To je i moje mišljenje. Umjesto da se ide na prebacivanje nadležnosti na niže nivoe, i to samo onih koje se tiču potrošnje para, a da se čuvaju na državnom i federalnom nivou pitanja kao što su referendumi, otcjepljenja i sl. otišlo se preladeko u povećavanju nadležnsti na nivoima gdje je proces odlučivanja spor, i sad svako govori da je država nefunkcionalna.Alfons Kauders wrote:rade, i to se bezbroj puta pokazalo kao katastrofalno los pristupres publica wrote:
Jedno pitanje: ne radi li upravo Bošnjaci na jačanju te duple kontrole?
Hoću reći, iz petnih žila se trude da što više nadležnosti naguraju u institucije u kojima se odlučuje sa jednim ili oba druga naroda.
revizija borackih beneficija? kukaju po hercegovini... nikakav problem, prebacujemo to na kantonalni nivo, pa placajte onda lazne invalide do sutra
pio/mio... beneficirane penzije... i tu problem - nista, idemo na kantone pa bujrum
subvencije za poljoprivrednu proizvodnju - isto
a isti kurac i na drzavnom nivou...
koliko se slavilo kada je prograna reforma odbrane... samo sto sad vise nikad necemo moci kupiti ni saraf za vojsku, vec sad pola opreme mozemo gurnut u prvi jarak... npr. nikad se nece remontovati helikopteri, niti nabaviti novi - koliko god se dodik zajebavo s demilitarizacijom, fakticki ce dovesti do nje zato jer rs nikad nece odobriti da se potrose pare za nabavku nove opreme...
Reforma Ustava FBiH
- res publica
#101 Re: Reforma Ustava FBiH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#102 Re: Reforma Ustava FBiH
Slazem se. Ali evo jedno pitanje koje se samo namece: Dakle prebacimo odredjene nadleznosti na hrvatske kantone da bismo zadovoljili ravnopravnost. Da li time na njih prenosimo suverena prava odlucivanja, bez mogucnosti da Vlada FBiH ima uticaja? Ako ne, kakva svrha od prenosa nadleznosti kada se to sve moze neutralisati sa viseg nivoa?Mister Yes wrote:Alfons Kauders wrote: a sto se tice hdz-a odnosno cinjenice da za njega glasa vecina hrvata... pa sta? znaci li to da se trebaju pitati koliko i stranke sa nekoliko puta vise glasova? ako jednoj stranci ili jednoj etnickoj grupi treba dati mogucnost da blokira cijeli zakonodavni sistem na nivou fbih i drzave kad god im se digne kurac, onda se pitam cemu sluze kantoni? eto pravnik si, sam znas koje su ingerencije kantona, koliko su vazniji od federalnog nivoa za vecinu problema s kojim se suocavaju gradjani... a svi dobro znamo kako stoje "basket case" kantoni poput posavine i livna - gdje hrvati cine vecinu i biraju svoje predstavnike... nije im za to kriv ni ustav, ni sarajevo, niko...
jbg druze, ne radi se ovdje o smanjenju troskova i ekonomskoj logici, opet je etnicko na prvom mjestu i zato se ovdje sere po profesoru i njegovim ekspertimaSvuda u svijetu se ravnopravnost onih koji se osjećaju ugroženim postiže na jedan od 2 načina. Ili decentralizacijom i prenosom nadležnosti na niže nivou (kod nas kantoni) ili paritetom na državnom nivou. Njih 11% bi i jedno i drugo. Mnogo je bre.
- Mister Yes
#103 Re: Reforma Ustava FBiH
Fino svi svoju maramicu zaduže i oko lijeve ruke. Pa boja ti boja midaddy-kool wrote:Da.JoseMujica wrote:+ niti jedan zemlja na svijetu ne poznaje modalitet etničkog glasanja, osim kao instituta pozitivne diskriminacije za manjine.
Sa ovime se može karikirati do sutra. Možda bi trebalo na izborima tražiti od glasača da se etnički opredijele pa da se zna ko je pripadnik kojeg naroda i u koju kutiju je glasao.
- madner
#104 Re: Reforma Ustava FBiH
Sto se tice oruzanih snaga, tacno je da se moze tako vrsiti sabotaza. Sa druge strane, fakticki smo ukinuli VRS i preuzeli svu tesku opremu. Strateski gledano, puno se dobilo, malo izgubilo.
