Referendumi - All about

Post Reply
Bosnolog

#176 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by Bosnolog »

King_1 wrote:

Evo upravo sam pročitao prijedlog Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi i kao što sam rekao, zakon je čisto tehničke prirode. Precizira se da komisija i glasački odbori sprovode referendum, izgled glasačkog listića i načina glasanja, na koji način se postiže građanska inicijativa, ko raspisuje a ko predlaže referendum, opisuje se inicijativa u gradovima i opštinama, koliko građana je potrebno da potpiše inicijativu itd. Zakon je po hitnom postupku što znači uzmi ili ostavi, bez amandmana.
Evo ti i odgovor moguce posljedice jednostranog referenduma u genocidnom brlogu koje ocekujes a koje ce biti:

A/Blokada drzave sukobi i Rat
B/Bosanska oluja
C/Reintegracija genocidnog brloga i povrat RBiH kao posljedica tacke A i B.

;-) :dance: :bih:
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#177 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

1gorstak wrote:
A1fa wrote:Ja kod ovih i ovakvih parola imam problem sa time sto mi Bosnjaci u 2010 sve vise pocinjemo liciti na Srbe sa pocetka 1990' :roll:
Vidim to 'A1fa' (Radonciceva TV), onda djetelina (zastitni znak Radonciceve stranke), pogledam tvoje ranije izjave ...

-"Svicarska odlicno funkcionira sa tim nacionalnim kantonima, zasto kod nas to nebi bio slucaj?"

-"Ja znam samo da napretka nema dokle god u iluzijama zivimo, a ove podjeljeno drustvo u BIH je REALNOST"

-Sve ove sanse za naknadnu korekciju posljedica rata i genocida su propustene, RS je postala ,,ozbiljan politicki faktor''

-"Moj prijedlog bi bio: Uredjenje BIH kao zajednice 3 nacionalna kantona i jednog ,,mjesovitog'' u centralnoj Bosni, u opstinama gdje ni Hrvati ni Bosnjaci ne cine apsolutnu vecinu!"

...pa rekoh da pozdravim :)
Halal ti Bog pasa, drago mi je sto me pratis :thumbup: , samo nemam pojma kakva ti je ovo replika?? Ovo je moj stav i moje misljene i normalno je da cu ga zastupati u svakoj trenutnoj i buducoj politickoj raspravi ;)
Za Radoncica necu glasati jer je obicna medijska siledzija koja ce nazalost vrlo dobro proci na izborima jer u sustini kod neukog naseg svijeta Avaz je odlicna medijska platforma za formiranje javnog mnijenja ;)
A dok si mi cackao na profilu po prijasnjim postovima, ne znam kako su ti promakle teme na forumu o automobilima, tad bi mozda znao sta kod Alfe Romeo predstavlja Quadrofolio :D
stari grad Visegrad

#178 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by stari grad Visegrad »

A1fa wrote: A dok si mi cackao na profilu po prijasnjim postovima, ne znam kako su ti promakle teme na forumu o automobilima, tad bi mozda znao sta kod Alfe Romeo predstavlja Quadrofolio :D
Je li to A1fa kod Alfe Romeo predstavlja Quadrofolio - 4s, prikriveni cheto :-)
damir_m

#179 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by damir_m »

King_1 wrote:
damir_m wrote:
A sta su to Bosanci? Srbi?

Zans li ti uopste odakle Srbi u BiH? Da su se vecinom doselili iz Srbije? Znas li za postojanje Bosanske Drzave?
Bos. Muslimani nisu imali nacionalni preporod kao Srbi i Hrvati. Eto to ti je odgovor na tvoje pitanje. No isto tako je Bosnjak i Bosanac historijski terminus za stanovnike BiH. Srbi ako imaju bos. pasos u smislu drzave su Bosanci i sa tim pasosom su bosanci, no njihovo nacionalno porijeklo kao i mnogih Bosnjaka i Hrvata vuce iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, i starosjedioca BiH. Ovdje je postojala i postoji drzava, sta tu nije jasno!? Zato se prica o etnickoj pripadnosti, a u narodu o nacionalnoj...

