ko sto rekoh, nisam u toku, to je vec bilo iza mog vremena_BataZiv_0809 wrote:-Alfons K.
Uvazeni kolega, uopce mi nije bio cilj da poredimo dva profesora, nego samo sam postavio pitanje. Buduci da si i ti imao pitanje za Trnku, imao sam i ja pitanje za Duvnjaka. End of story. Mada mi nije jasno kako jedan pravnik moze da ne zna za udzbenik koji obradjuje ustavno pravo sopstvene drzave, a kojeg je profesor Trnka napisao jos prije 7-8 godina? Ja sam ucio iz treceg izdanja iz 2006. Nije valjda da je onda jedini udzbenik ustavnog prava kojeg si se dotakao, a da nije iz strane zemlje, onaj Rajka Kuzmanovicasalim se naravno. Nije poenta price na njima dvojici.
Ne slazem se da su ovo kozmeticke promjene. Samo smanjenjem broja kantona ustede ce biti milionske. Kresanje plata izabranim duznosnicima, ukidanje institucije predsjenika fbih. Pa samo njih 3 imaju u kabinetu po 30-40, mozda i vise ljudi, sa platama od 3000 plus doprinosi plus komisije itd itd... Zatim smanjenje broja poslanika u kantonalnim skupstinama. Svodjenje profesionalnih mandata na najmanju mogucu mjeru. Sve je to dobar put. Poltika je umjetnost mogucega. Svi imamo svoje ideje kako bi nesto trebalo izgledati, ali fazon je to i provesti na terenu.
smanjenje broja kantona ne bi bilo kozmeticka promjena, ali pogledaj prijedloge... oni samo savjetuju da se eto, ako se mogne postici dogovor, vrsi teritorijalna reorganizacija... dakle i njima je u startu bilo jasno da od toga nema nista u ovoj politickoj klimi, nisu se uopste zamarali ljudi - e zato to ne mogu prihvatiti kao argument
sta im najvise zamjeram?
to sto nisu fino odvojili te prijedloge u pakete... da ima paket o teritorijalnoj reorganizaciji i smanjenju broja kantona (na dugom stapu)... da ima paket promjene nacina odlucivanja u FBiH... paketi koji pokrivaju reformu raznih dijelova javnog sektora, odvojeni naravno... i za pocetak, paket mjera stednje - npr. kresanje plata u parlamentu i sl. - nesto za sta bi se mogla dobiti podrska naroda, bez obzira na etnicku pripadnost
ide izborna godina, to bi vec bilo zanimljivo, to bi moglo imati nekog efekta... ako nista da natjeraju parlamentarce da glasaju protiv njih, ako imaju muda to uraditi nekoliko mjeseci pred izbore
dakle cak i da su svi prijedlozi dobri (a ocito nisu), eksperti su pokazali da su kita na biciklu kada je u pitanju marketing... vidi se da su radili metuzalemi koji su zanat izucili u socijalizmu