Plockinic treba sinhronizovati svoje djelovanje sa sefom : "Nikada nisam rekao da se zalažem za treći entitet" Covic jucezemomak wrote:evo ljudi referduma na kilo...evo posla za SIPU, pokazite momci, kao u danasnjem svijetlom primjeru kod maoce da nema zajebavanja sa ustavno-pravno-teritorajilnim poretkom BiX...
Pločkinić o hrvatskom referendumu
2. februar 2010. | 16:30 | Izvor: Tanjug
Mostar -- Predsednik nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić, kaže da hrvatske partije spremaju referendum za razduživanje od Bošnjaka u Federaciji BiH.
"Do referenduma neće doći samo ukoliko Bošnjaci prihvate mirnu podelu Federacije BiH na dva entiteta", rekao je Pločkinić. On je dodao da je dokument o mirnom razduživanju Hrvata sa Bošnjacima spreman i da će biti objavljen krajem marta na hrvatskom saboru, koji će se održati u Mostaru.
Referendumi - All about
- 1gorstak
#26 Re: Referendum za ukidanje RS
- cyprus
#27 Re: Referendum za ukidanje RS
Eh, vjerovo ili ne, ljetos sam baš upozno jedno čobana iz Gacka, nije bio nešto previše antibosanski nastrojen, vjerujem da bih njega mogo ubjeditKENJAC wrote:Evo Aksentija si vec ubijedio, parkiro je krave i sa suzama radosnicama u ocima hrli k Federaciji! Ja sam pito ima li ko kakav prijedlog, ne mora se osjecat prozvanim svak ko procita moj post. Mozes ga jednostavno precutat kad nemas pomenuti!cyprus wrote:KENJAC wrote:Ljudi! Rat je bio. Nastala je ta Republika Srpska! Kako je nastala svak od nas ima svoju viziju! ...... Skoro dva'jes godina poslije citajuci razne forume (Sa-X nije izuzetak) , u opisu drugog naroda koristi se retorika Riste Djoge i raznih Rista raznih nacionalnosti. Najnormalnije je nazvat ih Cetnicima, sumnjacima, genocidasima oni tamo opet imaju svoj repertoar... Hrvati fol glasali ZA BiH na referendumu a cinjenicno stanje je ... ( vidi izvjestaj sa utakmice Siroki- Sarajevo) Ellem neise , sad se opet prica o referendumima sto ZA sto PROTIV.
Ima li iko ko mi moze odgovorit, uzimajuci sve ove cinjenice u obzir, na jedno logicno pitanje! Sta federacija nudi Srbima iz RS da ovi bez referenduma, bez prisiljavanja odustanu od RS i jednostavno postanu dio BiH ? Jer... ne moze se nekog zvat svakakvim imenima, te vaki je te naki je , prijetit silom i ratom svaka dva dana i onda fol nekim referendumom ga tjerat u Federaciju. Ja razmisljam logicki, da mi neko ponudi par dobrih uslova da idem u Angolu bez razmisljanja bih pristao. Otic u Angolu da me zajebava ko stigne, ... e to ne! Ne mislim samo na ekonomske uslove (neko gore rece RS je u kurcu ekonomski.... A u federaciji se jede zlatnim kasikakama???)
Da se razumijemo ima mjesta i razmisljanje "Ko ih jebe , oduzeli su nesto sto je moje silom i ja cu sad silom da to vratim" Ali , sta ako ta ista sila proizvede rezultate koje je proizvela u periodu 92-95 pa i Hrvati kazu "ma jeb'te se svi" Rat i sila nika ne donose dobro narodu , vodjama donosi i te kako, pa bih volio da neko pokusa miroljubljivo ubijedi Aksentija iz Gacka da je zajednicka BiH zajednicko dobro za sve nas!