No tebi niko ne moze uzeti tvoje nacionalno porijeklo, no daj boze da ga znamo, jer vecina pojma nema ni ko je ni sta je, zato se covjek pita cemu toliki ponos, no u BiH si valjda Bosanac u terminologiji, a osjecaj se kako god hoces brate. Iako takav pogled nije privacen od strane Srba, no od normalnih sigurno jeste...
Nemojte mi govoriti o postojanju bosanske države i njenoj hiljadugodišnjoj državnosti. Ona je nije imala, šta je vama? Bila je banovina i kraljevina u srednjem vijeku i potpala pod tuđinsku vlast i nikada više do 1992. nije imala državnost. To su čiste gluposti.

Bosna u srednjem vijeku je bila naseljena Srbima i Hrvatima i nikakvim drugim narodima. Ja ne učim vašu istoriju da su postojali nekakvi Bošnjani kao starosedeoci Bosne itd.
ah onda dorbro, sve mi je jasno...
Srbi su u BiH dosli, naseli se, mozda ne u istocnim djelovima ciji su uvijek dio bili... Toliko!
A sta je to bila ideja Tvrtka? Bosna i Hercegovina. I eno sad ukuca na googl-u BiH drzava. Da, upravo tako...
U tursko doba BiH, a ne Hrvatska i Srbija, u austro-ugarsko ne Srbija, ne Hrvatska and fajnlii 1992 ne BiH nego Srbija...

eh volim samo reci da BiH nije srpska, i nece nikad biti!

Procitaj malo o Srbima u BiH i Hrvatskoj, odakle kako?
BiH najmanje veze ima sa Srbima i pravoslavnom crkvom!
A prije svega ne u Banja Luci, danasnjoj rezidenciji!
Drzava BiH se prostirala najvecim djelom u centralnoj BiH, istocna BiH je ukljucena prosirenjem...
Odakle Srbi u Krajini, u centralnoj Bosni....?

Ako trazis odgovore, citaj naucne radove, a ne neko banjalucko izdanje istorije BiH. Pa oni ce sutra reci da je RS uvijek postojala!
Nadji mi i jednu pravoslavnu crkvu u BiH prije 16. stoljeca?
Ti si vezan za propagandu doktora Seselja...
Last edited by damir_m on 08/02/2010 23:37, edited 1 time in total.
A1fa

#180 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

stari grad Visegrad wrote:
A1fa wrote: A dok si mi cackao na profilu po prijasnjim postovima, ne znam kako su ti promakle teme na forumu o automobilima, tad bi mozda znao sta kod Alfe Romeo predstavlja Quadrofolio :D
Je li to A1fa kod Alfe Romeo predstavlja Quadrofolio - 4s, prikriveni cheto :-)
Khm, :roll: mozda, ali tvoj Nick i tvoje trenutno mjesto boravka koje 99,99999% nije u Visegradu za kojim tako ceznes, je izmedjuostalog i jedna jako bitna tema u mom prijasnjem postu ;)
stari grad Visegrad

#181 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by stari grad Visegrad »

Je li to tvoj priejdog:
- Uredjenje BIH kao zajednice 3 nacionalna kantona i jednog ,,mjesovitog'' u centralnoj Bosni, u opstinama gdje ni Hrvati ni Bosnjaci ne cine apsolutnu vecinu!"
A taj mjesovit na 23% teritorija bosnjaka pa da im oduzmes jos 3% teritorija, te teritorij bosnjaka podljelis na 4 teritorija.
E svasta.
Kad se ja vratim u Visegrad tad ce biti mirna Bosna.
avantgarde

#182 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by avantgarde »

Meni je vrlo i samo logicno da u Bosni i Hercegovini zive Bosanci ili Bosanskohercegovci...zar nismo to svi bili prije rata??,a i sad smo................a ja bih jos dodao da sam Bosanac, musliman!!

Sve dok si Bosanac ili Bosanskohercegovac i cijenis svoju zemlju i postujes nije nikakav problem ako hoces biti i Kinez ili Nigerijanac uz to.
1gorstak

#183 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

A1fa wrote:
1gorstak wrote:
A1fa wrote:Ja kod ovih i ovakvih parola imam problem sa time sto mi Bosnjaci u 2010 sve vise pocinjemo liciti na Srbe sa pocetka 1990' :roll:
Vidim to 'A1fa' (Radonciceva TV), onda djetelina (zastitni znak Radonciceve stranke), pogledam tvoje ranije izjave ...

-"Svicarska odlicno funkcionira sa tim nacionalnim kantonima, zasto kod nas to nebi bio slucaj?"

