Referendumi - All about

Post Reply
1gorstak

#151 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

osa wrote:zašto ne bi, ako srbi većinski podržavaju referendum, svaki napad na referendum je i napad na srbe
Ako vecina jednog od konstitutivnih naroda podrzava urusavanje multietnicke drzave, to nije prihvatljivo, a reci da to nije prihvatljivo nije napad na Srbe. Narodi mogu biti izmanipulisani, kao sto je bio slucaj sa Srbima u Hrvatskoj, mene nista ne obavezuje da prihvatim volju vecine jednog od naroda ako se to kosi sa mojim pravima ili pravima drugih ove zemlje. Ti tvrdis da ako vecina nekog naroda zeli silovati krave i ovce, da je to sasvim legitimno (jer to vecina zeli) i da mi to trebamo postivati (jer to vecina zeli), a kritika tog masovnog ludila nije prihvatljiva i to je napad na taj narod ?

Lupas gluposti Osa, kao i obicno
osa

#152 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:ima li nešto što žele srbi ili hrvati a da nije napad na državu.
Ovako bi isto ja mogao pitati

Ima li išta šsto Hrvati i Srbi žele a da ne ruši državu?
skoro sve, hajde srbi ponekad i pretjeraju, ali sve i jedan prijedlog hrvata od biskupa do političara, daje održivu bih.
damir_m

#153 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by damir_m »

zamislite samo kako Srbi u BiH imaju pravo na svoju jedinicu u BiH, iako je dobro poznato da sve regije u BiH multietnicke i da se ovim citiram povijesno priznate cinjenice, i od Haga, i od Europe, da je VRS cinila etnicko ciscenje, i da nakon toga oni dobiju pravo na svoju Republiku Srpsku, koja ne samo da implicira drzavu, nego mrzi BiH, mrzi centralinu vlast BiH, mrzi mutlietnicost.... Eh pa ideja je bila srpska drzava sa srpskim narodom, no to nije uspjelo, zato moj protu-argument: "Gdje tu pravo na ime srpska u BiH, u Bnjaluci, u Doboju, u Foci, u Visegradu???? "

Gdje tu uopste humano pravo na regionalno posvojanje teritorija koji pripada svim gradjanima ove drzave... Nema ga! I tu je paradoks i tu su granice humanosti i ponosa covjeka kao covjeka....

RS ce prije ili kasnije morati postati dio centralne BiH, tu mislim naravno na integraciju Srba u samom Sarajevu, koje je i njihov glavni grad. Tu mislim na integraciju Bosnjaka i Hrvata u svim oblicima vlasti i drustva u RS-u... Eh u takvom idealizmu, koji je Europska stvarnost, ne vidim ime RS- jer je paradoks za BiH i za narod koji ovdje zivi...

RS, iako nije iskljuceno da se ne moze odvojiti, ne moze nikada steci svoju kulturno-historijsku utemeljenost.

U BiH se mora kaznjavati svaka fasisticka svakodnevnica poput velicanja Jasenovca, Srebrenice i svih drugih oblika zlocina... Kada narod shvati da su to fasisticki akti i da to nisu junacki cinovi, onda ce se fasizam odvojiti od naroda, kao i vjera sa sekularizmom od direktnog imliciranja sa etnosom, spolom, grupacijama, ekstremizmom itd....
damir_m

#154 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by damir_m »

zamislite samo kako Srbi u BiH imaju pravo na svoju jedinicu u BiH, iako je dobro poznato da sve regije u BiH multietnicke i da sa ovim omah citiram povijesno priznate cinjenice, i od Haga, i od Europe, da je VRS ucinila etnicko ciscenje, i da je ta VRS bio glavni i jedini njen legitiman organ (uz svoje politicare tj. ratne zlocince), i da nakon toga oni dobivaju pravo na svoju Republiku Srpsku, koja ne samo da implicira drzavu, nego mrzi BiH, mrzi centralinu vlast BiH, mrzi mutlietnicost.... Eh pa ideja je bila srpska drzava sa srpskim narodom, no to nije uspjelo, zato moj protu-argument: "Gdje tu pravo na ime srpska u BiH, u Bnjaluci, u Doboju, u Foci, u Visegradu???? " (sa srpskom zastavom pod srpskim identitetom). Znacili to da Srbi mrze Bosnu i Hercegovinu i njene gradjane? Rat koji je ovu drzavu opkolio, grantairao i unistio je upravo to pokazao. I mi smo sada pristali na tu perverziju ciste RS. Vise nego smijesno, a dokle?