- Alfons Kauders
#105 Re: Reforma Ustava FBiH
jeste, predavao je po hrvatskom udzbeniku, djelimicno... i ne vidim tu nista lose... a ako cemo vec o profesorima, ciji-je-veci, zasto onda Trnka nije uradio udzbenik?_BataZiv_0809 wrote:Alfons Kauders wrote:e pa evo onda post od pravnika, cisto radi brojnog stanja..._BataZiv_0809 wrote:Citajuci postove forumasa, zapazio sam ogroman uticaj balkanskog, mozda bolje receno bosanskog sindroma. Sve se posmatra kao takmicenje. Ko ce vise dobit, ko ce koga zaj**, a bilo je komentara koji su eklatantan primjer odnosa spram hrvatske izborne volje, a koji HDZ-ovi tumace kao majorizaciju. Mister Yes ili kako se vec zove forumas sa slikom Roberta de Nira kuka kako ce, usvoje li se prijedlozi, HDZ biti nezaobilazan. Pa mora biti nezaobilazan kad za njega glasa vecina Hrvata! Ni meni se samom ne svidja cinjenica da narodi u BiH uglavnom glasaju za nacionalisticke stranke poput HDZ-a, ali sta je tu je. Dakle oni bez obzira na brojnost su izjednaceni sa druga dva brojnija naroda. Tacka. To je potpisano u Daytonu i nema potrebe sad to etiketirati aparthejdom ili slicnim fensi nazivima![]()
Druga stvar je sraman odnos spram uvazenog prof.dr.sc. Kasima Trnke. Mozete imati misljenje o covjeku kakvo god hocete. Zna se da najprizemniji umovi diskutuju o drugim ljudima. Ali o njemu kao strucnjaku vecina nema pravo govoriti, jer sudeci po postovima malo je diplomiranih pravnika, a jos manje onih koji su imali priliku slusati predavanje ovog velikog profesora.
To bi bio moj osvrt na dosadasnji tok diskusije.
Slazem se da bi zdravstvo trebalo biti na federalnom nivou, ne znam da li se ove preporuke uopce doticu zdravstva, ali sramota je za jednu evropsku drzavu da se mozes lijeciti u nekoliko opcina.
Federacija je preskupa, neodrziva u formi u kojoj je sada i potrebna joj je rekonstrukcija. Ne slazem se sa onima koji kazu da treba cijelu drzavu reformisati, a ne samo dio. Reformisati cijelu drzavu u sadasnjem politcko-istorijskom trenutku za ovu drzavu je nemoguca misija. Federaciju treba dotjerati, birokratiju barem dijelom srezati, srezati place u javnom sektoru. U svakoj normalnoj drzavi se bavis biznisom ako se zelis obogatiti, a rad u organima uprave je rad za skoro pa minimalne plate. Ima jos aspekata o kojima se moze diskutovati, ali generalni zakljucak je da je ovo dobra ideja, ali nazalost zavisi od opskurnih likova koje zovemo parlamentarcima. Narod ih izabro'. Pu! Jbm ti!
Najveci problem koji imam sa demokratijom je petominutni razgovor sa prosjecnim biracem. Sir Winston Churchill![]()
na stranu fina predavanja profesora Trnke, i pozitivni nastupi u medijima - to mu ide od ruke, i to niko ne spori... pitanje je sljedece - kakvi su njegovi rezultati?
evo i ovaj set prijedloga... osim par tacaka poput kresanja plata zastupnicima i smanjenja broja zastupnika na par nivoa... sta zapravo mijenja? mislim sto se tice ekonomije i javne potrosnje? ne mijenja skoro nista, ruku dajem da ce se ustede mjeriti promilima, a ne procentima (ako izuzmemo parlamentarce, a i cak da i njih uzmemo u obzir, rijec je o kozmetici)
meni ne treba ni trnka niti bilo ko drugi da me uvjeri da su prijedlozi dobri... meni trebaju dobri prijedlozi, a njih jednostavno nema
a sto se tice hdz-a odnosno cinjenice da za njega glasa vecina hrvata... pa sta? znaci li to da se trebaju pitati koliko i stranke sa nekoliko puta vise glasova? ako jednoj stranci ili jednoj etnickoj grupi treba dati mogucnost da blokira cijeli zakonodavni sistem na nivou fbih i drzave kad god im se digne kurac, onda se pitam cemu sluze kantoni? eto pravnik si, sam znas koje su ingerencije kantona, koliko su vazniji od federalnog nivoa za vecinu problema s kojim se suocavaju gradjani... a svi dobro znamo kako stoje "basket case" kantoni poput posavine i livna - gdje hrvati cine vecinu i biraju svoje predstavnike... nije im za to kriv ni ustav, ni sarajevo, niko...
