Referendumi - All about

Post Reply
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#201 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

zavrzlama wrote:na tvoje lazi o 2 milona onih koji ne vole BIH,budi zadovoljan sto sam potrosio vrijeme da ti dam recept :D

zar trebaju argumenti kad se suprostvaljas fazizmu.. ;-)
Laz??

Sta mislis, koji bi to procenat Srba bio koji bi glasali za opstanak drzave BIH?? Ako bi 5% njih glasalo protiv izdvajanja iz BIH, odsjeci mi glavu. A prema nekim analizama na koje sam svojevremeno naletio, procenat Srba koji 1992 bio za nezavisnost BIH iznosio je preko 20%, bez obzira na Karadzica i stav SDS-a po tom pitanju!

Ima u svijetu primjera drzava koje odlicno funkcionisu i koje su dale recept i za nas problem. I Flamanci i Valonci se bas nesto ne gotive, ovi jedni glume nesto kao kod nas Srbi u RS-u, ali procenat onih koji su za otcjepljenje opet ne prelazi 50%. Dostici tu cifru medju gradjanima RS-a srpske nacionalnosti, e taj dan bih volio dozivjeti. :D A evo malo copy/past o Belgiji sa Wikipedije... :)

,,Ustavnim promjenama iz 1970., 1971., 1974. i 1980., a posebno ustavnim zakonodavstvom iz 1993., Belgija je federalizirana. Novim prvim člankom ustava Belgija je definisana kao federativna država sastavljena od tri autonomne regije. U zajedničkoj su nadležnosti: vojska, monetarna i vanjska politika, a sve ostalo prenosi se na regije.

Donošenjem jezičnih zakona u 1960-im godinama, Belgija je postupno preuređena u skladu sa složenim sistemom stanovništva. Proces federalizacije napokon je 1993. završen formalnim ozakonjenjem federalnog uređenja. Federalne jedinice- regije su: flamanska, valonska i briselska. Jezičnim zakonima 1962. i 1963. precizno su utvrđene granice četiriju jezičnih područja: flamanskog, francuskog (valonskog), njemačkog i dvojezičnog flamansko-francuskog.

Na toj osnovici ustavne reforme iz 1970. ozakonile su tri zajednice: valonsku (frankofonsku), flamansku i njemačku, tri regije: valonsku, flamansku i briselsku. Uređene su i upravne jedinice: pokrajine (9) i općine (589). Valonska regija ima 4 frankofonske pokrajine i frankofonski dio regije Barbant. U sastavu valonske regije je i 9 oppćina s pretežno njemačkim stanovništvom u pokrajini Liége. Flamanska regija ima 4 flamanske pokrajine i flamanski dio regije Barbant. Treća federalna jedinica je dvojezično područje glavnog grada, koje obuhvaća 19 gradskih općina.

Dakle, kako flamanac u flamanskoj regiji moze da garantuje ravnopravnost flamancu u valonskoj regiji??? :-) :-) :-)
zavrzlama

#202 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by zavrzlama »

Sta mislis, koji bi to procenat Srba bio koji bi glasali za opstanak drzave BIH?? Ako bi 5% njih glasalo protiv izdvajanja iz BIH, odsjeci mi glavu. A prema nekim analizama na koje sam svojevremeno naletio, procenat Srba koji 1992 bio za nezavisnost BIH iznosio je preko 20%, bez obzira na Karadzica i stav SDS-a po tom pitanju!
BIH je odbranjena i ne trebaju glasovi za njen opstanak...glasovi srba za BIH ili protiv BIH su nevazni,jer tim glasovima upravlja srbija...srpski glas protiv BIH je isto sto i prakticna secesija i rat.....99% BIH srba ce podrzati podjelu BIH mirnim putem.....oruzanim putem otkupi jedno 70%.....to je realna opcija i stvarno stanje...ko voli nek izvoli" drzi se prodaje cigara i ne odugovlaci sa referendumom" :D
trofej

#203 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by trofej »

Zla sorta je u Bosnu stigla u osmansko-svetosavskom paketu, a sve su prilike da će iz nje otići u svetosavsko-osmanskom paketu. Ne da joj šejtan mira, a ko sa šejtanom tikve sadi - o glavu mu se razbijaju.
Bosnolog