Gdje tu uopste humano pravo na regionalno posvojanje teritorija koji pripada svim gradjanima ove drzave... Nema ga! I tu je paradoks i tu su granice humanosti i ponosa covjeka kao covjeka....

RS ce prije ili kasnije morati postati dio centralne BiH, tu mislim naravno na integraciju Srba u samom Sarajevu, koje je i njihov glavni grad. Tu mislim na integraciju Bosnjaka i Hrvata u svim oblicima vlasti i drustva u RS-u... Eh u takvom idealizmu, koji je Europska stvarnost, ne vidim ime RS- jer je paradoks za BiH i za narod koji ovdje zivi...

RS, iako nije iskljuceno da se ne moze odvojiti, ne moze nikada steci svoju kulturno-historijsku utemeljenost.

U BiH se mora kaznjavati svaka fasisticka svakodnevnica poput velicanja Jasenovca, Srebrenice i svih drugih oblika zlocina... Kada narod shvati da su to fasisticki akti i da to nisu junacki cinovi, onda ce se fasizam odvojiti od naroda, kao i vjera sa sekularizmom od direktnog imliciranja sa etnosom, spolom, grupacijama, ekstremizmom itd....
osa

#155 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:zašto ne bi, ako srbi većinski podržavaju referendum, svaki napad na referendum je i napad na srbe
Ako vecina jednog od konstitutivnih naroda podrzava urusavanje multietnicke drzave, to nije prihvatljivo, a reci da to nije prihvatljivo nije napad na Srbe. Narodi mogu biti izmanipulisani, kao sto je bio slucaj sa Srbima u Hrvatskoj, mene nista ne obavezuje da prihvatim volju vecine jednog od naroda ako se to kosi sa mojim pravima ili pravima drugih ove zemlje. Ti tvrdis da ako vecina nekog naroda zeli silovati krave i ovce, da je to sasvim legitimno (jer to vecina zeli) i da mi to trebamo postivati (jer to vecina zeli), a kritika tog masovnog ludila nije prihvatljiva i to je napad na taj narod ?

Lupas gluposti Osa, kao i obicno
spuštaš diskusiju na uličnu razinu, to inače radiš kad si ti odgovori nemušti, šta ako većina srbas želi urušavanje države, ako to čini političkim sredstvima ti ih porazi političkim sredstvima, ako to budu činili nasiljem ti ih porazi nasiljem. istina je da narodi mogu biti izmanipulirani, ali tko bi trebao donijeti sud da je to tako, ti možda.
zašto misliš da bi ti trebao tumačiti srbima i hrvatima šta je to dobro za njih, a šta loše, ne čini li ti se da na taj način potcjenjuješ te narode. o.k. je da imaš svoje mišljenje o bilo čemu, ali da baš znaš bolje od prosječnog srbina šta je bolje za njega, sumnjam.
King_1

#156 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by King_1 »

Pa eto riješili smo problem! Sve je ovo velikosrpstvo i ne treba više o tome raspravljati.

Sve ovdje koliko primjećujem je velikosrpstvo za vas:
- SPC ne da autokefalnost MPC, što je za vas četnički ideal, a nijedna kanonska crkva ne priznaje MPC
- referendum, iako se ne radi o ocjepljenju, vi tvrdite da se radi
- tvrdite da su patrijarha Irineja izabrale struje, a onaj ko je upućen u to zna da je to nemoguće
- SANU nije nikakva naučna ustanova, to je za vas samo grupa četnika i naslednika Draže Mihailovića
- sve stranke u Srbiji vama ne valjaju, samo vam LDP valja koji je politički ološ Srbije
- i još mnoge stvari.

Što uopšte diskutujete na forumu, ako znate da je sve to velikosrpstvo. Svaka tema će se na kraju svesti na to i ne razumijem cilj vaših rasprava.