Što bi rekli zavrzlama, dallton, Abacija i slični: tipično salonsko razmišljanje![]()
-
MokeQc
#28 Re: Referendum za ukidanje RS
Prije svega, ne nazivaju ih iz federacije cetnicima, genocidasima, itd, veliki broj Srba se ponosi Karadzicem, Mladicem, Drazom i njihovim dugogodisnjim zalaganjima, te se sa jednakim ponosom i sami nazivaju cetnicima, a genocide (na pr. sudski dokazan genocid, Srebrenica) slave manje-vise kao 'dan oslobodjenja'. Da stvari nisu ovakve, tvoja primjedba bi bila savrseno osnovana.KENJAC wrote:Ljudi! Rat je bio. Nastala je ta Republika Srpska! Kako je nastala svak od nas ima svoju viziju! ...... Skoro dva'jes godina poslije citajuci razne forume (Sa-X nije izuzetak) , u opisu drugog naroda koristi se retorika Riste Djoge i raznih Rista raznih nacionalnosti. Najnormalnije je nazvat ih ... Hrvati fol glasali ZA BiH na referendumu a cinjenicno stanje je ... ( vidi izvjestaj sa utakmice Siroki- Sarajevo) Ellem neise , sad se opet prica o referendumima sto ZA sto PROTIV.
Ima li iko ko mi moze odgovorit, uzimajuci sve ove cinjenice u obzir, na jedno logicno pitanje! Sta federacija nudi Srbima iz RS da ovi bez referenduma, bez prisiljavanja odustanu od RS i jednostavno postanu dio BiH ? Jer... ne moze se nekog zvat svakakvim imenima, te vaki je te naki je , prijetit silom i ratom svaka dva dana i onda fol nekim referendumom ga tjerat u Federaciju. Ja razmisljam logicki, da mi neko ponudi par dobrih uslova da idem u Angolu bez razmisljanja bih pristao. Otic u Angolu da me zajebava ko stigne, ... e to ne! Ne mislim samo na ekonomske uslove (neko gore rece RS je u kurcu ekonomski.... A u federaciji se jede zlatnim kasikakama???)
Da se razumijemo ima mjesta i razmisljanje "Ko ih jebe , oduzeli su nesto sto je moje silom i ja cu sad silom da to vratim" Ali , sta ako ta ista sila proizvede rezultate koje je proizvela u periodu 92-95 pa i Hrvati kazu "ma jeb'te se svi" Rat i sila nika ne donose dobro narodu , vodjama donosi i te kako, pa bih volio da neko pokusa miroljubljivo ubijedi Aksentija iz Gacka da je zajednicka BiH zajednicko dobro za sve nas!
Ti bi sad nakon svega, dokazanog genocida, da se Federacija na glavu nasadi da smisli ekonomske prilike kojima bi miroljubivo privolili Srbe da se vrate u Federaciju. Ima li jos koja zelja ?! Samo kazi...
Da napomenem da sam svjestan da situacija Srba u Federaciji nije savrsena i na tome treba raditi, ali ne prihvatam krivicu upucenu Federaciji za nepovratak Srba.
Radi se o tome da je ta zemlja oteta na najkrvaviji nacin a sad bi trebalo da ih mi na fin nacin stimulisemo da oni to vrate. Grohotom se smijem... Nisam za rat, ne zelim ga nikome, nego se pravnim putem, koliko god utopijski zvucalo, stvari moraju postaviti na svoje mjesto.
-
MokeQc
#29 Re: Referendum za ukidanje RS
I jedno uzvratno pitanje : Sta ovi iz RS cine pa da ih se miroljubivo poziva ?
-
7cokanja
#30 Re: Referendum za ukidanje RS
.. tvoj coban iz Gacka, moze svoje ovce zvati "dragosava i milosava", kao i svoju avliju krstiti i slavu slaviti, dok istovremeno nema ama bas nikakvo pravo to isto raditi Mustafinoj ovci, ili u Mustafinoj avliji..kapisch..znaci, Mustafa, ili Mustafini nasljednici, a ciji su i preci iz istog Gacka, bez obzira sto taj tvoj seljak trenutno "kroji pravdu" stecenu na genocidu, imaju potpuno i moralno i materijalno pravo da opovrgnu genocidom steceno stanje i da se bore da se isto ponisti..znaci, svaki pokusaj i nastojanje da se ukine genocidom uspostavljena takozvana "republika srpska" je pozeljan i opravdan..Eh, vjerovo ili ne, ljetos sam baš upozno jedno čobana iz Gacka, nije bio nešto previše antibosanski nastrojen, vjerujem da bih njega mogo ubjedit .