jbg druze, ne radi se ovdje o smanjenju troskova i ekonomskoj logici, opet je etnicko na prvom mjestu i zato se ovdje sere po profesoru i njegovim ekspertima
Eh uvazeni kolega, hvala na dobronamjernoj kritici, ovo je previd, lapsus mentis. Razmisljajuci da napisem osvrt na Bushevu pobjedu 2000.godine, sjetih se elektorskog sistema i tzv. velikih i malih drzava. A u senat idu po dva senatora bez obzira na velicinu savezne drzave![]()
Kada vec spominjes profesora Duvnjaka, jel' istina da on drzi predavanja po udzbeniku Sokol Smerdel? Odnosno da li je istina da tako vazan aspekt katedre za drzavno pravo, cijenjeni profesor predaje po hrvatskom udzbeniku?
Kada vec postavljas pitanje za profesora Trnku, moram reci da mi nije jasno sta smatras pod time sta je postigao? Po cemu se mjeri uspjeh univerzitetskog profesora? Napisana strucna djela? Funkcije koje obavljao mimo fakulteta (Ustavni sud, Ambasador u Hrvatskoj...), nesto trece?
Sto se tice ostalog, slazem se u dobrom dijelu. U kantonima sa bosnjackom vecinom nema entitetskog glasanja ni dodika, pa ne primjetih da je ijedan mini Singapur, Hong Kong ili Lihtenstajn. Uvazavam i opasku na racun hrvatskih kantona. Ali moram reci da podrzavam ovu promjenu, jer je postojece stanje neizdrzivo. Mislim da, usvoje li se preporuke, necemo dobiti Zapadnu Njemacku ko sto onomad Zlaja obecaali cemo dobiti pozitivan pomak ka naprijed.
ideja za reformu polazi od pretpostavke da je sistem neefikasan i nefunkcionalan, dakle od cisto tehnickih pitanja, od novca... a prijedlozi jednostavno nisu na tom tragu... vecina nema blage veze s javnom potrosnjom, a i nekolicina onih koji imaju su kozmeticke prirode
jebiga to je isto kao da imas pacijenta s otvorenim prelomom noge, trazis fiksator i ortopeda... a na kraju nadjes stilistu da probere sire tole, da se ne vidi kako viri slomljena cjevanica... prijedlozi jednostavno ne rjesavaju problem prekomjerne potrosnje, ni u prolazu...
- respo
#106 Re: Reforma Ustava FBiH
e vi strucniji mozete li mo odgovoriti na ovo pitanje
nisam bas upoznat al sam cuo da se ukida predsjednik federacije
e kad se to ukida koja je vjerovatnoca da je ovo pocetak kraja federacije kao tog nekog politickog mehanizma sa mnogobrojnim agencijama ministarstvima cime vec ne
ukratko je li se moze ukinuti federacija i sve prenijeti na kantone ili drzavu zavisno sta gdje ide
e kad se to ukida koja je vjerovatnoca da je ovo pocetak kraja federacije kao tog nekog politickog mehanizma sa mnogobrojnim agencijama ministarstvima cime vec ne
ukratko je li se moze ukinuti federacija i sve prenijeti na kantone ili drzavu zavisno sta gdje ide
- Mister Yes
#107 Re: Reforma Ustava FBiH
Sigurno da je riskantno jer politike se mijenjaju sad pa sad. Ali sve strane imaju cilj kojem teže a vidjet ćemo šta će na kraju biti. Kad kažem "vidjet ćemo" možda mi i nećemo ali naša djeca bi mogla.res publica wrote: Pa, moguće, ali opet, možda je to riskantna taktika. Dobijaš jaku duplu kontrolu kao nešto sigurno, a teritorijalni dobici i nisu baš stoptostotna izvjesnost. To ide jako teško, čak i kad se ulaže masa sredstava.
