King_1 wrote:Bošnjake nazivam Muslimanima zato što sam tako navikao, uostalom ja stvarno ne shvatam zašto je to nekome uvreda ako su do Dejtona bili konstitutivni Muslimani. Uopšte ne obraćam pažnju na to kada pišem.
Drugi razlog, danas Bošnjaci sami sebe osporavaju nazivajući sebe Bosancima i Hercegovcima.
Ima i ovdje kamaru forumaša koji kažu ja se osjećam kao Bosanac a ne kao bilo kakav Bošnjak ili neko drugo ime.
To je negiranje samog sebe.
Blago nama kada se ti pozivas na Deyton, krvnicki sporazum u stvarnom smislu rijeci... I da istina je, taj sporazum je ustrojio drzavu ovako kakva jeste danas...
1. Bosanci i Hercegovci su terminus za stanovnike BiH, koji se veze za drzavu. Nacionalni naziv u smislu drzave.. Nikada nisi primjetio da nas u Americi, Njemackoj itd.. svi nazivaju Bosancima! I u biti da su nas svi prije rata u Srbiji i Hrvatskoj zvali Bosancima. Hercegovci sami sebe zovu Hercegovcima...
2. Bos. Srbin, Hrvat Bosnjak terminu- etnicka pripadnost, koja se veze za religiju i kulturu.
3. Regionalna pripadnost "Krajisnik", "Posavljanin" ili cak "Hercegovac" iako je to ustari vec drzavni terminus...
Onaj ko osporava nazvati sebe Bosancem ili Hercegovcem osporava postojanje ove drzave. Ah Da, i oni koji sebe ne nazivaju Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom ne osjecaju pripadnost niti jednom etnosu, pa cak ni regiji...
Ono sto nacionalisti vole je dovoditi ove termine u pitanje...
Ako postoji drzava BiH onda si u drzavno-nacionalnom (geografskom) smislu B. ili H. ...
ako uopste nisi nacionalno opredjeljen, onda ne zelis pripadati ni jednom etnosu, ali vrijedi napomenuti iz koje drzave dolazis...
@1gorstak -> potpuno se slazem
ja stanovnike RS-a nisam nazvao brdskim, nego velikane poput Karadjica koji su RS stvarali na Palama i na linijama okolnih sela, pocev od Foce i etnickog ciscenja tom linijom.
A nase politicare zvati ljudima sa ruralnom prosloscu, zajednici i skoli nije predasruda nego istina!