Rezolucija Vijeca Evrope

Post Reply
Frane-x

#101 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Frane-x »

MARIJANK wrote:
Gate 7 wrote:Zahvaljujući Srbima?Ili čekate ukidanje entitetskog glasanja pa da ponovo na scenu stupe "baštovani i njihivi cvijeće"?

Ma živciraju me ovakvi sa lažnim nickovima kao Frane a tamo Srbin.
Nemam ništa protiv Srba nego protiv lažnog predstavljanja.

Dakle da ponovim, entitetskim glasovanjem hrvatski narod u BiH je ponižen bio kao nikada u povijesti.

Tim glasovanjem BiH je bila podijeljenja na srpske i bošnjačke glasove gdje hrvatski su vrijedili okruglo 0 (nula).

Ukidanjem entitskog glasanja BiH Hrvati dobivaju onoliko glasova koliko ih ima u stvarnosti . Oko 15% stanovništva BiH.

Znači sa 0 dolazimo na 15.

Entitetskim glasanjem Srbi su sa samo 22% mogli blokirati kompletni rad parlamenta.

Opet ponavljam, mi BiH Hrvati ništa ne gubimo ukidanjem entitetskog glasanja kad ništa nismo ni imali.

Možemo samo dobiti.

Tim ukidanjem srpska manjina gubi mogućnosti maltretiranja većine i to je to.

Opet o meni Srbinu. Alo čovječe.
Oćemo ovako:
JA SE SA SVIME SLAŽEM što si ovdje gore napisao, SA SVAKOM REČENICOM, samo uz jedan JAKO BITAN dodatak: da se napravi mehanizam koji će onemogućiti Bošnjacima kao najmnogobrojnijem narodu da u Državnom parlamentu rade ono što rade u Federalnom. Točka. Svi sretni. Ti si vjerojatno Hrvat porijelom iz RS, pa tako burno reagiraš na moj pragmatizam. Jebi ga, ali ne misle svi isto.

I još nešto. Slušaj dečko, nemoram se ja ulizivat tebi jer sam vjerojatno stariji, da ne kažem obrazovaniji itd... ;) :D
Čisto me nervira što jedan Hrvat na forumu tako navali na mene. A nema nas puno na ovom forumu. Do sad se nikad nismo svađali. Ako ti se nešto ne sviđa u mojim političkim procjenama (koje su možda pogrešne), ne moraš navalit ko luđak da "razotkrivaš Srbina" gdje ga nema.
Peace.
cogni

#102 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by cogni »

zoom66 wrote:dobar dan.

prodajem banane. hoce li ih ko kupiti ili da ih trpam hametice? :) jah...:D

ah, da ovo gonje je upozorenjee pa eto, usudite ga se prokomentirati. :)
Ja bih kupio, al ako nisu skupe, imam puno posla narednih mjesec dana pa bi mi dobro doslo jedno po kile.
MARIJANK

#103 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by MARIJANK »

Gate 7 wrote:kakve veze entitetsko glasanje ima sa trenutnom "ravnopravnošću" Hrvata u f BiH? :-)

Zato što je protiv (eventualne)bošnjačke zlouporabe vlasti lakše se boriti zajedno Srbi i Hrvati nego samo Hrvati protiv Bošnjaka.
nokia6170

#104 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by nokia6170 »

Gate 7 wrote:
MARIJANK wrote:
Frane-x wrote: Majko mila. Jesi ti normalan?
Gdje sam ja rekao da se cijeli Ustav treba ostzaviti takav kakav je?!!!!! Gdje sam ja rekao da sve treba ostaviti takvo kakvo je?!
Zašto boldaš pola rečenice i izvlačiš mi stvari iz konteksta?! Rekao sam da ne treba ukidati entitetsko glasanje bez da se diraju druge stvari u ustavu! Jesi sad shvatio?

Naravno da sam za ukidanje entiteta i za kantonizaciju/federalizaciju BiH. Hrvati se najbolje mogu zaštititi na državnom nivou.
Hrvatima trebaju kantoni sa vrlo jakim ingerencijama, i državni nivo gdje će biti ravnopravni sa ostala 2 naroda (načelo pariteta najbolje!).
Što misliš zašto je HDZ za zakon o visokom školstvu na razini države a ne na razini Federacije? Pa zato jer nas na razini džave ne mogu preglasati kako rade na Federalnom nivou!

Ajde pozdrav.

Entitetsko glasovanje je kako mu samo ime kaže entitetsko i sve što se entitetsko ukida može biti samo dobro za BiH Hrvate a nikako loše,i ne znam zašto filozofiraš suprotno.