#204 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Bosnolog »

zavrzlama wrote:
BIH je odbranjena i ne trebaju glasovi za njen opstanak...glasovi srba za BIH ili protiv BIH su nevazni,jer tim glasovima upravlja srbija...srpski glas protiv BIH je isto sto i prakticna secesija i rat.....99% BIH srba ce podrzati podjelu BIH mirnim putem.....oruzanim putem otkupi jedno 70%.....to je realna opcija i stvarno stanje...ko voli nek izvoli" drzi se prodaje cigara i ne odugovlaci sa referendumom" :D
:thumbup: Odavno je ravnoteza voje sile uspostavljena u BiH jos ratne 1995 nakom koje su velikosrbi cucnuli a sada su u jos goroj poziciji pa im ostalo jedino da drece a Milokrad im grije vrelu vodu u koju bi da ih gurne a sebe je svakako obezbjedio preko Drine ili dalje jer na Dedinju nece biti siguran ako dode do rata ,mogli bi ga tamo naci oni koji ga budu pratili a koje je bi nasankao referenduskom avanturom.

Mlokradova vlada bi brzo zavrsila u egzilu po uzoru na Marticevu RSK negdje u Vojvodini i to je to,.....samo bi sirotinja stradala kao i u Hrvatskoj a dans isti borave po kolektivnim smjestajima obecane Srbije i kaju se,....umjesto da zive na toplom jadranu Zadra Sibenika i zaleda ,.....sada nek se zale Dobrici Cosicu i proglase Milosevica svecom a ludog Babica i Martica spasiocima mokrih snova .

Mozda ce neko istetovirati Milokrada Pedodika na kraju svega kao gubitnika po uzoru ovog lika! :D
Istetovirao Miloševića i Del Ponte na stražnjicu
08. 02. 2010. • 23:11 A. B.

Ljubomir Jurković-Deda, karlovački zaštitar i glumac naturščik, ima neobičan muzej u kome posjetioci mogu vidjeti fotografije njegovih stotinjak tetovaža, tačnije njih 110.

Redom se radi o portretima poznatih i historijskih osoba iz zemlje i svijeta, piše Tportal.

Ljubomir je sebi na tijelu dao istetovirati portrete pokojnog kardinala Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa Bozanića te političara Vukelića, Kosor, Šeksa i Sanadera.

Na njegovom se tijelu našlo mjesta i za domaće estradnjake Severinu i Thompsona, dok je Slobodana Miloševića i Carlu del Ponte tetovirao na stražnjicu, a tu je fotografiju izvjesio u WC-u muzeja

Image
Image
.
behavac

#205 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by behavac »

vee-jay wrote:
King_1 wrote: Bosanska nacija ne postoji.
a sta kazes da odemo na referendum sa tim pitanjem :D
Nije losa ideja. :D
Predlozi Dodi da to bude pitanje na eventualnom referendumu u RS, posto jos ne zna koje pitanje da stavi... :?
kikyriki

#206 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by kikyriki »

dajte da uvedu zakon i da ga sprovedu ...
jedva čekamo ...
pa kakvo god bilo pitanje na referendumu ...
samo nek ga više sprovedu ...
i tu če dodo hapit makar milion od srbskih penzionera, prosvjetnih radnika, policajaca .....
a jednom, kad prođe dernek pa kad se odmahmura, neko če pitat gdje su pare ...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#207 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Dado dijasporitus »

hercegovac_pravi wrote:
Dado dijasporitus wrote:Za malo manje politicki pismene osobe (ne insinuiram da ih na ovom forumu ima :D ) referendum je najosnovniji sistem izrazavanja politicke volje tako da zakon o referendumu nije nista posebna vijest niti napad na drzavu. Uostalom zasto se od muhe pravi slona sam napisao u jednom od prijasnjih postova. Za primjer u drzavi Washington je samo prosle godine odrzano preko 70 referenduma. Najinteresantniji mi se ucinio ovaj za sta mislim da bi Dodo trebao ozbiljno da uvrsti u jednu od svojih opcija. Cak sta vise mislim da je vise ljudi izaslo na ovaj referendum nego sto bi izaslo na potencijalni o nezavisnosti RS-a :D

http://ballotpedia.org/wiki/index.php/S ... um_1,_2009

http://ballotpedia.org/wiki/index.php/L ... Washington
Samo da vas "politički pismene" napomenem da BiH nije Washington i da Washington nema svoju Srebrenicu..svog Karadžića niti svog Mladića. Niti ima teritorije na kojima su osnivani kazamati koje normalan svijet nije vidio još od vremena Hitlera i Paveliće...
Dakle usporedba ti je plitka
Samo da napomenem one koji nisu "historijski pismeni" da su u drzavi Washington istrijebljeni Indijanci (genocid uspio) i da su za vrijeme drugog svjetskog rata organizovani koncentracioni logori za Japance.
osa