- Ajatolah_
#31 Re: Referendum za ukidanje RS
Šta to znači, ukinuti RS?
Dakle, sada imamo FBiH, RS i DB. Ako bi se ukinula RS, na njenom prostoru bi ostalo - šta? Ništa? Kao, zemlja koja podjednako pripada svim građanima BiH? Distrikt?
Gledajući iz te tvoje perspektive ukinuti entitet, zašto ne ukinuti FBiH ili je prispojiti RS-u? Tako bi imali entitet od 98% teritorija u kojem ne bi bilo većine, te bi stoga na referendumu bi bilo nemoguće izglasati otcjepljenje.
Pomalo sam ironičan, ali ovo ukinuti RS je toliko glupa, a opet tako česta izjava da nisam mogao da se ne osvrnem.
Dakle, sada imamo FBiH, RS i DB. Ako bi se ukinula RS, na njenom prostoru bi ostalo - šta? Ništa? Kao, zemlja koja podjednako pripada svim građanima BiH? Distrikt?
Gledajući iz te tvoje perspektive ukinuti entitet, zašto ne ukinuti FBiH ili je prispojiti RS-u? Tako bi imali entitet od 98% teritorija u kojem ne bi bilo većine, te bi stoga na referendumu bi bilo nemoguće izglasati otcjepljenje.
Pomalo sam ironičan, ali ovo ukinuti RS je toliko glupa, a opet tako česta izjava da nisam mogao da se ne osvrnem.
- 1gorstak
#32 Re: Referendum za ukidanje RS
Slazem se. Sarajevo ne cini dovoljno da objasni prosjecnom Srbinu u manjem entitetu sta je alternativa. Dodik plasi narod "zavjerom ustasko-dzihadskom" a politicari koji se kunu u multietnicku BiH i suzivot treba da idu medju narod, da drze tribine sirom manjeg entiteta kako bi se uspostavio direktan kontakt i dijalog sa ljudima koje Dodik plasi babarogama u Sarajevu. Treba se jasno reci da decentralizacija nije problem, da mehanizmi zastite nisu problem, nego da je problem svojatanje manjeg entiteta i zloupotreba mehanizma entitetskog glasanja, koje umjesto da se koristi kako bi se stitilo od bosnjacke dominacije, biva zloupotrebljeno s ciljem podrivanja drzave, banalan primjer je tekst drzavne himne.cyprus wrote:Eh, vjerovo ili ne, ljetos sam baš upozno jedno čobana iz Gacka, nije bio nešto previše antibosanski nastrojen, vjerujem da bih njega mogo ubjedit![]()
. No nije tema. Bojim se da smo se mi krivo razumili. Ja se u potpunosti slažem sa onim šta si napiso, ali za ostale ovdje...nisam baš siguran
SDP (na primjer) moze svaki dan organizovati neku tribinu, jedan dan u Berkovicima, sutra Bijeljina, onda Bileca, Bratunac, Bosanski Brod, Visegrad, Vlasenica, Vukosavlje, Gacko, Banja Luka, Lukavica, Pale, Bosanska Gradiska, Derventa, Doboj, Donji Zabar, Zvornik itd itd itd. Svaku od ovih tribina moze organizovati 4 covjeka (2 stranacka kadra i dvoje aktivista), napravi se 14 takvih timova i svakih 14 dana te zakaci odlazak u neki od gradova manjeg entiteta gdje ljudima pojasnjavas svoje stavove.
Sjediti u sarajevskim kaficima i furati neki urbani fol ne moze uroditi plodom, treba medju narod, treba u Pelagicevo i Berkovice....
