Reuf Bajrović

A_A_AKCIJA

#101 Re: Reuf Bajrović

Post by A_A_AKCIJA »

Inicijativa Glasaću za Srebrenicu je najbolji potez od Daytona do danas koji se tiče direktno povratka. Zašto? Zato što je politički povratak nulti uslov za fizički povratak. Politički povratak (kada izbjegli glasaju u svojim mjestima odakle su izbjegli) znači razvijanje Anexa 7 ustava BiH kroz zakone, podzakonske akte, uredbe... sve ono što se nije radilo do sada. Do sada to nije bilo moguće jer parlamentarne većine u RS- ali i u Federaciji nisu imale prevelik interes za povratkom, jer su za uzvrat dobile homogene biračke mase i učvrstile svoje položaje. Može li iko navesti koji su to zakoni dovedeni a da su proizašli iz anexa 7? Skoro nikakvi! Sam ustav je temelj i morao je biti ispoštovan kroz aktivnosti koje se nikada nisu desile. Ključ je da jedini interes za navedeno zapravo imaju oni kojih se to najviše tiče: izbjegli! Inicijative ovog tipa konačno kucaju na prava vrata.

Sa izmjenjenom parlamentarnom većinom sve navedeno je moguće: uticaj na budžet RS i izdvajanja za povratak, obnove kuća i infrastrukture u povratničkim naseljima, poreske olakšice za povratnike, subvencioniranje povratničkih firmi... U pitanju je čitava lepeza političkih alata i oruđa koji bi mogli pomoći samom fizičkom povratku. Sa hiljadama glasova iz dijaspore ni formiranje vlade u RS ne bi bilo tako jednostavno, tj neko bi morao koalirati sa tom jedinstvenom listom, a koalicija podrazumjeva i ispunjenje njihovih političkih ciljeva.

Ovo je ujedno i odgovor zašto se Suljagić nije prije vratio. Jako je površna i glupa priča o tome da nije htio (ili bilo ko drugi). Jednostavno, šta ih je stimulisalo za povratak osim eventualnog patriotizma? Bukvalno ništa, ili crkavice za obnovu kuća. Škole, uposlenje, administracija, procedure, sve je previše destimulirajuće da bi povratak bio masovniji. Neću pretjerati ako kažem da su dosadašnji povratnici zaista pravi heroji, ali ne možemo od svih očekivati herojstvo takvog tipa. Većina izbjeglica je pretrpila strahovite traume i očekivati još i ovu vrstu hrabrosti vraćanjem u mjesta gdje je sve organizirano protiv njih je malo previše. Neka svako od kritičara bude pošten pa kaže da li bi napustio bilo kakav posao u Sarajevu (da ne kažem Londonu, Berlinu...) i otišao nazad u okruženje koje ti je vjerovatno pobilo pola familije, porušilo sve što si imao i ničim te ne stimuliše da se vratiš?

Političkom "baražnom vatrom" sačinjenom od sljedećih koraka bi se u konačnici prosječnom izbjeglom Bosancu i Hercegovcu poručilo da je njegov povratak kući moguć i realan:
1) Dobijanja substencijalnog broja glasova na izborima za listu kandidata, koaliciju koja bi ispunjavala spisak zahtjeva izbjeglih (broj koji je politički relevantan i može uticati na poitičke odluke, dakle ne mora biti većina)
2) Kroz parlamentarnu proceduru priprema situacije za realan i samoodrživ povratak (gore navedeni zakoni koji se tiču poboljšanja uslova i kreiranja atmosfere za povratak: posao, obrazovanje, sigurnost...).
3) Praćenje implementacije navedenih zakona i dopuna sa potrebnim aktima, odlukama...

Takođe, jako bitna stvar jeste da se ovim pristupom lomi kičma fašističkim idejama i istom takvom političkom pristupu koji trenutno dominira BiH. Dodikovo ponašanje je samo moguće zahvaljujući homogenosti njegovih birača. Nije bilo moguće poslije rata jer su tada na izborima rezultati bili dosta ujednačeniji (npr u Višegradu su Bošnjačke stranke imale oko 34% glasova, da bi ove godine ostali bez predstavnika u opštinskom vijeću jer su pali ispod 5%). Isto važi i za Federaciju. Ovaj pristup bi ponovo oživio multietnički princip, jer bi natjerao stranke da obrate pažnju i na birače povratnike, koji remete ideju nacionalne homogenosti i nacionalnih stranačkih programa. HDZ nikako ne bi mogao biti dominantan sa povratkom izbjeglih Posavljaka, situacija u Mostaru ne bi bila ovako očajna sa političkim povratkom izbjeglih Srba...