Elektorski sistem su odbile Hrvatske stranke jer nisu imali garancije. Mislim da će Sejdić-Finci čekati preustroj Federacije.res publica wrote: Ne znam da li se slažeš, ali čini mi se da su ove preporuke došle kao još veće zatezanje, posle odbijanja elektorskog izbornog sistema. Nekako taj prijedlog išao je paralelno sa predlogom o smanjenju broja kantona na 6, od kojih bi 4 bila bošnjačka. Pošto bi se glasovi sabirali po kantonima, a broj hrvatskih kantona bi bio duplo manji od broja bošnjačkih, sasvim je bilo moguće da Bošnjaci izaberu dva člana predsjedništva, i to dva Bošnjaka, i to po svježe usvojenom zakonu kojeg su i Hrvati potpisali. To je bila mrkva, ovo drugo je štap.
- Alfons Kauders
#108 Re: Reforma Ustava FBiH
dvosjekli mac... jedni kontali da ce imati vise kontrole, drugi da ce imati vise mogucnosti za opstrukciju... i jedni i drugi su imali pravo na papiru, ali u praksi se pokazuje da sve sto je prebaceno na visi nivo pati od opstrukcije, dzaba ti sto je neka institucija deklarativno na visem nivou vlasti, kada jednostavno ne moze funkcionisatires publica wrote:To je i moje mišljenje. Umjesto da se ide na prebacivanje nadležnosti na niže nivoe, i to samo onih koje se tiču potrošnje para, a da se čuvaju na državnom i federalnom nivou pitanja kao što su referendumi, otcjepljenja i sl. otišlo se preladeko u povećavanju nadležnsti na nivoima gdje je proces odlučivanja spor, i sad svako govori da je država nefunkcionalna.Alfons Kauders wrote:rade, i to se bezbroj puta pokazalo kao katastrofalno los pristupres publica wrote:
Jedno pitanje: ne radi li upravo Bošnjaci na jačanju te duple kontrole?
Hoću reći, iz petnih žila se trude da što više nadležnosti naguraju u institucije u kojima se odlučuje sa jednim ili oba druga naroda.
revizija borackih beneficija? kukaju po hercegovini... nikakav problem, prebacujemo to na kantonalni nivo, pa placajte onda lazne invalide do sutra
pio/mio... beneficirane penzije... i tu problem - nista, idemo na kantone pa bujrum
subvencije za poljoprivrednu proizvodnju - isto
a isti kurac i na drzavnom nivou...
koliko se slavilo kada je prograna reforma odbrane... samo sto sad vise nikad necemo moci kupiti ni saraf za vojsku, vec sad pola opreme mozemo gurnut u prvi jarak... npr. nikad se nece remontovati helikopteri, niti nabaviti novi - koliko god se dodik zajebavo s demilitarizacijom, fakticki ce dovesti do nje zato jer rs nikad nece odobriti da se potrose pare za nabavku nove opreme...
a vec sam pomenuo debilne primjere koji nas kostaju dosta para, dosta tih stvari se moglo sutnuti na kantonalne i opstinske nivoe, u nasu korist
- Mister Yes
#109 Re: Reforma Ustava FBiH
Imaju jasno definisane nadležnosti kantona gdje se Federacija ne može petljati._BataZiv_0809 wrote: Slazem se. Ali evo jedno pitanje koje se samo namece: Dakle prebacimo odredjene nadleznosti na hrvatske kantone da bismo zadovoljili ravnopravnost. Da li time na njih prenosimo suverena prava odlucivanja, bez mogucnosti da Vlada FBiH ima uticaja? Ako ne, kakva svrha od prenosa nadleznosti kada se to sve moze neutralisati sa viseg nivoa?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#110 Re: Reforma Ustava FBiH
-Alfons K.