-"Ja znam samo da napretka nema dokle god u iluzijama zivimo, a ove podjeljeno drustvo u BIH je REALNOST"

-Sve ove sanse za naknadnu korekciju posljedica rata i genocida su propustene, RS je postala ,,ozbiljan politicki faktor''

-"Moj prijedlog bi bio: Uredjenje BIH kao zajednice 3 nacionalna kantona i jednog ,,mjesovitog'' u centralnoj Bosni, u opstinama gdje ni Hrvati ni Bosnjaci ne cine apsolutnu vecinu!"

...pa rekoh da pozdravim :)
Halal ti Bog pasa, drago mi je sto me pratis :thumbup: , samo nemam pojma kakva ti je ovo replika?? Ovo je moj stav i moje misljene i normalno je da cu ga zastupati u svakoj trenutnoj i buducoj politickoj raspravi ;)
Za Radoncica necu glasati jer je obicna medijska siledzija koja ce nazalost vrlo dobro proci na izborima jer u sustini kod neukog naseg svijeta Avaz je odlicna medijska platforma za formiranje javnog mnijenja ;)
A dok si mi cackao na profilu po prijasnjim postovima, ne znam kako su ti promakle teme na forumu o automobilima, tad bi mozda znao sta kod Alfe Romeo predstavlja Quadrofolio :D
U Avazu je nedavno bila anketa o trecem entitetu, a Radoncic i ti generalno imate vrlo slicne poglede. Pa onda nadimak i avatar, sve se savrseno uklopilo :) OK, nisi Fahrudinov agitpropovac, ali treba da znas da njegovu furku furas i da na njegov mlin navodis vodu. Ne mozes glasati za Komsica a traziti etnicku podjelu, to je nonsens.
hercegovac_pravi

#184 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:ima li nešto što žele srbi ili hrvati a da nije napad na državu.
Ovako bi isto ja mogao pitati

Ima li išta šsto Hrvati i Srbi žele a da ne ruši državu?
skoro sve, hajde srbi ponekad i pretjeraju, ali sve i jedan prijedlog hrvata od biskupa do političara, daje održivu bih.
Da ali u tvojim očima, koje svijet posmatraju kroz naočale Ive Mire Jovića...
hercegovac_pravi

#185 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

1gorstak wrote:
A1fa wrote:
U Avazu je nedavno bila anketa o trecem entitetu, a Radoncic i ti generalno imate vrlo slicne poglede. Pa onda nadimak i avatar, sve se savrseno uklopilo :) OK, nisi Fahrudinov agitpropovac, ali treba da znas da njegovu furku furas i da na njegov mlin navodis vodu. Ne mozes glasati za Komsica a traziti etnicku podjelu, to je nonsens.
Ma more brate kako ne bi moglo...kako osa@ glasa za Josipovića a želi etničku podjelu BiH :-)
A1fa

#186 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

stari grad Visegrad wrote:Je li to tvoj priejdog:
- Uredjenje BIH kao zajednice 3 nacionalna kantona i jednog ,,mjesovitog'' u centralnoj Bosni, u opstinama gdje ni Hrvati ni Bosnjaci ne cine apsolutnu vecinu!"
A taj mjesovit na 23% teritorija bosnjaka pa da im oduzmes jos 3% teritorija, te teritorij bosnjaka podljelis na 4 teritorija.
E svasta.
Klikni na link tog kompletnog posta, a ne samo izdvojiti jednu recenicu :roll: sta to sad imamo vise, sta nam je perpektiva? Fino sam napisao, u takvoj uredjenoj drzavi vremenom nebi bilo bitno sta je ,,bosnjacko'' a sta srpsko ili hrvatsko, jer kad svako ima jedan teritorijalni dio koji mu garantuje ravnopravnost na podrucju cijele BIH, odmah ce vremenom i tenzije popustiti jer se ljudi vise nece osjecati napadnutima i ugrozenima, a tu ne mislim samo na Hrvate ili Srbe. Ja se prvi osjecam ugrozeno cim maknem iz bilo koje carsije koja nije ,,nasa'', a upravo zbog toga sto neko Hrvatima u Sirokom ili Srbima u Banjoj Luci hoce nazor da ,,objasni'' koja je reprezentacija njihova i za koga trebaju navijati :-)
Imate li vi neki recept koji ce 2 miliona ljudi u ovoj zemlji ,,educirati'' preko noci da oni pocnu da barem postuju ovu drzavu, ako je vec ne vole?? Silom?? Medijskom propagandom?? Ignorisanjem njihovih zahtjeva i zelja?? To radimo 15 godina uz pomoc medjunarodne zajednice, sta cemo kad jednog dana na vlast u Evropi dodje garnitura koja ce imati preca posla?? :? Hajmo, dajte mi prijedloge koji ce dovesti da se u Banjoj Luci moze negdje u kaficu rahat pregledati utakmica reprezentacije BIH i da se moze skociti sa stolice kad Dzeko zabije gol, nista vise ne trazim... :roll:
hercegovac_pravi