Na koncu, na ljude treba gledati kao na ljude, a ne anđele. Ne sumnjam da se može izroviti kamara negativnih stvari o inicijatorima ove ideje. Ključno pitanje je , da li je ideja dobra, ne uzimajući u obzir ko ju je pokrenuo. Meni je ista stvar u glavi godinama i ostao sam pozitivno šokiran i iznenađen kada sam čuo da je neko konačno implementira. Omogućiti najobespravljenijoj skupini građana BiH da konačno poslije 20 godina dođu na svoje, politički i fizički je po meni najbolja ideja koja ima za cilj normalizaciju ove države. Negativne osobine koje možda imaju inicijatori su beskonačno puta više zasjenjene pozitivnim efektima same inicijative. Prvi put sam čuo za političku ideju za koju sam spreman dati svoje resurse (novac, znanje i vrijeme) da bi ona uspjela.
faer

#102 Re: Reuf Bajrović

Post by faer »

Banksy wrote:
Area_51 wrote:
Naravno da nisu, jasno sam kazao da su pobjegulje prevashodno oni koji su napustili ovaj grad svojom voljom, kad je trebalo da ga se brani.
Istovjetno, mislim kako borci trebaju imati zaseban drustveni polozaj, pa kad se neki novi Reuf vrati, fino dodje i stane na kraj reda, pa kad dodje i njegov red, pokaze svoje potencijale, a ne odmah da bude najmanje ministar.
Misliš kao ministar Mesihović? Ili Marin Ivanišević, Alija Behmen, nastavi niz ...
to su ovi sto su bili na bliskom zapadu.

na bliskom istoku su bili neki.
Last edited by faer on 08/12/2012 13:08, edited 1 time in total.
faer

#103 Re: Reuf Bajrović

Post by faer »

de balzac wrote:
palermo wrote:
JoseMujica wrote: A realno na mjestu ti jeste primjedba da izborni unžinjering neće moći trajati dovijeka i to je ono čega se ja bojim da će ovo biti samo jedan posljednji trzaj :( inicijativa jeste došla kasno, ali trenutno ništa bolje nemamo...
Bitno je smjer okrenuti, i uliti neku novu nadu i probuditi entuzijazam. A svaki put ima svoj kraj, ali makar da je krenuti tim putem.
sta ces od nade i entuzijazma, od toga se ne zivi. evo, covjek gore rece ne moze matematicki. nemamo mi vise vremena hodati putevima koji nemaju kraja.
kako ne moze matematicki?

pogledaj izborne jedinice za drzavni parlament iz rs pa se javi.

ili si samo obicni trol mileta d. ?
Area_51

#104 Re: Reuf Bajrović

Post by Area_51 »

faer wrote:
Banksy wrote:
Area_51 wrote:
Naravno da nisu, jasno sam kazao da su pobjegulje prevashodno oni koji su napustili ovaj grad svojom voljom, kad je trebalo da ga se brani.
Istovjetno, mislim kako borci trebaju imati zaseban drustveni polozaj, pa kad se neki novi Reuf vrati, fino dodje i stane na kraj reda, pa kad dodje i njegov red, pokaze svoje potencijale, a ne odmah da bude najmanje ministar.
Misliš kao ministar Mesihović? Ili Marin Ivanišević, Alija Behmen, nastavi niz ...

na bliskom istoku (srbija) su bili masic, magazinovic, selimovic, itd.
Ako je ovo tacno, sta ja stvarno ne znam, onda je jasno zasto se Zeljko Komsic, nositelj Zlatnog ljiljana, nije mogao s njima, pobjeguljama. Isto tako, Komsic se nece moci ni sa pobjeguljom Reufom, pobjeguljama iz drugih stranaka koje se pomalo Zeljku namecu. Jasno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#105 Re: Reuf Bajrović

Post by JoseMujica »

klasika...sve ovje pobjegulje valjda od kompleksa jedino i najbolje ližu guzice gazdama, a gazde vole takve, posebno što ovi barataju "pravom terminologijom" potrebnom gazdama za daljnju reprodukciju novostečenog kapitala.