Uvazeni kolega, uopce mi nije bio cilj da poredimo dva profesora, nego samo sam postavio pitanje. Buduci da si i ti imao pitanje za Trnku, imao sam i ja pitanje za Duvnjaka. End of story. Mada mi nije jasno kako jedan pravnik moze da ne zna za udzbenik koji obradjuje ustavno pravo sopstvene drzave, a kojeg je profesor Trnka napisao jos prije 7-8 godina? Ja sam ucio iz treceg izdanja iz 2006. Nije valjda da je onda jedini udzbenik ustavnog prava kojeg si se dotakao, a da nije iz strane zemlje, onaj Rajka Kuzmanovica
salim se naravno. Nije poenta price na njima dvojici.
Ne slazem se da su ovo kozmeticke promjene. Samo smanjenjem broja kantona ustede ce biti milionske. Kresanje plata izabranim duznosnicima, ukidanje institucije predsjenika fbih. Pa samo njih 3 imaju u kabinetu po 30-40, mozda i vise ljudi, sa platama od 3000 plus doprinosi plus komisije itd itd... Zatim smanjenje broja poslanika u kantonalnim skupstinama. Svodjenje profesionalnih mandata na najmanju mogucu mjeru. Sve je to dobar put. Poltika je umjetnost mogucega. Svi imamo svoje ideje kako bi nesto trebalo izgledati, ali fazon je to i provesti na terenu.
Uvazeni kolega, uopce mi nije bio cilj da poredimo dva profesora, nego samo sam postavio pitanje. Buduci da si i ti imao pitanje za Trnku, imao sam i ja pitanje za Duvnjaka. End of story. Mada mi nije jasno kako jedan pravnik moze da ne zna za udzbenik koji obradjuje ustavno pravo sopstvene drzave, a kojeg je profesor Trnka napisao jos prije 7-8 godina? Ja sam ucio iz treceg izdanja iz 2006. Nije valjda da je onda jedini udzbenik ustavnog prava kojeg si se dotakao, a da nije iz strane zemlje, onaj Rajka Kuzmanovica
Ne slazem se da su ovo kozmeticke promjene. Samo smanjenjem broja kantona ustede ce biti milionske. Kresanje plata izabranim duznosnicima, ukidanje institucije predsjenika fbih. Pa samo njih 3 imaju u kabinetu po 30-40, mozda i vise ljudi, sa platama od 3000 plus doprinosi plus komisije itd itd... Zatim smanjenje broja poslanika u kantonalnim skupstinama. Svodjenje profesionalnih mandata na najmanju mogucu mjeru. Sve je to dobar put. Poltika je umjetnost mogucega. Svi imamo svoje ideje kako bi nesto trebalo izgledati, ali fazon je to i provesti na terenu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#111 Re: Reforma Ustava FBiH
Slazem se. Mada je u praksi najcesca podjeljena nadleznost. Ali evo recimo na hrvatske kantone prebacimo zdravstvo, skolstvo i penzije, i na taj nacin rijesimo pricu o brojnosti kao faktoru. Znaci li to da im se onda Federalna Vlada gdje ce po automatizmu sjediti vecinom Bosnjaci, nece smjet petljati? Ima li to rjesenje smisla?Mister Yes wrote:Imaju jasno definisane nadležnosti kantona gdje se Federacija ne može petljati._BataZiv_0809 wrote: Slazem se. Ali evo jedno pitanje koje se samo namece: Dakle prebacimo odredjene nadleznosti na hrvatske kantone da bismo zadovoljili ravnopravnost. Da li time na njih prenosimo suverena prava odlucivanja, bez mogucnosti da Vlada FBiH ima uticaja? Ako ne, kakva svrha od prenosa nadleznosti kada se to sve moze neutralisati sa viseg nivoa?
-
daddy-kool
#112 Re: Reforma Ustava FBiH
Ima, oko para se diže najveća galama._BataZiv_0809 wrote:Slazem se. Mada je u praksi najcesca podjeljena nadleznost. Ali evo recimo na hrvatske kantone prebacimo zdravstvo, skolstvo i penzije, i na taj nacin rijesimo pricu o brojnosti kao faktoru. Znaci li to da im se onda Federalna Vlada gdje ce po automatizmu sjediti vecinom Bosnjaci, nece smjet petljati? Ima li to rjesenje smisla?Mister Yes wrote:Imaju jasno definisane nadležnosti kantona gdje se Federacija ne može petljati._BataZiv_0809 wrote: Slazem se. Ali evo jedno pitanje koje se samo namece: Dakle prebacimo odredjene nadleznosti na hrvatske kantone da bismo zadovoljili ravnopravnost. Da li time na njih prenosimo suverena prava odlucivanja, bez mogucnosti da Vlada FBiH ima uticaja? Ako ne, kakva svrha od prenosa nadleznosti kada se to sve moze neutralisati sa viseg nivoa?