-
građanin x
#33 Re: Referendum za ukidanje RS
[quote="zvornicanin"
Pa SFRJ je bila Federativna drzava znaci skup drzava koje su zajednicki donosili odluke,dok BiH ma kako ti suludno zvucalo je ipak drzava bez federativnih jedinica.Razlika????drasticna!!![/quote]
Drastična svakako
,SFRJ ih je imala 6 do 8 a BiH ima samo dvije.
Pa SFRJ je bila Federativna drzava znaci skup drzava koje su zajednicki donosili odluke,dok BiH ma kako ti suludno zvucalo je ipak drzava bez federativnih jedinica.Razlika????drasticna!!![/quote]
Drastična svakako
-
KENJAC
#34 Re: Referendum za ukidanje RS
Jedini nacin !!! Ali na tim besjedama izaci sa konkretnim stvarima a ne palamudjenjima sto se sistematski cini zadnjih godina! Tadic je fino reko Srbima ; Ajmo uhitit Karadzica pa cemo bez viza putovat ! Danas ga uhapsio sutra u Trst po farmerke bez vize! Danas reko ; Mi smo za cjelovitu B und H sutra kandidatura za UE. Jebi ga niko vise ne nasjeda na palamudjenje Silajdzic H und Co. tipa JA cu ukinut RS ! JA cu ovo JA cu ono!!! Pa ukini je, sta cekas koji moj!!!1gorstak wrote:Slazem se. Sarajevo ne cini dovoljno da objasni prosjecnom Srbinu u manjem entitetu sta je alternativa. Dodik plasi narod "zavjerom ustasko-dzihadskom" a politicari koji se kunu u multietnicku BiH i suzivot treba da idu medju narod, da drze tribine sirom manjeg entiteta kako bi se uspostavio direktan kontakt i dijalog sa ljudima koje Dodik plasi babarogama u Sarajevu. Treba se jasno reci da decentralizacija nije problem, da mehanizmi zastite nisu problem, nego da je problem svojatanje manjeg entiteta i zloupotreba mehanizma entitetskog glasanja, koje umjesto da se koristi kako bi se stitilo od bosnjacke dominacije, biva zloupotrebljeno s ciljem podrivanja drzave, banalan primjer je tekst drzavne himne.cyprus wrote:Eh, vjerovo ili ne, ljetos sam baš upozno jedno čobana iz Gacka, nije bio nešto previše antibosanski nastrojen, vjerujem da bih njega mogo ubjedit![]()
. No nije tema. Bojim se da smo se mi krivo razumili. Ja se u potpunosti slažem sa onim šta si napiso, ali za ostale ovdje...nisam baš siguran
SDP (na primjer) moze svaki dan organizovati neku tribinu, jedan dan u Berkovicima, sutra Bijeljina, onda Bileca, Bratunac, Bosanski Brod, Visegrad, Vlasenica, Vukosavlje, Gacko, Banja Luka, Lukavica, Pale, Bosanska Gradiska, Derventa, Doboj, Donji Zabar, Zvornik itd itd itd. Svaku od ovih tribina moze organizovati 4 covjeka (2 stranacka kadra i dvoje aktivista), napravi se 14 takvih timova i svakih 14 dana te zakaci odlazak u neki od gradova manjeg entiteta gdje ljudima pojasnjavas svoje stavove.
Sjediti u sarajevskim kaficima i furati neki urbani fol ne moze uroditi plodom, treba medju narod, treba u Pelagicevo i Berkovice....
-
King_1
#35 Re: Referendum za ukidanje RS
Pa zar neki ovdje zaista misle da će RS raspisati referendum o nezavisnosti u ovoj godini. Budite ozbiljni, kakvo otcjepljenje! Pa nije otcjepljenje dječija igra pa da možeš tek tako raspisati i svršen čin.
-
hercegovac_pravi
#36 Re: Referendum za ukidanje RS
Gdje vidiš da je BiH federacija koja se satoji od dvije Federalne jedinice?građanin x wrote:Drastična svakakozvornicanin wrote: Pa SFRJ je bila Federativna drzava znaci skup drzava koje su zajednicki donosili odluke,dok BiH ma kako ti suludno zvucalo je ipak drzava bez federativnih jedinica.Razlika????drasticna!!!,SFRJ ih je imala 6 do 8 a BiH ima samo dvije.