Tako se u svim strankama jasno vidi munjeviti proboj do vrha ovih sveckih struĆnjaka.

Zato vazda i kažem žali bože naivne raje za šta izginuše i žali bože nas budala u šta zdravlje i godine bacismo :-) :(
Banksy

#106 Re: Reuf Bajrović

Post by Banksy »

Area_51 wrote:
faer wrote:
Banksy wrote: Misliš kao ministar Mesihović? Ili Marin Ivanišević, Alija Behmen, nastavi niz ...

Ako je ovo tacno, sta ja stvarno ne znam,

onda je jasno zasto se Zeljko Komsic, nositelj Zlatnog ljiljana, nije mogao s njima, pobjeguljama. Isto tako, Komsic se nece moci ni sa pobjeguljom Reufom, pobjeguljama iz drugih stranaka koje se pomalo Zeljku namecu. Jasno.
Naravno da znaš, poimenično, do detalja ... :wink:

Već utrtali od Komšića, a ...? :mrgreen:
Shahab

#107 Re: Reuf Bajrović

Post by Shahab »

Nema osnove za bilo kakvu dikreditaciju Bajrovića, pa se etiketira kao "pobjegulja". jako sposoban i obrazovan čovjek koji razumije kako funkcioniše zapadni i moderni svijet. Očigledno da ne funkcioniše po lokalnim mahalaškim i introvertnim pseudo standardima koji endemski egzistiraju od Kozije čuprije do Pazarića...time više ima strašnu prednost u odnosu na svu konkurenciju. nama treba takvog kadrda a ne demagogije socijalno isfrustriranih pojedinaca kojima je jedina kvalifikacija to što su silom prilika mobilisani tokom rata..KVALIFIKACIJA JE ZNANJE a ne isprazna demagogija u čijoj osnovi su zavist i socijalna frustracija...
JoseMujica

#108 Re: Reuf Bajrović

Post by JoseMujica »

aaaaa i ti si Shaho muda čuvao na Bosforu? ma nisi mi tip za Bosfora...prije da si ti neđe Princu Eugenu muda gladio po Minkenu... pa su ti sve budale danas isfrustrirane :-)

i socijalni slučajevi, em nepismeni....pa hebga nisu svi mada ste od 99% nekadašnjih boraca napravili socijalne slučajeve, baš vi pametnjakovići zadženi za razvoj i prosperitet, pa ih sada šutate ko potrošene kurtone
Last edited by JoseMujica on 03/12/2012 13:25, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#109 Re: Reuf Bajrović

Post by VjecitiStudent »

faer wrote:
Banksy wrote:
Area_51 wrote:

Selimovic je bio na dalekom sjeveru - Svedska.
Area_51

#110 Re: Reuf Bajrović

Post by Area_51 »

Banksy wrote: Naravno da znaš, poimenično, do detalja ... :wink:

Nemam detalja stvarno, osim sto sam cuo da je Selimovic bio u Srbiji, nemam neki dokaz tome, ali me i sama pomisao na tu mogucnost iritira. Za ostale, nemam pojma.

Ne znam jel SDP cvika od Komisica, to pitaj nekog od njih, dok je moje misljenje jasno iskazano, svaka nova stranka u nastanku dobije nesto glasova, pa pocne padati i dodje u neku revan letargije i prezivljavanja, gdje se gradjanska opcija razmrvljava na djelice, od kojih niti jedan od njih nema neke politicke snage. Prijedlog, za sve nas, treba postaviti izborni prag na 5%, pa ko to moze dobacit, nek se bavi politikom, a ne kao neki sto imaju 3.75, pa hoce da imaju gradonacelnika, dok im je izborni kapacitet nikakav.