#187 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

A1fa wrote:
E svasta.
Klikni na link tog kompletnog posta, a ne samo izdvojiti jednu recenicu :roll: sta to sad imamo vise, sta nam je perpektiva? Fino sam napisao, u takvoj uredjenoj drzavi vremenom nebi bilo bitno sta je ,,bosnjacko'' a sta srpsko ili hrvatsko, jer kad svako ima jedan teritorijalni dio koji mu garantuje ravnopravnost na podrucju cijele BIH, odmah ce vremenom i tenzije popustiti jer se ljudi vise nece osjecati napadnutima i ugrozenima, a tu ne mislim samo na Hrvate ili Srbe.
A de ti nama pajdo objasni onda kako će to Hrvat iz Lištice garantovati ravnopravnost hrvatu iz Tuzle? Ili kako će to Srbin iz Trebinja garantovati ravnopravnost Srbinu iz Bihaća? Ili kako će to Bošnjak iz Zenice garantovati ravnopravnost Bošnjaku u Neumu?
I da još dodam kao odgovor na nastavak tvog posta..
Apsolutno mi je svejedno da li će Srbi i Hrvati osjećati i voliti BiH kao svoju. To je njihova stvar i lični osjećaj. Što se mene tiče, jednu stvar im neću dozvoliti a to je da mene i moj narod maltretiraju zbog ljubavi prema svojoj domovini.
1gorstak

#188 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

A1fa wrote:Imate li vi neki recept koji ce 2 miliona ljudi u ovoj zemlji ,,educirati'' preko noci da oni pocnu da barem postuju ovu drzavu, ako je vec ne vole?? Silom?? Medijskom propagandom?? Ignorisanjem njihovih zahtjeva i zelja?? To radimo 15 godina uz pomoc medjunarodne zajednice, sta cemo kad jednog dana na vlast u Evropi dodje garnitura koja ce imati preca posla??
U medjunarodnim centrima moci jaca svijest da je Bosni i Hercegovini potrebna sustinska reforma, kojom bi se rijesilo problem zloupotreba mehanizma blokada. A kada ta svijest sazrije, medjunarodna zajednica ce sama isposlovati tu reformu (na primjer uslovljavanjem kreditnih aranzmana jer je stanje budzeta truba). Tako se i prije jacalo drzavu, FBiH dobije lovu, manji entitet dobije sipak, a onda se prenese neku od nadleznosti. Taktika radi, potrebno je samo da se medjunarodna zajednica vrati dobroj staroj strategiji jacanja BiH. Novi dokumenti Savjeta Evrope, kojim se eksplicitno predlaze ogranicavanje entitetskog glasanja, promjena NATO stava po pitanju BiH, odnosno novi zahtjev da se pojednostavi proces odlucivanja u BiH, eto ti dva argumenta da se opet vracamo u vrijeme uslovljavanja.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#189 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Dado dijasporitus »

Za malo manje politicki pismene osobe (ne insinuiram da ih na ovom forumu ima :D ) referendum je najosnovniji sistem izrazavanja politicke volje tako da zakon o referendumu nije nista posebna vijest niti napad na drzavu. Uostalom zasto se od muhe pravi slona sam napisao u jednom od prijasnjih postova. Za primjer u drzavi Washington je samo prosle godine odrzano preko 70 referenduma. Najinteresantniji mi se ucinio ovaj za sta mislim da bi Dodo trebao ozbiljno da uvrsti u jednu od svojih opcija. Cak sta vise mislim da je vise ljudi izaslo na ovaj referendum nego sto bi izaslo na potencijalni o nezavisnosti RS-a :D