- Mister Yes
#113 Re: Reforma Ustava FBiH
Šta znači petljati? Neće im se petljati u kadrovsku politiku ili u budžet (to smo rješili) a to što će možda donositi neke regulative opšte prirode teško da može ugrožavati one kojih je manje. Za sve postoje rješenja u drugim zemljama koja savršeno funkcionišu i nema potrebe izmišljati toplu vodu. Ali naravno preduslov je dobronamjernost i želja za opštim dobrom a ne želja za blokadom kako bi "bošnjama dojadilo pa nam dali da otkinemo svoje"._BataZiv_0809 wrote:Slazem se. Mada je u praksi najcesca podjeljena nadleznost. Ali evo recimo na hrvatske kantone prebacimo zdravstvo, skolstvo i penzije, i na taj nacin rijesimo pricu o brojnosti kao faktoru. Znaci li to da im se onda Federalna Vlada gdje ce po automatizmu sjediti vecinom Bosnjaci, nece smjet petljati? Ima li to rjesenje smisla?Mister Yes wrote:Imaju jasno definisane nadležnosti kantona gdje se Federacija ne može petljati._BataZiv_0809 wrote: Slazem se. Ali evo jedno pitanje koje se samo namece: Dakle prebacimo odredjene nadleznosti na hrvatske kantone da bismo zadovoljili ravnopravnost. Da li time na njih prenosimo suverena prava odlucivanja, bez mogucnosti da Vlada FBiH ima uticaja? Ako ne, kakva svrha od prenosa nadleznosti kada se to sve moze neutralisati sa viseg nivoa?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#114 Re: Reforma Ustava FBiH
_ Daddy kool:
Okej uvazavam i to kao argument. Kontrola nad fondovima i javnim preduzecima je glavni cilj svake politicke stranke. Ali ovime onda cementiramo zdravstvo koje vazi u par opcina, o obrazovanju da ne pricam, o tome da neko zaradi penziju u hrvatskom kantonu djelimicno, pa u bosnjackom drugi dio, ko ce mu je sracunati i isplatiti? I niz drugih tehnickih pitanja se onda otvara. Dobit cemo Federaciju drzava a ne kantona u tom slucaju.
Okej uvazavam i to kao argument. Kontrola nad fondovima i javnim preduzecima je glavni cilj svake politicke stranke. Ali ovime onda cementiramo zdravstvo koje vazi u par opcina, o obrazovanju da ne pricam, o tome da neko zaradi penziju u hrvatskom kantonu djelimicno, pa u bosnjackom drugi dio, ko ce mu je sracunati i isplatiti? I niz drugih tehnickih pitanja se onda otvara. Dobit cemo Federaciju drzava a ne kantona u tom slucaju.
- Mister Yes
#115 Re: Reforma Ustava FBiH
Hajde onda da ukinemo kantone a uvedemo paritet na Federalnom nivou (dvije izborne jedinice)? Je li to rješenje? Ja samo znam da ne može i jare i pare._BataZiv_0809 wrote:_ Daddy kool:
-
Canton
#116 Re: Reforma Ustava FBiH
Tesko da ce ista od ovoga biti usvijeno bez obzira sto donosi kakav/takav napredak i sto otvara proces reforme federacije.
Malo ce biti ugrozeni hrvati, malo bosnjaci, mozda cak i klub srba potegne blokate... vdijet cemo
Malo ce biti ugrozeni hrvati, malo bosnjaci, mozda cak i klub srba potegne blokate... vdijet cemo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#117 Re: Reforma Ustava FBiH
-Mister yes
U FBiH vec postoji donosenje opcih akata na nivou federacije, a provedbenih na nivou kantona. Pa onda imas 10 provedbenih akata za svaki kanton ponaosob. I onda sto ti jedan kanton predivdja kao pravo, drugi ne predvidja, treci opet nesto lijevo...i sta je onda sa legitimnim ocekivanjima gradjana? Na teritoriji od 20 000 m2 treba imati 10 kvazidrzava?