Entiteti (u sadašnjem obliku i broju)= 'smrt' za BiH Hrvate
Ponovo te pitam kakve veze ima entitetsko glasanje sa "ravnopravnošću" Hrvata u federaciji BiH?
pa zato sto nisu tako ograniceni kao rs srbi da samo misle na entitet vec zele da uzivaju svoja prava na prostoru cijele svoje drzave bosne i hercegovine, isto kao i bosnjaci. sta je tu lose?

problem sa vama srbima iz rs-a je sto vi svoja prava branite na nacin da ugrozavate prava ostalih naroda u drzavi koja je u podjednakom vlasnistvu i srba i bosnjaka i hrvata.

p.s. ja u potpunosti podrzavam uredjenje bosne i hercegovine kao sto je to predlozila biskupska konferencija...a nisam hrvat...eto da vidim ostale koji podrzavaju neko uredjenje koje nije plod vjerske ili etnicke ustanove kojoj izvorno ne pripada po vjeri ili etnicitetu.
Frane-x

#105 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Frane-x »

MARIJANK wrote:
Gate 7 wrote:kakve veze entitetsko glasanje ima sa trenutnom "ravnopravnošću" Hrvata u f BiH? :-)

Zato što je protiv (eventualne)bošnjačke zlouporabe vlasti lakše se boriti zajedno Srbi i Hrvati nego samo Hrvati protiv Bošnjaka.

A mene optužuješ da sam prosrpski orjentiran. :razz:

(Čisto da i ja malo izvlačim iz konteksta. :evil: )
Bihac_4_ever

#106 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Bihac_4_ever »

Ja samm uvijek govorio da nama samtreba BiH sa JAKIM opcinama i drzavni nivo i nista vise,nit regije nit kantoni nit bilo sta drugo...pa et nek prave sebi svi onda kako ima pase u svom gradu.
MARIJANK

#107 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by MARIJANK »

Frane-x wrote: Opet o meni Srbinu. Alo čovječe.
Oćemo ovako:
JA SE SA SVIME SLAŽEM što si ovdje gore napisao, SA SVAKOM REČENICOM, samo uz jedan JAKO BITAN dodatak: da se napravi mehanizam koji će onemogućiti Bošnjacima kao najmnogobrojnijem narodu da u Državnom parlamentu rade ono što rade u Federalnom. Točka. Svi sretni. Ti si vjerojatno Hrvat porijelom iz RS, pa tako burno reagiraš na moj pragmatizam. Jebi ga, ali ne misle svi isto.

I još nešto. Slušaj dečko, nemoram se ja ulizivat tebi jer sam vjerojatno stariji, da ne kažem obrazovaniji itd... ;) :D
Čisto me nervira što jedan Hrvat na forumu tako navali na mene. A nema nas puno na ovom forumu. Do sad se nikad nismo svađali. Ako ti se nešto ne sviđa u mojim političkim procjenama (koje su možda pogrešne), ne moraš navalit ko luđak da "razotkrivaš Srbina" gdje ga nema.
Peace.

Ti imaš pogrešnu predodžbu da 'RS' kako brani prava Srba tako isto brani prava i Hrvata.
Što je pogrešno. Nisu Hrvati u sadašnjoj situaciji zbog bošnjaka (jesu malim dijelom kao što je recimo nedozvoljavanje kanala na javnom RTV) nego su BiH Hrvati u sadašnjoj situaciji upravo zbog 'RS' koja je sabila i Hrvate i Bošnjake na teritorij puno manji nego što su imali prije rata.

Moguće je da će u parlamentu bošnjaci iz petnih žila se zalagati za centralizaciju i trpanje para u Sarajevo.

I znaš tko će se prvi pobuniti?

Zeničani i Tuzlaci.
Bihac_4_ever

#108 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Bihac_4_ever »

MARIJANK wrote:
Oćemo ovako:

Peace.

Ti imaš pogrešnu predodžbu da 'RS' kako brani prava Srba tako isto brani prava i Hrvata.
Što je pogrešno. Nisu Hrvati u sadašnjoj situaciji zbog bošnjaka (jesu malim dijelom kao što je recimo nedozvoljavanje kanala na javnom RTV) nego su BiH Hrvati u sadašnjoj situaciji upravo zbog 'RS' koja je sabila i Hrvate i Bošnjake na teritorij puno manji nego što su imali prije rata.

Moguće je da će u parlamentu bošnjaci iz petnih žila se zalagati za centralizaciju i trpanje para u Sarajevo.

Zeničani i Tuzlaci.
Ispred njih idu Biscani molim te ne zaboravi :wink:
MARIJANK

#109 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by MARIJANK »

Gate 7 wrote:
MARIJANK wrote:

A jel riješenje kad su 2 protiv 1 ,ma kakva kombinacija bila?