-
King_1
#37 Re: Referendum za ukidanje RS
Ne trebamo se pretvarati da je BiH centralizovana država i da nema elemente federacije ili konfederacije. To naravno nije zapisano u Ustavu, ali se može naslutiti. Državi je data nekolicina nadležnosti, a sve one koje nisu propisane su date entitetima. Tu se može naslutiti kakav je odnos i stvarnost u BiH. I ne zaboravimo da BiH sastavljaju dva entiteta, pošto su se oni udružili nakon rata, a ne da je Bosna i Hercegovina podjelila sebe na dva entiteta. Glupo je zanemarivati entitete i njihovu moć, kada sve ono što je potrebno za život građanina u BiH uređuju entiteti, a ne sama država.
-
astralsys
#38 Re: Referendum za ukidanje RS
Kad vec o referendumu.. Sta je sa onim referendumom iz 92? oni su birali tada za cjelovitu, nezavisnu... itd. jel ih ko zajebo ili jel ih ko pito dal su to izabrali?
u svakom slucaju situacija je slijedeca.
referendum u RS krsi dejtonski (mirovni) sporazum. kljucna rijec mirovni...
a referendum na nivou BH bi bio Ustavan. da svi odluce dali da se RS odcjepi ili ne? to je demokratija.
u svakom slucaju situacija je slijedeca.
referendum u RS krsi dejtonski (mirovni) sporazum. kljucna rijec mirovni...
a referendum na nivou BH bi bio Ustavan. da svi odluce dali da se RS odcjepi ili ne? to je demokratija.
-
građanin x
#39 Re: Referendum za ukidanje RS
3. Sastavhercegovac_pravi wrote:Gdje vidiš da je BiH federacija koja se satoji od dvije Federalne jedinice?građanin x wrote:Drastična svakakozvornicanin wrote: Pa SFRJ je bila Federativna drzava znaci skup drzava koje su zajednicki donosili odluke,dok BiH ma kako ti suludno zvucalo je ipak drzava bez federativnih jedinica.Razlika????drasticna!!!,SFRJ ih je imala 6 do 8 a BiH ima samo dvije.
Može li neka kvotacija iz BiH Ustava koja potvrđuje tvoju tezu?
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i
Republike Srpske (u daljnjem tekstu “entiteti”).
7. Državljanstvo
Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje uređuje Parlamentarna skupština, i
državljanstvo svakog entiteta, koje uređuje svaki entitet, pod uvjetom da:
Imaš na kraju članka spisak federalnih država : http://en.wikipedia.org/wiki/Federation
Last edited by građanin x on 02/02/2010 20:28, edited 1 time in total.
- 1gorstak
#40 Re: Referendum za ukidanje RS
http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Bi ... NE_bos.pdfKing_1 wrote:ne zaboravimo da BiH sastavljaju dva entiteta, pošto su se oni udružili nakon rata, a ne da je Bosna i Hercegovina podjelila sebe na dva entiteta.
BiH nije nastala Dejtonskim sporazumom, nego je "nastavila svoje pravno postojanje po medjunarodnom pravu".
- spreca
#41 Re: Referendum za ukidanje RS
Bosanac sa dna kace wrote:i kako bi vi izveli taj referendum?
Isto kao i oni iz rs
-
hercegovac_pravi
#42 Re: Referendum za ukidanje RS
I gdje vidiš da ovdije piše da je BiH sastavljena od dvije Federalne jedinice? meni izgleda da piše "se sastoji od dva Entiteta"...A to što ti predpostavljaš da je Entitet equvalentan federalnoj jedinici....možeš "mačku o' rep okačiti", kako bi rekao Dodo.građanin x wrote:3. Sastavhercegovac_pravi wrote:Gdje vidiš da je BiH federacija koja se satoji od dvije Federalne jedinice?građanin x wrote: Drastična svakako,SFRJ ih je imala 6 do 8 a BiH ima samo dvije.