#208 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

Dado dijasporitus wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Dado dijasporitus wrote:Za malo manje politicki pismene osobe (ne insinuiram da ih na ovom forumu ima :D ) referendum je najosnovniji sistem izrazavanja politicke volje tako da zakon o referendumu nije nista posebna vijest niti napad na drzavu. Uostalom zasto se od muhe pravi slona sam napisao u jednom od prijasnjih postova. Za primjer u drzavi Washington je samo prosle godine odrzano preko 70 referenduma. Najinteresantniji mi se ucinio ovaj za sta mislim da bi Dodo trebao ozbiljno da uvrsti u jednu od svojih opcija. Cak sta vise mislim da je vise ljudi izaslo na ovaj referendum nego sto bi izaslo na potencijalni o nezavisnosti RS-a :D

Samo da vas "politički pismene" napomenem da BiH nije Washington i da Washington nema svoju Srebrenicu..svog Karadžića niti svog Mladića. Niti ima teritorije na kojima su osnivani kazamati koje normalan svijet nije vidio još od vremena Hitlera i Paveliće...
Samo da napomenem one koji nisu "historijski pismeni" da su u drzavi Washington istrijebljeni Indijanci (genocid uspio) i da su za vrijeme drugog svjetskog rata organizovani koncentracioni logori za Japance.
kao da je to bitno za nas, gdje je to od nas.
Nezbilj

#209 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Nezbilj »

Dado dijasporitus wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Namjerno ili iz neznanja fulaš ključnu poetu, a to je da u Americi kao i u večini demokratskih zemalja, vlada sistem pune neposredne demokratije, odnosno ono što Dodo inače naziva princip jedan čovjek - jedan glas (inače nazivan i antisrpski i antidemokratski, nikad neće proći itd). Dakle ovaj sistem predviđa da se biranje zastupnika, kao i sistem odlučivanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti provodi se principom demokratske večine. U BiH međutim ovaj princip je znatno ograničen ustavnim sistemom koji daje moć odučivanja kao i veta etničkim grupama i etničkim teritorijalnim jedinicama entitetima. Dakle kroz institucije doma naroda, entitetskog glasanja, zaštite vitalnog nacionalnog interesa, tročlanim predsjedništvom, teritorijalnom organizacijom kantona i entiteta cjelokupan sistem odlučivanja u BiH znatno se odmakao od neposredno demokratskog i možemo ga slobodno nazvati konsocijacijskim i partiokratskim. Prema tome uvođenje referenduma kao sistema neposrednog odlučivanja građana na nivou jednohg entiteta sa apsolutnom većinom jednog naroda je apsolutno neustavan jer zadire u ustavni sistem odlučivanja i nadležnosti drugih demokratskih institucija. Prema tome ako narodna skupšina donese akt kojim će omogućiti uvođenje referenduma u pravni poredak entiteta RS time će faktički izvršiti ustavnu promjenu mimo sistema predviđenog za to odnosno odlučivanja u parlamentarnoj skupštini BiH. Dakle radi se o grubom antiustavnom činu koji se u svakom slučaju mora spriječiti. Prije svega to je u nadležnosti OHR-a, a ako OHR ne bi reagovao državne institucije BiH su dužne da ovo spriječe.
Last edited by Nezbilj on 09/02/2010 20:16, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#210 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Prpa.ba »

U potpunosti podrzavam referendum. Vrijeme je da srpska nacionalna manjina u BiH ponovo iskaze svoju demokratsku opredijeljenost za ocuvanje srpske tradicije cinjenja genocida i pokretanja rata. :thumbup:
Klodovik

#211 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Klodovik »

A1fa wrote:
zavrzlama wrote:na tvoje lazi o 2 milona onih koji ne vole BIH,budi zadovoljan sto sam potrosio vrijeme da ti dam recept :D

Laz??