Vi odmah imate svoje mišljenje da se radi o velikosrpstvu, i ne može biti ništa više.
1gorstak

#157 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by 1gorstak »

King_1 wrote:Bošnjake nazivam Muslimanima zato što sam tako navikao, uostalom ja stvarno ne shvatam zašto je to nekome uvreda ako su do Dejtona bili konstitutivni Muslimani. Uopšte ne obraćam pažnju na to kada pišem. Drugi razlog, danas Bošnjaci sami sebe osporavaju nazivajući sebe Bosancima i Hercegovcima. Ima i ovdje kamaru forumaša koji kažu ja se osjećam kao Bosanac a ne kao bilo kakav Bošnjak ili neko drugo ime. To je negiranje samog sebe.
Ti prestani koristiti termin Muslimani kada govoris o Bosnjacima jer se oni smatraju Bosnjacima. I americke crnce se nekada zvalo "Negroes", pa taj termin danas niko ne koristi. Pokazi taj svoj duh tolerancije i nenametanja svojih tumacenja. A oni koji kazu da nisu Bosnjaci, nisu Bosnjaci, ne mozes na osnovu njihovih rijeci uzimati sebi za pravo da odredjujes kako ces zvati neki narod. Ne shvatam tu tvoju logiku, neko kaze da nije Bosnjak i ti na osnovu toga pocnes izvoditi kalkulacije o Bosnjacima. Cudno.
zavrzlama

#158 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by zavrzlama »

King_1 wrote:Pa eto riješili smo problem! Sve je ovo velikosrpstvo i ne treba više o tome raspravljati.

Sve ovdje koliko primjećujem je velikosrpstvo za vas:
- SPC ne da autokefalnost MPC, što je za vas četnički ideal, a nijedna kanonska crkva ne priznaje MPC
- referendum, iako se ne radi o ocjepljenju, vi tvrdite da se radi
- tvrdite da su patrijarha Irineja izabrale struje, a onaj ko je upućen u to zna da je to nemoguće
- SANU nije nikakva naučna ustanova, to je za vas samo grupa četnika i naslednika Draže Mihailovića
- sve stranke u Srbiji vama ne valjaju, samo vam LDP valja koji je politički ološ Srbije
- i još mnoge stvari.

Što uopšte diskutujete na forumu, ako znate da je sve to velikosrpstvo. Svaka tema će se na kraju svesti na to i ne razumijem cilj vaših rasprava.

Vi odmah imate svoje mišljenje da se radi o velikosrpstvu, i ne može biti ništa više.
LDP olos...za tvoju koncepciju jest,jer iznosi velikosrpski i cetnicki prljav ves i ofira fasisticke ideje velikosrpstva...

SANU jest naucna ustanova...ali ustanova za propagiranje najgoreg fasizma i cetnistva..cak je i skupstina srbije sa velikom vecinom glasova ubacila u ustav srbije cetnike kao dobre momke u ravan partizana...

Sto diskutujemo...pa zato sto je u pitanju nasa drzava ,a kojoj nestankom prijeti velikosrpska politika koja stoluje u srbiji..kameni spavac sad ima problema sa snom,konstantno je budan ;-) ...pa jebe koncepciju nekima ;-)
1gorstak

#159 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

osa wrote:šta ako većina srbas želi urušavanje države, ako to čini političkim sredstvima ti ih porazi političkim sredstvima, ako to budu činili nasiljem ti ih porazi nasiljem. istina je da narodi mogu biti izmanipulirani, ali tko bi trebao donijeti sud da je to tako, ti možda.
Pa ako pokusavam izbjeci generalizaciju o genocidnom narodu koji zeli na masovnim jamama napraviti svoju drzavicu, izmanipulisanost je jedino objasnjenje do kojeg mogu doci.
zašto misliš da bi ti trebao tumačiti srbima i hrvatima šta je to dobro za njih, a šta loše, ne čini li ti se da na taj način potcjenjuješ te narode. o.k. je da imaš svoje mišljenje o bilo čemu, ali da baš znaš bolje od prosječnog srbina šta je bolje za njega, sumnjam.
Ako se nesto tice mene, imam pravo da se bunim. A Dodikovo obecanje o "sigurnom" odrzavanju referenduma o otcjepljenju se tice mene. Zato kazem da ova inicijativa o referendumu vodi ka konfrontaciji i da je los potez, a to mogu reci bez da imam nesto protiv Srba kao naroda.
damir_m

#160 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by damir_m »

King_1 wrote:Bošnjake nazivam Muslimanima zato što sam tako navikao, uostalom ja stvarno ne shvatam zašto je to nekome uvreda ako su do Dejtona bili konstitutivni Muslimani. Uopšte ne obraćam pažnju na to kada pišem.

Drugi razlog, danas Bošnjaci sami sebe osporavaju nazivajući sebe Bosancima i Hercegovcima.
Ima i ovdje kamaru forumaša koji kažu ja se osjećam kao Bosanac a ne kao bilo kakav Bošnjak ili neko drugo ime.
To je negiranje samog sebe.
Blago nama kada se ti pozivas na Deyton, krvnicki sporazum u stvarnom smislu rijeci... I da istina je, taj sporazum je ustrojio drzavu ovako kakva jeste danas...