Da se vratimo predmetnoj osobi. Shahab, dobrovoljno sam pristupio Armiji 4. aprila, nije me niko mobilizirao, obisao mnogo ratista, na sta sam jako ponosan. Nisam fasciniran time da neko ko dodje sa zapada ili istoka, treba automatski biti pametniji od svih nas ovdje. Ima mnogo pametnih i sposobnih ljudi ovdje, kojima treba dati sansu. U tom pogledu, mislim da Reuf spada u kategoriju, bio vani, nije uspjelo, malo dosao ovdje, nije uspjelo, opet otisao vani, opet nije uspjelo, eto ga ponovo ovdje, jer ima plodno tlo u nekim strankama u nastanku, gdje ga ljudi kao ne znaju pa da proba nesto napraviti. Taj projekt, nece daleko stici, jer on time dokazuje da nema politicku bazu a time ni osnov za izborni kapacitet. Jako jednostavno.
Shahab

#111 Re: Reuf Bajrović

Post by Shahab »

Area_51 wrote:
Banksy wrote: Naravno da znaš, poimenično, do detalja ... :wink:

Nemam detalja stvarno, osim sto sam cuo da je Selimovic bio u Srbiji, nemam neki dokaz tome, ali me i sama pomisao na tu mogucnost iritira. Za ostale, nemam pojma.

Ne znam jel SDP cvika od Komisica, to pitaj nekog od njih, dok je moje misljenje jasno iskazano, svaka nova stranka u nastanku dobije nesto glasova, pa pocne padati i dodje u neku revan letargije i prezivljavanja, gdje se gradjanska opcija razmrvljava na djelice, od kojih niti jedan od njih nema neke politicke snage. Prijedlog, za sve nas, treba postaviti izborni prag na 5%, pa ko to moze dobacit, nek se bavi politikom, a ne kao neki sto imaju 3.75, pa hoce da imaju gradonacelnika, dok im je izborni kapacitet nikakav.

Da se vratimo predmetnoj osobi. Shahab, dobrovoljno sam pristupio Armiji 4. aprila, nije me niko mobilizirao, obisao mnogo ratista, na sta sam jako ponosan. Nisam fasciniran time da neko ko dodje sa zapada ili istoka, treba automatski biti pametniji od svih nas ovdje. Ima mnogo pametnih i sposobnih ljudi ovdje, kojima treba dati sansu. U tom pogledu, mislim da Reuf spada u kategoriju, bio vani, nije uspjelo, malo dosao ovdje, nije uspjelo, opet otisao vani, opet nije uspjelo, eto ga ponovo ovdje, jer ima plodno tlo u nekim strankama u nastanku, gdje ga ljudi kao ne znaju pa da proba nesto napraviti. Taj projekt, nece daleko stici, jer on time dokazuje da nema politicku bazu a time ni osnov za izborni kapacitet. Jako jednostavno.
Izbjegavam patetiku i samosažaljenje u svakom obliku..ja nisam dobrovoljno pristupio nigdje, nego sam mobilisan silom zakona, gdje sam bio životno ugrožen mentalnim sklopom koji funkcioniše na lokalnim standardima u čijim temeljima se nalazi negacija stručnosti i znanja. Ista situacija se nastavlja iza rata i traje do danas u javnom sektoru. ja kažem da jedino KVALIFIKACIJA može biti kriterijem za upravljanje javnim sektorom, nikako ublehe o ratnom stažu. Politika je jedno veliko tržište ljudi i ideja...svako se može ukljkučiti u borbu sa pozicija lične motivacije. Tržište zahtjeva poznavanje savremenih standarda i normi. Osobe školovane na zapadu takve standarde poznaju po defaultu, dok smo mi samouki i takve standarde upoznajemo, kada izađemo vani skupo plaćenim greškama. Pojedinci kao @Jose Mujica propagiraju autizam, zatvaranje i bježanje od spoljnog svijeta, kao alternativu....to je pogubno za buduće generacije..Doživjet ćemo sudbinu Enver Hodžine Albanije. nas u moderne tokove mogu uključiti samo ljudi obrazovani i školovani na Zapadu koji imaju navigaciju za kretanje u njihovom svijetu, nikako tipovi poput damira hadžića, Asima Sarajlića ili Dževada Rađe koji su simboli loalnih standarda koji nas vode u smrdljivu balkansku krčmu. Politička ideja Željka Komšića treba da vodi naprijed u progres i u svijet "Mittel Europa", za takav projekat mora okupiti mlade intelektualce koji funkcionišu po savremenim standardima..
JoseMujica

#112 Re: Reuf Bajrović

Post by JoseMujica »

pogrešno tumačiš..ne propagiram autizam ni zatvaranje...mi smo trenutno veoma otvoreno društvo i to se barem vidi po imenima koje neko nareda gore. I kakvi su nam rezultati?