Ima u svijetu primjera drzava koje odlicno funkcionisu i koje su dale recept i za nas problem. I Flamanci i Valonci se bas nesto ne gotive, ovi jedni glume nesto kao kod nas Srbi u RS-u, ali procenat onih koji su za otcjepljenje opet ne prelazi 50%. Dostici tu cifru medju gradjanima RS-a srpske nacionalnosti, e taj dan bih volio dozivjeti. :D A evo malo copy/past o Belgiji sa Wikipedije... :)

,,Ustavnim promjenama iz 1970., 1971., 1974. i 1980., a posebno ustavnim zakonodavstvom iz 1993., Belgija je federalizirana. Novim prvim člankom ustava Belgija je definisana kao federativna država sastavljena od tri autonomne regije. U zajedničkoj su nadležnosti: vojska, monetarna i vanjska politika, a sve ostalo prenosi se na regije.

Donošenjem jezičnih zakona u 1960-im godinama, Belgija je postupno preuređena u skladu sa složenim sistemom stanovništva. Proces federalizacije napokon je 1993. završen formalnim ozakonjenjem federalnog uređenja. Federalne jedinice- regije su: flamanska, valonska i briselska. Jezičnim zakonima 1962. i 1963. precizno su utvrđene granice četiriju jezičnih područja: flamanskog, francuskog (valonskog), njemačkog i dvojezičnog flamansko-francuskog.

Na toj osnovici ustavne reforme iz 1970. ozakonile su tri zajednice: valonsku (frankofonsku), flamansku i njemačku, tri regije: valonsku, flamansku i briselsku. Uređene su i upravne jedinice: pokrajine (9) i općine (589). Valonska regija ima 4 frankofonske pokrajine i frankofonski dio regije Barbant. U sastavu valonske regije je i 9 oppćina s pretežno njemačkim stanovništvom u pokrajini Liége. Flamanska regija ima 4 flamanske pokrajine i flamanski dio regije Barbant. Treća federalna jedinica je dvojezično područje glavnog grada, koje obuhvaća 19 gradskih općina.

Dakle, kako flamanac u flamanskoj regiji moze da garantuje ravnopravnost flamancu u valonskoj regiji??? :-) :-) :-)
Nema potrebe da se ikom išta garantira na takav način. Belgijski ustav poznaje samo Belgijance. Belgijanci uživaju sva prava dodijeljena ustavom - na pojedinačnoj osnovi. Taman lijepo rješenje i za BiH.
trofej

#212 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by trofej »

Kada se sintetiziraju činjemice, zakon o referendumu u novoj svetosaviji, referendum i bosnocid su potpuno pripremljen slijed od strane svetosavsko-osmanske bosnocidne koalicije, samoamnestirane u Daytonu od političke odgovornosti za rat i ratna zla krunisana - genocidom.

Osmanskoj komponenti bosnocidne koalicije, odmah nakon Daytona, strateški cilj je bio „naseljavanje Sarajeva Muslimanima“. To je, istovremeno, značilo neposrednu podršku novoj svetosaviji koja se, potom, ogledala u maksimalnoj opstrukciji povratka, npr. u Podrinje, te u sataniziranju svakog državotvorno orjentiranog pokušaja da se omasovi prisustvo Bošnjana u političkoj vlasti u novoj svetosaviji.

Povratak je opstruiran na sve moguće načine, počevši od daytonskog aneksa koji zvanično tretira izbjeglice a ne povratnike, preko raznoraznih obećanja i sadaka u sarajevskom katunu, do organizirane pljačke sredstava namijenjenih za povratak.

U novoj svetosavije, u ime Bošnjana vode se obračuni između različitih političkih frakcija s istim, osmansko-svetosavskim, pedigreom, kojima jedini cilj pljačka državotvorene imovine Bošnjana, a nikako politička borba da se BiH oslobodi novosvetosavskog vučijeg sijela.
Demonstrativno napuštanje današnjeg novosvetosavskog vučijeg sijela, samo je licemjeran čin tih urođenih kvislinga, bez obzira kojoj političkoj frakciji pripadali.