1. Bosanci i Hercegovci su terminus za stanovnike BiH, koji se veze za drzavu. Nacionalni naziv u smislu drzave.. Nikada nisi primjetio da nas u Americi, Njemackoj itd.. svi nazivaju Bosancima! I u biti da su nas svi prije rata u Srbiji i Hrvatskoj zvali Bosancima. Hercegovci sami sebe zovu Hercegovcima...

2. Bos. Srbin, Hrvat Bosnjak terminu- etnicka pripadnost, koja se veze za religiju i kulturu.

3. Regionalna pripadnost "Krajisnik", "Posavljanin" ili cak "Hercegovac" iako je to ustari vec drzavni terminus...

Onaj ko osporava nazvati sebe Bosancem ili Hercegovcem osporava postojanje ove drzave. Ah Da, i oni koji sebe ne nazivaju Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom ne osjecaju pripadnost niti jednom etnosu, pa cak ni regiji...
Ono sto nacionalisti vole je dovoditi ove termine u pitanje...

Ako postoji drzava BiH onda si u drzavno-nacionalnom (geografskom) smislu B. ili H. ...

ako uopste nisi nacionalno opredjeljen, onda ne zelis pripadati ni jednom etnosu, ali vrijedi napomenuti iz koje drzave dolazis...

@1gorstak -> potpuno se slazem

ja stanovnike RS-a nisam nazvao brdskim, nego velikane poput Karadjica koji su RS stvarali na Palama i na linijama okolnih sela, pocev od Foce i etnickog ciscenja tom linijom.

A nase politicare zvati ljudima sa ruralnom prosloscu, zajednici i skoli nije predasruda nego istina!
King_1

#161 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by King_1 »

zavrzlama wrote:
LDP olos...za tvoju koncepciju jest,jer iznosi velikosrpski i cetnicki prljav ves i ofira fasisticke ideje velikosrpstva...

SANU jest naucna ustanova...ali ustanova za propagiranje najgoreg fasizma i cetnistva..cak je i skupstina srbije sa velikom vecinom glasova ubacila u ustav srbije cetnike kao dobre momke u ravan partizana...

Sto diskutujemo...pa zato sto je u pitanju nasa drzava ,a kojoj nestankom prijeti velikosrpska politika koja stoluje u srbiji..kameni spavac sad ima problema sa snom,konstantno je budan ;-) ...pa jebe koncepciju nekima ;-)
LDP je ološka stranka, gledano iz mog ugla, zbog toga što podržava urušavanje Srbije, otimanje Kosova i Metohije, podržavanja narkomana, pedera, lezbejki i svih te vrste, degradira srpstvo i više uvažava prava drugih naroda nego Srba.

O SANU neću da komentarišem. To je jedna veoma značajna naučno-umjetnička ustanova, a ne nekakav ideolog. Kakve veze ima to što je Srbija izjednačila četnike sa partizanima. Oba su pokreta bila zastupljena u toku Drugog svjetskog rata. Ne treba miješati borce u ovom zadnjem ratu koji su se zvali četnicima sa pravim ideološkim četnicima, kraljevskim oficirima tj. pokretom.

I četnici su imali dvije struje, jedna se zalagala za Veliku Srbiju a druga za Jugoslaviju gdje bi postojala jasna etnička granica među Srbima, Hrvatima i Slovencima.

Kao što sam rekao, puna su vam usta velikosrpske politike, i nema potrebe da trošite tastaturu ovdje, kada imate jedan kolektivni zaključak.
King_1

#162 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by King_1 »

damir_m wrote:
Blago nama kada se ti pozivas na Deyton, krvnicki sporazum u stvarnom smislu rijeci... I da istina je, taj sporazum je ustrojio drzavu ovako kakva jeste danas...

1. Bosanci i Hercegovci su terminus za stanovnike BiH, koji se veze za drzavu. Nacionalni naziv u smislu drzave.. Nikada nisi primjetio da nas u Americi, Njemackoj itd.. svi nazivaju Bosancima! I u biti da su nas svi prije rata u Srbiji i Hrvatskoj zvali Bosancima. Hercegovci sami sebe zovu Hercegovcima...