Može li neka kvotacija iz BiH Ustava koja potvrđuje tvoju tezu?
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i
Republike Srpske (u daljnjem tekstu “entiteti”).
7. Državljanstvo
Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje uređuje Parlamentarna skupština, i
državljanstvo svakog entiteta, koje uređuje svaki entitet, pod uvjetom da:
Imaš na kraju članka spisak federalnih država : http://en.wikipedia.org/wiki/Federation
-
King_1
#43 Re: Referendum za ukidanje RS
Ona je nastavila kontinuitet RBiH, a bi li bilo tog kontinuiteta da RS i FBiH nisu potpisale sporazum?1gorstak wrote:http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Bi ... NE_bos.pdfKing_1 wrote:ne zaboravimo da BiH sastavljaju dva entiteta, pošto su se oni udružili nakon rata, a ne da je Bosna i Hercegovina podjelila sebe na dva entiteta.
BiH nije nastala Dejtonskim sporazumom, nego je "nastavila svoje pravno postojanje po medjunarodnom pravu".
I Rusija nastavlja pravni kontinuitet Sovjetskog Saveza i prezuma sve pravne obaveze na sebe, ali naravno sa drugim uređenjem. Nema danas da u Rusiji vlada Politbiro ili Vrhovni sovjet, ali eto ona je pravni nasljednik SSSR-a.
-
King_1
#44 Re: Referendum za ukidanje RS
Mnogi se na ovom forumu prave i neće da jasno kažu da entiteti imaju odlike federalne jedinice, pa čak oni su i nešto više od federalne jedinice, nadfederalna. Dakle, entiteti imaju sve nadležnosti u državi osim onih koji su izričito Ustavom u nadležnosti BiH. Dakle, BiH je ograničena svojim nadležnostima, dok entiteti imaju znatno širi okvir. Kada se pojave neke nove nadležnosti opet će ih imati entiteti a ne BiH, osim ako ih dogovorom ne prenesu na BiH.
- stvarno
#45 Re: Referendum za ukidanje RS
Rs je okupirani dio Republike Bosnei Hercegovine.
- 1gorstak
#46 Re: Referendum za ukidanje RS
Ti manji entitet mozes smatrati planetom Neptunom ako zelis, entitet znaci "nesto", a sta je to "nesto" vec ce se definisati. Sto se tice nadleznosti, svaka nova nadleznost koju se stavi na sto, skrojena je za drzavu kako bi se olaksalo euroatlantske integracije. A i one nadleznosti koje su entiteti dobili u Dejtonu se dovodi u pitanje i prebacuje na nivo drzave (cak i za vrijeme ove Dodikove strahovlade). Intenzitet tog jacanja drzave nije uvijek isti, ali je trend jasno prisutan.King_1 wrote:Mnogi se na ovom forumu prave i neće da jasno kažu da entiteti imaju odlike federalne jedinice, pa čak oni su i nešto više od federalne jedinice, nadfederalna. Dakle, entiteti imaju sve nadležnosti u državi osim onih koji su izričito Ustavom u nadležnosti BiH. Dakle, BiH je ograničena svojim nadležnostima, dok entiteti imaju znatno širi okvir. Kada se pojave neke nove nadležnosti opet će ih imati entiteti a ne BiH, osim ako ih dogovorom ne prenesu na BiH.