http://ballotpedia.org/wiki/index.php/S ... um_1,_2009

http://ballotpedia.org/wiki/index.php/L ... Washington
A1fa

#190 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

hercegovac_pravi wrote:
A1fa wrote:
E svasta.
Klikni na link tog kompletnog posta, a ne samo izdvojiti jednu recenicu :roll: sta to sad imamo vise, sta nam je perpektiva? Fino sam napisao, u takvoj uredjenoj drzavi vremenom nebi bilo bitno sta je ,,bosnjacko'' a sta srpsko ili hrvatsko, jer kad svako ima jedan teritorijalni dio koji mu garantuje ravnopravnost na podrucju cijele BIH, odmah ce vremenom i tenzije popustiti jer se ljudi vise nece osjecati napadnutima i ugrozenima, a tu ne mislim samo na Hrvate ili Srbe.
A de ti nama pajdo objasni onda kako će to Hrvat iz Lištice garantovati ravnopravnost hrvatu iz Tuzle? Ili kako će to Srbin iz Trebinja garantovati ravnopravnost Srbinu iz Bihaća? Ili kako će to Bošnjak iz Zenice garantovati ravnopravnost Bošnjaku u Neumu?
Ja zaista mislim da se ti šališ sa svojim postovima.
Vidis, ima i bit ce uvijek ljudi kojima je svejedno ko su im komsije, ne gledaju na svijet tako skuceno. Ravnopravnost svakog gradjana je i sad (na papiru) zagarantovana na podrucju cijele BIH, samo sto je nemoguce sprovoditi je kad se svako boji i zazire od onog drugog i drugacijeg. Dokle god npr. Hrvatima glavni izgovor za sve njihove dnevne probleme budu ,,balije'' jer im ne daju kanal na njihovom jeziku ili nama, zbog toga sto jedini sa bh pasosem ne mozemo nikuda maknuti iz zemlje, a za to su nam krivi ,,shokci i vlasi'' jer opstruiraju drzavu na sve moguce nacine pa eto zbog toga ne napredujemo ka evropi, e do tad ce ravnopravnost biti mrtvo slovo na papiru. Paranoja i opste nezadovoljstvo je razlog ovakvog stanja u drzavi, to vazi za sva tri nacionalna tora.
Imal ba ko vise taj neki prijedlog (ali realan) kako da se ovo sve rijesi??? Dosta suplje i sprdancije nazor, jer u sustini svi znate da sam (nazalost) u pravu!!
Il sjest pa se dogovorit, il hajmo krehnut Dudakoviceve tenkove tamo gdje ih Alija zaustavio 95', trece nam nema!!
trofej

#191 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by trofej »

Prema neprovjerenim informacijama, prispjelim iz Crne Gore, Milorad Dodik je namjeravao raspisati referendum u drugoj polovini decembra prošle godine, s referendumskim pitanjem: "Da li ste za suverenu i nezavisnu Republiku srpsku?" Za pretpostaviti je da su ga u Beogradu ubijedili da za tako nešto mora imati zakon o referendumu, čije donošenje je u proceduri.
hercegovac_pravi

#192 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Dado dijasporitus wrote:Za malo manje politicki pismene osobe (ne insinuiram da ih na ovom forumu ima :D ) referendum je najosnovniji sistem izrazavanja politicke volje tako da zakon o referendumu nije nista posebna vijest niti napad na drzavu. Uostalom zasto se od muhe pravi slona sam napisao u jednom od prijasnjih postova. Za primjer u drzavi Washington je samo prosle godine odrzano preko 70 referenduma. Najinteresantniji mi se ucinio ovaj za sta mislim da bi Dodo trebao ozbiljno da uvrsti u jednu od svojih opcija. Cak sta vise mislim da je vise ljudi izaslo na ovaj referendum nego sto bi izaslo na potencijalni o nezavisnosti RS-a :D

http://ballotpedia.org/wiki/index.php/S ... um_1,_2009

http://ballotpedia.org/wiki/index.php/L ... Washington
Samo da vas "politički pismene" napomenem da BiH nije Washington i da Washington nema svoju Srebrenicu..svog Karadžića niti svog Mladića. Niti ima teritorije na kojima su osnivani kazamati koje normalan svijet nije vidio još od vremena Hitlera i Paveliće...
Dakle usporedba ti je plitka
vee-jay

#193 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by vee-jay »