2. Bos. Srbin, Hrvat Bosnjak terminu- etnicka pripadnost, koja se veze za religiju i kulturu.

3. Regionalna pripadnost "Krajisnik", "Posavljanin" ili cak "Hercegovac" iako je to ustari vec drzavni terminus...

Onaj ko osporava nazvati sebe Bosancem ili Hercegovcem osporava postojanje ove drzave. Ah Da, i oni koji sebe ne nazivaju Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom ne osjecaju pripadnost niti jednom etnosu, pa cak ni regiji...

Ako postoji drzava BiH onda si u drzavno-nacionalnom (geografskom) smislu B. ili H. ...

ako uopste nisi nacionalno opredjeljen, onda ne zelis pripadati ni jednom etnosu, ali vrijedi napomenuti iz koje drzave dolazis...
Ja znam da nas svuda zovu Bosancima i meni uopšte ne smeta kada me neko zove Bosancem budući da sam iz Bosne. Ali to nije etnička pripadnost, to je po geografskoj odrednici ili po državljanstvu države.

Ja sam govorio jasno o onim Bošnjacima koji kažu da će se na popisu izjašnjavati kao Bosanci a ne kao Bošnjaci. Ako su do sada bili Bošnjaci, a sada prelaze u drugu kategoriju oni negiraju sami sebe i svoju bošnjačku narodnost.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#163 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

Ja kod ovih i ovakvih parola imam problem sa time sto mi Bosnjaci u 2010 sve vise pocinjemo liciti na Srbe sa pocetka 1990' :roll: Ponasamo se kao da samo od nas zavisi opstanak BIH, a to nije tacno. BIH mozemo (dugorocno) ocuvati samo ako se svi njeni gradjani pocnu identificirati sa njom, a to necemo postici budemo li se ko pjani plota drzali teze i zelje da BIH sto vise lici na onu od prije 1992, a to je naprosto nemoguce iz vise faktora. Pored toga sto tu zelju ne djeli vecina od ostala dva naroda, drugi glavni razlog je trajno premjestenje stanovnistva, ili etnicko ciscenje koje je na terenu sprovedeno i ciji rezultati ce odrediti demografski razvoj ove zemlje u buducnosti.

Ni ja nisam pametan pa da imam neko rjesenje, ali znam na sta nikad pa ni po cjenu vlastitog zivota ne bih pristao. Stvaranje novih drzava na teritoriji BIH ili pripajanje njenih djelova drugim drzavama, to je ono protiv cega se sve sadasnje i buduce generacije patriota ove zemlje moraju boriti svim nacinima! Ali unutar tih granica drzave BIH bismo ipak malo vise trebali poslusati i sta drugi njeni gradjani zele. Mozda nekad dodju i pametnije generacije od nase pa skontaju da su sadasnje podjele medju nama besmislene i onda preko noci ova zemlja postane normalna, ali do tad mi se cini da uzalud trosimo energiju i da zbog toga postajemo crna rupa Evrope :roll:
1gorstak

#164 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by 1gorstak »

King_1 wrote:Ja sam govorio jasno o onim Bošnjacima koji kažu da će se na popisu izjašnjavati kao Bosanci a ne kao Bošnjaci.
Halo, ako kazu da se ne smatraju Bosnjacima zasto bi im ti nametao taj etnicki identitet ? Ti sud o Bosnjacima donosis na osnovu stavova onih koji kazu da nisu Bosnjaci :)
King_1

#165 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by King_1 »

1gorstak wrote:
King_1 wrote:Ja sam govorio jasno o onim Bošnjacima koji kažu da će se na popisu izjašnjavati kao Bosanci a ne kao Bošnjaci.
Halo, ako kazu da se ne smatraju Bosnjacima zasto bi im ti nametao taj etnicki identitet ? Ti sud o Bosnjacima donosis na osnovu stavova onih koji kazu da nisu Bosnjaci :)
Ja nikome ne sporim, neka se izjasne kako hoće, ali ja imam pravo na mišljenje o takvima. Ja ne opravdavam tako mijenjanje nacije jer ću ja uvijek biti jedna nacija i nikada se neću smatrati za nekog drugog. Ako postoje takvi koji se smatraju drugom nacijom nakon što su bili već jedna, ja to ne opravdavam i to je moje mišljenje.
Bosnolog

#166 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by Bosnolog »

King_1 wrote:
damir_m wrote:

Ja znam da nas svuda zovu Bosancima i meni uopšte ne smeta kada me neko zove Bosancem budući da sam iz Bosne. Ali to nije etnička pripadnost, to je po geografskoj odrednici ili po državljanstvu države.