Ja kažem pošteno da mi je draže, u sistemu gdje svi kradu, da krade onaj ko je rizikovao sopstveni život za ovu zemlju, nego neki šupak koji se juče doselio. A to što je neko školovan vani ne znači po automatizmu da je i stručan.

Nadam se da nisi toliko naivan da vjeruješ da u BiH ljudi dobiju poslove zahvaljujući stručnosti :lol: ....pa kad nemamo teksta himne ja bih predložio Rambov tekst Dupelizac i uvlakač
Lug

#113 Re: Reuf Bajrović

Post by Lug »

jah, na sto tema spade..ccccccc.. "pobjegulje" i "domaci". :roll:
te "gradjani" te "seljaci"..te ovi, te oni..

kako vam se slatko smiju oni iza paravana..a i ne smijali se, ne zna covjek bil plako il´bi se smijo.

Shahab wrote:Nema osnove za bilo kakvu dikreditaciju Bajrovića, pa se etiketira kao "pobjegulja". jako sposoban i obrazovan čovjek koji razumije kako funkcioniše zapadni i moderni svijet. Očigledno da ne funkcioniše po lokalnim mahalaškim i introvertnim pseudo standardima koji endemski egzistiraju od Kozije čuprije do Pazarića...time više ima strašnu prednost u odnosu na svu konkurenciju. nama treba takvog kadrda a ne demagogije socijalno isfrustriranih pojedinaca kojima je jedina kvalifikacija to što su silom prilika mobilisani tokom rata..KVALIFIKACIJA JE ZNANJE a ne isprazna demagogija u čijoj osnovi su zavist i socijalna frustracija...
:thumbup:
JoseMujica

#114 Re: Reuf Bajrović

Post by JoseMujica »

Asim Sarajlic
Kaze sef kluba SDP u predstavnickom domu Jasenko Selimovic na dnevniku BHT maloprije kako "ministri SDA u Federalnoj Vladi ne predstavljaju nikoga nego sami sebe." Bojim se da si veoma brzo zaboravio Jasenko da oni predstavljaju vise od 300.000 ponosnih Bosnjaka! Onih istih Bosnjaka koje zelite obespraviti na buducem popisu. Onih istih Bosnjaka koje ste prevarili i htjeli im ukinuti vjeronauku, koje ste nazvali prije 10 godina gorim od agresora.
Jasno je nama svima da bi vi voljeli da je ovo doba najcrnjeg komunizma gdje ljudi nisu imali pravo na glas, gdje je mala grupa koja je prezirala nas narod, naciju, vjeru odlucivala o sudbini cijelog naroda, a one koji su malo digli glas slala na Goli Otok. Budzet koji ce uskoro biti revidiran, koji nastaje na ubistvu i razgradnji drzave BiH, cije se nadopune rade zaduzivanjem najskupljim uslovima i budzet kreiran od drustva jednog lica SDP d.o.o. nece proci bez podizanja glasa svih koji se ne boje vaseg crvene knjizice i koji vole ovu drzavu.
nakon što naletih na ove mahalske ublehe jutros na sabahu ....nemam što drugo reći nego Shahab u pravu si! hebeš vođenje politike na nivou držanja stola na stupskoj auto pijaci nedjeljom :( i to onom buvljak djelu
seln

#115 Re: Reuf Bajrović

Post by seln »

JoseMujica wrote:
Asim Sarajlic
Kaze sef kluba SDP u predstavnickom domu Jasenko Selimovic na dnevniku BHT maloprije kako "ministri SDA u Federalnoj Vladi ne predstavljaju nikoga nego sami sebe." Bojim se da si veoma brzo zaboravio Jasenko da oni predstavljaju vise od 300.000 ponosnih Bosnjaka! Onih istih Bosnjaka koje zelite obespraviti na buducem popisu. Onih istih Bosnjaka koje ste prevarili i htjeli im ukinuti vjeronauku, koje ste nazvali prije 10 godina gorim od agresora.
Jasno je nama svima da bi vi voljeli da je ovo doba najcrnjeg komunizma gdje ljudi nisu imali pravo na glas, gdje je mala grupa koja je prezirala nas narod, naciju, vjeru odlucivala o sudbini cijelog naroda, a one koji su malo digli glas slala na Goli Otok. Budzet koji ce uskoro biti revidiran, koji nastaje na ubistvu i razgradnji drzave BiH, cije se nadopune rade zaduzivanjem najskupljim uslovima i budzet kreiran od drustva jednog lica SDP d.o.o. nece proci bez podizanja glasa svih koji se ne boje vaseg crvene knjizice i koji vole ovu drzavu.
nakon što naletih na ove mahalske ublehe jutros na sabahu ....nemam što drugo reći nego Shahab u pravu si! hebeš vođenje politike na nivou držanja stola na stupskoj auto pijaci nedjeljom :( i to onom buvljak djelu
Koja papanska demagogija, Princ te hebo... :shock: :shock: :shock:
Papak ne zna nist drugo osim pozivati se na ugrozbu.
JoseMujica