Je kad taj jedan maltretira ostalu dvojicu
Frane-x

#110 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Frane-x »

nokia6170 wrote: p.s. ja u potpunosti podrzavam uredjenje bosne i hercegovine kao sto je to predlozila biskupska konferencija...a nisam hrvat...eto da vidim ostale koji podrzavaju neko uredjenje koje nije plod vjerske ili etnicke ustanove kojoj izvorno ne pripada po vjeri ili etnicitetu.
To je jako lijepo od tebe. Ali nije samo problem što Srbi ne bi nikad pristali na takav model. I Bošnjaci bi najprije desetak godina bili vrlo zadovoljni što nema entiteta, ali onda bi se probudili apetiti pa bi bilo "šta ovi kojih ima 20% u ovom kantonu oće da imaju glasa ko nas 80%. Šta vi oćete vi ste MANJINA a mi smo VEĆINA." i onda bi sve otišlo u k****.

Razmislite malo o ovoj činjenici:
Nema NI JEDNE općine u BiH čini načelnik nije iz reda većinskog naroda te općine. A općina u BiH ima oko 120.
Abacija

#111 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Abacija »

Frane-x wrote:
nokia6170 wrote: p.s. ja u potpunosti podrzavam uredjenje bosne i hercegovine kao sto je to predlozila biskupska konferencija...a nisam hrvat...eto da vidim ostale koji podrzavaju neko uredjenje koje nije plod vjerske ili etnicke ustanove kojoj izvorno ne pripada po vjeri ili etnicitetu.
To je jako lijepo od tebe. Ali nije samo problem što Srbi ne bi nikad pristali na takav model. I Bošnjaci bi najprije desetak godina bili vrlo zadovoljni što nema entiteta, ali onda bi se probudili apetiti pa bi bilo "šta ovi kojih ima 20% u ovom kantonu oće da imaju glasa ko nas 80%. Šta vi oćete vi ste MANJINA a mi smo VEĆINA." i onda bi sve otišlo u k****.

Razmislite malo o ovoj činjenici:
Nema NI JEDNE općine u BiH čini načelnik nije iz reda većinskog naroda te općine. A općina u BiH ima oko 120.
A sto se ti ne stavis na stranu Roma, Bosanaca i Hercegovaca i ostalih? Stalno svi trubite Srbi, Bosnjaci, Hrvati nece ovo a hoce ovo. Daj vise odluci se vise; jesi li ti @Frane-X ili si nekakav broj u arhivi nacionalisticke stranke koja se predstavlja predstavnikom svih Srba/Bosnjaka/Hrvata? Ako hoces da budes broj onda bujrum, tvoj izbor. Ali da znas, ja te tada vise necu postivati kao covjeka sa nickom @Frane-X...
Vision 2020

#112 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Vision 2020 »

Bihac_4_ever wrote:Odbijeni amandmani Republike Srpske

Ona je pojasnila da je za Srpsku najbolnije to što se daje obaveza BiH da u ustavnim reformama ukine entitetsko glasanje i to se postavlja kao uslov u kontekstu približavanja BiH Evropskoj uniji.
Po cemu je to najbolnije? To Srbi imaju ekskluzivna prava odrediti sta je bolno a sta ne? Ne zive samo Srbi tu, vratite se u realnost, PC nije iskljucivo srpska, kako po Dejtonu, kamoli po stvarnoj situaciji.
- Dobar i kvalitetan Ustav se neće donijeti ako to bude išlo nametanjem, a ne konsenzusom sva tri naroda. Raznim rezolucijama se mogu nametati brojni problemi koji će nas mučiti još mnogo godina - navela je Markovićeva.
Gospodja je zaboravila, da li nenamjerno, da je i Dejton nametnut. Svaka cast, gospodja uvidja da je vracanje Republickog ustava pravo rjesenje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je rekao da neusvajanje amandmana, a usvajanje Rezolucije o BiH znači novu konfuziju u BiH.