Ja sam govorio jasno o onim Bošnjacima koji kažu da će se na popisu izjašnjavati kao Bosanci a ne kao Bošnjaci. Ako su do sada bili Bošnjaci, a sada prelaze u drugu kategoriju oni negiraju sami sebe i svoju bošnjačku narodnost.

Bosnjak,Srbin,Hrvat,Jevrej,Rom itd koji zivi u BiH je etnicka/Narodna/pripadnost,....a Bosanac je Nacionalna,....Natoin=Drzava,Dok su Hrvati u Hrvatskoj nacionalan i etnicka pripadnost jer je Hrvtska nacionalna drzava Hrvatskog naroda kao Srbija naconalna drzava Srbjianskog/Srpskog/ naroda i drugih etnickih manjina ukljucujhuci i hrvatsku,bosnjacku,crnogorsku i td ..Ti to ocito ne kontas pa time i ne razumijes sto te zovu Bosnacem van BiH,.....Imas regionalnu Krajisnike,Istocnjake ,Posavce,Hercegovce,...Licane,Dalmatince,..Semberijece,Sumadinece ,Sandzaklije,Istrane ,....itd,........
sfrj

#167 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by sfrj »

A1fa wrote:Ja kod ovih i ovakvih parola imam problem sa time sto mi Bosnjaci u 2010 sve vise pocinjemo liciti na Srbe sa pocetka 1990' :roll: Ponasamo se kao da samo od nas zavisi opstanak BIH, a to nije tacno. BIH mozemo (dugorocno) ocuvati samo ako se svi njeni gradjani pocnu identificirati sa njom, a to necemo postici budemo li se ko pjani plota drzali teze i zelje da BIH sto vise lici na onu od prije 1992, a to je naprosto nemoguce iz vise faktora. Pored toga sto tu zelju ne djeli vecina od ostala dva naroda, drugi glavni razlog je trajno premjestenje stanovnistva, ili etnicko ciscenje koje je na terenu sprovedeno i ciji rezultati ce odrediti demografski razvoj ove zemlje u buducnosti.

Ni ja nisam pametan pa da imam neko rjesenje, ali znam na sta nikad pa ni po cjenu vlastitog zivota ne bih pristao. Stvaranje novih drzava na teritoriji BIH ili pripajanje njenih djelova drugim drzavama, to je ono protiv cega se sve sadasnje i buduce generacije patriota ove zemlje moraju boriti svim nacinima! Ali unutar tih granica drzave BIH bismo ipak malo vise trebali poslusati i sta drugi njeni gradjani zele. Mozda nekad dodju i pametnije generacije od nase pa skontaju da su sadasnje podjele medju nama besmislene i onda preko noci ova zemlja postane normalna, ali do tad mi se cini da uzalud trosimo energiju i da zbog toga postajemo crna rupa Evrope :roll:

Fino zboris! :thumbup:

Vrijeme je da pocne ozbiljan razgovor unutar BiH kako da narodi nadju kakavu takvu psiholosku sigurnost jer problem je strah jedni drugih da ce ih ugroziti i niko nikome ne vjeruje. zalosno
King_1

#168 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by King_1 »

Vaše mišljenje je da su Bosanci nacija, moje nije. Srbi su jedna nacija ma gdje god živili i uvijek ostaće tako. Znam ja dobro šta je regionalna, mjesna itd. pripadnost ali to nije nacija niti narod, to je nešto sasvim drugo.

Srbijanci ne postoje kao narod, nego se tako nazivaju svi stanovnici Srbije kao što oni nas nazivaju Bosanci.

A vaše ideološke stavove o bosanskoj nadnaciji mi ne morate pričati, jer meni to naprazno pričate, jer nemam takav stav.
damir_m

#169 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by damir_m »