#116 Re: Reuf Bajrović

Post by JoseMujica »

stvarno sam se trudio braniti Asima zbog te sentimentalne, boračke veze, al hebga ne ide... :roll:

ovo je tako jadno konstruirano i još jadnije argumentovano da nije ni za nivoa mjesne zajednice a kamoli za nekoga ko sjedi u državnom Parlamentu...toliko intelektualno jadno da bi mu čoek udjelio sadake.....i onda da se ibretimo što nam drug Mića dere državu :-)

dobro prolazimo kakvi diletanti "brane državu" :lol:
Skijaš

#117 Re: Reuf Bajrović

Post by Skijaš »

Asim Sarajlic
Glupan. Nema ovo veze sa komunistima, Lagumdžija se stavio u službu Dražine ideologije, kakvi komunisti Asime krme moje malo ? Lagumdžija radi u korist velikosrpskih ciljeva, on je Dodikov sluga i imaju veze sa komunizmom koliko i ti sa slaninom.
Shahab

#118 Re: Reuf Bajrović

Post by Shahab »

JoseMujica wrote:
Asim Sarajlic
Kakav neobrazovani diletant koji pretenduje da upravlja društvom i javnim sektorom. Goli otok je bio posljedica obračuna dvije komunističke frakcije. Pravi komunisti, rusofili bili su deportirani na Goli otok od strane druge frakcije partijaša, čije ideološko nasljeđe baštini aktuelna pseudograđanska alternativa. Ta druga frakcija koja je činila zločin prema svojim drugovima iskrenim komunistima, opisana je u knjizi velikog komunističkog disidenta Milovana Đilasa "Nova klasa"..radi se o parazitima i oportunistima bez ideologije koji vlast shvaćaju kroz koruptivne i nepotističke motive...
JoseMujica

#119 Re: Reuf Bajrović

Post by JoseMujica »

da.. još i Goli otok :lol: :lol: :lol: :lol:

jebem ti kad nepismeno neđe, nako usput, načuje za floskulu :-)

nije bitan sadržaj ili istina...bitno je laž ponavljati
FOČANSKI PROPISI

#120 Re: Reuf Bajrović

Post by FOČANSKI PROPISI »

Zašto je tako brzo zaboravljen?
Shahab

#121 Re: Reuf Bajrović

Post by Shahab »

Strašan intervju Bajrovića u današnjem Oslobođenju. Iznio je kompletan koncept za budućnost kao i presjek situacije. Nisam politolog pa ću se izraziti narodnim jezikom, potpisujem svaku riječ koju je rekao. Izuzetno cijenim njegov pristup. Vidi se da je školovan u Americi, direktne rečenice i živa konfrontacija, oslobođen ambivalentnosti. Definitivno najjači bošnjački, bosanski političar. Sada nemam nikakve sumnje da je projekat DF dobro intelektualno utemeljen i artikuliran na pravi način. Reuf Bajrović je intelektualna imovina DF koja garantuje ispravan put. Jasno je identifikovao društveni problem u političkoj oligarhiji SDA i SDP, koja državu promatra na prostoru od vrata BH Telekoma do zgrade Elektroprivrede, i pozicionirao patriotsku, građansku, sekularni i prozapadnu alternativu u vidu DF. Nadam se i direktnom političkom angažmanu Suljagića i 1 Marta.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/inte ... bruxellesu
rajvosa1

#122 Re: Reuf Bajrović

Post by rajvosa1 »