King_1 wrote: Bosanska nacija ne postoji.
a sta kazes da odemo na referendum sa tim pitanjem :D
zavrzlama

#194 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by zavrzlama »

Imate li vi neki recept koji ce 2 miliona ljudi u ovoj zemlji ,,educirati'' preko noci da oni pocnu da barem postuju ovu drzavu, ako je vec ne vole?? Silom?? Medijskom propagandom?? Ignorisanjem njihovih zahtjeva i zelja?? To radimo 15 godina uz pomoc medjunarodne zajednice, sta cemo kad jednog dana na vlast u Evropi dodje garnitura koja ce imati preca posla?? Hajmo, dajte mi prijedloge koji ce dovesti da se u Banjoj Luci moze negdje u kaficu rahat pregledati utakmica reprezentacije BIH i da se moze skociti sa stolice kad Dzeko zabije gol, nista vise ne trazim...[/
b]

ima recept..

prvo razbijes iluziju da ima 2 milona onih koji kao ne vole BIH..pokusavas da proturis tezu da je srba u BIH 1 500 000 a ostalo su hrvati koji su svi protiv BIH...tvoje salonsko cetnikovanje br.1

drugo...nikog ne treba uducirati da voli BIH...dovoljnio je one koji BIH ne vole ubijediti da imaju i oni koji je vole i da su brojniji i vojno jaci od njih...dovoljno za odbranu drzave..

Trece MZ ne cuva BIH ..nego cuva rs davajuci srpskom narodu dodatno vrijeme da dodju tobe prije ta MZ digne ruke od BIH a samim tim i otvori put u ukidanje tog malog ausvica....

ti predelazes tri nacionalne teritorije...slazem se..od rs-a napraviti tri i od federacije tri i sredjena stvar, tako da svaki narod ima u oba entiteta svoj tor...sad idi dodiku predlozim ovo ,pa javi kakav je odgovor...
kikyriki

#195 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by kikyriki »

hočel više taj referendum ....
pa majku mu staru, dajte ga več jednom ...
:-)
hercegovac_pravi

#196 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

A1fa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
A1fa wrote:
Ja zaista mislim da se ti šališ sa svojim postovima.
Vidis, ima i bit ce uvijek ljudi kojima je svejedno ko su im komsije, ne gledaju na svijet tako skuceno. Ravnopravnost svakog gradjana je i sad (na papiru) zagarantovana na podrucju cijele BIH, samo sto je nemoguce sprovoditi je kad se svako boji i zazire od onog drugog i drugacijeg. Dokle god npr. Hrvatima glavni izgovor za sve njihove dnevne probleme budu ,,balije'' jer im ne daju kanal na njihovom jeziku ili nama, zbog toga sto jedini sa bh pasosem ne mozemo nikuda maknuti iz zemlje, a za to su nam krivi ,,shokci i vlasi'' jer opstruiraju drzavu na sve moguce nacine pa eto zbog toga ne napredujemo ka evropi, e do tad ce ravnopravnost biti mrtvo slovo na papiru. Paranoja i opste nezadovoljstvo je razlog ovakvog stanja u drzavi, to vazi za sva tri nacionalna tora.
Imal ba ko vise taj neki prijedlog (ali realan) kako da se ovo sve rijesi??? Dosta suplje i sprdancije nazor, jer u sustini svi znate da sam (nazalost) u pravu!!
Il sjest pa se dogovorit, il hajmo krehnut Dudakoviceve tenkove tamo gdje ih Alija zaustavio 95', trece nam nema!!
Vidi, ja se sve 100% slažem sa tvojim tekstom ali mi ti još nisi odgovorio na moja pitanja, pa evo da ih ponovim..
kako će to Hrvat iz Lištice garantovati ravnopravnost hrvatu iz Tuzle? Ili kako će to Srbin iz Trebinja garantovati ravnopravnost Srbinu iz Bihaća? Ili kako će to Bošnjak iz Zenice garantovati ravnopravnost Bošnjaku u Neumu?
Haris.ba

#197 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Haris.ba »

Može odmah prvi rezultat:

http://www.google.ba/search?q=ustav+rep ... =firefox-a

pogledati:
preambulu,član 1, član 2, član 70 i član 77.