King_1 wrote:
damir_m wrote:

to je jednostavno negiranje etnicke podjeljenosti... ja nemam nista protiv entickih termina, koji su na ovim prostorima kulturnohistorijski nazivi i rezultat kretanja i mjesanja stanovnistva... no ako ja ne zelim etnicku pripadnost, onda ostajem samo pri drzavi... BiH nije geografska pokrajina nego DRZAVA, koja je stekla svoju drzavnost i imala je i u proslosti... Kao drzavljanin smo svi Bosanci i Hercegovci... Ako ne zelim da se opredjelim etnicki onda sam Bosanac ili Hercegovac, i na to se svodi svaka moderna drzava. Jasno je da svako ima razlicite kulturoloske pozadine, ali mi u BiH ne smijemo da zaboravimo da imamo zajednicku proslost, i da nije istina da smo se cijelo vrijeme ubijali, nego da imamo zajednicku proslost koja je bila bujna, ali i divna. Zato odvajanje nase literature, kulture i svega ostalog stvara samo istu pricu, a razlicitu ideologiju... Zato je djelovanje prema modernoj drzavi jedina solucija uz postovanje bosnjackog, srpskog i hrvatskog kao necega sto je sraslo zajedno i sto je nase... na kraju krajeva to dokazuju i nasi gradovi, koji su podnijeli mnoge stete, ali gdje se ulice ne mogu podjeliti.

Ono sto nasim narodima nije jasno jeste taj zajednicki kulturno-povijesni osvrt na proslost. BiH je drzava koju tako treba i upravljati, ali ne u smislu ovu poziciju ce dobiti Hrvat, ovu onaj, ovu ovaj... To nema nigdje na svijetu...
odvojiti Srbe ili Bosnjake u poseban i 100% zaseban kontekst u bilo cemu u BiH je smijesno, a to se radi!

Etnicki identitet se ne namece, nego je on stvarnost... Bosnjak je etnicki terminus danas, Bosanac i Hercegovac teritorialno-drzavni. Drzava se ne zove Bosnja, niti Srpska... Bosnjak je stari termin za Bos. Muslimane, i mnoge Hrvate. Zato je preuzet, iako tek sada definirano kao etnicka pripadnost...

Bosanac - Hercegovac -> stanovnik BiH ;)
damir_m

#171 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by damir_m »

King_1 wrote:Vaše mišljenje je da su Bosanci nacija, moje nije. Srbi su jedna nacija ma gdje god živili i uvijek ostaće tako. Znam ja dobro šta je regionalna, mjesna itd. pripadnost ali to nije nacija niti narod, to je nešto sasvim drugo.

Srbijanci ne postoje kao narod, nego se tako nazivaju svi stanovnici Srbije kao što oni nas nazivaju Bosanci.

A vaše ideološke stavove o bosanskoj nadnaciji mi ne morate pričati, jer meni to naprazno pričate, jer nemam takav stav.
A sta su to Bosanci? Srbi?

Zans li ti uopste odakle Srbi u BiH? Da su se vecinom doselili iz Srbije? Znas li za postojanje Bosanske Drzave?
Bos. Muslimani nisu imali nacionalni preporod kao Srbi i Hrvati. Eto to ti je odgovor na tvoje pitanje. No isto tako je Bosnjak i Bosanac historijski terminus za stanovnike BiH. Srbi ako imaju bos. pasos u smislu drzave su Bosanci i sa tim pasosom su bosanci, no njihovo nacionalno porijeklo kao i mnogih Bosnjaka i Hrvata vuce iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, i starosjedioca BiH. Ovdje je postojala i postoji drzava, sta tu nije jasno!? Zato se prica o etnickoj pripadnosti, a u narodu o nacionalnoj...

No tebi niko ne moze uzeti tvoje nacionalno porijeklo, no daj boze da ga znamo, jer vecina pojma nema ni ko je ni sta je, zato se covjek pita cemu toliki ponos, no u BiH si valjda Bosanac u terminologiji, a osjecaj se kako god hoces brate. Iako takav pogled nije privacen od strane Srba, no od normalnih sigurno jeste...
King_1

#173 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by King_1 »

damir_m wrote:
A sta su to Bosanci? Srbi?

Zans li ti uopste odakle Srbi u BiH? Da su se vecinom doselili iz Srbije? Znas li za postojanje Bosanske Drzave?
Bos. Muslimani nisu imali nacionalni preporod kao Srbi i Hrvati. Eto to ti je odgovor na tvoje pitanje. No isto tako je Bosnjak i Bosanac historijski terminus za stanovnike BiH. Srbi ako imaju bos. pasos u smislu drzave su Bosanci i sa tim pasosom su bosanci, no njihovo nacionalno porijeklo kao i mnogih Bosnjaka i Hrvata vuce iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, i starosjedioca BiH. Ovdje je postojala i postoji drzava, sta tu nije jasno!? Zato se prica o etnickoj pripadnosti, a u narodu o nacionalnoj...