- Žao mi je što bošnjačka politička elita ide u inostranstvo tražiti rješenja. Kada bi toliko vremena uložili razgovarajući sa nama u BiH, našli bi rješenja - kazao je Šprić.
S kim "s nama" ? Spiric ocigledno zaboravlja koju funkciju u drzavi obavlja.
Vukašin

#113 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Vukašin »

MARIJANK wrote: Je kad taj jedan maltretira ostalu dvojicu
:D

A "gradjanstvo" je kada dvojica maltretiraju jednoga. E, pa eto razloga zasto RS se nece tako lako odreci svojih prava. :)
MARIJANK

#114 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by MARIJANK »

Ukidanje entitetskog glasanja će biti prvi pravi udarac Republici Srpskoj
Abacija

#115 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Abacija »

Vision 2020 wrote:
Bihac_4_ever wrote:Odbijeni amandmani Republike Srpske

Ona je pojasnila da je za Srpsku najbolnije to što se daje obaveza BiH da u ustavnim reformama ukine entitetsko glasanje i to se postavlja kao uslov u kontekstu približavanja BiH Evropskoj uniji.
Po cemu je to najbolnije? To Srbi imaju ekskluzivna prava odrediti sta je bolno a sta ne? Ne zive samo Srbi tu, vratite se u realnost, PC nije iskljucivo srpska, kako po Dejtonu, kamoli po stvarnoj situaciji.
- Dobar i kvalitetan Ustav se neće donijeti ako to bude išlo nametanjem, a ne konsenzusom sva tri naroda. Raznim rezolucijama se mogu nametati brojni problemi koji će nas mučiti još mnogo godina - navela je Markovićeva.
Gospodja je zaboravila, da li nenamjerno, da je i Dejton nametnut. Svaka cast, gospodja uvidja da je vracanje Republickog ustava pravo rjesenje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je rekao da neusvajanje amandmana, a usvajanje Rezolucije o BiH znači novu konfuziju u BiH.

- Žao mi je što bošnjačka politička elita ide u inostranstvo tražiti rješenja. Kada bi toliko vremena uložili razgovarajući sa nama u BiH, našli bi rješenja - kazao je Šprić.
S kim "s nama" ? Spiric ocigledno zaboravlja koju funkciju u drzavi obavlja.
:thumbup:

Ali sta ces kada Spiric i co. ponasaju kao razmazena djeca koja su naslijedila neko imanje a nikad nisu bili uzeli motiku u ruke.
Vukašin

#116 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Vukašin »

nokia6170 wrote: nazalost srbi u bih (rs-u) su zasljepljeni idejom da ukidanjem entitetskog glasanja i ukidanjem rs-a (reorganizacijom bosne i hercegovine) gube sva prava, umjesto da to posmatraju iz ugla da na taj nacin samo sticu jos veca prava i mogucnosti na prostoru cijele drzave bosne i hercegovine.
Kakva prava dobiju oni sa tim koja danas nemaju? Mislis za predsjednika BiH se moze stavit na izbore Srbin iz FBiH? :D :D Pa neka prava, ko primjerice biti "konstitutivni" narod, nista ne znace bez teritorijalne ili politicke autonomije, ili pak neke druge zastite kolektivnog prava. Ja tako ne razmisljam , ali vecina mojih cjenih sugradjana.... a ima i tu neke logike.

Posto drustvo BiH je podjeljeno po etnickoj crti ukidanje entitetskog glasanja bez kompenzacije kroz primjerice etnicko glasanje ( ovo jos gore :D :D ) ce samo dovest tome da ni jedna strana neci prihvatit odluke ako se ta strana osjeca "preglasana". Znaci imali bi jos veci cirkus a na kraju dobili jos glasanje i u parlamentu na "etnickoj" osnovi.
Kako ono bijase u Mostaru, dje ni SBiH, SDA i SDP nece ni da cuju "g" od gradjanskog ustroja grada ili sada kada Hrvati i Srbi preglasali Bosnjake u BH-RT odboru? :D

Ko prvo treba preci misljenje u etnickom kolektivu, a tek onda moze biti istinite politicke reorganizacije BiH.
exliberal

#117 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by exliberal »

MARIJANK wrote:
Oćemo ovako:

Peace.

Zeničani i Tuzlaci.
hrvati su u sadasnjoj situacij zbog trgovine izmedju slobe i tudjaman da se razumjemo.....nisu srbi mogli na ho ruk da uzmu posavinu da nije bila servirana na tacni niti su hrvati odjedanput oslobodili krajinu....znaci cista trgovina....jedini koji su popusili su bosnjaci da budemo iskreni...imaju drzavu kobajagi a srbi drze rs tj 49% a hrvati iako u federaciji nedaju zapadnu hercegovinu i to je to.
Posteno treba reci da niko nikom nevjeruje i sve sto se desava trenutno u Bosni je igra ko ce ga kome turit....onako jaranski a sve pod izgovorom demokratije i ljudskih prava.
Vision 2020

#118 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Vision 2020 »

JA SE SA SVIME SLAŽEM što si ovdje gore napisao, SA SVAKOM REČENICOM, samo uz jedan JAKO BITAN dodatak: da se napravi mehanizam koji će onemogućiti Bošnjacima kao najmnogobrojnijem narodu da u Državnom parlamentu rade ono što rade u Federalnom.
Znaci idemo zabraniti Nijemcima da rade u parlamentu ono sto sada rade i zavesti Turke kao konstitutivan narod u Njemackoj ?