Na kraju, za dva desetljeća zuluma, osmansko-svetosavska sorta je omrazila BiH prijateljima i saveznicima do one mjere kada se više ne zna ni gdje je granica između prijatelja i neprijatelja. Prve su Bošnjani bili stekli nadljudskom borbom protiv globalno prepoznatog zla, druge im je u amanet ostavila postkosovska osmansko-svetosavska koalicija, ojačana komunističkim jednoumljem i protektirana od strane evropskih satira.
kikyriki

#213 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by kikyriki »

svi smo za referendum ...
:D
hercegovac_pravi

#214 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by hercegovac_pravi »

A1fa wrote:
hercegovac_pravi wrote:Vidi, ja se sve 100% slažem sa tvojim tekstom ali mi ti još nisi odgovorio na moja pitanja, pa evo da ih ponovim..
kako će to Hrvat iz Lištice garantovati ravnopravnost hrvatu iz Tuzle? Ili kako će to Srbin iz Trebinja garantovati ravnopravnost Srbinu iz Bihaća? Ili kako će to Bošnjak iz Zenice garantovati ravnopravnost Bošnjaku u Neumu?

Odgovorio sam ti, ali da bi shvatio odgovor moras skontati sustinu ;)

Uredjenje drzave u kojoj ce svako dobiti nesto a niko sve, dovest ce do popustanja trajnje napetosti i pomoci da se okrenemo vaznijim stvarima u zivotu. Samim time sliku naih dezurnih neprijatelja cemo pomaknuti sa ostala dva naroda, to je nacin da ti DRZAVA BIH garantuje ravnopravnost na cijeloj njenoj teritoriji, a ne pojedinac pojedincu. ;)
A ovakva politika povuci-potegni moze dovodi do stalne pucanje kontri, bas kao sto ti radis sa imenom grada koji njegovi domicilni stanovnici nazivaju jednim drugim imenom ;)
PostPostao/la A1fa dana 08/02/2010 23:36

Klikni na link tog kompletnog posta, a ne samo izdvojiti jednu recenicu :roll: sta to sad imamo vise, sta nam je perpektiva? Fino sam napisao, u takvoj uredjenoj drzavi vremenom nebi bilo bitno sta je ,,bosnjacko'' a sta srpsko ili hrvatsko, jer kad svako ima jedan teritorijalni dio koji mu garantuje ravnopravnost na podrucju cijele BIH, odmah ce vremenom i tenzije popustiti jer se ljudi vise nece osjecati napadnutima i ugrozenima, a tu ne mislim samo na Hrvate ili Srbe. Ja se prvi osjecam ugrozeno cim maknem iz bilo koje carsije koja nije ,,nasa'', a upravo zbog toga sto neko Hrvatima u Sirokom ili Srbima u Banjoj Luci hoce nazor da ,,objasni'' koja je reprezentacija njihova i za koga trebaju navijati :-)
Dakle ništa ti odgovorio nisi. Koje od ovo dvoje bodano je tvoja tvrdnja? Kada tvrdiš da JEDAN teritorijalni dio garantuje ravnopravnost na području cijele BiH ili kada država BiH garantuje ravnopravnost na cijeloj njenoj teritoriji?? :-) :-) Odluči se koju tezu da zastupaš jer ovako ispadaš neozbiljan diskutant.
hercegovac_pravi

#215 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by hercegovac_pravi »

A1fa wrote:

Laz??

I ponovo stiže neko ko sjecira Ustav jedne države da bi stvarima izvađenim iz kontesta dao "vjetar u jedra" svojim neukim argumentima.
Title II of the Belgian Constitution is titled The Belgians and their rights. In this title a number of rights and freedoms are enumerated. Although the Constitution speaks of the rights of the Belgians, in principle they apply to all persons on Belgian soil.
I šta sad? Hoćemo li u BiH ustav ubaciti građane ili stanovnike a izbaciti Srbe Bošnjake i Hrvate?
Nezbilj

#216 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Nezbilj »

hercegovac_pravi wrote: I šta sad? Hoćemo li u BiH ustav ubaciti građane ili stanovnike a izbaciti Srbe Bošnjake i Hrvate?
Ako dragi Bog da, jednog dana hoćemo :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
King_1

#217 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by King_1 »

damir_m wrote:
ah onda dorbro, sve mi je jasno...
Srbi su u BiH dosli, naseli se, mozda ne u istocnim djelovima ciji su uvijek dio bili... Toliko!
A sta je to bila ideja Tvrtka? Bosna i Hercegovina. I eno sad ukuca na googl-u BiH drzava. Da, upravo tako...
U tursko doba BiH, a ne Hrvatska i Srbija, u austro-ugarsko ne Srbija, ne Hrvatska and fajnlii 1992 ne BiH nego Srbija...

eh volim samo reci da BiH nije srpska, i nece nikad biti!

