_BataZiv_0809 wrote:Citajuci postove forumasa, zapazio sam ogroman uticaj balkanskog, mozda bolje receno bosanskog sindroma. Sve se posmatra kao takmicenje. Ko ce vise dobit, ko ce koga zaj**, a bilo je komentara koji su eklatantan primjer odnosa spram hrvatske izborne volje, a koji HDZ-ovi tumace kao majorizaciju. Mister Yes ili kako se vec zove forumas sa slikom Roberta de Nira kuka kako ce, usvoje li se prijedlozi, HDZ biti nezaobilazan. Pa mora biti nezaobilazan kad za njega glasa vecina Hrvata! Ni meni se samom ne svidja cinjenica da narodi u BiH uglavnom glasaju za nacionalisticke stranke poput HDZ-a, ali sta je tu je. Dakle oni bez obzira na brojnost su izjednaceni sa druga dva brojnija naroda. Tacka. To je potpisano u Daytonu i nema potrebe sad to etiketirati aparthejdom ili slicnim fensi nazivima
Druga stvar je sraman odnos spram uvazenog prof.dr.sc. Kasima Trnke. Mozete imati misljenje o covjeku kakvo god hocete. Zna se da najprizemniji umovi diskutuju o drugim ljudima. Ali o njemu kao strucnjaku vecina nema pravo govoriti, jer sudeci po postovima malo je diplomiranih pravnika, a jos manje onih koji su imali priliku slusati predavanje ovog velikog profesora.
To bi bio moj osvrt na dosadasnji tok diskusije.
Slazem se da bi zdravstvo trebalo biti na federalnom nivou, ne znam da li se ove preporuke uopce doticu zdravstva, ali sramota je za jednu evropsku drzavu da se mozes lijeciti u nekoliko opcina.
Federacija je preskupa, neodrziva u formi u kojoj je sada i potrebna joj je rekonstrukcija. Ne slazem se sa onima koji kazu da treba cijelu drzavu reformisati, a ne samo dio. Reformisati cijelu drzavu u sadasnjem politcko-istorijskom trenutku za ovu drzavu je nemoguca misija. Federaciju treba dotjerati, birokratiju barem dijelom srezati, srezati place u javnom sektoru. U svakoj normalnoj drzavi se bavis biznisom ako se zelis obogatiti, a rad u organima uprave je rad za skoro pa minimalne plate. Ima jos aspekata o kojima se moze diskutovati, ali generalni zakljucak je da je ovo dobra ideja, ali nazalost zavisi od opskurnih likova koje zovemo parlamentarcima. Narod ih izabro'. Pu! Jbm ti!
Najveci problem koji imam sa demokratijom je petominutni razgovor sa prosjecnim biracem. Sir Winston Churchill

e pa evo onda post od pravnika, cisto radi brojnog stanja...
na stranu fina predavanja profesora Trnke, i pozitivni nastupi u medijima - to mu ide od ruke, i to niko ne spori... pitanje je sljedece - kakvi su njegovi rezultati?
evo i ovaj set prijedloga... osim par tacaka poput kresanja plata zastupnicima i smanjenja broja zastupnika na par nivoa... sta zapravo mijenja? mislim sto se tice ekonomije i javne potrosnje? ne mijenja skoro nista, ruku dajem da ce se ustede mjeriti promilima, a ne procentima (ako izuzmemo parlamentarce, a i cak da i njih uzmemo u obzir, rijec je o kozmetici)
meni ne treba ni trnka niti bilo ko drugi da me uvjeri da su prijedlozi dobri... meni trebaju dobri prijedlozi, a njih jednostavno nema
a sto se tice hdz-a odnosno cinjenice da za njega glasa vecina hrvata... pa sta? znaci li to da se trebaju pitati koliko i stranke sa nekoliko puta vise glasova? ako jednoj stranci ili jednoj etnickoj grupi treba dati mogucnost da blokira cijeli zakonodavni sistem na nivou fbih i drzave kad god im se digne kurac, onda se pitam cemu sluze kantoni? eto pravnik si, sam znas koje su ingerencije kantona, koliko su vazniji od federalnog nivoa za vecinu problema s kojim se suocavaju gradjani... a svi dobro znamo kako stoje "basket case" kantoni poput posavine i livna - gdje hrvati cine vecinu i biraju svoje predstavnike... nije im za to kriv ni ustav, ni sarajevo, niko...
jbg druze, ne radi se ovdje o smanjenju troskova i ekonomskoj logici, opet je etnicko na prvom mjestu i zato se ovdje sere po profesoru i njegovim ekspertima