E sada, ko se imalo razumije; referendumsko pitanje o otcjepljenju RS je protuustavno.Ili najvažnije, niko to ne bi priznao - pa ni Srbija. U slučaju entiteta RS - put referenduma o otcjepljenju je jednostavno put nestanka tog entiteta kao takvog. Zna to Dodik, al' đaba. Vlast stvara opasne ovisnosti. Te strah od njenoga gubitka na određene ljude utiče specifično. I da Dodik krene ozbiljno sa tim pitanjem, ne bi stigao ni do šume da održi tu legendarnu sjednicu vlade na kojoj će proglasiti strance okupatorima. :)

Referendum se može održati samo u 2 slučaja(a i ne mora): u slučaju promjene granice entiteta i iz isključivih nadležnosti narodne skupštine. Da ne govorimo da referendumsko pitanje ne može biti protuustavno (pogledati preambulu i čl. 1.npr.).
A1fa

#198 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

zavrzlama wrote:
Imate li vi neki recept koji ce 2 miliona ljudi u ovoj zemlji ,,educirati'' preko noci da oni pocnu da barem postuju ovu drzavu, ako je vec ne vole?? Silom?? Medijskom propagandom?? Ignorisanjem njihovih zahtjeva i zelja?? To radimo 15 godina uz pomoc medjunarodne zajednice, sta cemo kad jednog dana na vlast u Evropi dodje garnitura koja ce imati preca posla?? Hajmo, dajte mi prijedloge koji ce dovesti da se u Banjoj Luci moze negdje u kaficu rahat pregledati utakmica reprezentacije BIH i da se moze skociti sa stolice kad Dzeko zabije gol, nista vise ne trazim...[/
b]

ima recept..

prvo razbijes iluziju da ima 2 milona onih koji kao ne vole BIH..pokusavas da proturis tezu da je srba u BIH 1 500 000 a ostalo su hrvati koji su svi protiv BIH...tvoje salonsko cetnikovanje br.1

drugo...nikog ne treba uducirati da voli BIH...dovoljnio je one koji BIH ne vole ubijediti da imaju i oni koji je vole i da su brojniji i vojno jaci od njih...dovoljno za odbranu drzave..

Trece MZ ne cuva BIH ..nego cuva rs davajuci srpskom narodu dodatno vrijeme da dodju tobe prije ta MZ digne ruke od BIH a samim tim i otvori put u ukidanje tog malog ausvica....

ti predelazes tri nacionalne teritorije...slazem se..od rs-a napraviti tri i od federacije tri i sredjena stvar, tako da svaki narod ima u oba entiteta svoj tor...sad idi dodiku predlozim ovo ,pa javi kakav je odgovor...

ja rekoh bez suplje i nazor ,,humora'' al kad nema argumenata, moze i ovo proci ;)
zavrzlama

#199 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by zavrzlama »

A1fa wrote:
zavrzlama wrote:
b]

ima recept..

ja rekoh bez suplje i nazor ,,humora'' al kad nema argumenata, moze i ovo proci ;)

na tvoje lazi o 2 milona onih koji ne vole BIH,budi zadovoljan sto sam potrosio vrijeme da ti dam recept :D

zar trebaju argumenti kad se suprostvaljas fazizmu.. ;-)
A1fa

#200 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

hercegovac_pravi wrote:Vidi, ja se sve 100% slažem sa tvojim tekstom ali mi ti još nisi odgovorio na moja pitanja, pa evo da ih ponovim..
kako će to Hrvat iz Lištice garantovati ravnopravnost hrvatu iz Tuzle? Ili kako će to Srbin iz Trebinja garantovati ravnopravnost Srbinu iz Bihaća? Ili kako će to Bošnjak iz Zenice garantovati ravnopravnost Bošnjaku u Neumu?

Odgovorio sam ti, ali da bi shvatio odgovor moras skontati sustinu ;)

Uredjenje drzave u kojoj ce svako dobiti nesto a niko sve, dovest ce do popustanja trajnje napetosti i pomoci da se okrenemo vaznijim stvarima u zivotu. Samim time sliku naih dezurnih neprijatelja cemo pomaknuti sa ostala dva naroda, to je nacin da ti DRZAVA BIH garantuje ravnopravnost na cijeloj njenoj teritoriji, a ne pojedinac pojedincu. ;)
A ovakva politika povuci-potegni moze dovodi do stalne pucanje kontri, bas kao sto ti radis sa imenom grada koji njegovi domicilni stanovnici nazivaju jednim drugim imenom ;)
Post Reply