- cyprus
#47 Re: Referendum za ukidanje RS
Kakve veze ima da li ćemo za entitete upotrijebiti naziv "federalne jedinice" ili "regije"? To je samo nominalna formalnost, suština je negdje drugo... Kao i obično, narod se ovdje zabavlja marginalnim stvarima...1gorstak wrote:Ti manji entitet mozes smatrati planetom Neptunom ako zelis, entitet znaci "nesto", a sta je to "nesto" vec ce se definisati. Sto se tice nadleznosti, svaka nova nadleznost koju se stavi na sto, skrojena je za drzavu kako bi se olaksalo euroatlantske integracije. A i one nadleznosti koje su entiteti dobili u Dejtonu se dovodi u pitanje i prebacuje na nivo drzave (cak i za vrijeme ove Dodikove strahovlade). Intenzitet tog jacanja drzave nije uvijek isti, ali je trend jasno prisutan.King_1 wrote:Mnogi se na ovom forumu prave i neće da jasno kažu da entiteti imaju odlike federalne jedinice, pa čak oni su i nešto više od federalne jedinice, nadfederalna. Dakle, entiteti imaju sve nadležnosti u državi osim onih koji su izričito Ustavom u nadležnosti BiH. Dakle, BiH je ograničena svojim nadležnostima, dok entiteti imaju znatno širi okvir. Kada se pojave neke nove nadležnosti opet će ih imati entiteti a ne BiH, osim ako ih dogovorom ne prenesu na BiH.
-
King_1
#48 Re: Referendum za ukidanje RS
Ovo je mnogo bitnije za običnog građanina nego spoljna trgovina sa kojom obični građanin nema veze. O tome ja i govorim. Sve nadležnosti koje se tiču života običnog građanina su kod entiteta.zagazaga wrote:entiteti imaju znatno širi okvir i nadležnosti u oblasti vodovoda i kanalizacijeKing_1 wrote:Mnogi se na ovom forumu prave i neće da jasno kažu da entiteti imaju odlike federalne jedinice, pa čak oni su i nešto više od federalne jedinice, nadfederalna. Dakle, entiteti imaju sve nadležnosti u državi osim onih koji su izričito Ustavom u nadležnosti BiH. Dakle, BiH je ograničena svojim nadležnostima, dok entiteti imaju znatno širi okvir. Kada se pojave neke nove nadležnosti opet će ih imati entiteti a ne BiH, osim ako ih dogovorom ne prenesu na BiH.
Npr. spoljni poslovi su nebitni za građanina, osim onih koji putuju a takvih je malo.
-
hercegovac_pravi
#49 Re: Referendum za ukidanje RS
Ima veze itekako...upravo iz razloga što Entiteti NISU definisani kao Federalne jedinice Ustavom BiH. Eto zašto. I nije samo formalnost..dokle god u Ustavu BiH ne bude pisalo da je BiH Federativna Država sastavljena od dvije Federalne jedinice....BiH ni u ludilu ne može biti "Federativna".cyprus wrote:Kakve veze ima da li ćemo za entitete upotrijebiti naziv "federalne jedinice" ili "regije"? To je samo nominalna formalnost, suština je negdje drugo... Kao i obično, narod se ovdje zabavlja marginalnim stvarima...1gorstak wrote:Ti manji entitet mozes smatrati planetom Neptunom ako zelis, entitet znaci "nesto", a sta je to "nesto" vec ce se definisati. Sto se tice nadleznosti, svaka nova nadleznost koju se stavi na sto, skrojena je za drzavu kako bi se olaksalo euroatlantske integracije. A i one nadleznosti koje su entiteti dobili u Dejtonu se dovodi u pitanje i prebacuje na nivo drzave (cak i za vrijeme ove Dodikove strahovlade). Intenzitet tog jacanja drzave nije uvijek isti, ali je trend jasno prisutan.King_1 wrote:Mnogi se na ovom forumu prave i neće da jasno kažu da entiteti imaju odlike federalne jedinice, pa čak oni su i nešto više od federalne jedinice, nadfederalna. Dakle, entiteti imaju sve nadležnosti u državi osim onih koji su izričito Ustavom u nadležnosti BiH. Dakle, BiH je ograničena svojim nadležnostima, dok entiteti imaju znatno širi okvir. Kada se pojave neke nove nadležnosti opet će ih imati entiteti a ne BiH, osim ako ih dogovorom ne prenesu na BiH.
-
King_1
#50 Re: Referendum za ukidanje RS
Bez veze se raspravlja je li federalna ili nije. Ne moramo je ni definsiati prema stranim modelima. Budimo realni i recimo: imamo dva entiteta, nivo države, svako sa svojim nadležnostima i gotovo.