U FBiH vec postoji donosenje opcih akata na nivou federacije, a provedbenih na nivou kantona. Pa onda imas 10 provedbenih akata za svaki kanton ponaosob. I onda sto ti jedan kanton predivdja kao pravo, drugi ne predvidja, treci opet nesto lijevo...i sta je onda sa legitimnim ocekivanjima gradjana? Na teritoriji od 20 000 m2 treba imati 10 kvazidrzava?
-
Canton
#118 Re: Reforma Ustava FBiH
To jeste najbolje rjesenje i za drzavu i za oba entiteMister Yes wrote: Hajde onda da ukinemo kantone a uvedemo paritet na Federalnom nivou (dvije izborne jedinice)? Je li to rješenje? Ja samo znam da ne može i jare i pare.
Formula 4-4-4-2 +premijer za državnu, federalnu i rsovsku vladu.
-
udrch
#119 Re: Reforma Ustava FBiH
JoseMujica wrote:i da se zdravstveno osiguranje prebaci na federalni nivo..ovo više nema smisla...koliko plaćamo osiguranje koje vrijedi u 5 općina![]()
Heble ih reforme kad ih prave za guzice političara a ne za olakšanje života ljudi
i obrazovanje..desetine ministara, zavoda i pizdi materina..a o privatnim fakultetima da ne govorimo..
- respo
#120 Re: Reforma Ustava FBiH
respo wrote:e vi strucniji mozete li mo odgovoriti na ovo pitanje
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#121 Re: Reforma Ustava FBiH
Problem sa dvije izborne jedinice je izborna volja manjinskog naroda u izbornoj jedinici. Npr. Bosnjaka (ako ih ima) u Capljini. Mozda bi neka varijanta elektorskog sistema mogla valjati.Canton wrote:To jeste najbolje rjesenje i za drzavu i za oba entiteMister Yes wrote: Hajde onda da ukinemo kantone a uvedemo paritet na Federalnom nivou (dvije izborne jedinice)? Je li to rješenje? Ja samo znam da ne može i jare i pare.
Formula 4-4-4-2 +premijer za državnu, federalnu i rsovsku vladu.
- madner
#122 Re: Reforma Ustava FBiH
Jedino drzavni nivou moze ukinuti federaciju.
Federacija moze sve svoje ovlasti prebaciti nize (ne moze na drzavu, drzava ih moze samo uzeti), no mora postojati kao struktura.
Federacija moze sve svoje ovlasti prebaciti nize (ne moze na drzavu, drzava ih moze samo uzeti), no mora postojati kao struktura.
- Mister Yes
#123 Re: Reforma Ustava FBiH
To jeste problem ali manji od ovoga koji sad imamo._BataZiv_0809 wrote: Problem sa dvije izborne jedinice je izborna volja manjinskog naroda u izbornoj jedinici. Npr. Bosnjaka (ako ih ima) u Capljini. Mozda bi neka varijanta elektorskog sistema mogla valjati.
-
Canton
#124 Re: Reforma Ustava FBiH
kako mislis izborna volja manjinskog naroda? pojasni please_BataZiv_0809 wrote: Problem sa dvije izborne jedinice je izborna volja manjinskog naroda u izbornoj jedinici. Npr. Bosnjaka (ako ih ima) u Capljini. Mozda bi neka varijanta elektorskog sistema mogla valjati.
iz jedne izborne jedinice se bira npr. 2/3 zastupnika u predstavnicki dom, iz druge 1/3 ...
Sta je tu sporno? Ili recimo da se bira prema broju stanovnika
-
miki.ba
#125 Re: Reforma Ustava FBiH
To meni uopšte nije manji problem, ja želim glasati za koga ja hocu bez obzira gdje se nalazio.Mister Yes wrote:To jeste problem ali manji od ovoga koji sad imamo._BataZiv_0809 wrote: Problem sa dvije izborne jedinice je izborna volja manjinskog naroda u izbornoj jedinici. Npr. Bosnjaka (ako ih ima) u Capljini. Mozda bi neka varijanta elektorskog sistema mogla valjati.
Ova rješenja idu iz diskriminacije u diskriminaciju.