Procitaj malo o Srbima u BiH i Hrvatskoj, odakle kako?
BiH najmanje veze ima sa Srbima i pravoslavnom crkvom!
A prije svega ne u Banja Luci, danasnjoj rezidenciji!
Drzava BiH se prostirala najvecim djelom u centralnoj BiH, istocna BiH je ukljucena prosirenjem...
Odakle Srbi u Krajini, u centralnoj Bosni....?

Ako trazis odgovore, citaj naucne radove, a ne neko banjalucko izdanje istorije BiH. Pa oni ce sutra reci da je RS uvijek postojala!
Nadji mi i jednu pravoslavnu crkvu u BiH prije 16. stoljeca?
Ti si vezan za propagandu doktora Seselja...
Bosna i Hercegovina danas ima tri konstitutivna naroda, a jedan od njih su Srbi tako da je BiH itekako i srpska zemlja.

Nemoj miješati ime države sa nacijom koja u njoj živi. Ko je spomenuo da se BiH zvala Hrvatska ili Srbija?

Ne kontam pitanje, nađi ijednu crkvu pre 16. stoljeća? Šta hoćeš da kažeš time? Manastiri postoje i prije 16. stoljeća npr. Manastir Krupa i još neki.

Nisam shvatio šta si htio da kažeš zadnjim pitanjem?
SoulSeeker

#218 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by SoulSeeker »

Bosnolog wrote:A/Blokada drzave sukobi i Rat
B/Bosanska oluja
C/Reintegracija genocidnog brloga i povrat RBiH kao posljedica tacke A i B.
Moja zamišljena situacija je bliže istini od tvoje:

A.) Nova bježanija najglasnijih huškača na rat ;
B.) Novo bespotrebno proljevanje krvi u ime ratnih profitera ;
C.) Ona dvojica iz "Nadrealista" koji se gađaju ciglom preko zida...
SoulSeeker

#219 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by SoulSeeker »

King_1 wrote:Nemojte mi govoriti o postojanju bosanske države i njenoj hiljadugodišnjoj državnosti. Ona je nije imala, šta je vama? Bila je banovina i kraljevina u srednjem vijeku i potpala pod tuđinsku vlast i nikada više do 1992. nije imala državnost. To su čiste gluposti.
Neg` de ti meni mister Kinge pojasni nešto, ova mi komšinka u mene spičila njakav šejtanski turbo-folk, pa niš` ne razbiram...

1. Kako se Srbija zvala u vrijeme dok se Bosna zvala Bosnom? (2 poena)

a.) Raška
b.) Bugarska
c.) Danska

2. Tvrtko je bio: (5 poena)

a.) Kralj Bosne i Srba
b.) Srpski kralj Bosne
c.) Srbin

3. Koga ti zajebavaš? (10 poena)

a.) Samo pojedine posjetioce foruma
b.) Sve posjetioce foruma
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#220 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by Toto »

SoulSeeker wrote:
King_1 wrote:Nemojte mi govoriti o postojanju bosanske države i njenoj hiljadugodišnjoj državnosti. Ona je nije imala, šta je vama? Bila je banovina i kraljevina u srednjem vijeku i potpala pod tuđinsku vlast i nikada više do 1992. nije imala državnost. To su čiste gluposti.
Neg` de ti meni mister Kinge pojasni nešto, ova mi komšinka u mene spičila njakav šejtanski turbo-folk, pa niš` ne razbiram...

a.) Raška
b.) Bugarska
c.) Danska

a.) Kralj Bosne i Srba
b.) Srpski kralj Bosne
c.) Srbin

Bolan, sto se sikiras?
King je iz plemena Tarabica.
SoulSeeker

#221 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by SoulSeeker »

