTIĆ MARIJA
- jeza u ledja
#2015 Re: Rezultati izbora
Ne razumijem sta zelis reci? Stavio si spisak na kojem je Hasan.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Zaboravio si NS Radom za boljitak koja je potpisnik "Kreševske deklaracije" i učesnik svih sesija stranaka sa hrvatskim predznakom, a sve što je ostvarila na izborima ostvarila je u izbornim jedinicama sa bošnjačkom većinom.jeza u ledja wrote: Pod "hrvatske stranke" podrazumijevam sve stranke sa pridjevom "hrvatske" (HDZ, HDZ1990, HSP, HSP-Pravasi i HDU).
U Federalnom parlamentu imaju zasad pet kompenzacijskih mandata a vidi sastava:
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK
1 SAMARDŽIĆ HASAN
2 BOKŠIĆ VINKA
3 ŠAKOTA IVAN
4 JURČIĆ IVICA
5 ANTIĆ MARIJA
Pogledaj malo njihove kandidatske liste.
U proslom sazivu Predstavnickog Doma FBiH su bili Jozo Ivankovic-Lijanovic, Marko Vujevic iiii Alma Cardzic.
Odmah ispod njih sa najvise glasova, redom: Zarko Karacic, Mirela Duranovic, Mirnes Imamovic, Sadil Brkic, Edin Alic, itd...
Netacno, cak sta vise jedini direktan mandat im dolazi iz Zapadno-Hercegovackog Kantona.a sve što je ostvarila na izborima ostvarila je u izbornim jedinicama sa bošnjačkom većinom
Cega su oni potpisnici je manje bitno. Bitno je kakav im je sastav, gdje se kandiduju, gdje dobijaju glasove i ko su im mandatari.
Uostalom nebitno, nije mi za cilj bio u gornjem postu opisivati politiku neke stranke kao pro-hrvatsku ili ne. Poenta je da za NSRB masovno glasaju i pripadnici drugih naroda i zbog toga se ne mogu uzimati u istu racunicu kao i stranke koje imaju 'H' u predznaku.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#2016 Re: Rezultati izbora
Da, ali onda u skupštinskim klupama zastupnici glasaju prema direktivama Kreševske deklaracije - deklaracije stranaka hrvatske provinijencije.
BTW
Evo Skupštine Kantona Sarajevo prema friškim podacima GCB
SDP 10
SDA 7
SBB 7
SzBiH 4
BPS 2
NAŠA STR. 2
BOSS 1
SDU 1
R.BOLJITAK 1
BTW
Evo Skupštine Kantona Sarajevo prema friškim podacima GCB
SDP 10
SDA 7
SBB 7
SzBiH 4
BPS 2
NAŠA STR. 2
BOSS 1
SDU 1
R.BOLJITAK 1
- Control panel
#2017 Re: Rezultati izbora
u KS su jedva presli izborni prag i imaju 3,05% glasova i taj mandat su direktno uzeli SDP-u isto kao i BOSS.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#2018 Re: Rezultati izbora
Nemaju ni taj mandat, bar prema podacima iz GCB (što je manje obrađenih podataka ali je zvaničnije)jeza u ledja wrote:Netacno, cak sta vise jedini direktan mandat im dolazi iz Zapadno-Hercegovackog Kantona.
Evo količnika (3 mandata):
ID....NAZIV......GLASOVA..%...............1_______3______5_______7
27....HDZ........17638.....55.09292519..17638__5879___3528___2520
1206.HK..........8788 .....27.44963298..8788___2929____1758__1255
502..BOLJITAK..3775......11.79134781..3775____1258_____755___539
- Been
#2019 Re: Rezultati izbora
Nakon žestoke bitke SDP pobjeđuje u USK ! Hvala Bogu !

-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#2020 Re: Rezultati izbora
To je isti broj mandata, a na kraju to se jedino i broji 
- ultima_palabra
#2021 Re: Rezultati izbora
Može možda biti bitno za premijeraza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:To je isti broj mandata, a na kraju to se jedino i broji
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#2022 Re: Rezultati izbora
Da ali sad idu koalicije, ustupci, "ti meni - ja tebi", itd... pratimo, pratimo...
- jeza u ledja
#2023 Re: Rezultati izbora
Pardoniram, radilo se o Srednjebosanskom Kantonu (IJ8). Tamo uzimaju jedan mandat sudeci po rezultatima koje sam ja gledao. Ali to je bilo prije 3-4 dana. Problem je sto se brojevi na CIKovoj stranici drasticno razlikuju pod linkom 'Rezultati' i linkom 'Djelimicni rezultati iz GCB'. Sad odjednom SDA tamo u IJ8 ima 2000 glasova vise (po ovome iz GCB), dok su ostale stranke manje-vise na istom.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Nemaju ni taj mandat, bar prema podacima iz GCB (što je manje obrađenih podataka ali je zvaničnije)jeza u ledja wrote:Netacno, cak sta vise jedini direktan mandat im dolazi iz Zapadno-Hercegovackog Kantona.
Evo količnika (3 mandata):
ID....NAZIV......GLASOVA..%...............1_______3______5_______7
27....HDZ........17638.....55.09292519..17638__5879___3528___2520
1206.HK..........8788 .....27.44963298..8788___2929____1758__1255
502..BOLJITAK..3775......11.79134781..3775____1258_____755___539
Eto pogledaj i sam pod 'Rezultati' za IJ8 pa ces vidjeti da tamo NSRB dobija zadnji mandat, jer SDA ima 16k i nesto, a ne 18k i nesto kao u ovome iz GCB. Poredi sa ostalim kojima se brojevi dosta manje razlikuju. I nije mi jasno uopste sta predstavljaju dva razlicita seta rezultata na toj stranici?
- Diogen_iz_Sinope
#2024 Re: Rezultati izbora
I ne samo SDA...tu su totalno prolupali jer po web site-u su npr:jeza u ledja wrote: Eto pogledaj i sam pod 'Rezultati' za IJ8 pa ces vidjeti da tamo NSRB dobija zadnji mandat, jer SDA ima 16k i nesto, a ne 18k i nesto kao u ovome iz GCB. Poredi sa ostalim kojima se brojevi dosta manje razlikuju. I nije mi jasno uopste sta predstavljaju dva razlicita seta rezultata na toj stranici?
HDZ - 20607
SDP - 18099
SDA - 16631
Dok po PDF dokumentu (djelomicni iz GCB) broj osvojenih REDOVNIH glasova je:
HDZ - 20434
SDP - 18696
SDA - 18427
Gledao sam samo te prve tri stranke. I dok sam nekako po rezulatima SDA i SDP mogao zakljuciti da zapravo web site nije update-ovan (jer pise da je obradjeno 83% glasackih mjesta) rezultati HDZa su me totalno izbacili iz takta.
Po tim rezultatim HDZ je izgubio 173 glasa sa redovnih glasackih mjesta?
Nadalje po PDFu HDZ je osvojio: 20.434 (redovni) + 3 (odsustvo) + 100 (mobilni) + 12 (nepotvrdjeni) + 5 (DKP) + 229 (pošta) sto bi u totalo trebalo biti = 20.783 no medjutim u PDFu pise da je total = 20771.
Isto važi i za SDP i SDA....brojke se ne jednostavno ne slazu??
Pa dobro majku mu jel' postoji digitron tamo i jesu li culi za COPY / PASTE?
- jeza u ledja
#2025 Re: Rezultati izbora
Pa ne racunas nepotvrdjene glasove bolan.