Inace, sta to Bosnjaci rade u Federalnom parlamentu sto ne bi trebali, na sta nemaju pravo, recimo ustavno, moralno ili neko drugo ?
MARIJANK

#119 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by MARIJANK »

exliberal wrote: hrvati su u sadasnjoj situacij zbog trgovine izmedju slobe i tudjaman da se razumjemo.....nisu srbi mogli na ho ruk da uzmu posavinu da nije bila servirana na tacni niti su hrvati odjedanput oslobodili krajinu....znaci cista trgovina....

Slažem se , iako tu ima i drugih trgovina. Pa tako jedan dio teritaorija koji su HV+HVO oslobodili u BiH 1995 nije išao na kompezaciju Bosanske Posavine nego je kompeziran sa bošnjačkim općinama oko Sarajeva
jedini koji su popusili su bosnjaci da budemo iskreni..
.

...i BiH Hrvati

imaju drzavu kobajagi a srbi drze rs tj 49% a hrvati iako u federaciji nedaju zapadnu hercegovinu i to je to.
Ne damo ni Mostar, ni Ramu,ni Uskoplje, ni Novi Travnik, ni Jajce, ni Busovaču, ni Kiseljak, ni Kreševo,ni Vitez, ni Fojnicu, ni Odžak, ni Orašje, ni Kupres

Posteno treba reci da niko nikom nevjeruje i sve sto se desava trenutno u Bosni je igra ko ce ga kome turit....onako jaranski a sve pod izgovorom demokratije i ljudskih prava.
daytonskim sporazumom ga je tureno BiH Hrvatima i drago mi je da se ta situacija mijenja
bijelo_dugme

#120 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by bijelo_dugme »

Evo sada slusam na BN-televiziji "Srpski narodni pokret- izbor je nas" prijeti sa nezavisnost "Srpske".

Najebali smo :lol:
behavac

#121 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by behavac »

MARIJANK wrote:Ukidanje entitetskog glasanja će biti prvi pravi udarac Republici Srpskoj
Koristio si pogresan glagolski oblik, ispravno je:
Ukidanje entitetskog glasanja bi bio prvi pravi udarac Republici Srpskoj.
behavac

#122 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by behavac »

exliberal wrote: hrvati su u sadasnjoj situacij zbog trgovine izmedju slobe i tudjaman da se razumjemo.....nisu srbi mogli na ho ruk da uzmu posavinu da nije bila servirana na tacni niti su hrvati odjedanput oslobodili krajinu....znaci cista trgovina....jedini koji su popusili su bosnjaci da budemo iskreni...imaju drzavu kobajagi a srbi drze rs tj 49% a hrvati iako u federaciji nedaju zapadnu hercegovinu i to je to.
Slazem se sa svim a narocito sa ovim zadnjim i turanjem.
Mi umjesto suzivota kao dobro komsije, koji jesu imali nesuglasice u proslosti zbog diobe imanja, gledamo ne samo kako ce komsiji crknuti krava pa da se nasladjujemo nego cak i sami smo spremni da ubijemo tu kravu komsije bez obzira sto i mi imamo koriste od iste krave.
S obzirom na velik broj slabo obrazovanih u nasoj drzavi mislim da je ovo dobra analogija.
Ja ne znam kako tacno ovo brzo da se promjeni al dok se ne promjeni nema nama naprijed.
behavac

#123 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by behavac »

Vision 2020 wrote: Znaci idemo zabraniti Nijemcima da rade u parlamentu ono sto sada rade i zavesti Turke kao konstitutivan narod u Njemackoj ?
Njet sto bi Njemci rekli.
Turci nisu konstitutivan narod u Njemackoj.
behavac

#124 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by behavac »

MARIJANK wrote: daytonskim sporazumom ga je tureno BiH Hrvatima i drago mi je da se ta situacija mijenja
I sta ce konkretno biti promjena kojom ce Hrvatima biti izvadjeno to sto im tureno?
Fair Life

#125 Re: Rezolucija Vijeca Evrope

Post by Fair Life »

Vukašin wrote:...
Ko prvo treba preci misljenje u etnickom kolektivu, a tek onda moze biti istinite politicke reorganizacije BiH.
Ili si mislio...

Ko prvo treba preci misljenje u etnickom "ciscenju", a tek onda moze biti istinite politicke reorganizacije BiH.
Post Reply