Toto wrote:King je iz plemena Tarabica.
Dobro je da nema veze sa Milićem od Mačve. E što je taj bio tipčina Tito dragi, svaka mu izjava zlata vrijedila... :)
1gorstak

#222 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by 1gorstak »

SoulSeeker wrote:Dobro je da nema veze sa Milićem od Mačve. E što je taj bio tipčina Tito dragi, svaka mu izjava zlata vrijedila... :)
"Ako realno gledamo – danas milion stanovnika Republike Srpske u Bosni i
Hercegovini ratuje sa dva miliona muslimana, 240 miliona Amerikanaca i 350
miliona iz država EU! Ali, na istoku se pojavio Žirinovski! Žirinovski je
kost u grlu zapadnih diplomata, kao što su Srbi kost u ždrelu svetske
politike. I tako će biti dok se ne reši srpsko nacionalno pitanje. Uostalom,
sve NATO i američke avione srpski avioni će tući Odozgo! Biće to predstava
za svet! Ali, doći će to vreme kad će jedan po jedan dolaziti u Beograd da
potpisuju kapitulaciju!"

MILIć OD MAčVE, SLIKAR I RODOLJUB, JAVNOST, APRIL 1994.
damir_m

#223 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by damir_m »

Mislim da nam je ovo dovoljno pokazalo sta mnogi Srbi misle o Bosnjacima (predasrude):
- Oni su Srbi, ovo je Srbija, mi imamo pravo na RS, Muslimani ne znaju sta hoce, poturceni Srbi i Hrvati, janjicari.... itd...

A sto je najgore ovakvi ne znaju ni zasto se BiH zove Bosna i Hercegovina, odakle pravoslavlje u BiH, odakle katolicanstvo, odakle islam!

NACIONALNA PROSLOST BiH, ako se moze nazvati *nacionalna*
Cas istorije/historije/povijesti kratko i jasno:
Prije nego sto pocne nacionalna prica:
- pravilo: moderna nacinalna svijest postoji tek od 20. stoljeca!!!!!

1. Masovna nacionalizacija prije Napoleona i Francuske revolucije nije postojala ni u Europi, tako da se svi Germani nisu smatrali Njemcima...
Regija BiH i njeni stanovnici (Slaveni, i asimilirani Iliri, tj. Romani) za svoju naciju nisu znali, ili su sebe zvali regionalno ili "slavini", sve do dodira sa Hrvatskom Srednjovjekovnom Drzavom i Bos. Srednjovjekovnom Drzavom. U BiH se vecina u srednjom vijekom nazivala Bosnjanima, kasnije Bosnjacima. Hrvatski i srpski uticaji dolaze za zapdnih i istocnih djelova bosanske drzave. Tome svjedoce srednjovjekovne povelje, turski dokumenti, prezimena i krscana i muslimana... Ideja Bosanske Drzave nije sprovedena do kraja jer su Turci osvojili BiH.

Bosnjaci: Slaveni (starosjedioci) Bosnjani (ime ilirskog porijekla, slavenizirano), starosjedioci Bosne, pripadnik teritorijalne politicke jedinice Srednjovjekovne Bosne. To ime koje danas oznacava one koji su pod Osmanlijama presli na islam, i koji se vezu za taj kulturni krug.
"Bosnjaci"- je naziv koji se za muslimane BiH trebao uvesti jos u Kraljevini Jugoslaviji, jer se on u narodu i koristio.
Atif Purivatra je insistirao na tome no ovakvi potezi kao i samo priznavanje bosanskog jezika nikada nisu uspjeli, ustvari predstavljali su problem Zagrebu i Beogradu. Austro-Ugarska je insistirala na nacionalizaciji Bosnjaka. Isto tako mora se priznati da je naucna elita kod Bosnjaka bila *losa* ili manje vise nije ni postojala, zato su se oni koji su uspjeli opredjelili ili za srpsku ili hrvatsku varijantu.
Etno-geneza Bosnjaka: Slaveni, Iliri (i ostali Romani), Hrvati, Srbi, Madjari,Turci