Shahab wrote:Strašan intervju Bajrovića u današnjem Oslobođenju. Iznio je kompletan koncept za budućnost kao i presjek situacije. Nisam politolog pa ću se izraziti narodnim jezikom, potpisujem svaku riječ koju je rekao. Izuzetno cijenim njegov pristup. Vidi se da je školovan u Americi, direktne rečenice i živa konfrontacija, oslobođen ambivalentnosti. Definitivno najjači bošnjački, bosanski političar. Sada nemam nikakve sumnje da je projekat DF dobro intelektualno utemeljen i artikuliran na pravi način. Reuf Bajrović je intelektualna imovina DF koja garantuje ispravan put. Jasno je identifikovao društveni problem u političkoj oligarhiji SDA i SDP, koja državu promatra na prostoru od vrata BH Telekoma do zgrade Elektroprivrede, i pozicionirao patriotsku, građansku, sekularni i prozapadnu alternativu u vidu DF. Nadam se i direktnom političkom angažmanu Suljagića i 1 Marta.
Da mu je Zlatko ispunio zelju (ministar vanjskih poslova), i on bi danas bio u stadu.
Innovation

#123 Re: Reuf Bajrović

Post by Innovation »

Shahab wrote:Strašan intervju Bajrovića u današnjem Oslobođenju. Iznio je kompletan koncept za budućnost kao i presjek situacije. Nisam politolog pa ću se izraziti narodnim jezikom, potpisujem svaku riječ koju je rekao. Izuzetno cijenim njegov pristup. Vidi se da je školovan u Americi, direktne rečenice i živa konfrontacija, oslobođen ambivalentnosti. Definitivno najjači bošnjački, bosanski političar. Sada nemam nikakve sumnje da je projekat DF dobro intelektualno utemeljen i artikuliran na pravi način. Reuf Bajrović je intelektualna imovina DF koja garantuje ispravan put. Jasno je identifikovao društveni problem u političkoj oligarhiji SDA i SDP, koja državu promatra na prostoru od vrata BH Telekoma do zgrade Elektroprivrede, i pozicionirao patriotsku, građansku, sekularni i prozapadnu alternativu u vidu DF. Nadam se i direktnom političkom angažmanu Suljagića i 1 Marta.
Prvi mart će u ponedjeljak obavijestiti sve institucije Evropske unije, kao i vlade i parlamente zemalja Evropske unije, kao i Vladu i oba doma Kongresa Sjedinjenih Država u kojem će iznijeti detalje Sorensenove lične agende koja odstupa od evropskih vrijednosti i tekovina, navode iz Koalicije Prvi mart.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/emir-sul ... /131005075
viva_castro

#124 Re: Reuf Bajrović

Post by viva_castro »

Samo da još jednom dam punu podršku Koaliciji.

Vaši napori su fantastični i molim vas ne pomišljajte da se uplićete u politiku direktno, i tako usere*e ovo što ste napravili.

:bih:
Dozer

#125 Re: Reuf Bajrović

Post by Dozer »

Samo jednu stvar nemojte izgubiti iz vida - predfunkcijsko i funkcijsko ponasanje i stavovi.
Reuf je OK, znam ga i licno, kao i Suljagica, i obojica imaju i te kako zrele, proaktivne i realne poglede na nase stanje, sto ja apsolutno podrzavam. Medjutim, svi mi vrlo dobro znamo kako stvari funkcionisu kod nas u BiH - cim se ne krece po utabanom stazama, dolazi do problema.
Sjetimo se samo Suljagiceve golgote oko vjeronauke (da, prave pravcate golgote, i to na privatnom planu), a covjek nije pokrenuo apslutno nista pogresno - vjeronauka i ne treva da bude u skolama. Postoje ustanove za te namjene, pa ko hoce da mu dijete ide tamo, bujrum. Niko mu ne brani.
Ali ne...bitno je to zadrzati u skolama, pa preko toga onda sikanirati sve one koji na te casove ne idu. Zasto je problem da to bude izborni predmet bez alterantive i bez ulazenja te ocjene u prosjek?

U DF-u ima kvalitetnih mozgova, medjutim - ima i dosta prelivoda. Da li ce te prelivode, koje vec imaju plitickih iskustava, uspjeti da razvodne inicijalno odlicnu ideju, ostaje a se vidi...
Post Reply