No tebi niko ne moze uzeti tvoje nacionalno porijeklo, no daj boze da ga znamo, jer vecina pojma nema ni ko je ni sta je, zato se covjek pita cemu toliki ponos, no u BiH si valjda Bosanac u terminologiji, a osjecaj se kako god hoces brate. Iako takav pogled nije privacen od strane Srba, no od normalnih sigurno jeste...
Nemojte mi govoriti o postojanju bosanske države i njenoj hiljadugodišnjoj državnosti. Ona je nije imala, šta je vama? Bila je banovina i kraljevina u srednjem vijeku i potpala pod tuđinsku vlast i nikada više do 1992. nije imala državnost. To su čiste gluposti.

Bosna u srednjem vijeku je bila naseljena Srbima i Hrvatima i nikakvim drugim narodima. Ja ne učim vašu istoriju da su postojali nekakvi Bošnjani kao starosedeoci Bosne itd.
Bosnolog

#174 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by Bosnolog »

King_1 wrote:Vaše mišljenje je da su Bosanci nacija, moje nije. Srbi su jedna nacija ma gdje god živili i uvijek ostaće tako. Znam ja dobro šta je regionalna, mjesna itd. pripadnost ali to nije nacija niti narod, to je nešto sasvim drugo.

Ti si onda Srbijanska dijaspora koja ce na kraju zavrsiti u matici zemlje koju volis a BiH smatras privremenom adresom,...Nemam namjeru da te ubjedujem ,....Upravo ideologija tri etnosa tri nacije = tri drzave u BiH odnosno tri federalne etno nacionalne jedinice = velikosrpska ideologija = nastavak ovog sto imamo danas,......pa ko izdura a vrijeme ce sigurno dati odgovor kao sto daje ,....Takvi kao ti ce upravo pomoci da BiH postane nacionalna drzava Bosnjaka jer ne zelis biti dio zajednicke boasanskohercegovcke nacije kao etnicki/narodni Srbin,....Zapamti BiH nije nacionalan drzava Kao Srbja i Hrvatska ona je multietnicka drzava tri konstutivna etnosa/naroda i ostalih etnickih manjina i gradana ,.....Zivi u svojim ubjedenjima a moj ti je savjet kada te u Srbiji sljedeci put zovnu Bosnacem reci im nisam ja to poput Milokrada i objasini im rijecima ja sam vas :mrgreen:
King_1

#175 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by King_1 »

Bosnolog wrote:
Ti si onda Srbijanska dijaspora koja ce na kraju zavrsiti u matici zemlje koju volis a BiH smatras privremenom adresom,...Nemam namjeru da te ubjedujem ,....Upravo ideologija tri etnosa tri nacije = tri drzave u BiH odnosno tri federalne etno nacionalne jedinice = velikosrpska ideologija = nastavak ovog sto imamo danas,......pa ko izdura a vrijeme ce sigurno dati odgovor kao sto daje ,....Takvi kao ti ce upravo pomoci da BiH postane nacionalna drzava Bosnjaka jer ne zelis biti dio zajednicke boasanskohercegovcke nacije kao etnicki/narodni Srbin,....Zapamti BiH nije nacionalan drzava Kao Srbja i Hrvatska ona je multietnicka drzava tri konstutivna etnosa/naroda i ostalih etnickih manjina i gradana ,.....Zivi u svojim ubjedenjima a moj ti je savjet kada te u Srbiji sljedeci put zovnu Bosnacem reci im nisam ja to poput Milokrada i objasini im rijecima ja sam vas :mrgreen:
Bosanska nacija ne postoji. Ja se smatram državljaninom Bosne i Hercegovine i Bosnu doživljavam kao moju državu i već sam rekao Srbi nema potrebe da se odvajaju od BiH. BiH je i srpska zemlja.

Ja zemlju upravo posmatram kao zajednicu tri naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka svako sa svojim mentalitetom i kolektivnom svješću, a ne trpati ih u isti koš i stvarati jedan narod od tri.

Ako nismo u stanju da održimo ravnotežu tri naroda onda smo nizašta.

Evo upravo sam pročitao prijedlog Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi i kao što sam rekao, zakon je čisto tehničke prirode. Precizira se da komisija i glasački odbori sprovode referendum, izgled glasačkog listića i načina glasanja, na koji način se postiže građanska inicijativa, ko raspisuje a ko predlaže referendum, opisuje se inicijativa u gradovima i opštinama, koliko građana je potrebno da potpiše inicijativu itd. Zakon je po hitnom postupku što znači uzmi ili ostavi, bez amandmana.
Post Reply