Srbi: naseljenici istocnih krajeva BiH... kretanjem i iseljevanjem, potragom za boljim zivotom naseljavaju i centralnu BiH, Srbi i Vlasi Krajisnici koji su u BiH dosli bjezanjem od Osmanskog carstva. Danasnja Banjaluka je pretezno uvijek bila pretezno muslimanska (srednji vijek: veci uticaj hrvatskog nacionalne svijesti), biva naseljena Srbima iz Srbije kao i ostali djelovi Krajine.
Etno-geneza: Slaveni, Vlasi (i Romani), Hrvati, Turci

Hrvati: Jedan dio pod hrvatskim nacionalnim imenom, drugi dio u centralnoj BiH i kretajuci se dalje od zapada prema istoku Bosnjani tj. nacionalni Bosnjaci.
danas: Hrvati
Etno-geneza: Slaveni, Iliri (i Romani), Srbi, Madjari i Turci

Janjicari: balkanska elita koja je brojala do 200.000 ljudi, vecinom sa zapadnog Balkana, od djetinjstva dobro izuceni ratnici. Od strane bos. lokalnih muslimana smatrana neprijateljem.

Seseljeva = srpska istorija: Bosnjaci = janjicari... -> citam prije dvije godine na srpskoj wikipediji! A mnostvo je knjiga, manje istoricara, vise Srba iz Srbije, pjesnika koji Muslimane smatraju Janjicarima. Odatle dolazi taj mit koji se srpskom narodu pricao.

Bosanci i Hercegovci - od 20. vijeka (cak i prije, ali rijedje koristen) najcesce koristen pojam u narodu za pripadnike Bosne i Hercegovine, dok musliman, srbin i hrvat u prvoj i drugoj Jugoslaviji. Musliman je pojam koji je bio prihvatljiv od Srbije i Hrvatske. Tada nije bilo govora o bosanskom jeziku, a prijedloga jeste, niti o Bosnjacima, u narodu i stvarnosti jeste.

To je ono sto bi trebao znati svaki Srbin u BiH, no njihova istorija je jos u 20. stoljecu... No, u bosnjackoj historiji izmisljaju se nove hipoteze cime se oni pokusavaju svesti na ilire i Bosansku Crkvu u odvojenom kontekstu od Srbije i Hrvatske.
Ono sto jeste istina jest povezanost BiH sa Srbijom i Hrvatskom, njihovo vjekovno insistiranjem na ovom teritoriju.
Mi zivimo u 21. stoljecu, ovo je bila BiH, ostala, i bit ce BiH, a ne srpska republika ili herceg bosna...

:D
Last edited by damir_m on 10/02/2010 00:17, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#224 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by SoulSeeker »

1gorstak wrote:"Ako realno gledamo – danas milion stanovnika Republike Srpske u Bosni i
Hercegovini ratuje sa dva miliona muslimana, 240 miliona Amerikanaca i 350
miliona iz država EU! Ali, na istoku se pojavio Žirinovski! Žirinovski je
kost u grlu zapadnih diplomata, kao što su Srbi kost u ždrelu svetske
politike. I tako će biti dok se ne reši srpsko nacionalno pitanje. Uostalom,
sve NATO i američke avione srpski avioni će tući Odozgo! Biće to predstava
za svet! Ali, doći će to vreme kad će jedan po jedan dolaziti u Beograd da
potpisuju kapitulaciju!"

MILIć OD MAčVE, SLIKAR I RODOLJUB, JAVNOST, APRIL 1994.
To je taj. :)
King_1

#225 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by King_1 »

SoulSeeker wrote:

a.) Raška
b.) Bugarska
c.) Danska

a.) Kralj Bosne i Srba
b.) Srpski kralj Bosne
c.) Srbin

A šta ste se svi uhvatili Srbije. Ja ne živim u Srbiji, ja sam državljanin i stanovnik Bosne i Hercegovine i nijedne druge zemlje.

Tvrtko je bio kralj Srba, a ne kralj Bošnjana ili varijanti takvog imena, a Bosna je bila geografska odrednica tj. područje kojim je vladao.

Ne razumijem vaša pitanja o Srbiji i Bosni. Kada se kaže da Srbi žive u Bosni vi odmah shvatite kao da vam je neko rekao da je Srbija u Bosni. Ne mješajte babe i žabe. Austrijanci, tj. stanovnici Austrije su Nijemci i to svako zna, naravno računajući većinu, ne nacionalne manjine. Tako isto i Bosanci su Srbi, i drugi konstitutivni narodi.
Post Reply